Na jídlo si mnozí klienti a jejich příbuzní stěžují. Deník se zeptal prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého na nejčastější připomínky ke stravování v domovech pro důchodce.
Deník.cz oslovil čtenáře, aby se podělili se svými zkušenostmi se stravováním v domovech důchodců. Přišly mnohé negativní reakce, ale také pohledy zevnitř zařízení.
V každé domácnosti najdeme několik extrémně špinavých věcí, se kterými denně přicházíme do kontaktu. Toaleta, houbička na nádobí nebo klávesnice patří mezi nejšpinavější věci, které máme doma. A bohužel máme jednu z nich i v šuplíku s kuchyňským náčiním. Kolik špíny a mastnoty v sobě ukrývá dřevěná vařečka odhalila influencerka Eliška Popková, jejíž triky na snadný úklid dobývají české sociální sítě.
/FOTO, VIDEO/ Vůně a chutě z celého světa na jednom místě ve Žďáře nad Sázavou. Tak v sobotu okolo poledne vypadalo náměstí Republiky, kde si návštěvníci dosyta užívali všemožná jídla na zimním futrování. Lidé na akci ochutnali jak tradiční české pokrmy, tak hamburgery nebo speciality z Asie či Jamajky.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela výrobnu potravin Fushou Food s.r.o. v Malé Čermné na Rychnovsku. Důvodem byly všudypřítomné plísně a nečistoty. Podívejte se ve fotkách.
Na přepáleném fritovacím oleji připravovali pokrmy v provozovnách v Plzni, Domažlicích či Klatovech. Odhalila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Albert ve svých obchodech neprodá jen jedno jediné procento potravin. I pro toto minimální množství ale hledá smysluplné uplatnění, nejlépe v podobě darů pro lidi v nouzi. Díky spolupráci s potravinovými bankami i novým projektům zaměřeným na darování čerstvých potravin, se v loňském roce dostalo k potřebným o pětinu více jídla.
Olej získávaný z dužniny kokosového ořechu má pověst léku na všemožné neduhy. Jestli opravdu umí takové zázraky, jak se leckde píše, jsme zjišťovali u odborníků. Ptali jsme se, jak je to s konzumací kokosového oleje pro zdraví? Je pravda, že kokosový olej prospívá srdci a je dobré ho každý den konzumovat? Určitě existují dvě místa v domácnosti, kde má kokosový olej své zasloužené uplatnění.
Světla nesvítí, pračka ani indukční deska nejedou. Televizi a rádio si nepustí a jídlo z lednice a mrazáku musela poslat k synovi. Taková je od 1. února realita pro Evu Holušovou z Opavy, která v příštích dnech oslaví 72. narozeniny. Jako dárek by si přála jediné – opětovné připojení k síti. Proč z ní byla odpojena?
„Nový termín zahájení dodávky od Innogy je 2. 1. 2024. Nemusíte se ničeho obávat, kontinuita dodávek elektřiny je zachována,“ stojí v dopise adresovaném Evě Holušové z Opavy v polovině listopadu 2022, když změnila dodavatele. Realita? Od 1. února je bez elektřiny. Jak ovšem k nepříjemné situaci došlo?
Zřejmě opačný efekt má situace kolem užívání nebezpečné látky HHC. Místo toho, aby informování o vážných zdravotních komplikacích, kvůli nimž skončilo mnoho dětí i dospělých v posledních týdnech v nemocnicích, mělo charakter varovné osvěty, další a další jedinci se odhodlávají tuto legální drogu vyzkoušet. Jedna dívka skončila o víkendu kvůli vážným komplikacím na oddělení JIP karlovarské nemocnice.
Okinawská dieta. Výjimečná strava, která je typická zejména pro starší obyvatele japonského ostrova Okinawa. Jejich jídelníček je natolik zdravý, že se zde i díky němu lidé dožívají vysokého věku. To navíc například s výrazně nižším výskytem vážných chorob srdce či mnoha druhů rakovin.
/FOTOGALERIE/ Vůně nejrůznějších jídel se mísila v sobotu mezi palisádami slovanského opevněného sídliště v Modré, kde se uskutečnil osmnáctý ročník skautského zimního vaření, jediný svého druhu v České republice.
Když Nemocnice Na Homolce předváděla v pražských Stodůlkách, jak také může vypadat šetřící dieta za standardní cenu, většina strávníků se nevěřícně ptala: „Takhle si jde fakt pochutnat v nemocnici na dietě?“
Kvalitní potraviny, čerstvě sklizená zelenina a ovoce, české květiny a mnoho dalšího bude opět k dostání na farmářských trzích na náplavce Rašínova nábřeží a na Kubánském náměstí. Oblíbené trhy odstartují již tuto sobotu 3. února.
Nedostatek vitaminu D není v zimním období nic vzácného. Pokud jste často unavení, náladoví, nesoustředění a nemocní, s velkou pravděpodobností se problém týká i vás. Ovšem nedostatek vitaminu D není to jediné, co vás může ohrožovat na zdraví. Předávkování „déčkem“ je sice vzácné, ale nese s sebou i riziko smrtelného selhání ledvin. Jak se lze předávkovat vitaminem D, jak se projevuje jeho nadbytek i nedostatek a jaké potraviny ho obsahují nejvíce?
Zimní večery, kdy venkovní teplota často klesá pod bod mrazu, jsou výbornou příležitostí k odmrazení a vyčistění ledničky a mrazničky. Uskladněné potraviny totiž můžeme dát na balkon nebo za okno bez obav, že by se rozmrazily, nebo zkazily. I když proces rozpouštění ledu v mrazáku je pozvolný a může trvat mnoho hodin, dá se urychlit, takže už za hodinu se můžete pustit do čištění. Jak rychle odmrazit ledničku a mrazničku? A jak často ledničku a mrazničku odmrazovat?
/FOTO, VIDEO/ Na Zbožské ulici mezi starým bazénem a restaurací Na Schůdkách otevřel nový obchod s potravinami, drogerií a dalším zbožím běžné potřeby. Otevřeno bude mít denně od sedmi ráno do osmi večer. Pouze v sobotu a neděli otevře o hodinu později.
Nevyzrálý trávicí systém, slabé břišní svaly, alergenní nebo nadýmavé potraviny ve stravě matky. To všechno může způsobovat dětské koliky. Bolestivé stavy, u kterých miminka hodiny neutěšitelně pláčí. Koliky jsou stresující a náročné období pro rodiče i miminko. Přinášíme vám deset tipů, jak koliku zmírnit.
Odpověď na otázku, jak naložit s nespotřebovaným jídlem z domácností, hledá spousta obcí a měst. Třeba i proto, že gastroodpad je těžký a uložení na skládku se prodraží. Obce jsou navíc zákonem každoročně nuceny k postupnému zvyšování separace odpadu, a k tomu všemu se skládkovné rok od roku zvyšuje.
Potravinářská inspekce v úterý zavřela vietnamskou večerku v Prostějovské ulici v Mostkovicích. Při kontrole prodejny a skladovacích prostor narazili inspektoři na všudypřítomnou špínu, plíseň i mrtvé myši. Od počátku týdne je to na Prostějovsku už druhý případ. V pondělí museli přistoupit k uzavření provozovny „Liliana potraviny“ v Kostelci na Hané.
Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?
Redakce Deníku srovnávala kvalitu potravin nakoupených v Česku a Rakousku. Složení se mírně lišilo u sýrů, čokolády a čajů stejných značek. Naopak stejné složení měly například potraviny privátní značky drogerie DM.
Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Zapáchající nádobí a odporný odér, který se line z myčky na nádobí, trápí mnoho domácností. Zbavit váš spotřebič zápachu však může být snazší, než si myslíte. Navíc to jde udělat i přírodní cestou. Jak často myčku na nádobí čistit? Je dobré používat k čištění vinný ocet, či nikoliv? A jaký trik používá k samočištění myčky hvězda sociálních sítí?
Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.
Pravděpodobně každý majitel psa se potýká s nějakým jeho zlozvykem. Mezi nejčastější neplechy patří neustálé žebrání o jídlo, konzumace odpadků nebo poutání pozornosti v podobě hlasitého štěkání či ničení věcí. Lze se ale vůbec takových psích zlozvyků zbavit? Důslednou výchovou je to možné.
V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?
Zhruba za rok by měl začít ostrý provoz domova pro seniory v Sovově ulici, jehož součástí bude vývařovna s kapacitou tisíc jídel. Sem se přesune příprava obědů pro seniory a zdravotně znevýhodněné obyvatele města.
Před 80 lety, 27. ledna 1944, se sovětským vojskům podařilo při leningradsko-novgorodské útočné operaci porazit německé jednotky u Leningradu a ukončit blokádu, která trvala neuvěřitelných 872 dní. Skončilo tak jedno z nejdelších obléhání v historii.
Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.
/VIDEO, FOTO/ Déle než čtvrt roku vzniká menu, které ochutnávají lidé na Plese jako Brno. Vrchol brněnské plesové sezony, který se koná poslední lednovou sobotu, je známý prvotřídní gastronomií. Jídla chystá tým Valoria Restaurant.
/VIDEO/ Sušenky s obsahem THC zajistili inspektoři v obchodě v Orlí ulici v Brně. Prodejci nyní hrozí pokuta. Výrobce produkt stáhl z prodeje a brání se tím, že nejde o potravinu.
Zažívací potíže trápí alespoň občas každého z nás. A někteří lidé se s nimi potýkají denně, což má vliv na jejich zdraví i duševní pohodu. Co jíst na lepší trávení a jak trávení celkově zlepšit? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock, pardubická rodačka a bývalá modelka, která nyní žije trvale ve Velké Británii, zná na tyto otázky odpověď. K jejím klientům patří řada celebrit, včetně členů britské královské rodiny. Dá se tedy říct, že pokud využijete následující rady, budete o své trávení pečovat na té nejvyšší úrovni.
Text popisující změny ve stravovacích návycích starých lidí, kteří přijdou do domova pro seniory, měl u čtenářů ohlas. Deníku popsali, jaké mají vlastní zkušenosti. Ozvaly se i pečovatelky, které popsaly nedůstojné podmínky, v nichž senioři jedí.
Někdo to rád opravdu hodně horké, tedy přesněji pálivé. Pokud patříte k milovníkům pálivých pokrmů, pak vám v kuchyni určitě nechybí koření s názvem chilli. Papričky, z nichž se ochucovadlo připravuje, mohou mít různý stupeň pálivosti. Jak se měří? Na to přišel jeden slavný lékárník.
Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce si vyšlápla na výrobnu potravin Fushou Food s.r.o. v Malé Čermné na Rychnovsku. Kontroloři při návštěvě objevili hned několik závad v místnosti, kde se navažují suroviny.
/VIDEO/ Mořské plody, ryby, slanina, šunka i klobásy za 250 tisíc korun dovezené z Velké Británie skončily ve středu ve spalovně nebezpečného odpadu v Košumberku u Luže na Chrudimsku. Celkem šlo o tunu mražených potravin. Firma dovážející potraviny z Anglie je k likvidaci přivezla sama, během přepravy se totiž kvůli kvůli nedodržení předepsané teploty zkazily. Není to poprvé, co dodavatel řešil tento problém. Podívejte se ve videu a ve fotkách.
Peněženky a bankovní konta Čechů v loňském roce pořádně hubly. Potvrdila to poslední čísla Českého statistického úřadu. Průměrná inflace loni dosáhla 10,7 procenta, což je třetí nejhorší výsledek v novodobé historii. Dráž bylo jen v letech 1993 a 2022. Které položky nám nejvíce ukrojily z rodinných rozpočtů a jaký je odhad pro letošní rok, zmapovala datová redakce Deníku.
Kvašené zelí bychom našli už ve sklepích starých Řeků a Římanů. Tahle superpotravina obsahující velké množství vlákniny, vitamínu C, K, draslíku a železa, pomáhá se zažíváním a skvěle doplní váš dietní jídelníček. Kvašené zelí zažene hlad mezi jídly a je skvělým doplňkem k obědu nebo k večeři.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Uzavřená zůstala kuchyně restaurace v Letovicích na Blanensku poté, co ji navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři našli špinavé prostředí a upozornili na riziko kontaminace uskladněných potravin.
Obrovské problémy s trávením, bolestmi hlavy, ale i s hybností kloubů snášel jednatřicetiletý Milan Trenčan snad dva roky. Chodil od doktora k doktorovi, ale cestu z velkých psychických i fyzických bolestí mu nakonec pomohla najít až nová obvodní lékařka. Pomyslela totiž na problém, který trápí stále více lidí – na možnou nesnášenlivost, čili intoleranci potravin.
Vlajky, transparenty, zapnuté klaksony. Chomutovskem projela v pondělí 15. ledna dopoledne kolona více než stovky traktorů a další zemědělské techniky. Šlo o protestní jízdu, kterou zemědělci svolali, aby podpořili demonstrující farmáře v Německu a ukázali nespokojenost se směřováním českého a potažmo i evropského zemědělství.