
Kam o víkendu? Tady jsou naše tipy, vyberte si
Olomoucko - Ochutnávky regionálních dobrot, dovádění modelů a modelářů na Floře, rockový bál sledge hokejistů či třeba dětské karneválky. I tento víkend nabízí nemálo důvodů, proč nezůstat sedět doma.
Olomoucko - Ochutnávky regionálních dobrot, dovádění modelů a modelářů na Floře, rockový bál sledge hokejistů či třeba dětské karneválky. I tento víkend nabízí nemálo důvodů, proč nezůstat sedět doma.
Praha, Aleppo – Čtyřleté děti, které nikdy nezažily nic jiného než válku. Mrtví rodiče a příbuzní, zničené školy. Takové jsou životní podmínky nejmenších v syrském Aleppu. Rodinám chybí dostatek jídla i běžné očkování. „Nedostatek jídla nebo konkrétních živin může silně ovlivnit normální růst dětí," poznamenává aktuální zpráva Lékařů bez hranic. Boje v Sýrii nyní pokračují již pátým rokem.
Olomouc /ROZHOVOR/ – Českým zemědělcům se daří. Vloni se jejich zisk meziročně zvedl o 40 procent, na 22,9 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy údaj sledují statistici. Navíc se čtvrtým rokem po sobě drží nad 17 miliardami korun. Zdálo by se, že český zemědělec může spokojeně a bezstarostně zaset. Ne tak docela. „Jsou problémy. Nevíme konečné podmínky Programu rozvoje venkova, uvidíme, jestli se udrží ceny komodit, končí kvóty na mléko, cena vepřového masa jde dolů, cena ovoce a zeleniny jde dolů, valí se sem velké dovozy pod nákladovými cenami," shrnul prezident Agrární komory České republiky Miroslav Toman.
Praha - V sehraném duu se Švýcarem Christophem Sauserem vyrazí v neděli na trať extrémně náročného etapového podniku Cape Epic biker Jaroslav Kulhavý. Do závodu dvojic v Jihoafrické republice půjdou s velkými ambicemi zopakovat vítězství, na něž společně dosáhli před dvěma lety. Pokud by uspěli, Sauser se do listiny vítězů zapíše dokonce již popáté.
Olomouc – Ne 25 procent, ale minimálně 35. Takový je požadavek zemědělců na národní spolufinancování Programu rozvoje venkova, přes který plynou z unijních fondů peníze na investice. Podle prezidenta Agrární komory České republiky Miroslava Tomana je spolufinancování v České republice jedno z nejnižších v Evropské unii. Zdůraznil to na čtvrtečním sněmu komory v Olomouci. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky má takový požadavek jeho podporu. Peníze by se podle něj měly najít.
Břeclav - Lidé rozvážející pizzu či obědová menu znají ulice do detailů. Zpoždění si nemohou dovolit. Naráží ale i na lehkomyslné zákazníky.
Rakovník - Rakovničtí se rozhodli ještě více přitvrdit v boji s konzumací alkoholu na veřejnosti. Ve městě přibyla další místa, kde se nebude smět popíjet alkohol. Vedení města tak reaguje na stále se zhoršující situaci zejména před menšími obchody, kde někteří popíjejí už od ranních hodin. Nově je odsud budou moci vykázat strážníci.
Třebíč - Už brzy se do centra Třebíče vrátí velký obchod s potravinami. Bude se jmenovat Maxim a na místě nynější stejnojmenné prodejny na spodní straně Karlova náměstí jej již brzy otevře třebíčský podnikatel Rostislav Komenda.
Moskva - Ruské ministerstvo zemědělství uvažuje o zmírnění zákazu na dovoz potravin z několika zemí Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes řekl ministr Nikolaj Fjodorov. Zmírnění embarga by se podle něj mohlo nejdříve týkat Řecka, Maďarska a Kypru.
Klatovsko - Na dietě se lze často ve školní jídelně domluvit, záleží na složitosti přípravy jídel.
Praha - Opuštěné a neopravené bubenské nádraží by se do dvou let mohlo změnit v Památník ticha, moderní expozici o dějinách 20. století se sálem otevřeným pro různé diskuse. Prvním krokem k tomuto uskutečnění bylo pondělní odhalení pomníku téměř 50 tisícům pražských židů, kteří byli v letech 1941 až 1945 z tohoto nádraží deportováni do koncentračních táborů a většina z nich už se zpátky domů nevrátila.
Cheb - Ušetřit peníze a vyhnout se případným komplikacím. To jsou hlavní důvody, proč budou chebské základní školy nakupovat kancelářské potřeby společně.
Olomouc - Tak trošku netradiční řádění zlodějů. Počtěte si
Mladá Boleslav - Přestože je mladíkovi teprve devatenáct let, už má celkem bohatě popsaný trestní rejstřík. Jak potvrdila Markéta Johnová, mluvčí mladoboleslavských policistů, sdělili mu obvinění z celkem dvaadvaceti prohřešků proti zákonu.
Praha – Jíte skutečně český med? Podle inspektorů to není jisté ani u tradičních českých distributorů. Už v lednu uveřejnili na webu Potraviny na pranýři, že část pylových zrn ve výrobcích firmy Včelpo pochází z východní Evropy a Číny. Na základě opakovaných testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce odebrala Potravinářská komora ČR firmě Včelpo značku Český výrobek, která garantuje, že výrobek byl vyroben převážně z domácích surovin.
Benešov – Kolik případů porušování veterinárních zákonů řešili pracovníci středočeské Krajské veterinární správy loni? Právě na to odpovídali včera v sídle KVS v benešovské Černoleské ulici. A bylo to úctyhodné číslo.
Některé pokrmy vysílají do mozku takový impuls, že navozují pocity potěšení a my si je žádáme znovu a znovu. Čokoládové výrobky a některé další zpracované potraviny zkrátka působí jako drogy. Některá jídla, která mají v oblibě mlsouni, třeba pizzu, smažené bramborové lupínky nebo čokoládu, navozují v mozku stejné mechanismy odměny, na jaké působí drogy. Takový je alespoň závěr obsáhlé studie Michiganské státní univerzity, v níž její autoři obviňují některé pochutiny, že "z nás činí otroky", neboť jim často obtížně odoláváme, když se ocitnou před námi nebo když nám je někdo nabídne.
Zlínský kraj - Bez peněz, rodinného zázemí a podpory se ocitla před časem manželka a matka dvou dětí. Říkejme jí třeba paní Věra. V doprovodu svých vystrašených potomků našla útočiště ve vsetínském Azylovém domě pro ženy a matky v tísni. V její rodině došlo k rozkolu, který vyústil i v domácí násilí, proto sáhla k radikálnímu řešení odchodu z domova.
Chrudim - Uplynulou sobotu proběhlo v jídelně Střední školy zemědělské dopředu avizované setkání věnované povídání o medu a o včelích produktech.
Praha - Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a La Degustation Bohême Bourgeoise znovu obhájily jednu hvězdu v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin. Ocenění Bib Gourmand, které se uděluje podnikům s kvalitním jídlem za rozumnou cenu, potvrdily restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. "Nového Biba získala Praha díky restauraci Na Kopci," informoval dnes Daniel Cahel z českého zastoupení společnosti Michelin.
Česká Lípa - Nejdřív ji přepadli a oloupili, potom jí zřejmě náhodný kolemjdoucí vzal tašky s nákupem.
Praha – Vysoký krevní tlak, zadržování vody v organismu nebo poškození ledvin. To je jen drobný výčet toho, co může lidskému tělu způsobit nadměrné solení. Lékaři na nešvar s přílišným používáním soli upozorňují dlouhodobě, jejich volání teď částečně vyslyšely některé potravinářské firmy. Hlavně ty, které v Česku vyrábějí instantní potraviny. Před pěti lety se zavázaly, že sníží obsah sodíku na polovinu. Včera Potravinářská komora ČR oznámila, že cíl byl splněn.
Strakonicko - Krimi zprávy z našeho regionu
Má chemickou značku I a atomové číslo 53. Potřebujeme ho nejen pro správnou funkci štítné žlázy, ale také pro regulaci růstu, odolnosti proti zátěži a únavě. Jeho nedostatek na nás má vliv od početí až do smrti. Řeč je o jódu, jednom z nejdůležitějších prvků pro naše tělo, jehož význam se na popud české pobočky UNICEF v uplynulých dnech celosvětově připomínal.
Kolínsko - Přinášíme vám přehled krátkých zpráv z regionu.
Praha - Spotřebitelské ceny v České republice v únoru stouply meziročně stejně jako v předchozích dvou měsících o 0,1 procenta. Růst byl dán hlavně zdražením tabákových výrobků a plynu. Proti lednu ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,2 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Rakovník - Rakovničtí se rozhodli ještě více přitvrdit v boji s konzumací alkoholu na veřejnosti. Ve městě přibyla další místa, kde se nebude smět popíjet alkohol. Vedení města tak reaguje na stále se zhoršující situaci zejména před menšími obchody, kde někteří popíjejí už od ranních hodin. Nově je odsud budou moci vykázat strážníci.
Milevsko /FOTOGALERIE/ - Jarlochova ulice v Milevsku by mohla být částečně obousměrná.
Lány - /FOTO, VIDEO/ Pokud jste v sobotu zavítali do Muzea T. G. Masaryka v Lánech, rázem jste poskočili nejméně o osmdesát let zpět.
Ačkoliv potkan byl a stále je považován za zvíře, které přenáší nebezpečné choroby, dnes se jedná o stále populárnějšího domácího mazlíčka. Možná i proto, že je to velice inteligentní a přizpůsobivý živočich.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Má chemickou značku I a atomové číslo 53. Potřebujeme ho nejen pro správnou funkci štítné žlázy, ale také pro regulaci růstu, odolnosti proti zátěži a únavě. Jeho nedostatek na nás má vliv od početí až do smrti. Řeč je o jódu, jednom z nejdůležitějších prvků pro naše tělo, jehož význam se na popud české pobočky UNICEF v uplynulých dnech celosvětově připomínal.
Když je řeč o lokálních anebo také místních potravinách, asi je třeba na prvním místě zdůraznit, že se jedná o něco lepšího. Opakem místní potraviny je potravina globální, distribuovaná nejčastěji ve velkém v nějakém gigantickém obchodním řetězci. Zatímco lokální potravina je originální jídlo, připravené z původních surovin tradiční recepturou, globální potravina je ošizeným padělkem, u kterého je snížením kvality dosaženo nízké výrobní ceny, aby měl obchodník co nejvyšší marži.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Potraviny od místních farmářů jsou fajn. Nejenže jejich nákup podporuje zaměstnanost v daném regionu, ale jsou i zdravé. To si myslí převážná část Čechů, jak ukázal nejnovější mezinárodní průzkum v osmi evropských zemích. V praxi se však obyvatelé České republiky chovají trochu jinak. Nakupovat chodí do nejbližšího obchodu, zpravidla supermarketu, a většina ani neví, kam si takové potraviny mohou jít koupit.
Jižní Morava – Blíží se termín odevzdání účetní uzávěrky šéfovi a na oběd není dost času. Zaměstnanec si objedná pizzu do práce a před jídlem si ani nestihne umýt ruce. Právě proto, že lidé zapomínají na hygienické návyky, se na jihu Moravy šíří žloutenka typu A.
Jižní Morava – Blíží se termín odevzdání účetní uzávěrky šéfovi a na oběd není dost času. Zaměstnanec si objedná pizzu do práce a před jídlem si ani nestihne umýt ruce. Právě proto, že lidé zapomínají na hygienické návyky, se na jihu Moravy šíří žloutenka typu A.
Česká Lípa - Především pevné zdraví popřáli v pátek představitelé českolipské radnice nejstarší obyvatelce České Lípy.
Praha – Česko zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) už v roce 2002 mezi země, které problém nedostatku jódu vyřešily. Některé skupiny obyvatel přesto mohou být ohroženy, hlavně těhotné a kojící ženy, které potřebují jódu víc – pro plod a pro kojené dítě. Jód je nezbytný pro normální vývoj mozku. Nedostatek jódu má polovina Evropanů. Význam jódu pro lidské zdraví připomíná dnešní Den jódu.
Počátky – Dobrá zpráva pro Počátky i milovníky filmu Postřižiny: hotel Modrá hvězda na tamním náměstí, kde se natáčela část zmíněného Menzelova filmu, se opravuje.
Ústí nad Labem – Z podceňovaného týmu se stává postrach favoritů. Ústečtí florbaloví junioři udivují svými výkony v play off G2 ligy.
Rotava – Nový provozovatel se našel, už zásobuje obchod zbožím, otevře zřejmě tento měsíc
Medlešice - Šestatřicetiletá Markéta Ležovičová se přihlásila do projektu Fit s Deníkem a zúčastnila se celorepublikového setkání dívek a dam v Praze. Jak dopadla v hodnocení odborníků a co všechno dělat, abychom byli fit, to se dozvíte v našem rozhovoru.
Hluboká nad Vltavou - Vyhovět chutím lidem ze Španělska, Itálie, Skandinávie, ale i Číny nebo Austrálie musí denně kuchař Jiří Remiáš. Vaří totiž na mezinárodní škole Townshend International School v Hluboké nad Vltavou. Naučil se tak kombinovat různé typy kuchyní a například typicky česká jídla obvykle servíruje v odlehčené verzi.
Obora – Med od společnosti Včelpo se sídlem v Oboře v minulosti získal řadu prestižních ocenění. Nedávno jej ale kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce označili za falšovanou potravinu. Šlo o výrobky Dědečkův med květový lesní a Dědečkův med květový – Český med. Tento týden analyzovala vzorky medu i Státní veterinární správa. A výsledky podle jednatele Včelpa Vlastimila Dlaba dopadly výborně.
Blatná - Finalistka reality show Fit s Deníkem za jižní Čechy Alena Štědronská (27) z Blatné už má za sebou téměř dva týdny, kdy se snaží zhubnout a skloubit cvičení a jídlo. A výsledky už jsou znát! „Chtěla jsem dát do pátku 6. března dvě kila dolů a povedlo se. Paráda," raduje se ze svého úspěchu.
Plzeň – Parta mladých dobrovolníků má každou neděli stejný plán. Uvaří asi dvacet litrů guláše, ve 14 hodin si stoupne před Západočeské muzeum v Plzni a rozdává ho bezdomovcům. Jídlo přitom vaří z prošlých potravin.
Praha – Zisk českého zemědělství loni meziročně vzrostl takřka o 40 procent na 22,9 miliardy korun. Výsledek byl nejlepší od roku 1998, odkdy je v Česku statisticky sledován. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Na rekordním zisku se podílela především mimořádně dobrá úroda, příznivý vývoj výkupních cen u živočišných komodit a nárůst dotací. ČSÚ bude předběžný údaj v průběhu roku zpřesňovat, předpokládané změny by se však měly pohybovat v řádu desítek, maximálně stovek milionů korun.
Karlovy Vary - Kam vyrazit za dobrým jídlem, či naopak kam to nemá cenu. V tom vám může poradit stránka na facebooku Kde ne/jíst Karlovy Vary. Za necelý půlrok od svého vzniku sdružila už přes tři tisíce labužníků.
Hektické životní tempo se podle odborné garantky iniciativy Vím, co jím lékařky Václavy Kunové dá skloubit se správným stravováním. Příjem potravy by měl být během dne vyvážený, čímž se předejde večernímu přejídání. Snídaně by měla tvořit 20 až 25 procent denního příjmu, oběd 30 až 35 procent. Chybou je vynechat večeři, která by měla být dvě až tři hodiny před ulehnutím. Kdo si myslí, že vynecháním večeře zhubne, podlehl výživovému mýtu.
Springfield (Massachusetts; USA)/Praha - Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo nějaký polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech 20. století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli před 85 lety, 6. března 1930, koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts.
Moskva - Důstojnice ukrajinského letectva Naďa Savčenková po 83 dnech hladovky, kterou protestovala proti svému uvěznění v moskevské vazební věznici, začala opět přijímat potravu. Podle vězeňské správy snědla kuřecí vývar. Ukrajinčin advokát uvedl, že jeho klientka tak učinila na doporučení lékařů. Podle ukrajinské diplomacie Savčenková neukončila, ale jen dočasné přerušila svůj protest.