Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Tropy jsou zpátky a proto hurá k vodě!

Jinolice – Teploměr už zase ukazuje třicítky a pro nás je to jasným signálem, že naše tělesná schránka potřebuje zchladit. Mám na mysli nejen důsledným doplňováním tekutin, ale také koupáním. Jestli se právě teď rozhodujete, kam pod stan nebo do kempu, můžeme vám doporučit Jinolické rybníky.

Vyšší DPH způsobuje Řekům další starosti. Lidé počítají každý cent

Atény - Turistům procházejícím úzkými ulicemi centra Atén zvýšení ceny suvlaki, oblíbeného řeckého grilovaného masa na jehle, o 20 centů (pět Kč) nemusí připadat nijak vysoké. Pro číšníka Stavrose Giokase je však pondělní zvýšení daně z přidané hodnoty velkou starostí, píše agentura Reuters.

VIDEO: Na rozestavěné silnici se našly kostry dávných Chrudimáků

Chrudim - Při záchranném archeologickém průzkumu na staveništi severního silničního přivaděče teď archeologové v Chrudimi našli stopy po pravěkém sídlišti z období neolitu, čili mladší doby kamenné a také eneolitu, starší doby kamenné. Půda vydala i dvojici hrobů s mnohem mladšími kosterními pozůstatky a archeologové narazili též na možné pozůstatky žárových hrobů lužické kultury.

Extra panenské oleje doplní chuť letních jídel

Sokolovsko – Stále více lidem nechybí v kuchyni rostlinné oleje, které využívají dokonce častěji než máslo a sádlo. Pro lidské zdraví je nejpříznivější využívání extra panenských olejů, jež si zachovávají veškeré prospěšné látky.

Proč a jak jíme z nudy

Jídlo může být jakýmsi rozptýlením, jestliže se nudíme nebo musíme plnit nevděčný úkol. Abychom neupadali do tohoto pokušení, naučme se rozeznávat, jaký skutečný smysl má hlad a pocit nasycení, píše italský deník Corriere della Sera.

Národy Podyjí si pohrály s chutěmi. Jídlo připravoval i vietnamský architekt

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.

Národy Podyjí si pohrály s chutěmi. Jídlo připravoval i vietnamský architekt

Mikulov /FOTOGALERIE/ – Jako o jednom z nejpovedenějších ročníků hovořila o letošní šestnácté přehlídce Národy Podyjí produkční Sylva Chludilová. Od cesty do Mikulova návštěvníky neodradily ani tropické víkendové teploty. „Snad všechny národní kuchyně nakonec vyprodaly své dobroty. Náměstí bylo roztancované až do nočních hodin," uvedla Chludilová.

Motorkáři z Holasovic vyrazí na jawách do Španělska

Už osmou cestu na jawách po Evropě se chystá podniknout parta motocyklových nadšenců z Holasovic. Pavel Dobřecký, Roman Kořistka, Ondřej Plaček, Jiří Zimola a Milan Fusko jsou dlouholetí kamarádi, které spojuje nejen láska k motorkám.

Na kvalitní potraviny v regionu nálepka kvality

Karlovarský kraj - Někteří výrobci si mohou označit své potraviny samolepkou Regionální potravina, která je oceněním za výjimečnou kvalitu a chuť. Letošního, již šestého ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 22 výrobců se 72 výrobky, které soutěžily v 9 kategoriích. Ředitel soutěže Zdeněk Perlinger je letošním ročníkem nadšen. Má ale i některé připomínky.

V letních měsících klesají e-shopům tržby o 9 procent

Praha – Tržby tuzemských internetových obchodů klesají s příchodem letních měsíců v průměru o devět procent proti ročnímu průměru. V porovnání s deštivými dny je během tropických teplot pokles až 30procentní. Vyplývá to z údajů společnosti Shoptet, která se zaměřuje na pronájem internetových obchodů.

Nový úředník pohlídá jídelny, odborníci plán schvalují

Praha - Magistrát se chce zasadit o kvalitnější a vyváženější stravu ve školních jídelnách. To, co děti dostanou k jídlu, by měl brzy ohlídat zvlášť pověřený magistrátní úředník. O plánu na zřízení pražského metodika stravování informovala pražská radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Zlodějka, která kradla dvaačtyřicetkrát, je už ve vazbě

Region – Po roce vyšetřování krádeží v nákupních centrech ve Zlíně a Uherském Hradišti, které měla na svědomí stále stejná žena, došla policistům trpělivost. Státnímu zástupci podali podnět k návrhu na vzetí do vazby osmadvacetileté ženy z obce na Zlínsku. V posledním roce přebývá v různých ubytovnách ve Zlíně.

Řecko začne se zvyšování DPH již od pondělí

Atény - Řecko začne se změnami sazeb daně z přidané hodnoty od pondělí. Agentura ANSA dnes s odvoláním na výnos ministerstva financí uvedla, že od pondělí bude zboží a služby, u kterých se nyní uplatňuje sazba 13 procent, přesunuto do vyšší sazby 23 procent. To se dotkne třeba balených potravin, restaurací a kaváren a jízdného na veřejnou dopravu. Další změny mají přijít v říjnu.

Začala sklizeň. Klasy budou podle zemědělců menší kvůli rekordnímu suchu

Vyškovsko – Žně na Vyškovsku už dávno neohlašují blížící se konec prázdnin. Kombajny místy vyjíždějí dokonce v prvním červencovém týdnu, jak tomu bylo například v Krásensku nebo Rostěnicích. Naopak začátek sklizně na příští týden plánují třeba v Dědicích nebo Rousínově. Úroda ovšem rekordní statistiky rozhodně nepřepíše, shodují se agronomové. „Začínáme přibližně ve stejné době jako loni, vlna veder nakonec termín žní neovlivnila," poznamenal rostěnický agronom Pavel Šlimar.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Národy Podyjí: přehlídka nabídne kavkazské nebo arménské kulinářské speciality

Mikulov – Speciality národních kuchyní, taneční a hudební vystoupení a přednášky. To nabízí návštěvníkům pořadatelé kulturně – kulinářského festivalu Národy Podyjí. Šestnáctý ročník přehlídky národních kultur začne v pátek v mikulovské Galerii Konvent a na mikulovském Náměstí. Potrvá až do neděle. Cílem festivalu je připomenout, že na kultuře i gastronomii Podyjí se podílela řada národů. Ty na festivalu představí své jídlo, hudbu i tanec.

Ministr Jurečka chce zjednodušit prodej domácích potravin

Praha - Ministerstvo zemědělství počítá v připravované vyhlášce k zákonu o potravinách se zjednodušením pro malé výrobce produktů rostlinného původu, například domácích marmelád nebo perníčků. Podle rezortního mluvčího Hynka Jordána by mohla nová pravidla začít platit od příštího roku. Malí výrobci by poté například nemuseli psát na své výrobky nutriční hodnoty produktu.

Kradl ve třech litvínovských obchodech, ani jednou z lupu nic neměl

Most – I zlodějům se může smůla lepit na paty a překážet jim v jejich nekalých úmyslech. Své o tom ví dvaadvacetiletý muž z Litvínova, jenž v posledních dnech hned třikrát kradl v různých prodejnách v Litvínově, pokaždé se však přihodilo něco, co ho o lup připravilo.

Žně na Hodonínsku začínají. Výnosy budou letos nižší

Hodonínsko – Po rekordním roce 2014 nastanou asi hubenější časy. Žně pšenice začínají a nic nenasvědčuje tomu, že by výnosy mohly dosáhnout čísel z minulé úrody. Ozimý ječmen je již z velké části z pole pryč a výnos je nižší než loni. „K pondělí byl sklizený z devadesáti procent. To znamená, že z 429 hektarů nám zbývá sklidit třiasedmdesát hektarů. Výnos je 4,6 tuny na hektar," informovala ředitelka Okresní agrární komory Hodonín Milada Zimáková.

Gastronomický festival: jídlo letos doplní pálenka nebo pivní kvíz

Brno - Jídlo z regionálních potravin připravené špičkovými brněnskými kuchaři. To už pátým rokem nabízí gastronomický festival Jídlo z blízka, který začíná už ve čtvrtek 16. července. S plným břichem pak můžou Brňané vyrazit i na doprovodné akce. Festival končí až příští neděli.

Becherovka vyrobila první košer várku, zamíří hlavně do Izraele

Karlovy Vary - První várku 20.000 lahví košer Becherovky - original dnes začala stáčet karlovarská likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Certifikovaný likér zamíří zejména do Izraele. JBKB jej chce ale nabízet i na dalších trzích, v Rusku nebo USA, kde je také silné zastoupení židovské komunity, řekl dnes výrobní ředitel JBKB Vladimír Darebník.

Potravinová banka za pět měsíců fungování nakrmila chudé pěti tunami jídla

Brno - Přebytek jídla nekončí jen v popelnicích. Už pět měsíců ho dostávají také chudí lidé. Od února jim chléb či konzervy vozí pracovníci překladiště Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj. „Za tu dobu jsme prostřednictvím neziskových organizací rozvezli přibližně pět tun jídla," vyčíslil ředitel Centra sociálních služeb Armády spásy v Brně Pavel Kosorin.

Žně na Hodonínsku začínají. Výnosy budou letos nižší

Hodonínsko – Po rekordním roce 2014 nastanou asi hubenější časy. Žně pšenice začínají a nic nenasvědčuje tomu, že by výnosy mohly dosáhnout čísel z minulé úrody. Ozimý ječmen je již z velké části z pole pryč a výnos je nižší než loni. „K pondělí byl sklizený z devadesáti procent. To znamená, že z 429 hektarů nám zbývá sklidit třiasedmdesát hektarů. Výnos je 4,6 tuny na hektar," informovala ředitelka Okresní agrární komory Hodonín Milada Zimáková.

Tábory při kontrolách obstály

Orlickoústecko – První kontroly letních dětských táborů mají za sebou hygienici na Orlickoústecku. Prozatímní výsledky jsou podle nich více než dobré. Nenarazili na závažnější problém a pochvalují si, že provozovatelé táborů berou jejich doporučení na vědomí a díky tomu tak na závady narážejí stále méně.

Hygiena? Na Kroměřížsku letos (zatím) v pořádku

Kroměřížsko – Stánky s rychlým občerstvením či zmrzlinou na koupalištích nebo hudebních festivalech: především ty musejí v letním počasí víc než kdy jindy dbát na řádné skladování a čerstvost potravin.

Veterináři objevili v kuřecím mase z Polska salmonelu

Praha - V kuřecích prsních řízcích z Polska, které distribuovala prodejna masa a uzenin Jantar v Bruntále, nalezli veterináři bakterie salmonely. Zásilka 210 kg kuřecího masa je již prodaná, přesto ji mohou mít zákazníci ještě v mrazácích, upozornil dnes mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

OBRAZEM: Zdravé jídlo i toalety, žádají radní pro unikátní kavárnu

Kavárna s občerstvením a posezením v nedávno zrekonstruovaném Björnsonově sadu v Brně už stojí, stále je ale zavřená. Vedení městské části Brno-střed pro ni momentálně vybírá nájemce. Ten získá tři obytné budky, které udivují kolemjdoucí svou barvou a obrázky po stranách.