Dát si oběd a zaplatit méně než sto korun? To je možné ve Žďáře nad Sázavou. Kromě nízkých cen nabízí restaurace a jídelny v okresním městě rozmanité chutě. Strávníci mají na výběr jak z tradičních českých jídel, tak i z pokrmů indické či asijské kuchyně.
Přání je jasné: najíst se levně a dobře. Je to v Blansku možné? Deník se ve městě zaměřil na obědová menu s cenou kolem 150 korun. Navzdory zdražování je takových možností několik.
/FOTO, VIDEO/ Kvůli rostoucím cenám potravin se lidé více než dříve rozmýšlejí, zda si v polední pauze zajít na oběd do restaurace. Přesto se i nyní dá najíst poměrně levně. Také v Třebíči jsou podniky, kde cena menu činí lehce přes stovku.
/UVNITŘ ANKETA/ Deník se na Břeclavsku zaměřil na obědová menu, která si lze koupit za cenu kolem sto padesáti korun. Zájem je o klasiky jako guláš nebo řízek, ale také o vegetariánská jídla.
Zaplatit za polední menu kolem sto padesáti korun není minulostí. Za tuto cenu si lidé ve Znojmě dopřejí například smažený řízek nebo líčka na víně s bramborovou kaší. Redakce Deníku ve městě vytipovala několik podniků, kde drží nižší ceny.
/FOTO/ Festivaly jídla lákají na nové zážitky spojené s ochutnáváním lahůdek tradiční i exotické kuchyně. Protože se těší velké oblibě, připojují se další města a obce, které chtějí tento zážitek lidem dopřát. Svůj první festival jídla například v sobotu uspořádala obec Březno na Chomutovsku.
Dobré a levné jídlo. Dle některých lidí nejdou tyto dvě označení dohromady, ale není tomu tak. Obyvatelé Domažlicka mají hned několik tipů, kde si dobře pochutnají a nenechají tam za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v obcích či s pohledem pod ruce automechaniků.
Severní Plzeňsko oživily Dožínky Plzeňského kraje. Místem, kde si návštěvníci užili atmosféru tradičního dožínkového průvodu, lokální výrobci nabízeli ochutnávky regionálních potravin a také někteří z nich převzali ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2023, byla tentokrát rodinná Farma Janko.
Dobré a levné jídlo. Dle některých lidí nejdou tyto dvě označení dohromady, ale není tomu tak. Obyvatelé Klatovska mají hned několik tipů, kde si dobře pochutnají a nenechají tam za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v obcích.
Chce se vám ještě prodloužit pohodu z dovolené, kdy jste nemuseli vařit, zašli si v průběhu výletu na oběd do restaurace a nemuseli nic řešit? Deník přináší několik tipů, kde se lze chutně najíst za rozumné ceny aniž byste museli hlouběji sahat do peněženky.
Bistro Piknik, které se nachází na Klíši, oslavilo v pátek 8. září třetí narozeniny. Návštěvníci si mohli dopřát ochutnávku prosecca, grilování, tapas nebo si objednat spoustu jídla z nabídky.
Děláme to všichni, kteří čas od času vyrazíme na oběd do restaurace či oblíbené hospody. Kontrolujeme ceny u jídel. Ještě před dvěma lety jsme si mohli dát smažený řízek s bramborem a okurkou od 115 do 125 korun. „Pokud ho dnes někde trefíte pod 150 korun, je to tak trochu zázrak. Ale ještě to jde,“ říká vodák Jakub Říha ze severu Čech. V minulých dnech využil s partou tropického počasí a sjeli Otavu.
Deník po čase znovu zjišťoval, za kolik se dá pořídit polední menu v restauracích. Pořád se dá poobědvat za přijatelnou cenu. A kdo chce zjistit, co se ukrývá za jídlem nazvaným Myšákův sen, může se vydat do Munic.
Táborský deník v závěru srpna mapoval restaurace a jídelny, kde levně a dobře vaří, strávník odchází dostatečně nasycen a nezaplatí za porci horentní sumy. Místa doporučovali samotní čtenáři na sociálních sítích.
Dobré a levné jídlo. Obyvatelé Rokycanska mají hned několik možností, kde si dobře pochutnají a nenechají za útratu polovinu výplaty. A jde o restaurace ve městě, ale i v dalších obcích.
Neustále se zvedající náklady na potraviny, energie a další položky donutily jít s cenami nahoru i restauratéry. Také na Jindřichohradecku jsou ale stále místa, kde se můžete levně a přitom dobře najíst. Deník na toto téma spustil v uplynulých dnech anketu na sociálních sítích. Drtivou převahu kladných hodnocení překvapivě získalo restaurační zařízení mimo okresní město.
Znáte podnik, kde se můžete na dnešní poměry levně a dobře najíst? Dát si polední meníčko třeba za 120 - 150 korun? Pořád takové restaurace jsou a my jsme se během srpna rozhodli hledat ty nejlepší.
Naobědvat se v Karlovarském kraji pod sto korun, jak tomu stále ještě je v některých odlehlých koutech republiky možné, je nereálné. Redakce Deníku se pokoušela zjistit, kde se dá nejlevněji najíst, a zjistila, že menu za nejnižší cenu se dá pořídit za 150 korun. A je jedno, zda jde o Karlovy Vary či Sokolov.
Asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Někde změnili koncept, jinde jedou podle starých not a oblíbených pokrmů zákazníků.
Doporučíte podnik, kde se můžeme na dnešní poměry dobře a levně najíst? Tak zněla otázka v anketě Českokrumlovského deníku. Čtenáři posílali své tipy na podniky nejen v Krumlově, ale po celém okrese. A sešlo se jich pěkných pár desítek. Podívejte se, kde jim na jihu Čech nejvíc chutná.
Úderem 14. hodiny se otevřely brány areálu Slavie Havířov, kde se každoročně konají lidmi velmi vyhledávané Havířovské slavnosti. Hudební program začal v 15 hodin, kdy se na hlavním pódiu představil český rapper Paulie Garand. Vedle hudební produkce bude až do 20 hodin v provozu areál zábavy pro děti i dospělé.
Úderem 14. hodiny se otevřely brány areálu Slavie Havířov, kde se každoročně konají lidmi velmi vyhledávané Havířovské slavnosti. Hudební program začal v 15 hodin, kdy se na hlavním pódiu představil český rapper Paulie Garand. Vedle hudební produkce bude až do 20 hodin v provozu areál zábavy pro děti i dospělé.
Do Třebíče na Karlovo náměstí dorazí drsný sport. Předvedou se ti nejlepší, koná se tu Mistrovství České republiky ve Stihl Timbersports. Na Podzámeckou nivu dorazí festival Volný čas není nuda a v Okřískách projdou oživlým zámkem.
V Ostrově nad Oslavou zakončí léto dožínkami. Budou tu žehnat úrodě a nebudou chybět ani ukázky zemědělské techniky. V Jimramově chystají jarmark s celodenním programem pro malé i velké.
V Přibyslavi začaly Slavnosti. Součástí bude i sobotní Mlékárnský den s bohatým programem. Lidé si mohou koupit mlékárenské výrobky a také se mohou proletět letadlem. Veterány si dají sraz v Sobíňově a dobré jídlo a pití bude k dostání v Chotěboři.
Je to zábava, ale zároveň neskutečná dřina a velký stres, říká 31letý číšník Marek Ciler z Trutnova o nové řadě reality show amatérských kuchařů TV Nova MasterChef Česko. Přes castingová kola se probojoval do finálové šestnáctky soutěžících, která před zraky televizních diváků soupeří o lukrativní odměnu 2,5 milionu korun určenou pro vítěze. Co říká na porotce a co na své rivaly? A co sám nejraději jí?
Od středy 6. září byla uzavřena prodejna potravin Verner v Náchodě na Masarykově náměstí. Při kontrole zde inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili celou řadu nedostatků. O den dříve dali stopku i potravinám Verner v Teplicích nad Metují. Tam byla situace ještě o něco horší.
/FOTO, VIDEO/ Kam si zajít na dobré jídlo a nemít opak při placení průvan v peněžence? Mnohé restaurace, bistra a jídelny zvyšují ceny. Pořád je ale na Náchodsku možné najít takové, kde se lze naobědvat do 150 korun. Mezi takové patří Pohostinství u Vlčků, které nabízí domácí kuchyni už déle než dvě dekády. "Začali jsme s tím v roce 2000 když jsem se rozhodl skončit se soukromým zemědělstvím," vrací se ve vzpomínce Vlastimil Vlček na začátek gastronomické kariéry.
Po návštěvě letošní Dočesné jsem opravdu plná dojmů, ale povětšinou spíše těch horších. Abych od začátku nebyla tak negativní, musím pořadatele opravdu pochválit za nový nápad se zálohovanými kelímky – tak čisto pod nohama při "korzování" jsem neměla ještě nikdy. A ceny piva se celkem udržely na loňské úrovni, výjimky speciálů s cenami od 80 korun výše samozřejmě byly, ale to záleží na výběru každého, jestli si ho dá.
Holandský řízek 49 korun, smažený sýr, vepřový steak a koprovka 59 Kč, maďarský guláš 66 Kč, svíčková 72 Kč, denní menu za 85 Kč? To nejsou retro ceny. I v dnešní době se dá za tolik pořídit oběd na Trutnovsku. Deník zjišťoval, kde se dá levně najíst.
Pečovatelky z Charitní pečovatelské služby Blovice, Spálené Poříčí, jednoho ze středisek Diecézní charity Plzeň, podnikají někdy až třikrát denně včetně víkendů náročné cesty po zapadlých vesničkách kolem čtyřtisícového městečka Blovice, ležícího asi 25 kilometrů od Plzně.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
/FOTO/ Mnohem vyšší teploty, než je bezpečné, byly v autě, které převáželo více než čtvrt tuny masa a párků. Odhalila ho kontrola veterinářů a celníků na dálnici D8 u čerpací stanice poblíž Siřejovic na Litoměřicku. V době kontroly bylo chlazení dokonce vypnuté, řidič neměl k nákladu žádné doklady. Pokud by se náklad dostal k zákazníkům, hrozilo by ohrožení zdraví lidí.
Prázdniny skončily a lidé se vracejí do normálního pracovního režimu. S tím souvisí i zvýšená poptávka po obědových menu v centrech měst, Prostějov nevyjímaje. Deník se vypravil na průzkum, kde se v Prostějově přímo v centru města dá slušně a přitom levně najíst. Nabídka je vskutku pestrá a bohatá, podívejte se na TOP 5 podniků podle Deníku.
Plýtvání potravinami, je problém, který spočívá v neefektivním v neefektivním nakládání s jídlem. Patří sem nákup, příprava a konzumace potravin, které skončí v koši. Za příspěvek děkujeme Marcele Kubincové z jindřichohradeckého Informačního centra pro mládež (IMC).
Ceny jídla stále šplhají nahoru a Ostravané tak hledají místa, kde se najíst kvalitně a levně. Deník vybral pět podniků, kde se dá naobědvat do 140 korun i s polévkou. Pro ty, kteří neholdují klasické české kuchyni, jsou k dispozici různé variace ryb, salátů nebo veganská a vegetariánská strava. Některé restaurace nabízí i rozvoz.
Asijské speciality, šťavnaté burgery a další lahůdky mohli okusit návštěvníci Kamencového jezera, které na celý víkend obsadil oblíbený Family food festival.
Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude o cenách potravin jednat ve čtvrtek 7. září se zástupci osmi největších obchodních řetězců působících v České republice. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli zopakoval, že není ministrem cenotvorby, chce nicméně na producenty i prodejce působit neformálně. Uvedl také, že neplánuje měnit zákon tak, aby se dotkl slevových akcí.
Zajít si uprostřed pracovního dne na obědové menu do restaurace se může pořádně prodražit. Pořád se ale ještě najdou místa, kde se dá za rozumné ceny dobře a kvalitně najíst. Deník si nechal od čtenářů poradit, kam zajít na Jičínsku na dobrý oběd, aby to rodinný rozpočet moc nezabolelo.
ANKETA/FOTOGALERIE/ Na každodenní teplý oběd v naší republice dosáhne méně než šestina zaměstnanců. Téměř polovina na oběd do jídelny nebo restaurace nechodí vůbec. To vyplývá z posledního průzkumu, který pro společnost Edenred zpracovala agentura Stem/Mark. Deník proto v posledním srpnovém týdnu vyrazil do ulic Hranic a vybral top 5 náhodných provozoven, které nabízejí obědové menu do 145 korun včetně polévky.
/FOTO, VIDEO/ Jasněji je už o budoucnosti maloobchodů s potravinami Pramen a Enapo v Pokraticích, na Cihelně a středu. Jejich existence byla ohrožena po krachu vlastníka obou malobchodních sítí, kroměřížské společnosti Rosa Market. Část Pramenů převzal jihočeský řetězec Flosman, který možná i z dvou litoměřických obchodů udělá Flopy.
Kristina je chodící důkaz obrovské vůle. Zažila období s nadváhou i ta, kdy byla štíhlá. Ta první zákonitě přicházela ve chvílích, kdy se nesměla ani hnout, nebo když bojovala o zdraví syna. Hubené, a v případě Kristiny i výkonné časy nastávaly, když na sebe měla čas. Momentálně ji sportovní výkony vynesly na stupně vítězů a se svým tělem je moc spokojená.
/FOTO, ANKETA/ Po dovolených, prázdninách s dětmi a s vidinou nákupů školních pomůcek bude pro mnohé Přerovany obědové menu tím, na čem se budou snažit co nejvíce ušetřit.
Zhruba každá šestá provozovna stravování, kterou prověřovali pražští hygienici, platila pokutu. A ne jen symbolických pár stovek: v průměru bezmála pět a půl tisíce. Ukazuje to zpráva o činnosti hygienické stanice v metropoli za červenec. K některým z těchto kontrol dali podnět nespokojení návštěvníci, kteří za své peníze rozhodně nechtějí papat U Šmudlinků v Čuňátkově. Lidé se nerozpakují ozvat a poslat udání, pokud se jim něco nelíbí.
Po dovolených se lidé vracejí do práce a potřebují se někde najíst. V okrese Bruntál není mnoho podniků, které nabízejí gurmánské zážitky, po nichž se člověku prohne židle i bankovní konto. Deník vyrazil do měst a obcí našeho regionu a vybral svých top 5 restaurací, které nabízejí obědové menu, na nějž bude strávníkovi stačit pouhých 140 korun.