/VIDEO/ Bez pomlázky a koledování, ale za to se svěcením jídla a se soubojem s vajíčky. I takhle mohou vypadat tradiční Velikonoce, konkrétně ty ukrajinské. V Moravských Budějovicích svátek společně oslavili Češi i Ukrajinci a své velikonoční tradice propojili.
Držet přísný půst, nebo prolévat tělo ovocnými a zeleninovými šťávami, a k tomu nasadit zázračné pročišťující preparáty… Takové pojetí jarního detoxu je podle odborníků naprosto zbytečné. Stačí se ke svému tělu chovat šetrně během celého roku a organismus se pročistí sám i bez drastických metod. Ale pokud jsme péči o sebe zanedbávali, nějakou tu jarní vzpruhu organismu určitě dopřát můžeme.
/REPORTÁŽ, FOTO/ Burgery, langoše, sladké dobroty i asijská kuchyně. Všechny chutě uspokojil o víkendu festival jídla v Křižánkách na Žďársku. V neděli návštěvníkům kulinářskou akci nezkazilo ani deštivé počasí. Street food festival zároveň odstartoval podobně laděné gastronomické události, kterých bude s narůstajícím teplem na Vysočině přibývat.
Myšlenku ze studií, že by pomáhali lokálním farmářům s jejich prezentací a prodejem výrobků v on-line prostředí, přetavili dva kamarádi Šimon Brož a Robert Gulyas do zrodu e-shopu ePultik.cz. Ten je primárně zaměřen na prodej a podporu lokálních výrobků a zároveň je obohacen o sortiment běžných potravin známých ze supermarketů.
Ceny sezonní zeleniny a ovoce budou podle expertů postupně klesat, stejně jako u mléčných výrobků. Češi by se ovšem při nákupech měli připravit na dražší vepřové.
Drahota. Často zmiňované slovo, které doprovází nákupy většiny Čechů. Přitom stačí poměrně málo, aby měsíčně nechali v obchodě o stovky korun méně. A to jen díky tomu, že se přestanou dopouštět opakovaných chyb. Pojďme se podívat, jaké to jsou.
Nejoblíbenějšími jídly v českých školních jídelnách jsou svíčková omáčka, filet z tresky a smažený řízek. Ze sladkých jídel si žáci a studenti nejčastěji objednávají dukátové buchtičky s vanilkovým krémem a mezi polévkami kraluje zeleninový vývar s rýží. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Primirest, která v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol.
Ceny potravin letí vzhůru a šetřit musí nezřídka také chovatelé domácích mazlíčků. Ti, kteří zvířata bezmezně milují, ušetří ale raději sami na sobě, než aby upřeli laskominu čtyřnohému parťákovi. Nárůst cen však není naštěstí zdaleka tak vysoký jako u potravin určených lidem, například ceny psích granulí se zvýšily v poslední době zhruba o desetinu.
Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze nabídly i na Velký pátek lidovou zábavu, ukázky tradičních zvyků a řemesel i dobré jídlo. Podobně lze svátky jara přivítat i v dalších známých částech hlavního města, například na Václavském náměstí, náměstí Republiky či náměstí Míru, a sice až do neděle 16. dubna.
Jestli naše tělo něco opravdu hodně potřebuje, tak je to vápník. Kromě jiného je základní stavební složkou našich kostí, které bez vápníku řídnou a jejich zlomeniny pak leckdy mohou být život ohrožující. Týká se vás to také? Podle lékařů může osteoporóza, nemoc nazývaná také „zloděj kostí“, trápit až 800 tisíc Čechů. Jak léčit osteoporózu? Možná pomůže i jedna babská rada.
/FOTOGALERIE/ Rozsáhlý požár kamionu likvidovali v úterý 5. dubna odpoledne na 56. kilometru dálnice D1 u Soutic hasiči z profesionálních jednotek ze stanic Vlašim a Zruč nad Sázavou a dobrovolníci z Trhového Štěpánova.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nezdravé jídlo vlastně neexistuje, jen jeho nezdravé množství. Před obdobím velikonočního hodování to Deníku řekl 1. zástupce přednosty III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Vrablík. Lékař internista, který se dlouhodobě zaměřuje na preventivní kardiologii.
Lidí se zdravotními obtížemi po jídle z vietnamské restaurace v centru Hradce Králové zatím každým dnem přibývá. Hygienikům se do úterního dopoledne přihlásilo 127 lidí, u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza. Restaurace znovu otevřít hradeckou pobočku už nehodlá.
Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.
Kromě gurmánského zážitku si lidé z vietnamské restaurace Chich food's v Hradci Králové odnesli i střevní potíže. "Stala se fatální chyba, která se stát neměla," omluvila se restaurace. Na vině je nejspíš arašídová omáčka. Hygienici potvrdili salmonelu.
Ostraha židenického supermarketu kontaktovala hlídku městské policie, aby ji upozornila na dvě údajné zlodějky. „Ženy ve věku jednadvacet a čtyřiadvacet let podle ní skládaly potraviny namísto nákupního vozíku do kočárku, ve kterém je pak bez zaplacení provezly pokladnami,“ informovala o případu mluvčí Městské policie Brno Markéta Skřivánková.
Herci Martinu Zounarovi se podařilo shodit dvacet kilogramů. Nesmírně si to pochvaluje především kvůli svým divadelním rolím. Hektický životní styl ho totiž dovedl k tomu, že se nevešel do kostýmů a ztrácel svůj herecký typ. Teď je už zase ve skvělé kondici, a dokonce o tom s odbornicí na hubnutí sepsal knihu.
Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.
Zdražování, růst cen a životních nákladů. Lidé platí více za vodu, plyn i jídlo. Řeší, na čem se dá ušetřit, co je kde v akci nebo jaký spotřebič je úspornější. A zvířecí mazlíček? To je další položka v rozpočtu.
Zdražily energie, potraviny a také krmivo pro zvířata. Chovatelé domácích mazlíčků však raději šetří na sobě než na psech nebo kočkách. „Můžu nakupovat levné granule někde v supermarketu, ale můžu tím našemu psovi jenom uškodit. A to samozřejmě nechci. Šetříme raději jinde,“ řekla Věra Tichá ze Svitav. S manželem chovají zlatého retrívra Maxe. Vědí, že potřebuje kvalitní granule. „Ani sobě nekupujeme úplně nejlevnější potraviny. Šetřit ano, ale s rozumem,“ dodala chovatelka. Za dvanáctikilové balení granulí zaplatí nyní okolo tisícovky.
Cena piva, konkrétně Plzeňského Prazdroje, vystoupala na podzim loňského roku v některých plzeňských hospodách nad 60 korun a na této výši se zatím drží i nyní. Přestože celková spotřeba piva na hlavu u nás klesá už několik let, ve větších městech si hospody na návštěvnost stěžovat nemohou.
Postní potravinová sbírka se od pondělí 27. března do čtvrtka 30. března koná v obcích Uherskobrodska. Za první dva dny lidé na pomoc sociálně slabým spoluobčanům v regionu darovali přibližně 210 kilogramů zboží.
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Provozovatel liberecké restaurace Neptun na Nerudově náměstí musel začátkem letošního roku reagovat na energetickou krizi a zdražování, což se promítlo do cen za jídlo a pití. Nyní doufá, že to nejhorší je za nimi a situace se bude uklidňovat.
Milovníci konspiračních teorií varují před dalším nebezpečím pro svobodné lidstvo. Jeho zotročení, které podle nich připravují světové elity, proběhne skrze potraviny. Mimo jiné hmyzí výrobky. Na sociálních sítích proto kritizují obchodní řetězce a dopravce, kteří je zařazují do prodávaného sortimentu, nebo se drsně obouvají do škol, kde probíhá ekologická osvěta.
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Většina z nich v posledním roce opět zdražovala. Najde se ještě na Příbramsku polední menu s polévkou pod dvě stovky?
V severokorejských věznicích panují podle nevládní neziskové organizace Korea Future nelidské podmínky. Vězni tam mají zažívat mučení a jsou tak vyhladovělí, že se musejí uchylovat k pojídání hmyzu. Odsouzené ženy taky musejí podstupovat nucené potraty a denně zažívají znásilňování. V rozsáhlé reportáži o tom informoval portál CNN.
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Nekupují si menstruační vložky. Jednoduše na ně nemají peníze. Nahrazují je tím, co zrovna mají po ruce. Tedy toaletním papírem, novinami či různými hadry. Politici i odborníci proto hledají způsob, jak ženám v podobné situaci pomoci. Jednou z cest je daň z přidané hodnoty (DPH).
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Zdražení je přitom oproti minulému roku, kdy ceny jídel rostly jen nepatrně, o dost znatelnější. Najde se v restauracích na Berounsku polední menu pod dvě stovky?
Asi čtyři miliardy lidí na celém světě nepoužívají toaletní papír. Buď kvůli nedostatku stromů v jejich regionu pro jeho výrobu, nebo proto, že je pro ně přílišným luxusem. S tím souvisí třeba i fakt, že v mnoha pro nás exotických zemích používá personál v restauracích k přípravě a servírování jídla jen pravou ruku. Tento zdánlivý detail je důležitý pro všechny cestovatele a jejich zdraví.
Vysoké ceny energií, vody a hlavně potravin. Ty jsou v posledních měsících vyšroubované až ke stropu a trápí kde koho. Rodiny, restaurace a stejně tak školní jídelny. Vaří obvykle pro stovky strávníků denně a růst cen je pro ně citelná rána.
Zvýšení plateb, které naštěstí nebude nijak dramatické. V Přerově od 1. dubna podraží veškeré sociální služby - připlatí si jak klienti domova pro seniory a pečovatelské služby, tak denního pobytu nebo městských jeslí. Důvodem je novelizace úhradové vyhlášky, ale do navýšení se promítly i rostoucí ceny energií a potravin. Část nepokrytých nákladů ponese na svých bedrech město.
Vysoké ceny potravin trápí i vedoucí kuchařku školní jídelny při ZŠ Čapkova v Klatovech Olgu Krčmárikovou. O to víc právě nyní, kdy jsou nejvyšší ceny mimo jiné i u zeleniny, protože tato škola je známá zdravou stravou, za což vyhrála i celorepublikovou soutěž mezi osmi stovkami jídelen.
Školní jídelny i na jihu Čech bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš. Někde drahé potraviny rovnou vynechávají, jinde se snaží nahradit čerstvé mraženými. Dětem také z jídelníčku často mizí saláty nebo ovoce. Zdražování jídel se stravovací zařízení snaží maximálně oddálit, některá už k němu ale přistoupila.
Ceny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.
/TÉMA DENÍKU/ Nenakupovat drahé potraviny nebo otevřít své brány dospělým strávníkům. S inflací, energiemi i cenou surovin zápasí školní jídelny na Vysočině. Každá z nich však situaci řeší jiným způsobem. Jídelny zároveň nevylučují ani zdražování nabídky.
Kilo cibule za víc než třicet korun a podobná drahota nutí zaměstnance škol chovat se podobně jako rodiny, které pravidelně čtou letáky se slevami. Pokračuje i diskuse, jak co nejvíce dětem zajistit teplý oběd, neplýtvat a nezahltit školy dalšími povinnostmi.
Za obědy pro své děti platí více také rodiče na Vyškovsku. Nejvýrazněji podle vedoucích školních jídelen zdražil olej, vejce, zelenina, maso a mléčné výrobky. „Bohužel dnes se již nedá říct, že koprovka s vejci je levné jídlo. Dalším problémem jsou vysoké ceny energií. Loni na podzim jsme zdražili obědy o čtyři koruny na současných dvaatřicet,“ informovala například vedoucí jídelny na vyškovské základní škole v ulici Nádražní Petra Holzerová.
Tři děti na základní škole. Jejich obědy stály rodinu Petra Novotného z Blanenska měsíčně kolem dvou tisíc korun. Na podzim podražily a rodiče museli sáhnout do peněženky o několik stokorun víc. V dohledné době to budou muset vzhledem ke zdražování potravin a dalších vstupů zřejmě udělat znovu. „Pořád je to pro nás ale přijatelná částka. Když si vezmu, že je to dvacet teplých jídel měsíčně pro každé z našich dětí. Kdybychom je měli vařit doma, tak to bude mnohem dražší. Rozumím tomu, že vše se zdražuje. Když se i přesto podaří ve škole vařit z kvalitních surovin, nemám s navýšením ceny oběda o několik korun vůbec žádný problém,“ řekl Deníku Rovnost muž.
Některá jídla už za současných cen surovin dětem nabídnout nedokážeme. To přiznávají vedoucí některých školních kuchyní v Královéhradeckém kraji. Často srovnávají nabídku svých dodavatelů, aby jídelny udržely kvalitu jídel pro děti. Jinde ale berou současnou situaci jako výzvu ke větší kreativitě.
S rostoucími cenami jídla bojují i školy v Pardubicích. Potraviny, které jsou meziročně dražší o čtvrtinu, přidělávají vrásky vedoucím školních jídelen. Většina z nich zdražovala obědy v řádu korun už od začátku školního roku.
Většina lidi v Německu se přimlouvá za limit rychlosti na dálnicích, ale politicky se to dosud neprosadilo, napsal Donaukurier. Teď se omezení snaží zavést potají klimatičtí aktivisté, píše list.
Vysoké ceny energií a potravin dopadají nejen na domácnosti, ale také na školy, které provozují jídelny. Lavírují mezi tím, jak i dál vytvářet nutričně hodnotná a chutná jídla, i když cena surovin neustále roste, a zároveň nezvyšovat náklady rodičům. „Lehké to ale není, školy moc možností totiž nemají,“ poznamenává prezident Asociace ředitelů základních škol České republiky Luboš Zajíc.
Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.