Školní jídelny mají od začátku února možnost zdražit obědy až o dvacet procent. Ministerstvo školství jim tak v novelizované vyhlášce, která vejde v platnost 1. února umožní reagovat na růst cen potravin a nakupovat kvalitní suroviny. Většina námi oslovených jídelen na Tachovsku ale ke zdražování obědů zatím přistupovat nechce.
Výzvě jménem kuchyňský odpad se postavil Klášterec nad Ohří. Ten jako jediné město Chomutovska spustil pilotní projekt zaměřený na třídění gastroodpadu zvaný BRKO. Začal v říjnu, už teď ale vidí, že se dal správnou cestou. Místní lidé totiž s vervou třídí, takže se týdně daří svézt přes 650 kilogramů zbytků jídla.
Dárkové poukazy za dvě stě padesát, pět set či tisíc korun. Polotučné mléko v akci. Tak ještě nedávno lákala zákazníky prodejna Jednoty, spotřebního družstva Boskovice, ve Lhotě Rapotině na Blanensku. V obci se čtyřmi stovkami obyvatel však nyní mají smůlu. Jediný obchod s potravinami tam ke konci roku zavřel.
Na českém Facebooku se objevila více než tisíckrát sdílená zpráva, že obchodní řetězec Lidl začal ve svých prodejnách v Česku prodávat slupky z brambor. Zpráva je vylhaná. Zneužila kampaň Lidlu zaměřenou proti plýtvání a na zužitkování zbytků potravin.
V prosinci bylo v Česku stejně draho jako v listopadu. Inflace tak meziročně zvolnila z listopadových 16,2 procenta na 15,8 procenta. Za celý loňský rok přesáhla 15 procent, což je nejvyšší hodnota od roku 1993.
Ozbrojený muž přepadl prodejnu potravin v Opatovské ulici v Praze 4 a požadoval po prodavačce peníze. Poté co mu je odmítla vydat, pachatel z místa odešel. Policie po něm pátrá.
Před pěti lety jasně vyhrál prezidentské volby ve Starém Bydžově Miloš Zeman. Při obhajobě mandátu mu ve vsi daly svůj hlas tři čtvrtiny zdejších. Vesnice, kde parlamentní volby vyhrává v posledních letech ANO, se teď chystá na volbu nejvyššího ústavního činitele České republiky.
Jako bývá závěr prosince ve znamení bramborového salátu, cukroví, chlebíčků a vepřových kolen, tak je počátek ledna spjatý se snahou všechny tyto kalorické hříchy okamžitě zažehnat cvičením, během a hlavně dietami. Roztodivné diety, jak známo, přicházejí v módních vlnách, aby je vzápětí vystřídaly nové a progresivnější. Ve většině případů však i ta nejrevolučnější metoda hubnutí prohraje s naší neukázněností, leností nebo jojo efektem. K oblíbeným dietám patří takzvaná ranní banánová dieta, která vznikla před patnácti lety v Japonsku a slibuje úbytek několika kilogramů za týden.
Česko bude letos, stejně jako loni, závislé na dovozu potravin. Loňské záporné saldo agrárního zahraničního obchodu se podle odhadu bude blížit 45 miliardám korun. Novinářům to v úterý řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Kvůli vyšším cenám produkce z dovozu mohou podle něj růst ceny potravin, protože čeští zemědělci mají u některých komodit i o více než deset procent nižší výkupní ceny než například v Německu nebo dalších zemích EU.
V druhé půlce ledna se mohou návštěvníci v Opavě těšit na nový blok výstav v Domě umění. Svou tvorbu představí výrazné osobnosti výtvarného světa – Dagmar Lasotová, Daniel Balabán a Ivan Csudai. Ve spolupráci s GVUO budou v oratoři Domu umění vystaveny grafiky Jana Konůpky.
Naobědvat se pod sto korun se na Vysočině stále dá. Jsou místa, kde si zákazník může vybrat i z více chodů. Bezkonkurenčně nejlevnější jsou nabídky školních jídelen.
Až o 20 procent by mohly od 1. února 2023 zdražit hlavní jídlo pro své žáky všechny školní jídelny. Přesnídávky a odpolední svačiny pak mohou zdražit až o 30%. Umožňuje to novelizovaná vyhláška o školním stravování, kterou připravilo ministerstvo školství s cílem umožnit školním jídelnám dál nakupovat kvalitní suroviny.
Medicína jim odborně říká kolitidy a rozděluje je do několika skupin podle příčin jejich vzniku. Velkou skupinu pak tvoří nespecifické střevní záněty, jejichž původ není jasný. K těmto chronickým potížím patří Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Součástí jejich léčby je i dodržování speciálních dietních pravidel.
Špagety Amatriciana, indická korma, kuřecí kousky s pohankou nebo vepřová panenka se sušenými rajčaty. Pokrmy, které často najdeme na jídelních lístcích běžných restaurací, nejsou pro mateřskou školku Ekolandia v Brandýse nad Labem žádným výstřelkem. Jde totiž o běžný standart. „Jídelníčky pro nás vytvořil michelinský kuchař a nutriční terapeutka. Cílem bylo vytvořit zdravé, nutričně vyvážené jídlo, které je ale zároveň chutné a pestré,“ popisuje jednatelka školky Eva Slaná.
Když byly malému Markovi tři roky, všimla si jeho matka Dagmar Jurišová, že je jiný než ostatní děti. Další čtyři roky trvalo určit diagnózu. Tou byl nakonec Aspergerův syndrom. Přestože děti s touto poruchou autistického spektra nemají snížený intelekt ani problémy s mluvením, bývá pro ně problematické navazování sociálních kontaktů. Záhy se rodině Jurišových změnil život od základů, především pak matce Dagmar. V Kuřimi založila centrum speciálně pedagogické podpory Kouzelen.
Otázku, kam letos vyrazit na skvělou dovolenou, aniž by se člověku pletly pod nohy tisíce dalších turistů, lidem pomůže rozřešit i žebříček top destinací pro rok 2023. Zveřejnila jej společnost Lonely Planet, což je celosvětově známé vydavatelství cestovních průvodců. Tento rok jsou podle něj hitem místa nabízející nečekané zážitky.
Kuriózní krádež potravin vyšetřují policisté z obvodního oddělení Sezimovo Ústí. V jednom z posledních prosincových dnů si měl osmadvacetiletý muž objednat dovoz hotového jídla od jedné ze zásilkových služeb. Když mu ho kurýr dovezl a chtěl předat, mladík mu řekl, že nemá peníze, ale má velký hlad a vzal si zásilku z jeho rukou a rychlým krokem odešel.
Hovězí polévka, vepřová kýta s brambory a k tomu ještě jablko, to vše za méně než stovku? To není menu staré několik let, ale aktuální nabídka školních jídelen, které vaří i pro širokou veřejnost. A že člověk nestíhá běhat kvůli jídlu do školy? Žádný problém, ve většině případech fungují i rozvozy.
Školní jídelny můžou od února zvednout cenu oběda až o 20 procent. Ministerstvo školství totiž aktualizovalo vyhlášku, která určuje cenový strop za jídlo ve školách. Podle zjištění Deníku na novelu školní jídelny nedočkavě čekají, a to právě z důvodu všeobecného zdražování surovin a energií.
Školní jídelny můžou od února zvednout cenu oběda až o 20 procent. Ministerstvo školství totiž aktualizovalo vyhlášku, která určuje cenový strop za jídlo ve školách. Podle zjištění Deníku na novelu školní jídelny nedočkavě čekají, a to právě z důvodu všeobecného zdražování surovin a energií.
/ANKETA/ Na základě dat společnosti Dotykačka, která pro město zpracovala podrobnou analýzu cen a tržeb jihomoravských restaurací, se většina cen v těch brněnských přiblížila průměrným pražským hodnotám. Ceny zde totiž v posledních letech vzrostly výrazně více než v Praze a některé pokrmy jsou na Moravě dokonce dražší. Co na to lidé? A jsou podle nich ceny v restauracích v poměru k platům příliš vysoké?
Brněnská gastronomie na úrovni té pražské, srovnatelné nájemné, stejní dodavatelé a vysoké sumy za vstupní suroviny. To jsou podle restauratéra Jakuba Řiháčka hlavní důvody rostoucích cen v restauracích v Brně. Částky nabobtnaly podstatně více než v Praze, a ceny jídel se tak v obou městech vyrovnaly. Některá jsou v Brně dokonce dražší. Vyplývá to z analýzy, kterou si ve spolupráci se společností Dotykačka nechalo zpracovat město.
Nejen zdražování jídel v restauracích na Vysočině přinesl nový rok. V Mohelenském dvoře na Třebíčsku se rozhodli vyšší ceny na jídelních lístcích kompenzovat výdejem nesnědených pokrmů. Ten bude zdarma a pro jídla si bude moci přijít kdokoli. S experimentem začnou v restauraci od úterý.
Smrtelnou nehodu při dopravních nehodách mělo loni u sousedů 369 osob: 179 v osobních autech, 55 na motorce, 49 jako chodci, 40 jako cyklisté (polovina na e-kolech), 21 v nákladních autech a osm na mopedu.
Většina z nás měla na přelomu prosince a ledna volno. Odpočatí a zvesela však po Novém roce do práce nejdeme. Pokud jsme provozovali jen „gaučink“ proložený konzumací svátečních dobrot, osedlá nás únava. „Více těžkých jídel, více vysedávání, více alkoholu, to je důvod záhadné únavy,“ vysvětlila v časopisu Story nutriční koučka Lada Nosková, se kterou se můžeme pustit do novoročního restartu.
Vánoce a příchod nového roku má vliv také na naše domácí mazlíčky. Může jít o nevolnosti po nevhodném jídle nebo strach a útěky po hlučných silvestrovských oslavách. Majitelé psů a koček si mnohdy myslí, že by měli o Vánocích svým zvířátkům přilepšit. Nemyslí ale na to, že ochutnání člověčích jídel v rozumné – mnohdy i nerozumné – míře jejich domácím mazlíčkům obrovsky škodí. Lidé jim přilepšováním ničí zdraví.
Nákup pro nevidomou samoživitelku s dcerou, seniorku, která má omezenou hybnost, ale přesto se stará o svého padesátiletého syna, u kterého byla před lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, nebo 73letou ženu, která pobírá důchod 7 200 korun a nezbývají jí peníze na jídlo. To jsou jen střípky životních osudů lidí, kterým pomáhá Nadační fond Příběhy, který založila Silvie Dymáková spolu se svým partnerem, dramaturgem a režisérem Petrem Bělíkem.
Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.
Stojí vzpřímeně, stisk ruky má pevný. Jediná věc, která dává znát, čím vším si za svůj krátký život Šarlota Bernoláková prošla, je její lehký přízvuk. Těžce se identifikuje. Získávala jej totiž postupem let z mnoha nářečí po celé východní Evropě. Když cestovala mezi krajinami, když žila na ulici, když utíkala před narkomany a prostitukami.
Nákup pro nevidomou samoživitelku s dcerou, seniorku, která má omezenou hybnost, ale přesto se stará o svého padesátiletého syna, u kterého byla před lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, nebo 73letou ženu, která pobírá důchod 7 200 korun a nezbývají jí peníze na jídlo. To jsou jen střípky životních osudů lidí, kterým pomáhá Nadační fond Příběhy, který založila Silvie Dymáková spolu se svým partnerem, dramaturgem a režisérem Petrem Bělíkem.
Nákup pro nevidomou samoživitelku s dcerou, seniorku, která má omezenou hybnost, ale přesto se stará o svého padesátiletého syna, u kterého byla před lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, nebo 73letou ženu, která pobírá důchod 7 200 korun a nezbývají jí peníze na jídlo. To jsou jen střípky životních osudů lidí, kterým pomáhá Nadační fond Příběhy, který založila Silvie Dymáková spolu se svým partnerem, dramaturgem a režisérem Petrem Bělíkem.
Vlastní sklad postrádá potravinová banka Vysočina v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. V Ledči je v nájmu. Vlastní sklad proto otevře v prostorách bývalé sklárny ve Světlé nad Sázavou. Na projekt za skoro devatenáct milionů jsme získali dotaci,“ řekl předseda potravinové banky Miroslav Krajcigr.
/FOTOGALERIE/ Ke zlepšení zdravotního stavu nemocných dětí přispívá i dobrá výživa. Je žádoucí, aby děti měly na jídlo chuť a podávala se jim podobná strava, na kterou jsou zvyklí z domova. Toho jsou si lékaři i nutriční terapeuté Nemocnice AGEL Nový Jičín moc dobře vědomi.
Nad peněženkami plnými plastových věrnostních kartiček do obchodů a nad zaškrtáváním výhodného zboží v akčních letácích se ještě nedávno pousmívalo mnoho potomků seniorů. Zdražování však značně zamávalo s nakupovacími návyky Čechů. Věrnostní programy dnes používá skoro každý a své nákupy si většina bedlivě promýšlí.
Část neprodaných vánočních stromků skončila u zvířat v pražské zoo. Ke zkoumání, hraní i k jídlu je tradičně dostávají například sloni, gorily nebo vlci a medojedi.
Část neprodaných vánočních stromků skončila u zvířat v pražské zoo. Ke zkoumání, hraní i k jídlu je tradičně dostávají například sloni, gorily nebo vlci a medojedi.
Pod pohružkou pobodání přepadl maskovaný muž na začátku dubna prodejnu potravin v Náchodské ulici. Prodavačka z obavy o svůj život peníze lupiči vydala. Policie nyní muže dopadla v Německu, kde se dopustil obdobného činu.
Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.
Zdražování pocítí rodinná kasa i na školních obědech. Stále více rodin na ně ale nemá peníze, výrazně proto vzrostl zájem o školní obědy zdarma. Další vlna zdražování může přijít v únoru.
Růst cen potravin se podle Agrární komory ČR nezastaví, pokud se nepodaří vyřešit problém s drahými energiemi. Zemědělcům a potravinářům budou končit fixace cen a i zastropovaná cena bude několikanásobná, než měly podniky dříve. Možné snížení DPH na potraviny nemusí nutně vést ke snížení spotřebitelských cen. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko infarktu, mrtvice, srdečních onemocnění, vaskulární demence či onemocnění ledvin. Vynechání některých druhů potravin pomůže snížit nebezpečně vysoký krevní tlak, který se sám často nijak neprojevuje a nemá žádné viditelné příznaky. Přehled rizikových potravin a výrobků přinesl web známého britského deníku The Sun, který oslovil odbornici na výživu Becky Grahamovou ze společnosti Get More Vits.
Rybí nebo čočková polévka, kuřecí řízek či podkova z kapra a jako příloha tradiční bramborový salát. To vše pečlivě připravené týmem kuchaře Martina Slováka, poté vakuově zabalené a dodané až domů den před Štědrým dnem.
Slámový betlém ve farní zahradě v Třebíči na Jejkově je nyní zároveň místem potravinové sbírky. Ve zdejších jesličkách se nachází koš, kam lidé mohou vkládat trvanlivé potraviny.
Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.
Spojila je láska k cestování, poznávání nových míst, lidí, kultur i sport, kterému se oba věnují. Proto se Zlata Biedermannová s partnerem Pavlem Fleischerem snaží střídat pobyt v Čechách, kde mají rodiče, příbuzné a přátele s pobytem v Indonésii, která jim učarovala. „Těch ostrovů je tolik, že bychom potřebovali několik životů a stále bychom měli co objevovat,“ tvrdí Zlata.
Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,“ radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.
/Z HISTORIE REGIONU/ Štědrý den je tady. Většina lidí v Česku se večer sejde u slavnostní večeře a po ní si u nazdobeného stromečku rozbalí dárky. Oblast severní Moravy a Slezska byla, pokud jde o vánoční zvyky a tradice, vždy velmi rozmanitá. Valašsko, Lašsko, část Slezska, Těšínsko a severozápadní Slovensko patřily historicky k jednomu kulturnímu okruhu.
Nákupy potravin budou kurýři rozvážet i na Štědrý den a na silvestra. Proti loňskému roku on-line supermarkety očekávají zvýšený zájem, vyplývá z ankety ČTK. Lidé si tímto způsobem na poslední chvíli objednávají i vánoční dárky, uvedli prodejci.