Obyvatelé Vídně jsou přímo posedlí kavárnami, zákusky a kávovými rituály. Podle pověsti tu kávová zrna zanechali v roce 1683 prchající Turci a o dva roky později již byla otevřena první kavárna. Kromě Café Sacher, Sperl či Jelinek se ovšem vyplatí navštívit i jiná, kulinářsky neobvyklá místa.
Domažlice – Pod režijní a moderátorskou taktovkou Jany Hojdové a Martiny Moryskové z klenečského souboru proběhl v neděli odpoledne závěrečný galaprogram letošních Chodských slavností.
Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.
Střední Čechy – Uložením pokuty, odstraněním potravin s prošlou dobou použitelnosti a nařízením důkladného úklidu skončila kontrola hygieniků ve výletním hostinci u Berounky na Rakovnicku. Nyní je vše v pořádku, o čemž se hygienici přesvědčili při opakované kontrole – původně ale hovořili o odhalení závažných nedostatků. A nešlo jen o chybějící dokumentaci se stanovením bezpečné manipulace s potravinami v kuchyni.
Kohoutov - Jaroslav Balcar z Libňatova patří mezi chovatele už od školních let. „V páté třídě jsem začal chovat holuby kvůli kamarádovi. Pořád jsem nechápal, co na nich vidí, a tak jsem se do nich dal taky,“ vzpomíná.
Kladno - Zahrada Kladenského zámku po roce opět ožila Letním festivalem s ochutnávkou všeho dobrého. Návštěvníci díky němu měli jedinečnou možnost ochutnat kulinářské výtvory a speciality různých restaurací.
/INFOGRAFIKA/Britské jídlo ještě před pár lety mnoho Pražanů příliš neznalo. S otevřením nových restaurací, bister i obchodů s britskými pochoutkami se to ale rychle mění. Za potraviny z Británie utratili loni jejich milovníci v Česku již miliardy korun.
/ROZHOVOR/ Je jí devětadvacet. Na vysokou školu šla s tím, že coby milovnice chemie bude analyzovat potraviny. Když ale zjistila, že může „studovat pivo“, představy o své životní dráze rychle přehodnotila.
Brno – Dopisy i plnou tašku nákupu přivezou dodávky lidem žijícím v nejužším centru Brna i po zavedení rezidentního parkování. Musí se ale rozloučit s dovozem oblíbených jídel. Některé firmy totiž o dalším rozvozu v centru od září neuvažují. Přestože mohou k vjezdu získat povolení.
/FOTOGALERIE/ Profesionální chovatelé z pražské zoologické zahrady - nebo spíš zvířata - mají plodné léto. V pondělí ráno se narodilo vzácné mládě gibona stříbrného. V Česku přitom tento ohrožený druh opic mají pouze dvě zoo. Odchovat mláďata se zatím podařilo pouze Zoo Praha.
Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.
Janské Lázně /ROZHOVOR/ - Se zážitkovými akcemi pro osvětu správného stravování začali v Dětské léčebně Vesna v Janských Lázních. Chtějí zajímavou formou inspirovat děti a jejich doprovod ke zdravému životnímu stylu v oblasti výživy.
Úmorné vedro posledních dnů nutí (nejen) Pražany jít rychle po práci na koupaliště. Lidem dychtícím po osvěžení radí hygienici se stavem vody, ale rovněž doporučují zákazníkům, na co si dát pozor při návštěvě restaurace či provozoven rychlého občerstvení v areálech pražských koupališť.
ROZHOVOR / Také ona vymetala večírky, hospody, večery prolévala alkoholem. Bylo jí zle. Hodně zle. Rozhodla se změnit svůj život. Nemluvila, ale konala. Dnes je Kateřina Spurná výživovou poradkyní.
Lovosice /FOTO/ – V sobotu 4. srpna proběhl další ročník Valdštejnských slavností. Na rozdíl od většiny akcí s podobným jménem se ale nevzpomínalo na slavného vojevůdce Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna a Frýdlantu, ale na jeho strýce Adama mladšího z Valdštejna.
Pořešín – Ochutnat indická jídla připravená kuchařem ze Stockholmu u zříceniny pořešínského hradu se i přes sobotní žár vydalo už v poledne dost zájemců. Místo něj se ale potil Bohuslav Stropek z Českých Budějovic. “Sestřenice žije ve Švédsku s přítelem, který tam vaří indickou kuchyni. Ale ze zdravotních důvodů nemohli přiletět, tak jsme prodělali rychlokurz. Jsem kuchař a k indické kuchyni mám blízko, rád ji vařím,“ vysvětlil k improvizovanému řešení.
Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá, která je sama několik let vegetariánka.
Jižní Čechy - Dvě problematické zásilky živočišných produktů odhalili v závěru minulého týdne inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Jihočeském kraji.
/FOTOGALERIE/ Pohádku s Čerty nejsou žerty určitě znáte. Teď si můžete blízko Pražského hradu připadat trochu jako Petr Máchal v podání Vladimíra Dlouhého, když přijde do hospody. V nově otevřené restauraci Kuchyň v Salmovském paláci si totiž jídlo vybíráte přímo z hrnců na plotně. Stačí nahlédnout pod pokličku a přivonět.
Přímo mezi paneláky na největší sídliště Jablonce se chystají trhovci o druhé srpnové neděli. Kromě klasického nákupu za peníze tu zákazníci budou moci zboží také měnit nebo darovat. Kombinace festivalu jídla, design marketu a blešího trhu má jeden společný název Tatrhy.
/VIDEO/ Nejen o podmínkách, v jakých se v Česku chovají šelmy, probíhají diskuze ve veřejném prostoru. Ochránci (či obránci) zvířat upozorňují také na špatné zacházení se slepicemi ve velkochovech. Na kampaň - trochu překvapivě - zareagovalo také pražské letiště. Firma začne odebírat vejce jen od dodavatelů, kteří nepoužívají klece.
Svatý Mikuláš - Na zámku Kačina se o víkendu 28. a 29. července konalo Zámecké hodování. Svůj podtitul „festival dobrého jídla a pití“ splnila akce doslova a do písmene. Své kulinářské umění tam předvedl například Petr Erin Kováč, prezident Culinary Club České republiky. V jeho ukázkách dominovaly zejména ryby.
Lenka Chadimová je stále usměvavá, příjemná, i když jí zrovna není dobře. S neskutečnou vitalitou se již léta stará o kulturní a společenské dění v celé naší obci Višňová. Nedělá rozdíly v přístupu k lidem, umí odpouštět. Je také opatrovnicí nesvéprávného.
Nechat si dovézt o víkendu na zahrádku bábovku k snídani, vychlazené pivo, špekáčky k ohníčku nebo maso na grilování. O to mají čím dál větší zájem lidé během rekreace.
Z Uherského Hradiště jen po svých nohách až do nejzápadnějšího bodu České republiky, do Aše. Svou pouť napříč tuzemskem začal osmnáctiletý Hradišťan Maxim Havlík 10. července, dorazit do cíle by měl dnes. Chce tak oslavit 100. výročí vzniku Československa, inspiroval se však také středověkými poutníky.
V červenci slaví hasičský sbor v Praze významné výročí. Před 165 lety v hlavním městě vznikl první profesionální sbor hasičů. Oslavy si pražští „krotitelé ohňů“ zpřestřili vydáním vlastní kuchařky. „Hasičská kuchařka aneb dobré jídlo a dobrá rada od hasičů“ však bude dostupná jen na veřejných akcích, kniha je neprodejná.
Neugersdorf, Německo – Už tento pátek v Neugersdorfu začíná tradiční velkolepá pouť. Těšit se můžete na 250 atrakcí, mezi nimiž nechybí ani dominantní obří ruské kolo, z něhož se mohou návštěvníci kochat fantastickým výhledem.
Neugersdorf, Německo – Už tento pátek začíná v Neugersdorfu tradiční velkolepá pouť. Těšit se můžete na 250 atrakcí, mezi nimiž nechybí ani dominantní obří ruské kolo, z něhož se mohou návštěvníci kochat fantastickým výhledem.
Neugersdorf, Německo – Jen padesát kilometrů to mají Liberečané do německého Neugersdorfu, kde už tento pátek začíná tradiční velkolepá pouť. Těšit se můžete na 250 atrakcí, mezi nimiž nechybí ani dominantní obří ruské kolo, z něhož se mohou návštěvníci kochat fantastickým výhledem.
Blansko - Ovoce. Zelenina. Ořechy a semena. Občas nějaké luštěniny nebo mořské řasy. Tak vypadá denní jídelníček Michala Krále z Blanska už pět let. „V šestnácti letech mě trápilo akné a sezonní alergie. Rozhodl jsem se pro změnu stravování a životního stylu. Potom všechny moje problémy zmizely,“ říká jedenadvacetiletý mladík.
Znáte nápoj zvaný cascara? Vyrábí se ze sušených plodů kávovníku po oddělení jeho zrn. Chuť má vzdáleně podobnou kávě i čaji a kromě kofeinu obsahuje více vitaminů a antioxidantů, než její populárnější „bratříčci“. Za Atlantikem je stále oblíbenější a její cena stále roste.
Vysočina – Kraj Vysočina patří mezi významné producenty brambor, na celkové domácí produkci se podílí jednou třetinou. Nyní se pokusí zvýšit zájem veřejnosti o tuto regionální potravinu.
Chtěla být šetrná k přírodě a vést k tomu i další lidi. A tak si Lucie Poubová založila módní značku, pod jejímž názvem vyrábí kabelky, batohy či psaníčka z potravinových pytlů. Papírových…
Chtěla být šetrná k přírodě a vést k tomu i další lidi. A tak si Lucie Poubová založila módní značku, pod jejímž názvem vyrábí kabelky, batohy či psaníčka z potravinových pytlů. Papírových…
Plýtvaní potravinami je neekologické hned z několika důvodů. Zemědělská produkce vytváří velké množství skleníkových plynů, vyhazováním jídla přichází vniveč využitá zemědělská půda, voda použitá na zavlažování, hnojiva, chemikálie, pohonné hmoty a lidská práce. Na to se čeští prodejci rozhodli reagovat.
V neděli budou Žluté lázně v Praze Podolí patřit dobrému jídlu a pirátům. Flat Food Fest nabídne jídlo a pití z různých koutů celého světa a zároveň se uskuteční velké setkání pirátského bratrstva. Den plný dobrodružství začíná v 10 hodin.
/ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? Přečtěte si, co na sebe v rozhovoru pro Deník prozradila.
ROZHOVOR/ Pro většinu lidí bude jméno Zlaty Holušové už jednou provždy spjato s ostravským festivalem Colours of Ostrava (COO), bezpochyby akcí světové úrovně. Jak to má ale první dáma barevného festivalu s politikou, co sleduje v televizi, jakou kuchyni ráda jí a vaří? To na sebe prozradila v našem rozhovoru.
„Dobrý den, jsme ze Státní veterinární správy, přišli jsme k vám provést kontrolu,“ přistupuje ve čtvrtek dopoledne dvojice žen ke stánku s mléčnými produkty regionální farmy K.E.K. Právě začala kontrolní akce na libereckých farmářských trzích v Kostelní ulici.