Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Každé jídlo by mělo obsahovat 20 g kvalitních bílkovin.

Jak nakrmit seniory? Vitalita z talíře je velmi důležitá

Léto je časem, kdy máme více příležitostí setkávat se s rodiči a prarodiči. Často k nim posíláme na prázdniny děti a babičky vyzbrojujeme radami, co jim vařit, co jim chutná. Jestlipak vás ale někdy napadlo zamyslet se nad jídelníčkem svých rodičů? Výživa je pro ně velmi důležitým faktorem, který může ovlivnit jejich zdraví a kvalitu stárnutí.

Pekařské výrobky. Ilustrační snímek

Cena pšenice klesá. Pečivo ale v nejbližší době nejspíše nezlevní, míní analytik

Cena pšenice na světových trzích poslední dva měsíce klesá, ke snížení cen pečiva a dalších potravin to ale v blízké době spíše nepovede. Očekávat lze spíše výrazný pokles rychlosti zdražování, bude ale záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií. Do cen potravin se také může ještě promítnou zdražování například hnojiv nebo obalů. ČTK to řekl agrární analytik Petr Havel.

SK Dubí se před plnými tribunami hraje báječně

FOTO A VIDEO: Největší okresní návštěva přišla na jaře do Dubí. Táhne i jídlo

Nejen kina nebo divadla se potýkají s menší návštěvností, než jaká byla v době před covidem. Také na sportovních stadionech je méně diváků, tento fakt platí i pro krajské a okresní soutěže. Ostrůvkem, na kterém je vše jako dříve, je stadionek SK Dubí. Na Rudolfce jsou totiž návštěvy kopané společenskou záležitostí, na jarní derby s 1. FC Dubí dorazily čtyři stovky diváků. „Daří se nám propojit sport s partou. Lidi přijdou na fotbal, ano, ale také na dobré jídlo, pivo, chtějí se potkat s kamarády. A po fotbalu zůstanou a dál popíjí a konzumují,” přibližuje Roman Hruška, jedna z ústředních tváří „eskáčka”, které je na severu v okresních soutěžích jarním rekordmanem v návštěvnosti. 

Jan Kovář na cestách

Na kole rozváží jídlo, v Hradci projede sto kilometrů denně. Nyní sní o Číně

Jan Kovář brázdí na kole ulicemi Hradce Králové již déle než čtyři roky. Díky tomu, že se stal kurýrem firmy rozvážející jídlo, si může každý den věnovat své velké vášni – cyklistice. Denně najede klidně i sto kilometrů. Pětačtyřicetiletý muž projezdil na svém bicyklu snad celou Evropu. Kam se ještě chystá a co ho na práci kurýra nejvíc baví?

Šéfkuchař a člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR Martin Svatek ve čtvrtek 14. července v podvečer připravil pro padesát dětí a jejich vedoucí na letním táboře v Dražičkách na Táborsku žranici, zahanbit se nenechali ani táboroví kuchaři.

Šéfkuchař Martin Svatek navštívil letní tábor v Dražičkách. Děti si mlaskaly

Překvapení připravil ve čtvrtek 14. července v podvečer padesáti dětským účastníkům letního tábora v Dražičkách na Táborsku a jejím vedoucím šéfkuchař a člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR Martin Svatek. V přírodním aranžmá zařízl zauzenou vepřovou kýtu, tradiční závěrečnou žranici táborníkům zpestřil i milým povídáním.

Markéta z hradní kavárny umí křupavý chleba z pohankové mouky i bezlepkový koláč

Chleba peče z pohankové mouky. Žena z hradní kavárny umí i bezlepkový koláč

Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.

I na cestách dávejte pozor na to, co jíte. A také kde…

Jídlo na dovolené? Pozor na balkánské sýry, volská oka i citron, radí odbornice

Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.

Ilustrační foto. Pizzař Radim Uher na snímku při přípravě pizzy v ostravské restauraci Pizza Coloseum v OC Forum Nová Karolina, 8. února 2022.

Restaurace v Ostravě najely na Colours of Ostrava menu, čím lákají

Právě pro ně začalo nejúspěšnější, ale i nejnáročnější období v celém roce. Svět se vrátil do normálu a restauratéři v Ostravě čekají na návštěvníky festivalu Colours of Ostrava jako na boží smilování. Kdo jak zareagoval a co návštěvníci ochutnají přímo v areálu?

Protesty spojené s demonstrativními jízdami traktorů jsou v Nizozemsku poměrně časté (na snímku protest v Haagu z roku 2019). Ten současný spojují lživé fámy s Billem Gatesem

Nizozemské farmáře ničí Bill Gates, tvrdí bývalá politička. Ničím to nedokládá

Také v Česku se začalo po sociálních sítích masově šířit video bývalé nizozemské političky Evy Vlaardingerbroekové, která spojuje současnou situaci protestujících nizozemských farmářů s osobou Billa Gatese. Podle ní investoval Gates loni 600 milionů dolarů do online dovozce potravin Picnic, a snaží se proto v zemi vyvolat potravinovou krizi a farmáře zničit jako konkurenci. Je to ale jinak.

Malým táborníkům jídlo vůbec nesedlo.

Žádné bakterie, dětem z tábora zřejmě jen nesedlo jídlo

Žádná bakterie. Malí karvinští judisté, které v sobotu večer odvezli záchranáři z letního tábora ve Vrbně pod Pradědem do nemocnic poté, co se u nich objevily zažívací potíže a zvracení, zřejmě napadl virus, případně špatně snesli nějaké jídlo.

Muzeum chleba a umění v německém městě Ulm je věnováno jedné z nejběžnějších potravin.

Nejpodivnější muzea světa: Chleba, rozbité vztahy i přehlídka uřezaných údů

Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.

Češi si místo oběda v restauraci čím dál častěji do práce chystají jídlo v krabičkách. Může za to i rostoucí drahota a snaha omezit výdaje.

Inflace vyhnala Čechy z restaurací, jedí z krabiček. Podnikům hrozí krach

Guláš s knedlíky, sekaná s bramborovou kaší nebo tradiční český „smažák“ s hranolky. Tedy běžná nabídka poledních menu českých restaurací. Přesně tato jídla ale tuzemským strávníkům ve veřejném stravování již nestačí. Stále častěji si proto na oběd nosí do práce krabičky s vlastními kulinářskými výtvory.

Kuchař roku Lukáš Čížek ve své restauraci Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí.

Veganský předkrm byl oříšek, miluju maso a ryby, říká český kuchař roku

/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. "Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.

Rekord, o který se dosud nikdo nepokusil, padl. Maxijedlík spořádal osmnáct Kubištových plněných vanilkových trubiček za tři minuty.

Rekord v pojídání Hořických trubiček: Maxijedlík jich spořádal 18 za tři minuty

/FOTO, VIDEO/ Rok se s rokem sešel a po lonském úspěchu s plechovkou nejsmrdutějšího jídla na světě se do Hořic vrátil český přeborník v jídle Jaroslav Němec. Na letošním food festivalu čekala muže, kterého celé Česko zná jako Maxijedlíka, mnohem příjemnější výzva. Se dvěma odvážlivci z publika se utkal o rekord v pojídání legendárních Hořických trubiček na tři minuty. "Nečekal jsem, že to bude tak těžké. Je potřeba si to zkusit," prohlásil bezprostředně po soutěži Maxijedlík.

Seniorky v rozhlase.

Zdražilo jídlo i léky. Senioři z Prachatic prozradili, jak zvládají situaci

Redaktorka Kristýna Barchiny z Českého rozhlasu České Budějovice se sešla s prachatickými seniory, ale i dalšími cílovými skupinami a hovořila s nimi na téma zdražování. Z celého setkání vyplynulo, že pociťují nejvíce zdražení v lécích, energiích a potravinách. Šetřit se dá snad jen na potravinách.

Nakupování v Mostě už není tak příjemné jako dřív, ceny potravin rostou

Čechy tíží drahota. Všechno v ruce převracím dvakrát, vypráví seniorka

Na chodníku pod Lajsníkem leží plátky chleba a na trávník někdo hodil kulaté lázeňské oplatky s čokoládovou náplní. Turista by si snad mohl pomyslet, že je v Mostě blahobyt, ale mýlil by se. Lidé s nižšími příjmy sledují s neklidem růst cen. Stačí se podívat na 80letou Evu, jak shrbená mezi regály v Penny zvažuje, co si koupí k jídlu. Očima projíždí krátký seznam, který si doma napsala na papírek, aby nekupovala zbytečnosti, a počítá, zda si to či ono ještě může dovolit. Až přijde k pokladně, bude mít poloprázdný nákupní vozík.

Zleva Martina Hamouzová, Adéla Švecová, Pavla Nejezchleba

Dejte si s dětmi partičku Písmenožrouta nebo Houbohru

Začalo to hledáním miniknížky do kapsy a vkusného plakátu, který by školáčkovi ukazoval písmenka abecedy. Když je pro své potomky nenašly na trhu, rozhodly se Adéla, Martina a Pavla vymyslet a vyrobit vlastní. Tak vzniklo nakladatelství Poketo, kde vznikají hravé vzdělávací materiály, knihy a hry. „Děti se chtějí učit, jde jen o formu,“ říká spisovatelka Pavla Nejezchleba.

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla

Jak vybrat správný gril? Je dobré si říci, jak často a kde ho budete využívat

Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.

Oběd v restauracích. Ilustrační snímek

Obědy v restauracích dál zdražují. Češi oproti roku 2020 zaplatí o 28 korun víc

Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na Vysočině: v Novém Městě zvažují bufetovou verzi

Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.