Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Pietní akt v Lánech připomněl 173. výročí Masarykova narození.

Video, foto: Pietní akt v Lánech připomněl 173. výročí Masarykova narození

Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctil v neděli odpoledne pietní akt před muzeem v Lánech na Kladensku. Účastníci si připomněli 173 let od narození prvního prezidenta a za zpěvu jeho oblíbené písně Ach synku, synku položili květiny a věnce k Masarykově jezdecké soše. Pietního aktu se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí včetně politiků, zástupců obce a spolků.

Nakupování v Polsku na tržnici. Ilustrační snímek.

KVÍZ: Na nákup do Polska. Ale víte, co jíte? Otestujte, zda znáte názvy potravin

Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!

Nakupování v Polsku na tržnici. Ilustrační snímek.

KVÍZ: Na nákup do Polska. Ale víte, co jíte? Otestujte, zda znáte názvy potravin

Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!

Nakupování v Polsku na tržnici. Ilustrační snímek.

KVÍZ: Na nákup do Polska. Ale víte, co jíte? Otestujte, zda znáte názvy potravin

Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!

V nové éře rozvozu potravin až ke dveřím zákazníků se staly dominantními obchodní řetězce a start-upy

Vyplatí se on-line nákup potravin? Výběr zboží je nutné dobře promyslet

Jejich příjezd ohlašovala vtíravá znělka nebo obecní rozhlas, pojízdné prodejny však nyní válcuje éra supermarketů. Budoucností může být online nakupování potravin. Službu zatím využívají jen jednotky procent Čechů, rozvážky až ke dveřím zůstávají záležitostí především větších měst.

Ilustrační foto.

Cena meníčka vzrostla. Zákazníci v Přerově si připlatí, do stovky se už nenajíte

Lidé, kteří chodí pravidelně na obědové menu do přerovských restaurací, pocítili ve srovnání s loňským rokem zdražení. Naštěstí jen mírné - provozovatelé podniků se totiž i přes rostoucí ceny energií a potravin snaží o to, aby byly ceny obědů pro zákazníky přijatelné. Mnozí se také snaží za vyšší cenu nabídnout více, aby si hosty udrželi.

Nově otevřená vegetariánská restaurace Dhaba Beas v centru, 2. března 2023, Ostrava.

Slunečnici nahradil bufet Dhaba Beas. Nabízí jídlo na váhu z celého světa

Vegetariánská a veganská síť restaurací se samoobslužným bufetem Dhaba Beas se rozšířila už i do Ostravy. Nahradila předchozí provozovnu Slunečnice, která měla v ostravské Chelčického ulici několikaletou tradici. Teď na jejím místě mohou zákazníci ochutnat jídla z různých světových kuchyní v několika variacích, ale bez živočišných produktů.

Kateřina Petulová z Hemato-onkologické kliniky fakultní nemocnice v Olomouci se stala držitelkou titulu Sestra sympatie

Nejsympatičtější sestřička v ČR pracuje v olomoucké fakultce

Královnou nejsympatičtějších zdravotních sester v Česku je pro tento rok Kateřina Petulová z olomoucké fakultní nemocnice. Usměvavá sestřička z hemato-onkologické kliniky zvítězila v celostáním klání Sestra sympatie. Finálový galavečer dvanáctého ročníku se konal na pražském Žofíně.

Obědové menu. Ilustrační foto

Meníčka v Prostějově podražila. Do stovky už se nenajíte

Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.

Jakub Reus.

Příběh mladého Jakuba. První den prezidentských voleb se z něj stal bezdomovec

Zatímco před měsícem žila celá republika volbou prezidenta, sedmadvacetiletého Jakuba čekala první noc pod mostem. Psal se pátek 13. ledna. Právě jsem vycházela z volební místnosti, když mi zazvonil telefon. Neznámé číslo. A na druhém konci se ozval Jakub Reus. Klučina, se kterým jsem dělala rozhovor před dlouhými deseti lety.

Hostinec U Hubálků v Kostelecké Lhotě.

Restauratéři z Rychnovska: Měli jsme obavy, ale naši zákazníci nám zůstali věrní

Zajít si na oběd do oblíbené hospůdky či restaurace patřilo pro leckoho k rituálům všedního pracovního dne. Jenže neustálé zdražování téměř všeho za poslední rok zasáhlo do rodinných rozpočtů. Povyskočily i ceny jídel v nabídce restauračních zařízení. Udržet si hosty při rostoucích nákladech je nesnadné i pro jejich provozovatele.

Polední menu se začíná lidem prodražovat. Někteří si proto nosí raději jídlo z domova.

Řada Tepličanů si nosí jídlo z domova. Důvod? Obědy v restauraci se prodražují

Do konce minulého roku chodil Marek Hlaváček z Teplic pravidelně na obědy do restaurací. Podniky střídal, vybíral si podle nabídek jídel. Pracuje v centru Teplic, takže měl poměrně široký výběr. Od ledna si ale nosí do práce vlastní stravu z domova. Ve sklenicích, dokonce si kvůli tomu do kanceláře pořídil mikrovlnnou troubu na tepelnou úpravu jídla.

Ilustrační foto.

Obědové meníčko na Slovácku pořídíte za stovku i za 180 korun

Nárůstu cen se od minulého roku nevyhnula ani nabízená menu v restauracích na Slovácku. Zatímco vloni na jaře se tam cena meníček pohybovala těsně nad stokorunou a někde se dala pořídit jídla za cenu ani ne stokorunovou, po zvýšení cen energií a loňskému inflačnímu ataku tomu je už několik měsíců jinak a meníčková platba za oběd přijde strávníka v našem regionu v rozmezí od 120 do 180 korun.

Komise při výběru těch nej loňského ročníku soutěže.

Chutná hezky. Jihočesky. Sedmnáctka je k nakousnutí

Do 19. března mohou zájemci o značku "Chutná hezky. Jihočesky" z řad výrobců regionálních potravin podávat přihlášky. Posedmnácté soutěž organizuje Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK) za podpory Jihočeského kraje. Každý soutěžící subjekt může přihlásit maximálně deset produktů, vyrobených na jihu Čech z maximálního množství zdejších surovin.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela skladovací prostory prodejny v Nýřanech.

Inspekce opět trestala. V obchodě byl myší trus a velký nepořádek

Pro návštěvníky obchodů či restaurací v Plzeňském kraji to není zrovna dobrá zpráva. Jen během prvních dvou letošních měsíců tam Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela kvůli trusu hlodavců a dalším problémům již šestou provozovnu nebo alespoň její část.

Nakupování v Polsku na tržnici. Ilustrační snímek

KVÍZ: Na nákup do Polska. Víte ale, co jíte? Otestujte, zda zdáte názvy potravin

Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu. 

Nakupování v Polsku na tržnici. Ilustrační snímek

KVÍZ: Na nákup do Polska. Víte ale, co jíte? Otestujte, zda zdáte názvy potravin

Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu. 

Lidé mnohdy odmítají jíst lepek, aby netloustli.

Bezlepková dieta není na hubnutí. Víme ovšem, proč u někoho funguje

Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.

Nakupování v Polsku na tržnici. Ilustrační snímek.

KVÍZ: Na nákup do Polska. Ale víte, co jíte? Otestujte, zda znáte názvy potravin

Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!

V Liberci stojí řízek s přílohou přibližně od 119 do 129 korun.

Obědy v restauracích zdražily. Lidí na ně chodí méně, častěji si vaří doma

Návštěva restaurace a výběr z poledního menu stále patří mezi oblíbené způsoby stravování. Hosté ale musí počítat s tím, že si připlatí. „Nechodím na oběd pravidelně, ale většinou třikrát týdně. Hledím více na čas než na peníze a raději ho trávím jinými aktivitami než vyvářením u plotny,“ řekl strávník Milan Vykoukal s tím, že někdy mu stačí jen polévka a ne celé menu.

Řízek

Smažený řízek je klasika, ale cena v restauracích na Chrudimsku výrazně stoupla

Ondřej, zaměstnanec kovoobráběcí firmy v Chrudimi, se v době oběda neodbývá chlebem namazaným máslem, rád si dojde do restaurace a využije nabídku poledních menu. Jeho oblíbeným jídlem je smažený řízek, lhostejno, zda je kuřecí, krůtí nebo vepřový. V posledních měsících ale vnímá, že jídlo zdražuje a ke stravence od zaměstnavatele přidává stokorunu a více.

Řízek

Oběd v restauraci jako luxus. Vepřový řízek je na Svitavsku za 150 i 200 korun

Oběd za stovku je ve svitavském okrese už čistá utopie. Polední menu se běžně pohybují okolo 150 korun, v některých restauracích dosahují ke dvěma stovkám. Lidem na obědy už ani nestačí stravenky od zaměstnavatele, nosí si do práce raději jídlo z domova. „Dříve jsme chodili s partou z práce každý den na meníčko do hospody. Teď ale všichni šetříme a když už na oběd jdeme, je to výjimečně,“ řekla Ludmila Horáková ze Svitav. A není sama.

Cvrččí moučka obsahuje obrovské množství antioxidantů

Hmyzí džus strčí pomerančový do kapsy. Na cvrčky vsází téměř dvě miliardy lidí

V našem kraji není hmyz zrovna potravinou, na kterou bychom si vzpomněli, když dostaneme hlad nebo žízeň. Skutečností však zůstává, že jej čtvrtina populace denně konzumuje, a to především pro jeho vynikající účinky na zdraví. Hmyz je totiž doslova nabitý antioxidanty. Zařadit pár brouků a cvrčků do jídelníčku tak může mít na vaše zdraví velmi pozitivní dopad.

Petr Švancara na ostrově v Dominikánské republice zvládá náročné podmínky.

VIDEO: Švancara v Survivoru tmelí kmen Hrdinů, legenda Zbrojovky má o něj strach

Drsný způsob jak zhubnout zvolil bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara. Ikona brněnské Zbrojovky kývla na účast v reality show Survivor Česko & Slovensko. A ze Švancary, kterému se vzhledem k jeho zálibě v dobrém jídle zpočátku moc šancí nedávalo, se pozvolna stává vůdčí osobností televizní soutěže.