Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Média v poslední době často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. Místní restauratéři s tím ale nesouhlasí

Antichorvatská kampaň? Místní se diví zprávám o extrémní drahotě

Tradiční bašta českých turistů se nyní nepotýká jen s vysokými teplotami, ale i atakem ze strany médií. Ta často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. S tím však nesouhlasí nejen místní restauratéři, ale i turistická centra. Tyto zprávy považují za kampaň.

Uhynulý hmyz nalezený inspektory zlínské krajské veterinární správy v provozovně firmy Masoprodej, s. r. o.

Půl milionu za šváby. Krajská veterinární správa uložila letošní rekordní pokutu

Dosud nejvyšší pokutu kontrolovanému subjektu v letošním roce udělila Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj (KVS). Společnost Masoprodej dostala pokutu ve výši půl milionu korun za vážné závady v několika svých provozovnách v rámci Zlínského kraje. Mezi nejzávažnější přestupky patřilo hrubé dlouhodobé zanedbání hygieny a výskyt švábů v prodejně.

Teplota a datum spotřeby, na to se inspektoři Státní veterinární správy zaměřili především.

Dva týdny prošlé párky a paštika. Kontroloři si vyšlápli na trh v Chrudimi

/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.

Teplota a datum spotřeby, na to se inspektoři Státní veterinární správy zaměřili především.

Dva týdny prošlé párky a paštika. Kontroloři si vyšlápli na trh v Chrudimi

/REPORTÁŽ/ Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) si při středečním trhu na Resslově náměstí v Chrudimi posvítili na prodejce masa a uzenin. Kontroly v horkých dnech mají velký význam, protože trhovci mohou mít problém s nedodržením teploty potravin živočišného původu. Po této stránce bylo vše v pořádku, ale zjištěné závady u jednoho z obchodníků budou mít dohru v podobě správního řízení a pokuty. Prodej až dva týdny prošlých párků a paštiky se tak může muži z Pardubic velmi prodražit.

V dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Ilustrační foto.

V ukrajinském obilí nenašli inspektoři žádnou závadu, oznámili v Brně

/VIDEO/ VV dováženém ukrajinském obilí letos nenašli inspektoři žádné nebezpečné látky. Z celkové spotřeby obilovin v Česku navíc tvoří pouze zlomek. V jednotkách procent se pohybuje také spotřeba ukrajinských kuřat. V poslední době ale jejich dovoz stoupá. Ministr zemědělství o tom informoval na úterní tiskové konferenci v Brně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce chce reagovat zvýšenými kontrolami.

Ocenění výrobci v karlovarském kraji.

Retro paštika i mechový dortík získaly v kraji značku Regionální potravina

Devět producentů z Karlovarského kraje, například Josef Pelant, Lenka Bezděková nebo společnost Belina získalo značku Regionální potravina, kterou mají oprávnění užívat po dobu nadcházejících čtyř let. Ocenění se konalo o víkendu na Bečovských slavnostech. O značku usilovalo 18 výrobců se 76 výrobky.

Bez jídla a nechladí. Veřejné lednici po třech letech zřejmě zvoní umíráček. Poté, co se její správkyně odstěhovala, se nenašel dobrovolník, který by se o ní staral.

Potravinová pomoc končí, první sdílená lednice v kraji je prázdná a nechladí

Je prázdná, bez jídla, bez energie, a tak logicky ani nechladí. Řeč je o veřejné lednici v České Skalici, která od července 2020 nabízela potravinové přebytky komukoliv, kdo o ně měl zájem. Zdá se však, že bohulibý záměr však vzal za své a lednice stojící zhruba čtvrt kilometru od Muzea Boženy Němcové zřejmě co nevidět zmizí.

Dentální hygienistka Petra Křížová

Čistit si zuby před snídaní, nebo až po ní? Odbornice radí, jak pečovat o chrup

Dentální hygienistka Petra Křížová ví o čištění zubů úplně všechno. Své znalosti předává vysokoškolským studentům i pacientům, které učí, jak správně pečovat o chrup. Probrali jsme s ní nejen to, jak si správně čistit zuby, ale také jak dlouho a jak často se jim věnovat. Prozradila, jestli stačí čistit zuby ráno a večer, jaký zubní kartáček zvolit, jak používat mezizubní párátka a nitě a co obnáší návštěva dentální hygieny.

Nepořádek v ledničce není jen estetický problém. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné.

Chaos v ledničce ohrožuje zdraví. Tipy, jak správně uložit jídlo a udržet řád

Stává se vám, že v ledničce najdete jídlo, na které jste zapomněli, nebo které už tam dávno nemělo být? Jednou za čas se to snese, ale pokud se to stává častěji, měli byste být pečlivější. Když nemáte přehled o svých zásobách, může se stát, že některým potravinám projde lhůta spotřeby a mohou být zdraví nebezpečné. Dodržet pár pravidel skladování jídla v ledničce se vyplatí jak vašemu zdraví, tak vaší peněžence.

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.

Skvělé podmínky pro koupání, ale i kempování nabízí areál zatopeného lomu u Okrouhlého Hradiště.

Průzračná voda, orosené pivko i vega stánek. Super koupání v lomu u Konstantinek

Krásně čistou, teplou vodu, kde na vlastní oči uvidíte i plavat ryby, bohaté občerstvení včetně vegetariánského stánku, chlazené pivko a další nápoje, sociální zařízení a po ránu boží klid a pohoda. To vše můžete mít, pokud vyrazíte do areálu zatopeného čedičového lomu u Okrouhlého Hradiště nedaleko Konstantinových Lázní.

Kojení. Ilustrační snímek

Mateřské mléko je multivitamin, který v lékárně neseženete, říká Jakubová

Se slovem „kojení“ se na internetu pojí více než šest milionů odkazů, kde se spekuluje, radí, ale i lže. Přitom tvůrce kojících sloganů to vyjádřil stručně a jasně: „Prsa jsou pro dítě nejlepší“. Tak proč máme tolik ambivalence ohledně kojení? Proč zápasíme s volbou, zda budu nebo nebudu kojit? Proč nesčetné množství zpráv, ale i lékařů, pediatrů a obezitologů podkopává kojení? Nejen na tyto otázky bude v rozhovoru odpovídat laktační poradkyně Radka Jakubová, která je zakladatelkou mamAkademie a poradkyní na Modrém koníkovi.

Zakladatel projektu Jídlo pro všechny Lukáš Bauer.

Pomoc potřebným. Ve Slaném rozdali dobrovolníci tři sta porcí guláše zdarma

/VIDEO, FOTO/ V současné době, kdy má řada lidí hluboko do kapsy a napjatý měsíční rozpočet stěží vystačí i na základní potřeby, přibývá také na Kladensku jedinců, kteří žijí na pokraji chudoby. Lidé z vyloučených lokalit, ubytoven, osoby bez přístřeší a všichni ti, kteří jsou závislí na sociálních dávkách a pomoci okolí, uvítali proto tím spíše v úterý ve Slaném návštěvu z dobrovolnické organizace Jídlo pro všechny.

Peníze. Ilustrační snímek

Inflace v Česku spadla pod 10 procent. Nadále ale patří mezi nejvyšší v Evropě

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 9,7 procenta, inflace tak zpomalila z květnových 11,1 procenta a je nejnižší od prosince 2021. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) ke snížení inflace pod deset procent přispěly i kroky vlády. Analytici se ale shodují, že hlavním důvodem pokračujícího zpomalování inflace je srovnávací základna z loňského roku. Podle analýzy investiční platformy Portu má Česko i přes pokles devátou nejvyšší inflaci z 41 sledovaných evropských zemí.

Farmářské trhy budou tentokrát i o mikrobylinkách neboli microgreens.

Prázdninové farmářské trhy se konají už v sobotu na hradeckém Tylově nábřeží

/FOTO/ Po krátké pauze Vás znovu zveme na farmářské trhy na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. Sejdeme se v sobotu 15. července a budeme tu pro Vás od 9 do 13 hodin. Už se stalo tradicí, že pro Vás chystáme i zajímavý doprovodný program. Tentokrát to bude obzvlášť zajímavé, budeme si povídat o mikrobylinkách neboli světově microgreens.

Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.

Dovolená a létání - Ilustrační foto

Jak ušetřit za cestování? Levnějším letenkám jděte naproti, radí blogerka

Cestovatelské sny si plní už od studentských let. Blogerka Tereza Schindlerová projela křížem krážem Evropu, žila na Novém Zélandu, prozkoumala Asii, okouzlily ji Střední a Jižní Amerika. Píše cestotipy na webu Cestuj za babku a radí, jak cestovat s miminkem. „Ušetřit lze na všem, od letenek přes ubytování až po stravu,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Proti horku pomáhá třeba osvěžení u vody. Co ale dělat v rozpáleném bytě?

Jak zvládnout úmorná vedra? Na led a klimu pozor, boj s horkem musí být lišácký

První vlna letních veder přišla už v červnu a naši touhu po krásném letním počasí vrátila zpět do reality. Rozpálené ulice, domy a byty jsou nejen nepříjemné, ale pro starší a nemocné lidi i nebezpečné. Hlavním cílem se stalo co nejúčinnější ochlazení vlastního organismu i okolního prostředí. Jak s vedrem bojovat? Sázka na ledové nápoje a co největší chlad z klimatizace může skončit urputnou angínou. Proti vedru uspějí jen rozumná opatření.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Herečka Markéta Děrgelová hraje v letošní novince Letních shakespearovských slavností Jak se vám líbí

Zkoušení Shakespeara? Byla to docela jízda, říká Markéta Děrgelová

Jednou z novinek letošních Letních shakespearovských slavností je inscenace hry Jak se vám líbí, v níž se ve jménu lásky dějí opravdu nečekané věci. Postavy si různě a často mění identitu, kdekdo by si spletl děvče s chlapcem, mnozí, trápení náhlými záchvaty vášně, se ztrácejí a zase nacházejí v lese. Úlohu Célie v ní ztvární půvabná herečka Markéta Děrgelová. 

Když zpracováváte větší množství mléka, elektrická odstředivka nebo máselnice se určitě hodí, říká Michal Havelka.

Ajťák úspěšně bojuje proti vyhoření: Sýrem, pivem a překvapí vás čím ještě

Výroba domácích potravin může být koníčkem, kterým ve volném čase dobijete mentální energii. Druhým benefitem je fakt, že si zpravidla pochutnáte víc než na koupených produktech. Oblíbená je amatérská příprava mléčných výrobků, které se věnuje profesí „ajťák“ Michal Havelka. Na chalupě vyrábí vlastní sýry, tvaroh, jogurt a také pivo a přitom si vždycky krásně vyčistí hlavu.

Značku Regionální potravina můžou vybrané výrobky používat čtyři roky.

Značkou Regionální potravina se může pochlubit osm výrobců z Vysočiny

/VIDEO/ Do čtrnáctého ročníku soutěže o značku Regionální potravina se letos na Vysočině přihlásilo třiadvacet výrobců. Porota vybírala v kraji dohromady z více než stovky výrobků. V nominaci uspěl například Kmínový olej z Petrávče na Žďársku, klobása a mátový sirup z Třebíče či krkovice na kmíně z Chotěboře.

Koupaliště Žabák v Humpolci.

Koupaliště Žabák zdražilo vstupné i jídlo. Oproti jiným stále levné, tvrdí lidé

Více peněz dají lidé za návštěvu koupaliště Žabák v Humpolci. Poprvé otevřelo v druhé polovině června. Návštěvníci si za vstup připlatí v průměru až o patnáct procent víc. Důvodem je podle vedoucího pracovníka Jana Vaněčka navýšení nákladů na provoz. „Musíme platit více hlavně za energie a mzdy zaměstnanců,” uvedl Vaněček. Zdražilo jak vstupné, tak jídlo a pití v bufetu.

Hubnutí jako závislost

PODCAST: Chci sežrat koblihu? Napište si proč, radí Margit Slimáková

Patřím k lidem, kteří stres a napětí uvolňují jídlem nebo kouskem čokolády. Ke sportu se dostanu jen ve chvíli, kdy mi utíká dítko nebo doháním autobus. Tento špatný přístup k životu se mi odměnil o téměř dvě čísla větší konfekční velikostí, a ještě větším stresem. Vítejte u dalšího dílu podcastové minisérie Jídlo jako palivo.