Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Čím víc toužíme po zdraví, tím víc pozornosti věnujeme nákupům potravin. Do košíku chceme dávat ty nejzdravější. V pojmech jako superpotraviny, funkční nebo nové potraviny je ale snadné se ztratit.
Vločky s jogurtem, bezlepkové potraviny či vegetariánská strava. Řada nemocnic i kvůli požadavkům pacientů přechází na jiný systém stravování, než bylo doposud zvykem. Změny podávaného jídla chystá i Masarykova nemocnice v Rakovníku.
Lidé pracující na Srí Lance ve státní správě budou mít nově pouze čtyřdenní pracovní týden. Nejde ale o experiment k tomu, aby si lidé užili více volného času. Ostrovní stát se zmítá v hluboké ekonomické krizi, a den volna má sloužit zaměstnancům k tomu, aby měli čas dopěstovat si plodiny.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
/FOTO/ - Tři stovky návštěvníků přišly o víkendu podpořit stavbu Domova Pomněnka v Novém Městě na Moravě na food festival Lunch meet. Na osmi stáncích rozestavěných v nádherném prostředí Horácké galerie mohli lidé ochutnat tradiční jídla v moderní úpravě a také vyladěné recepty regionálních kuchařů. Děkujeme za příspěvek i za krásné fotografie Miloše Neumana a Vojtěcha Zikmunda.
Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
Platil za skvělého sportovce, dnes popojíždí s food truckem po Karlovarském kraji a plní všem, kteří stojí o čerstvé a kvalitní suroviny, žaludky. Jirka Chaloupka, mezi krajany známý jako „Chaly“, si splnil sen a po létech dřiny a bojových sportů konečně dělá něco, co ho baví.
Válka Ruska na Ukrajině může uvrhnout až 49 milionů lidí do hladomoru nebo do podmínek podobných hladomoru, protože má ničivý dopad na celosvětové dodávky potravin a jejich ceny, uvedla OSN v nejnovějším varování.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Takový růst inflace Česká republika dlouho nepamatuje. Spotřebitelské ceny se v květnu meziročně zvýšily o 16 procent, a takové číslo tu bylo naposledy v prosinci 1993.
Zachraň jídlo! Tak se jmenuje nová výstava patřící jídlu v malé galerii Muzea Kroměřížska. Expozice plná interaktivních prvků představuje, jak využít potraviny, jež mají zdánlivě to nejlepší za sebou.
Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), výsledek překonal odhady analytiků. Inflace zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v květnu stouply o 1,8 procenta.
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
Jsme otroky průmyslově zpracovaného jídla. Tím se přejídáme, tloustneme a jsme nemocní. Margit Slimáková, naše přední odbornice na výživu, která vystudovala farmacii a dietologii, má svůj jednoduchý recept na zdravý životní styl i na přirozené hubnutí.
Pro děti je velice důležité, jak jídlo, které jim nabízíte, vypadá. Toho si jistě všiml už každý rodič. Když jídlo vypadá hezky, dítě ho často s chutí sní, i když mu zrovna nepředložíte jeho nejoblíbenější potravinu. Řekněte sami, kolikrát jste už slyšeli větu "tohle mi nechutná" nebo "tohle papat nebudu?"
Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.
Po dosud neznámém muži, který v Náchodské ulici v Praze 9 přepadl prodavačku potravin, pátrají o dkonce dubna kriminalisté. Maskovaný muž vstoupil do provozovny a rovnou si to zamířil k pultu, za kterým stála obsluha. V ruce držel nůž a vyhrožoval prodavačce, že pokud mu nedá do minuty peníze, tak ji pobodá.
Veganská nebo vegetariánská strava, více ovoce a zeleniny k snídaním i dalším chodům. Táborská nemocnice vylepšila nabídku jídel, která podává pacientům.
/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.
Skladovací krabičky využíváme téměř denně. Měli bychom si je nejen správně vybrat, ale také o ně vhodně pečovat. V téměř každé domácnosti se nějaké najdou. Plastové, skleněné i kovové, s nejrůznějšími druhy víček a zavírání. Ukládáme do nich svačiny, zbytky po večeři i odkrojky připravené na vývar. Dáváme je do lednic a batohů, převážíme jídlo sem a tam a skladujeme ho do chvíle, kdy se do něj konečně zakousneme. Jedny dokážou obsah vzduchotěsně uzavřít, druhé naopak pustí k tomu, co je vevnitř, vzduchu dostatek. Každý typ nabízí trochu jiné využití a také vyžaduje jiný druh péče. Tak, aby nám dobře sloužily celé roky.
Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Originální folklorní vystoupení, vůni cizokrajných kuchyní i tradiční hudbu. To vše mohli zažít návštěvníci Dne národnostních menšin, který se konal po celou sobotu v areálu chebské Krajinky. Souběžně s touto akcí probíhal i Wine & food festival.
Chtěla si jen oddychnout a nakonec rozjela byznys snů. Z potravin, které má po ruce, totiž Ruby Permanová z Kalifornie vytváří miniaturní oblečky pro známé osobnosti. Její dílo na Instagramu a Tik-Toku sledují přes dva miliony lidí.
Těžce pracující lidé a sportovci mají něco společného. Je to potřeba speciálně sestaveného jídelníčku. Mnohá povolání jsou na výdej energie dokonce mnohem náročnější než těžký trénink v posilovně.
/FOTOGALERIE/ Restaurace U námořníka v Hukvaldech funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
Asijská a řecká kuchyně, steaky, vybraná káva, ovesné mléko nebo koktejly. Podniky v Třebíči i ve Žďáře nad Sázavou dokáží lidem splnit nejedny chutě. Oproti loňskému roku si však lidé za jídlo a pití připlatí.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Nové gastropodniky v Klatovech, které se pustily na nejistou cestu během covidu nebo krátce po ní, se dokázaly udržet, najít si svou klientelu a chtějí se dále rozvíjet. Problémem je ale někde nedostatek personálu, jinde by uvítali ještě více návštěvníků.
Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských slavnostech.
Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.