Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE/ - V mateřské školce Vysočánek se věnujeme také ekologii v rámci programu Ekoškola. V minulém školním roce jsme se zaměřili na prostředí. Letos jsme si vybrali na schůzce našeho Ekotýmu téma jídlo. Toto téma nás provázelo po celý školní rok. Učili jsme se rozeznávat ovoce a zeleninu, používat bylinky, připravovat si sami chutné pokrmy a uvědomovat si, které suroviny jsme použili.
Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.
Stále oblíbenější chilli nejen báječně dochutí pokrmy, ale je také přínosem pro lidské zdraví. Stimuluje hubnutí nebo snižuje hladinu cholesterolu v krvi. I to může být důvod k návštěvě jednoho z letních festivalů, které oslavují ostrá jídla. Pokud lidé zrovna neholdují chilli, řešením mohou být cibulové nebo česnekové slavnosti. V tomto přehledu dává Deník i tipy na některá místa, kde si ostré můžete pořídit po celý rok.
Brno - Nesnědené jídlo zamrazí a pro zeleninu se nebojí ponořit do kontejneru před obchodním domem. „Supermarkety zbytečně vyhazují obrovské množství kvalitního jídla. Je to špatně, protože půlka světa hladoví,“ svěřila se brněnská studentka Jolanta Svobodová, která má zkušenost s dumpster divingem, hledáním ještě použitelného jídla. Jak vážné to v Brně s vyhazováním potravin do odpadu je, zjistí výzkumníci.
/ROZHOVOR/ Jde si za svým. Je ochotna vydržet ústupky. I pro profesionálního basketbalistu ten nejhorší trest: nehrát soutěžní zápasy. Česká reprezentantka Veronika Voráčková celý rok po „útěku“ na americkou univerzitu jenom trénovala. A stát bude na klubové scéně až do prosince.
Jak nejlépe odpálit prázdniny? Co takhle piknik se skvělým jídlem, vínem, pivkem a kapelami? Odpolední chill na dece nebo párty až do rána zakončená ranní koupačkou v Labi?
Celkem tři tzv. sdílené ledničky chce rozmístit v Havířově a v Orlové spolek Save Food, který se zabývá bojem s plýtváním jídla. Nejedná se o jedinou aktivitu spolku.
Celkem tři tzv. sdílené ledničky chce rozmístit v Havířově a v Orlové spolek Save Food, který se zabývá bojem s plýtváním jídla. Nejedná se o jedinou aktivitu spolku.
Jak nejlépe odpálit prázdniny? Co takhle piknik se skvělým jídlem, vínem, pivkem a kapelami? Odpolední chill na dece nebo párty až do rána zakončená ranní koupačkou v Labi? Pokračování loňské grilovácí akce.
/ROZHOVOR OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Jde si za svým. Je ochotna vydržet ústupky. I pro profesionálního basketbalistu ten nejhorší trest: nehrát soutěžní zápasy. Česká reprezentantka Veronika Voráčková celý rok po „útěku“ na americkou univerzitu jenom trénovala. A stát bude na klubové scéně až do prosince.
Paní Jaroslava Znamenáčková je z dvojčat a spolu se sestrou Věrou pochází z Horažďovicka. „Byly jsme jedinými dvojčaty v okrese. Když jsme se narodily, chodili se na nás lidé dívat z daleka. Mamince před námi zemřel chlapeček, tak se o nás moc bála,“ vypráví seniorka.
Dvacetiletý Miroslav Hampl v roce 1952 pronesl na důl Slavkov civilní šaty, převlečenému politickému vězni předal vypůjčenou legitimaci zaměstnance a provedl ho přes bránu. Za pár týdnů chtěl útěk zopakovat a na Západ uprchnout sám. Už se mu to ale nepovedlo, udal ho kamarád a putoval na tři roky do lágru Ležnice.
/FOTOGALERIE/ Pražská koupaliště lákají v létě na nové vodní atrakce i grilovaná jídla. Český hydrometeorologický ústav hlásí na tento víkend tropické teploty, zájemci by proto k vodě měli vyrazit co nejdříve a s sebou mít pokrývku hlavy. Ideálně by auto měli nechat doma a přijet veřejnou dopravou, řekli novinářům provozovatelé koupališť v Praze. Kvalita vody ve většině pražských přírodních koupališť je podle hygieniků bez problémů. Pouze v Hostivaři zjistili sinice, ve Lhotce a Džbánu je voda zakalená.
Potravinová banka byla založena v roce 2009 a je součástí České federace potravinových bank. Téměř 10 let bojuje proti plýtvání potravinami a hladu. Jejich práce je dostat jídlo k těm, kteří ho potřebují, a pomoci jim tak v jejich mnohdy tíživých životních situacích. Pokud v programu společnosti Tesco „Vy rozhodujete, my pomáháme” uspěje, chce rozšířit edukativní aktivity.
Brno /FOTO/ – Nemilé překvapení čekalo v pátek ráno na padesátiletou řidičku, která přišla ke svému zaparkovanému autu v brněnských Medlánkách. „Jak na místě kolegům ukázala, někdo jí na čelní sklo vylil zapáchající hmotu,“ sdělila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.
/FOTO/ Už týden funguje ve všebořickém obchodním centru vietnamský obchod Tamda Foods. Nabízí evropské i asijské potraviny, nakupuje se v něm jako ve velkoobchodu, ale mohou sem i běžní zákazníci. Karty zde však nepřijímají. Kromě samotného velkoobchodu zatím v centru žádné další prodejny nejsou.
Třebíčsko – Celožitný chléb z Pekařství Malena, čerstvý sýr Panenka Dagmar Duškové z Červené Lhoty a meruňka s levandulí Ivy Navrkalové z Třebíče, to je trojlístek výrobků z Třebíčska, nominovaných na titul Regionální potravina.
Pro některé pacienty to může být vůbec poslední potěšení, které na tomto světě zažívají: talíř chutného jídla. Přesto jim ho řada nemocnic dopřát nemůže.
Pamatujete na táborovou kuchyni vašeho dětství? Buchtičky s krémem, bramborový guláš, rajská s knedlíky, řízek s bramborovou kaší, lečo nebo vepřo-knedlo-zelo, špagety s čímkoliv. Poměrně snadně připravitelná jídla a hlavně oblíbená u dětí. Pokud máte na hrbu kuchyni v táboře, nemůžete takovou nabídkou nikoho urazit. Ale i v polní kuchyni můžete následovat současné gastronomické trendy a zkusit něco nového.
Dosud největší srovnání složení potravin v různých zemích Evropské unie ukázalo, že složení potravin se v EU různí. Ale není to tak, že horší kvalita by byla automaticky v zemích východní Evropy.
/ROZHOVOR/ Být dítětem slavných rodičů a ještě se vydat v jejich profesních stopách je vždycky složité. Vyžaduje to silnou vůli, nenechat se odradit řečmi o protekčním dítěti a jít si svou cestou. Z rozhovoru pro Týdeník Květy lze poznat, že Karel Heřmánek mladší to dokázal.
/POZVÁNKY, FOTOGALERIE/ Poslední předprázdninová sobota je doslova nabitá kulturními akcemi. Do jičínského parku můžete vyrazit na Food festival, v Nové Pace přivítají léto tradičním Slunovratem. V Hořicích opět po roce ožije místní zámek a lom oživí tóny reggae. V Bělohradu vrcholí folklorní festival.
Oblíbená postava Mladé Boleslavi, Jaroslava Kuklová, rozdává lidem radost svým úsměvem a plní jejich břicha dobrým jídlem v bufetu, který se nachází v Železné ulici. Svoji práci a zákazníky má ráda natolik, že úplně zapomněla na předčasný důchod. Dobroty, které vaří, připravuje navíc podle vlastních domácích receptů.
Smetanovo nábřeží v Hradci Králové se v sobotu promění v gurmánský ráj. Slibují to pořadatelé festivalu Street Food Rocks, který kromě jídla nabídne i atmosféru letního hudebního festivalu.
Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.
/ROZHOVOR/ Zhruba tisíc kontrol provádějí každoročně v letní sezoně pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS). Obdobný počet kontrol v provozovnách společného stravování mají v plánu i letos.
V rámci pátečního vydání rubriky Jak jsme žili v Československu se podíváme na první samoobsluhu v Železnici. Zákazníci v ní mohli nakupovat od roku 1959.
Brno - Ochutnávková výstava sezónních a místních potravin čeká od čtvrtka do soboty na návštěvníky brněnského Zelného trhu. Koná se ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku.
V létě je radost připravovat jídlo na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Od grilování, které se stalo národní vášní, už je jen krůček k vybudování zázemí v podobě letní kuchyně. Čím lépe ji vybavíte, tím pohodlnější bude příprava jídla a příjemnější stolování.
Provoz prodejny potravin COOP Beskydy ve Vyšních Lhotách byl definitivně ukončen. Obec bude hledat nové zájemce, kteří by mohli prodejnu potravin zachovat.
Průměrný člověk sní nejméně 50 tisíc částic mikroplastů ročně a stejné množství vdechne. Vyplývá to z první studie, která se snažila odhadnout, jaké množství plastových znečišťujících látek člověk pozře, napsal list The Guardian.
Rakovník /FOTOGALERIE/ - Léto nakouklo do rakovnického pivovarského dvora v sobotu 15. června už od deseti hodin hodně razantně, s přibývající teplotou přibývaly i vytočené bakalářské sudy a pohoda se zahajovací kapelou Grippeds.
/FOTOGALERIE/ Zatímco u olomoucké Šantovky měli hody milovníci burgerů, v nedaleké Korunní pevnůstce si dali dostaveníčko gurmáni, kteří se obejdou bez masa a vlastně všeho živočišného původu. Spolek Vegan Olomouc tam v sobotu pořádal Veggie fest. Pátý ročník festivalu nebyl pouze o dobrém jídle a pití. Návštěvníci se mohli zúčastnit workshopů, diskuzí, přednášek či si užít koncerty.
FOTOGALERIE/ Na kole či na koloběžce, jednotlivě i ve skupinách odstartovali v sobotu 15. června v pravé poledne účastníci závodu Litovel Free Fest 2019.
Brno - Místo nevzhledného bílého plastového obalu v elegantní misce si nově odnesou Brňané oběd z několika podniků. Brno se totiž zapojilo do unikátního projektu Vratné misky.
I přes vyšší nároky na skladování začínají některá koupaliště nabízet v bufetech zeleninové saláty, sendviče, těstoviny a čerstvé ovoce. Místo plastu je servírují v recyklovatelném nádobí.
Prachatice – Kořenky z roku 1903, ale i předměty, které běžně používaly ženy v kuchyni v osmdesátých letech minulého století. To vše nabízí Mini Gastromuzeum, které v Prachaticích otevřela Střední škola a Základní škola Vimperk.
/POZVÁNKY/ Jaká jsou specifika výživy vyššího věku? Co do jídelníčku zařadit, aby se senior cítil fit? Lékař jim zakázal spoustu potravin, tak co mají jíst? Na tyto otázky a řadu dalších odpoví Pavlína Žďárková při besedě v Knihovně města Hradec Králové, která se uskuteční ve středu od 17 hodin.
Karlovarsko - Německý Waldsassen je jedno z míst, kam Češi vyrážejí i na běžné nákupy. Většina z oslovených českých zákazníků by prý ráda nakupovala doma, ale řada kvalitních výrobků běžně dostupných v Německu v České republice není k dostání. Takže si ani nedovedou představit, že by nějaký zákon zabránil dvojí kvalitě zboží.
Češi vyhazují i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém. Důvodem pro snížení plýtvání by podle Čechů byla nejčastěji úspora peněz, ale podle většiny lidí i omezení ekologické zátěže.