Ústí nad Labem, Most - Hygienici nechali kvůli závažným nedostatkům uzavřít provozovnu občerstvení v ústecké zoologické zahradě. V prodejně Papua, která je ve správní budově zoo, našli hmyz a nečistoty a netekla v ní teplá voda, ačkoli se tam pracuje se syrovými potravinami. ČTK to zjistila z webu Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Před týdnem narazili hygienici na problém v Mostě na hipodromu.
Atény - Jorgos Prasinudis provozoval svou opravnu motocyklů v Aténách tři desetiletí, v dobrých i špatných časech. Nyní však na jeho okně visí nápis "na prodej". Prázdné výklady jsou znovu běžným rysem řeckých měst a obcí kvůli poslední krizi, která vyvolala obavy o budoucnost Řecka v eurozóně a způsobila, že lidé přestali utrácet, píše agentura AP.
Jihlava – Ukázat dětem, jak krásný je venkov, podpořit české zemědělství a regionální potraviny. To je cílem již 5. ročníku Farmářských slavností pro rodiny s dětmi, které pořádá Ministerstvo zemědělství.
Jastarnia (Polsko) - Obliby tradičních regionálních specialit chtěl využít jistý majitel restaurace z polské Helské kosy, který plánoval servírovat hostům jídla z tuleního masa. Novinka ale rozčílila ochránce zvířat i turisty, informují polská média. Milovníci nezvyklých gastronomických zážitků nakonec tulení speciality neochutnají.
Brandýs nad Orlicí – Statistiky lékařů ukazují, že různým stupněm osteoporózy onemocní téměř každý druhý člověk starší padesáti let. „Mezi její hlavní projevy patří řídnutí kostí, které jsou křehčí a snadno se lámou i během zcela běžných denních aktivit. Dalším problémem je, že většina lidí vůbec neví, že touto nemocí trpí. O to hůře pak mohou bojovat proti riziku ´budoucích´ zlomenin," upozorňuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.
Jihlava – Ukázat dětem, jak krásný je venkov, podpořit české zemědělství a regionální potraviny. To je cílem již 5. ročníku Farmářských slavností pro rodiny s dětmi, které pořádá Ministerstvo zemědělství.
Jinolice – Teploměr už zase ukazuje třicítky a pro nás je to jasným signálem, že naše tělesná schránka potřebuje zchladit. Mám na mysli nejen důsledným doplňováním tekutin, ale také koupáním. Jestli se právě teď rozhodujete, kam pod stan nebo do kempu, můžeme vám doporučit Jinolické rybníky.
Atény - Turistům procházejícím úzkými ulicemi centra Atén zvýšení ceny suvlaki, oblíbeného řeckého grilovaného masa na jehle, o 20 centů (pět Kč) nemusí připadat nijak vysoké. Pro číšníka Stavrose Giokase je však pondělní zvýšení daně z přidané hodnoty velkou starostí, píše agentura Reuters.
Chrudim - Při záchranném archeologickém průzkumu na staveništi severního silničního přivaděče teď archeologové v Chrudimi našli stopy po pravěkém sídlišti z období neolitu, čili mladší doby kamenné a také eneolitu, starší doby kamenné. Půda vydala i dvojici hrobů s mnohem mladšími kosterními pozůstatky a archeologové narazili též na možné pozůstatky žárových hrobů lužické kultury.
Orlickoústecko, Rychnovsko – Eurica, projekt mořeplavce, dokumentaristy a spisovatele Rudolfa Krautschneidera, skončil nezdarem. Jeho sen plout s kamarády na voru přes Atlantik se roztříštil o aroganci přístavních úředníků v portugalském Portimao.
Holešov – V noci ze soboty na neděli zmizel v Holešově automobil značky Volkswagen Caddy. Čtyřicetiletá žena firemní vůz zaparkovala před bytovým domem, kde bydlí, už v pátek a řádně ho zamkla.
Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.
Humpolec – Příprava jídla na propanbutanovém vařiči se stala osudnou osmapadesátiletému muži, který v neděli uhořel při požáru rodinného domu v centru Humpolce.
Prostějovsko – Každoroční kontrole podrobuje stánky rychlého občerstvení a zmrzliny Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje, Územní odbor Prostějov.
Jídlo může být jakýmsi rozptýlením, jestliže se nudíme nebo musíme plnit nevděčný úkol. Abychom neupadali do tohoto pokušení, naučme se rozeznávat, jaký skutečný smysl má hlad a pocit nasycení, píše italský deník Corriere della Sera.
Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.
Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.
Židlochovice /FOTOGALERIE/ – Sedmašedesát meruňkových knedlíků za patnáct minut dokázal sníst rekordman Kamil Hamerský a ovládnout tak soutěž jedlíků na prvním ročníku meruňkobraní v Židlochovicích.
Židlochovice /FOTOGALERIE/ – Sedmašedesát meruňkových knedlíků za patnáct minut dokázal sníst rekordman Kamil Hamerský a ovládnout tak soutěž jedlíků na prvním ročníku meruňkobraní v Židlochovicích.
Už osmou cestu na jawách po Evropě se chystá podniknout parta motocyklových nadšenců z Holasovic. Pavel Dobřecký, Roman Kořistka, Ondřej Plaček, Jiří Zimola a Milan Fusko jsou dlouholetí kamarádi, které spojuje nejen láska k motorkám.
Karlovarský kraj - Někteří výrobci si mohou označit své potraviny samolepkou Regionální potravina, která je oceněním za výjimečnou kvalitu a chuť. Letošního, již šestého ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 22 výrobců se 72 výrobky, které soutěžily v 9 kategoriích. Ředitel soutěže Zdeněk Perlinger je letošním ročníkem nadšen. Má ale i některé připomínky.
Moskva – Kontroverzní vládce autonomního Čečenska Ramzan Kadyrov pohrozil manželce rozvodem, pokud domácí strava nebude pocházet z domácích potravin. A veřejně se zapřisáhl, že vůbec nežertuje, napsal ruský server Newsru.com.
Praha – Tržby tuzemských internetových obchodů klesají s příchodem letních měsíců v průměru o devět procent proti ročnímu průměru. V porovnání s deštivými dny je během tropických teplot pokles až 30procentní. Vyplývá to z údajů společnosti Shoptet, která se zaměřuje na pronájem internetových obchodů.
Berlín, Vídeň, Atény – Gyros v restauraci, balená voda i jízdenka na autobus v Řecku už od pondělí podraží. Už v tento den se totiž změní sazba DPH na služby restaurací, balené potraviny a veřejnou dopravu, napsala s odvoláním na řecké ministerstvo financí agentura Reuters.
Praha - Magistrát se chce zasadit o kvalitnější a vyváženější stravu ve školních jídelnách. To, co děti dostanou k jídlu, by měl brzy ohlídat zvlášť pověřený magistrátní úředník. O plánu na zřízení pražského metodika stravování informovala pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).
Region – Po roce vyšetřování krádeží v nákupních centrech ve Zlíně a Uherském Hradišti, které měla na svědomí stále stejná žena, došla policistům trpělivost. Státnímu zástupci podali podnět k návrhu na vzetí do vazby osmadvacetileté ženy z obce na Zlínsku. V posledním roce přebývá v různých ubytovnách ve Zlíně.
Atény - Řecko začne se změnami sazeb daně z přidané hodnoty od pondělí. Agentura ANSA dnes s odvoláním na výnos ministerstva financí uvedla, že od pondělí bude zboží a služby, u kterých se nyní uplatňuje sazba 13 procent, přesunuto do vyšší sazby 23 procent. To se dotkne třeba balených potravin, restaurací a kaváren a jízdného na veřejnou dopravu. Další změny mají přijít v říjnu.
Vyškovsko – Žně na Vyškovsku už dávno neohlašují blížící se konec prázdnin. Kombajny místy vyjíždějí dokonce v prvním červencovém týdnu, jak tomu bylo například v Krásensku nebo Rostěnicích. Naopak začátek sklizně na příští týden plánují třeba v Dědicích nebo Rousínově. Úroda ovšem rekordní statistiky rozhodně nepřepíše, shodují se agronomové. „Začínáme přibližně ve stejné době jako loni, vlna veder nakonec termín žní neovlivnila," poznamenal rostěnický agronom Pavel Šlimar.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Spočítali jste si někdy, kolik jídla týdně vyhodíte? A co teprve kolik ho zlikvidují velké markety. V popelnicích skončí každý rok tuny potravin. Přitom by mohly dostat ještě druhou šanci.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?
Mikulov – Speciality národních kuchyní, taneční a hudební vystoupení a přednášky. To nabízí návštěvníkům pořadatelé kulturně – kulinářského festivalu Národy Podyjí. Šestnáctý ročník přehlídky národních kultur začne v pátek v mikulovské Galerii Konvent a na mikulovském Náměstí. Potrvá až do neděle. Cílem festivalu je připomenout, že na kultuře i gastronomii Podyjí se podílela řada národů. Ty na festivalu představí své jídlo, hudbu i tanec.
Praha - Ministerstvo zemědělství počítá v připravované vyhlášce k zákonu o potravinách se zjednodušením pro malé výrobce produktů rostlinného původu, například domácích marmelád nebo perníčků. Podle rezortního mluvčího Hynka Jordána by mohla nová pravidla začít platit od příštího roku. Malí výrobci by poté například nemuseli psát na své výrobky nutriční hodnoty produktu.
Most – I zlodějům se může smůla lepit na paty a překážet jim v jejich nekalých úmyslech. Své o tom ví dvaadvacetiletý muž z Litvínova, jenž v posledních dnech hned třikrát kradl v různých prodejnách v Litvínově, pokaždé se však přihodilo něco, co ho o lup připravilo.
Hodonínsko – Po rekordním roce 2014 nastanou asi hubenější časy. Žně pšenice začínají a nic nenasvědčuje tomu, že by výnosy mohly dosáhnout čísel z minulé úrody. Ozimý ječmen je již z velké části z pole pryč a výnos je nižší než loni. „K pondělí byl sklizený z devadesáti procent. To znamená, že z 429 hektarů nám zbývá sklidit třiasedmdesát hektarů. Výnos je 4,6 tuny na hektar," informovala ředitelka Okresní agrární komory Hodonín Milada Zimáková.
Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.
Karlovy Vary - První várku 20.000 lahví košer Becherovky - original dnes začala stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele. JBKB jej chce ale nabízet i na dalších trzích, v Rusku nebo USA, kde je také silné zastoupení židovské komunity, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.
Brno - Přebytek jídla nekončí jen v popelnicích. Už pět měsíců ho dostávají také chudí lidé. Od února jim chléb či konzervy vozí pracovníci překladiště Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj. „Za tu dobu jsme prostřednictvím neziskových organizací rozvezli přibližně pět tun jídla," vyčíslil ředitel Centra sociálních služeb Armády spásy v Brně Pavel Kosorin.
Židlochovice - Košt meruňkovice, příprava specialit pod vedením kuchařů z televizní show Kluci v akci nebo prohlídka jinak nepřístupného zámku. To vše už v sobotu čeká na zájemce v Židlochovicích, které lákají na první ročník Meruňkobraní.
Hodonínsko – Po rekordním roce 2014 nastanou asi hubenější časy. Žně pšenice začínají a nic nenasvědčuje tomu, že by výnosy mohly dosáhnout čísel z minulé úrody. Ozimý ječmen je již z velké části z pole pryč a výnos je nižší než loni. „K pondělí byl sklizený z devadesáti procent. To znamená, že z 429 hektarů nám zbývá sklidit třiasedmdesát hektarů. Výnos je 4,6 tuny na hektar," informovala ředitelka Okresní agrární komory Hodonín Milada Zimáková.
Příbram – Zloděje o víkendových dnech, kdy spousta lidí tráví čas mimo domov, zajímají sklepní kóje. Tři oznámení o vykradených sklepech v Příbrami přijala o uplynulém víkendu příbramská policie.