Už roky zpátky začaly malé obchody mizet z centra Strakonic. V různých koutech města vyrůstaly markety, kam se soustředila převážná část veškeré nákupní síly. Pohodlnost zvítězila nad obchodním duchem. Možnost nakoupit vše od toaletního papíru přes žárovky až po jídlo s blízko zaparkovaným autem za zády byla lákavější.
Hmyz na talíři konzervativní Češi donedávna téměř neznali. Takzvaná entomofagie, neboli využití hmyzu jako potravy, je však na celosvětovém vzestupu. Firmy chtějí červy a cvrčky dostat do jídelníčku lidí mnohem víc. Nejen jako zážitek, ale aby se vize alternativní potraviny stala v budoucnu realitou i u nás.
Je nadšenkyní do zdravého životního stylu, přírody, sportu a také do své práce. Kamila Hladká z Prahy založila před šesti lety firmu Natu, která vyrábí a prodává super zdravé potraviny. Dnes je po jejích výrobcích poptávka u nás, ale už i ve světě. Jaké to je podnikat v dnešní době oboru zdravých potravin prozradila v pořadu Deníku s názvem Byznys kafe.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Chcete ochutnat hadí, klokaní, pštrosí, bizoní či krokodýlí maso? Nebo snad pečené, smažené, sušené červy a cvrčky? Na takové speciality a mnoho dalších gurmánských zážitků zve Extreme food festival, který se koná už tento víkend v Ostravě u Karoliny.
I když si často myslíme, že naše domácnost je dokonale uklizená, někdy nás překvapí drobný lezoucí hmyz na stěně, zemi, v koupelně, ale i poletující hmyz v kuchyni. Někteří jedinci jsou prakticky neškodní, ale jejich přítomnost nám není příjemná, jiní dokážou způsobit alergické reakce, ale i věcné škody na majetku. Pojďte se podívat, kteří to jsou a jak se jich zbavíte.
Značku regionální potravina letos získalo v Olomouckém kraji devět výrobků. Jsou mezi nimi i tři, které pocházejí přímo z Přerovska - cibulové čatní od Jakuba Trčky z Hranic, kozí koule z farmy Petra Čecha z Pavlovic u Přerova a v kategorii nápoje zvítězil mošt z jablek a červené řepy z Agrochovu v Jezernici.
/ROZHOVOR/ Řád Tomáše Garrigua Masaryka, což je druhé nejvyšší státní vyznamenání, v pátek 28. října večer předal prezident republiky Miloš Zeman na Pražském hradě i ředitelce Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věře Doušové. Celkem vyznamenal různými řády a medailemi 78 osobností.
Na místě Šmoulova stojí Uffo, z někdejších vyhlášených mléčných lahůdek na náměstí je dnes asijské bistro, z hotelu Varšava knihkupectví. Centrum Trutnova se v průběhu uplynulých desetiletí výrazně proměnilo. Některé obchody a podniky zmizely nenávratně v minulosti, některé ovšem přežily dodnes.
/VIDEOKOMENTÁŘ/ Ve světě běžné vybavení, v Česku stále ještě často opomíjené… V souvislosti se sobotním zásahem u zraněného muže v Orlové a pátečním v domově seniorů v Opavě moravskoslezští hasiči znovu nabádají majitele, aby své domy vybavili hlásiči kouře i detektory oxidu uhelnatého.
Křehké štrúdly, belgické hranolky, jamajské jídlo, churros, domácí limonády, smažený hmyz a další pochoutky nabídl pouličního festivalu jídla na náměstí Míru v Litvínově během státního svátku 28. října.
/ROZHOVOR/ Příznivci gurmánské show Prostřeno!, která se teď odehrává na jihu Čech, zažili pořádný, ale nádherný šok. Jedním z účastníků je totiž hororový klaun Špína! Ve středu 26. října odvysílala TV Prima díl, ve kterém pozval své čtyři spoluhráčky do svého karavanu při vystoupení hororového cirkusu Ohana v Písku. A jídlo, které nabídl, bylo vskutku v duchu jeho postavy – Krvavou rybu, Žabinec, Žloutenku nebo Blaho před smrtí.
O první úspěšné hubnutí se pětačtyřicetiletý David pokusil už rok před první vlnou pandemie. Jenže když přišel covid, kila se mu rychle vrátila zpět a zákeřná infekce ho nakonec málem zabila. Jakmile se zotavil, našel cestu, jak už covidu příště nedat šanci.
Nabízejí luxus, bezchybný servis, jídla, z nichž chuťové buňky jásají, dechberoucí výhled, ale i klid a soukromí, které můžete ve městě, do něhož ročně zavítá 15 milionů turistů, zažít. Pět nejlepších hotelů letošního roku v italských Benátkách vybrala na základě hodnocení čtenářů Travel + Leisure.
/FOTOGALERIE/ Pokud byste na Masarykově náměstí v samém srdci Karviné hledali obchod, prodejnu, kam lidé chodili nakupovat před 30 lety, zřejmě byste žádný nenašli. Snad s výjimkou koberců se do roku 1989 přímo na náměstí a v přilehlých uličkách daly koupit, samozřejmě s ohledem na to, co se před rokem 1989 dalo v obchodech sehnat, všechny běžné věci – potraviny, maso, uzeniny, bylo tu papírnictví, drogerie, sklo, porcelán, oční optika, prodejna obuvi, knih i ryb, hračkářství i železářství.
V Litvínově bude v pátek 28. října lidová veselice Oslava sklizně a řemesel. Na náměstí Míru návštěvníci najdou od 10 do 17 hodin festival jídla s řadou stánků tradiční i netradiční gastronomie a farmářský trh s ochutnávkou regionálních potravin.
/ROZHOVOR/ Nutné šetření se stále více dotýká také domovů seniorů, domovů se zvláštním režimem apod. O vývoji situace jsme si povídali s generální ředitelkou domovů Clementas Renatou Prokešovou.
/FOTO/ Ač v mnoha městech s výstavbou velkých obchodních domů v centrech přišla zkáza malých obchůdků v ulicích, v Liberci se takový trend pozorovat nedá. Na rozdíl třeba od sousedního Jablonce, kde s přestavbou obchoďáku Jabloň z minulého režimu život v obchůdcích v pěší zóně takřka vyhasl. V Liberci v pěší zóně, tedy v Pražské a Moskevské i v okolí Soukenného náměstí či v dalších okolních ulicích obchodní život pulsuje. Ale změnil se.
Benzínka společnosti Eurobit ve Voděradech na Blanensku je opět v provozu. Hojně navštěvovanou čerpací stanici v blízkosti silničního tahu I/43 Brno - Svitavy uzavřeli ve středu kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Mimo provoz byla část s potravinami kvůli výskytu hlodavců. Prodej pohonných hmot zůstal zachovaný přes okénko.
Nová provozovna fast-foodového giganta McDonald's se staví v nákupním areálu na okraji Prostějova. Úplně první pobočka tohoto řetězce na Prostějovsku by měla otevřít již tuto zimu. Moderní restaurace nabídne i roznášku ke stolům či výdej do auta.
Byla oplácané dítě a v manželství pak ještě hodně ztloustla. Různé nárazové diety Hance nijak nepomáhaly, zlom znamenal až skupinový hubnoucí kurz. Probíhal kvůli covidu on-line. Podle Hanky to ale bylo mnohem lepší než někam docházet. Takže s hubnutím pokračuje ve stejném stylu i teď.
/VIDEO/ Zákaz užívání prostor pro uvádění potravin na trh. Takový verdikt padl po návštěvě kontrolorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kteří navštívili provozovnu čerpací stanice společnosti Eurobit ve Voděradech na Blanensku. Ve středu ji uzavřeli, zůstal pouze prodej pohonných hmot. Jedná se o hojně navštěvovanou benzínku v těsné blízkosti silničního tahu I/43 Brno – Svitavy.
Při pohledu na akční letáky obchodů budeme cenu, která by nebyla baťovská, hledat jen stěží. Na aktuální zdražování a šetření zákazníků však obchodníci reagují i novými obchodními metodami. Využívají moderní technologie pro analýzy nákupního chování. Jaké jsou další trendy?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vladimír Kořínek z Krnova před lety našel nový domov na Srí Lance. Vybudoval tam hotelový komplex a podniká v cestovním ruchu. Všichni o něj měli strach, když v dubnu 2022 začaly v českých médiích vycházet články s expresivními titulky typu „Srí Lanka na pokraji kolapsu“, „Umírání ve frontách, dovolenkovým rájem zmítá krize“ nebo „Bude se zabíjet, říká Srílančan“. Kořínek se vrátil do České republiky, aby se pokusil poplašné zprávy uvést na pravou míru. Je přesvědčen, že autoři článků způsobili turistické ekonomice Srí Lanky mnohamilionové škody.
Málokterá restaurace se může pochlubit tím, že po celou dobu fungování nabízí stejné jídelní menu. Penzion Hrad ve Frýdku-Místku dokazuje, že je to možné. Jídelní lístek je tady takřka beze změn už devatenáct let.
/FOTOGALERIE/ Broumovská rodačka Lenka Hlaváčková se do svého kraje vrátila po několikaletém pobytu na Novém Zélandu. Od návratu je k nezastavení, rozjela několik unikátních projektů, ve kterých klade důraz na lokální původ a udržitelnost.
Když je řeč o místě s nejvyšším výskytem bakterií, možná si představíte toaletu, kuchyňskou houbičku a klávesnici, o kterých byla nejednou v této souvislosti řeč. To však nejsou zdaleka jediná místa, na kterých bakterie ulpívají a množí se jako houby po dešti. Podobných míst je nespočet a my vám dnes prozradíme nejčastější z nich.
Nedostatky se sice při kontrolách stánkového prodeje objevily, avšak nejednalo se o závažné excesy, které by znamenaly obzvlášť nepříjemné překvapení. Tak lze shrnout poznatky z kontrol jednorázově pořádaných akcí na Kutnohorsku a Benešovsku, jež se konaly před měsícem - a jejichž zhodnocení ze svého pohledu středočeští hygienici dodatečně zveřejnili.
„Slupnul bych ho jak malinu.“ No to se možná říká, ale není malina jako malina, ta naše naopak slupne cokoliv, na co přijde. Maliňák (belgický ovčák malinois), byť křížený a trochu víc nohatý, se nám do útulku nedostává příliš často, je to taková rarita. Vybrali jsme mu i malinové jméno Rubus.
Naději, že bychom mohli být už za vrcholem inflačního kopce, zchladila čerstvá čísla za září. Nepříjemnou zprávou je hlavně to, že nejrychleji zdražuje to, bez čeho se člověk jen tak neobejde – základní potraviny a energie.
Pokuty, jejichž součet se přehoupl přes milion korun, uložili za prvních devět měsíců roku středočeští hygienici restauratérům a dalším provozovatelům stravovacích služeb. Informovala o tom v úterý 11. října Dana Šalamunová z centrály krajské hygienické stanice. S tím, že finanční sankce se již vyšplhaly na 1 106 100 Kč.
Pokuty, jejichž součet se přehoupl přes milion korun, uložili za prvních devět měsíců roku středočeští hygienici restauratérům a dalším provozovatelům stravovacích služeb. Informovala o tom v úterý 11. října Dana Šalamunová z centrály krajské hygienické stanice. S tím, že finanční sankce se již vyšplhaly na 1 106 100 Kč.
Naše stáž se nacházela v hlavním městě Irska – Dublin. Zde jsme pracovaly po dobu čtyř týdnů. Tuhle stáž jsme absolvovaly díky Obchodní akademii Prostějov a programu Erasmus. Za příspěvek velmi děkujeme.
Příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v rámci republikové akce s názvem ICE zaměřené na kontrolu chladicích návěsů a kontejnerů v nákladní dopravě zjistili celkem 174 kilogramů masa a masných výrobků převážených v nevhodných podmínkách. Akce ICE se uskutečnila v září.
Alcatraz. Legendární věznice v USA, ze které nešlo uprchnout. I když se to jedincům možná podařilo, nezpochybnitelný důkaz o úspěšné cestě na svobodu nikdo nemá. Alcatraz je plný lidí dodnes. Akorát že vězně vystřídali turisté a personál, který se stará o jejich návštěvnický komfort.
Kompletní talíř. Pod touto značkou už poznávají především Vyškované dvojici Daniela Stibůrka a Michaelu Haráskovou. Již třetím rokem rozváží po městě a blízkých obcích na objednání veganská a vegetariánská jídla, která sami připravují. Každý se původně věnoval něčemu jinému. „Já pracoval se dřevem a ve stavebnictví, zatímco Michaela působila jako osobní asistentka v sociálních službách,“ vypráví Stibůrek.
/FOTO, VIDEO/ Je sobota 8. října ráno a parkoviště na okraji Mostu se plní. Stovky lidí míří k fotbalovému hřišti, u kterého je bleší trh. Tady se dá vždycky sehnat něco levného, což je pro řadu obyvatel dost důležité. V době zdražování obzvlášť.
Na pozemku pardubického Gymnázia Dašická stojí v koutě zahrady nevelký skleník. Zvenku se sice neliší od podobných konstrukcí v zahrádkářských koloniích, ale uvnitř něho se parta tří kamarádů, Rudolfa Samuela Maška, Dominika Mareše a Filipa Dvořáčka, snaží zhmotnit svůj klukovský sen v podobě technologie takřka bezezbytkového hospodářství. Sen má název Aqua-reaktor a jeho cílem je v budoucnu ulevit nejen domácnostem, ale i celé planetě. A to v otázce nakládání s bioodpadem.
V kuchyni se pohyboval odmalička, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. Titulem Mistr kuchař se Václav Šmerda honosí už bezmála čtyři desetiletí. A nezahálí ani nyní, svoje zkušenosti předává budoucím kuchařům a rád napeče cukroví i doma.
/FOTO, VIDEO/ Podle organizace Člověk v tísni lidé často neví, že mají nárok na sociální dávky. Ty jim přitom mohou v době vysokých cen výrazně pomoci.
Je tomu už více než pět let, co známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ocenil hodonínskou restauraci Westy třemi hvězdami. Ani tento úspěch a po léta spokojení hosté ji ale před zvyšujícími náklady a přicházející zimou nezachrání.
Je tomu už více než pět let, co známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ocenil hodonínskou restauraci Westy třemi hvězdami. Ani tento úspěch a spokojení hosté ji ale před zvyšujícími se náklady nezachrání.
Čtyřicátnice Petra z Liberce dvakrát a někdy i třikrát do měsíce chodí po své osvědčené trase a hledá, kde by mohla ušetřit peníze v rodinném rozpočtu. Přitom nepatří mezi rodiny v nouzi, oba rodiče mají stálou práci, děti chodí do školy, bydlí v bytě po babičce a zvládají vše poplatit. Přesto v očekávání horšího raději spoří.
Do podlahy zapuštěná nádoba z keramických desek. Tak vypadala starověká lednice, kterou archeologové našli v ruinách bývalé římské pevnosti v severním Bulharsku. Odhadují, že by mohla pocházet z prvního století našeho letopočtu.
Stačil zajímavý podnět z Finska a nápad byl na světě. Školní jídelna v pobočce Masarykovy základní školy Tanvald v části Šumburk potřebovala rekonstrukci, a tak se stala pilotním projektem takzvaného finského stravování. Za více než milion korun tam vznikla školní restaurace, která je unikátní v celém Česku.
Zatímco některé diety, jako například paleo, jsou zacílené přímo na snižování hmotnosti, jiné, třeba očistné, kterou praktikuje Gwyneth Paltrow, mají zdravotní přesah. Co celebrita, to téměř jiná dieta. Vévodkyně z Walesu před svou svatbou spoléhala na rozfázovanou dietu, zatímco Ilona Csáková na to šla úderně a jak prozradila v časopisu Story, nadobro si odepřela mouku. Všechny dámy, které si hlídají stravu ale pojí jedno. Hlady se žádná z nich nemučí.
Restaurace Ondráš ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku má od jara nového provozovatele. Roman Vajda chce do podniku navrátit především místní, kteří ho vždy rádi navštěvovali. Láká přitom na výborné jídlo a vyhlášené plzeňské pivo.
Pivo, jídlo, hudba… To jsou tři slasti, které si mohli první říjnovou sobotu užívat lidé na Čížovském oktoberfestu. Ten, kdo dorazil, si opravdu pochutnal, to je zřejmé na první pohled. A pivo! To teklo proudem až do noci.