Lukáš Žaludek je člověk, který když začne mluvit o své práci, oči se mu rozzáří. Okamžitě je na něm patrný obří zápal pro firmu, a především pro zákazníky. Ti pro něho znamenají hlavní smysl podnikání. Ke stejnému přístupu vede i své spolupracovníky.
Hořčík je minerál, který naše tělo potřebuje k udržení zdraví. Je totiž nezbytný pro stovky biochemických reakcí v lidském organismu. Podle odborných studií má však téměř polovina populace hořčíku v těle nedostatek. Není problém si v lékárně pořídit potravinové doplňky s tímto minerálem, ale podle dietologů je daleko prospěšnější dodat organismu hořčík prostřednictvím jídla. Odborníci také poradili, které potraviny obsahují hořčíku nejvíce.
Víkend 20. týdne roku 2024 nabízí pestrý program. Můžete vyrazit na gastroslavnosti do Litomyšle, do pohádkového lesa do Moravské Třebové nebo třeba na půlmaraton do Dolního Újezdu. Je toho ale více. Podívejte se na náš výběr.
Výstava Hobby a potravinářský veletrh Czech Food Expo, na kterých se představilo přes 400 vystavovatelů, hlásí rekordní návštěvnost. Přišlo sem 41 777 návštěvníků, což bylo o 3500 víc než loni.
Už jste někdy slyšeli o mrkvovém opalování? Konzumace levné křupavé zeleniny údajně dokáže zajistit hezké zbarvení pokožky. Navíc ji má chránit před UV zářením. Zajímalo nás, co je na tom pravdy. Zjišťovali jsme také, jestli je mrkev skutečně zdravá na oči, jak jsme slýchávali jako malí. V dnešním článku zjistíte, na co je celkově dobré mrkev jíst i jak často bychom si ji měli dopřávat. Za pozornost stojí především jedna látka, kterou tato zelenina obsahuje v hojném množství.
Čočková polévka, špagety s rajskou, bezpracný knedlík či strouhankové noky ze zapomenutého chleba. To jsou některé z receptů, které jako tip na levné jídlo na svém webu nabízí Ministerstvo práce a sociálních věcí. V ministerském dokumentu s názvem Úsporná kuchařka najdete přes 50 receptů na levná jídla.
Strašák jménem cholesterol udělal před lety z vajíček doslova potravinové vyvrhele. Vědci však postupem času zjistili, že s cholesterolem a vejci je to úplně jinak a že vejce by se naopak měla do jídelníčku vrátit. Jejich přínos pro naše zdraví je totiž daleko větší než rizika spojená s cholesterolem. Pravidelná a rozumná konzumace vajíček podle odborníků mimo jiné prospívá zdraví kostí a očí, snižuje riziko mrtvice, omlazuje pokožku, pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a má zajímavé účinky při hubnutí.
Ještě před startem hokejového mistrovství světa pobouřila české fanoušky informace o ceně piva ve fan zónách před arénami. 110 korun za půllitr plzeňského piva přišlo řadě z nich jako příliš. Přímo na místě ale žádné protesty nezaznívají – ve vymezeném prostoru před pražskou arénou potkáte velkou část fandů s kelímky v rukou a příznivci domácího týmu i těch zahraničních se shodují, že cena je v pořádku. Co všechno si fanoušci můžou ve fan zóně i přímo v aréně ještě dopřát k jídlu a k pití?
Alzheimerova nemoc je pro mnohé velkým strašákem. O to víc, že je poměrně častá; stojí za zhruba 60 % případů demence. Jak demencím, včetně Alzheimerovy nemoci, předcházet? Lze si pomoci dodržováním nějaké specilání diety? Zaměřili jsme se na rady amerických odborníků na výzkum stárnutí a optali jsme se také výživové specialitky Kateřiny Šimkové.
Češi si zvykli v regálech obchodů hledat potraviny a zboží ve slevových akcích. Nákupní chování si mnozí přenesli i na dovolenou u moře. Na Jadranu rostou ceny v supermarketech od roku 2022, nyní je navíc chorvatská inflace nejvyšší v eurozóně. Díky výhodným nabídkám tak rodina může ušetřit během dovolené i tisíce korun. Deník nakoukl do aktuálních letáků.
Do soutěže značku Regionální potravina Plzeňského kraje se přihlásil rekordní počet účastníků. O titul se v 15. ročníku projektu ucházelo 44 místních výrobců se 169 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii masných tepelně opracovaných výrobků ovládla královská klobása od Plzáka z Plzně. Mezi dalšími oceněnými produkty jsou zelný salát od Mileny z Dolan nebo jablečný dezert s kozí ricottou od JS Chocolate. Soutěž probíhá každoročně ve všech krajích České republiky.
Piknik na podporu místních a fairtradových pěstitelů se uskuteční v sobotu 11. května v Rožnově pod Radhoštěm. Dějištěm takzvané Férové snídaně bude hudební altán a přilehlé okolí v rožnovském městském parku. Akce začíná o půl desáté dopoledne.
Že je mrkev dobrá jen pro králíky? Ale kdepak! Je to výborná zelenina, která by v našem jídelníčku měla hrát daleko větší roli, než jí dosud dovolujeme. Je plná živin, vlákniny a zejména antioxidantů, které brání předčasnému stárnutí a mohou naše tělo ochránit i před velmi vážnými chorobami. A podle některých názorů je mrkev dokonce výborným prostředkem pro hubnutí.
Exotické ovoce, pražení červi a cvrčci, ale i klasické hamburgery, vdolečky nebo plněné tortilly. Tradiční Depo Street Food festival přilákal ve středu 8. května do prostor DEPO2015 tisíce lidí.
V sobotu se v bystřickém Edenu koná Den koní s rytířským turnajem. Krakonoš si s Trautenberkem vymění hospodářství už o den dříve v Měříně a Nové Město na Moravě ožije tradičními farmářskými a jarními trhy.
Izraelská armáda v pondělí zahájila evakuaci východního Rafáhu. Zatímco Izrael pokračuje v úderech na město, tisíce civilistů opustily své dosavadní životy a vydaly se na nebezpečnou cestu s velmi nejistým výsledkem. Situace v cílových oblastech má totiž do ideálu daleko, některé organizace je dokonce označily za místa nevhodná k životu.
Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek od výrobce Agroinvest Bobrová kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Celá šarže masného produktu se již prodala v prodejnách výrobce na Vysočině. Celkem se jedná o osmdesát kilogramů.
Vyrábějí se na Hané, jsou z tvarohu, mají výrazné aroma a pikantní chuť. Tvarůžky někdo zbožňuje a jiný kvůli jejich zvláštní vůni nenávidí. A v tomto souboji názorů se možná ztratí důležitý fakt, že kulaté a poněkud páchnoucí syrečky jsou nesmírně zdravé. Proč? Tvarůžky podporují naše zdraví, tělesnou kondici a v neposlední řadě hubnutí.
Jestli chcete pečovat o své zdraví, zajímejte se určitě o střevo. Stále více studií prokazuje souvislost řady zdravotních potíží s tím, jakými mikroorganismy je naše střevo osídlené. Nežádoucí složení mikrobiomu se podílí na spoustě fyzických i psychických nemocí. Díky analýze střevního mikrobiomu můžeme udělat ta nejcílenější opatření a změny v životním stylu. Pro jasnou představu, jak takový krok k ozdravění vypadá, jsme test střevního mikrobiomu vyzkoušeli.
Bylo jí necelých třicet let a už nedokázala vyjít ani do třetího patra. Veronika, maminka čtyř dětí, se po posledním porodu dopracovala až k váze 138 kilo. Dodnes si přesně pamatuje datum, kdy si řekla: „Dost!“ Ve chvíli, kdy se rozhodla, se začaly dít věci. Neudělala už stejné chyby, jako při mnoha předešlých neúspěšných hubnutích. Vydala se na cestu, díky níž dnes váží téměř o polovinu méně, než byla její nejvyšší váha. O svůj recept, jak to dokázala, se s námi podělila.
Jste překyselení, a to je prý důvod vašich zdravotních potíží. Toto tvrzení na nás vyskakuje ze všech stran. Leckdy ho doprovází nabídka dobrých rad na odkyselovací diety, v horším případě i na koupi nejrůznějších doplňků stravy. Kdy je organismus opravdu překyselený, a jak zjistit překyselení organismu? A co je nejlepší na odkyselení organismu? Zeptali jsme se profesora biochemie Jaroslava Racka, praktického lékaře Dušana Zhoře a nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.
/FOTO, VIDEO/ Letos to je 200 let, kdy se do Rychnova nad Kněžnou přistěhovala z Ústí nad Orlicí se svým manželem dnes nejslavnější česká kuchařka, ale kromě toho také spisovatelka a básnířka Magdalena Dobromila Rettigová. Právě tady dopsala v roce 1825 svou proslulou kuchařku. Už za pár dní ji obyvatelé Rychnova znovu přivítají. Chystají se totiž na její počest oslavy, během nichž se můžete těšit také na bašty její kuchyně. Vařit podle jejích receptů se bude ve zdejších restauracích, hotelech i ve školní jídelně - po celý týden.
První květnový víkend můžete vyrazit hned na několik akcí. Jednou z nich je Festival vína a jídla v Bzenci, který láká nejen na gastrospeciality, ale také na kulturní program. Ve Veselí nad Moravou se zase koná Májová výstava vín, kterou se organizátoři rozhodli uspořádat formou přehlídky.
V drsné reality show Survivor, které se letos účastnila, herečka Ivana Jirešová zhubla na své dosavadní váhové minimum. Po návratu vážila čtyřicet sedm kilo při výšce 170 centimetrů a bála se ukázat své mamince i dceři Sofii Höppnerové. Nyní se snaží dostat na svou původní váhu, je to ale náročné. Pořád myslí na jídlo, a trochu jí to komplikuje život.
Kuchařka a influencerka Hanka Zemanová je známá propagátorka našich tradičních potravin. K jejím oblíbeným zdravým jídlům patří pohanka. Pohanka totiž obsahuje rutin, díky kterému je podpůrným lékem pro cévy, křečové žíly a hemoroidy. Zdraví prospěšný je v pohance také vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jak pohanku připravit, aby byla chutná? Kuchařka Hanka Zemanová poradila hned několik receptů.
Největší český online prodejce potravin Rohlik.cz už loni v září oznámil otevření nového distribučního centra v Ostravě. Díky jeho spuštění v listopadu 2023 dokázal výrazně rozšířit svou službu a nabídnout pohodlnější a rychlejší doručení významnému počtu domácností. V současné chvíli na Ostravsku s Rohlíkem nakupuje více než 45 000 domácností a očekává se další růst o 50 procent.
Dokud se nezačne ozývat, většina lidí si na svůj žlučník ani nevzpomene. Ale bolesti, které se objeví při onemocnění žlučníku a žlučových cest, už rozhodně nepřehlédnete. Tenhle malý orgán umístěný pod játry funguje jako zásobník žluči. Tu produkují játra a žlučovodem putuje do žlučníku. Žluč se pak uvolňuje do tenkého střeva, kde pomáhá s rozkladem tuků. Je proto dobré nezanedbávat prevenci a problémům se žlučníkem se snažit předejít. Mohou totiž končit ucpáním žlučovodů, žlučovými kameny a zánětem. Pomocníkem, který dokáže zvýšit produkci žluči a pro své protizánětlivé účinky může pomoci i v boji proti bolesti a zánětu žlučníku, je kurkuma. Přečtěte si, jak tahle léčivka pomáhá a na co si při jejím použití dát pozor.
Jako každý rok i letos Nadace AGEL pořádala Jarní charitativní sbírku pro potřebné, kterou se rozhodli podpořit také zaměstnanci AGEL Hornické polikliniky. Zaměstnanci nakupovali trvanlivé potraviny, drogerii a darovali oblečení do Azylového domu pro ženy a matky s dětmi v Ostravě.
Celodenní farmářské trhy z řady měst Česka vymizely. Lidem lačným po regionálních a lokálních potravinách ale jde naproti projekt Živý region. Na jižní Moravě nově vznikají mapy producentů, před otevřením je bezobslužná nonstop prodejna farmářských produktů.
Nevhodné chování společenského soužití řeší nyní v Adamově. Někdo totiž vyhazuje z bytu různé zbytky potravin přímo na ulici. Značně zkažené jídlo pak konzumují psi, kterým způsobuje vážné zažívací problémy. Potrava láká také lišky.
Týmovost , odvaha, čestnost, péče a humor. To jsou hlavní hodnoty, na kterých si společnost Albert zakládá. Na jejich základě vytváří pro všechny kolegy ve více než 330 prodejnách, třech distribučních centrech, službě Albert Online i centrále zdravé a bezpečné pracovní prostředí. V posledním pravidelném průzkumu spokojenosti doporučilo Albert jako místo k práci úctyhodných 89 % zaměstnanců.
Na jaře 1945 se už do Evropy vracela svoboda, ale v Nizozemsku stále umírali lidé. Nezabíjely je střely, ale děsivý hlad. V neděli 29. dubna se na obloze objevily zlověstné siluety nízko letících bombardérů. Místo smrtonosných bomb z nich však začaly klesat k zemi tuny jídla. Lidé vypukli v nepopsatelný jásot. Právě se uskutečnil nejkrásnější nálet celé druhé světové války.
V minulém roce navštívilo Severní Moravu přes milion turistů. Nejvíce návštěvníků mířilo do Beskyd a do Ostravy. Nejen o tom, kolik do kraje proudí turistů a jaké jsou cíle pro jejich přilákání do regionu, jsme si povídali s jednatelem Krajské centrály cestovního ruchu Petrem Koudelou v novém dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny.
Dětí, které váží mnohem víc, než by měly, přibylo v České republice jako hub po dešti. Jsou tak ohroženy chorobami, které jsme byli zvyklí vídat jen u dospělých. Epidemii obezity a nadváhy mezi nejmladší generací ještě podpořilo období covidové pandemie. A jak upozorňují dětští lékaři, po jejím skončení se nic k lepšímu nemění. Lektorky kurzů hubnutí pro děti Lenky Štěchové jsme se zeptali, jak se dětská obezita určuje i jak jí předcházet.
Sklad Potravinové banky ve Zlínském kraji (PBZK) nejprve sídlil pouze v pronajatých prostorách v Otrokovicích. Ty však kapacitně nestačily, proto byl vybudován nový sklad v Liptále na Vsetínsku. Vznik tohoto objektu umožnily evropské dotace. Projekt na zřízení skladu potravin podpořily fondy EU více než osmi miliony korun. Tisíce tun jídla se zbytečně nelikvidují a PBZK tak pomáhá i životnímu prostředí.
Rus domácí. Jeden z nejnebezpečnějších škůdců z řad domácího hmyzu. I v českých domácnostech totiž dokáže nadělat velké potíže. Navíc lidi dokáže nakazit velmi nebezpečnými chorobami. A pokud už se rus domácí v daném obydlí zabydlí, je poměrně velmi složité se ho zbavit.
V 15. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Pardubického kraje vybírala hodnotitelská komise ze 128 výrobků od 27 místních výrobců. Jako jediný zástupce chrudimského okresu obdrželo ocenění skutečské rodinné řeznictví Čejka.
Plýtvání jídlem je problém. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd České republiky (CVVM) si to myslí více než polovina Čechů. Jak jsme na tom s plýtváním potravinami a jak se mu vyvarovat, zjišťovala datová redakce Deníku.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Průjem, zvracení či celkovou slabost podobající se chřipce může způsobit bakterie Listeria monocytogenes, kterou našli kontroloři Státní veterinární správy v kabanosu z Krucemburku. Masný výrobek označili za nebezpečnou potravinu.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.
Až po třech měsících se případní konzumenti polotovaru z jaroměřské prodejny Zeman maso - uzeniny na Pražském Předměstí dozvídají, že v kuřecí číně kari byla zjištěna patogenní bakterie Salmonella Infantis. Tato bakterie může způsobit onemocnění zvané salmonelóza.
V sobotu, 13. dubna 2024 proběhla po celé České republice jarní část Sbírky potravin. V Penny Marketu v Moravské Třebové se díky dárcům podařilo shromáždit celkem 256 kilogramů potravin a drogerie.