Poslední dobou se takzvaně roztrhl pytel s weby, které prostřednictvím sbírek pomáhají lidem, kteří se ocitli v kritické životní situaci. O pomoc často žádají matky, které s malými dětmi zůstaly na vše samy. Jak jim sbírky pomáhají a do jaké míry dokážou štědrost využít?
Ze zařízení pro zajištění cizinců (ZZC) v Balkové utekli uprchlíci z Afriky, lidé v okolí se bojí. V Balkové se dva cizinci pokusili upálit třetího. To jsou poslední ze zpráv, které se v médiích objevily v souvislosti se zařízením, jež najdete na severu Plzeňska, v lesích mezi obcemi Chyše, Tis u Blatna a Rabštejn nad Střelou.
/REPORTÁŽ/ Ze zařízení pro zajištění cizinců (ZZC) v Balkové utekli uprchlíci z Afriky, lidé v okolí se bojí. V Balkové se dva cizinci pokusili upálit třetího. To jsou poslední ze zpráv, které se v médiích objevily v souvislosti se zařízením, jež najdete na severu Plzeňska, v lesích mezi obcemi Chyše, Tis u Blatna a Rabštejn nad Střelou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nasytit spoustu lidí pomáhají potraviny, které by jinak přišly nazmar. Potravinové bance i dalším organizacím zajišťujícím pomoc potřebným je věnují třeba výrobci mající přebytky – nebo se jim i něco nepovedlo. Pro tohle využití se například výborně hodí dejme tomu malinové jogurty, které se omylem dostaly do obalů s obrázkem jahody. Nebo čokolády, na nichž je chybně uvedena hmotnost; i takové věci se mohou stát. Potravinové přebytky také pravidelně darují obchodní řetězce.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
V rakouském Riedu v Innkreisu začali v pátek soudit 32letou ženu. Je obviněna z toho, že antidepresivy míchanými do jídla "unavila" exmanžela a když usnul, řezala ho odlamovacím nožem do krku.
Chutná polévka. Pak smažený řízek a k němu bramborový salát či hranolky. Tradiční oběd stále zůstává mezi vyhledávanými jídly v obědovém menu v řadě restaurací v Hodoníně. Před rokem si jej tam lidé dopřávali často za 110 či 125 korun. Letos si už musejí za meníčka připlatit, někde patnáct, jinde i dvacet korun.
Obědy zdražily o desítky procent. Rostou ceny energií i potraviny, stoupá inflace. V restauracích chybí personál. To vše se obratem promítá také do cen jídla. Například oblíbený smažený řízek si už hosté v restauraci nikde pod stovku nekoupí.
Na svou gastro mapu je zařadil Lukáš Hejlík, seděli na červené pohovce u Jana Krause, pochválil je Daniel Radcliffe alias Harry Potter, na jejich bugrery, kimchi nebo hranolky na sádle se stojí fronty. Prostě mladá úspěšná dvojice, která válcuje nejen Zlín svými vymazlenými specialitkami.
Ve srovnání s celorepublikovým průměrem je Znojmo nejlevnější. Zatímco jinde stojí polední menu v průměru 180 korun, ve Znojmě to je na začátku letošního roku jen 137 korun. Přesto zhruba o třetinu více než před dvěma lety, kdy Znojemští platili za řízek v restauraci kolem stokoruny.
Restaurace během obědů už nejsou tak plné, jak bývaly dříve, jsou za tím stále se zvyšující ceny. Ale i tak se někteří provozovatelé na Klatovsku snaží držet ceny co nejnižší. Někde ceny jen mírně převyšují sto korun.
Zajít si do restaurace na oběd za stovku, to už je téměř nemožné, pokud nenavštívíte jen nějaké bistro či podobné provozovny na rychlovku. V Domažlicích, když si ale připlatíte ještě dvě koruny, takový oběd už reálný je. Astronomické ceny ale nejsou ani v dalších restauracích.
Rychlé, chutné jídlo, nepohrdne jím dospělý, miluje ho většina malých dětí. Řízek je v restauracích a jídelnách stále oblíbený, proto ho většina restauratérů nabízí ve svých jídelníčcích. I když kvůli drahým energiím i surovinám stoupá cena tohoto oblíbeného pokrmu.
Na provozovatele restaurací nejprve dolehla covidová pandemie, kdy to především na vesnicích část hospod zabalila. Ty, které přežily, pak musely zareagovat na dramaticky narůstající ceny energií a surovin. Proto se jedním z hodně sledovaných kritérií stalo polední menu. Deník proto připravil přehled, za kolik si na Rokycansku můžete dát k obědu klasický řízek v trojobalu s přílohou.
Pokračující vysoká míra inflace nutí většinu plzeňských restaurací postupně zdražovat svá obědová menu. Nárůst činí průměrně deset procent oproti loňským cenám.
Řízek, ať už kuřecí nebo vepřový, v polední nabídce restaurací na Prachaticku, je vždy sázka na jistotu. Příloha je strávníkům tak nějak jedno. Může to být salát, brambor či bramborová kaše. Češi řízek prostě milují.
Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Táboře. Pravidelně se proto objevuje v poledním menu.
/VIDEO/ Někteří ji kritizují, jiní se nové budovy krajského úřadu v Jihlavě zastávají. Zaměstnanci kraje v nové budově E úřadují od začátku letošního roku. Budova stojí v ulici Ke Skalce v sousedství stávajícího krajského úřadu a její stavba vyšla na téměř 440 milionů korun. Lidé ji navštěvují například při vyřizování dotací. Své nové místo tam našli i pracovníci odborů, které byly rozmístěné různě po městě.
Až tři roky za mřížemi hrozí jednatřicetiletému recidivistovi z Holešova, který chtěl na začátku února krást potraviny v jednom z holešovských obchodních domů. Vzápětí napadl prodavače, který mu nechtěl dovolit s lupem odejít.
/ANKETA/ Populární televizní reality show Prostřeno! dala nyní prostor soutěžícím z Olomouckého kraje. Jedním z nich je i šestatřicetiletý Adam Koryčánek z Prostějova. Svou upřímností leze svým konkurentům pořádně na nervy. V pátek se o tom můžete přesvědčit na obrazovce.
/ANKETA/ Populární televizní reality show Prostřeno! dala nyní prostor soutěžícím z Olomouckého kraje. Jedním z nich je i šestatřicetiletý Adam Koryčánek z Prostějova. Svou upřímností leze svým konkurentům pořádně na nervy. V pátek se o tom můžete přesvědčit na obrazovce.
Motorem inflace se stávají potraviny. V lednu v Česku meziročně zdražily o 26,2 procenta. To je víc než v sousedních státech s výjimkou Slovenska. Ceny rostly u vajec, cukru, cibule i paprik.
Automat na jídlo, výuka sebeobrany nebo sdílená tiskárna. To jsou podle žáků základní školy Valašské Klobouky nejdůležitější věci, které by ve městě uvítali. Shodli se na tom během pátého ročníku školního fóra, na němž děti ze druhého stupně přicházely s nápady pro rozvoj školy i města samotného. Uvítaly by také skatepark, bezobalový obchod a lanové centrum.
Služba lidem a snaha o zachování obchodů. Boskovičtí zastupitelé schválili odkup dvou nedávno uzavřených prodejen i s pozemky od spotřebního družstva Jednota. V ulici Bělská a v místní části Vratíkov. V první lokalitě za tři miliony korun a ve druhé za milion a půl.
Díváte se na „tým snů“. Bez nadsázky, protože s takovou poctivostí a angažovaností v tom nejlepším slova smyslu jsme se dlouho nesetkali. Jejich nelíčená radost z „bronzové placky“ bude mít pokračování ve slavnostním předání na půdě zřizovatele.
Zlobí vaše dítě s jídlem? Jí málo, nebo si vybírá? Má problém s dodržováním pitného režimu? Co můžeme jako rodiče udělat pro to, aby náš potomek jedl s radostí?
/FOTO/ Špatnou pověst o hygieně v některých asijských restauracích potvrdila únorová kontrola v poděbradském podniku Hong Kong. Pracovnice Krajské hygienické stanice Středočeského kraje (KHS) v provozovně zjistily hrubé porušení základních hygienických předpisů, které v krajním případě mohlo ve svém důsledku vést k ohrožení zdraví hostů.
Kolik momentálně stojí polední menu v olomouckých restauracích? Rozdíly v cenách se pohybují i v desítkách korun. Někde hostům na polévku a hlavní jídlo vystačí 135 korun, jinde za srovnatelný pokrm zaplatí téměř dvě stovky.
Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctil v neděli odpoledne pietní akt před muzeem v Lánech na Kladensku. Účastníci si připomněli 173 let od narození prvního prezidenta a za zpěvu jeho oblíbené písně Ach synku, synku položili květiny a věnce k Masarykově jezdecké soše. Pietního aktu se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí včetně politiků, zástupců obce a spolků.
Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctil v neděli odpoledne pietní akt před muzeem v Lánech na Kladensku. Účastníci si připomněli 173 let od narození prvního prezidenta a za zpěvu jeho oblíbené písně Ach synku, synku položili květiny a věnce k Masarykově jezdecké soše. Pietního aktu se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí včetně politiků, zástupců obce a spolků.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami.
Zrevitalizovat a třeba i postavit malý parkovací dům. Takové plány má vedení města s ne příliš využitým vnitroblokem za prodejnou potravin v ulici Na Vyhlídce a poblíž Raisovy ulice. Pozemky za místní prodejnou potravin získaly Karlovy Vary v mimosoudním vyrovnání od investora Zahradnictví Na Vyhlídce.
Jejich příjezd ohlašovala vtíravá znělka nebo obecní rozhlas, pojízdné prodejny však nyní válcuje éra supermarketů. Budoucností může být online nakupování potravin. Službu zatím využívají jen jednotky procent Čechů, rozvážky až ke dveřím zůstávají záležitostí především větších měst.
Lidé, kteří chodí pravidelně na obědové menu do přerovských restaurací, pocítili ve srovnání s loňským rokem zdražení. Naštěstí jen mírné - provozovatelé podniků se totiž i přes rostoucí ceny energií a potravin snaží o to, aby byly ceny obědů pro zákazníky přijatelné. Mnozí se také snaží za vyšší cenu nabídnout více, aby si hosty udrželi.
/32. OTÁZKA/ Jíst v klidu a pomalu má svůj smysl, vysvětluje odborník v dalším díle seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. Čtenáři se v něm dozvědí odpověď na otázku: Je rychlé jedení opravdu nezdravé?
/FOTO, VIDEO/ Přes rok trvající rekonstrukce objektu v dolních kasárnách v Litoměřicích za 19 milionů se chýlí ke konci. Soustředí se tam jídlo pro potřebné.
Vegetariánská a veganská síť restaurací se samoobslužným bufetem Dhaba Beas se rozšířila už i do Ostravy. Nahradila předchozí provozovnu Slunečnice, která měla v ostravské Chelčického ulici několikaletou tradici. Teď na jejím místě mohou zákazníci ochutnat jídla z různých světových kuchyní v několika variacích, ale bez živočišných produktů.
/FOTOGALERIE/ U příležitosti 173. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se v Lánech uskuteční tradiční a oblíbená akce Den s T. G. M. Letos zavítají návštěvníci na pestrý program do Muzea T. G. Masaryka Lány v neděli 5. března. Začátek je naplánován od 10 hodin.
/FOTOGALERIE/ U příležitosti 173. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se v Lánech uskuteční tradiční a oblíbená akce Den s T. G. M. Letos zavítají návštěvníci na pestrý program do Muzea T. G. Masaryka Lány v neděli 5. března. Začátek je naplánován od 10 hodin.
Královnou nejsympatičtějších zdravotních sester v Česku je pro tento rok Kateřina Petulová z olomoucké fakultní nemocnice. Usměvavá sestřička z hemato-onkologické kliniky zvítězila v celostáním klání Sestra sympatie. Finálový galavečer dvanáctého ročníku se konal na pražském Žofíně.
V málokteré restauraci ve Frýdku-Místku a okolí jsou na tom s poptávkou po obědech tak dobře, aby si nestěžovali na odliv hostů. Snad jen v Ondráši ve Sviadnově, který funguje od loňského dubna s novými nájemci, mohou být spokojeni. V nabídce mají i drahé business menu.
Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.
Zatímco před měsícem žila celá republika volbou prezidenta, sedmadvacetiletého Jakuba čekala první noc pod mostem. Psal se pátek 13. ledna. Právě jsem vycházela z volební místnosti, když mi zazvonil telefon. Neznámé číslo. A na druhém konci se ozval Jakub Reus. Klučina, se kterým jsem dělala rozhovor před dlouhými deseti lety.
Zajít si na oběd do oblíbené hospůdky či restaurace patřilo pro leckoho k rituálům všedního pracovního dne. Jenže neustálé zdražování téměř všeho za poslední rok zasáhlo do rodinných rozpočtů. Povyskočily i ceny jídel v nabídce restauračních zařízení. Udržet si hosty při rostoucích nákladech je nesnadné i pro jejich provozovatele.
Kuchaři v restauracích budou nově moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků.
Dozvědět se, jaké musím použít suroviny a během dvou hodin z nich nejen vymyslet smysluplný recept, ale také uvařit tři porce menu o dvou chodech. Takový úkol mají v pondělí tři studenti z Vysočiny, kteří bojují ve finále soutěže BernardChef.
Jídla v restauracích v meziročním srovnání zdražila i o desítky korun. Zvyšování cen se nevyhnulo ani českým klasikám, jako jsou třeba kuřecí řízky. Ty patří dlouhodobě k nejlevnějším masovým jídlům v českých hospodách a restauracích.