Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Na plotně hořelo jídlo. Hned dvakrát

Jaroměř - Profesionální hasiči z Jaroměře byli v úterý 21. dubna v 8:27 hodin přivoláni k požáru jídla na plotně v bytě na Československém náměstí v Jaroměři.

Když to jde na králíkovi, netestujme léky na opicích

Praha /INFOGRAFIKA/ – Denně používáme výrobky testované na zvířatech. Ať už jde o léky, jídlo, prostředky pro domácnost, cigarety. V Evropské unii bylo podle posledních zveřejněných statistik použito k laboratorním účelům zhruba 11,5 milionu zvířat. Ve světě se počet testovaných zvířat vyšplhá ročně přes sto milionů.

Zrezivělá balení potravin na trh nesmějí

Praha /FOTOGALERIE/ - Nebezpečné zboží, které na trhu nemá co dělat. Tak pražští celníci společně s pracovníky potravinářské inspekce zhodnotili zásilku konzervovaných bambusových výhonků, nad níž minulou středu nevěřícně kroutili hlavami při kontrole obsahu kontejneru z Číny. Naši totiž 455 poničených plechových balení, připomněla v pondělí Ivana Kurkové z Celního úřadu po hlavní město Prahu.

Zrezivělá balení potravin na trh nesmějí

Praha /FOTOGALERIE/ - Nebezpečné zboží, které na trhu nemá co dělat. Tak pražští celníci společně s pracovníky potravinářské inspekce zhodnotili zásilku konzervovaných bambusových výhonků, nad níž minulou středu nevěřícně kroutili hlavami při kontrole obsahu kontejneru z Číny. Naši totiž 455 poničených plechových balení, připomněla v pondělí Ivana Kurkové z Celního úřadu po hlavní město Prahu.

Zloděj se porval s policisty, skončil na záchytce

Valašské Meziříčí – Pětatřicetiletý opilec skončil ve čtvrtek odpoledne na záchytce. Předtím ale kradl, utíkal, bil se s policisty i ochrankou obchodního domu a všem kolem vyhrožoval fyzickým násilím.

Zlato v anketě o kuchaře roku obhájil Oldřich Sahajdák

Praha /FOTOGALERIE/ - Anketa Zlatý kuchař 2014 zná vítěze. Na nejvyšší místa se postavili Oldřich Sahajdák, Patrik Bečvář, Paul Day a Riccardo Lucque. Do kuchařské Síně slávy byl uveden Jaroslav Sapík. Vyhlášení druhého ročníku ankety časopisu Gastro&Hotel profi revue se uskutečnilo v pražském restaurantu AvantGarde v Dejvicích, o výsledcích rozhodlo hlasování 40 novinářů a publicistů, kteří se gastronomií zabývají.

Muže přiotrávilo jídlo hořící na sporáku

Praha - Maléru zabránila hlídka pražských strážníků, která na pěší obchůzce ulicemi Černého Mostu v pátek večer ucítila dým. Bylo to v Anderleho ulici, kde se čmoudilo z přízemního bytu. Na klepání na dveře však nikdo nereagoval. Ani na bouchání. Muže uvnitř probudily až silné údery teleskopickým obuškem na parapet okna.

Procházka dějinami: O tom, jak generál vyhnal vagabundy z města

Tábor – Zatímco v Praze se nechal Karel Albrecht zvolit českým králem, v Táboře se zazimovali vojáci armády Marie Terezie, aby ho vyhnali, jen co povolí zima. Je počátek roku 1742, táborské posádce velí generál z Rott. Kromě jiného určil pevné ceny potravin a nechal postavit dvě šibenice.

Mladíci z Kutné Hory a Kolína projeli Balkán žigulíkem

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Letní dovolené se blíží a většina lidí si jí představuje jako pohodu u moře. Loni se ale tři mladí muži z Kutné Hory a Kolína rozhodli, že svou dovolenou stráví cestováním po Balkánském poloostrově. Z této cesty vznikl dokument Křížek krážem, aneb Žigulem po Balkáně. Trojicí odvážných je Tomáš Charvát, Matouš Fidler a Jan Musil.

Fit s Deníkem: Hubnutí znamená stereotyp

Praha - O víkendu čeká finalistky velké měření, jak si zatím v reality show Fit s Deníkem stojí? Pětatřicetiletá Kateřina Čelakovská z Prahy stále pokračuje ve změně svého životního stylu a hubne stejně jako další finalistky ze všech českých krajů pod vedení kouče Václava Krejčíka.

Bruselský pivovar vaří pivo ze zbytků chleba

Brusel – Jeden malý bruselský pivovar se pustil do projektu výroby piva ze zbytků chleba. Chce tak navázat na starověkou tradici, kdy byl chléb místo ječmene hlavní složkou výroby. Nápad dostal jednatřicetiletý Francouz Sébastien Morvan ve chvíli, kdy mluvil se svým přítelem o plýtvání potravinami, zvláště chlebem.

Nový ruský konvoj veze do Donbasu potraviny, stavební materiál a knihy

Moskva/Kyjev - Kolona ruských nákladních automobilů dnes do Doněcku a Luhansku dovezla další náklad, který Moskva označuje za humanitární pomoc a Kyjev za kontraband pro separatisty. Celní odbavení na hraničním přechodu obstarali vzbouřenci, podle ruského ministerstva pro mimořádné situace konvoj do Donbasu dovezl potraviny, učebnice a stavební materiál. Nechybí prý ani kvalitní čtení.

Mladíci z Kutné Hory a Kolína projeli Balkán žigulíkem

Letní dovolené se blíží a většina lidí si jí představuje jako pohodu u moře. Loni se ale tři mladí muži z Kutné Hory a Kolína rozhodli, že svou dovolenou stráví cestováním po Balkánském poloostrově. Z této cesty vznikl dokument Křížek krážem, aneb Žigulem po Balkáně.

Osobní vzpomínky Jana Špinlera

Horní Dobrouč – V těchto dnech si připomínáme mnoho událostí, které se před 70 lety odehrávaly. Tenkrát jsem jako patnáctiletý kluk zapisoval do své paměti každou maličkost, která se stala před mýma očima. Byly to měsíce a roky hrůzy, tehdy, kdy už se sice blížil konec té nesmyslné války, o které dnešní generace neví téměř nic nebo jen málo.

Brňanky bojují proti mzdové nerovnosti

Brno – Ženy dostávají nižší plat než jejich kolegové, ale za nájem nebo potraviny musí zaplatit stejnou částku jako muži. Na tuto situaci se snaží upozornit brněnská organizace Nesehnutí. V pátek připravila akci ke Dni platové (ne)rovnosti.

Mladíci z Kutné Hory a Kolína projeli Balkán žigulíkem

Kutná Hora - Letní dovolené se blíží a většina lidí si jí představuje jako pohodu u moře. Loni se ale tři mladí muži z Kutné Hory a Kolína rozhodli, že svou dovolenou stráví cestováním po Balkánském poloostrově. Z této cesty vznikl dokument Křížek krážem, aneb Žigulem po Balkáně.

Falšování potravin: dejte si pozor na cukrovinky, med a víno

Praha – Nejedná se o žádnou maličkost. „Doplácejí na to spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí," zmínil včera na odborné prezentaci v Poslanecké sněmovně s názvem Falšování potravin: aktuální problém? jeden z negativních dopadů ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dítě zabouchlo za mámou dveře bytu

Žatec, Staňkovice – Hasiči otvírali během středy dvakrát zabouchnuté dveře. V obou případech hrozilo nebezpečí z prodleni. Jednou se vařila na sporáku polévka, podruhé zůstalo v bytě uvězněné malé dítě.

V IGY změří cholesterol ze vzorku slin

České Budějovice - Již potřetí mohou návštěvníci českobudějovického obchodního centra IGY udělat něco pro své tělo. V rámci dalšího dne pro zdraví si tu zájemci mohou dnes od 10 do 18 hodin nechat změřit hladinu cholesterolu v krvi. Odborníkům k tomu bude stačit jen vzorek slin, takže zájemci o vyšetření nemusejí přijít nalačno.

Uvádění alergenů na obalech hodnotí pozitivně 75 procent lidí

Praha - Povinnost uvádět na obalech potravin informace o obsažených alergenech, která platí od loňského prosince, pozitivně hodnotí tři čtvrtiny Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG ČR Nákupní zvyklosti v ČR 2015. Dvě třetiny Čechů uvedly, že žádnou potravinovou alergii nemají, pouze pro každého desátého je informace důležitá kvůli jeho zdravotnímu stavu.

FOTO: Americká armáda oblehla kulturní dům v Klatovech

Klatovy – Dýky, střelné zbraně, uniformy, obvazy, konzervy a další potřeby a vybavení, které používala americká armáda, jsou k vidění v klatovském kulturním domě. Tam byla v úterý zahájena výstava Vůně šeříku a svobody, která je věnována 70. výročí osvobození západních Čech americkou armádou.

Osmdesátka na krku, Květík Vykydal je ale stále ve formě

Šumperk – Celé generace lidí, kteří absolvovali šumperské gymnázium, vzpomínají na hodiny tělocviku s pedagogem Květoslavem Vykydalem. Devětasedmdesátiletý učitel, ze kterého čiší vitalita, gymnazisty proháněl ještě loni, teď už se „jen" věnuje atletice. Nejen jako trenér talentovaných dětí v atletickém oddíle, ale i sám jako aktivní sportovec.

Archeologové našli u Prioru tři tisíce let starý hrob

Přerov – Je to nevšední podívaná. Ve výkopech u Prioru, kolem kterého denně procházejí lidé, odkrývají archeologové dávnou minulost Přerova a putují staletími. K nejcennějším nálezům tohoto týdne patří tři tisíce let starý popelnicový hrob, spadající do mladší doby bronzové, na který narazili archeologové v úterý odpoledne. Zajímavý je i objev části lidské kostry, jež byla pravděpodobně součástí pohřebiště z mladší doby hradištní.

Jak to chodí v restauraci? Rozhoduje příprava

Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.

Zbavit se můžete i zářivek nebo olejů

Chrudim - Od úterý 14. do soboty 18. dubna probíhá v Chrudimi svoz nebezpečného odpadu. Sbírat se budou pouze nebezpečné odpady, jako například akumulátory, zářivky, výbojky, suché baterie, plechovky od barev, léky, televizory, oleje, zbytky postřikových látek apod.

Čtyři z deseti Čechů dávají v restauraci automaticky spropitné

Praha – Jen čtyři z deseti Čechů dávají v restauraci automaticky nějaké spropitné. Další polovina tvrdí, že spropitné dávají jen občas, rozhodně ne vždy. Očekávají totiž dobrý servis, jídlo a pití, což má přímý vliv na spropitné. Vyplývá to z březnového průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit mezi více než 500 respondenty.