Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Západ slunce v přístavu Nyhavn.

Cestujte podle knih Julie Caplinové. Podívejte se do Kodaně, Brooklynu a Paříže

Spisovatelka Julie Caplinová, která je známá také pod pseudonymem Jules Wake, píše knihy v rámci série Romantické útěky. Ty se v Česku staly za poslední roky hitem. Podle recenzí čtenáře baví i inspirují. Už po prvních dvou dílech Kavárna v Kodani a Pekárna v Brooklynu bylo jasné, že série se rozroste do větších rozměrů. Před nedávnem této spisovatelce vyšla nová kniha Útěk na venkov, navíc, v rámci posledního dílu série Hrad ve Skotsku vyšla také krátká povídka Nejkrásnější dárek. Kombinace romantického příběhu, cestopisu a také poznání například typických kulinářských specialit dané země je pro čtenáře, a především pak čtenářky, velmi atraktivní.

Emma Smetana.

Emma Smetana: S Jordanem žijeme spíš střídmě, nikdy žádné jídlo nevyhazujeme

V pražské restauraci Červený Jelen běží už třetím rokem projekt Dobrojídlo, kdy si šéfkuchař Marek Fichtner zve do kuchyně zajímavého hosta a spolu vytvářejí chutné jídlo. To se následně objeví na pár týdnů v menu a výtěžek z prodeje jde na dobročinnou organizaci. Tentokrát se k plotně postavili Emma Smetana a její partner Jordan Haj.

Obezitolog Martin Haluzík

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.

Specialistka na výživu Margit Slimáková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Chutě nás honí ze dvou důvodů. Je třeba se ptát proč, radí Margit Slimáková

„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.

Ilustrační foto

Tipy na víkend na Znojemsku: putování za vínem i den plný jídla

Hlavy vzhůru! Víkend na Břeclavsku nabídne letecký den na letišti. Nad hlavami vám proletí například i velkolepý Boeing 737. O trofej slunovratu zase zabojují vinaři v Hustopečích. Na Hodonínsko pozveme na nejstarší a největší folklorní festival v Evropě nebo na Dětský den. Znojemsko láká na oblíbené putování za vínem. V Hnanicích si pro vás pořadatelé připravili 17 degustačních zastávek a pokud raději dáváte přednost jídlu, tak zavítejte na Street Food na České ve Znojmě. Spousta báječného jídla zajištěna.

Nová prodejna společnosti UNIKOM na Karlově v Kutné Hoře.

Nový obchod na Karlově: Potraviny těsně před datem spotřeby koupíte za pár korun

/FOTO, VIDEO/ Potraviny za zlomek ceny, ovšem těsně před datem spotřeby nebo po datu minimální trvanlivosti. To je sortiment nové prodejny na Karlově v Kutné Hoře, kterou začátkem týdne otevřela ve svém areálu společnost Unikom. Zástupci firmy věří, že si zboží při dnešní drahotě najde mezi místními své kupce a prodejna bude díky značným slevám schopná konkurovat i zdejším obchodním řetězcům.  

Prodejna potravin v Tyršově ulici v Kutné Hoře skončila.

Postavili ji místní před téměř půl stoletím, teď prodejna na Žižkově skončila

/FOTO, VIDEO/ Prodejna potravin v Tyršově ulici v Kutné Hoře skončila. Firma Unikom, která objekt nyní vlastní, už ji nechtěla dále provozovat, protože byla dlouhodobě ztrátová. Obyvatelé části Žižkova jsou z toho zdrcení. Do obchodu to měli v podstatě pár kroků a navíc si smíšenku téměř před čtvrt stoletím stavěli vlastníma rukama.    

Basketbalový reprezentant Patrik Auda.

S alkoholem jsme kamarádi, i Japonci si rádi dají, vypráví basketbalista Auda

S basketbalovým míčem v ruce už procestoval téměř kompletní evropskou špičku. Zahrál si například v Polsku, Španělsku či Francii, nicméně i to bylo českému reprezentantovi a členovi současné zlaté éry domácího basketbalu Patriku Audovi pořád málo. A tak se rodák z Ivančic u Brna rozhodl, že si vyzkouší dobrodružství v japonské Jokohamě. Přišel, viděl, téměř zvítězil. Každopádně na Dálném východě už je nyní jako doma. „Když promluvím japonsky, tak se fanoušci můžou zbláznit,“ prozradil třiatřicetiletý pivot v rozhovoru pro Deník.

Podle zjištění Deníku jsou potraviny v Chorvatsku obecně mírně dražší než v Česku. Turisté si však pořádně připlatí za jídlo a nápoje v restauracích a bistrech. Ať už v uličkách měst či při plážích

Dražší Chorvatsko: Čevabčiči a brambory za 400 korun. Obchody čekají nával Čechů

Nasmažit řízky, naplnit auto plechovkami s pivem, paštikami, lunchmeaty a dalšími potravinami. Tak trochu retro přístup k dovolené na Jadranu? Informace o extrémním zdražování v Chorvatsku, které se šíří internetem, v Češích probouzejí myšlenky na návrat těchto starých zvyků. Reportéři Deníku proto vyrazili zjistit skutečné aktuální ceny jídla a pití těsně před hlavní sezonou.

Tuning Show Trojhalí, 18. června 2023, Ostrava.

FOTO: Našlapaná auta a kuchaři v akci. Tuning a food show v Ostravě i s rekordem

Jedinečné spojení výborného jídla a výběr těch nejlepších upravených aut z několika světových zemí. To byla víkendová akce Cars & Food Festival Ostrava 2023, konaná v unikátním industriálním prostředí v Trojhalí Karolina. Hala, která patřila jídlu, byla navíc v neděli 18. června svědkem překonávání rekordů.

Darované jídlo vystačí seniorům na týdny.

Ať netrpí hlady. Nadační fond Silvie Dymákové rozdal jídlo seniorům v Hlinsku

/FOTO, VIDEO/ Nadační fond Příběhy novinářky Silvie Dymákové pomáhá samoživitelům a seniorům ve finanční tísni po celé republice. V uplynulých dnech dobrovolníci zavítali do Hlinska, kde rozdali tašky plné potravin. Obdarované vytipoval místní sociální odbor, takže se dárek dostal skutečně k těm, kteří to potřebují.

Ředitelka potravinové banky Kristýna Škabradová přijela do Prachatic a u kulatého stolu nabídla zřízení výdejny potravinové pomoci přímo pro koncové uživatele u nás v Prachaticích.

Potravinová banka zřizuje výdejnu v Prachaticích

Ředitelka potravinové banky Kristýna Škabradová přijela do Prachatic a u kulatého stolu nabídla v rámci projektu Výdejny potravinových bank v ČR zřízení výdejny potravinové pomoci přímo pro koncové uživatele u nás v Prachaticích.

Jak ovlivňuje jídlo naši psychiku?

PODCAST: Průmysl si platil vědce, bagatelizují rizikovost cukru, říká Slimáková

Napadlo vás, že to, co jíme, má vliv nejen na naši kondici, ale ovlivňuje také naši psychiku? Nepravidelná strava, nevhodná a nedostatečná výživa a příliš cukrů zvyšují riziko civilizačních chorob, podrážděnost, výkyvy nálad, zhoršenou koncentraci, paměť a únavu. Vítejte u další podcastové minisérie Jídlo jako palivo. Mým dnešním hostem je doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší výživu ve školách a nemocnicích.

Z návštěvy pivních slavností ve Znojmě v roce 2021.

Tipy na víkend na Znojemsku: Do Hradní ulice láká pivo, do Hrušovan jídlo

Třetí červnový víkend je tady a s ním i několik skvělých akcí. Na Břeclavsku nadšenci vyplují na řeku Dyje a jako tým se utkají o prvenství v závodech na dvě stě metrů. Pozveme vás také do Krytého bazénu v Břeclavi, kde budou rodiny s dětmi plavat ke zdraví. V Bzenci na Hodonínsku se bude konat druhý ročník festivalu VOC vín a v Kyjově se sejdou fanoušci motoveteránů. Na festival zveme i do Znojma, kde se konají Slavnosti Znojemského piva. V Hradní ulici se otevřou výčepní místa a pivo poteče proudem. Kdo dá raději přednost jídlu, může zavítat na food festival v Hrušovanech nad Jevišovkou.   

Tipy na víkend na Blanensku. Boskovice ovládne jídlo i známí umělci

Tipy na víkend na Blanensku. Boskovice ovládne jídlo i známí umělci

Ve znamení dobrého jídla se bude nést víkend na Blanensku. V Boskovicích se uskuteční již třetí ročník oblíbeného Food festivalu. Na návštěvníky čeká spoustu stánků s jídlem i pitím. Nebude chybět ani doprovodný program. Na podiu se představí skupina Jelen nebo rapper Majk Spirit. Zábava bude i na návsi v Mladkově. Sbor dobrovolných hasičů oslaví 120 let od svého založení.

Zemědělství v KLDR. Ilustrační snímek

Raději se sami zabili. V Severní Koreji lidé umírají hlady, ze svědectví mrazí

V Severní Koreji je nedostatek jídla a sousedé umírají hlady. V exkluzivních rozhovorech to novinářům britské stanice BBC sdělili tři lidé žijící v této nejizolovanější zemi světa. Jejich svědectví naznačuje, že situace v totalitní diktatuře je nejhorší od hladomoru z druhé poloviny 90.let. Pchjongjang tvrdí, že zájmy jeho občanů pro něj vždy byly na prvním místě. Svědectví získané BBC zpochybnil tvrzením, že jsou smyšlená a pocházejí od protirežimních sil.

Pediatr a obezitolog Zlatko Marinov s Bohumilou Čihákovou

Příčina dětské obezity? Chudoba, hranolky a laxní rodiče, říká pediatr Marinov

„Všechny obézní děti jsou jak přes kopírák. Nesnídají. První jídlo, co považují za svačinu, si koupí cestou v obchodě. Školní oběd raději nahradí fastfoodem. Odpoledne si koupí zase něco nezdravého. Dnešní děti se téměř nedostanou k vařené stravě, protože současná maminka už vůbec nevaří,“ říká pediatr a obezitolog Zlatko Marinov z TeamPrevent-Santé. Vítám vás u dalšího dílu ze série podcastů Jídlo jako palivo.

Festival bude zaměřený na podporu regionálních pochutin.

Koláčky i mošt. Festival plný chutí na jižní Moravě podpoří regionální potraviny

/VIDEO/ Ve třech jihomoravských obcích se od června do září bude konat kulinářský festival. Ten ponese název Festival plný chuti a zaměří se na regionální potraviny a kuchyni. Širokou paletu producentů i restaurací nabídne Miroslav na Znojemsku, Letovice na Blanensku a Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Festival vznikl za podpory Jihomoravského kraje. Cílem lidí vyrážející za gastro turistikou se po Brnu totiž mají stát právě regiony.

Boskovičtí koupili dvě bývalé prodejny potravin Jednoty. Ve Vratíkově a v ulici Bělská (na snímku). Chtějí je pronajmout a obnovit provoz.

Boskovičtí se pokusí restartovat prodejny potravin. Město koupilo dva obchody

/FOTO, VIDEO/ V lednici chybí mléko. A co mouka na palačinky nebo čerstvé rohlíky? Ještě že je obchod pár kroků od domu a nemusím nikam daleko. Do prodejny potravin a smíšeného zboží v boskovické ulici Bělská chodila Jana Mostovská většinou o víkendech. Teď musí za nákupem šlapat zhruba dva kilometry daleko nebo sednout do auta. Zmíněný obchod totiž boskovické spotřební družstvo Jednota loni zrušilo kvůli dlouhodobě nízkým tržbám podobně jako v boskovickém Vratíkově.

Pavel Procházka a Roman Korčík (potetovaný obličej) u plzeňského městského soudu. Oba přivedla eskorta.

Teror: Spoluvězně bili, močili na ně, brali jim jídlo, vytetovali jim přirození

Peklo. To prožívali spoluvězni recidivistů Pavla Procházky (26) z Plzně a Romana Korčíka (30) z Holýšova. Oba fyzicky disponovaní muži, kteří mají za sebou shodně více než deset odsouzení, je v cele plzeňské věznice na konci roku 2021 a začátku roku 2022 podle obžaloby surově bili, a to nejen rukama, ale i třeba dřevěnou tyčí či lžící, a ještě to přes mobil vysílali kamarádům na svobodě.

U mostu Přátelství na polské straně Těšína zmizí chátrající budova celnice, vyroste nová a dominantou bude replika tramvaje.

Těšín chce připomenout historii města jídly a nápoji na téma tramvaje

Guláš pana revizora či zákusek Jízdenka. Těšín chce nabízet jídla na téma tramvaje. Město připravuje novou turisticko-gastronomickou atrakci. Radnice české i polské části Těšína chce oslovit podnikatele v gastronomii, aby se zapojili do projektu Kulinární stezky po stopách těšínské tramvaje.

Jitka Houdková z Jirkova.

Na kojenecké mléko a pleny rodinám fakt nezbývá, říká Jitka Houdková

Jak vypadá život samoživitelek, poznala Jitka Houdková zblízka. Po rozchodu rodičů žila jen s maminkou, která se musela hodně otáčet, aby své děti po všech stránkách zabezpečila. „Poznala jsem, co je to nemít. Na druhou stranu můžu říct, že se maminka hodně snažila, abychom nedostatek, já ani moje sestra, nepocítily,” říká dnes. Její zkušenost se ale propsala do charitativní snahy, kterou teď rozvíjí. Se svým spolkem Mámy v akci pomáhá těm, kdo propadají sítem sociální pomoci a nemají třeba na hodnotné jídlo pro děti.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici.

Vycvičte si zadek. Mnohem lepší pro čištění střev je kravinec než hezká šiška

Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Za stolem jako kyselina. Profi jedlík Radim Dvořáček se cpal v Boskovicích v restauraci Eden obřími burgery.

Za stolem jako kyselina. Profi jedlík se cpal v Boskovicích obřími burgery

/FOTO, VIDEO/ Deset rohlíků a dva kelímky vlašáku. Dobře, tři, ale to je strop. Víc do sebe nemůže tenhle střízlík nacpat. Vždyť váží sotva šedesát kilo! Omyl. Radim Dvořáček se za stolem mění v pohádkového Otesánka a hravě spořádá vše, co se mu naservíruje pod nos. S trochou nadsázky se dá jeho apetit srovnat s působením kyseliny. Ne nadarmo se na svém internetovém kanálu tento chlapík z Ostravy s přezdívkou Steel Rod tituluje nejlepším profesionálním jedlíkem v Česku. S několika zápisy v knize rekordů za spořádané množství jídla a rychlost. V pátek odpoledne se v boskovické restauraci Eden pokouší zdolat další výzvu na talíři. „Přijel jsem, abych tu spořádal zdejší specialitu. Hamburger velikosti XXL. A ne jeden. Zkusím hned dva,“ usmívá se dvaatřicetiletý drobný muž.

Přítomnost hmyzu v jídle budí u většiny lidí odpor

Na hmyzu debužíroval už Aristoteles. Z jídelníčků Evropanů zmizel kvůli odporu

Trend konzumace hmyzu a jeho legalizace jako potraviny dnes vyvolává kontroverze i řadu spekulací. Jeho pojídání má přitom tradici dlouhou možná jako lidstvo samo. „Je například zdokumentováno, že Australopithecus robustus rozhrabával mraveniště termitů, která pojídal. První zmínka o konzumaci hmyzu v Evropě pochází z Řecka, kde se konkrétně cikády považovaly za pochoutku,“ vysvětluje profesorka České zemědělské univerzity Lenka Kouřimská.

Simona se svou fenkou Meggie, ještě, než se dala do hubnutí pod dohledem lékařů.

Simona opakovaně hubla a přibírala. Nakonec se zbavila 72 kil a váhu si už drží

Dokud Simona jako malá sportovala a hrála závodně házenou, nevěděla, co to jsou nadbytečná kila. Jenže pak přišel ve dvanácti letech těžší úraz, který přinesl vzestup váhy. Nevzdala se a k házené se vrátila. Jenže při lyžování v pětadvaceti letech si poranila koleno, a to už byl se sportem konec. Její maximální váha 168 kilogramů ji nakonec přiměla zajít si pro pomoc k lékařům.

Od vidlí po vidličku v Zábřehu.

UHO už školáky děsit nemusí. Jídelny v Zábřehu mohou využívat lokální potraviny

Univerzální hnědá omáčka, lidově řečeno UHO, která děsila strávníky školních jídelen po několik generací, už k mání není. A nebude. Nejen proto, že se nedala jíst, ale zejména z důvodu, že ji nahradily nové trendy ve zdravé, a přitom chutné stravě. Specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková o tom v Zábřehu diskutovala na přednášce určené vedoucím školních jídelen. Mluvilo se také o využití regionálních potravin díky iniciativě Od vidlí po vidličku.

Je rozhodně lepší mít nadváhu, ale být fit, než být hubený a bez dobré fyzičky.

Obezitolog Martin Matoulek: Proč vážíme 200 kilo? Hubnutí je prostě nepřirozené

Pomozte mi zhubnout. S tímto požadavkem přichází za lékaři rok od roku více lidí, kteří mají stále více kilogramů. Zatímco před dvaceti lety ještě bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes není 200 a více kilo žádnou výjimkou. Proč naše populace tolik tloustne, proč drastické diety nikdy nepomohou a kdy může být nadváha lepší než hubenost, jsme si povídali s naším předním obezitologem profesorem Martinem Matoulkem.

Slunce má schopnost desinfikovat i zbavovat bakterií a plísní.

Pět špinavých věcí, pro které máte na dosah nečekaného pomocníka. A úplně zdarma

Jak odstranit pach z dřevěného kuchyňského prkénka a co pomůže na zatuchlé poličky z lednice? Sluneční paprsky mají větší čistící schopnost než mnoho běžných prostředků. Zbavují zápachu, bělí prádlo, zabíjí roztoče a spóry plísní, ale i čistí některé kuchyňské náčiní. Dát každý den vyvětrat ložní prádlo na balkon a nechat sluneční paprsky, ať si poradí s parazity a dodají peřinám čerstvý nádech, je skvělý nápad. Peřiny ale nejsou to jediné, s čím si slunce poradí.

Nadměrné pocení se nejčastěji projevuje na dlaních, chodidlech, v podpaží, na čele nebo zátylku.

Jak vyzrát na pocení, když deodorant selže? Někdy stačí změnit jídelníček

Pocení je do určité míry běžnou součástí zdravě fungujícího organismu. Tělo se jím ochlazuje při vyšší fyzické aktivitě a ve dnech, kdy by mohlo dojít k přehřátí vlivem extrémních teplot. Když se ale nemůžeme zbavit koláčů v podpaží ani v klidovém stavu, mluvíme o nadměrném pocení, které dokáže značně znepříjemnit život. Co ho způsobuje a jak mu lze zabránit?