Kreativ

ŠTÍTEK: pojištění

Mitsubishi Lancer.

Nejspolehlivější auta? Japonci drtí konkurenci

Existuje mnoho přehledů, žebříčků, průzkumů, anket či indexů sledujících spolehlivost vozidel a spokojenost jejich zákazníků. Jedním z nejpřesnějších by měl být index pojišťovny, která se zabývá pojištěním vozu proti poruchám.

Ilustrační foto

Kam dnes a zítra

Prachaticko - Kulturní a sportovní nabídka na pondělí a úterý.

Lékař. Ilustrační foto.

Poradce pro návykové nemoci bude hrazen z rozpočtu kraje

Praha - Středočeský kraj přispěje ze svého rozpočtu na činnosti, které nejsou nehrazené z veřejného zdravotnického pojištění. Jde například o zajišťování činnosti poraden pro návykové nemoci v našich oblastních nemocnicích, činnost protialkoholní záchytné stanice v mladoboleslavské nemocnici a zajištění záchytné protialkoholní stanice v kladenské nemocnici. Rovněž chce přispět poskytovatelům lékařské a stomatologické pohotovostní služby.

Ilustrační foto

Dlouhodobé ošetřovné bude zřejmě muset odsouhlasit zaměstnavatel

Lidé, kteří se musí postarat o vážně nemocné příbuzné, by mohli mít na péči až tříměsíční placené ošetřovatelské volno. S nepřítomností zaměstnance ale bude muset souhlasit jeho zaměstnavatel. Návrh dnes schválila vláda se změnou od hnutí ANO. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že stejný model funguje v Rakousku. Za důležité pokládá to, aby dlouhodobé ošetřovné bylo uvedeno v praxi.

Senior. Ilustrační foto.

Senioři mají mít očkování zdarma, přesto za něj platí

Celých jedenáct stovek. Tolik si doposud museli připlácet senioři na očkování proti pneumokoku. A to přesto, že už dva roky platí zákon, podle kterého mají mít látku hrazenou z pojištění. Může za to jedna jediná věta v zákoně, kterou si pojišťovny vykládají jinak než vakcinologové. To se nyní změní. Poslanci sepsali novelu zákona o veřejném pojištění, která zmatky v očkování napraví.

živnostenský list

Živnostníci platí vyšší pojistné

Praha - Živnostníci musejí v únorových platebních příkazech poprvé odvést zvýšené sociální a zdravotní pojistné. Povinné platby stouply v souvislosti s nárůstem minimální mzdy od počátku roku, hradí se zpětně. Pro osoby samostatně výdělečně činné, které mají podnikání jako svoji hlavní činnost, jsou minimální zálohy nově 1906 korun na zdravotní pojištění a 2061 korun na sociální pojištění.

Ilustrační foto.

Kantorů technických oborů je málo

Českobudějovicko - Na ZŠ v Týně nad Vltavou Na Malé straně vyučující nechybějí. Ředitel Miroslav Vašica přijal k novému školnímu roku dva učitele-muže za pedagogy, kteří odešli do důchodu.

Ilustrační foto.

Pojišťovny vybraly loni na pojistném 118,5 miliardy korun

Český pojistný trh v roce 2016 mírně rostl. Pojišťovny vybraly na pojistném 118,5 miliardy Kč, což je o 2,1 procenta meziročně více. Životní pojištění kleslo o 1,8 procenta, naopak neživotní pojištění vzrostlo o 4,5 procenta. Sdělila to Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Předloni trh vzrostl o procento na 116 miliard Kč.

Olympik Mělník

Olympik v živém přenosu přehrál soupeře z Plzně

Neratovice – Mělnický Olympik, který se musel znovu vrátit do neratovické sportovní haly, porazil plzeňské Jerigo. Mělničtí futsalisté totiž stále nemohou do nové sportovní haly vedle mělnického gymnázia Jana Palacha, která je sice zkolaudována, ale prozatím jí chybí řádné pojištění a převod na nového majitele.

Donald Trump s Barackem Obamou.

Američané po zrušení Obamacare prý nepřijdou o pojištění

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa nedovolí, aby 20 milionů Američanů, kteří jsou odkázáni na zdravotní program bývalého prezidenta Baracka Obamy, přišli o svoje zdravotní pojištění, až bude takzvaný Obamacare zrušen a nahrazen něčím jiným. Informovala o tom dnes v televizi CBS Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová.

Lyžování v Orlických horách.

Zájem o školní zájezdy na lyže je kolísavý

Kladensko - Lyžařský kurz je nedílnou součástí tělesné výchovy v sedmé třídě. Přesto však výcviky na horách nejsou pro žáky povinné. Školy je pořádají dál, zájem ale už není tak masivní jako v minulosti.

Nehoda u Capartic.

Řidička čelně narazila do stromu

Capartice – Čtyřicetileté řidičce vběhla před auto zvěř. Nepřipoutaná žena havarovala a s těžkým zraněním byla letecky transportována do nemocnice v Plzni. Auto nemělo pojištění, a navíc mělo propadlou technickou kontrolu.

Pavel Bělobrádek

Bělobrádek: Za doktorandy má platit zdravotní pojištění stát

Praha - Za studenty v doktorském programu v denním studiu by měl hradit zdravotní pojištění stát, navrhl v novele příslušného zákona vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Nyní stát platí pojištění například za děti, důchodce a nezaměstnané. Pokud by byla předloha schválena, znamenala by podle autorova odhadu rozpočtové dopady až 99 milionů korun ročně.

Banka Saderat, Írán

Český obchod s Íránem má zelenou

Íránská centrální banka zaplatila Česku starý dluh, v přepočtu 202 milionů korun. Nesplacená částka byla dosud překážkou pro uzavírání nových obchodů spojených s financováním a pojištěním exportu. 

Ilustrační foto.

Předlohu o otcovské dovolené Sněmovna vrátila do druhého čtení

Praha - Předlohu o zavedení nároku otců na týdenní placenou dovolenou po narození dítěte ve středu Sněmovna vrátila do druhého čtení. Poslanci ještě chtějí upravovat pasáže o vyšší nemocenské pro dobrovolné záchranáře. Novela o nemocenském pojištění předpokládá i rozšíření nároku na sirotčí důchod.

Ilustrační foto

Vláda bude návrh na zvýšení nemocenské vybírat ze šesti variant

Praha - Z celkem šesti variant možného zvýšení nemocenské pro dlouhodobě nemocné by měla v brzké době vybírat vláda. Nejmírnější návrh počítá se zvýšením dávek od sedmého měsíce stonání ze 60 na 66 procent denního základu příjmu, nejvýraznější naopak s vyplácením 78 procent základu příjmu už od druhého měsíce marodění. Vyplývá to z analýzy, kterou pro vládu vypracovalo ministerstvo práce.

Ilustrační foto

Kdo je zodpovědný za úklid?

Strakonicko - Po několika letech sporů platí už od roku 2009 zákon, podle nějž je stav chodníků jednoznačně věcí jejich vlastníků, tedy obcí. Ty jsou tím pádem zodpovědné například za to, když se na této pozemní komunikaci někdo zraní kvůli schůdnosti chodníku.

Ilustrační foto

Za rampouchy zodpovídá majitel domu

Strakonice - Pokud člověka na chodníku zraní uvolněný rampouch nebo sníh padající ze střechy, je třeba se kvůli vzniklé škodě obrátit na majitele nemovitosti, nikoli na obce tuto povinnost ukládá zákon, podle nějž je každý povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, majetku, na přírodě a životním prostředí.

Zemětřesení Kjúšú

Přírodní katastrofy loni způsobily škody za 4,7 bilionu Kč

Mnichov - Přírodní katastrofy loni způsobily nejvyšší škody od roku 2012. Zatímco v roce 2015 se hospodářské ztráty způsobené katastrofami vyšplhaly na 90 miliard dolarů (2,4 bilionu korun), loni to bylo 175 miliard dolarů (4,7 bilionu korun). Oznámila to dnes německá zajišťovna Munich Re. Počet obětí živlů byl loni ale druhý nejnižší za posledních 30 let.

Ilustrační foto

Lidé už žádají o otcovskou a novou rodičovskou. Ty však ještě neplatí

Praha - Lidé se už začali obracet na úřady s dotazy a žádostmi o novou otcovskou dovolenou a o kratší rodičovskou s vyšším příspěvkem. Řekl to mluvčí ministerstva práce Petr Sulek. Nová pravidla ale ještě neplatí, novely jsou teprve ve Sněmovně. Pokud změny Parlament schválí a podepíše prezident, mohli by první otcové na otcovskou jít před koncem roku. Nejdřív na podzim by rodiče mohli začít čerpat i rychlejší rodičovskou.

Ilustrační foto.

Zloději kradou nalepené dálniční známky

Krádeže dálničních známek zaměstnávají v těchto dnech policisty na řadě míst České republiky. Jen v Ostravě zaznamenali hned dva případy, kdy někdo vnikl do auta a odlepil dálniční známku pro rok 2017.

Ilustrační foto.

Zloději kradou nalepené dálniční známky

Krádeže dálničních známek zaměstnávají v těchto dnech policisty na řadě míst České republiky. Jen v Ostravě zaznamenali hned dva případy, kdy někdo vnikl do auta a odlepil dálniční známku pro rok 2017.

Ilustrační foto.

Řídil pod vlivem amfetaminu. Policie mu v zájmu bezpečnosti zabavila auto

Kyjovsko – Policisté přistihli čtyřiadvacetiletého řidiče pod vlivem drog hned několikrát. Naposledy ho kontrolovali kyjovští strážci zákona krátce před koncem roku, a to když seděl za volantem Opelu Vectra. „Podle osobní znalosti věděli, že tento muž byl v minulosti několikrát přistižen při řízení pod vlivem drog. Přesto ho to neodradilo, aby za volant sedal znovu a znovu. Ani tentokrát tomu nebyl jinak," informoval v pondělí hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Ilustrační foto.

Zážitky z pojišťovny: Otec chtěl pojistit panenství dcery, řezník své ruce

Praha - Pojišťovnu lidé vyhledávají ve chvílích, které většinou nejsou radostné. Přesto i tam občas bývá veselo. Klienti je i letos zásobovali více či méně vtipnými průpovídkami. "Pokud pracujete léta v pojišťovně, už vás moc věcí nepřekvapí. Mnohé události se pravidelně opakují, přesto se čas od času objeví případ, který dokáže udivit, dojmout nebo pobavit," uvedla manažerka centra péče o klienty Slavia pojišťovny Veronika Římalová.

Silné deště postihly v noci na dnešek řadu oblastí Řecka a způsobily záplavy.

Katastrofy letos vyjdou pojišťovny o třetinu dráž než loni

Curych - Celkové škody způsobené lidmi a přírodními katastrofami se letos v celém světě vyšplhaly na 158 miliard dolarů (4,1 bilionu Kč). Z toho pojišťovny vyplatí asi 49 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč), zhruba o třetinu více než loni. Uvedla to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re. Mnoho katastrof se stalo v regionech, kde je nízká úroveň využívání pojistných služeb, takže celé dvě třetiny škod nebyly pojištěním kryty.

Ilustrační foto.

Mzdy zaměstnanců DPP se od ledna zvýší o skoro dvě procenta

Praha - Mzdy zaměstnanců pražského dopravního podniku (DPP) se od ledna 2017 zvýší o 1,7 procenta. V následujících letech pak o jedno procento nad inflaci. Zaměstnanci rovněž dostanou stravenky ve výši 90 korun a nově budou moci využít tzv. sick days. Vyplývá to z dodatku kolektivní smlouvy, který podepsali ředitel DPP Martin Gillar a zástupci odborářů. Kolektivní smlouva bude platit do roku 2020. Průměrná mzda v DPP je 34.500 korun. Dopravce je největší městskou firmou a zaměstnává přes 10.000 lidí.

Michaela Marksová

Valorizace penzí: Sazba sociálního pojištění se nezvýší, tvrdí Marksová

Praha - Návrh nového modelu výraznější valorizace penzí, který má dostat koalice, nebude obsahovat zvýšení odvodů na sociální pojištění, dnes to řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Ministryně by měla špičkám vládních stran návrh brzy předložit. Podle záměru by se penze měly zvedat o polovinu růstu reálných mezd místo nynější třetiny a o růst nákladů důchodců místo růstu nákladů všech domácností. Změna by si ročně vyžádala zhruba tři miliardy korun navíc. Důchodový systém je dlouhodobě v minusu.

Hasičská cisterna.

KRIMI MIX: Dvě nové cisterny poslouží i lezcům

Praha - Se dvěma novými cisternami za dvanáct a čtvrt milionu korun, které byly pořízeny z Fondu zábrany škod (do něhož přispívají pojišťovny spravující pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorových vozidel) zřejmě již v lednu vyjedou k zásahům pražští hasiči. Jejich novou chloubou jsou CAS 20/2000/120-M1T na podvozcích Mercedes-Benz. Na centrální stanici a základně v Krči už je mají, vyrazit s nimi do akce ale ještě nemohou.

Ilustrační snímek.

Vystřelená rána nejde vrátit

Strmilovsko – Rána, která vyšla omylem z lovecké kulovnice při sobotní naháňce na Strmilovsku, těžce zranila jiného myslivce.

Premiér Bohuslav Sobotka

Snížení odvodů na sociální pojištění nebude možné, řekl Sobotka

Praha/Český Těšín - V dalších letech nebude prostor pro snížení odvodu na sociální pojištění. Důvodem je stárnutí populace, a tím pádem vyšší nároky na výplatu důchodů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to dnes řekl novinářům v Českém Těšíně. Oslovení ekonomové dnes uvedli v reakci na daňové návrhy ČSSD, že zvýšení progresivního zdanění navrhované sociálními demokraty Česko nepotřebuje a že větším problémem je vysoké daňové zatížení práce, tedy vysoké odvody na sociálním pojištění, nebo složitost daňového systému.