Redakce Deníku srovnávala kvalitu potravin nakoupených v Česku a Rakousku. Složení se mírně lišilo u sýrů, čokolády a čajů stejných značek. Naopak stejné složení měly například potraviny privátní značky drogerie DM.
Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.
Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?
Zapáchající nádobí a odporný odér, který se line z myčky na nádobí, trápí mnoho domácností. Zbavit váš spotřebič zápachu však může být snazší, než si myslíte. Navíc to jde udělat i přírodní cestou. Jak často myčku na nádobí čistit? Je dobré používat k čištění vinný ocet, či nikoliv? A jaký trik používá k samočištění myčky hvězda sociálních sítí?
Dvě ekologické aktivistky zacákaly polévkou pancéřové sklo, které v pařížském muzeu Louvre chrání obraz Mony Lisy. Informovala o tom agentura AFP. Ženy svůj čin odůvodnily snahou podpořit „právo na zdravé a udržitelné potraviny“. V Louvru byla aktivována krizová jednotka. Místnost s obrazem byla okamžitě evakuována a uklízí se.
Pravděpodobně každý majitel psa se potýká s nějakým jeho zlozvykem. Mezi nejčastější neplechy patří neustálé žebrání o jídlo, konzumace odpadků nebo poutání pozornosti v podobě hlasitého štěkání či ničení věcí. Lze se ale vůbec takových psích zlozvyků zbavit? Důslednou výchovou je to možné.
V sociálních službách je moderní nutriční péče stále v plenkách, míní nutriční terapeut Martin Krobot. Jídelníčky tu podle něj leckdy mají na starosti pracovníci bez patřičného vzdělání v oblasti stravování starších lidí. Podvýživa je sice u nich velký problém, ale měl by se řešit citlivě. „Pro staré lidi bývá náročné se vyrovnat s osaměním, ztrátou blízkých vrstevníků či se u nich mohou objevit deprese. Občasný pokrm, který není v souladu s výživovými doporučeními, ale povzbudí na duchu, je to nejlepší, co můžeme udělat,“ tvrdí Krobot.
Stravovací zásada, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, je všeobecně známá. Důležité však je i to, co si k snídani dopřejeme. Správně vybraná jídla jsou nejen palivem, které nám dodá energii do nadcházejícího dne, ale mohou ovlivnit i zdraví našeho mozku. Řada lidí se nechává ovlivnit reklamou a snídá takzvané zdravé potraviny, které jsou často bohaté na přidaný cukr a rafinované sacharidy. Tudy však cesta ke zdraví nevede. Co je zdravá snídaně? Co snídat, abychom posílili výkon mozku? A které potraviny podporují zdraví mozku?
Zhruba za rok by měl začít ostrý provoz domova pro seniory v Sovově ulici, jehož součástí bude vývařovna s kapacitou tisíc jídel. Sem se přesune příprava obědů pro seniory a zdravotně znevýhodněné obyvatele města.
Před 80 lety, 27. ledna 1944, se sovětským vojskům podařilo při leningradsko-novgorodské útočné operaci porazit německé jednotky u Leningradu a ukončit blokádu, která trvala neuvěřitelných 872 dní. Skončilo tak jedno z nejdelších obléhání v historii.
Jedním z podniků, které se loni na podzim otevřely v nové administrativní budově Organice na Karolině, je Kanteen, moderní koncept kantýny. Oproti dosavadnímu přesvědčení mnohých hostů, že slouží pouze pro zaměstnance z firem v objektu, je otevřena pro všechny. Na příští týden chystá výhodné akce.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.
/VIDEO, FOTO/ Déle než čtvrt roku vzniká menu, které ochutnávají lidé na Plese jako Brno. Vrchol brněnské plesové sezony, který se koná poslední lednovou sobotu, je známý prvotřídní gastronomií. Jídla chystá tým Valoria Restaurant.
/VIDEO/ Sušenky s obsahem THC zajistili inspektoři v obchodě v Orlí ulici v Brně. Prodejci nyní hrozí pokuta. Výrobce produkt stáhl z prodeje a brání se tím, že nejde o potravinu.
Zažívací potíže trápí alespoň občas každého z nás. A někteří lidé se s nimi potýkají denně, což má vliv na jejich zdraví i duševní pohodu. Co jíst na lepší trávení a jak trávení celkově zlepšit? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock, pardubická rodačka a bývalá modelka, která nyní žije trvale ve Velké Británii, zná na tyto otázky odpověď. K jejím klientům patří řada celebrit, včetně členů britské královské rodiny. Dá se tedy říct, že pokud využijete následující rady, budete o své trávení pečovat na té nejvyšší úrovni.
Text popisující změny ve stravovacích návycích starých lidí, kteří přijdou do domova pro seniory, měl u čtenářů ohlas. Deníku popsali, jaké mají vlastní zkušenosti. Ozvaly se i pečovatelky, které popsaly nedůstojné podmínky, v nichž senioři jedí.
Někdo to rád opravdu hodně horké, tedy přesněji pálivé. Pokud patříte k milovníkům pálivých pokrmů, pak vám v kuchyni určitě nechybí koření s názvem chilli. Papričky, z nichž se ochucovadlo připravuje, mohou mít různý stupeň pálivosti. Jak se měří? Na to přišel jeden slavný lékárník.
Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce si vyšlápla na výrobnu potravin Fushou Food s.r.o. v Malé Čermné na Rychnovsku. Kontroloři při návštěvě objevili hned několik závad v místnosti, kde se navažují suroviny.
/VIDEO/ Mořské plody, ryby, slanina, šunka i klobásy za 250 tisíc korun dovezené z Velké Británie skončily ve středu ve spalovně nebezpečného odpadu v Košumberku u Luže na Chrudimsku. Celkem šlo o tunu mražených potravin. Firma dovážející potraviny z Anglie je k likvidaci přivezla sama, během přepravy se totiž kvůli kvůli nedodržení předepsané teploty zkazily. Není to poprvé, co dodavatel řešil tento problém. Podívejte se ve videu a ve fotkách.
Peněženky a bankovní konta Čechů v loňském roce pořádně hubly. Potvrdila to poslední čísla Českého statistického úřadu. Průměrná inflace loni dosáhla 10,7 procenta, což je třetí nejhorší výsledek v novodobé historii. Dráž bylo jen v letech 1993 a 2022. Které položky nám nejvíce ukrojily z rodinných rozpočtů a jaký je odhad pro letošní rok, zmapovala datová redakce Deníku.
Kvašené zelí bychom našli už ve sklepích starých Řeků a Římanů. Tahle superpotravina obsahující velké množství vlákniny, vitamínu C, K, draslíku a železa, pomáhá se zažíváním a skvěle doplní váš dietní jídelníček. Kvašené zelí zažene hlad mezi jídly a je skvělým doplňkem k obědu nebo k večeři.
Mrazák je velký pomocník, který nám pomůže uchovat potraviny na dlouhou dobu. Přesto je řada takových potravin, které po zamrazení mohou být nejen méně chutné, ale i nebezpečné a jedovaté. Mnozí lidé to ale netuší a aby předešli plýtvání s jídlem, do mrazáku je dávají. Jaké potraviny tedy do mražáku spíš nedávat? A jaké tam rozhodně nepatří?
Uzavřená zůstala kuchyně restaurace v Letovicích na Blanensku poté, co ji navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři našli špinavé prostředí a upozornili na riziko kontaminace uskladněných potravin.
Obrovské problémy s trávením, bolestmi hlavy, ale i s hybností kloubů snášel jednatřicetiletý Milan Trenčan snad dva roky. Chodil od doktora k doktorovi, ale cestu z velkých psychických i fyzických bolestí mu nakonec pomohla najít až nová obvodní lékařka. Pomyslela totiž na problém, který trápí stále více lidí – na možnou nesnášenlivost, čili intoleranci potravin.
Vlajky, transparenty, zapnuté klaksony. Chomutovskem projela v pondělí 15. ledna dopoledne kolona více než stovky traktorů a další zemědělské techniky. Šlo o protestní jízdu, kterou zemědělci svolali, aby podpořili demonstrující farmáře v Německu a ukázali nespokojenost se směřováním českého a potažmo i evropského zemědělství.
Socioložky Marcela Petrová Kafková a Martina Němcová jsou vědkyně z Centra pro výzkum stárnutí na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své studii Stravování seniorů v institucionální péči upozorňují, že jídlo by mělo nejen nasytit, ale i potěšit. Na to se ale v těchto zařízeních většinou nemyslí. Malá pestrost a striktní režim způsobují, že se klienti nenajedí s chutí. „Představy domovů pro seniory o zdravé stravě bývají typicky zastaralé, z 50. let 20. století,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz výzkumnice Marcela Petrová Kafková.
Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.
Levnější potraviny než v minulém měsíci. To je zásadní poselství z akční nabídky obchodních řetězců, které v lednu publikovaly ve svých slevových letácích. Kupříkladu za máslo nebo bílé pečivo nabízené ve slevových akcích zákazníci zaplatili o pětinu méně než loni v prosinci. „Pouze čtyři ze třinácti zkoumaných položek jsou začátkem roku dražší. Jde však o zdražení v řádu nižších jednotek procent,“ uvedl Jaroslav Staněk ze společnosti Česká distribuční, která je součástí skupiny Vltava Labe Media.
Zavřené dveře některých restaurací v historickém centru města nacházejí v těchto dnech lidé ve Znojmě. Na vině je nedostatek hostů v zimních měsících a také chybějící spolehlivý personál. Alespoň takové hlasy znějí z Rezidence Černý medvěd na Masarykově náměstí.
/FOTO, VIDEO/ V mrazivém počasí vyráží do okrajových částí města hlídky strážníků společně s úředníky ze sociálky a lidmi od charity. Hledají bivaky, které si staví bezdomovci a snaží se jim pomoci. Nabízejí jim přikrývky, teplé oblečení z darů, nebo dokonce potraviny. Chodí za bezdomovci dvakrát denně. Přes den i v noci. Kontroly mají samozřejmě i jiný účel, než ten čistě humanitární.
/FOTO, VIDEO/ V mrazivém počasí vyráží do okrajových částí města hlídky strážníků společně s úředníky ze sociálky a lidmi od charity. Hledají bivaky, které si staví bezdomovci a snaží se jim pomoci. Nabízejí jim přikrývky, teplé oblečení z darů, nebo dokonce potraviny. Chodí za bezdomovci dvakrát denně. Přes den i v noci. Kontroly mají samozřejmě i jiný účel, než ten čistě humanitární.
Na své psy si poslední dny dávají větší pozor jejich majitelé ve Žďáře nad Sázavou. Pejskaři totiž čím dál častěji objevují ve městě poházené návnady i další potraviny. Ty by mohly zvířatům po pozření ublížit. Podobnou situaci řešila už před pár měsíci také policie v Dalešicích na Třebíčsku.
Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.
Přestože točené pivo přechodem z nižší daňové sazby do vyšší ve většině restaurací podražilo, pivařům na Tachovsku chutnat nepřestalo. K jídlu si ho dávají dál a večer na pár kousků točeného zajdou též. Najdou se restaurace, kde jsou ceny stejné jako v uplynulém roce.
Zavřená prodejna potravin v chátrající budově z minulého století. Tak vypadá stavba, které lidé z Líšně říkají Kotlanka. Prostor v přízemí na ulici Kotlanova, ve kterém býval obchod ENAPO, teď zeje prázdnotou.
Množství lidí se z jihomoravského příhraničí vydává na pravidelné větší nákupy k sousedům do Rakouska. Nezřídka bývá každé desáté auto na parkovištích u obchodních domů označené českou poznávací značkou. Deník zjišťoval, co a proč Češi v alpské zemi kupují nejčastěji.
Množství lidí se z jihomoravského příhraničí vydává na pravidelné větší nákupy k sousedům do Rakouska. Nezřídka bývá každé desáté auto na parkovištích u obchodních domů označené českou poznávací značkou. Deník zjišťoval, co a proč Jihomoravané v alpské zemi kupují nejčastěji.
Vítězka kuchařské soutěže MasterChef Česko z roku 2021 Veronika Beskydiarová prozradila, jak zhubla čtrnáct kilogramů. Přestože nyní má výbornou postavu, neplánuje se věnovat modelingu. Její vášeň pro vaření a pečení oceňují nejen fanoušci, ale i přítel, herec Adam Vacula. „Mé výtvory si nemůže vynachválit,“ přiznává kuchařka s přezdívkou Besky.
Kristýna Šural, ředitelka Jihočeské potravinové banky, Jan Kotrba, místostarosta města a Hanka RH+ Rabenhauptová, koordinátor firemního dobrovolnictví MěÚ Prachatice otevřeli Vánoční potravinovou výdejnu Potravinové banky Jihočeského kraje v Prachaticích.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.