Tři festivaly - hudby, piva a jídla - skloubí 65. ročník žatecké Dočesné. Slavnosti nabídnou program na devíti scénách ve městě, do Žatce přijede první víkend v září řada známých hudebních jmen.
Léto je časem, kdy máme více příležitostí setkávat se s rodiči a prarodiči. Často k nim posíláme na prázdniny děti a babičky vyzbrojujeme radami, co jim vařit, co jim chutná. Jestlipak vás ale někdy napadlo zamyslet se nad jídelníčkem svých rodičů? Výživa je pro ně velmi důležitým faktorem, který může ovlivnit jejich zdraví a kvalitu stárnutí.
Cena pšenice na světových trzích poslední dva měsíce klesá, ke snížení cen pečiva a dalších potravin to ale v blízké době spíše nepovede. Očekávat lze spíše výrazný pokles rychlosti zdražování, bude ale záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií. Do cen potravin se také může ještě promítnou zdražování například hnojiv nebo obalů. ČTK to řekl agrární analytik Petr Havel.
Začátkem třetího prázdninového týdne mají za sebou jihočeští hygienici přes 55 kontrol dětských letních táborů. Na táborech v Jihočeském kraji je letos hlášeno přes 34 tisíc dětí. Jeden z táborů na Jindřichohradecku byl předčasně ukončen, na Českokrumlovsku a Strakonicku pak padly pokuty.
Nejen kina nebo divadla se potýkají s menší návštěvností, než jaká byla v době před covidem. Také na sportovních stadionech je méně diváků, tento fakt platí i pro krajské a okresní soutěže. Ostrůvkem, na kterém je vše jako dříve, je stadionek SK Dubí. Na Rudolfce jsou totiž návštěvy kopané společenskou záležitostí, na jarní derby s 1. FC Dubí dorazily čtyři stovky diváků. „Daří se nám propojit sport s partou. Lidi přijdou na fotbal, ano, ale také na dobré jídlo, pivo, chtějí se potkat s kamarády. A po fotbalu zůstanou a dál popíjí a konzumují,” přibližuje Roman Hruška, jedna z ústředních tváří „eskáčka”, které je na severu v okresních soutěžích jarním rekordmanem v návštěvnosti.
Celý svět objímá v neděli Muzeum českého venkova na zámku Kačina. V této pobočce Národního zemědělského muzea u Svatého Mikuláše se koná street food festival Dobré jídlo světa.
Jan Kovář brázdí na kole ulicemi Hradce Králové již déle než čtyři roky. Díky tomu, že se stal kurýrem firmy rozvážející jídlo, si může každý den věnovat své velké vášni – cyklistice. Denně najede klidně i sto kilometrů. Pětačtyřicetiletý muž projezdil na svém bicyklu snad celou Evropu. Kam se ještě chystá a co ho na práci kurýra nejvíc baví?
Odborníci zjistili, že sluneční světlo může u mužů vyvolávat zvýšené hladiny hormonu ghrelin, který je zodpovědný za chuť jídlu. U žen tomuto působení zabraňuje estrogen, píše list The Guardian.
Překvapení připravil ve čtvrtek 14. července v podvečer padesáti dětským účastníkům letního tábora v Dražičkách na Táborsku a jejím vedoucím šéfkuchař a člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR Martin Svatek. V přírodním aranžmá zařízl zauzenou vepřovou kýtu, tradiční závěrečnou žranici táborníkům zpestřil i milým povídáním.
/VIDEO/ Vinné listy plněné mletým masem zvané dolma nebo placka blinčik. Ale také domácí španělská paella, kavkazské špízy či ukrajinské pirožky. Speciality exotických chutí provoněly v sobotu náměstí v Mikulově. Na Festival národů Podyjí je přišly ochutnat stovky lidí. Místních i zdaleka.
/VIDEO/ Vinné listy plněné mletým masem zvané dolma nebo placka blinčik. Ale také domácí španělská paella, kavkazské špízy či ukrajinské pirožky. Speciality exotických chutí provoněly v sobotu náměstí v Mikulově. Na Festival národů Podyjí je přišly ochutnat stovky lidí. Místních i zdaleka.
Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.
Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.
Medaile za záchranu života dostali olomoučtí strážníci Zdeněk Stavěl a Martin Ryšánek. Začátkem června resuscitovali pětasedmdesátiletou seniorku, které v restauraci zaskočilo jídlo. Ocenění obdrželi v pátek 15. července za pohotový a profesionální zákrok.
Právě pro ně začalo nejúspěšnější, ale i nejnáročnější období v celém roce. Svět se vrátil do normálu a restauratéři v Ostravě čekají na návštěvníky festivalu Colours of Ostrava jako na boží smilování. Kdo jak zareagoval a co návštěvníci ochutnají přímo v areálu?
Centrum potravinové pomoci v Děčíně se přesune do prostor školní jídelny ve Sládkově ulici, kde bude mít lepší zázemí. Už nyní pomáhá 80 lidem. Očekává se, že počet klientů, kteří budou potřebovat pomoc, ještě poroste.
Také v Česku se začalo po sociálních sítích masově šířit video bývalé nizozemské političky Evy Vlaardingerbroekové, která spojuje současnou situaci protestujících nizozemských farmářů s osobou Billa Gatese. Podle ní investoval Gates loni 600 milionů dolarů do online dovozce potravin Picnic, a snaží se proto v zemi vyvolat potravinovou krizi a farmáře zničit jako konkurenci. Je to ale jinak.
Ceny v červnu opět povyskočily směrem vzhůru a dostaly se na nový rekord. Ekonomové přitom předpokládají, že zdražování nekončí. Nemuselo by ale postupovat tak závratnou rychlostí.
Žádná bakterie. Malí karvinští judisté, které v sobotu večer odvezli záchranáři z letního tábora ve Vrbně pod Pradědem do nemocnic poté, co se u nich objevily zažívací potíže a zvracení, zřejmě napadl virus, případně špatně snesli nějaké jídlo.
Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.
Guláš s knedlíky, sekaná s bramborovou kaší nebo tradiční český „smažák“ s hranolky. Tedy běžná nabídka poledních menu českých restaurací. Přesně tato jídla ale tuzemským strávníkům ve veřejném stravování již nestačí. Stále častěji si proto na oběd nosí do práce krabičky s vlastními kulinářskými výtvory.
/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. "Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
Po covidové pauze se v létě znovu vrací celá řada velkých hudebních festivalů. Milovníci dobré hudby, jídla i pití však musí počítat, že si letos sáhnou hlouběji do peněženky. Nezvyšují se však jen ceny vstupného, zdražuje také občerstvení.
Plesnivé klobásky i olivy. Problematické potraviny našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) během kontroly v supermarketu Billa v Čechově ulici v Přerově.
/FOTO, VIDEO/ Rok se s rokem sešel a po lonském úspěchu s plechovkou nejsmrdutějšího jídla na světě se do Hořic vrátil český přeborník v jídle Jaroslav Němec. Na letošním food festivalu čekala muže, kterého celé Česko zná jako Maxijedlíka, mnohem příjemnější výzva. Se dvěma odvážlivci z publika se utkal o rekord v pojídání legendárních Hořických trubiček na tři minuty. "Nečekal jsem, že to bude tak těžké. Je potřeba si to zkusit," prohlásil bezprostředně po soutěži Maxijedlík.
U dětí, které se účastnily tábora ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, se v sobotu objevily známky otravy jídlem. Ošetřeno muselo být celkem 17 účastníků tábora, z toho 15 dětí.
Redaktorka Kristýna Barchiny z Českého rozhlasu České Budějovice se sešla s prachatickými seniory, ale i dalšími cílovými skupinami a hovořila s nimi na téma zdražování. Z celého setkání vyplynulo, že pociťují nejvíce zdražení v lécích, energiích a potravinách. Šetřit se dá snad jen na potravinách.
Na chodníku pod Lajsníkem leží plátky chleba a na trávník někdo hodil kulaté lázeňské oplatky s čokoládovou náplní. Turista by si snad mohl pomyslet, že je v Mostě blahobyt, ale mýlil by se. Lidé s nižšími příjmy sledují s neklidem růst cen. Stačí se podívat na 80letou Evu, jak shrbená mezi regály v Penny zvažuje, co si koupí k jídlu. Očima projíždí krátký seznam, který si doma napsala na papírek, aby nekupovala zbytečnosti, a počítá, zda si to či ono ještě může dovolit. Až přijde k pokladně, bude mít poloprázdný nákupní vozík.
Když se řekne Maměnka a Libušín, nejen turisté dobře ví, o jakých stavbách je řeč. Představují ikonu Beskyd a Valašska. Obdivovat je jezdí lidé z celé republiky.
Šéfeditor na Vysočině a jižní Moravě Luděk Mahel doporučuje tři místa, kde rád zažene hlad či žízeň. A přidává i tip na své nejoblíbenější jídlo nebo pití. Tak dobrou chuť!
Začalo to hledáním miniknížky do kapsy a vkusného plakátu, který by školáčkovi ukazoval písmenka abecedy. Když je pro své potomky nenašly na trhu, rozhodly se Adéla, Martina a Pavla vymyslet a vyrobit vlastní. Tak vzniklo nakladatelství Poketo, kde vznikají hravé vzdělávací materiály, knihy a hry. „Děti se chtějí učit, jde jen o formu,“ říká spisovatelka Pavla Nejezchleba.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Harcovna u Fucimanů ve Frýdlantu nad Ostravicí patří k nejstarším v regionu. Dnes se soustředí především na tradiční českou kuchyni. Mezi nejoblíbenější jídla patří svíčková na smetaně, guláš, ale také zelí, jitrnice, jelita, kolena, žebra nebo kachna.
/FOTOGALERIE/ Když se řekne Maměnka a Libušín, nejen turisté dobře ví, o jakých stavbách je řeč. Představují ikonu Beskyd a Valašska. Obdivovat je jezdí lidé z celé republiky.
Parné letní dny dorazily už i na Litoměřicko. V průběhu června se postupně otevřela všechna koupaliště – litoměřické, lovosické a štětské. Zjišťovali jsme, jaké jsou letos ceny vstupného a za kolik si kde koupíte občerstvení.
Jak zhubnout účinně, ale zároveň tak, abychom si nepoškodili zdraví? Organismus pro své optimální fungování potřebuje mít zastoupeny všechny živiny a dlouhodobá dieta by měla tento fakt respektovat. Hubnout budeme jen tak, když udržíme energetický příjem nižší než výdej.
Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.
Kterou skupinu obyvatel nynější vlna zdražování zasáhla nejvíce? Podle odborníků si „černého Petra“ vytáhli důchodci. Vyplynulo to z nově zveřejněného průzkumu společnosti STEM pro poradenskou firmu KPMG. Autoři zjistili, že výrazně vzrostl podíl důchodcovských domácností, které jen stěží vycházejí s příjmy.
Vyplatí se Čechům stále vyrážet na nákupy do Německa? Jsou důvodem ceny zboží nebo jeho kvalita? A co končí nejčastěji v jejich nákupních košících? Právě na tyto otázky jsme hledali odpověď.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Harcovna u Fucimanů ve Frýdlantu nad Ostravicí patří k nejstarším v regionu. Dnes se soustředí především na tradiční českou kuchyni. Mezi nejoblíbenější jídla patří svíčková na smetaně, guláš, ale také zelí, jitrnice, jelita, kolena, žebra nebo kachna.
Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.
Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.