Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Tip Deníku na sobotu 5. října: Brněnský biojarmark

Lidem, kteří chtějí sehnat kvalitní potraviny vypěstované na Moravě, by neměl uniknout sobotní brněnský biojarmark. Zájemci na něm seženou biozeleninu, biovíno, biomošty, biosýry, bioobčerstvení a setkají se s jejich výrobci.

Tip na sobotu 5. října: Hradní hodokvas v Ostravě

Na Slezskoostravském hradě se v sobotu 5. října 2019 uskuteční akce pro všechny milovníky dobrého jídla, pití a zábavy. Dvacátý ročník Hradního hodokvasu aneb Lokálního hodování přinese spoustu novinek.

VIDEO, FOTO: Maxijedlík chce do Las Vegas na soutěž v pojídání hot dogů

Čtrnáct let se účastní soutěží jedlíků. Letos jich zvládl 45. Sní všechno a hodně rychle. Od párků přes mrkev po litry krupicové kaše. Nedávno zkusil červy, krokodýla, před týdnem triumfoval na Extreme food festivalu v Olomouci. Jako jediný tam dokázal sníst konzervu kvašených sleďů surströmming, jedno z nejsmradlavějších jídel na světě.

Práce na průtahu Pečkami pokračují u kostela

/FOTOGALERIE/ Práce na rekonstrukci průtahu Pečkami pokračují aktuálně v úseku od římskokatolického kostela sv. Václava až po vzdělávací centrum a prodejnu potravin Coop. Pro parkování jsou stále k dispozici provizorní plochy v proluce u lékárny a vedle Tesca. Autobusová zastávka naproti základní škole je dočasně zrušená. Práce by měly být dokončeny v polovině prosince.

VIDEO, FOTO: Maxijedlík chce do Las Vegas na soutěž v pojídání hot dogů

Čtrnáct let se účastní soutěží jedlíků. Letos jich zvládl 45. Sní všechno a hodně rychle. Od párků přes mrkev po litry krupicové kaše. Nedávno zkusil červy, krokodýla, před týdnem triumfoval na Extreme food festivalu v Olomouci. Jako jediný tam dokázal sníst konzervu kvašených sleďů surströmming, jedno z nejsmradlavějších jídel na světě.

V Biskoupkách si užili výlov

Rybníček uprostřed Biskoupek obsadili rybáři a znalci dobrého jídlo. Výlov Brčálníčku, plného kaprů, štik, amurů nebo sumců lákal. Zejména, když na břehu byli připraveni šupináči na několik způsobů.

FOTO: Kulinářský den v Janských Lázních

Na lázeňské Kolonádě si po celou sobotu přišli na své milovníci dobrého jídla a pití. Ve stáncích zde návštěvníci ochutnali pochoutky místních restaurací nebo také mohli nahlédnout pod pokličku známého kuchaře Petra Stupky.

S alergií bez oběda? Školní jídelny dnes uvaří dětem bez mouky i vajec

Brno - Dcera Jany Lhotské dlouho neměla žádné výraznější potíže. „Nemoc se odhalila až v akutním stádiu v pěti letech. Ukázalo se, že její tělo má problém s trávením lepku a má alergii na mléko. Bylo potřeba mléko a mouku zcela vynechat v jídle,“ popsala Jana Lhotská. Dítě nemůže jíst běžně připravovaný oběd ve školní jídelně. „Mateřská škola nám velmi vyšla vstříc. Paní kuchařka chystala dceři jídlo zvlášť, což nám velmi ulehčilo situaci,“ dodala maminka.  

Šéfkuchař Marek Fichtner pomáhal mamince v kuchyni

Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.  

Šéfkuchař Marek Fichtner pomáhal mamince v kuchyni

Marka Fichtnera známe jako jednoho z porotců televizní soutěže Masterchef. Při své kuchařské show v Karlově Studánce vzpomínal, jak bylo těžké zvyknout si na tolik kamer, protože zpočátku měl problém mluvit i před jednou. Byl překvapený, kolik kuchařských talentů televizní soutěž našla.  

Město daruje potřebným potraviny z jídelny seniorů

Nespotřebované trvanlivé potraviny v hodnotě asi 13 tisíc korun z městské jídelny důchodců daruje město do Potravinové banky Hradec Králové. Odtud budou distribuovány do azylových domů a dětských domovů v Královéhradeckém kraji.

Cizí jazyky a jídlo pro mlsné jazýčky spolu na Dakolu

/FOTOGALERIE/ Uvařit mezinárodní speciality a pak je prezentovat v jazyku dané země. Nebo si také vyjít s kamarády ze třídy na školní chodbu a tam si vyzkoušet znalosti cizích jazyků pomocí zábavných kvizů, doplňovaček a dalších her.

Tip Deníku: Kolín se promění v centrum ochutnávky vín i jídla

/FOTOGALERIE/ Poslední zářijovou sobotu se pod heslem „Věřte, že u vína je veselo“ promění kolínské Karlovo náměstí v centrum Vinného koštu. Druhý degustační festival vín z Čech a Moravy se spojí s ochutnávkou gastronomických dobrot i s nabitým hudebním programem. Chybět nebude ani zábava pro děti.

Víkendové tipy od 28. do 29. září

První podzimní víkend nabízí hned několik možnosti jak jej strávit co nejlépe. Vyrazit můžete ochutnávat lahodné víno za doprovodu chutného jídla, na vyjížďku parním vlakem i na hudební festival s kapelou Mandrage v hlavním čele. 

Maxijedlík Jaroslav Němec: Smradlavé jídlo? Nezvracím a jím

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. V sobotu zvítězil na Extreme food festivalu v Olomouci, a to v pojídání jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě. Jedná se o švédskou delikatesu surströmming, což je kvašený sleď slané chuti. Rekordman obhájil loňské prvenství.

Maxijedlík Jaroslav Němec: „Smradlavé jídlo? Nezvracím a jím“

Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky zvítězil v sobotu na Extreme food festivalu v Olomouci, a to v pojídání jednoho z nejsmradlavějších jídel na světě. Jedná se o švédskou delikatesu surström-ming, což je kvašený sleď slané chuti. Rekordman obhájil loňské prvenství.

Nenechejte si ujít svátek dobrého jídla

Mimořádné zážitky slibuje gurmánům 3. ročník mezinárodního food festivalu Restaurant Day, který se uskuteční v neděli 29. září od 10 do 15 hodin na Kolejním nádvoří v Uherském Hradišti.

Trhy, co se hledají

Farmáři, dobré jídlo, lokální pěstitelé a designérská tvorba, na to vše vás mohou zlákat nekomerční farmářské trhy s příznačným názvem „Trhy, co se hledají“. 

Civilizační choroby: Souvisejí s hektickým životním stylem

Civilizačním chorobám se také říká nemoci z blahobytu. Vyskytují se totiž v daleko větší míře ve vyspělých zemích než v rozvojových. A i přes velké pokroky v medicíně jejich četnost neustále roste. Souvisejí s hektickým životním stylem plným stresu, všeobecnou dostupností potravin i se znečištěným životním prostředím. Za pohodlný život, v němž neznáme jakékoliv omezování, platíme vysokou cenu: poškozeným zdravím a často i předčasnou smrtí.    

Odkud máme maso? Češi začali být ostražití, jdou už také po kvalitě

Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Zlínský Den kraje nabídl i regionální dobroty. Kdo vyrobil Perlu Zlínska?

FOTOGALERIE / Kdoulový chlebell, šunka od kosti, staročeský medovník, kozí sýr brynza nebo jablečný ocet Zlaté jablíčko. Již čtrnáctým rokem měli možnost Zlíňáci, ale i přespolní ochutnat nejlepší potravinářské výrobky kraje oceněné Perlou Zlínska, podesáté se pak hodnotila Regionální potravina.

Javornice láká na Staročeský jarmark

/NA CO KAM/ Spolek Javor a obec Javornice zvou na Staročeský jarmark. Uskuteční se 21. září od 10 hodin památníku M. a V. Sedláčkových v Javornici. Těšte se na řemeslné stánky, dětský koutek a občerstvení. Součástí programu bude také taneční a divadelní představení a po celý den bude hrát Sbor z hor. Vstupné je dobrovolné.

Z restaurace, kde se nevaří, nechala hygiena odnést plno jídla

Bez následků v podobě zdravotních potíží po konzumaci jídla z kuřecího masa se neobešla návštěva restaurace v jedné větší obci na Příbramsku. Tak to to alespoň udával podnět spotřebitele, který dostali středočeští hygienici. O výsledcích prověřování v pátek 20. září informovali s tím, že v restauraci je již uklizeno. Teď už ano.

OBRAZEM: V Blatnici vyvíjí rozložitelné misky. Přírodě neškodí

Misky na potraviny, které se po několika měsících rozloží na neškodné látky, nezatěžující pak životní prostředí. Ty jsou cílem spolupráce profesionálů z firmy Blatinie z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku a výzkumníků z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.