/FOTO/ Požár v jednom z bytů bytového domu pro seniory v Letohradě likvidovali hasiči ve středu 20. září dopoledne. Seniora, který zapomněl na sporáku jídlo a hrnec kvůli tomu začal hořet, nenapadlo nic lepšího, než to uhasit vodou. Skončil v nemocnici, plameny poškodily celou místnost.
Mnozí pěstitelé z jihu Moravy si stěžují na špatnou úrodu brambor. Někteří farmáři avizují až o čtvrtinu horší sklizeň, důvodem je podle nich počasí - konkrétně chladné jaro a převážně suché léto. Kvůli vyšším nákladům a menší úrodě ve srovnání s loňským rokem zdražili, ceny se tak nyní v průměru pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna v Mikulově zaujala porotu kulinářským cyklem pro děti s názvem Chutné příběhy. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z jihu Moravy. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Na špatnou úrodu brambor si stěžují mnozí pěstitelé z Vysočiny. Až o čtvrtinu horší sklizeň avizují někteří farmáři už v polovině září, důvodem je podle nich chladné jaro a převážně suché léto. Ve srovnání s loňským rokem kvůli vyšším nákladům a menší úrodě zdražili, aktuální ceny se tak nyní průměrně pohybují kolem patnácti korun za kilo brambor.
Dnes už celkem dobře víme, že nemáme jíst plesnivějící chleba či sýry ani poté, co plíseň odkrojíme. Nebo že z drůbežího masa či syrových vajec může hrozit otrava salmonelou i jinými choroboplodnými zárodky. V kuchyni ale máme ještě jednu potravinu, která se tváří velmi nevinně. Přitom může její konzumace způsobit otravu, končící v extrémních případech i smrtí. Ohrožené jsou děti, ale i dospělí. Jde o fazole.
Na severovýchodě Libye, v oblasti postižené před týdnem záplavami, podle některých zdrojů hrozí protržení dalších dvou přehrad. Informovala o tom v noci na pondělí agentura DPA. Zprávy o situaci na těchto dvou přehradách jsou ale rozporuplné, místní úřady tvrdí, že jsou v dobrém stavu a nebezpeční nehrozí.
/FOTOGALERIE/ Časy, kdy jsme jsme za oběd i s polévkou platili do stovky, jsou nenávratně pryč. Stále se ale na Mělníku najdou podniky, kde se dá v poledne dobře najíst a nevracet se zpátky do práce s prázdnou peněženkou. Deník vám nabízí několik tipů.
/FOTOGALERIE/ Když si zájemce projde cestovatelský portál Tripadvisor.com a vybere nejlepších pět restaurací s klasickou převážně českou kuchyní na Příbramsku, má takřka stoprocentní jistotu, že tam nabízejí polední menu za vcelku přijatelné ceny.
V době všeobecně rostoucích cen se Kladenský deník zaměřil na obědové menu. Zjišťoval, kde se dá stále dobře najíst, zejména pak v čase oběda, do sto padesáti korun. Našel přitom tipy v okresním městě, ale i jinde po regionu.
Dny NATO, to nejsou jen armáda a ukázky. Na mošnovské letiště míří desítky tisíc lidí, kteří zde stráví řadu hodin a nachodí množství kilometrů. A je tak logické, že se během té doby chtějí občerstvit. A z čeho mohou vybírat? Deník si prošel stánky, aby zjistil, jaké jídlo a pití lze koupit a za kolik.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování před zdravotně závadným kuřecím masem. Inspektoři problémový vzorek odebrali v provozovně Penny Marketu v Rooseveltově ulici v Olomouci.
/FOTO/ Soutěž o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje už zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo ve čtvrtek 14. září na libereckém náměstí v rámci dalšího ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje, jehož součástí byla i ochutnávka jednotlivých produktů.
Hygienici na Vysočině letos od května do konce prázdnin zkontrolovali 188 stánků s rychlým občerstvením. Nedostatky zjistili u osmatřiceti provozovatelů, kteří nabízeli teplá jídla, sladké pokrmy a nápoje. Nejčastějšími prohřešky byly chybějící informace o alergenech v pokrmech, nedostatek potřebných dokumentů k provozování stánku a někteří se dopustili i klamání spotřebitelů.
Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.
Desítky lidí se letos na jaře nakazily salmonelou po požití jídla ve vietnamské restauraci na Velkém náměstí v Hradci Králové. Kriminalisté případ kvalifikovali jako podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti a nyní věc odložili.
Prestižní značkou Regionální potravina Ústeckého kraje se mohou nově chlubit produkty několika výrobců ze severu Čech. Paštika z Podbořanska, mrkvový dort z Litoměřicka a nebo jeřabinový likér z Lounska.
„Voda není ta správná tekutina, která nás dokáže nejlépe hydratovat, čili zavodnit,“ opakovalo se nedávno v různých textech, které lidé mohli číst na internetu. Je to pravda? Záleží na tom, kdy nebo jak pijeme vodu? A co pomůže, aby nás třeba káva méně odvodňovala?
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?
Obec Březno na Chomutovsku uspořádala v sobotu 9. září svůj první festival jídla. K ochutnání byly tradiční i exotické pochoutky, součástí programu byly kuchařská show i hudební vystoupení.
V době všeobecně rostoucích cen se Deník na Vyškovsku zaměřil na obědové menu. Zjišťoval, kde se dá v restauracích stále dobře najíst do sto padesáti korun, našel přitom tipy v okresním městě, ale i jinde po regionu.
Navzdory všeobecnému zdražování se stále dá v Jihlavě naobědvat za částku menší než sto padesát korun. Ve městě strávníci najdou stále i takové podniky, kde za menu zaplatí sto třicet korun.
Jídlo v některých pelhřimovských restauracích zdražuje. Pro zákazníky tak může být v dnešní době problém najít restauraci, kde prodávají polední menu včetně pití pod sto padesát korun. Strávníci by se museli vzdát například české kuchyně.
/VIDEO/ Je to možné. I v době nekonečného růstu cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde lidé zaplatí za polední menu přijatelnou částku. Dokonce si mohou vybrat hned z několika hlavních jídel.
Dát si oběd a zaplatit méně než sto korun? To je možné ve Žďáře nad Sázavou. Kromě nízkých cen nabízí restaurace a jídelny v okresním městě rozmanité chutě. Strávníci mají na výběr jak z tradičních českých jídel, tak i z pokrmů indické či asijské kuchyně.
Přání je jasné: najíst se levně a dobře. Je to v Blansku možné? Deník se ve městě zaměřil na obědová menu s cenou kolem 150 korun. Navzdory zdražování je takových možností několik.
/FOTO, VIDEO/ Kvůli rostoucím cenám potravin se lidé více než dříve rozmýšlejí, zda si v polední pauze zajít na oběd do restaurace. Přesto se i nyní dá najíst poměrně levně. Také v Třebíči jsou podniky, kde cena menu činí lehce přes stovku.
/UVNITŘ ANKETA/ Deník se na Břeclavsku zaměřil na obědová menu, která si lze koupit za cenu kolem sto padesáti korun. Zájem je o klasiky jako guláš nebo řízek, ale také o vegetariánská jídla.
Zaplatit za polední menu kolem sto padesáti korun není minulostí. Za tuto cenu si lidé ve Znojmě dopřejí například smažený řízek nebo líčka na víně s bramborovou kaší. Redakce Deníku ve městě vytipovala několik podniků, kde drží nižší ceny.
/FOTO/ Festivaly jídla lákají na nové zážitky spojené s ochutnáváním lahůdek tradiční i exotické kuchyně. Protože se těší velké oblibě, připojují se další města a obce, které chtějí tento zážitek lidem dopřát. Svůj první festival jídla například v sobotu uspořádala obec Březno na Chomutovsku.
Dobré a levné jídlo. Dle některých lidí nejdou tyto dvě označení dohromady, ale není tomu tak. Obyvatelé Domažlicka mají hned několik tipů, kde si dobře pochutnají a nenechají tam za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v obcích či s pohledem pod ruce automechaniků.
Severní Plzeňsko oživily Dožínky Plzeňského kraje. Místem, kde si návštěvníci užili atmosféru tradičního dožínkového průvodu, lokální výrobci nabízeli ochutnávky regionálních potravin a také někteří z nich převzali ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2023, byla tentokrát rodinná Farma Janko.
Dobré a levné jídlo. Dle některých lidí nejdou tyto dvě označení dohromady, ale není tomu tak. Obyvatelé Klatovska mají hned několik tipů, kde si dobře pochutnají a nenechají tam za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v obcích.
Chce se vám ještě prodloužit pohodu z dovolené, kdy jste nemuseli vařit, zašli si v průběhu výletu na oběd do restaurace a nemuseli nic řešit? Deník přináší několik tipů, kde se lze chutně najíst za rozumné ceny aniž byste museli hlouběji sahat do peněženky.
Bistro Piknik, které se nachází na Klíši, oslavilo v pátek 8. září třetí narozeniny. Návštěvníci si mohli dopřát ochutnávku prosecca, grilování, tapas nebo si objednat spoustu jídla z nabídky.
Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.
Deník po čase znovu zjišťoval, za kolik se dá pořídit polední menu v restauracích. Pořád se dá poobědvat za přijatelnou cenu. A kdo chce zjistit, co se ukrývá za jídlem nazvaným Myšákův sen, může se vydat do Munic.
Táborský deník v závěru srpna mapoval restaurace a jídelny, kde levně a dobře vaří, strávník odchází dostatečně nasycen a nezaplatí za porci horentní sumy. Místa doporučovali samotní čtenáři na sociálních sítích.
Dobré a levné jídlo. Obyvatelé Rokycanska mají hned několik možností, kde si dobře pochutnají a nenechají za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v dalších obcích.
Neustále se zvedající náklady na potraviny, energie a další položky donutily jít s cenami nahoru i restauratéry. Také na Jindřichohradecku jsou ale stále místa, kde se můžete levně a přitom dobře najíst. Deník na toto téma spustil v uplynulých dnech anketu na sociálních sítích. Drtivou převahu kladných hodnocení překvapivě získalo restaurační zařízení mimo okresní město.
Znáte podnik, kde se můžete na dnešní poměry levně a dobře najíst? Dát si polední meníčko třeba za 120 - 150 korun? Pořád takové restaurace jsou a my jsme se během srpna rozhodli hledat ty nejlepší.
Naobědvat se v Karlovarském kraji pod sto korun, jak tomu stále ještě je v některých odlehlých koutech republiky možné, je nereálné. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kde se dá nejlevněji najíst, a zjistila, že menu za nejnižší cenu se dá pořídit za 150 korun. A je jedno, zda jde o Karlovy Vary či Sokolov.
Asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Někde změnili koncept, jinde jedou podle starých not a oblíbených pokrmů zákazníků.
Doporučíte podnik, kde se můžeme na dnešní poměry dobře a levně najíst? Tak zněla otázka v anketě Českokrumlovského deníku. Čtenáři posílali své tipy na podniky nejen v Krumlově, ale po celém okrese. A sešlo se jich pěkných pár desítek. Podívejte se, kde jim na jihu Čech nejvíc chutná.