Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V okrese Bruntál není mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník vyrazil do měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 140 korun.
FOTO, VIDEO/ Ve Zlínském kraji je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ V Olomouci je celá řada podniků, které nabízejí doslova gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne nejen židle, ale i bankovní konto. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do olomouckých ulic a vybral svých TOP 5 restaurací, které nabízejí obědové menu do 140 korun, včetně polévky.
V našem okresním městě je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic Uherského Hradiště a vybral svých Top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 130 korun.
Levný, přesto však kvalitní oběd? Ne, není to mýtus. I na Teplicku se dají najít podniky, kde se v polední pauze dobře najíte, aniž by vám to vyluxovalo peněženku. Připravte se však na to, že vás nebude obskakovat parta servírek a číšníků. Každá ruka navíc se totiž do ceny jídel výrazně promítá.
Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V našem okrese je mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník však vyrazil do ulic měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit v průměru i 130 korun. Podívejte se na přehled.
Tak jako v každém českém městě, i do novojičínských ulic se začínají kolem jedenácté hodiny dopoledne vydávat lidé z kanceláří, institucí a firem na obědy. Najíst se dá ve městě spolehlivě pod půldruhého sta korun i s polévkou.
Největšího českého on-line prodejce potravin Rohlik.cz čeká zásadní posun na trhu díky otevření nového strategického distribučního centra v Ostravě. Tímto krokem firma nejen posiluje svoji pozici, ale také významně rozšiřuje svoji působnost v nových regionech, a získává stále větší základnu spokojených zákazníků. V pořadí už páté distribuční centrum firma otevře letos na konci října.
V úvodu 35. dílu seriálu se premiér Petr Fiala vyjádřil k definitivní podobě konsolidačního balíčku. Tři základní změny se týkají DPH na denní tisk, která bude dvanáctiprocentní stejně jako u časopisů, zdvojnásobená daň z nemovitosti zůstane obcím a městům a zaměstnanecké benefity budou zatíženy nižší daní. O těchto krocích mluvila většina ekonomů či oponentů od počátku. Proč je vláda do původního návrhu vůbec dávala?
Plzeňské ulice opět ožijí uměním, jen pár dní po Festivalu na ulici se uskuteční desátý Busking Fest. Vyznavači dobrého jídla mohou zajít k Radbuze nebo do Prazdroje, slavnosti se chystají na hradě v Liticích, ve Starém Plzenci, v Malesicích potom tradiční jarmarčení. Na Rokycansku připomenou kulatá výročí dvou železničních tratí a ve Vlkonicích na Klatovsku odhalí pamětní desku pilotovi RAF Matěji Pavlovičovi.
Potravinářská inspekce uzavřela část Pekárny Martin v České Kamenici. Kvůli nečistotám, nevyhovujícím prostorám a nevhodnému skladování potravin zavřela skladovací prostory vyhlášené provozovny.
Dvě pódia, více než 15 interpretů a kapel, VIP kemp, parkoviště i speciální snídaně pro kapely. Pod Bezděz míří tradiční letní festival Hrady.cz. Jídlo si lidé koupí jen za hotovost.
Česká klasika, asijské restaurace, bistro, fast food, ale i chutě Indie. Přestože oběd za stovku je už téměř minulostí, stále se je možné v Pardubicích dobře a levně najíst.
Do Polska vyráží stále víc a víc Čechů. Kromě levnějších potravin nebo pohonných hmot zde vycházejí lépe i tabákové výrobky. Každá třetí vykouřená krabička cigaret v Moravskoslezském kraji je zakoupena v Polsku. Podle ekonoma jsou daně u tabákových výrobků příliš vysoké a stát poté přichází o miliardy korun. „V Česku už cigarety nekupuji. To si tady raději sjedu nakoupit jídlo, načepuju benzin a vezmu si karton cigaret,“ popisuje jeden z Čechů, který si do Polska přijel nakoupit.
/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Milanem Titlem.
/PŘEHLEDNĚ/ Kebab, asijské restaurace, veganské jídlo, fast food, ale i česká klasika. Přestože v posledním roce extrémně vzrostly ceny v restauracích, stále se je možné najíst do 130 až 150 korun za hlavní jídlo. V některých případech dokonce i s pitím či polévkou. Deník vám přináší několik tipů, jak se za rozumné peníze rozumně najíst.
Do Polska vyráží stále víc a víc Čechů. Kromě levnějších potravin nebo pohonných hmot zde vycházejí lépe i tabákové výrobky. Každá třetí vykouřená krabička cigaret v Moravskoslezském kraji je zakoupena v Polsku. Podle ekonoma jsou daně u tabákových výrobku příliš vysoké a stát poté přichází o miliardy korun. „V Česku už cigarety nekupuji. To si tady raději sjedu nakoupit jídlo, načepuju benzin a vezmu si karton cigaret,“ popisuje jeden z Čechů, který si do Polska přijel nakoupit.
/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.
Mezi oblíbené suvenýry, které si lidé mohou dovézt z Chorvatska, jsou některé známé chorvatské potraviny. A mezi nejkrásnější zážitky mnohdy patří návštěva místních konob a restaurací a vychutnání si pestré chorvatské kuchyně. Vyzkoušejte si v kvízu Deníku, jak se vyznáte v chorvatských jídlech a potravinách.
/ANKETA/ Restaurace a hospody napříč Českem zvyšují ceny. Nejinak je tomu i na Orlicku. Někde se však stále můžete dobře naobědvat za rozumnou cenu do 180 korun i s polévkou a nápojem. Některé podniky nadále lákají na levná jídla. Pozor ale na gramáž, někde se konzumentům může stát, že mají pár hodin po obědě opět hlad. Vybrali jsme několik podniků v okrese, kde je podle čtenářů rozumný poměr v ceně a kvalitě. Podívejte se. A můžete hlasovat v naší anketě: kolik jste ochotni utratit za polední menu?
/ANKETA/ Klasika i rychlovky. Dát si na Svitavsku oběd do 150 korun je možné. Polední menu se pohybuje okolo 150 korun, obědy v některých bistrech ale vyjdou levněji. Lidé však přiznávají, že šetří a častěji si do zaměstnání nosí jídlo z domova. Kolik jste vy ochotni utratit za polední menu? Hlasujte v anketě.
Je teplý letní den a na oběd v kulturním domě v Dobroměřicích u Loun se sjíždí řada lidí. Na tácy si pokládají talíře s jídlem, na které mají zrovna chuť. Nabídka na výdejních pultech je pestrá, dominuje česká kuchyně. Plněný bramborový knedlík s uzeným, rajská omáčka, výpečky, smažený květák nebo sýr, svíčková. Každý den výběr ze sedmi jídel, každý si může nabrat tolik, kolik sní. Zaplatí jednotnou cenu 128 korun.
Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.
/ROZHOVOR/ Brňané mohou nově nakupovat zcela samostatně. Brněnská firma Get24 v červnu otevřela první plně samoobslužné potraviny v jihomoravské metropoli. Jak se v plně automatizované prodejně bez přítomnosti prodávajícího nakupuje, už za vás Deník otestoval. Více si o novém konceptu nakupování přečtěte v rozhovoru se spoluzakladatelem firmy Michalem Titlem.
Kam zajít na dobré jídlo a neutratit majlant? I v dnešní drahotě se dá najít podnik, který stojí za to. Dokonce i v centru města a nemusí to být zrovna česká tradiční kuchyně. V každém případě nelze říci, že někde mají levná úplně všechna jídla, spíš záleží na tom, co si objednáte. Velmi oblíbené je například vietnamské bistro Pho Viet ve Velké Hradební ulici. Na oběd sem lidé docházejí už od jedenácté hodiny dopolední a obsluha se nezastaví dřív jak o půl druhé. O její oblíbenosti hovoří i hodnocení v mobilní aplikaci na dovoz teplých pokrmů. Z více jak tří tisíc hodnotících bistru udělilo pět hvězdiček celých 78 procent a výsledné hodnocení dosáhlo 4,6 hvězdy. Málokterý podnik si podobně dobrý výsledek získal od takového množství zákazníků.
Zvýšení daně z přidané hodnoty u přírodní minerální vody, pramenité vody, kojenecké a léčivé vody na 21 procent je podle Svazu minerálních vod (SMV) nelogické a neobhajitelné. Znevýhodní podle něj zdraví prospěšné potraviny proti těm, které jsou pro zdraví rizikové. Záměr vlády, který se nezměnil ani po jednání o možných změnách ve vládním konsolidačním balíčku 23. srpna, SMV nechápe, uvedl v tiskové zprávě.
Kámen i práce s ním nejsou levnou záležitostí. Řada stavitelů raději zvolí ekonomičtější a méně pracnou variantu ze ztraceného bednění. David Kracík ale měl materiál i šikovného kamaráda, s nímž se pustil do stavby pískovcových zídek.
Po letní přestávce Deník pokračuje v seriálu živých debat s politiky. V pátek zpovídal předsedu ANO Andreje Babiše, který navštívil agrosalon Země živitelka. Nejprve ovšem zhodnotil finální podobu konsolidačního balíčku. „Vláda vyslala jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice,“ řekl Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.
Vláda vyslala konsolidačním balíčkem jasný signál, že si nepřeje podnikatele v České republice, řekl Andrej Babiš v pravidelné debatě Deníku pod názvem Co na to Andrej Babiš. „V Maďarsku je korporátní daň devět procent, u nás se zvýší na 21, takže pravicová ODS říká všem podnikatelům, že je tady nechce, a proto je víc zdaní, stejně jako jejich zaměstnance,“ uvedl.
Hlavní příčinou vysokých cen potravin jsou ceny energií a mimořádné zisky energetiků. V dalším díle on-line debaty Deníku nazvané Co na to Babiš? to prohlásil lídr ANO Andrej Babiš.
/ANKETA/ Mnohé restaurace, bistra a jídelny zvyšují ceny. Pořád je ale v České Lípě a okolí možné najít takové, kde se lze naobědvat za přibližně za 150 korun, i když jde spíše o výjimky. Deník se zaměřil na to, jak to s poledními menu vypadá.
V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.
Kvůli trusu hlodavců, výrazně zanedbanému úklidu i silně znečistěným chladicím zařízením uzavřeli hygienici ve středu prodejnu nápojů a potravin Vrtal v Třebíči. Je to přitom už podruhé, co tento obchod v Hrotovické ulici nevyhovoval hygienickým podmínkám. Kontroloři obchod s potravinami uzavřeli i loni.
V expozici Jihočeského kraje představil hejtman Martin Kuba premiérovi Petru Fialovi a ministru zemědělství Marku Výbornému virtuální tržiště. Při zahájení výstavy Země živitelka se hejtman pochlubil zajímavou myšlenkou a nabídl ji také ostatním regionům.
Co na to Andrej Babiš? Deník vám nabídl další díl živé debaty s předsedou hnutí ANO. Tentokrát se redaktorka Kateřina Perknerová lídra opozice zeptala například na vysoké ceny potravin. Zajímala se i o to, jak je to se ziskem Agrofertu. Nestihli jste přímý přenos debaty? Její záznam můžete sledovat v článku.
/TIPY NA LEVNÝ OBĚD NA CHRUDIMSKU/ Za pár měsíců si Ivana a Petr Vernerovi připomenou sedm let od chvíle, co si v Chrudimi na Masarykově náměstí otevřeli bistro. Udržet se v dnešní době v oboru gastronomie není jednoduché, zákazníci koukají na ceny a zajímá je i kvalita nabízeného jídla. Vernerovi to vše mohou nabídnout a v jejich bistru Feast se najedí masožravci, ale i vegetariáni nebo vegani. Přinášíme ale i tipy na tradičnější a cenově ještě výhodnější českou kuchyni, kde se dobře najíst. Podívejte se.
V Budějovicích začal mezinárodní agrosalon Země živitelka. Představí se přes 600 vystavovatelů. Na zahájení přijel i premiér Petr Fiala (ODS), který bude ve čtvrtek na výstavě jednat o cenách potravin a ziscích potravinářských firem se zástupci oboru.
/FOTO, VIDEO/ Potraviny, nápoje, základní drogerie. Ve výhledu potravinový automat, kavárna, prodej plynových lahví nebo Zásilkovna. To je v kostce záměr nového provozovatele obchodu v boskovické ulici Bělská. Původní prodejnu s potravinami a smíšeným zbožím loni boskovické spotřební družstvo Jednota kvůli nízkým tržbám uzavřelo. Podobně jako v boskovickém Vratíkově. Objekty i s pozemkem pak za 4,5 milionu korun koupilo město a nabídlo je k pronájmu.
/NA VLASTNÍ KŮŽI/ V centru Brna se před třemi měsíci otevřely první plně samoobslužné potraviny. Ve skutečnosti jsou však jejich dveře zavřené, a to až do doby jejich otevření pomocí mobilní aplikace a následně vygenerovaného QR kódu.
Mléko patří mezi základní potraviny, ať už vyberete plnotučné, polotučné, odstředěné, čerstvé, trvanlivé nebo čerstvě nadojené. Je zdrojem vápníku, vitaminů rozpustných v tucích, ale i oblíbeným doplňkem kávy a dalších pokrmů. Jak ale poznat kvalitní mléko? Jaký je rozdíl mezi čerstvým a trvanlivým? Které mléko obsahuje nejvíce vápníku? Je odstředěné mléko skutečně ředěné vodou? A co sledovat na obale?
/VIDEO/ „Vážení posluchači, zůstaňte u svých přijímačů. Setrvejte, za malý okamžik budeme vysílat mimořádně důležitou zprávu,“ takovou zprávu vyslal do éteru Československý rozhlas na stanici Praha v časných ranních hodinách 21. srpna 1968. Kdo to ráno zažil, nejspíš na něj nikdy nezapomene. Invaze vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa začala už o několik hodin dříve. Už ráno přistály na hradeckém letišti první sovětské letouny.
Romská svatba, která se odehrála na počátku srpna v restauraci 100dola u Klatov, má další nepříjemné pokračování. Nejprve se na ní strhla bitka, po které skončil muž s úrazem hlavy v nemocnici, nyní řeší majitel restaurace a žena, která instalovala výzdobu, dosud nezaplacené faktury. Jsou zoufalí, marně kontaktují ženicha, aby zaplatil, jelikož nejde o malé částky. Ženich se dušuje, že vše zaplatí.
/FOTOGALERIE, PŘEHLED CEN/ Dvoudenní festival Hrady CZ přijel na svou další zastávku, kterou je tentokrát Hradec nad Moravicí. Festival ale není jen hudebním svátkem, jeho neodmyslitelnou součástí je rovněž gastrozóna. Podívejte se, jak vypadá festivalový ceník jídla a pití.
Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.
Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.
Rozhodne-li se člověk šetřit, nebude to určitě pohodlné, ani jednoduché. Ale určitě to bude efektivní. A kde vlastně s šetřením v domácnostech začít? Nejjednodušší je inspirovat se příkladem. Stačí podívat se o nějakou tu generaci nazpět a zjistit, jak to dělali třeba naše babičky a dědečkové. Podívejte se na pět tipů, jak začít šetřit v domácnosti.