Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Děti ze žďárské školky Vysočánek se seznámily s fair-trade výrobky

Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - V mateřské školce Vysočánek se věnujeme také ekologii v rámci programu Ekoškola. V minulém školním roce jsme se zaměřili na prostředí. Letos jsme si vybrali na schůzce našeho Ekotýmu téma jídlo. Toto téma nás provázelo po celý školní rok. Učili jsme se rozeznávat ovoce a zeleninu, používat bylinky, připravovat si sami chutné pokrmy a uvědomovat si, které suroviny jsme použili.

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Někdo to rád ostré. Navštivte pikantní festivaly chilli, česneku či cibule

Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.

Vědci se ponoří do popelnic s odpadem. Aby zjistili, jak plýtvají Brňané jídlem

Brno - Nesnědené jídlo zamrazí a pro zeleninu se nebojí ponořit do kontejneru před obchodním domem. „Supermarkety zbytečně vyhazují obrovské množství kvalitního jídla. Je to špatně, protože půlka světa hladoví,“ svěřila se brněnská studentka Jolanta Svobodová, která má zkušenost s dumpster divingem, hledáním ještě použitelného jídla. Jak vážné to v Brně s vyhazováním potravin do odpadu je, zjistí výzkumníci.

Pomohl politickému vězni, tak trpěl. Estébáci mu vyrazili zuby, lágr byl peklem

Dvacetiletý Miroslav Hampl v roce 1952 pronesl na důl Slavkov civilní šaty, převlečenému politickému vězni předal vypůjčenou legitimaci zaměstnance a provedl ho přes bránu. Za pár týdnů chtěl útěk zopakovat a na Západ uprchnout sám. Už se mu to ale nepovedlo, udal ho kamarád a putoval na tři roky do lágru Ležnice.

Na koupání v Praze je třeba si ráno přivstat a auto raději nechat doma

/FOTOGALERIE/ Pražská koupaliště lákají v létě na nové vodní atrakce i grilovaná jídla. Český hydrometeorologický ústav hlásí na tento víkend tropické teploty, zájemci by proto k vodě měli vyrazit co nejdříve a s sebou mít pokrývku hlavy. Ideálně by auto měli nechat doma a přijet veřejnou dopravou, řekli novinářům provozovatelé koupališť v Praze. Kvalita vody ve většině pražských přírodních koupališť je podle hygieniků bez problémů. Pouze v Hostivaři zjistili sinice, ve Lhotce a Džbánu je voda zakalená.

Potravinová banka v Praze chce všechny naučit neplýtvat potravinami

Potravinová banka byla založena v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank. Téměř 10 let bojuje proti plýtvání potravinami a hladu. Jejich práce je dostat jídlo k těm, kteří ho potřebují, a pomoci jim tak v jejich mnohdy tíživých životních situacích. Pokud v programu společnosti  Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme” uspěje, chce rozšířit edukativní aktivity.  

Ženě auto polili zapáchající hmotou. Sklo pokryly zbytky jídla

Brno /FOTO/ – Nemilé překvapení čekalo v pátek ráno na padesátiletou řidičku, která přišla ke svému zaparkovanému autu v brněnských Medlánkách. „Jak na místě kolegům ukázala, někdo jí na čelní sklo vylil zapáchající hmotu,“ sdělila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.  

Hotovost s sebou! V novém ústeckém obchodě Tamda kartou nezaplatíte

/FOTO/ Už týden funguje ve všebořickém obchodním centru vietnamský obchod Tamda Foods. Nabízí evropské i asijské potraviny, nakupuje se v něm jako ve velkoobchodu, ale mohou sem i běžní zákazníci. Karty zde však nepřijímají. Kromě samotného velkoobchodu zatím v centru žádné další prodejny nejsou.

Vaření (ne)jen na táboře. Děti vám utrhnou ruce i za jednoduchá a zdravá jídla

Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového. 

Jídlo i hudba, stačí si jen vybrat

/POZVÁNKY, FOTOGALERIE/ Poslední předprázdninová sobota je doslova nabitá kulturními akcemi. Do jičínského parku můžete vyrazit na Food festival, v Nové Pace přivítají léto tradičním Slunovratem. V Hořicích opět po roce ožije místní zámek a lom oživí tóny reggae. V Bělohradu vrcholí folklorní festival.

Jaroslava Kuklová: Celý život prodávám jídlo

Oblíbená postava Mladé Boleslavi, Jaroslava Kuklová, rozdává lidem radost svým úsměvem a plní jejich břicha dobrým jídlem v bufetu, který se nachází v Železné ulici. Svoji práci a zákazníky má ráda natolik, že úplně zapomněla na předčasný důchod. Dobroty, které vaří, připravuje navíc podle vlastních domácích receptů.

Sobotní Street Food Rocks slibuje ráj pro gurmány

Smetanovo nábřeží v Hradci Králové se v sobotu promění v gurmánský ráj. Slibují to pořadatelé festivalu Street Food Rocks, který kromě jídla nabídne i atmosféru letního hudebního festivalu.

Mrazák musí mít řád. Kvůli kvalitě potravin je potřeba dodržet důležitá pravidla

Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.

Venku chutná nejlépe. Víte, jak zařídit letní kuchyni?

V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.

Pivovarský dvůr byl plný léta, pití, jídla a zábavy

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Léto nakouklo do rakovnického pivovarského dvora v sobotu 15. června už od deseti hodin hodně razantně, s přibývající teplotou přibývaly i vytočené bakalářské sudy a pohoda se zahajovací kapelou Grippeds.

Veggie fest lákal na dobroty bez masa. Ochutnejte i vy, aspoň díky fotkám

/FOTOGALERIE/ Zatímco u olomoucké Šantovky měli hody milovníci burgerů, v nedaleké Korunní pevnůstce si dali dostaveníčko gurmáni, kteří se obejdou bez masa a vlastně všeho živočišného původu. Spolek Vegan Olomouc tam v sobotu pořádal Veggie fest. Pátý ročník festivalu nebyl pouze o dobrém jídle a pití. Návštěvníci se mohli zúčastnit workshopů, diskuzí, přednášek či si užít koncerty.

Škola nabízí unikátní výstavu o jídle

Prachatice – Kořenky z roku 1903, ale i předměty, které běžně používaly ženy v kuchyni v osmdesátých letech minulého století. To vše nabízí Mini Gastromuzeum, které v Prachaticích otevřela Střední škola a Základní škola Vimperk.

Správná výživa může pomoci lidem ve vyšším věku

/POZVÁNKY/ Jaká jsou specifika výživy vyššího věku? Co do jídelníčku zařadit, aby se senior cítil fit? Lékař jim zakázal spoustu potravin, tak co mají jíst? Na tyto otázky a řadu dalších odpoví Pavlína Žďárková při besedě v Knihovně města Hradec Králové, která se uskuteční ve středu od 17 hodin.

Zákon dvojí kvalitu potravin nevyřeší, míní většina lidí

Karlovarsko - Německý Waldsassen je jedno z míst, kam Češi vyrážejí i na běžné nákupy. Většina z oslovených českých zákazníků by prý ráda nakupovala doma, ale řada kvalitních výrobků běžně dostupných v Německu v České republice není k dostání. Takže si ani nedovedou představit, že by nějaký zákon zabránil dvojí kvalitě zboží.

Třetina Čechů plýtvá jídlem. Třeba jen proto, že ho nakoupili moc

Češi vyhazují i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém. Důvodem pro snížení plýtvání by podle Čechů byla nejčastěji úspora peněz, ale podle většiny lidí i omezení ekologické zátěže.