Tisíce lidí na jihu a v centrální části Pásma Gazy vtrhly do skladů s humanitární pomocí, berou jídlo a další zásoby nutné k přežití. V neděli o tom informoval Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Podle zástupce úřadu je to varovný signál, že občanský pořádek se v oblasti začíná hroutit, uvedla agentura AP.
Poctivá práce, svobodná mysl a dobrá nálada. Takovým sloganem se řídí firma Konopný táta, která v minulém týdnu začala nedaleko Havířova se sklízením konopí. Jeho výtažky jsou hlavní složkou jejich výrobků.
Poctivá práce, svobodná mysl a dobrá nálada. Takovým sloganem se řídí firma Konopný táta, která začátkem října začala nedaleko Havířova se sklízením konopí. Jeho výtažky jsou hlavní složkou jejich výrobků.
Ovesné vločky jsou obvykle vyzdvihovány jako zdravá snídaně, jídlo vhodné při hubnutí nebo potravina plná vlákniny. Prokazatelně přispívají našemu zdraví. Proč ale může být vhodné zařadit ovesné vločky naopak až do večerního jídelníčku? Pokud máte potíže se spánkem, pak jsou ovesné vločky tou nejlepší večeří.
/FOTO/ Hotel Beneš v Úpici je od 26. října uzavřený. Při kontrole zde inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili celou řadu nedostatků. Podívejte se na snímky. Tedy jen pokud patříte mezi otrlejší jedince.
Asi 200 doručovatelů jídla společnosti Foodora (dříve Mjam) ve středu demonstrovalo za lepší pracovní podmínky. Kromě jiného si stěžují, že firma zaměstnává příliš mnoho volných pracovníků za menší peníze.
/VIDEO/ Restaurace Stonařov k pronajmutí. Takovými slovy láká velký plakát vedle frekventované silnice mezi Jihlavou a Znojmem možné zájemce. Ti se ale přesto nehrnou.
Při kontrole na dálnici D8 bylo u Petrovic zastaveno vozidlo, které převáželo více než 100 kg potravin živočišného původu bez dokladů a při nedodržení teplotních podmínek. Potraviny směřovaly z pražské tržnice SAPA do Německa.
Když se ve Smiřicích řekne U Brožů, každý hned ví. Rodinná samoobsluha byla součástí městečka na Hradecku víc než třicet let. Jejich podnikání je tak trochu příkladem toho, že poctivá práce nese plody. Teď manželé s podnikáním skončili a potraviny převzal Konzum Ústí nad Orlicí.
V sobotu 21. října 2023 se konal už sedmý ročník akce Den zdraví pro celou rodinu. Tentokrát jej zahájila přednáška na téma „Co je dobré vědět a dělat pro zdraví“, kterou připravil diagnostik pan Ladislav Čapek z centra preventivní medicíny Brno. Zájemci se dozvěděli mnohé o fungování těla, mikrosvětě a makrosvětě, ale také o prevenci. K ochutnání byly různé pomazánky z tofu a „salámové“ nářezy, kváskový chleba pečený podle staré receptury a řada dalších produktů a skvělých jídel. Pro náš Den zdraví připravil šéfkuchař pan Zbyněk Diatka výbornou hrstkovou polévku s dýní a na sladko nočky s jablky a tvarohem. Všechna tato jídla byla skvěle připravena a moc chutnala.
„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.
Studenti a pedagogové Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se mohou stravovat v opravené centrální menze na Hradské ulici. Nový provoz bude efektivnější, výdej jídla rychlejší a vybavení odpovídající nejnovějším moderním technologiím. Stavební práce trvaly tři měsíce a stály dvacet milionů korun.
„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.
Bývalý stánek se zeleninou v brněnských Židenicích se mění na rychlé občerstvení s cizokrajnými pokrmy. Vedení městské části nabídlo chátrající stánek v Kuldově ulici k pronájmu muži původně z Makedonie, který nyní místo rekonstruuje. Kromě zaběhlých jídel plánuje nabídku ozvláštnit jeho domovskou kuchyní.
Dne 1. října 1973 bylo v Linci dovezeno poprvé 120 lidem hotové jídlo - zeleninová polévka a opečená sekaná, píší OÖN. Cena byla odstupňovaná, od jedenácti do 30 šilinků za měsíc.
Česká platforma Nesnězeno bojující proti plýtvání jídlem vstoupila do Plzně. Její uživatelé tak mohou od poloviny října kupovat balíčky jídla, které by jinak skončily v koši, s minimálně padesátiprocentní slevou oproti původní hodnotě. K aplikaci se mohou přidat i restaurace, kavárny či pekárny, kterým na konci dne zbývá jídlo, jež vyhazují.
Když se ve Smiřicích řekne U Brožů, každý hned ví. Rodinná samoobsluha byla součástí městečka na Hradecku víc než třicet let. Jejich podnikání je tak trochu příkladem toho, že poctivá práce nese plody. Teď manželé s podnikáním skončili a potraviny převzal Konzum Ústí nad Orlicí.
Na nelegální sklad potravin narazili při kontrole v Lipníku nad Bečvou veterinární inspektoři. „Ve skladu se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu, a to zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso, ale také čtyři tisíce kusů vajec. Část potravin byla prošlá,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů.
Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.
Charitativní podnik stojí na rušné pražské ulici Milady Horákové u stanice metra Hradčanská. I hodinu před otevřením před ním postávají desítky Ukrajinců, nejčastěji babiček, s malými dětmi. A také čeští senioři nebo české matky samoživitelky. I pro ně je zdejší pomoc určena.
Markéta a Kamil Šediví z rodinné Ekofarmy Člupy na Vyškovsku sklízejí ocenění za kvalitní potraviny a pestrou krajinu, kterou vytvářejí kolem své farmy. Od počátku pečují nejen o zvířata, ale i o ovocné stromy a původní dřeviny. „Markéta se stará o zpracování mléka, výrobu produktů a jejich prodej. Já mám na starost zvířata a krajinu,“ říká Kamil Šedivý.
Mikrovlnná trouba je obětavá a nenáročná pomocnice v domácnosti, ale její čištění se někdy zanedbává. Postupně se v ní tak hromadí zbytky jídla, mastnota a špína, občas v ní nějaké jídlo i exploduje. A když konečně dojde na očistu, bývá opravdu náročná. Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků. Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? A čeho se při čištění mikrovlnné trouby vyvarovat?
Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?
Na rozdíl od stovek dalších Čechů zatím nevyužila nabídky repatriačního letu a zůstává v Izraeli. Chce totiž být po ruce klientům domova v Netanji, kde pracuje jako sociální pracovnice, i svému příteli - Izraelci, který bojuje na frontě. Ilona Škamlová tak nyní píše Deníku z válkou zmítaného Izraele.
Z válkou zmítaného Izraele píše pro Deník Litoměřičanka Ilona Škamlová. Na rozdíl od stovek dalších Čechů zatím nevyužila nabídku repatriačního letu a v Izraeli zůstává. Chce být po ruce klientům domova v Netanji, kde pracuje jako sociální pracovnice. A také zůstat nablízku svému příteli, Izraelci, který bojuje na frontě.
/FOTO/ Nejen pití, sladkosti a autokosmetiku nebo stěrače či žárovky je možno kupovat na benzinkách – někde zavádějí i nabídku ovoce, zeleniny, uzenin, mléčných výrobků a pečiva. Spojení čerpací stanice s menší prodejnou, většinou otevřenou nonstop, není novinkou – objevuje se ale nový model.
Mladí lidé z takzvané generace Z, tedy narození mezi lety 1996 a 2009, plýtvají jídlem nejvíce. Vyplývá to z průzkumu odborníků z Mendelovy univerzity v Brně. Podle nich jde přitom o důležitou věkovou skupinu, která už v současnosti zakládá rodiny a vede domácnost.
Nadcházející víkend bude na Břeclavsku ve znamení jídla. V sobotu se v areálu pod břeclavským zámkem koná kulinářský festival pikantních a pálivých jídel "Kotle hoří dál". Kdo se odváží, muže vyzkoušet nejostřejší pálivé pochoutky. Ve stejný den, u Cykloterasy Na Bažině, se můžete těšit na "Gulášfest na Bažině", kde se utkají milovníci vaření gulášů. Jejich vůně vás bude dráždit celý den.
Doporučovanou listovou zeleninou nebo zrním je příliš neuctíte. Hejno (kdysi divokých) kachen v areálu výstaviště v Lounech je zvyklé na jiné laskominy. A přidává se k nim i parta nutrií, bydlící v sousedství.
Tušíte, co se stane s vaším tělem, když do každodenního jídelníčku přidáte jedinou misku zeleniny a ovoce? Budete hodně překvapeni a možná se i pro příště obejdete bez doktora. Hemoroidy, záněty nebo tloustnutí – tomu všemu se vyhnete jednoduchou změnou jídelníčku. Odbornice na výživu vysvětluje, proč se s tělem začnou dít doslova zázraky.
Myší bobky, výrazně zanedbaný úklid a další problémy objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole rychlého občerstvení na náměstí v Domažlicích. Provozovnu okamžitě uzavřela. Letos jde již o devátý podnik v Plzeňském kraji, kde našla inspekce tak závažné problémy, že ho buď uzavřela celý nebo alespoň jeho část.
Na sociální síti TikTok se rychle šíří videa, v nichž lidé jedí před ulehnutím do postele ananas. Kousku ovoce připisují „ten nejlepší spánek všech dob“. Příznivé účinky ananasu potvrdili i experti zabývající se spaním, kteří vysvětlili, že obsahuje melatonin.
/FOTO/ Sedm vnoučat, čtrnáct pravnoučat a pět prapravnoučat má Josefa Antonie Švaňhalová. Rodačka z Násedlovic oslavila v kyjovském Centru služeb pro seniory kulaté, už sté narozeniny. Také na slavnostním dortu se v blízkosti jahod a srdíček vyjímala jedinečná číslice 100.
/FOTO/ Matky po porodu mají nově od tohoto týdne v porodnici znojemské nemocnice celodenní občerstvení formou bufetu. Tento způsob stravování nahrazuje snídani a svačiny. Oběd a večeři pak i nadále dostávají jako ostatní pacienti a vybírají si ze čtyř jídel.
Lidé v sobotu opět zamířili do Chanovic, kde se konal již 16. ročník Dne tradiční potraviny. Kromě jídla a výrobků byla k vidění také novinka ve skanzenu.
Armáda obnovila kontrolu nad izraelskými vesnicemi u hranice s Pásmem Gazy, oznámil mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari. Izraelská televize uvádí, že povoláno do služby bylo na 300 tisíc izraelských rezervistů. Nadále podle armádního mluvčího dochází k izolovaným bojům, ale vesnice, které radikálové při sobotním útoku přepadli, už jsou zcela opět pod izraelskou kontrolou. Izraelský ministr obrany Joav Galant nařídil totální blokádu Pásma Gazy.
Bohumínský městský úřad se letos zapojí do sbírky potravin, kterou pořádá Potravinová banka v Ostravě pro instituce Moravskoslezského kraje. Zatímco veřejnost bude moci přispět tradičně na svatého Martina, zaměstnance samospráv čeká charitativní akce o téměř měsíc dříve.
Obchodníci se zvolna tak jako každý rok připravují na své obvyklé slevové akce. V předvánočním období je předznamená tradiční Black Friday, který letos připadá na pátek 24. listopadu. „Očekáváme, že se opět bude jednat o průřez zboží, zvýhodněnou nabídku sezonních kategorií zboží či starších modelů,“ uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.
Jaké nové budovy či přestavby v blízké době promění podobu Olomouce? A kdy je dokončí? Výběr stavebních projektů ve veřejném prostoru, které v poslední době představily svou podobu, někde i s očekávanými termíny dostavby. Některé se již začaly budovat či záhy začnou. PROLISTUJTE si náš přehled.
/FOTOGALERIE/ Na osmnáctý ročník hodokvasu na Slezskoostravském hradu v sobotu dorazilo spoustu prodejců se širokou nabídkou jídla a pití. S jakou nabídkou a za jaké ceny? Podívejte se.
Jak ušetřit? Na jídle se dá ušetřit nejvíc, říkaly naše babičky (i matky). Víme to i my. K šetření mohou vést dvě cesty: vyhledávat co nejlevnější věci, nebo nakupovat a vařit s rozmyslem, jako šachista. Na dva až tři tahy dopředu. První cesta opravdu není rozumná – konzumování levných, tedy nekvalitních potravin plných náhražek a výplní je hazard se zdravím. Navíc nijak neuspokojí přirozenou touhu po dobrém jídle. Druhá cesta je tak trochu návratem k hospodaření našich babiček. Znaly hodnotu kvalitních potravin a uměly je využít a spotřebovat do poslední kůstky a výhonku. Podívejte se na praktické tipy, jak zbytečně neplýtvat jídlem.
V podstatě není rok, aby se neurodilo jablek, hrušek a švestek – tradičního českého ovoce, které umí být levnou zásobárnou vitamínů nejen v sezoně, ale po celý rok. Jakkoliv zakonzervované ovoce, zelenina či houby jsou pokladem ve spíži zejména v zimě. Přebytky, které jsme nestihli zavařit, zamrazit, případně odvézt do lihovaru, můžeme usušit. Naše babičky k tomu využívaly kamna a slunce, my můžeme sáhnout po sušičkách ovoce.
Státní veterinární správa (SVS) zakázala prodej zmražených pelmeňů (plněných těstových taštiček) s náplní z kuřecího masa od litevského výrobce, které prodávala prodejna řetězce MERE v jihočeském Písku.
Na Pilsner Fest, tradiční oslavu výročí uvaření první várky Pilsner Urquell, zamíří v pátek a sobotu do Plzeňského Prazdroje tisíce lidí, kteří se tu chtějí dobře pobavit, ale také najíst a napít. A z čeho mohou vybírat? Deník si ještě před otevřením prošel stánky, aby zjistil, jaké jídlo a pití lze koupit a za kolik.
Zářijové Farmářské trhy v Hlubočkách se nesly ve znamení deštivého počasí. V sobotu mohli zájemci o regionální produkty navštívit Farmářské trhy před KD Na Letním. Navzdory nepříznivému počasí se přišli lidé podívat, co prodejci nabízejí.
/FOTO, VIDEO/ Čtvrteční Farmářské trhy na nymburském náměstí oživily stánky, v nichž příchozí mohli ochutnat výrobky, které byly letos a loni oceněny v rámci soutěže Regionální potravina roku.