Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

Pokuty dostali provozovatelé restaurací pro výletníky i milovníky číny

Střední Čechy – Uložením pokuty, odstraněním potravin s prošlou dobou použitelnosti a nařízením důkladného úklidu skončila kontrola hygieniků ve výletním hostinci u Berounky na Rakovnicku. Nyní je vše v pořádku, o čemž se hygienici přesvědčili při opakované kontrole – původně ale hovořili o odhalení závažných nedostatků. A nešlo jen o chybějící dokumentaci se stanovením bezpečné manipulace s potravinami v kuchyni.

Na hřebínek dostávají máslo, do jídla kopřivy

Kohoutov - Jaroslav Balcar z Libňatova patří mezi chovatele už od školních let. „V páté třídě jsem začal chovat holuby kvůli kamarádovi. Pořád jsem nechápal, co na nich vidí, a tak jsem se do nich dal taky,“ vzpomíná.

Pražané přicházejí na chuť britským specialitám.

/INFOGRAFIKA/Britské jídlo ještě před pár lety mnoho Pražanů příliš neznalo. S otevřením nových restaurací, bister i obchodů s britskými pochoutkami se to ale rychle mění. Za potraviny z Británie utratili loni jejich milovníci v Česku již miliardy korun.

Dovoz jídla s rezidentním parkováním? V centru města Brna jen na povolení

Brno – Dopisy i plnou tašku nákupu přivezou dodávky lidem žijícím v nejužším centru Brna i po zavedení rezidentního parkování. Musí se ale rozloučit s dovozem oblíbených jídel. Některé firmy totiž o dalším rozvozu v centru od září neuvažují. Přestože mohou k vjezdu získat povolení.

Indii zvládl místo švédského kuchaře českobudějovický

Pořešín – Ochutnat indická jídla připravená kuchařem ze Stockholmu u zříceniny pořešínského hradu se i přes sobotní žár vydalo už v poledne dost zájemců. Místo něj se ale potil Bohuslav Stropek z Českých Budějovic. “Sestřenice žije ve Švédsku s přítelem, který tam vaří indickou kuchyni. Ale ze zdravotních důvodů nemohli přiletět, tak jsme prodělali rychlokurz. Jsem kuchař a k indické kuchyni mám blízko, rád ji vařím,“ vysvětlil k improvizovanému řešení.

I bez masa je jídlo chutné. Přijďte veggetit a uvidíte

Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá, která je sama několik let vegetariánka.

Jídlo jako od babičky. Restaurační síť Ambiente otevřela Kuchyň na Hradčanech

/FOTOGALERIE/ Pohádku s Čerty nejsou žerty určitě znáte. Teď si můžete blízko Pražského hradu připadat trochu jako Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého, když přijde do hospody. V nově otevřené restauraci Kuchyň v Salmovském paláci si totiž jídlo vybíráte přímo z hrnců na plotně. Stačí nahlédnout pod pokličku a přivonět.

Letiště Praha reaguje na obránce zvířat. Už neodebírá vejce z klecových chovů

/VIDEO/ Nejen o podmínkách, v jakých se v Česku chovají šelmy, probíhají diskuze ve veřejném prostoru. Ochránci (či obránci) zvířat upozorňují také na špatné zacházení se slepicemi ve velkochovech. Na kampaň - trochu překvapivě - zareagovalo také pražské letiště. Firma začne odebírat vejce jen od dodavatelů, kteří nepoužívají klece.

OBRAZEM: Na Kačině se hodovalo

Svatý Mikuláš - Na zámku Kačina se o víkendu 28. a 29. července konalo Zámecké hodování. Svůj podtitul „festival dobrého jídla a pití“ splnila akce doslova a do písmene. Své kulinářské umění tam předvedl například Petr Erin Kováč, prezident Culinary Club České republiky. V jeho ukázkách dominovaly zejména ryby.

Lenka Chadimová, úřednice OÚ, asistentka, krámská potravin

Lenka Chadimová je stále usměvavá, příjemná, i když jí zrovna není dobře. S neskutečnou vitalitou se již léta stará o kulturní a společenské dění v celé naší obci Višňová. Nedělá rozdíly v přístupu k lidem, umí odpouštět. Je také opatrovnicí nesvéprávného.

Požáry od spálených potravin jako inspirace. Pražští hasiči vydali kuchařku

V červenci slaví hasičský sbor v Praze významné výročí. Před 165 lety v hlavním městě vznikl první profesionální sbor hasičů. Oslavy si pražští „krotitelé ohňů“ zpřestřili vydáním vlastní kuchařky. „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ však bude dostupná jen na veřejných akcích, kniha je neprodejná.

Pampeliška nebo kopřiva dokáží tělu dodat všechno potřebné, tvrdí raw vegan

Blansko - Ovoce. Zelenina. Ořechy a semena. Občas nějaké luštěniny nebo mořské řasy. Tak vypadá denní jídelníček Michala Krále z Blanska už pět let. „V šestnácti letech mě trápilo akné a sezonní alergie. Rozhodl jsem se pro změnu stravování a životního stylu. Potom všechny moje problémy zmizely,“ říká jedenadvacetiletý mladík.

Kávě podobná cascara válcuje americké trhy. V EU i v Česku je zakázaná

Znáte nápoj zvaný cascara? Vyrábí se ze sušených plodů kávovníku po oddělení jeho zrn. Chuť má vzdáleně podobnou kávě i čaji a kromě kofeinu obsahuje více vitaminů a antioxidantů, než její populárnější „bratříčci“. Za Atlantikem je stále oblíbenější a její cena stále roste.

Oblibu brambor z Vysočiny podpoří studie

Vysočina – Kraj Vysočina patří mezi významné producenty brambor, na celkové domácí produkci se podílí jednou třetinou. Nyní se pokusí zvýšit zájem veřejnosti o tuto regionální potravinu.

V neděli budou Žluté lázně plné dobrot a pirátů

V neděli budou Žluté lázně v Praze Podolí patřit dobrému jídlu a pirátům. Flat Food Fest nabídne jídlo a pití z různých koutů celého světa a zároveň se uskuteční velké setkání pirátského bratrstva. Den plný dobrodružství začíná v 10 hodin.

Šéfka ostravského festivalu Zlata Holušová: Colours není na prodej!

/ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? Přečtěte si, co na sebe v rozhovoru pro Deník prozradila.

Zlata Holušová, šéfka ostravského festivalu: Colours není na prodej!

ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? To na sebe prozradila v našem rozhovoru.