Rusko blokuje v ukrajinských přístavech miliony tun pšenice a dalších plodin, což už nyní zvedá jejich ceny na severu Afriky a Blízkém východě. Vyvolat to může i celosvětovou potravinovou krizi.
Trhovci s výrobky ucházejícími se o titul Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje a zemědělci protestující proti vládní představě o rozdělování dotací – to byly dvě spojené akce čtvrtečního Zemědělského dne, který se od rána odehrával na Masarykově náměstí v Náchodě.
Trhovci nabízející výrobky ucházející se o titul Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje a zemědělci protestující proti vládní představě o rozdělování dotací – to byly dvě spojené akce čtvrtečního Zemědělského dne, který se od rána odehrával na Masarykově náměstí v Náchodě.
Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.
/FOTO/ Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje, spustili neobvyklý charitativní projekt.
První červnový víkend nabídne celou řadu zajímavých akcí - Fresh festival 2022 v Liberci, Hrádecké rockové léto, Dětský den v Machníně nebo koncert Tří sester v Jablonném v Podještědí.
Je devět hodin ráno a před budovou s modrou fasádou v centru Zábřehu stojí maminka s kočárkem. Dveře se otevírají a žena vchází dovnitř. Budova v ulici Valová, kterou si Zábřežané pamatují jako prodejnu nábytku a naposledy jako sídlo internetového prodejce, dnes slouží jako centrum pomoci Ukrajině. Lidé, kteří z této země museli uprchnout, sem míří pro oblečení, boty či jídlo. Často se zde však dělí i o své příběhy.
Na podzim 2019 otevřeli Helena Šustrová a její životní partner Josef Tojnar v objektu bývalé kotelny v chrudimském sídlišti U Stadionu restauraci. Nazvali ji Na Pohodu. Ale jak to v životě bývá, nové podnikání dostalo překážku hned v úvodu, a to od covidu.
Celý život jsme obklopeni vůněmi. Díky nim si dokážeme vybavit řadu krásných momentů, které nás od narození provázejí. Umějí nás uklidnit, zmírnit stres či úzkost, nakopnout, ale i pomoci s usínáním. Některé vůně jsou nepříjemné. Říkáme jim pachy. A s těmi je potřeba zatočit.
Devět výrobků se může nově pyšnit označením Regionální potravina Plzeňského kraje. Komise vybírala z téměř 120 nominovaných výrobků a uspěly například aroniový elixír od Petry Kratejlové, cibuláda od Jitky Červenkové či Jalapeňos klobása s čedarem z AB Bor. Všechna ocenění budou slavnostně předána 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.
Již dva měsíce napínají pracovníci Charity své síly pro pomoc příchozím z Ukrajiny. Každý den vyřizují telefonáty s poptávkou po potravinové pomoci, hygienických potřebách, školních pomůckách nebo vybavení pro děti.
Ukrajina bude hrát zásadní roli při českém předsednictví Evropské unie, vedle zajištění plynu na příští zimu bude Česko řešit i potravinovou situaci. I tu ohrožuje putinovská agrese. Ruské lodě znemožňují vývoz potravin z Ukrajiny.
Pátráte po místu, kam si v našem kraji zajít na dobrou kávu, jídlo, pivo či drink? Máme pro vás několik tipů na podniky, v nichž zaručeně najdete to, co hledáte.
Válečný konflikt na Ukrajině i vysoká inflace zvedají poptávku po službách potravinových bank. „Od začátku války je zhruba o 70 procent vyšší obrat. Největší zájem je o potraviny, které rozděláte a sníte, čili konzervy, rybičky, hotová jídla a další věci v plechovkách. Z federace potravinových bank máme povel, že v žádném případě nesmíme zanedbávat české lidi. Dělíme to spravedlivě,“ uvedla ředitelka krajské potravinové banky Blanka Vopařilová.
Východoukrajinské město Severodoněck žije a umírá zároveň. Zuřivý boj o něj vedou ruské i ukrajinské jednotky a zdá se, že je jen otázkou času, kdy se dostane pod ruskou kontrolu.
Co si dát v sobotu 28. května k obědu či k večeři? Kutnohorští si nemusí lámat hlavy s menu. Od 11 do 18 hodin se totiž v centru města koná Gastrofestival, který vedle dobrého jídla a pití nabídne i muziku a dílny.
Pečené prase, hudba, plno vymazlených pochutin, kvalitního vína a piva si mohli návštěvníci užívat při oslavě prvního roku působení v Hostinci Doubrava. Opodál nezahálel ani Statek Doubrava, kde probíhal Jarmark s potravinami v bio kvalitě, přičemž mnohé potraviny byly přímo ze statku.
S partou kamarádů z Teplicka neváhal a vyrazil na světový šampionát hokejistů do Finska. Tibor Ondruš viděl v moderní hale v Tampere dva duely českých reprezentantů, více než samotné výkony ho ale zaujala především přátelskost příznivců ostatních národů a také neskutečně závratné ceny jídla a pití. „Pivo vyšlo v přepočtu až na tři stovky. Ale já jsem to nepřepočítával, jinak by si člověk zájezd neužil. Až doma jsem se zhrozil, když jsem se podíval na účet,” přiznává do hokeje zapálený fanoušek.
Dalo by se říci, že covidové období restauracím příliš nepřálo. Řada jich málem zkrachovala, jiné skutečně zavřely. Přesto jsou restaurace a bistra nová, nebo ty, co otevřely už před pandemií, rozjíždějí novinky.
Ruská invaze na Ukrajinu vstoupila do svého čtvrtého měsíce. Ukrajinský prezident prohlásil, že chce jednat pouze přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nikoli přes prostředníky. Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podmínkou je podle něj ale odminování ukrajinských přístavů a uvolnění proruských sankcí. Obě komory ruského parlamentu schválily zákon na zrušení horního věkového limitu pro profesionální službu v ruské armádě.
Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.
Olha měla po kontrole v žytomyrské porodnici už zůstat na lůžkovém oddělení. Jelikož s sebou ale neměla věci, odešla ještě domů. Tu noc Rusové porodnici vybombardovali. Pro Olhu i její maminku Katerynu to byla poslední kapka. Odjely narychlo s dalšími volyňskými Čechy do Ústí nad Labem. Zde přišlo na svět první miminko ukrajinských uprchlíků.
Největším fanouškem gólmana portugalského klubu Vitoria Guimaraes Matouše Trmala je jeho maminka Martina, která si nenechá ujít téměř žádný jeho zápas. „Vždycky jsem ho podporovala a fandila mu. Samozřejmě, velcí fanoušci jsou také babička a druhý syn Samuel,“ povídá Martina Trmalová.
Dalo by se říci, že covidové období restauracím příliš nepřálo. Řada jich málem zkrachovala, jiné skutečně zavřely. Přesto jsou restaurace a bistra nová, nebo ty, co otevřely už před pandemií, rozjíždějí novinky.
Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.
V zahradě Českého rozhlasu Sever se uskutečnil již 9. ročník Čajů festu. Krásná klidná atmosféra, smích, dobré jídlo a hlavně obrovské množství čajů ze všech koutů světa.
/FOTO/ Desítky stánků s jídlem a pitím, designem a módou a k tomu ekocentra z celého kraje nabídly tatrhy, které proběhly v neděli 22. května na louce naproti stadionu FC Slovan Liberec.
Desítky stánků s jídlem a pitím, designem a módou a k tomu ekocentra z celého kraje nabídly tatrhy, které proběhly v neděli 22. května na louce naproti stadionu FC Slovan Liberec.
Co vařila Rettigová, co měl nejraději Freddie Mercury a vybrané lahůdky české i cizí kuchyně. Litomyšl žila o víkendu festivalem dobrého jídla. Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové přilákaly do města stovky lidí z celé republiky.
Co vařila Rettigová, co měl nejraději Freddie Mercury a vybrané lahůdky české i cizí kuchyně. Litomyšl žila o víkendu festivalem dobrého jídla. Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové přilákaly do města stovky lidí z celé republiky.
Lokální bistra a restaurace se o víkendu představily na hradecké náplavce a Smetanově nábřeží. Společně s dobrým jídlem mohli návštěvníci vidět i přes padesát stánků s autorskou módou, šperky a originálním designem.
/FOTO, VIDEO/ Sobota v krajském městě patřila řemeslníkům, ale také milovníkům dobrého jídla a pití a obdivovatelům designu. Konal se 17. ročník Nábřeží řemeslníků, Mint Market a o nabídku výborných jídel se postaraly lokální bistra a restaurace.
/FOTOGALERIE/ Bez nadsázky se dá mluvit o přehlídce jídla. Ti, kdo navštívili Gastrofestival v Petrovicích u Karviné, mohli ochutnat sladké, slané, české, slezské, polské, italské nebo chorvatské dobroty.
Zelenina je nezbytnou potravinou, která by měla být zastoupena v našem jídelníčku každý den. V časopisu Receptář se zaměřili na to, které důležité vitaminy a minerální látky nejpěstovanější druhy obsahují.
Předposlední květnový víkend na Vysočině bude ve znamení oslav, ochutnávek jídla piva či vína a kulturních zážitků. Každý si přijde na své. Telč ožije folklorem. Svátek masa oslaví v Hodicích masobraním. Pelhřimov a Zámek Žďár nad Sázavou zve na muzejní noc. Třebíč láká na Beer house a Havlíčkův Brod na Street food festival.
Na projektu Jihočeského tržiště spolupracuje kraj s Regionální agrární komorou Jihočeského kraje. Tržiště je v rámci České republiky průlomovým nástrojem systematické podpory producentů kvalitních regionálních potravin. Rodiče dostanou možnost sledovat nákupy středních škol.
Už v pátek vás příjemně navnadí muzejní noc, která poodhalí tajemství muzeí a pamětihodností. Také o víkendu bude z čeho vybírat - v Chrudimi a v Litomyšli se konají gastronomické slavnosti, do Slatiňan přijde v sobotu nejen kouzelník a do Svojšic přijede Tomáš Klus.
Když před třemi lety uspořádali v Březové na Sokolovsku gastro festival plný skvělých hamburgerů, dobré hudby či soutěže v pojídání chilli papriček, trefili do černého. Akce měla u veřejnosti ohromný úspěch a zákazníci doslova zcela vyjedli nabízené produkty. A pořadatelé mají pro všechny dobrou zprávu. Dobré jídlo i muzika se po letech vrací a letos bude akce dokonce dvoudenní. První den bude věnovaný kutilům, výstavě nářadí či ukázkám práce se dřevem.
S přicházejícím létem a po pauze způsobené epidemií koronaviru opět vzrůstá obliba kaváren a bister, které nabízí lahodné občerstvení a příjemné posezení. Výjimkou není ani Českolipsko.
/KOMPLETNÍ ŽEBŘÍČEK SOUTĚŽE/ Regionální potraviny pro letošní rok jsou vyhlášené, v těžké konkurenci obstály i mléčné výrobky ze Sloupnice a klobásky z Poličky nebo tlačenka z Rosic, vepřová líčka z Vračovic a jedna speciální ořechovka. Do krajské soutěže se přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců.
Ochutnat pokrmy z celého světa, a přitom zůstat na Výstavišti v Kroměříži. To nabízí svým návštěvníkům Mňam! Gastrofestival, který se uskuteční už v neděli 22. května.
Procházet se v rozkvetlých hájích a po vonících loukách, skotačit s dětmi i s domácími mazlíčky a užívat si jarní vlídnosti přírody. To je sen mnoha alergiků. S pyly i jinými cizími látkami si naše tělo obvykle hravě poradí, přesto někteří Češi vyhlížejí jarní měsíce s obavami. Víte ale, že řada alergií se dnes dá úspěšně léčit?