Rozmanité chutě Asie okusí lidé i v České republice. V mnoha městech milovníci této kuchyně naleznou kvalitní podniky, které je výběrem svých pokrmů přenesou do jihovýchodní Asie i na Sibiř. Zároveň se nemusejí bát otravy. Legendární jedovatou rybu fugu v jídelníčcích českých podniků nenajdou.
Brno - Část brněnských restaurací, se obává, jak se změní zvyklosti zákazníků, kteří k nim chodí na jídlo. Někteří lidé totiž možná přijdou o stravenky, jimiž platí.
Jižní Morava - Část jihomoravských restaurací, se obává, jak se změní zvyklosti zákazníků, kteří k nim chodí na jídlo. Někteří lidé totiž možná přijdou o stravenky, jimiž platí.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Půl druhého milionu korun už letos museli zaplatit na pokutách provozovatelé stravovacích služeb ve středních Čechách kvůli pochybením odhaleným při kontrolách hygieniků. Uvádí to zpráva o činnosti odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Středočeského kraje za období od 1. ledna do 31. července. Součet 455 finančních sankcí uložených za prvních sedm měsíců roku se podle ní vyšplhal na 1 501 500 Kč.
Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Pokud lidé trpící touto nemocí snědí potraviny s lepkem, během několika hodin se u nich rozvine zánět sliznice tenkého střeva, který může vést až k rozvratu metabolismu. Američtí vědci konečně zjistili, co za touto nemocí vězí.
Moravskoslezští záchranáři zasahovali v sobotu 10. srpna dopoledne u hromadného postižení zdraví v Beskydech na Frýdecko-Místecku. K události byl vyslán Tým pro speciální činnost ZZS MSK, který je nepřetržitě přípraven zasáhnout kdekoliv na území Moravskoslezského kraje.
Brno – Vařila už jako malá, po škole ale uplatnění nenašla. Po letošní účasti v soutěži Masterchef se Monika Kokyová v gastronomii opět uplatnila. Připravovala i jídlo pro VIP salonek brněnské Velké ceny.
Téměř desetina Čechů a Češek nad 15 let se zdravotním handicapem, kteří žijí doma, si bez pomoci druhých nezvládne připravit jídlo a pohybovat se venku. Je to něco přes 100 tisíc lidí. Víc než 180 tisícosob si nedokáže samo nakoupit. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj pomoc chybí 117 tisíc lidí se zdravotním omezením.
/FOTOGALERIE/ Za deštivého počasí sobotního dne se v zahradě Kladenského zámku uskutečnil další ročník akce s názvem Letní festival s ochutnávkou všeho dobrého. Na příchozí zde čekal nespočet lahodných jídel, zlatým hřebem akce byla kuchařská show Přemka Forejta, kterého veřejnost může znát jako porotce televizní soutěže MasterChef Česko.
Na jedné straně Češi bojují za kvalitní potraviny, vítají stále přísnější podmínky jejich výroby, distribuce i prodeje a na druhé straně jásají nad možností konzumovat jídlo od anonymních dárců v pouličních lednicích, o kterém nevědí vůbec nic a riskují přinejmenším průjmové onemocnění.
Ještě na jaře měli obyvatelé Lověšic možnost nakupovat v prodejně zřízené v jednom z místních rodinných domů, teď už je tomu ovšem jinak. Stejně jako v řadě jiných obcí, kde byl jediný obchod z různých důvodů zrušen, jsou nyní i Lověšice bez prodejny potravin. Nepříjemné je to hlavně pro starší obyvatele.
Tradiční i netypická jídla ze sladkovodních či mořských ryb a dalších vodních živočichů čekají v restauracích, které se zaměřují na rybí speciality. V některých podnicích stačí ukázat na čerstvou rybu na pultu a kuchař ji připraví. V jiných si ji zákazníci musí nejdřív sami ulovit. Jinde je zase restaurační interiér doplněný velkým mořským akváriem.
ANKETA/ První tzv. sdílenou lednici zprovoznili včera v Havířově. Je to projekt dobrovolnického spolku Save Food Havířov. „Naším cílem není to, aby se jídlo dostalo jen k těm, kteří ho potřebují, ale především, aby se zužitkovalo a nevyhazovalo,“ říká předseda spolku Gracián Svačina.
ANKETA/ První tzv. sdílenou lednici zprovoznili včera v Havířově. Je to projekt dobrovolnického spolku Save Food Havířov. „Naším cílem není to, aby se jídlo dostalo jen k těm, kteří ho potřebují, ale především, aby se zužitkovalo a nevyhazovalo,“ říká předseda spolku Gracián Svačina.
/FOTOGALERIE/ Ani dvakrát se opakující bouřka se silným lijákem nedokázala odradit stovky lidí, které v sobotu 3. srpna dorazily na Beer & Food Fest konaný na Špičce. U většiny stánků s netypickými pokrmy se průběžně tvořily fronty, své by o tom mohli vyprávět třeba provozovatelé stánku s belgickými hranolky, kde zástup lidí prakticky nepolevoval.
Prostor pro potraviny nebo úkryt před požárem. Či nepřítelem. Tak sloužily sklepení a podzemní chodby všem, kdo je v zemi pod svými domy pracně hloubili. Podzemní chodby a komplexy začaly spojením několika sousedních sklepů, mnohdy však vznikly desítky kilometrů dlouhé systémy. Některé z nich mají dodnes svá tajemství.
Prostor pro potraviny nebo úkryt před požárem. Či nepřítelem. Tak sloužily sklepení a podzemní chodby všem, kdo je v zemi pod svými domy pracně hloubili. Podzemní chodby a komplexy začaly spojením několika sousedních sklepů, mnohdy však vznikly desítky kilometrů dlouhé systémy. Některé z nich mají dodnes svá tajemství.
V nepořádku leccos nacházejí středočeští hygienici během letních kontrol provozoven, které nabízejí občerstvení návštěvníkům v rekreačních oblastech. Není přitom výjimkou, že podnět ke kontrole vzejde přímo od nespokojených zákazníků.
Spolek Potravinová banka vznikl na podporu lidí v nouzi. Založili ho společně oblastní charity v Jičíně, Hradci Králové a Dvoře Králové. Na Jičínsku pomáhá především matkám a jejich dětem v azylovém domě a pak rodinám s dětmi, se kterými spolupracuje oblastní charita.
Nový jídelníček, suroviny od místních pěstitelů a chovatelů, pestřejší strava a širší škála nabízených jídel. To jsou změny, které čekají strávníky Centrální školní jídelny v Litoměřicích společně s nástupem nového ředitele.
Žďár nad Sázavou - Třicetiletý muž ze Žďárska je podezřelý ze spáchání trestného činu krádeže. „Muž je podezřelý z toho, že ve středu 31. července kolem jedenácté hodiny dopoledne v prodejně obchodního řetězce na ulici Strojírenská ve Žďáru nad Sázavou odcizil potraviny v hodnotě kolem padesáti korun, které si uschoval do kapsy oblečení a následně prošel prostorem pokladen bez zaplacení, kde byl kontrolovaný pracovníkem prodejny,“ potvrdila policejní mluvčí Stanislava Miláčková.
Šest dní úmorných veder bez jídla a s pár doušky dešťové vody přežila uvězněná v autě Belgičanka, která minulý týden havarovala poblíž Lutychu. Kvůli zranění páteře byla takřka nehybná a nedokázala si zavolat pomoc. Nakonec ji totálně vyčerpanou a dehydrovanou objevili v pondělí přátelé, kteří po ní pátrali.
Američtí astronauti začnou testovat pečení ve vesmíru a první pochutinou by měly být oblíbené "cookies", tedy sladké sušenky. Důvodem je snaha docílit u nich co největší pohody. Když budou moci zkusit vlastnoručně vyrobenou oblíbenou pochoutku, budou šťastnější. Stále však zbývá dost problémů - například, jak při stavu beztíže udržet cookies v troubě.
Blansko – Na náměstí Republiky v Blansku se ve čtvrtek 1. srpna koná farmářský trh. Kromě výrobků a zboží, které tržiště obvykle nabízí, návštěvníci také ochutnají oceněné potraviny.
Nabídka je převeliká, stylů přehršel, katalogy naplněné k prasknutí. Vybrat ideální kuchyni dá práci, hlavně s vybíráním, ale výsledkem může být skvost. Která to vyhraje u vás?
Už název slibuje, že jde o něco navíc. Když se ještě přidá legenda o tom, jak jen malé množství blahodárně působí na naše zdraví, člověk lehce nabyde dojmu, že bez superpotravin z dalekých končin nemůže žít. Jak ale zdůrazňuje Týdeník Květy, minimálně stejně účinné jsou plodiny z našich luhů a hájů.
/FOTOGALERIE/ Každý Čech sní za rok přes čtyři litry zmrzliny. Právě zmrzlina patří, zejména v létě, společně s kuřecím masem a vejci k nejrizikovějším potravinám. Hygienici proto od začátku léta zkontrolovali v Královéhradeckém kraji stovky prodejních míst.
Kanalizací sem putuje všechno, co lidé spláchnou do záchodu nebo vylijí do umyvadla. Řeč je o čistírně odpadních vod (ČOV) v ústecké čtvrti Neštěmice. Přitékají do ní odpadní, ale i některé průmyslové a dešťové vody z téměř celého krajského města a okolních obcí. Reportáž Deníku ukazuje, jak podobné stavby ve vlastnictví Severočeské vodárenské společnosti, které provozují Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK), v Ústeckém kraji fungují a kterých nejčastějších prohřešků se lidé v domácnostech dopouštějí.
/FOTOGALERIE/ Náměstí Míru v Mělníku se v sobotu zaplnilo desítkami návštěvníků. Parný den patřil Mezinárodnímu festivalu jídla a vína, který byl další zajímavou akcí v rámci projektu Mělnické kulturní léto, který každoročně pořádá a nabízí Mělnické kulturní centrum.