Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Na Velikonoce má doma kraslice 8 z 10 českých rodin

Praha – Takřka 80 procent českých domácností si obstarává na Velikonoce tradiční malovaná vajíčka. Většina lidí zdobí kraslice doma. Z velikonočního pečiva preferují Češi mazanec před beránkem, naopak jidáše jsou rozšířené výrazně méně. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila společnost KPMG.

Na propagaci kvalitních potravin má jít 300 milionů korun

Praha - Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vypsal dvouletou zakázku na propagaci kvalitních potravin. Její předpokládaná hodnota včetně započítání dvacetiprocentní opce činí 298 milionů Kč bez daně z přidané hodnoty. Jak již bylo avizováno dříve, tendr je rozdělen na čtyři menší části. Zájemci mohou podávat své nabídky do 25. května, uvedl dnes fond ve Věstníku veřejných zakázek. Přestože to v názvu ani popisu zakázky není uvedeno, mluvčí SZIF Vladimíra Nováková potvrdila, že má jít především o propagaci značky Klasa.

Projekt se 700 byty v Modřanech musí zpracovat dokumentaci EIA

Praha /VIZUALIZACE/ - Projekt developerské společnosti Karlín Group, která chce v Modřanech u Vltavy postavit novou čtvrť s 698 byty v sedmi domech, má významný vliv na životní prostředí, rozhodl magistrátní odbor ochrany prostředí. Firma proto musí zpracovávat rozsáhlou studii dopadů na životní prostředí, vyplývá z databáze EIA. Stavbu projektu Riverpark Modřany plánuje developer podle dokumentace zahájit příští rok v březnu.

Francouzská televize čelí obvinění z ohrožení životů lidí v košer obchodě

Paříž – Rodiny lidí ukrývajících se v židovském obchodě, který v lednu v Paříži přepadl ozbrojený islamista, obvinily francouzskou televizní stanici BFM, že svým živým zpravodajstvím ohrozila život ukrývajících se klientů. Obrátila se kvůli tomu na soud. Sdělila to dnes pařížská prokuratura. Stanice se k tomu zatím nevyjádřila.

V Šumperku hořely kamiony, jeden byl plný kakaa

Šumperk - V areálu šumperské firmy CBA v Průmyslové ulici hořely v noci na pátek 3. dubna dva zaparkované kamiony. Jeden z nich byl naložen kakaem, druhý byl prázdný. Škoda byla vyčíslena téměř na milion korun.

Hygienici zavřeli restauraci v hotelu, kvůli špíně

Olomoucký kraj – Nepořádek, špína, okoralé jídlo. Tak by se dal shrnout výsledek kontroly hygieniků v restauraci šumperského hotelu Sport. Krajská hygienická stanice nařídila okamžité uzavření provozu a jeho důkladný úklid.

Hygienici zavřeli restauraci v hotelu Sport

Šumperk – Nepořádek, špína, okoralé jídlo. Tak by se dal shrnout výsledek kontroly hygieniků v restauraci šumperského hotelu Sport. Krajská hygienická stanice nařídila okamžité uzavření provozu a jeho důkladný úklid. Restauraci stejně jako hotelovou část provozují Podniky Města Šumperka. (PMŠ). Kontroloři restauraci prověřovali na základě podnětu.

Devět nejčastějších chyb při hubnutí

Člověk se snaží, ale váha ne a ne jít dolů. Mnohdy je to kvůli banálním chybám a mýtům, které kolem snižování hmotnosti kolují. Které chyby odhalil Václav Krejčík u finalistek reality show Fit s Deníkem?

Rodokmen masa už pro zákazníka není tajný

Praha – Víme dost o tom, co vlastně jíme? Od začátku dubna by se měla informovanost spotřebitelů ještě zvýšit. Od středy už výrobci musejí uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Tato povinnost zatím platila jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje.

Světové ceny potravin klesly na téměř pětileté minimum

Řím - Světové ceny potravin v březnu meziměsíčně klesly o zhruba 1,5 procenta, a dostaly se tak na nejnižší úroveň za téměř pět let. Dodávky většiny potravinářských komodit, včetně obilnin a masa, totiž zůstaly na vysoké úrovni. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Barbora Hernychová: Bio není o dietě

Bio je něco jako mantra dneška. Setkáte se s ním na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl. Jak říká Barbora Hernychová z firmy Probio, která se výrobou biopotravin zabývá již léta, můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce třeba biotričko.

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

ADRA poslala potraviny chudým Ukrajincům

Havířov - Kamion naložený trvanlivými potravinami a oblečením vyrazil ve středu ráno na západ Ukrajiny. Nakládání a proclení kamionu proběhlo v úterý. 

Herečky v kuchyni: Jak jíst na jaře? Čerstvě. Obě milují velikonoční nádivku

Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.

Inspekce od začátku roku zavřela 55 restaurací a jídelen

Praha – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v letošním 1. čtvrtletí dočasně uzavřela 55 restaurací či jídelen kvůli závažným porušením hygienických či potravinových předpisů. Porušení předpisů zjistili inspektoři u třetiny z celkem 3170 kontrol. Novinářům to dnes řekl ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.

Otevření obchodu na náměstí přibrzdily lednice

Litvínov – Německo uprostřed Litvínova. Tak nějak má působit nový obchod, který se chystá na náměstí v Litvínově otevřít společnost Gut alimentari. V regálech má být ryze německé kvalitní zboží – potraviny a drogerie – a nikoli maďarské náhražky. Otevření se blíží.

Chtěl v supermarketu ukrást paštiku, skončil na záchytce

Přerov – Nedobrovolný výlet na záchytku si udělal zloděj, který v pondělí večer kradl potraviny v jednom z přerovských supermarketů. Jednadvacetiletý muž do tašky ukryl večeři v podobě játrové paštiky, šunkové pěny a lahůdkové pasty za 245 korun.

Etikety nám napoví, odkud pochází maso, které jíme

Jižní Čechy –  České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. Podle nového nařízení EU se zákazníci dozvědí, odkud zvíře pocházelo, kde bylo vykrmeno a také poraženo.

Od zítřka musí mít vepřové rodokmen

Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.

Veterináři stáhli z prodeje pangase z Vietnamu. Obsahoval zakázaný lék

Praha - Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout zásilku 25 tun zmražených filet pangase z Vietnamu. Podobně jako první zásilka ryby před více než dvěma týdny obsahovalo rybí maso antibiotikum nitrofurazon, které je v Evropské unii zakázané kvůli rakovinotvorným účinkům. S dovozcem bylo zahájeno správní řízení. Pokuta v něm může dosáhnout až 50 milionů korun, informovala dnes SVS.

Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Na Květnou neděli kněz posvětil palmy i kytičky

K obnoveným velikonočním tradicím ve Stonavě, které zde před několika lety opět zavedli polští faráři, patří žehnání jídlu o Bílé sobotě. Nově to bylo uplynulou neděli, které se říká Květná, svěcení palem, kam dorazilo více než sto lidí.

Od zítřka musí mít vepřové rodokmen

Jižní Čechy – České zboží láká. Poznali to i obchodníci, kteří někdy pod označením český výrobek prodávají i takové potraviny, co k nám putovaly tisíce kilometrů. „K tomu, aby i takové jídlo mohlo být označeno za český výrobek, stačilo, aby je u nás někdo naporcoval a přebalil," vysvětlila ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje (RAK JK) Hana Šťastná.

DENÍK RADÍ: Cholesterol ve vejcích? Zdravým lidem neuškodí

Praha /INFOGRAFIKA/ – Míchaná vajíčka, omelety, sázená vejce. Takové jsou úpravy vajec, které patří v Česku k těm nejoblíbenějším. Vejce ale také působí jako emulgátor a spojuje jednotlivé ingredience pokrmů. Bez nich by mnohé neměly tu správnou konzistenci. „Vejce je v dnešní době v kuchyni často opomíjenou potravinou. 
A neprávem. Vždyť řada světových kuchyní obsahuje významné národní recepty, jejichž základem jsou vejce," říká šéfkuchař pražské restaurace Suterén Richard Šusta.

Loni v Česku ubylo 264 malých obchodů s potravinami

Praha – V Česku loni ubylo 264 malých obchodů s potravinami s prodejní plochou do 400 metrů čtverečních. Jejich celkový počet se tak snížil meziročně o dvě procenta. Zavírají se převážně malé obchody do 50 metrů čtverečních. V roce 2014 jich ubylo 287. Celkem je v ČR 6969 těchto malých prodejen, z toho každý třetí je vlastněn obchodníky vietnamského původu. Vyplývá to z výzkumu společnosti Nielsen.

Vietnamská tržnice: ostrov autentických chutí

/REPORTÁŽ DENÍKU/ Burza Hranečník, Šenovská tržnice, Malá Hanoj nebo burza u Bastra. Všechna tato přízviska patří vietnamské tržnici, kde seženete, na cokoli si vzpomenete, ale můžete zde ochutnat i vietnamskou kuchyni.

Zachtělo se mu sýrů a cigaret

Morkovicko – Do obchodu s potravinami v obci nedaleko Morkovic se v noci ze čtvrtka na pátek vloupal neznámý pachatel a kradl tam. Zachtělo se mu hlavně cigaret a sýrů.

Zákony nepomáhají. Kvalita půdy jde dolů

Praha – Kvalitu půdy v Česku se stále nedaří zvyšovat. Svůj podíl na tom má i podle samotných vlastníků nepořádek v půdní držbě. Mnoho majitelů totiž ani neví, kde se jejich pozemky nacházejí. Téma nabírá na aktuálnosti, protože OSN vyhlásila rok 2015 jako Mezinárodní rok půdy. Zhoršování kvality půdy je totiž celosvětový problém, právě 
z půdy pochází 95 procent všech potravin.

Lupiči nepochodili, zahnal je svědek. Hledá ho policie

Praha - Po dvojici mužů, kteří přepadli ženu na ulici v Horních Počernicích, pátrají pražští policisté. V pondělí o tom informovala Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. „Kriminalisté hledají nejen podezřelé, ale i svědka, který pomáhal zraněné ženě," doplnila. Ano, zraněné. Oběť přepadení totiž nevyvázla bez úrazu a ze země se zvedala s pomocí náhodného kolemjdoucího. Nabídku na přivolání záchranky nicméně žena odmítla.

Farmáři zahájili sezonu

Plzeň – V sobotu se na náměstí Republiky v Plzni sešli prodejci a milovníci poctivého domácího jídla – odstartovala již šestá sezona farmářských trhů.

Přehnaný důraz na zdravou výživu může vést k fobiím z jídla

Přehnaná propagace zdravé výživy může u některých lidí vést až k fobii z obezity i jídla samotného. Na tiskové konferenci před tím varovala vedoucí lékařka Centra pro léčbu poruch příjmu potravy Hana Papežová. Nemyslí si, že by podrobné diskuse o tomto tématu situaci zlepšovaly. Nepřiměřený důraz na zdravou výživu může přinášet problémy i rodičům malých dětí, kteří nejsou spokojeni se způsobem, jakým se jejich potomek stravuje.

Zloděje vloupání dopadli přímo v prodejně

Želiv – Trest odnětí svobody až na pět let hrozí sedmačtyřicetiletému muži z Lounska. Toho se policistům podařilo tento čtvrtek zadržet přímo při vloupání do prodejny v Želivě.

Studenti ukázali, co obědvají

Karlovy Vary - Snídaně a možnost vybrat si masité či bezmasé jídlo k obědu a večeři. Takovou možnost mají studenti, kteří se stravují v jídelně Domova mládeže v Drahovicích. Někteří si však stěžují na kvalitu podávaných jídel.

Závadné jídlo na gymnáziu způsobilo potíže 132 lidem

Uherské Hradiště - Skončilo jim dopolední vyučování a zašli si do stále ještě novotou vonící jídelny. V družném hovoru poobědvali a vrátili se do svých tříd. Ovšem po třech hodinách od oběda se najednou projevily silné zažívací potíže a hromadné zvracení. Takové martyrium si v úterý 24. března prožilo celkem 132 studentů a pedagogů z gymnázia v Uherském Hradišti.

Nedostatek pohybu působí dvakrát více úmrtí než obezita

Nedostatek pohybu způsobuje v Evropě dvakrát více úmrtí než obezita. Naznačují to závěry dvanáctiletého výzkumu, jehož se účastnilo více než 300.000 lidí, sdělila obezitoložka Dita Pichlerová. Citovala závěry britských vědců, podle nichž je pohybová nečinnost v Evropě příčinou 676.000 úmrtí ročně, zatímco nadměrná tělesná hmotnost 337.000. Kdyby se každý člověk nejméně 20 minut denně věnoval svižné chůzi, mělo by to pro něj podstatné přínosy, shodují se s britskými kolegy čeští lékaři.

Jarmark navodil náladu Velikonoc. Podívejte se

Holešov - Velikonoční jarmark ve čtvrtek oživil náměstí v Holešově. „Ochutnat mohli lidé třeba zabíjačkové speciality i další potraviny od českých výrobců. 
K mání byly ale také speciality ze Slovenska, Řecka, Holandska nebo třeba Bulharska," poznamenal Karel Bartošek z holešovské radnice.