Kreativ

ŠTÍTEK: pojištění

EET. Ilustrační foto.

Za 19 hodin ostrého provozu EET přišlo 2,5 milionu účtenek

Praha - Restauratéři a hoteliéři od dnešní půlnoci do 19.00 odeslali na servery Finanční správy 2,5 milionu účtenek. Elektronická evidence tržeb běží v ostrém provozu, který začal dnes, plynule a bez problémů. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37.098 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Ilustrační foto

Svobodní chtějí sloučit odvody a zvýšit daňovou slevu o 1000 korun

Praha - Strana svobodných navrhuje sloučit odvody daně z příjmů fyzických osob s jejich odvodem na sociální pojištění. Současně strana chce zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka o 1000 korun měsíčně. Daňovým poplatníkům z řad zaměstnanců i živnostníků by tak zůstalo měsíčně o tisíc korun a ubyla by jim práce s vyplňováním formulářů. Výpadek příjmů státního rozpočtu chce nahradit rušením úřadů a dotací. Plán daňových změn dnes novinářům představili předseda strany Petr Mach a zlínský krajský zastupitel Tomáš Pajonk.

Životní pojištění nechrání jen vás, ale i ty, co po vás zůstanou

Morbidní, leč pravdivé. Dnešní doba nahrává životu bez závazků. Dvojice spolu chodí a žijí někdy i desítky let bez sňatku, společná domácnost, společné děti, společná minulost. Otázku společné budoucnosti můžeme řešit zleva zprava, plánovat, ale … Obvyklý model dnešní moderní rodiny je pár mezi 25-35 lety, vlastní byt, na který je vázán hypoteční úvěr a 1 dítě. Při dvou příjmech se dá vyjít vcelku pohodlně, jednou za rok ještě k moři, v zimě na hory. V případě smrti či úrazu, který má za následek neschopnost výkonu povolání jednoho z páru, se ovšem rodina dostává v řádech měsíců do existenční krize.

Kdy má smysl platit havarijní pojištění?

Počet vozidel na silnicích rok od roku stoupá. Tak hovoří statistiky. Automobil se pro mnohé stal pracovním nástrojem a kanceláří zároveň, pro jiné zase téměř členem rodiny. Víte jak správně sestavit pojistku, kdy je ještě havarijní pojištění užitečné a kdy se už nevyplatí? Tyto a další dotazy zodpověděli specialisté pojišťovacího makléřství F.M.Partner spol. s r.o.

Ilustrační foto.

Blanensko: falešní vodaři okrádají důchodce

Blanensko – Snadná kořist. Stačí si vymyslet vhodnou historku a tu pak věrohodně přede dveřmi a hlavně uvnitř bytu sehrát. A odnést si s sebou za několik minut desítky tisíc korun. Podvodníci na Blanensku okrádají staré lidi. Jako falešní pracovníci vodáren, pojišťoven nebo kamarádi vnoučat.

Ilustrační foto.

Čistý zisk ČSOB ke konci září stoupl o devět procent na 12 miliard Kč

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o devět procent na 12 miliard korun. Hospodaření podpořily růst obchodních objemů a kvalita úvěrů, které vykompenzovaly klesající marži, nižší výnosy z poplatků a provizí a vyšší náklady, uvedla společnost v dnešní tiskové zprávě.

Ilustrační foto

Chaty jsou terčem zlodějů až dvakrát častěji

Sokolovsko - S nastávajícím podzimem, kdy chataři a chalupáři houfně opustili své rekreační nemovitosti, se zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů. Je proto dobré myslet na opatření, která pomohou riziko takové nevítané návštěvy snížit, a zároveň udělat vše pro to, aby nemovitost byla co nejlépe chráněna před nepřízní počasí.

Bankovní a poradenská pobočka v Přelouči hledá nového majitele

Do pobočky UniCredit Bank Expres v Přelouči chodí místní už čtyři roky pro bankovní účet nebo hypotéku. Nyní se rozroste o služby Partners a hledá nového majitele, který ji bude dál řídit. Na podrobnosti jsme se zeptali Martina Hrůši, ředitele projektu Partners market.

Bankovní a poradenská pobočka v České Třebové hledá nového majitele

Na Litomyšlské stojí už tři roky pobočka Partners market s výrazně tyrkysovou omítkou. Místní sem chodí pro radu se svými financemi. Nyní pobočka hledá nového majitele, který ji bude dál řídit a rozvíjet. Na podrobnosti jsme se zeptali Martina Hrůši, ředitele projektu Partners market.

Poradenská pobočka ve Vrchlabí hledá nového majitele

Na vrchlabském náměstí najdete už tři roky pobočku Partners market. Místní sem chodí pro radu se svými financemi. Nyní pobočka hledá nového majitele, který ji bude dál řídit a rozvíjet. Na podrobnosti jsme se zeptali Martina Hrůši, ředitele projektu Partners market.

Bankovní a poradenská pobočka v Berouně hledá nového majitele

V centru Berouna najdete už dva roky pobočku Partners market. Místní sem chodí pro radu se svými financemi. Nyní pobočka hledá nového majitele, který ji bude dál řídit a rozvíjet. Na podrobnosti jsme se zeptali Martina Hrůši, ředitele projektu Partners market.

Ilustrační foto

Turecké prostitutky vyhrály spor se zaměstnavateli o pojistné

Ankara - Turecké prostitutky se po dlouhé bitvě se státními úřady domohly na svých zaměstnavatelích sociálního pojištění a práva odejít do důchodu. Informoval o tom turecký deník Hurriyet, který ovšem neupřesnil výši důchodového věku této profese.

Ombudsmanka Anna Šabatová

Ombudsmanka odhalila desítky chyb v oblasti důchodů

Brno - Kancelář veřejného ochránce práv za poslední dva roky prošetřovala 185 stížností týkajících se důchodů a v 87 případech zjistila pochybení. V letech 2014 a 2015 dostala v této problematice 857 podnětů. Novinářům to dnes řekla ombudsmanka Anna Šabatová. Podle ní byly nejčastějšími nedostatky chybná práce s lékařskými posudky a špatné stanovení data vzniku invalidity.

Ženu při tradiční soutěži ve vrhu dýněmi v neděli zranily součástky z dýňového katapultu, který explodoval. Lehčí poranění utrpěl také jeden muž.

Ženu v USA těžce zranila exploze katapultu na vrh dýněmi

New York - V kritickém stavu v nemocnici skončila Američanka ze státu Delaware, kterou při tradiční soutěži ve vrhu dýněmi v neděli zranily součástky z dýňového katapultu, který explodoval. Lehčí poranění utrpěl také jeden muž. S odvoláním na místní policii o tom dnes informovaly tiskové agentury.

Jan Fojtík

Fojtík po prvenství ve Valachy tour pomýšlí na triatlon

Velké Karlovice – /ROZHOVOR/ Jan Fojtík ve Valachy tour potvrdil všestrannost a skvělou fyzičku, když vedle závodu v jeho „vlastní" disciplíně – maratonu horských kol dokázal v nabité konkurenci vyhrát i další akce včetně Valachy Mana, který je největším veřejným triatlonem v Česku a zapojilo se do něj 900 sportovců.

Ilustrační foto

Generali jako první pojistí rizika související se zavedením EET

Praha -  Pojišťovna Generali jako první na trhu pojistí podnikatelům rizika související se zavedením registračních pokladen. Nové pojištění pro elektronickou evidenci tržeb (EET) bude možné sjednat od poloviny listopadu, řekl ředitel pojišťovny Pavel Mencl. Od 1. prosince čeká zapojení do EET 50.000 živnostníků a podnikatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby.

Ilustrační foto

Počet starobních důchodců roste, průměrná penze je 11.441 Kč

Praha - Průměrný starobní důchod v Česku činil v září 11.441 korun, což je o 107 korun víc než loni. Celkem bylo vyplaceno téměř 2,4 milionu starobních penzí, což je zhruba o 18.500 více než ve stejné době před rokem. Téměř 600.000 z nich tvořily předčasné důchody. Vyplývá to z údajů, které dnes poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jana Buraňová.

Ilustrační foto.

Čistý zisk Lufthansy vzrostl o 79 procent

Berlín (Německo) - Čistý zisk německých aerolinek Lufthansa ve třetím čtvrtletí stoupl o 79 % na 1,4 miliardy eur (37,8 miliardy Kč). Hospodaření podpořil mimořádný zisk související se změnami zaměstnaneckého penzijního pojištění. Příjmy a provozní zisk však klesly, mimo jiné kvůli silné cenové konkurenci a obtížné situaci v nákladní přepravě, a aerolinky rovněž upravily svůj růstový plán na čtvrté čtvrtletí.

Ilustrační foto.

V Česku podniká téměř milion lidí

Praha - Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl za tři čtvrtletí o 20 000 na 996 000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení. Růst nastal od druhého čtvrtletí. Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 4 000.

Ilustrační foto.

Pojišťovny vybraly letos na pojistném 89,6 mld. Kč

Praha - Český pojistný trh v prvních třech čtvrtletích roku mírně rostl. Pojišťovny vybraly na pojistném 89,6 miliardy Kč, což je o 1,8 procenta meziročně více. Životní pojištění kleslo o 2,1 procenta, naopak neživotní pojištění vzrostlo o 4,2 procenta. Dnes to sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o procento na 116 miliard Kč.

Ilustrační foto.

U životního pojištění je třeba si hlídat „výluky"

Praha - Odborníci na životní pojištění upozorňují na to, aby se klienti pojišťoven vždy před podpisem pojistné smlouvy důkladně seznámili se zněním a rozsahem v ní uvedených takzvaných výluk. Ty stanovují situace a okolnosti, za kterých pojišťovna může odstoupit od úhrady výplaty pojistného.

Stále více pojistných událostí veřejného sektoru řeší pojišťovací makléřství

České Budějovice, Praha - Pojištění se stalo nezbytnou součástí každodenního života firem, podnikatelů i soukromých osob. Udržet přehled o pojistném trhu a správně se v produktech pojišťoven zorientovat je pro běžné smrtelníky takřka nemožné. V rámci pojištění podnikatelských subjektů a veřejného sektoru může následná škoda způsobená podceněním nebo nevhodným nastavením pojistky a pojistných podmínek jít do řádů statisíců až miliónů korun.

CK Akvila Travel

CK Akvila má mizivý majetek, její dluhy činí 13 milionů korun

Olomouc - Cestovní kancelář Akvila Travel, která se v posledních letech potýkala s výrazným propadem tržeb a od dubna je v úpadku, má majetek v hodnotě 215 000 korun a její závazky přesahují 13 milionů korun. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Zadlužená cestovní kancelář na začátku letošního roku ukončila činnost a v červenci byl na její majetek prohlášen konkurz.

Ilustrační foto.

Pojišťovna AIG se stahuje z Česka, byznys prodala Fairfaxu

Praha - Největší americká pojišťovna AIG se stahuje z České republiky. Prodej českého byznysu je součástí dohod s kanadským finančním gigantem Fairfax. Vedle Česka prodala AIG kanadské skupině i další pojišťovny ve střední Evropě a v Jižní Americe. Celková hodnota transakce je přibližně 240 milionů amerických dolarů (téměř šest miliard Kč). Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN). AIG se v Česku zaměřovala na pojištění průmyslových rizik.

Neprůstřelný Carlos udržel čisté konto

Neprůstřelný Carlos vynuloval i Benago a FK ERA-PACK se osamostatnil na čele

Zruč nad Sázavou – Šlágr podzimní části sezóny 2016/2017 je za námi, slavit může ERA-PACK Chrudim! V divácky atraktivním duelu před televizními kamerami chrudimští futsalisté zvládli partii s Benagem, díky jedné vstřelené brance Matěje Slováčka vyhráli 1:0 a osamostatnili se na čele Chance Futsal ligy.

Ilustrační foto.

Důchodce přišel o devadesát tisíc. Naletěl falešné pracovnici pojišťovny

Horní Poříčí – Na návštěvu pracovnice pojišťovny dlouho nezapomene důchodce z Horního Poříčí na Letovicku. Naletěl totiž podvodnici a přišel o bezmála devadesát tisíc korun. Žena zazvonila u dveří jeho domku s tím, že má pro něj zajímavou nabídku pojištění s peněžním bonusem. „Muž ji pozval domů. Když mu chtěla vyplatit slibovaný bonus, měla jen pětitisícovku. Důchodce neměl nazpět, ale při hledání peněz si podvodnice všimla, kde má schované úspory. Pak spolu ještě chvíli mluvili a žena odešla s tím, že peníze rozmění v místním obchodě," popsal případ policejní mluvčí Bohumil Malášek. Když se žena dlouho nevracela, senior zjistil, že naletěl. Z domu mu totiž během nečekané návštěvy zmizelo téměř devadesát tisíc korun.

Ilustrační foto.

Za řidičák na motorky zaplatí dvojnásobek. I kvůli pojištění

Jihlava – Loni šest tisíc osm set, letos až patnáct tisíc. Tolik zaplatí lidé, kteří si dnes chtějí udělat řidičský průkaz na motorku. Zdražení souvisí se změnou legislativy. Od listopadu minulého roku totiž začínající motocyklisté při závěrečné zkoušce musí zvládnout před komisařem dvanáct disciplín, při nichž sedí na motorce sami, bez lektora.

Z utkání Polepy - Mělník (2:2, PK 11:12).

V bojovném utkání byly úspěšnější Polepy

Záryby – Polepské sbírání bodů na hřištích soupeřů pokračuje. Tentokrát si další tři odvezli za výhru 2:0 na půdě Záryb. Díky tomu se udrželi na čele fotbalové tabulky I. A třídy skupiny B.

Ilustrační foto.

Důvěřivá žena si chtěla půjčit peníze. Podvodník z ní vylákal 15 tisíc korun

Hodonínsko – Patnáct tisíc korun vylákal podvodník na devětapadesátileté ženě. „Poškozená podlehla své tíživé finanční situaci a nechala se zlákat k uzavření takzvané rychlé půjčky. Prostřednictvím internetových stránek uzavřela se zahraniční společností smlouvu o půjčce na sto padesát tisíc korun," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Fotbalisté Šternberka. Ilustrační foto

Výhra Šternberku. Dvě Lukáškovy standardky zlomily Losiny

Šternberk – Souboj o přední příčky se odehrál ve Šternberku, kde domácí hostili Velké Losiny, které mají ještě dva zápasy k dobru. Šternberští nedali hostům šanci a především díky dvěma gólům hrajícího trenéra Jaromíra Lukáška vyhráli 3:0.

Michaela Marksová

Marksová bude v Číně jednat o zamezení dvojího pojistného

Praha - Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) bude ve čtvrtek jednat v Číně s představiteli tamního ministerstva pro lidské zdroje a sociální zabezpečení. Hlavním tématem bude dohoda, která má mimo jiné odstranit dvojí odvody pojistného zaměstnanců vyslaných z Česka do Číny. Vyplácení dvojího pojištění zatěžuje české podniky, počet firem z Česka působících v Číně přitom stoupá. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí.

Ilustrační foto

Lidé v předdůchodovém věku dostanou dopis od ČSSZ

Praha – Více než sto tisíc lidí v předdůchodovém věku obdrží tento měsíc poštou přehled dob důchodového pojištění. Mužům narozeným v roce 1955 a ženám ročníku 1958 je zašle Česká správa sociálního zabezpečení(ČSSZ). Budou tak mít možnost zjistit stav svého důchodového konta před tím, než začne být jednání o výši důchodu pro ně aktuální, a případně dohledat potřebné doklady.

Allianz

U Allianz se povinné ručení bude platit podle najetých kilometrů

Praha - Allianz začne jako první pojišťovna v tuzemsku počítat sazby povinného ručení a havarijního pojištění podle ujetých kilometrů. Nebude však kvůli tomu klientům do automobilů montovat žádné telematické jednotky, takže obavy z neustálého sledování odpadají. Dnes to řekl ředitel pojišťovny Jakub Strnad.

Ilustrační foto.

Lidé z malých vesnic 
by mohli dostat výhody

Praha – Není to úprk, spíše setrvalý proud. Počet vesnic do 500 obyvatel se neustále zmenšuje a také ubývá jejich rezidentů. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) by to rád změnil, proto včera navrhl, aby zaměstnanci v těchto asi dvou tisících obcích mohli získat slevu na sociálním pojištění a místní podnikatelé zvýhodněný úvěr.

Ministerstvo zemědělství. Ilustrační foto.

O 500 korunu nižší sociální pojištění? Možná pro zaměstnance v malých obcích

Praha - Zaměstnanci v obcích do 500 obyvatel možná získají slevu 500 korun měsíčně na sociálním pojištění. Podnikatelé z těchto obcí, kteří zaměstnávají do deseti lidí, by mohli získat až dvoumilionový zvýhodněný úvěr. Na některé z budoucích koaličních rad to navrhne ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podpora by činila až 2,3 miliardy korun ročně, oznámil dnes Jurečka na tiskové konferenci. Opatření by měla zabránit odchodu lidí z těchto obcí, kterých jsou asi 2000. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) opatření považuje za nesystémové.

Ilustrační foto.

Sociální sítě zloději milují

Severní Čechy - Díky sociálním sítím si zloději dokáží zjistit stále víc údajů o domácnosti. Kdy je někdo doma a kdy ne. Kolik má rodina členů. A jestli za dveřmi nebude číhat pes.

Ilustrační foto

Poslanci podpořili zavedení otcovské dovolené

Praha - Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole zavedení týdenní placené otcovské dovolené. Vládní návrh novely zákona o nemocenském pojištění předpokládá i rozšíření nároku na sirotčí důchod a nemocenskou pro dobrovolné hasiče. Předloha nyní míří k projednání do sociálního výboru.