Kreativ

ŠTÍTEK: pojištění

Poškození čelního skla je mrzuté.

Skla si pojistěte bez ohledu na stáří vozidla

Ať už je auto nové, či má něco za sebou, vždy se vyplatí pamatovat na jedno připojištění. A tím je připojištění předních skel. Tato pojistná ochrana navíc může motoristům ušetřit nemalé peníze a to i několikrát do roka.

Tornádo 2021 na jihu Moravy

Přírodní živel z auta snadno udělá vrak

Každoroční řádění přírodních živlů během letních měsíců v Česku má vliv i na motoristy. Čím dál více z nich si uvědomuje, že pokud jejich auto zasáhne velká voda, ničivá vichřice s kroupy či dokonce tornádo, bez pojištění nezískají nic a může jim kolikrát zůstat jen bezcenný vrak. Pojištění auta proti přírodním živlům proto rozhodně stojí za úvahu.

Na parkovišti může auto přijít k úrazu.

Přišli jste k odřenému autu? Přinášíme rady, jak postupovat při řešení problému

Devět z deseti řidičů v Česku má zkušenost s tím, že našli své zaparkované auto s novým šrámem. Viník však už často na místě není, velká část z nich tak zůstane v anonymitě a není po kom vymáhat náhradu škody. Co můžete v takovém případě udělat, abyste neplatili opravu ze svého? To radí Václav Junek, odborník na pojištění ze společnosti Beaufort.

Celkové závazky v pojištění majetku řádění živlů dosáhly podle České asociace pojišťoven v loňském roce částky 6,45 miliard korun.

Rok po tornádu: dobře pojištěné domy má jen šestnáct procent Jihomoravanů

Když se jihem Moravy prohnalo tornádo, měli manželé Juráčkovi z Moravské Nové Vsi pojistku na dům starou jen asi sedm měsíců. Přesto jim pojišťovna sdělila, že mají dům mírně podpojištěný. Stejně tak jako asi čtyřiaosmdesát procent lidí na celé jižní Moravě. Vyplývá to z posledního průzkumu, který prováděla společnost Srovnejto.cz.

Dopravně bezpečnostní akce Slunce na cestách.

Třeťáci pomáhali policistům kontrolovat motoristy

/FOTOGALERIE/ U základní školy v Bohutíně se uskutečnila dopravně bezpečnostní akce s názvem „Slunce na cestách“. Děti ze třetí třídy se podílely na hodnocení kontrolovaných motoristů. Rozdávaly jim vlastnoručně namalovaná zamračená nebo usměvavá sluníčka. Čtyři motoristé obdrželi zamračený obrázek, dva z nich neměli doklad o pojištění auta, jeden řidič neměl vůbec sjednané pojištění a jeden šofér nebyl připoután.

Poškozené čelní sklo

Rozbité čelní sklo a pojišťovny

Není to tak mimořádná událost, kdy vám kámen nebo nějaký jiný předmět poškodí čelní sklo? Z jakého pojištění pak může pojišťovna škodu uhradit? Z povinného ručení druhého dopravního prostředku? Pomůže případně záznam z kamery? Na to jsme se zeptali Milana Káni z pojišťovny Kooperativa.

Češi čím dál více při pohybu po městě volí přesun pomocí elektrokoloběžky

Jezdíte na časované bombě, varují pojišťovny e-koloběžkaře. Nehod přibývá

Češi čím dál více při pohybu po městě volí přesun pomocí elektrokoloběžky. Oceňují na nich výhodu rychlého přesunu i šetření peněz za drahé pohonné hmoty. Jen v Praze je těchto malých vozidel v provozu přes dva tisíce a lze očekávat, že jich ještě přibude. Jenže ze zdánlivě bezstarostné jízdy se v případě nehody může stát noční můra. Škoda se pak může vyšplhat i do statisícových částek a veškeré úhrady míří rovnou za viníkem.

Úrokové sazby hypotečních úvěrů rapidně stoupají

Může být hypotéka výhodná? Pozor na úrokové sazby, fixaci i dobu splatnosti

Rádi byste si pořídili vlastní bydlení, ale máte obavy, že na hypotéku nedosáhnete? Úrokové sazby hypotečních úvěrů rapidně stoupají, aktuálně se pohybují již nad 4 % a očekává se další růst, jelikož Česká národní banka zvyšováním úrokových sazeb reaguje na inflaci, která poslední měsíce roste. Co s tím dělat, když všechno zdražuje? Článek vyšel v časopise Dům a zahrada.

Lidé v Česku doplácejí na staré a neaktualizované pojistné smlouvy.

Lidé doplácejí na staré pojistky majetku. Škody platí ze svého

Před sedmi lety postavil pan Martin z Lounska u svého rodinného domu garáž. Po vyřízení kolaudace nezapomněl ani na pojištění, tím ale pro něho „akce garáž“ skončila. Až do začátku letošního února. O posledním lednovém víkendu mu totiž vichřice poničila střechu. S fotodokumentací proto vyrazil do pojišťovny a žádal výplatu peněz, uspěl však jen částečně. „Bohužel jsem v minulosti neaktualizoval svoji smlouvu. Vyplacené pojistné bude stačit jen na hrubou opravu. Místo zhruba 80 tisíc korun jsem obdržel o téměř 20 tisíc méně,“ přiznává pan Martin.

Podnikatelé v cestovním ruchu nejsou spokojeni s kompenzačními programy české vlády

Dalším cestovkám hrozí krach. Pojišťovny po nich žádají milionové záruky

Cestovní kanceláře, které kvůli koronaviru přišly o velkou část tržeb, se strachují o svou budoucnost. Některým totiž nyní končí dosavadní pojištění proti úpadku. Nové smlouvy ale často obsahují takové podmínky, jimž nejsou schopné dostát. Nejenže se často navyšuje pojistné, hlavně ale extrémně narostla částka, kterou musí cestovky u pojišťovny složit kvůli tzv. zajištění pojistky. Kdo nemá pojistku, nesmí podnikat.

Náklady na veterinární péči se často mohou znenadání vyšplhat na tisíce, někdy i desítky tisíc korun, ne každý si ale takové výdaje může dovolit

Drahá návštěva veterináře? Náklady na léčbu mazlíčka může proplatit pojišťovna

Akutní operace, dlouhodobé nemoci, úrazy. To jsou strašáky všech majitelů domácích mazlíčků, a to jak po duševní stránce, tak i té finanční. Náklady na veterinární péči se často mohou znenadání vyšplhat na tisíce, někdy i desítky tisíc korun, ne každý si navíc takové výdaje může dovolit. Možností, jak se vyhnout obrovské díře do rodinného rozpočtu, je pojištění zvířete.

Odklízení škod po živelné pohromě v Hruškách.

Polovina Čechů nemá pojistku na celý dům. Po tornádu mění smlouvy

Byla jsem zrovna v obývacím pokoji. Pak jsem uslyšela hlasitý zvuk, jako kdyby jelo sto nákladních vlaků. Všechno začalo lítat, rozbila se okna, začal tancovat nábytek. Stála jsem v rohu místnosti a náhle se vytrhla celá nosná zeď, popisuje Lenka Janulíková z Lužic na Hodonínsku. Od řádění tornáda na jihu Moravy sice uplynul už déle jak měsíc, vzpomínky a hlavně starosti nevymizely. Právě naopak.

Rodina

Nárok na ošetřovatelské volno se asi zmírní a otcovská se prodlouží

Podmínky nároku na ošetřovatelské volno se patrně zmírní a otcovská dovolená se prodlouží z jednoho týdne na dva týdny. Předpokládá to předloha poslanců ČSSD, kterou schválila s úpravami Sněmovna. Novela o nemocenském pojištění se týká také ošetřovného, změny vycházejí podle předkladatelů z nedostatků zjištěných v praxi. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.

Karanténa v cizině nebo dokonce nutnost hospitalizace stojí i stovky euro denně.

Dražší dovolená o tisíce. Desítky Čechů už musely v cizině do karantény

Vyrazili na dovolenou, ale po příjezdu na místo nebo těsně před odletem zpět byli pozitivní. Taková lapálie podle pojišťoven letos postihla už desítky lidí. Dovolená v zahraničí se takovým turistům může pořádně prodražit. Karanténa v cizině nebo dokonce nutnost hospitalizace stojí i stovky euro denně.

Tornádo v Hodoníně

Tornádo: lidem se dotace zřejmě nezkrátí o dary, na rozdíl od náhrad pojišťoven

Vláda dnes projedná úpravu podmínek podpory pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem na jižní Moravě a na Lounsku. Podle dosavadních pravidel se má státní dotace snižovat o dary z veřejných sbírek a úhrady od pojišťoven, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) po kritice navrhla z opatření vypustit omezení týkající se sbírek. O náhrady od pojišťoven se má podpora přes kritiku od opozičních stran krátit i nadále.

Trosky domů u trati v Mikulčicích

Škody z bouří pojišťovny odhadly na 3,6 miliardy. Zatím vyplatily 50 milionů

Pojišťovny odhadují škody z bouřek, které zasáhly zemi v minulém týdnu na 3,6 miliardy korun. Z toho případy za 2,3 miliardy korun už pojišťovny řeší. Pojistných událostí to bude až 25 tisíc, nahlášeno jich je přes 11 tisíc. Vyplývá to z odhadů, které dnes poskytla ČTK Česká asociace pojišťoven. Škody zahrnují i řádění tornáda na jižní Moravě.

Cestující v rouškách na letišti v Praze

Řada pojišťoven pojistí Čechům léčebné výlohy s covidem i v rizikových zemích

Řada pojišťoven v letní sezoně pojistí Čechům léčebné výlohy v souvislosti s nemocí covid-19 i v zemích, které ministerstvo zahraničí označuje jako rizikové nebo vysoce rizikové, tedy v celé Evropě. Některé tyto pojistky zlevňují. Pojišťovny pouze nekryjí riziko koronaviru v zemích, kam ministerstvo zahraničí přímo zakáže cestovat. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Turisté v Chorvatsku

Koronavirus na dovolené? Stovky euro navíc, letos se vyplatí speciální pojistka

Loni v létě zůstala většina Čechů kvůli koronavirové pandemii v tuzemsku. Nyní již jsou hranice do řady zemí otevřené, mnozí lidé se ale stále ve strachu z nákazy bojí vycestovat do světa. Cestovní kanceláře je uklidňují, že už vzhledem k častému testování nebezpečí nehrozí. Doporučují však rekreantům, aby se na komplikace spojené s koronavirem připojistili. Na den je to navíc vyjde jen na pár desítek korun.

Ilustrační foto.

Pozor, odstavit vrak na komunikaci se může pořádně prodražit

Policisté se při své práci nezřídka setkávají s případy, kdy majitelé vozidel ponechávají svá „vysloužilá“ auta na pozemní komunikaci jejich osudu, a to často i s registrační značkou. Tento problém řeší poměrně často i policisté v okrese Louny. Momentálně se zabývají vozidlem, které jeho vlastník ponechal odstavené v křižovatce u Postoloprt. 

Lukáš Urbánek, finanční poradce ze společnosti Partners.

Půjčky v nejistých časech? Brát si úvěr bez rezerv je hazard, říká expert

Je vůbec za současné situace vhodné, aby se lidé pouštěli do rekonstrukce, pokud nemají dostatek vlastních prostředků a existuje zvýšené riziko poklesu příjmu? „Brát si úvěr bez jakýchkoliv rezerv je hazard. Měli byste mít pohotovostní rezervu, ideálně na šest měsíců, minimálně na tři,“ doporučuje Lukáš Urbánek, finanční poradce ze společnosti Partners.

Závislost na alkoholu - Ilustrační foto

Hradit léčbu z pojištění?

Podívejte se na video ze speciálu Roadshow Deníku. Hradit léčbu hradit z pojištění? Měl by ji klient hradit sám a proč? 

Senioři a peníze - Ilustrační foto

Rezerva do penze. Stát zavede evropské spoření na stáří

Stárnutí populace a hrozící schodky důchodového systému budoucím seniorům moc jistoty ohledně výše jejich „státní“ penze nepřidávají. Nyní si mohou, aby si ve stáří přilepšili, spořit například v penzijním připojištění, nechávat peníze na spořicím účtu či – pokud to umějí – je jinak investovat.

Ilustrační foto

Finanční správa začne "dohodářům" vyplácet kompenzační bonus

Finanční správa začne v pátek vyplácet podporu, tzv. kompenzační bonus, pro pracovníky na dohodu postižené dopady šíření koronaviru. Od pátku totiž bude učinný příslušný zákon. Správa o tom dnes informovala v tiskové zprávě. O podporu mohou tzv. dohodáři žádat do 30. listopadu.  

Cestování

Pro klidnou dovolenou pojistit auto i rodinu

Období letních dovolených je akorát v polovině. Přestože lidé kvůli virové situaci nyní daleko více váhají kam vyrazit, řada domácností si ani letos nenechá upřít pobyt u moře. A stejně jako v minulosti i letos se na dovolenou vydají autem. V takovém případě by lidé měli být maximálně obezřetní nejen co se týká pandemických omezení, ale měli by pamatovat také na dostatečnou pojistnou ochranu. Ta jim totiž může zásadně zmírnit případné hororové zážitky, které si na dovolené asi nikdo nepřeje.  

Pobočka cestovní kanceláře Cestovka Thomas Cook v německém Düsseldorfu

Důsledky koronavirové krize: Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky CK

Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, což je více než v minulých letech. Jsou také opatrnější při pojišťování nových. Důvodem je hlavně nepříznivá situaci na trhu v důsledku pádu CK Thomas Cook a opatření proti šíření koronaviru. Proto také některým kancelářím pojistné zdražilo. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami, které pojištění poskytují.