
Potravinová sbírka na Znojemsku. Lidé nákupem pomohou potřebným
Udělat dobrý skutek a jen malý zlomek velkého sobotního nákupu nechat potřebným. Tak se mohou zachovat lidé ve Znojmě či Moravském Krumlově. Koná se tam totiž sbírka potravin.
Udělat dobrý skutek a jen malý zlomek velkého sobotního nákupu nechat potřebným. Tak se mohou zachovat lidé ve Znojmě či Moravském Krumlově. Koná se tam totiž sbírka potravin.
Smažený sýr je typickým českým jídlem, které se připravuje smažením obaleného sýru typu eidam, gouda, ale i ementál. Můžeme si na něm pochutnat v řadě restaurací a hospod. Deník zjišťoval, kde mají ten nejlepší smažák podle Rakovničanů.
V sobotu 13. dubna se v táborském Kaufland na Sídlišti nad Lužnicí uskuteční tradiční potravinová sbírka.
Smažené nebo průmyslově zpracované potraviny, alkohol a nezdravý životní styl mohou negativně ovlivnit naše tělo. Mezi důležité orgány, které zbavují naše tělo toxinů, patří játra a tlusté střevo. Všechny emulgátory, barviva a dochucovadla z potravin, ale také plísně a další škodliviny je zatěžují. Proto je dobré jejich činnost čas od času podpořit. Řada lidí věří na účinné nápoje z ovoce, zeleniny a koření, které pomohou jejich zdraví a vitalitě. Jak pročistit játra a střeva? A jaké potraviny podpoří činnost jater a střev?
Smažený sýr neboli smažák je už řadu let stálicí českých restaurací. Jde totiž o dobré jídlo za dostupnou cenu. Restaurace na Jindřichohradecku nabízejí nejčastěji obalovaný eidam, camembert nebo hermelín. Cena oblíbené pochoutky se v okrese pohybuje v širokém rozmezí od 130 do 175 korun.
Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.
Říká se mu jídlo nerozhodných. Ve většině českých hospod a jídelen patří stále mezi nejoblíbenější jídla a ty plzeňské nejsou výjimkou. Smažený sýr s přílohou najdete prakticky v každé z nich. Liší se jen použitým druhem sýru a případně jeho gramáží. Jak to s tímto oblíbeným pokrmem mají v restauracích a jídelnách v Plzni?
Táborský deník prostřednictvím svého facebooku hledal nejlepších Top 5 restaurací na Táborsku, kde umí výborný, křupavý a levný smažený sýr. Z online ankety však překvapivě vzešel jediný vítěz. Gratulujeme, Jídelna Dusík v Tomkově ulici v Táboře prostě nemá konkurenci.
Zdražili jsme o pět korun, hlavně kvůli vyšší DPH za stravovací služby. Tak odpověděli na otázku, jestli zdražovali, provozovatelé několika krumlovských podniků, jejichž ceny Deník dlouhodobě sleduje.
Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.
Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.
Konec levných nákupů v Polsku? S příchodem dubna se u sousedů zvýšilo DPH na základní potraviny na pět procent. Nákupy v Polsku tak mohou vyjít dráž než dosud. Deník proto vyrazil nakoupit do tamního obchodu a porovnal ceny osmi potravin zakoupených v totožném řetězci v Polsku a Česku.
Známe to všichni. Sedíme v restauraci, sjíždíme jídelní lístek odshora dolů a naopak a stále se nemůžeme rozhodnout. A pak to přijde. „A víte co, já si dám smažák. S hranolkama a tatarkou.“ Proč je tento pokrm tak populární a jaké jsou triky kuchařů na ten nejlepší?
Jako v loňském roce si pro vás připravili místní sedláci, potravináři, pekaři, cukráři a další výrobci rukodělných výrobků a potravin spoustu dobrot. Farmářské trhy se na Tylově nábřeží v Hradci Králové konají již tuto sobotu.
/FOTO/ Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá snad každý. V Kolíně ho také nabízí také řada restaurací, ceny se však v řadě z nich hodně liší. Důležité je také si dát pozor, zda podnik pokrm nabízí i s přílohou či bez ní, jelikož ve druhém případě to znamená další 50 korun navíc.
/FOTO, VIDEO/ Poloprázdné regály, zavřený pult bez lahůdek a nemožnost objednat si zákusky a chlebíčky vyvolaly v posledních týdnech obavy o budoucnost oblíbeného obchodu s potravinami Kendik v paláci Dunaj.
K českým hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Přesto i smažák podražil a už běžně stojí v hostincích přes sto padesát korun. Jenže stále ve Žďáře nad Sázavou existují místa, kde toto oblíbené jídlo stojí i méně než stovku. Ceny smažáků ze Žďárska najdete na konci článku.
/FOTO, VIDEO/ Smažený sýr, hranolky nebo vařené brambory a tatarka. Už se to nese, dobrou chuť! Tradiční hospodský smažák je podle provozovatelů restaurací v Blansku, které Deník oslovil, stále na špici u objednávaných jídel. I když postupně podražil a dávno už se zdaleka nejedná o levné jídlo, pořád je to fenomén domácí gastro scény. Společně se smaženým řízkem co do oblíbenosti těžko hledá konkurenci.
/PŘEHLED SMAŽÁKŮ/ Mezi nepříliš zdravou, ale stále velice oblíbenou klasiku české kuchyně patří smažený sýr. Ten si udržuje své pevné místo nejen v domácích kuchyních, ale také na jídelních lístcích. V Třebíči se jeho ceny pohybují ve značném rozmezí. Objevte tajné tipy místních gurmánů.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Největší producent vajec v regionu podnik Ovus na Těhuli prodává v těchto dnech roční, takzvané vynesené slepice. Do areálu přijíždějí denně stovky zájemců, kteří si je odvážejí i po desítkách. Cena za kus je 90 korun.
Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.
Když Pivovar Trautenberk v Malé Úpě zkoušel vyřadit z nabídky jídel smažený sýr, se zlou se potázal u hostů. Zákazníci ho vyžadují. A milují. Smažený sýr zůstává v restauracích stálicí. V nabídce ho mají podniky ve všech krkonošských střediscích. Dát si ho můžete v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře či v Malé Úpě. Deník zjišťoval, kolik na horách stojí a jaký je o něj zájem.
S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.
Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.
Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.
Oběd zformovaný do pestré vrstevnaté kostky, jež lze držet v ruce a snadno polykat, je vynález Diakonie v Krabčicích. Pozitivně ho hodnotí socioložka Masarykovy univerzity Lucie Vidovičová specializující na plnohodnotné stáří. Oceňuje estetičnost a funkčnost takového pokrmu. „Že to je estetický zážitek, za nějž by se nemusel stydět čtyřhvězdičkový hotel. A dívat se na krásné věci je základem kvality života,“ popisuje svoje pocity Vidovičová.
Domov pro seniory v Diakonii Krabčice na Litoměřicku se snaží podporovat soběstačnost svých klientů. Třeba i jídlem, které lze sníst, i když už dotyční neovládají příbor a mají polykací potíže.
Inspektoři Státní veterinární správy a Celní správy odhalili na tržnici SAPA přes 1300 kg neoznačených potravin živočišného původu. Nevyhovující zboží znehodnotili, přepravci může být uložena pokuta až 50 milionů korun.
/ANKETA/ Vyzrálé maso nebo sýr. Slovní spojení, které dává naději, že jídlo bude ještě lahodnější než běžně. Podobně vyzrálé potraviny, ale v tomto případě až v negativním slova smyslu do podoby plísní, nabízel jeden z brněnských obchodů. A nebyl jediný. Jídlo s plísněmi leželo v regálech i dalšího. Prohlédněte si případy nabídky plesnivé šunky a sýrů, na které ve středu upozornila Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Před lety patřil smažený sýr k vůbec nejlevnějším jídlům. To sice již dávno neplatí, ale oblibu neztratil. Čas naopak potvrdil, že smažák je držák a klasika našich restaurací, přestože jeho cena míří na Rychnovsku ke 200 korunám.
Ublinkávání u kojence může být zcela normální a většinou není třeba je řešit. Pokud se ovšem spojí s dalšími příznaky, může se jednat o gastroezofageální refluxní chorobu (GERD). Léčba spočívá v úpravě režimových opatření a podávání doplňků stavy. Silný reflux řeší operace. Miminka mohou trpět příznaky GERD bez ublinkávání. V takovém případě se jedná o tichý, nebo také skrytý reflux.
Před lety patřil smažený sýr k vůbec nejlevnějším jídlům. To sice již dávno neplatí, ale oblibu neztratil. Smažák nabízejí na Náchodsku i restauratéři, kteří ho nemají rádi a odmítají ho zařadit na jídelní lístek. Proč? Lidé ho chtějí.
Velikonoce jsou za dveřmi a možná ještě nemáte naplánovaný program na volné dny. Lákavé nabídky k aktivitám za každého počasí můžete naleznout v dalších Tipech Deníku.
Redakce Šumperského a jesenického deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na náš výběr tří nejlepších smažáků v Šumperku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Slováckého deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Deník vybral pět smažáků v Uherském Hradišti. Podívejte se, kde je dělají, z jakého sýra je připravují, s čím podávají a kolik za dobrotu zaplatíte.
Redakce Prostějovského deníku se vydala do restaurací v Prostějově, nebo v Olšanech u Prostějova a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti restaurací na Prostějovsku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
/FOTOGALERIE/ Redakce Moravskoslezského deníku se vydala do restaurací v krajském městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Ostravě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Krycí název Priboj dostal plán, který před tři čtvrtě stoletím spustil Sovětský svaz. Nechal deportovat přibližně sto tisíc lidí z pobaltských zemí na Sibiř, aby donutil ostatní obyvatele Estonska, Lotyšska a Litvy ke kolektivizaci zemědělství. Akce známá i jako březnové deportace byla brutální. Týkala se především žen a dětí. Všechny oběti cestu na Sibiř absolvovaly v nelidských podmínkách, v dobytčácích mnoho z nich zemřelo.
Oblíbené místo turistů, rodin s dětmi a všech, kteří touží po zajímavém zážitku opět zahajuje sezónu. Skanzen Země Keltů zve všechny nadšence jarních tradic do Nasavrk. Během Velikonoc proběhne kulturní akce Vítání jara, rozšířený program je plánován na víkend 30. a 31. března 2024.
Červotoč spížní je obávaný domácí brouk, jehož barva je nahnědlá. Je poměrně komplikované se ho zbavit, často proto způsobí nemalé škody. Ať už jako larva nebo dospělec. Nejen proto se červotoči spížnímu přezdívá postrach spižíren.
/FOTOGALERIE/ Projekt Regionální potravina každoročně oceňuje nejkvalitnější výrobky z každého kraje a mezi oceněné se zařadila i rodinná firma manželů Hluchých z Větřkovic na Opavsku.
Salaquarda. Toto neobvyklé příjmení, které nosí jen pár desítek lidí v Česku, má i René, osmačtyřicetiletý majitel rodinné restaurace Na Zámku v Chrasti na Chrudimsku. Vedle svého angažmá v gastronomii, kde si zakládá na regionálních farmářských potravinách, vytvořil známý spolek otužilců. A to rovnou s benefičním přesahem.
On-line nakupování z pohodlí domova má v oblibě stále více Čechů. Jednoduše přes některou z aplikací v mobilu si objednávají jídlo z restaurací a bister, nebo si pořizují potraviny, spotřební zboží, módu či elektroniku. Společnost Wolt se snaží všechny tyto nákupy spojit a svými kurýry doručovat lidem rychle jak obědy, tak třeba i nákup z obchodu či věci z lékárny. Jak se tyto služby vyvíjejí a jaké další novinky na zákazníky čekají? To prozradil František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.
Celkem 136 produktů se v deseti kategoriích utká v 18. ročníku soutěže CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY. Soutěž organizuje Regionální agrární komora Jihočeského kraje na podporu regionálních výrobců potravin.
Smažený sýr je fenoménem české gastronomie, který si získal srdce mnohých gurmánů napříč cenovými kategoriemi. Ptali jsme se čtenářů, kde na Liberecku podávají ten nejlepší. Od hospodských klasik po luxusní restaurace, přinášíme vám tipy na místa, kde si na tomto oblíbeném jídle pochutnáte nejvíce.
/VIDEO, ANKETA/ Smažený sýr je fenomén. K hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Máme pro vás TOP restaurace z Ústecka, kde dělají skvělý smažák. Další tipy přidali i naši čtenáři, jeden z nich je dokonce velkým milovníkem tradiční české pochoutky!
Světové organizace a humanitární skupiny upozorňují na katastrofickou situaci v severní Gaze. Podle odborníků z globální iniciativy Integrované klasifikace potravinové bezpečnosti (IPC), kterou před dvaceti lety založilo několik organizací včetně Organizace spojených národů (OSN), v oblasti hrozí hladomor. Nejvyšší diplomat v Evropské unii Josep Borrell obvinil Izrael, který v oblasti válčí proti palestinské teroristické organizaci Hamás, z používání hladu jako zbraně. Humanitární krizi by přitom podle iniciativy mohlo zvrátit okamžité příměří a zajištění prostoru dodávkám s potravinami.
V dubnu by měli dorazit do Jindřichova Hradce modří kurýři Woltu. Místním obyvatelům se tak zase o něco zlepší kvalita služeb a budou si moci objednat jídlo nebo jiné zboží domů nebo do kanceláře.
Rodinné návyky, důkladné čištění i jídlo. To vše je podle odborníků důležité, aby se dětem nedělaly zubní kazy. Rodiče a následně i děti správné čištění naučí zubaři nebo dentální hygienistky.
Jak se doma zbavit mravenců? Jaro je obdobím, kdy se rádi stěhují do našich bytů a domů. Ale malí černí tvorové hemžící se ve vaší kuchyni určitě nejsou něco, o co byste stáli. Sympatie k Ferdovi Mravencovi i obdiv k organizaci a dělbě práce, která u tohoto pracovitého hmyzu panuje, jdou rázem stranou. Důležité je se jich co nejdřív zbavit. Jak vypudit mravence z bytu? Podívejte se, jaké přírodní prostředky použít, abychom je vyhnali, ale nezabili.