Do 19. března mohou zájemci o značku "Chutná hezky. Jihočesky" z řad výrobců regionálních potravin podávat přihlášky. Posedmnácté soutěž organizuje Regionální agrární komora Jihočeského kraje (RAK JK) za podpory Jihočeského kraje. Každý soutěžící subjekt může přihlásit maximálně deset produktů, vyrobených na jihu Čech z maximálního množství zdejších surovin.
Pro návštěvníky obchodů či restaurací v Plzeňském kraji to není zrovna dobrá zpráva. Jen během prvních dvou letošních měsíců tam Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela kvůli trusu hlodavců a dalším problémům již šestou provozovnu nebo alespoň její část.
Profesionální závodník ve fitness a podnikatel Filip Šteflovič loni ukončil svou soutěžní kariéru. Věnuje se naplno podnikání, své firmě se zdravou stravou Fresh krabičky, značce SF7 a působí i coby mentor, kouč a promotér.
Už před rokem se mluvilo o nastupující ekonomické krizi a postupném zdražování obědových menu v restauracích. Letos se k rostoucím cenám přidala také rekordní inflace a prudké zdražování potravin, řízek s přílohou v obědovém menu tak už málokde pořídíte za méně než 150 korun.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu.
Ceny obědů v restauracích na Náchodsku se za poslední rok zvedly o další desetikoruny. Oblíbený řízek s přílohou už leckde pomalu míří ke dvěma stovkám. Podle hostinských si však lidé polední „meníčka“ nechtějí nechat vzít. Alespoň zatím.
Vyřadila jsem ze stravy lepek a zhubla jsem. Kolik takových osobních svědectví jste už na internetu našli? Pokud vás bezlepková dieta inspirovala a chystáte se ji bez konzultace s lékařem nasadit, zadržte. Skuteční odborníci na výživu vysvětlují, jak to dělat lépe a bez zášti k lepku.
O deset až dvacet korun stouply za poslední rok v Hradci Králové ceny obědů. Restauratéři tak reagovali na inflaci. Někteří odliv strávníků nepocítili, jiní mluví o zásadním propadu. Vesměs ale věří, že bude líp.
Češi masivně jezdí nakupovat do Polska. Většina potravin tam vyjde levněji než v českých obchodech. Navíc si mnozí pochvalují lepší kvalitu a chuť. Na polských tržnicích se često setkáte s názvy potravin v češtině, v prodejně si ale musíte poradit sami. Víte, co je burak, indyk, sok nebo warzywa? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Návštěva restaurace a výběr z poledního menu stále patří mezi oblíbené způsoby stravování. Hosté ale musí počítat s tím, že si připlatí. „Nechodím na oběd pravidelně, ale většinou třikrát týdně. Hledím více na čas než na peníze a raději ho trávím jinými aktivitami než vyvářením u plotny,“ řekl strávník Milan Vykoukal s tím, že někdy mu stačí jen polévka a ne celé menu.
Ondřej, zaměstnanec kovoobráběcí firmy v Chrudimi, se v době oběda neodbývá chlebem namazaným máslem, rád si dojde do restaurace a využije nabídku poledních menu. Jeho oblíbeným jídlem je smažený řízek, lhostejno, zda je kuřecí, krůtí nebo vepřový. V posledních měsících ale vnímá, že jídlo zdražuje a ke stravence od zaměstnavatele přidává stokorunu a více.
Oběd za stovku je ve svitavském okrese už čistá utopie. Polední menu se běžně pohybují okolo 150 korun, v některých restauracích dosahují ke dvěma stovkám. Lidem na obědy už ani nestačí stravenky od zaměstnavatele, nosí si do práce raději jídlo z domova. „Dříve jsme chodili s partou z práce každý den na meníčko do hospody. Teď ale všichni šetříme a když už na oběd jdeme, je to výjimečně,“ řekla Ludmila Horáková ze Svitav. A není sama.
Dát si v Pardubicích obědové menu do stovky je už minulostí. Nyní je v některých restauracích obtížné dostat se alespoň pod 180 korun. Podle odborníků ale růst cen obědů zpomaluje.
Prodejny potravin, hospody, výrobny, benzinové čerpací stanice, úřady, ale třeba i stanice lyžařského vleku. Tam všude se vloupávala organizovaná čtveřice mužů, kterou policie lapila a nyní obvinila.
V našem kraji není hmyz zrovna potravinou, na kterou bychom si vzpomněli, když dostaneme hlad nebo žízeň. Skutečností však zůstává, že jej čtvrtina populace denně konzumuje, a to především pro jeho vynikající účinky na zdraví. Hmyz je totiž doslova nabitý antioxidanty. Zařadit pár brouků a cvrčků do jídelníčku tak může mít na vaše zdraví velmi pozitivní dopad.
Drsný způsob jak zhubnout zvolil bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara. Ikona brněnské Zbrojovky kývla na účast v reality show Survivor Česko & Slovensko. A ze Švancary, kterému se vzhledem k jeho zálibě v dobrém jídle zpočátku moc šancí nedávalo, se pozvolna stává vůdčí osobností televizní soutěže.
Drsný způsob jak zhubnout zvolil bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara. Ikona brněnské Zbrojovky kývla na účast v reality show Survivor Česko & Slovensko. A ze Švancary, kterému se vzhledem k jeho zálibě v dobrém jídle zpočátku moc šancí nedávalo, se pozvolna stává vůdčí osobností televizní soutěže.
Kupovat potraviny musí lidé stále, nicméně ani tato stará pravda není v dnešní době opravdovou jistotou. Vládne ekonomika, náklady v konfrontaci se zájmem zákazníků, ziskem a z toho plynoucí ekonomické udržitelností na straně obchodníka. A to už taková jistota není.
Vesnička na česko-polsko-slovenském trojmezí patří k místům, kde přestala fungovat jediná prodejna potravin. Hrčava o ni přišla po osmadvaceti letech. Zavřel s ní i přilehlý Deny Bar. Provozovatelce se to prostě přestalo vyplácet.
Vesnička na česko-polsko-slovenském trojmezí patří k místům, kde přestala fungovat jediná prodejna potravin. Hrčava o ni přišla po osmadvaceti letech. Zavřel s ní i přilehlý Deny Bar. Provozovatelce se to prostě přestalo vyplácet.
Sprchování místo koupele, vaření jen o víkendu. Úprava životního stylu, uskromnění se či omezení návyků patří ke způsobům, jak řada lidí reagovala na zhoršení ekonomické situace.
Sprchování místo koupele, vaření jen o víkendu. Úprava životního stylu, uskromnění se či omezení návyků patří ke způsobům, jak řada lidí reagovala na zhoršení ekonomické situace.
Vesnička na česko-polsko-slovenském trojmezí patří k místům, kde přestala fungovat jediná prodejna potravin. Hrčava o ni přišla po osmadvaceti letech. Zavřel s ní i přilehlý Deny Bar. Provozovatelce se to prostě přestalo vyplácet.
Zdražování těžce dolehlo na pohostinství v Česku. Náklady na suroviny a energie výrazně vzrostly, to se odrazilo v ceně jídla. Například v hotelu a restauraci Koruna v Postoloprtech stoupla za posledních pár měsíců u řízku s přílohou ze 115 na 140 korun. Majitelka Jiřina Barukčičová si uvědomuje, že na další zdražování moc prostor není. Zákazníků chodí čím dál méně, nemůže přijít i o ty, kteří ještě zbývají. Šetří, kde se dá. Sama vaří, jídla v restauraci roznáší, kvůli úsporám zkrátila její otvírací dobu.
Bezmála tři týdny. Tak dlouho měla od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) stopku pekárna ve Sloupu na Blanensku. V Moravském krasu ji provozovala akciová společnost Zemspol. Kontrola výrobnu na začátku února uzavřela kvůli výskytu hlodavců. Našla tam jejich výkaly i potraviny poškozené a kontaminované škůdci. Zaznamenala také výskyt živých hlodavců. Provozovna nebyla proti jejich pronikání zabezpečená.
Kdo je viníkem současných vysokých cen potravin? Na tuto otázku chce znát odpověď Agrární komora České republiky. I proto se hodlá obrátit na Úřad pro ochranu veřejné soutěže, aby prověřil dvě německé skupiny, které mají na českém trhu dominantní cenu. V hledáčku antimonopolního úřadu by se dle agrárníků měly ocitnout řetězce Lidl a Kaufland pod křídly skupiny Schwartz a prodejny Penny a Billa z konsorcia REWE.
Svědomí tížilo 36letého muže, který v minulých dnech nejprve vykradl místnost v mezipatře domu v Klášterci nad Ohří, o den později ale věci vrátil a zašel se přihlásit na policii.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má letos v Plzeňském kraji žně. Od počátku ledna tam uzavřela již pátou provozovnu či její část. Trus hlodavců a další nedostatky tentokrát inspektoři našli v restauraci v Dolanech u Klatov.
Obědy pro seniory v Písku od 1. dubna zdraží. Důvod? Rostoucí náklady. Ceny se zvýší také v úhradách za pečovatelské služby, dražší bude i cestování Taxíkem Maxíkem.
Jedním z témat, které řešili mladovožičtí zastupitelé na svém pondělním zasedání, byla podpora případného vstupu nového obchodního řetězce do města. S návrhem přišla opozice, za svůj si ho však vzali i ostatní zastupitelé.
Po veselém masopustním období nastává čas útlumu - čili půstu. Ten začínal na Popeleční středu, která připadla letos brzo, na dvacátého druhého února, oproti druhého března vloņi. Končil se masopust. Za příspěvek o letošním vodění ve Skaličce velmi děkujeme Františku Pavlíkovi.
Hosté restaurací v metropoli utratí za polední menu přes dvě stě korun. Meziročně jde o nárůst téměř o 17 procent. Dál už by jídlo zdražovat nemělo. Zkušenosti restaurací se liší, někde evidují větší zájem, jinde je začátek roku naopak slabší.
Hosté restaurací v metropoli utratí za polední menu přes dvě stě korun. Meziročně jde o nárůst téměř o 17 procent. Dál už by jídlo zdražovat nemělo. Zkušenosti restaurací se liší, někde evidují větší zájem, jinde je začátek roku naopak slabší.
Třiasedmdesátiletá Jitka čeká s kamarádkami sedmdesátnicemi v kavárně pražského seniorského centra Elpida na hodinu angličtiny. Ceny kávy i moučníků tu nastavili pro klienty nízké, aby si tu mohli v klidu posedět a popovídat si. Někdo ještě rychle dodělává pracovní list, který mají mít na hodinu vyplněný. Další se spolu baví, nejčastěji o tom, jak zase zdražily potraviny. Na dotaz, jak se jí nyní žije po několika valorizacích důchodů, odpovídá Jitka rázně.
Ceny potravin zřejmě v únoru ještě dál porostou, i když již ne lednovým tempem, kdy se meziměsíčně zvýšily v průměru o čtyři procenta. Větší pokles přijde na jaře. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a poradce ministra průmyslu Tomáš Prouza. Podle zástupců Agrární komory a ministerstva zemědělství za růst cen mohou obchodní řetězce.
Jogurt 15 korun, deset vajec 63 korun, litr čerstvého mléka přes 25 korun. Pomeranče? Kilogram za více než 50 korun. Běžné ceny potravin v olomouckých supermarketech. Podle sociálních pracovníků charity na ně po zaplacení bydlení už některé rodiny s dětmi nedosáhnou.
Brambory od lokálních pěstitelů, regionální ovoce nebo zelenina. Zatímco někteří kvůli úspoře času raději nakupují zahraniční potraviny ve velkých supermarketech, jiní se spíše zastaví na farmářských trzích nebo v malých obchůdcích, aby podpořili výrobce z jihu Moravy. Zájmem o lokální potraviny se v uplynulých týdnech zabýval Impact Hub a hnutí Duha. Výsledky průzkumu na Brněnsku ukázaly, že regionální produkty chce pořizovat více než osmdesát procent žen a bezmála tři čtvrtiny mužů.
Masopustní radovánky nedokázali lidem zakázat panovníci ani církev. Oslavy plné bujarého veselí, dobrého jídla a nápaditých masek se zachovaly až do dnešních dnů.
Dlouhá fronta a netrpělivé vyčkávání. Obrázek brzkého rána u řady supermarketů. Slevové akce na vajíčka, máslo či jiné potraviny lákají zákazníky reklamní letáky. Nákupy zboží v akci nejsou jen doménou seniorů. S rostoucími cenami lákají slevy do obchodů čím dál více lidí bez ohledu na věk.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
/INFOGRAFIKA, CENOVÉ SROVNÁNÍ ZBOŽÍ V AKCI/ Šestašedesátiletý Milan z Železných hor má slušnou penzi, ale nechce všechny peníze utratit za potraviny. Už před časem si našel zvláštního koníčka: nakupuje jen věci, které jsou v akci. Zatímco někteří lidé mají své domovní schránky označeny nápisem Letáky nevhazovat, Milan se těší na každý začátek týdne, kdy vezme do ruky propisku a začne si zaškrtávat zlevněné zboží, které hodlá zakoupit.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.
Na konferenčním stolku v obýváku Růženy P. se hromadí aktuální akční letáky všech obchodních řetězců v okolí. Právě podle nich sestavuje seznam na nákup, který následně předá svému zeti. „Nedělám to pořád, ale když mají v některém obchodě zlevněné něco, co mám ráda, raději nakoupím tam,“ vysvětluje. Nejčastěji ve slevách nakupuje jogurty, ovoce, zeleninu a suroviny na pečení. Na každém nákupu tak dokáže ušetřit i čtvrtinu ceny.