Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Srí Lanka. Ilustrační foto

Na Srí Lance zkrátili pracovní týden na čtyři dny. Má to vyřešit krizi

Lidé pracující na Srí Lance ve státní správě budou mít nově pouze čtyřdenní pracovní týden. Nejde ale o experiment k tomu, aby si lidé užili více volného času. Ostrovní stát se zmítá v hluboké ekonomické krizi, a den volna má sloužit zaměstnancům k tomu, aby měli čas dopěstovat si plodiny.

Ilustrační snímek.

Pokuty za půl milionu: Středočeští hygienici kontrolovali restaurace

Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.

Na tři sta lidí si přišlo pochutnat na výborném jídle a hlavně podpořit stavbu Domova Pomněnka, který bude sloužit lidem s Alzheimerovou nemocí a jinými typy demence.

Když se setká dobré jídlo s dobrým úmyslem. Lunch meet podpořil Pomněnku

/FOTO/ - Tři stovky návštěvníků přišly o víkendu podpořit stavbu Domova Pomněnka v Novém Městě na Moravě na food festival Lunch meet. Na osmi stáncích rozestavěných v nádherném prostředí Horácké galerie mohli lidé ochutnat tradiční jídla v moderní úpravě a také vyladěné recepty regionálních kuchařů. Děkujeme za příspěvek i za krásné fotografie Miloše Neumana a Vojtěcha Zikmunda. 

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Prodejna levných potravin v centru Olomouce, červen 2022

Kečup za osm, Milka za dvanáct. Ve výprodeji potravin přibývá zákazníků

„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Chaly (vpravo) se svým parťákem Martinem Špakem

Ze sportovce kuchařem. Muž nabízí ve food trucku poctivé burgery

Platil za skvělého sportovce, dnes popojíždí s food truckem po Karlovarském kraji a plní všem, kteří stojí o čerstvé a kvalitní suroviny, žaludky. Jirka Chaloupka, mezi krajany známý jako „Chaly“, si splnil sen a po létech dřiny a bojových sportů konečně dělá něco, co ho baví.

Inflace

Inflace vyskočila na 16 procent. Růst táhnou ceny bydlení a potravin

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), výsledek překonal odhady analytiků. Inflace zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v květnu stouply o 1,8 procenta.

Prodejna levných potravin v centru Olomouce, červen 2022

Kečup za 8, Milka za 12. Ve "výprodeji" potravin v Olomouci přibývá zákazníků

„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.

Kreativní svačinky pro školáky

Zdravé, chutné a veselé. Svačiny od kreativní mámy obdivuje celá třída

Pro děti je velice důležité, jak jídlo, které jim nabízíte, vypadá. Toho si jistě všiml už každý rodič. Když jídlo vypadá hezky, dítě ho často s chutí sní, i když mu zrovna nepředložíte jeho nejoblíbenější potravinu. Řekněte sami, kolikrát jste už slyšeli větu "tohle mi nechutná" nebo "tohle papat nebudu?"

Nedojedené zbytky mohou restauracím posloužit třeba ke kompostování

Nový trend. Restaurace kompostují a darují zbylá jídla

Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.

Muž podezřelý z loupežného přepadení prodavačky potravin v Náchodské ulici v Praze 9.

VIDEO: Maskovaný muž přepadl prodavačku potravin. Vyhrožoval jí nožem

Po dosud neznámém muži, který v Náchodské ulici v Praze 9 přepadl prodavačku potravin, pátrají o dkonce dubna kriminalisté. Maskovaný muž vstoupil do provozovny a rovnou si to zamířil k pultu, za kterým stála obsluha. V ruce držel nůž a vyhrožoval prodavačce, že pokud mu nedá do minuty peníze, tak ji pobodá.

Obec Úvalno provozuje obecní restauraci Zastávka u autobusové zastávky. Červen 2022.

Náklady rostou, na Bruntálsku pomůže obec seniorům dotací na jídlo v hostinci

/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.

Skladovací krabičky využíváme téměř denně. Měli bychom si je nejen správně vybrat, ale také o ně vhodně pečovat.

Krabičky plastové, nerezové či skleněné? Každý typ nabízí trochu jiné využití

Skladovací krabičky využíváme téměř denně. Měli bychom si je nejen správně vybrat, ale také o ně vhodně pečovat. V téměř každé domácnosti se nějaké najdou. Plastové, skleněné i kovové, s nejrůznějšími druhy víček a zavírání. Ukládáme do nich svačiny, zbytky po večeři i odkrojky připravené na vývar. Dáváme je do lednic a batohů, převážíme jídlo sem a tam a skladujeme ho do chvíle, kdy se do něj konečně zakousneme. Jedny dokážou obsah vzduchotěsně uzavřít, druhé naopak pustí k tomu, co je vevnitř, vzduchu dostatek. Každý typ nabízí trochu jiné využití a také vyžaduje jiný druh péče. Tak, aby nám dobře sloužily celé roky.

Cukrárna Krakhmalnikov brothers.

Nové restaurace v kraji sázejí nejen na originalitu

Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Vietnamská kuchyně

V Sokolově letí asijská kuchyně

Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.

Kompozice regionálních potravin Karlovarského kraje

Do regionální potraviny se přihlásilo 87 výrobků, uspělo jich osm

Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských slavnostech.

Julie Caplinová ochutnala vánoční večeři – řízek s bramborovým salátem

Spisovatelka spojuje cestování a jídlo. Inspirací ke knize jí byla i svíčková

Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.