Nespokojení zemědělci chtějí upozornit na své problémy další protestní jízdou, do které se zapojí velká družstva i menší farmáři na Přerovsku. Kolona traktorů a jiné techniky vyrazí ve středu 20. března kolem osmé hodiny ráno z areálu Moravské zemědělské společnosti v Prosenicích a zamíří do Přerova.
Přibližně čtvrtinu dětí v Česku trápí obezita či nadváha. Podle odborníků v tom často hraje roli životní styl celé rodiny. Důležité proto je, aby s tím, jak nadbytečná kila shodit, dítěti pomohli i jeho rodiče a další blízcí.
Jihokorejští vědci vytvořili revoluční hybridní rýži. Má změnit budoucnost potravinářství. Unikátní produkt, bohatý na bílkoviny, slibuje ekologickou a udržitelnou alternativu k hovězímu masu a má pomoci v boji s nedostatkem jídla i dalšími problémy.
Banány jsou oblíbené ovoce, které je snadno stravitelné, podporuje dobrou náladu a někteří lidé si bez něj nedovedou představit snídani. Podle některých výzkumů se konzumace banánů doporučuje dokonce jako prevence rakoviny či jako úleva při astmatu. Někomu ale mohou v jídelníčku vadit. Přečtěte si, proč jsou banány prospěšné a jak často máme banány jíst. Podíváme se také na to, zda navzdory nemalému obsahu cukru patří do zdravého jídelníčku.
Inspektoři Státní veterinární správy nechali před pár dny zlikvidovat čtyřicet kilogramů zmraženého kebabu. Byl podle nich převážen v nevyhovujících podmínkách. Dodávku s masem zastavili celníci poblíž hraničního přechodu Strážný.
Nákupy v Polsku již nebudou pro obyvatele českého příhraničí tak výhodné. Od dubna se v zemi našich severních sousedů zvýší DPH na potraviny, což ovlivní ceny a možná i samotné nákupní chování Čechů u hranic.
/ANKETA, VIDEO/ Zklamání vyvolalo mezi studenty Masarykovy univerzity v Brně plánované uzavření jedné z menz. Prorektorka a zároveň manželka současného premiéra Jana Fialová odkázala studenty mimo jiné na bistra v přilehlém nákupním centru, tam jsou ale k dispozici převážně fast foody.
Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.
Nákupy v Polsku již nebudou pro obyvatele českého příhraničí tak výhodné. Od dubna se v zemi našich severních sousedů zvýší DPH na potraviny, což ovlivní ceny a možná i samotné nákupní chování Čechů u hranic.
Nákupy v Polsku již nebudou pro obyvatele MS kraje a nejen je tak výhodné. Od dubna se totiž v zemi našich severních sousedů zvýší DPH na potraviny, což ovlivní ceny a možná i samotné nákupní chování Čechů v příhraničí.
Dvě třetiny lidí na světě nemají v organismu dost hořčíku, a možná i kvůli tomu padají takzvanou jarní únavou. Na co je hořčík dobrý a jak se projevuje jeho nedostatek v organismu? Hodně se mluví o svalových křečích, které nedostatek hořčíku v těle signalizují. Únava je ale dalším významným příznakem. Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? A jak to docela jednoduše napravit několika změnami v jídelníčku?
Brutální války gangů už čtyři roky trápí hlavní město Haiti Port-au-Prince. Nepříznivou situací trpí vedle dospělých civilistů i děti a dospívající. Příběhy čtyř z nich popisující život v násilnostmi zmítané zemi vylíčil portál CNN.
V litomyšlském domově pro seniory vaří na přání, někdy jídlo pomáhají připravovat klienti. A když mají chuť, zajdou s pečovatelkami na kávu či na pivo. Deník navštívil domov v rámci dalšího dílu seriálu o stravování v domovech důchodců.
Rádi si dopřejete šálek kávy? Kofein obsažený v kávě má obvykle schopnost zvýšit mozkovou a srdeční činnost a uvede vás celkově do bdělejšího stavu. Když si však kávu dáte v nesprávný okamžik, může s vaším tělem udělat pravý opak toho, co byste čekali. Útlum ale není jediná nevýhoda, kterou pití kávy bezprostředně po jídle přináší.
Sobotu 16. března by si do kalendáře měli poznamenat milovníci dobrého jídla a pití. Na Lipno na tamní náměstíčko pod centrálním parkovištěm se sjedou zástupci gastroprovozů z okolí a společně uspořádají první ročník festivalu, který dostal název Jarní Food Fest.
Kuchyně FN Plzeň denně uvaří tisíce jídel a pacientům i zaměstnancům nemocnice chutná. „Kuchaře chválí,“ říká vedoucí Odboru léčebné výživy a stravování Jan Svoboda.
Wolfgang Puck (74) korutanského původu bude v neděli po 96. oskarové gala Academy Awards potřicáté vařit se svým týmem více než 100 kuchařů a pomocníků 30 pokrmů pro 1600 prominentních hostů vyhlášení při Governors Ballu.
Do uzamčeného skladovacího prostoru na potraviny u vyškovské nemocnice se vloupal zloděj. Tento týden si odtamtud odnesl bagety a chlebíčky za bezmála tisíc korun.
Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku?
Ve středu 6. března uzavřeli inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce sklad u prodejny potravin v Trnovanech v Teplicích. Při kontrole zde odhalili celou řadu nedostatků.
/FOTOGALERIE/ Rozšiřování areálu společnosti Den Braven v Úvalně o další halu provázel archeologický výzkum. Díky vykopávkám už máme představu, jak se zde žilo lidem před víc než pěti tisíci lety. V létě 2023 totiž odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd ČR zdokumentovali a vyzvedli ze země přes čtyři tisíce nálezů.
Nárůst nebo pokles cen zboží a služeb má na každého obyvatele Česka různý vliv. Skutečné výdaje Čechů a následná míra inflace se totiž mění i v závislosti na věku nebo bydlišti. Na to, jaký dopad má inflace na seniory, se zaměřila datová redakce Deníku.
Celní úřad v Untermünkheimu v Bádensku-Württembersku v pátek odbavil přes 30 let starý vůz fiktivní postavy comics Batmana. "Je schopný jízdy a historicky bez závad," informoval úřad. Má být vystaven na blížící se výstavě "Hrdinky a hrdinové", která bude otevřena nadcházející pátek v lokomotivním depu v bavorském Rosenheimu. V USA ho zakoupil fanoušek.
Z příjemného sobotního večera se stala noční můra. Pětice přátel si v indickém městě Gurugram vyšla na večeři do hotelové restaurace. Po jídle ale nevědomky snědli suchý led a začali kašlat a zvracet krev. Všech pět hostů skončilo v nemocnici. Policisté v úterý zatkli manažera hotelu. „Čelí obvinění z úmyslného ublížení na zdraví,“ uvedl policejní mluvčí.
Klobásy, salámy, jitrnice, vepřové škvarky, tlačenka nebo sýry. To vše se prodávalo v nehygienických podmínkách na tržnici Havlíčkově Brodě. Prodejce za to dostal pokutu.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) od středy zahajují kontrolu dodržování zákazu prodeje výrobků, které obsahují návykové látky HHC a také HHC-acetát, HHC-O a THCP. Kontrolovat budou kamenné prodejny potravin, automaty i internetový prodej, uvedla SZPI na svém webu.
Evropská unie by měla z Ukrajiny dovážet jen ty potraviny, které potřebuje, ne ty, které snižují ceny na trhu EU, říká česká europoslankyně Michaela Šojdrová.
/FOTO/ Zákazníci restaurace v Komořanech na Vyškovsku nyní musí počítat s tím, že narazí na zavřené dveře. Kontroloři tam totiž našli trus hlodavců. Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu Potraviny na pranýři.
Situace na Ukrajině, vražda Alexeje Navalného či protesty zemědělců. To byla některá z nosných témat uplynulého zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) bude nutné požadavky farmářů v EU zohlednit a dovoz ukrajinských zemědělských produktů nějak korigovat. „Chceme umožnit, aby potraviny i komodity byly z Ukrajiny vyváženy, ale aby na evropském trhu zůstávaly pouze ty, které evropský trh potřebuje, ne ty, které zvyšují nadbytek, to znamená snižují ceny,“ říká.
Veterinární inspektoři společně s celníky při kontrolách odhalili přepravu masa v nevyhovujících teplotních podmínkách. Téměř 160 kilogramů potravin muselo být zlikvidováno.
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk, který se v menší míře objevila i v prodejnáích na Chrudimsku. Vyšetření ve veterinárním ústavu v Jihlavě v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.
/FOTO/ Místo výherních automatů koktejly, navrch atmosféra amerického baru z 50. až 80. let. Změnou prošel prostor bývalé herny v Hrnčířské ulici vedle španělské restaurace, kde kasino vystřídal zbrusu nový retro klub. V místě navíc nejde o jedinou novinku. Díky soukromým majitelům se Hrnčířská ulice pomalu zbavuje děsivé reputace, což Ústečané vítají s otevřenou náručí.
/FOTO, VIDEO/ Nakoupit v kteroukoliv denní i noční hodinu, a třeba také o svátcích. To umožňuje první automatizovaná prodejna potravin, kterou otevřel v pátek 1. března řetězec Coop v Kostomlatech za Nymburkem. Prodejna s obsluhou a pokladními bude mít otevřeno v běžnou pracovní dobu. Mimo ní však bude moci kdokoliv přijít, obchod si otevřít, vybrat zboží, zaplatit na automatické pokladně a zase odejít.
/FOTOGALERIE, VIDEO, ANKETA/ Čtenáři spolu s redakcí sumpersky.denik.cz vybrali několik největších ostud, které dlouhodobě trápí Šumperk. V anketě dole lze hlasovat pro tu největší ostudu, a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu.
Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?
/SOUTĚŽ/ Soutěžte s Brněnským deníkem Rovnost a brněnskou pivnicí Lucky Bastard Beerhouse o vstupenky na jedinečnou řízenou degustaci brněnského minipivovaru Thrills. Ta se z řady degustací v pivnici v brněnské ulici bratří Čapků vyjímá jedniu novinkou: poprvé zde lidé vyzkoušejí, jaké typy jídla se hodí k jednotlivým druhům piv.
Holky v zástěrách. Za tímto názvem se skrývají dvě šikovné mladé ženy Adéla Rubášová a Veronika Kováříková z Klatov, které ze svatby či oslavy vykouzlí gastro zážitek. Rozhodně se od nich nedá čekat klasika, na kterou jsou všichni zvyklí. Se vším si vyhrají. Jejich heslo totiž zní: Jíme očima.
/ROZHOVOR/ Jana Pěnčíková řídí městskou společnost Kulturní a informační centrum Benešov tři roky. To je dostatečná doba na to zhodnotit činnost organizace a potažmo kulturní život ve městě obecně.
Rádi putujete světem a poznáváte krajinu a život jiným způsobem? Pak se můžete zúčastnit poutí s neopakovatelnými zkušenostmi a zážitky. Třeba do Santiaga de Compostela, ležícího v provincii Galicia ve Španělsku. Cílem je navštívit hrob svatého Jakuba Staršího v historické katedrále. Nebojte se, že to nezvládnete. Celá pouť je naplánována tak na 15 až 20 let. V místě, kde skončíte, tam další rok začnete.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.
Silné emoce vládly v neděli v kostele ve Staré Bělé v Ostravě, kam dorazili zejména Ukrajinci žijící u nás. Bohoslužbou za všechny padlé, zemřelé a raněné si připomenuli druhé výročí útoku Ruska na svou rodnou zemi.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
Hrachovka a smažený řízek za 115 korun, ale také bramboračka s kuřecím steakem a pečenými bramborami za 204 korun. To jsou vybrané ceny poledního menu, za které se mohou najíst strávníci v restauracích a jídelnách na Chomutovsku.