Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctil v neděli odpoledne pietní akt před muzeem v Lánech na Kladensku. Účastníci si připomněli 173 let od narození prvního prezidenta a za zpěvu jeho oblíbené písně Ach synku, synku položili květiny a věnce k Masarykově jezdecké soše. Pietního aktu se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí včetně politiků, zástupců obce a spolků.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se často setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami.
Zrevitalizovat a třeba i postavit malý parkovací dům. Takové plány má vedení města s ne příliš využitým vnitroblokem za prodejnou potravin v ulici Na Vyhlídce a poblíž Raisovy ulice. Pozemky za místní prodejnou potravin získaly Karlovy Vary v mimosoudním vyrovnání od investora Zahradnictví Na Vyhlídce.
Jejich příjezd ohlašovala vtíravá znělka nebo obecní rozhlas, pojízdné prodejny však nyní válcuje éra supermarketů. Budoucností může být online nakupování potravin. Službu zatím využívají jen jednotky procent Čechů, rozvážky až ke dveřím zůstávají záležitostí především větších měst.
Lidé, kteří chodí pravidelně na obědové menu do přerovských restaurací, pocítili ve srovnání s loňským rokem zdražení. Naštěstí jen mírné - provozovatelé podniků se totiž i přes rostoucí ceny energií a potravin snaží o to, aby byly ceny obědů pro zákazníky přijatelné. Mnozí se také snaží za vyšší cenu nabídnout více, aby si hosty udrželi.
/32. OTÁZKA/ Jíst v klidu a pomalu má svůj smysl, vysvětluje odborník v dalším díle seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. Čtenáři se v něm dozvědí odpověď na otázku: Je rychlé jedení opravdu nezdravé?
/FOTO, VIDEO/ Přes rok trvající rekonstrukce objektu v dolních kasárnách v Litoměřicích za 19 milionů se chýlí ke konci. Soustředí se tam jídlo pro potřebné.
Vegetariánská a veganská síť restaurací se samoobslužným bufetem Dhaba Beas se rozšířila už i do Ostravy. Nahradila předchozí provozovnu Slunečnice, která měla v ostravské Chelčického ulici několikaletou tradici. Teď na jejím místě mohou zákazníci ochutnat jídla z různých světových kuchyní v několika variacích, ale bez živočišných produktů.
/FOTOGALERIE/ U příležitosti 173. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se v Lánech uskuteční tradiční a oblíbená akce Den s T. G. M. Letos zavítají návštěvníci na pestrý program do Muzea T. G. Masaryka Lány v neděli 5. března. Začátek je naplánován od 10 hodin.
/FOTOGALERIE/ U příležitosti 173. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka se v Lánech uskuteční tradiční a oblíbená akce Den s T. G. M. Letos zavítají návštěvníci na pestrý program do Muzea T. G. Masaryka Lány v neděli 5. března. Začátek je naplánován od 10 hodin.
Královnou nejsympatičtějších zdravotních sester v Česku je pro tento rok Kateřina Petulová z olomoucké fakultní nemocnice. Usměvavá sestřička z hemato-onkologické kliniky zvítězila v celostáním klání Sestra sympatie. Finálový galavečer dvanáctého ročníku se konal na pražském Žofíně.
V málokteré restauraci ve Frýdku-Místku a okolí jsou na tom s poptávkou po obědech tak dobře, aby si nestěžovali na odliv hostů. Snad jen v Ondráši ve Sviadnově, který funguje od loňského dubna s novými nájemci, mohou být spokojeni. V nabídce mají i drahé business menu.
Obědová menu jsou dražší. Takovou realitu pocítili lidé, kteří chodí na obědy do prostějovských restaurací. Průměrná cena se pohybuje mezi 130 až 150 korunami. Ve srovnání se zbytkem republiky se Prostějov drží na spodní hladině.
Zatímco před měsícem žila celá republika volbou prezidenta, sedmadvacetiletého Jakuba čekala první noc pod mostem. Psal se pátek 13. ledna. Právě jsem vycházela z volební místnosti, když mi zazvonil telefon. Neznámé číslo. A na druhém konci se ozval Jakub Reus. Klučina, se kterým jsem dělala rozhovor před dlouhými deseti lety.
Zajít si na oběd do oblíbené hospůdky či restaurace patřilo pro leckoho k rituálům všedního pracovního dne. Jenže neustálé zdražování téměř všeho za poslední rok zasáhlo do rodinných rozpočtů. Povyskočily i ceny jídel v nabídce restauračních zařízení. Udržet si hosty při rostoucích nákladech je nesnadné i pro jejich provozovatele.
Kuchaři v restauracích budou nově moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků.
Dozvědět se, jaké musím použít suroviny a během dvou hodin z nich nejen vymyslet smysluplný recept, ale také uvařit tři porce menu o dvou chodech. Takový úkol mají v pondělí tři studenti z Vysočiny, kteří bojují ve finále soutěže BernardChef.
Jídla v restauracích v meziročním srovnání zdražila i o desítky korun. Zvyšování cen se nevyhnulo ani českým klasikám, jako jsou třeba kuřecí řízky. Ty patří dlouhodobě k nejlevnějším masovým jídlům v českých hospodách a restauracích.
Až o desítky korun v meziročním porovnání zdražila jídla v restauracích na Děčínsku. Zvyšování cen se nevyhnulo ani českým klasikám, jako jsou třeba kuřecí řízky. Ty patří dlouhodobě k nejlevnějším masovým jídlům v českých hospodách a restauracích.
Do konce minulého roku chodil Marek Hlaváček z Teplic pravidelně na obědy do restaurací. Podniky střídal, vybíral si podle nabídek jídel. Pracuje v centru Teplic, takže měl poměrně široký výběr. Od ledna si ale nosí do práce vlastní stravu z domova. Ve sklenicích, dokonce si kvůli tomu do kanceláře pořídil mikrovlnnou troubu na tepelnou úpravu jídla.
Měsíc jako z hororu prožili uprchlíci z Myanmaru. Lodi, na které se plavili, se porouchal motor a pasažéři, včetně malých dětí, uvázli na několik týdnů na moři. Měli přitom s sebou zásoby jídla a pití, které stačily sotva na pár dní. Několik lidí zemřelo. Jedna z uprchlic odvyprávěla děsivý příběh americké stanici CNN.
Kvůli vysokým cenám potravin se hodlá ministr zemědělství Zdeněk Nekula obrátit na antimonopolní úřad i obchodní inspekci. Obchodníci i zemědělci jsou k těmto krokům skeptičtí.
Nárůstu cen se od minulého roku nevyhnula ani nabízená menu v restauracích na Slovácku. Zatímco vloni na jaře se tam cena meníček pohybovala těsně nad stokorunou a někde se dala pořídit jídla za cenu ani ne stokorunovou, po zvýšení cen energií a loňskému inflačnímu ataku tomu je už několik měsíců jinak a meníčková platba za oběd přijde strávníka v našem regionu v rozmezí od 120 do 180 korun.
Do 19. března mohou zájemci o značku "Chutná hezky. Jihočesky" z řad výrobců regionálních potravin podávat přihlášky. Posedmnácté soutěž organizuje Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK) za podpory Jihočeského kraje. Každý soutěžící subjekt může přihlásit maximálně deset produktů, vyrobených na jihu Čech z maximálního množství zdejších surovin.
Pro návštěvníky obchodů či restaurací v Plzeňském kraji to není zrovna dobrá zpráva. Jen během prvních dvou letošních měsíců tam Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela kvůli trusu hlodavců a dalším problémům již šestou provozovnu nebo alespoň její část.
Profesionální závodník ve fitness a podnikatel Filip Šteflovič loni ukončil svou soutěžní kariéru. Věnuje se naplno podnikání, své firmě se zdravou stravou Fresh krabičky, značce SF7 a působí i coby mentor, kouč a promotér.
Už před rokem se mluvilo o nastupující ekonomické krizi a postupném zdražování obědových menu v restauracích. Letos se k rostoucím cenám přidala také rekordní inflace a prudké zdražování potravin, řízek s přílohou v obědovém menu tak už málokde pořídíte za méně než 150 korun.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu.
Ceny obědů v restauracích na Náchodsku se za poslední rok zvedly o další desetikoruny. Oblíbený řízek s přílohou už leckde pomalu míří ke dvěma stovkám. Podle hostinských si však lidé polední „meníčka“ nechtějí nechat vzít. Alespoň zatím.
Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.
O deset až dvacet korun stouply za poslední rok v Hradci Králové ceny obědů. Restauratéři tak reagovali na inflaci. Někteří odliv strávníků nepocítili, jiní mluví o zásadním propadu. Vesměs ale věří, že bude líp.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Návštěva restaurace a výběr z poledního menu stále patří mezi oblíbené způsoby stravování. Hosté ale musí počítat s tím, že si připlatí. „Nechodím na oběd pravidelně, ale většinou třikrát týdně. Hledím více na čas než na peníze a raději ho trávím jinými aktivitami než vyvářením u plotny,“ řekl strávník Milan Vykoukal s tím, že někdy mu stačí jen polévka a ne celé menu.
Ondřej, zaměstnanec kovoobráběcí firmy v Chrudimi, se v době oběda neodbývá chlebem namazaným máslem, rád si dojde do restaurace a využije nabídku poledních menu. Jeho oblíbeným jídlem je smažený řízek, lhostejno, zda je kuřecí, krůtí nebo vepřový. V posledních měsících ale vnímá, že jídlo zdražuje a ke stravence od zaměstnavatele přidává stokorunu a více.
Oběd za stovku je ve svitavském okrese už čistá utopie. Polední menu se běžně pohybují okolo 150 korun, v některých restauracích dosahují ke dvěma stovkám. Lidem na obědy už ani nestačí stravenky od zaměstnavatele, nosí si do práce raději jídlo z domova. „Dříve jsme chodili s partou z práce každý den na meníčko do hospody. Teď ale všichni šetříme a když už na oběd jdeme, je to výjimečně,“ řekla Ludmila Horáková ze Svitav. A není sama.
Dát si v Pardubicích obědové menu do stovky je už minulostí. Nyní je v některých restauracích obtížné dostat se alespoň pod 180 korun. Podle odborníků ale růst cen obědů zpomaluje.
Prodejny potravin, hospody, výrobny, benzinové čerpací stanice, úřady, ale třeba i stanice lyžařského vleku. Tam všude se vloupávala organizovaná čtveřice mužů, kterou policie lapila a nyní obvinila.
V našem kraji není hmyz zrovna potravinou, na kterou bychom si vzpomněli, když dostaneme hlad nebo žízeň. Skutečností však zůstává, že jej čtvrtina populace denně konzumuje, a to především pro jeho vynikající účinky na zdraví. Hmyz je totiž doslova nabitý antioxidanty. Zařadit pár brouků a cvrčků do jídelníčku tak může mít na vaše zdraví velmi pozitivní dopad.
Drsný způsob jak zhubnout zvolil bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara. Ikona brněnské Zbrojovky kývla na účast v reality show Survivor Česko & Slovensko. A ze Švancary, kterému se vzhledem k jeho zálibě v dobrém jídle zpočátku moc šancí nedávalo, se pozvolna stává vůdčí osobností televizní soutěže.