Úderem 14. hodiny se otevřely brány areálu Slavie Havířov, kde se každoročně konají lidmi velmi vyhledávané Havířovské slavnosti. Hudební program začal v 15 hodin, kdy se na hlavním pódiu představil český rapper Paulie Garand. Vedle hudební produkce bude až do 20 hodin v provozu areál zábavy pro děti i dospělé.
Úderem 14. hodiny se otevřely brány areálu Slavie Havířov, kde se každoročně konají lidmi velmi vyhledávané Havířovské slavnosti. Hudební program začal v 15 hodin, kdy se na hlavním pódiu představil český rapper Paulie Garand. Vedle hudební produkce bude až do 20 hodin v provozu areál zábavy pro děti i dospělé.
V Ostrově nad Oslavou zakončí léto dožínkami. Budou tu žehnat úrodě a nebudou chybět ani ukázky zemědělské techniky. V Jimramově chystají jarmark s celodenním programem pro malé i velké.
Do Třebíče na Karlovo náměstí dorazí drsný sport. Předvedou se ti nejlepší, koná se tu Mistrovství České republiky ve Stihl Timbersports. Na Podzámeckou nivu dorazí festival Volný čas není nuda a v Okřískách projdou oživlým zámkem.
V Přibyslavi začaly Slavnosti. Součástí bude i sobotní Mlékárnský den s bohatým programem. Lidé si mohou koupit mlékárenské výrobky a také se mohou proletět letadlem. Veterány si dají sraz v Sobíňově a dobré jídlo a pití bude k dostání v Chotěboři.
Je to zábava, ale zároveň neskutečná dřina a velký stres, říká 31letý číšník Marek Ciler z Trutnova o nové řadě reality show amatérských kuchařů TV Nova MasterChef Česko. Přes castingová kola se probojoval do finálové šestnáctky soutěžících, která před zraky televizních diváků soupeří o lukrativní odměnu 2,5 milionu korun určenou pro vítěze. Co říká na porotce a co na své rivaly? A co sám nejraději jí?
Od středy 6. září byla uzavřena prodejna potravin Verner v Náchodě na Masarykově náměstí. Při kontrole zde inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili celou řadu nedostatků. O den dříve dali stopku i potravinám Verner v Teplicích nad Metují. Tam byla situace ještě o něco horší.
/FOTO, VIDEO/ Kam si zajít na dobré jídlo a nemít opak při placení průvan v peněžence? Mnohé restaurace, bistra a jídelny zvyšují ceny. Pořád je ale na Náchodsku možné najít takové, kde se lze naobědvat do 150 korun. Mezi takové patří Pohostinství u Vlčků, které nabízí domácí kuchyni už déle než dvě dekády. "Začali jsme s tím v roce 2000 když jsem se rozhodl skončit se soukromým zemědělstvím," vrací se ve vzpomínce Vlastimil Vlček na začátek gastronomické kariéry.
Po návštěvě letošní Dočesné jsem opravdu plná dojmů, ale povětšinou spíše těch horších. Abych od začátku nebyla tak negativní, musím pořadatele opravdu pochválit za nový nápad se zálohovanými kelímky – tak čisto pod nohama při "korzování" jsem neměla ještě nikdy. A ceny piva se celkem udržely na loňské úrovni, výjimky speciálů s cenami od 80 korun výše samozřejmě byly, ale to záleží na výběru každého, jestli si ho dá.
Holandský řízek 49 korun, smažený sýr, vepřový steak a koprovka 59 Kč, maďarský guláš 66 Kč, svíčková 72 Kč, denní menu za 85 Kč? To nejsou retro ceny. I v dnešní době se dá za tolik pořídit oběd na Trutnovsku. Deník zjišťoval, kde se dá levně najíst.
Pečovatelky z Charitní pečovatelské služby Blovice, Spálené Poříčí, jednoho ze středisek Diecézní charity Plzeň, podnikají někdy až třikrát denně včetně víkendů náročné cesty po zapadlých vesničkách kolem čtyřtisícového městečka Blovice, ležícího asi 25 kilometrů od Plzně.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.
Plýtvání potravinami, je problém, který spočívá v neefektivním v neefektivním nakládání s jídlem. Patří sem nákup, příprava a konzumace potravin, které skončí v koši. Za příspěvek děkujeme Marcele Kubincové z jindřichohradeckého Informačního centra pro mládež (IMC).
Ceny jídla stále šplhají nahoru a Ostravané tak hledají místa, kde se najíst kvalitně a levně. Deník vybral pět podniků, kde se dá naobědvat do 140 korun i s polévkou. Pro ty, kteří neholdují klasické české kuchyni, jsou k dispozici různé variace ryb, salátů nebo veganská a vegetariánská strava. Některé restaurace nabízí i rozvoz.
Asijské speciality, šťavnaté burgery a další lahůdky mohli okusit návštěvníci Kamencového jezera, které na celý víkend obsadil oblíbený Family food festival.
Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude o cenách potravin jednat ve čtvrtek 7. září se zástupci osmi největších obchodních řetězců působících v České republice. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli zopakoval, že není ministrem cenotvorby, chce nicméně na producenty i prodejce působit neformálně. Uvedl také, že neplánuje měnit zákon tak, aby se dotkl slevových akcí.
Zajít si uprostřed pracovního dne na obědové menu do restaurace se může pořádně prodražit. Pořád se ale ještě najdou místa, kde se dá za rozumné ceny dobře a kvalitně najíst. Deník si nechal od čtenářů poradit, kam zajít na Jičínsku na dobrý oběd, aby to rodinný rozpočet moc nezabolelo.
ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.
/FOTO, VIDEO/ Jasněji je už o budoucnosti maloobchodů s potravinami Pramen a Enapo v Pokraticích, na Cihelně a středu. Jejich existence byla ohrožena po krachu vlastníka obou malobchodních sítí, kroměřížské společnosti Rosa Market. Část Pramenů převzal jihočeský řetězec Flosman, který možná i z dvou litoměřických obchodů udělá Flopy.
Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.
/FOTO, ANKETA/ Po dovolených, prázdninách s dětmi a s vidinou nákupů školních pomůcek bude pro mnohé Přerovany obědové menu tím, na čem se budou snažit co nejvíce ušetřit.
Zhruba každá šestá provozovna stravování, kterou prověřovali pražští hygienici, platila pokutu. A ne jen symbolických pár stovek: v průměru bezmála pět a půl tisíce. Ukazuje to zpráva o činnosti hygienické stanice v metropoli za červenec. K některým z těchto kontrol dali podnět nespokojení návštěvníci, kteří za své peníze rozhodně nechtějí papat U Šmudlinků v Čuňátkově. Lidé se nerozpakují ozvat a poslat udání, pokud se jim něco nelíbí.
Září bývá pro zaměstnance měsícem návratu do práce. A s tím i návratu otázek, kam v poledne zajít na oběd. Řada lidí polední teplé jídlo v restauraci vzdala, cena některých menu se v Šumperku ostatně blíží 170 korunám. Stále však existují podniky, kde je možné najíst se za cenu výrazně nižší.
Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V okrese Bruntál není mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník vyrazil do měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 140 korun.
FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.
V našem okresním městě je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic Uherského Hradiště a vybral svých Top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.
Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.
Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.
Tak jako v každém českém městě, i do novojičínských ulic se začínají kolem jedenácté hodiny dopoledne vydávat lidé z kanceláří, institucí a firem na obědy. Najíst se dá ve městě spolehlivě pod půldruhého sta korun i s polévkou.
Největšího českého on-line prodejce potravin Rohlik.cz čeká zásadní posun na trhu díky otevření nového strategického distribučního centra v Ostravě. Tímto krokem firma nejen posiluje svoji pozici, ale také významně rozšiřuje svoji působnost v nových regionech, a získává stále větší základnu spokojených zákazníků. V pořadí už páté distribuční centrum firma otevře letos na konci října.
V úvodu 35. dílu seriálu se premiér Petr Fiala vyjádřil k definitivní podobě konsolidačního balíčku. Tři základní změny se týkají DPH na denní tisk, která bude dvanáctiprocentní stejně jako u časopisů, zdvojnásobená daň z nemovitosti zůstane obcím a městům a zaměstnanecké benefity budou zatíženy nižší daní. O těchto krocích mluvila většina ekonomů či oponentů od počátku. Proč je vláda do původního návrhu vůbec dávala?
Plzeňské ulice opět ožijí uměním, jen pár dní po Festivalu na ulici se uskuteční desátý Busking Fest. Vyznavači dobrého jídla mohou zajít k Radbuze nebo do Prazdroje, slavnosti se chystají na hradě v Liticích, ve Starém Plzenci, v Malesicích potom tradiční jarmarčení. Na Rokycansku připomenou kulatá výročí dvou železničních tratí a ve Vlkonicích na Klatovsku odhalí pamětní desku pilotovi RAF Matěji Pavlovičovi.
Potravinářská inspekce uzavřela část Pekárny Martin v České Kamenici. Kvůli nečistotám, nevyhovujícím prostorám a nevhodnému skladování potravin zavřela skladovací prostory vyhlášené provozovny.
Dvě pódia, více než 15 interpretů a kapel, VIP kemp, parkoviště i speciální snídaně pro kapely. Pod Bezděz míří tradiční letní festival Hrady.cz. Jídlo si lidé koupí jen za hotovost.
Česká klasika, asijské restaurace, bistro, fast food, ale i chutě Indie. Přestože oběd za stovku je už téměř minulostí, stále se je možné v Pardubicích dobře a levně najíst.
Do Polska vyráží stále víc a víc Čechů. Kromě levnějších potravin nebo pohonných hmot zde vycházejí lépe i tabákové výrobky. Každá třetí vykouřená krabička cigaret v Moravskoslezském kraji je zakoupena v Polsku. Podle ekonoma jsou daně u tabákových výrobků příliš vysoké a stát poté přichází o miliardy korun. „V Česku už cigarety nekupuji. To si tady raději sjedu nakoupit jídlo, načepuju benzin a vezmu si karton cigaret,“ popisuje jeden z Čechů, který si do Polska přijel nakoupit.
/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Milanem Titlem.
/PŘEHLEDNĚ/ Kebab, asijské restaurace, veganské jídlo, fast food, ale i česká klasika. Přestože v posledním roce extrémně vzrostly ceny v restauracích, stále se je možné najíst do 130 až 150 korun za hlavní jídlo. V některých případech dokonce i s pitím či polévkou. Deník vám přináší několik tipů, jak se za rozumné peníze rozumně najíst.
Do Polska vyráží stále víc a víc Čechů. Kromě levnějších potravin nebo pohonných hmot zde vycházejí lépe i tabákové výrobky. Každá třetí vykouřená krabička cigaret v Moravskoslezském kraji je zakoupena v Polsku. Podle ekonoma jsou daně u tabákových výrobku příliš vysoké a stát poté přichází o miliardy korun. „V Česku už cigarety nekupuji. To si tady raději sjedu nakoupit jídlo, načepuju benzin a vezmu si karton cigaret,“ popisuje jeden z Čechů, který si do Polska přijel nakoupit.
/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.
Mezi oblíbené suvenýry, které si lidé mohou dovézt z Chorvatska, jsou některé známé chorvatské potraviny. A mezi nejkrásnější zážitky mnohdy patří návštěva místních konob a restaurací a vychutnání si pestré chorvatské kuchyně. Vyzkoušejte si v kvízu Deníku, jak se vyznáte v chorvatských jídlech a potravinách.