Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Věznice v Severní Koreji jsou podle neziskové organizace peklem na zemi. Dozorčí tam vězně mučí, znásilňují a bijí. Ilustrační snímek

Děsivé svědectví z vězení v KLDR: Oběti mluvily o bití, týrání i pojídání hmyzu

V severokorejských věznicích panují podle nevládní neziskové organizace Korea Future nelidské podmínky. Vězni tam mají zažívat mučení a jsou tak vyhladovělí, že se musejí uchylovat k pojídání hmyzu. Odsouzené ženy taky musejí podstupovat nucené potraty a denně zažívají znásilňování. V rozsáhlé reportáži o tom informoval portál CNN.

Ilustrační foto

Školní jídelny bojují s drahotou. Ceny obědů chtějí udržet co nejdéle

Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.

Kdo před cestou do exotických zemí podcení očkování, riskuje, že skončí třeba v takovéto nemocnici

Co mají společného levá ruka a toaletní papír? Tuto souvislost byste nečekali

Asi čtyři miliardy lidí na celém světě nepoužívají toaletní papír. Buď kvůli nedostatku stromů v jejich regionu pro jeho výrobu, nebo proto, že je pro ně přílišným luxusem. S tím souvisí třeba i fakt, že v mnoha pro nás exotických zemích používá personál v restauracích k přípravě a servírování jídla jen pravou ruku. Tento zdánlivý detail je důležitý pro všechny cestovatele a jejich zdraví.

Domov seniorů v Radkově Lhotě. Ilustrační foto.

Sociální služby v Přerově od dubna podraží, část nákladů ponese město

Zvýšení plateb, které naštěstí nebude nijak dramatické. V Přerově od 1. dubna podraží veškeré sociální služby - připlatí si jak klienti domova pro seniory a pečovatelské služby, tak denního pobytu nebo městských jeslí. Důvodem je novelizace úhradové vyhlášky, ale do navýšení se promítly i rostoucí ceny energií a potravin. Část nepokrytých nákladů ponese na svých bedrech město.

Školní jídelny bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš.

Jídelny drtí drahota. Čerstvou zeleninu nahrazují mraženou, papriky vynechávají

Školní jídelny i na jihu Čech bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš. Někde drahé potraviny rovnou vynechávají, jinde se snaží nahradit čerstvé mraženými. Dětem také z jídelníčku často mizí saláty nebo ovoce. Zdražování jídel se stravovací zařízení snaží maximálně oddálit, některá už k němu ale přistoupila.

Ilustrační foto

Školní jídelny se perou se zdražováním surovin, zvyšovat ceny chtějí co nejméně

Ceny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.

Jihokorejský soul během návštěvy Markéty Pekarové Adamové

Soul si na severokorejské hrozby zvykl. Nevylučuje však vlastní jaderné zbraně

/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.

Oběd ve školní jídelně - Ilustrační foto

Koprovka s vejci už dnes není levné jídlo, zní ze školní jídelny ve Vyškově

Za obědy pro své děti platí více také rodiče na Vyškovsku. Nejvýrazněji podle vedoucích školních jídelen zdražil olej, vejce, zelenina, maso a mléčné výrobky. „Bohužel dnes se již nedá říct, že koprovka s vejci je levné jídlo. Dalším problémem jsou vysoké ceny energií. Loni na podzim jsme zdražili obědy o čtyři koruny na současných dvaatřicet,“ informovala například vedoucí jídelny na vyškovské základní škole v ulici Nádražní Petra Holzerová.

Oběd ve školní jídelně - Ilustrační foto

Nejvíce zdražily vejce a zelenina, hlásí školní jídelna v Boskovicích

Tři děti na základní škole. Jejich obědy stály rodinu Petra Novotného z Blanenska měsíčně kolem dvou tisíc korun. Na podzim podražily a rodiče museli sáhnout do peněženky o několik stokorun víc. V dohledné době to budou muset vzhledem ke zdražování potravin a dalších vstupů zřejmě udělat znovu. „Pořád je to pro nás ale přijatelná částka. Když si vezmu, že je to dvacet teplých jídel měsíčně pro každé z našich dětí. Kdybychom je měli vařit doma, tak to bude mnohem dražší. Rozumím tomu, že vše se zdražuje. Když se i přesto podaří ve škole vařit z kvalitních surovin, nemám s navýšením ceny oběda o několik korun vůbec žádný problém,“ řekl Deníku Rovnost muž.

Školní jídelna. Ilustrační foto.

Dražší školní obědy? Kvůli šetření je rodiče dětem neodpírají, tvrdí Luboš Zajíc

Vysoké ceny energií a potravin dopadají nejen na domácnosti, ale také na školy, které provozují jídelny. Lavírují mezi tím, jak i dál vytvářet nutričně hodnotná a chutná jídla, i když cena surovin neustále roste, a zároveň nezvyšovat náklady rodičům. „Lehké to ale není, školy moc možností totiž nemají,“ poznamenává prezident Asociace ředitelů základních škol České republiky Luboš Zajíc.

Restaurace Eatery & Bakery Long Story Short v Olomouci, březen 2023

Restaurace Long Story Short uspěla u Pohlreicha. Ten nešetřil chválou

Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.

Převzetí potravin pracovníky Charity Beroun v OD Albert v Králově Dvoře.

Jídlo ze sbírky potřebuje stále více lidí. Senioři se za svou situaci stydí

/FOTO, VIDEO/ Pro jídlo zdarma si přichází stále větší počet lidí, kteří mají hluboko do kapes. Nejsou to přitom jen bezdomovci, ale také matky samoživitelky nebo dokonce senioři, kteří po smrti partnera nedokážou z jedné penze utáhnout zvyšující se náklady. Charita Beroun rozdá každoročně desítky tun potravin.

Restaurace Eatery & Bakery Long Story Short v Olomouci, březen 2023

Olomoucká restaurace Long Story Short vyhrála u Pohlreicha. Ten nešetřil chválou

Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.

Premiiér Petr Fiala na tiskové konferenci v Praze po jednání vlády, 22. března 2023.

Ceny musí dolů. Stát zesílí kontroly výrobců a prodejců potravin, řekl Fiala

Stát zintenzivňuje kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to projevit i ve zlevnění potravin. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj mají kontroly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.

Zelenina v regálech obchodu s potravinami - Ilustrační foto

Špioni na ceny potravin jsou málo. Experti: Nekula by měl zvážit snížení DPH

V úterý nastínil ministr zemědělství Zdeněk Nekula plán, jak chce zatočit s drahými potravinami za pomoci armády kontrolorů. Podle Deníkem oslovených expertů je to málo a stát by se měl zaměřit i na daňové úniky do zahraničí. Účinnější by podle nich bylo doplnit kontrolory i právní rámec v podobě snížení DPH.

Ministerstvo chce řešit vysoké ceny potravin v obchodech. Do boje hodlá vyslat takřka všechny kontrolní složky státu, ilustrační foto

Boj proti drahým potravinám? Zastropování Nekula odmítl, nasadí armádu špionů

Po vzoru loňské kontroly marží u čerpacích stanic se chce ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nyní soustředit na celý potravinářský sektor. Do boje s drahými potravinami hodlá vyslat takřka všechny kontrolní složky státu. „Špioni“ mají za úkol prozkoumat celý trh – od prvovýrobců až po obchodníky. Ministr si chce také posvítit na slevové akce obchodníků.

Nový pěstounský sklad Charity Hvězda, která působí v Horoměřicích na Praze-západ, vznikne v části rušeného učiliště ve Středoklukách.

Budova bývalého učiliště dá prostor dobré věci: skladu, který pomáhá pěstounům

/FOTO, VIDEO/ Bezpečně pod střechou budou moci být uloženy věci, které pomáhají pěstounským rodinám především ze středních Čech, ale i v Praze (a méně často také v dalších místech republiky) v jejich práci. Zmiňovaná střecha sice potřebuje opravu, nicméně už nyní dokáže poskytnou záruku vhodného uložení rozmanitého materiálu, bez kterého by si spousta pěstounských rodin nedokázala představit své fungování.

Některé potraviny mohou snížit. hladinu cholesterolu v krvi.

Čtrnáct potravin, které vytáhnou z těla cholesterol. Ale s čokoládou opatrně

Děti se bojí strašidel a dospělí cholesterolu. Ovšem zatímco strašidla s postupujícím věkem mizí, u cholesterolu to bývá přesně naopak. Paradoxem je, že cholesterol je ve skutečnosti pro život velmi důležitý. Za jeho mizernou pověst mohou podle odborníků takzvané lipoproteiny, které cholesterol v těle přenášejí. Ty škodlivé jsou jedním z hlavních ničitelů srdce a cév, tedy orgánů, na jejichž choroby v Česku umírá každý druhý člověk. Může zdravý životní styl tento fakt ovlivnit? A jaké potraviny mohou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi snížit?

Věznice Alcatraz v sanfranciském zálivu

Drsný život v Alcatrazu: Kdo se dostal do díry, mluvil o muži se zářícíma očima

Od uzavření jedné z nejslavnějších věznic světa, pevnosti Alcatraz stojící na skalnatém ostrově uprostřed Sanfranciského zálivu, uplynulo právě dnes 60 let. Dnes budí vězení pozornost zejména jako turistická atrakce, ale víte, co by se s vámi dělo, kdybyste se tam dostali coby vězni? A že pokud byste skončili pro nekázeň v „díře“, mohl by vás strašit tajemný škrtící přízrak se zářícíma očima? 

III. Reprezentační agrární ples v Kulturním centru Rakovník.

Zpěvačka Heidi Janků a herečka Veronika Khek Kubařová zpestřily agrární ples

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Spousta tance, hudby, jídla, pití i dobré zábavy. Takový byl III. Reprezentační agrární ples, který se v pátek 17. března uskutečnil v Kulturním centru Rakovník. Večer zpestřila svým předtanečním rakovnická rodačka Veronika Khek Kubařová, která předvedla dva půvabné tance s tanečníkem Dominikem Vodičkou.

Zdeněk Pohlreich hodnotí úroveň restaurací

Zdeněk Pohlreich: Tradiční česká kuchyně to bude mít hodně složité

Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.

V úseku od Bobnické po Poděbradskou u čerpací stanice MOL je  provoz v ulici Maršála Koněva až do léta veden pouze jedním směrem.

Řidiči riskantně projíždějí zákazem v Koněvově ulici. Policisté rozdávají pokuty

/VIDEO, FOTO/ Vedoucí party stavebních dělníků se nestačil divit riskantnímu chování řidičů. Pracovníci firmy ve středu začali s frézováním a zkušebními vrty na části ulice Maršála Koněva kvůli výměně plynového potrubí. V úseku od Bobnické po Poděbradskou u čerpací stanice MOL je tak provoz až do léta veden pouze jedním směrem.

Kamila před hubnutím a po něm

Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.

Fotbalista Petr Švancara na ostrově zhubl osmnáct kilo

Švancara o Survivoru: Jít v noci na záchod? To bylo v pytli. Sex tam není téma

Přiznává, že kdyby neprohrál vyřazovací souboj, nejspíš už by příliš dlouho v televizní reality show Survivor Česko & Slovensko nevydržel. Bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara strávil na ostrově v Dominikánské republice sedmatřicet dní. Za tu dobu zhubl osmnáct kilogramů. „Už jsem byl na rezervě, chtěl jsem jít pro dřevo nebo pro kokos a byl jsem vycucaný úplně strašným způsobem. Odešlo mi tělo, třicet sedm dní jsem nic pořádného nejedl,“ přiznal Švancara v rozhovoru pro Deník.

Fotbalista Petr Švancara na ostrově zhubl osmnáct kilo.

Švancara o Survivoru: Jít v noci na záchod? To bylo v pytli. Sex tam není téma

Přiznává, že kdyby neprohrál vyřazovací souboj, nejspíš už by příliš dlouho v televizní reality show Survivor Česko & Slovensko nevydržel. Bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara strávil na ostrově v Dominikánské republice sedmatřicet dní. Za tu dobu zhubl osmnáct kilogramů. „Už jsem byl na rezervě, chtěl jsem jít pro dřevo nebo pro kokos a byl jsem vycucaný úplně strašným způsobem. Odešlo mi tělo, třicet sedm dní jsem nic pořádného nejedl,“ přiznal Švancara v rozhovoru pro Deník.

Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové na Plzeňsku hlídá uvnitř bezpečnostní služba, zvenku policie. Výzdobu stěn a místností si cizinci, čekající na vyhoštění, vyrobili sami.

Vysoký plot, tři druhy jídla. Deník zjistil, jak se žije cizincům v Balkové

Ze zařízení pro zajištění cizinců (ZZC) v Balkové utekli uprchlíci z Afriky, lidé v okolí se bojí. V Balkové se dva cizinci pokusili upálit třetího. To jsou poslední ze zpráv, které se v médiích objevily v souvislosti se zařízením, jež najdete na severu Plzeňska, v lesích mezi obcemi Chyše, Tis u Blatna a Rabštejn nad Střelou.

Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové na Plzeňsku hlídá uvnitř bezpečnostní služba, zvenku policie. Výzdobu stěn a místností si cizinci, čekající na vyhoštění, vyrobili sami

Vysoký plot a tři druhy jídla. Deník zjistil, jak se žije cizincům v Balkové

/REPORTÁŽ/ Ze zařízení pro zajištění cizinců (ZZC) v Balkové utekli uprchlíci z Afriky, lidé v okolí se bojí. V Balkové se dva cizinci pokusili upálit třetího. To jsou poslední ze zpráv, které se v médiích objevily v souvislosti se zařízením, jež najdete na severu Plzeňska, v lesích mezi obcemi Chyše, Tis u Blatna a Rabštejn nad Střelou.

Výběr darovaného jídla pro potřebné v hypermarketu Tesco Nový Smíchov.

Nedávej do krabic nic, co nesníš i ty. Jak se vybírá darované jídlo?

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nasytit spoustu lidí pomáhají potraviny, které by jinak přišly nazmar. Potravinové bance i dalším organizacím zajišťujícím pomoc potřebným je věnují třeba výrobci mající přebytky – nebo se jim i něco nepovedlo. Pro tohle využití se například výborně hodí dejme tomu malinové jogurty, které se omylem dostaly do obalů s obrázkem jahody. Nebo čokolády, na nichž je chybně uvedena hmotnost; i takové věci se mohou stát. Potravinové přebytky také pravidelně darují obchodní řetězce.

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

Smažený vepřový řízek z obědového menu v hodonínské restauraci na Dolních Valech.

Obědové srovnání v Hodoníně. Řízek v týdenním menu podražil i o dvacet korun

Chutná polévka. Pak smažený řízek a k němu bramborový salát či hranolky. Tradiční oběd stále zůstává mezi vyhledávanými jídly v obědovém menu v řadě restaurací v Hodoníně. Před rokem si jej tam lidé dopřávali často za 110 či 125 korun. Letos si už musejí za meníčka připlatit, někde patnáct, jinde i dvacet korun.