Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Asijská beruška či kutilka. Kvůli suchu se na Moravě objevili noví živočichové

Kvůli suchu i naší neschopnosti zadržet vodu v krajině se podle odborníka mění rozmanitost živočišných druhů na jihu Moravy. V regionu se objevují například nové druhy hmyzu, které migrují ze zahraničí. „Třeba ploštice vroubenka americká, která je na jižní Moravě už běžná. Pak slunéčko východní, což je taková asijská beruška,“ říká zoolog Pavel Dedek.  

Sto let Královo Pole Brnem. Lidé se bavili na počest městské části

Brno – /VIDEO, FOTOGALERIE/ Paprsky slunce dopadají v sobotu dopoledne ozařují park na brněnském Slovanském náměstí, který je obehnané stánky s jídlem, pivem či burčákem. Krátce po jedenácté hodině se začíná plnit lidmi. Ti přichází na letošní Erbovní slavnosti Králova Pole.  

Tip na sobotu 14. září: Lešetín Fest potrvá až do večera

Přijďte si užít pohodový festiválek v centru Zlína pro celou rodinu nazvaný V. Lešetín Fest, který se koná na parkovišti Hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně v době od 14 do 22 hodin. Můžete se těšit na vystoupení hudebních kapel (Blue Night, Nšoči, Visací zámek revirvál, Fireball a Září), výtvarné dílny pro děti, malování na obličej, skákací hrad, dobré pivečko, jídlo a spoustu další zábavy.

Osazenstvo školy TGM zaujal Turek

Stylově se v pátek loučilo šest zahraničních stážistů s osazenstvem rokycanské devítiletky TGM. Cizinci vařili pro kluky i děvčata pokrmy svých zemí. Stylově se k tomu oblékli a připojili povídání o typických jídlech.

Jak funguje rádio, aneb Den otevřených dveří v Českém rozhlase Karlovy Vary

Všichni posluchači a nejen oni, nahlédnout „pod pokličku“ rozhlasové práce. Český rozhlas v Karlových Varech (Zítkova 3) právě v tento den otevírá všem zájemcům své dveře. Kromě prohlídky samotné budovy včetně vysílacích studií, je připraven koncert skupiny Bad boys, ochutnávka regionálních potravin, autogramiáda našich moderátorů i akrobatického letce a karlovarského rodáka Petra Kopfsteina. Dětem bude k dispozici skákací hrad a zapojit se mohou tvořivé dílny Galerie WC Supermarket.

Poříčská pouť na statku Bernard

Již 8. ročník obnovené Poříčské pouti se bude konat na statku Bernard. Připraven je bohatý hudební, taneční program, atrakce, které na žádné pouti nesmí chybět. A samozřejmě spousta dobrého jídla a pití.

Tip Deníku: Pečení chleba ve Štolmíři doplní gastronomický zážitek

/FOTOGALERIE/ Letos se již po šesté uskuteční tradiční pečení chleba ve štolmířské peci. Přátelská akce plná dobrého jídla se odehraje pod záštitou M‘am‘alocy v sobotu 14. září. Při ochutnávání chutného bochníku se každý může dozvědět i zajímavé informace ze světa kváskového chleba. Pro místní je akce ideální příležitostí sejít se, popovídat si s přáteli a užít si příjemné odpoledne. Do Štolmíře už se vydává i spoustu nových návštěvníků.

Raw strava a její blahodárný vliv

Srdečně vás zveme na přednášku o raw stravě, což je způsob stravování, který je založen na konzumaci tepelně neupravených potravin. Přednáší: Eva Kavková- žena, matka, spisovatelka, průvodkyně v oblasti životního stylu, průkopnice raw stravy v ČR. Téměř 20 let se aktivně podílí na osvětě v oblasti mezilidských vztahů a souběžně i prostřednictvím stravy přináší praktická řešení pro zlepšenízdraví. Na přednášce ukáže, jak prakticky pracovat s raw stravou. Z vlastní zkušenosti, 9 let na raw, odpoví na vaše dotazy v teto oblasti.

Kriminalistka Renáta Miková: I ženy umí být brutální. Dítě otráví jedem v jídle

Čtvrt století u policie, dvacet let na oddělení vražd, loupeží a znásilnění dětí. A práce ji stále baví. Vyšetřovatelka Renáta Miková za ni letos získala titul Policista roku 2018. Všechny své případy doposud objasnila. Časopisu Vlasta prozradila, že byť motivy některých pachatelů nikdy nepochopí, vždy se k nim chová slušně: „I vrazi jsou lidské bytosti.“

Lidé ochutnají guláš a škvarkovou pomazánku bez masa a sádla

Jihlava - Škvarkovou pomazánku s pečivem, pečené plněné brambory, špenátové koláčky nebo guláš. To všechno lidé ochutnají na veganských hodech, které se v pátek 13. září uskuteční v jihlavském Parku Gustava Mahlera. Začátek je v 15 hodin.  

Kam vyrazit o víkendu

O víkendu můžete ochutnat dobré jídlo, omrknout terarijní a aquarijní zvířata či vyrazit za klasickou hudbou.

Koláčobraní a Den s Lesy ČR

Český svaz ochránců přírody ČSOP Město Albrechtice a Lesy ČR pořádají společnou akci v zámecké zahradě v Hynčicích. Koláčobraní provází soutěž o nejlepší koláč a stánky plné dobrého jídla. 

Opava: Breda bude nejen ve znamení jídla a pití

Další ročník Babího gastro festivalu už klepe na dveře. Prostory opavské Bredy zaplní tato akce, na níž se podílí i Opavský a hlučínský deník, už v pátek 13. září od 12 hodin.

Přinášíme tipy na víkend

Nevíte, kam vyrazit o víkendu? Zkuste výlet nebo festival dobrého jídla. Ti, kteří se chtějí dozvědět něco o historii, mohou zase zajít do zámku Kynžvart. 

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.

Čerčanské ochutnávání své speciality každým rokem obměňuje

/FOTOGALERIE/ Nejrůznější stánky s pochutinami, grilované maso, čili omáčky, sirupy, ale i čokoládová fontána a plno pamlsků pro děti i dospělé byli na Čerčanském ochutnávání v sobotu 7. září. Gastronomické speciality od koláčů přes zeleninu a klobásy provoněly zahradu sídlící za Kulturním domem Čerčany a návštěvníci mohli polahodit nejen svým čichovým, ale i chuťovým buňkám výběrem z této bohaté nabídky jídel. Ta pak zapíjeli vínem, pivem a dalšími alko či nealko nápoji.

Na magistrátu otevřeli nové bistro. Práci dá šesti lidem s handicapem

/FOTOGALERIE/ Se začátkem školního roku se znovu otevřelo bistro v Nové radnici na Mariánském náměstí v Praze 1. Nese název Mezi řádky. S novým provozovatelem, skupinou sociálních podniků Etincelle, která v roce 2018 získala ocenění EY společensky prospěšný podnikatel roku, přichází do prostor bistra i zcela nový koncept a řada pozitivních změn.

Kuchařka z novoměstské jídelny uspěla v celostátním klání s jídlem bez masa

Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.

Včelař Augustin Uváčik: Netuším, proč se dováží med. Máme dost svého

Správce univerzitní včelnice ústecké Univerzity J. E. Purkyně Augustin Uváčik včelaří od svých dvanácti let. V minulosti vedl podnik s více než 700 včelstvy na jihu Čech a jižní Moravě, nyní působí i jako učitel včelařství. „Jako máme každý svého lékaře, mějme i svého včelaře. Jen tak si zajistíte poctivost a pravost produktu od člověka, který chová včely z lásky,“ radí.

Dobroty doplní chilli pivo, Chinaski i miss

Jižní Morava – Cítím linoucí se vůni grilované slaniny a čedaru. Lidé mají úsměvy na tvářích, pochutnávají si na burgerech a pijí pivo. Tak včera popsal atmosféru na brněnském Burger street festivalu u Galerie Vaňkovka Jan Lacina, který jídlo sám v jednom ze stánků připravuje.

Město jídla: chilli a hovězí spláchne pivo

Brno – Cítím linoucí se vůni grilované slaniny a čedaru. Lidé mají úsměvy na tvářích, pochutnávají si na burgerech a pijí pivo. Tak včera popsal atmosféru na brněnském Burger street festivalu u Galerie Vaňkovka Jan Lacina, který jídlo sám v jednom ze stánků připravuje.

Školní kuchyně drtí nedostatek personálu

Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.