Nedostatky se sice při kontrolách stánkového prodeje objevily, avšak nejednalo se o závažné excesy, které by znamenaly obzvlášť nepříjemné překvapení. Tak lze shrnout poznatky z kontrol jednorázově pořádaných akcí na Kutnohorsku a Benešovsku, jež se konaly před měsícem - a jejichž zhodnocení ze svého pohledu středočeští hygienici dodatečně zveřejnili.
„Slupnul bych ho jak malinu.“ No to se možná říká, ale není malina jako malina, ta naše naopak slupne cokoliv, na co přijde. Maliňák (belgický ovčák malinois), byť křížený a trochu víc nohatý, se nám do útulku nedostává příliš často, je to taková rarita. Vybrali jsme mu i malinové jméno Rubus.
Naději, že bychom mohli být už za vrcholem inflačního kopce, zchladila čerstvá čísla za září. Nepříjemnou zprávou je hlavně to, že nejrychleji zdražuje to, bez čeho se člověk jen tak neobejde – základní potraviny a energie.
Pokuty, jejichž součet se přehoupl přes milion korun, uložili za prvních devět měsíců roku středočeští hygienici restauratérům a dalším provozovatelům stravovacích služeb. Informovala o tom v úterý 11. října Dana Šalamunová z centrály krajské hygienické stanice. S tím, že finanční sankce se již vyšplhaly na 1 106 100 Kč.
Pokuty, jejichž součet se přehoupl přes milion korun, uložili za prvních devět měsíců roku středočeští hygienici restauratérům a dalším provozovatelům stravovacích služeb. Informovala o tom v úterý 11. října Dana Šalamunová z centrály krajské hygienické stanice. S tím, že finanční sankce se již vyšplhaly na 1 106 100 Kč.
Naše stáž se nacházela v hlavním městě Irska – Dublin. Zde jsme pracovaly po dobu čtyř týdnů. Tuhle stáž jsme absolvovaly díky Obchodní akademii Prostějov a programu Erasmus. Za příspěvek velmi děkujeme.
Příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj v rámci republikové akce s názvem ICE zaměřené na kontrolu chladicích návěsů a kontejnerů v nákladní dopravě zjistili celkem 174 kilogramů masa a masných výrobků převážených v nevhodných podmínkách. Akce ICE se uskutečnila v září.
Alcatraz. Legendární věznice v USA, ze které nešlo uprchnout. I když se to jedincům možná podařilo, nezpochybnitelný důkaz o úspěšné cestě na svobodu nikdo nemá. Alcatraz je plný lidí dodnes. Akorát že vězně vystřídali turisté a personál, který se stará o jejich návštěvnický komfort.
Kompletní talíř. Pod touto značkou už poznávají především Vyškované dvojici Daniela Stibůrka a Michaelu Haráskovou. Již třetím rokem rozváží po městě a blízkých obcích na objednání veganská a vegetariánská jídla, která sami připravují. Každý se původně věnoval něčemu jinému. „Já pracoval se dřevem a ve stavebnictví, zatímco Michaela působila jako osobní asistentka v sociálních službách,“ vypráví Stibůrek.
/FOTO, VIDEO/ Je sobota 8. října ráno a parkoviště na okraji Mostu se plní. Stovky lidí míří k fotbalovému hřišti, u kterého je bleší trh. Tady se dá vždycky sehnat něco levného, což je pro řadu obyvatel dost důležité. V době zdražování obzvlášť.
Na pozemku pardubického Gymnázia Dašická stojí v koutě zahrady nevelký skleník. Zvenku se sice neliší od podobných konstrukcí v zahrádkářských koloniích, ale uvnitř něho se parta tří kamarádů, Rudolfa Samuela Maška, Dominika Mareše a Filipa Dvořáčka, snaží zhmotnit svůj klukovský sen v podobě technologie takřka bezezbytkového hospodářství. Sen má název Aqua-reaktor a jeho cílem je v budoucnu ulevit nejen domácnostem, ale i celé planetě. A to v otázce nakládání s bioodpadem.
V kuchyni se pohyboval odmalička, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. Titulem Mistr kuchař se Václav Šmerda honosí už bezmála čtyři desetiletí. A nezahálí ani nyní, svoje zkušenosti předává budoucím kuchařům a rád napeče cukroví i doma.
/FOTO, VIDEO/ Podle organizace Člověk v tísni lidé často neví, že mají nárok na sociální dávky. Ty jim přitom mohou v době vysokých cen výrazně pomoci.
Je tomu už více než pět let, co známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ocenil hodonínskou restauraci Westy třemi hvězdami. Ani tento úspěch a po léta spokojení hosté ji ale před zvyšujícími náklady a přicházející zimou nezachrání.
Je tomu už více než pět let, co známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ocenil hodonínskou restauraci Westy třemi hvězdami. Ani tento úspěch a spokojení hosté ji ale před zvyšujícími se náklady nezachrání.
Čtyřicátnice Petra z Liberce dvakrát a někdy i třikrát do měsíce chodí po své osvědčené trase a hledá, kde by mohla ušetřit peníze v rodinném rozpočtu. Přitom nepatří mezi rodiny v nouzi, oba rodiče mají stálou práci, děti chodí do školy, bydlí v bytě po babičce a zvládají vše poplatit. Přesto v očekávání horšího raději spoří.
Do podlahy zapuštěná nádoba z keramických desek. Tak vypadala starověká lednice, kterou archeologové našli v ruinách bývalé římské pevnosti v severním Bulharsku. Odhadují, že by mohla pocházet z prvního století našeho letopočtu.
Stačil zajímavý podnět z Finska a nápad byl na světě. Školní jídelna v pobočce Masarykovy základní školy Tanvald v části Šumburk potřebovala rekonstrukci, a tak se stala pilotním projektem takzvaného finského stravování. Za více než milion korun tam vznikla školní restaurace, která je unikátní v celém Česku.
Zatímco některé diety, jako například paleo, jsou zacílené přímo na snižování hmotnosti, jiné, třeba očistné, kterou praktikuje Gwyneth Paltrow, mají zdravotní přesah. Co celebrita, to téměř jiná dieta. Vévodkyně z Walesu před svou svatbou spoléhala na rozfázovanou dietu, zatímco Ilona Csáková na to šla úderně a jak prozradila v časopisu Story, nadobro si odepřela mouku. Všechny dámy, které si hlídají stravu ale pojí jedno. Hlady se žádná z nich nemučí.
Restaurace Ondráš ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku má od jara nového provozovatele. Roman Vajda chce do podniku navrátit především místní, kteří ho vždy rádi navštěvovali. Láká přitom na výborné jídlo a vyhlášené plzeňské pivo.
Pivo, jídlo, hudba… To jsou tři slasti, které si mohli první říjnovou sobotu užívat lidé na Čížovském oktoberfestu. Ten, kdo dorazil, si opravdu pochutnal, to je zřejmé na první pohled. A pivo! To teklo proudem až do noci.
Už podruhé přišli o prodejnu obyvatelé Keřkova místní části Přibyslav na Havlíčkobrodsku. Město hledá pro obchod využití. Zájemci se mohou hlásit do desátého října. Vítěze vybere město obálkovou metodou.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Ondráš ve Sviadnově má od jara nového provozovatele. Chce do ní navrátit především místní, kteří tady vždycky chodili. A sice na výborné jídlo a vyhlášené plzeňské pivo.
V České republice žije už devět let. Hrál za Teplice, Varnsdorf, výraznou část kariéry strávil také v Brozanech, kam by se měl v zimě opět vrátit. Momentálně se po zranění rozehrává v Modlanech v krajském přeboru. Řeč je o jednom z nejznámějších afrických fotbalistů na severu Čech, osmadvacetiletém útočníkovi z Nigérie Chukwudi Chukwumovi.
Ceny potravin sice pořád rostou, ale vláda k jejich fixaci nepřistoupí, neboť daleko důležitější jsou její opatření v oblasti energií. Ve čtvrté premiérské debatě Deníku to uvedl předseda vlády Petr Fiala.
Trápí vás při nízkých příjmech aktuálně příliš vysoké ceny potravin? Nebojte se zažádat o příspěvek na bydlení, doporučuje premiér Petr Fiala (ODS). Předseda vlády to znovu připomněl v páteční, v pořadí již čtvrté Debatě Deníku, v níž on-line odpovídal na dotazy redaktorky Kateřiny Perknerové a také na otázky čtenářů Deníku. Jeden z nich totiž na premiéra vznesl dotaz, co ještě vláda udělá, anebo spíš neudělá, aby se s hrubým příjmem 30 tisíc korun se svou rodinou nemusel „jít pást“.
Dvouciferná inflace se kromě energií týká také potravin. Má vláda zastropovat ceny ceny základních potravin? Jaké kroky chystá? To bylo tématem další on-line debaty Deníku s premiérem Petrem Fialou. Podívat se na záznam celé debaty můžete v článku.
Denně jsou vyhazovány desítky tun nesnědených jídel v rakouských nemocnicích - za rok mezi 15 000 a 25 000 tunami, spočítala iniciativa United Against Waste ve středu, v Den proti plýtvání potravinami, napsal Volksblatt.
Hromadu mraženého drůbežího masa, mraženého sýru a také krevet našla kontrola Státní veterinární správy na Ústecku. Převáželo je vozidlo bez funkčního chladicího zařízení.
/FOTO, VIDEO/ V Hradci Králové se do konce roku začne naplno třídit gastroodpad. Jedná se především o zbytky potravin a jídel včetně masných a mléčných výrobků. Třídění město půl roku testovalo ve dvou ulicích v Malšovicích. Osvědčilo se a třídit se bude nově v celém městě.
Máslo, nebo raději olej? Hotový koláč, či mouku na jeho upečení? Podobné otázky asi běží hlavou nejednomu nakupujícímu. Nejen ceny energií a nájmů, nýbrž také potravin totiž šplhají nahoru. Právě ceny potravin a jejich případné zastropování budou dalším tématem debaty Ví premiér, co lidi trápí?, kterou s Petrem Fialou vede redaktorka Deníku Kateřina Perknerová každý týden. Čtenáři mohou odpovídat na anketní otázku uvnitř tohoto článku a Deník bude premiéra s jejími výsledky konfrontovat.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací rozinek společnosti Tesco. Obsahují minerální olej, který nelze používat v potravinářství. Jde o Rozinky Sultana, balení 200 g, s označením data minimální trvanlivosti do 4/2023, šarže L220953V9871. ČTK to sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Bývalý šéfkuchař britské královské rodiny prozradil, z jakého jídla byla královna Alžběta II. zcela zmatená. Dodnes s úsměvem rád vzpomíná na vtipnou poznámku napsanou na papíře, kterou od Její výsosti dostal. Promluvil také o jejím oblíbeném pokrmu.
Hrad Sovinec mají návštěvníci odedávna spojený hlavně se šermíři, divadelníky, kejklíři, tanečníky a sokolníky. Tentokrát se ale chystá akce spojená s výborným jídlem. Obvyklý kulturní program o víkendu 24. a 25. 9. bude obohacen ochutnávkami specialit pro milovníky dobrého jídla a pití.
Food festival, který spojuje dobré jídlo a historii, můžete navštívit na pardubickém zámku, na polabinské pouti čeká kromě atrakcí také Michal Hrůza. Milovníci jablek se mohou vypravit na Jablkobraní do Země Keltů. Ve Svitavách ke koštu dobrého vína zahraje Hradišťan a Jiří Pavlica. A to není zdaleka všechno. Nahlédněte do našich tipů.
Pardubice vyhlásily boj proti potkanům. Město se řadu let snaží hubit hlodavce, kteří těží z dostupnosti potravy v blízkosti lidských obydlí, a v tomto týdnu zahájilo plošnou deratizaci. Potrvá do konce října. Návnady odborníci dávají do kanalizace, výjimečně i ke kontejnerům.
Rautové stravování či chcete-li bufet nabízí nově porodnice Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB). Rodičky ho mohou využít 24 hodin denně, produkty studené kuchyně pak během snídaní a večeří. Zlínská porodnice je první v kraji, která pestré bufetové menu nabízí.
/FOTOGALERIE/ I přes pesimistická očekávaní díky nepřejícímu počasí a návštěvě z hygieny byli organizátoři akce s jejím průběhem nadmíru spokojeni. Na Street food festival do Poříčí nad Sázavou dorazily davy návštěvníků, kteří se dobře bavili, jedli a pili. Byť skvělá kapela hrála až do sedmi večer, ze stánků v tu hodinu již nebyl v provozu téměř žádný. Většina dodavatelů odjela z důvodu naprostého vyprodání již dříve. Snědlo se přes 1000 zákusků, přes 1500 porcí jídla. Všichni dodavatelé byli opravdu více jak mile překvapeni.
Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.
Anna a Viera jsou dvě mladé ženy, které spojuje to, že přišly ze zahraničí do Plzně, usadily se tam a našly si práci. Poté, co jim do života zasáhla vážná nemoc, ale o výdělek přišly a teď jim nezbylo nic jiného než si přijít pro pomoc z Potravinové banky Plzeň, aby měly čím nakrmit děti.