Socioložky Marcela Petrová Kafková a Martina Němcová jsou vědkyně z Centra pro výzkum stárnutí na Masarykově univerzitě v Brně. Ve své studii Stravování seniorů v institucionální péči upozorňují, že jídlo by mělo nejen nasytit, ale i potěšit. Na to se ale v těchto zařízeních většinou nemyslí. Malá pestrost a striktní režim způsobují, že se klienti nenajedí s chutí. „Představy domovů pro seniory o zdravé stravě bývají typicky zastaralé, z 50. let 20. století,“ říká v rozhovoru pro Deník.cz výzkumnice Marcela Petrová Kafková.
Množství národů má ve svých kuchyních jídla, jejichž dochucení, způsob konzumace nebo použití některých ingrediencí rozděluje lidi na dva tábory. Nedávno velké kontroverze vyvolala neapolská pouliční pizzerie, která přidala na menu pizzu s ananasem. Své spory o jídle vedou i Francouzi, Korejci a samozřejmě Češi. Podívejte se, co v gastronomii zvedá lidi ze židlí.
Levnější potraviny než v minulém měsíci. To je zásadní poselství z akční nabídky obchodních řetězců, které v lednu publikovaly ve svých slevových letácích. Kupříkladu za máslo nebo bílé pečivo nabízené ve slevových akcích zákazníci zaplatili o pětinu méně než loni v prosinci. „Pouze čtyři ze třinácti zkoumaných položek jsou začátkem roku dražší. Jde však o zdražení v řádu nižších jednotek procent,“ uvedl Jaroslav Staněk ze společnosti Česká distribuční, která je součástí skupiny Vltava Labe Media.
Zavřené dveře některých restaurací v historickém centru města nacházejí v těchto dnech lidé ve Znojmě. Na vině je nedostatek hostů v zimních měsících a také chybějící spolehlivý personál. Alespoň takové hlasy znějí z Rezidence Černý medvěd na Masarykově náměstí.
/FOTO, VIDEO/ V mrazivém počasí vyráží do okrajových částí města hlídky strážníků společně s úředníky ze sociálky a lidmi od charity. Hledají bivaky, které si staví bezdomovci a snaží se jim pomoci. Nabízejí jim přikrývky, teplé oblečení z darů, nebo dokonce potraviny. Chodí za bezdomovci dvakrát denně. Přes den i v noci. Kontroly mají samozřejmě i jiný účel, než ten čistě humanitární.
/FOTO, VIDEO/ V mrazivém počasí vyráží do okrajových částí města hlídky strážníků společně s úředníky ze sociálky a lidmi od charity. Hledají bivaky, které si staví bezdomovci a snaží se jim pomoci. Nabízejí jim přikrývky, teplé oblečení z darů, nebo dokonce potraviny. Chodí za bezdomovci dvakrát denně. Přes den i v noci. Kontroly mají samozřejmě i jiný účel, než ten čistě humanitární.
Na své psy si poslední dny dávají větší pozor jejich majitelé ve Žďáře nad Sázavou. Pejskaři totiž čím dál častěji objevují ve městě poházené návnady i další potraviny. Ty by mohly zvířatům po pozření ublížit. Podobnou situaci řešila už před pár měsíci také policie v Dalešicích na Třebíčsku.
Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.
Přestože točené pivo přechodem z nižší daňové sazby do vyšší ve většině restaurací podražilo, pivařům na Tachovsku chutnat nepřestalo. K jídlu si ho dávají dál a večer na pár kousků točeného zajdou též. Najdou se restaurace, kde jsou ceny stejné jako v uplynulém roce.
Zavřená prodejna potravin v chátrající budově z minulého století. Tak vypadá stavba, které lidé z Líšně říkají Kotlanka. Prostor v přízemí na ulici Kotlanova, ve kterém býval obchod ENAPO, teď zeje prázdnotou.
Množství lidí se z jihomoravského příhraničí vydává na pravidelné větší nákupy k sousedům do Rakouska. Nezřídka bývá každé desáté auto na parkovištích u obchodních domů označené českou poznávací značkou. Deník zjišťoval, co a proč Češi v alpské zemi kupují nejčastěji.
Množství lidí se z jihomoravského příhraničí vydává na pravidelné větší nákupy k sousedům do Rakouska. Nezřídka bývá každé desáté auto na parkovištích u obchodních domů označené českou poznávací značkou. Deník zjišťoval, co a proč Jihomoravané v alpské zemi kupují nejčastěji.
Vítězka kuchařské soutěže MasterChef Česko z roku 2021 Veronika Beskydiarová prozradila, jak zhubla čtrnáct kilogramů. Přestože nyní má výbornou postavu, neplánuje se věnovat modelingu. Její vášeň pro vaření a pečení oceňují nejen fanoušci, ale i přítel, herec Adam Vacula. „Mé výtvory si nemůže vynachválit,“ přiznává kuchařka s přezdívkou Besky.
Kristýna Šural, ředitelka Jihočeské potravinové banky, Jan Kotrba, místostarosta města a Hanka RH+ Rabenhauptová, koordinátor firemního dobrovolnictví MěÚ Prachatice otevřeli Vánoční potravinovou výdejnu Potravinové banky Jihočeského kraje v Prachaticích.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
Z patnácti na dvanáct procent klesla sazba daně z přidané hodnoty na potraviny se začátkem roku. Zatímco obchodní řetězce napříč Jihomoravským krajem informují o snížení cen, ekonomové upozorňují, že obchodníci si pro úpravu stále ponechávají prostor. Rozdíl je však již nyní patrný například u masa nebo mléčných výrobků.
V rukou policistů skončil muž z Blanenska poté, co na sebe v Brně upozornil nevšedním způsobem. V jedné z tamních prodejen snědl potraviny, které pak nehodlal zaplatit.
Stráž pod Ralskem má novou moderní jídelnu s kapacitou 90 osob a kuchyní s vývařovnou pro 500 jídel. Budou v ní pomáhat vařit i odsouzení z místní věznice, ale sloužit bude jen zaměstnancům a studentům zdejší akademie, která je jediným vzdělávacím zařízením v republice pro české vězeňství.
/FOTO/ Na seznam nebezpečných potravin Státní zemědělské a potravinářské inspekce se dostaly těstoviny, které prodával Kaufland v Konečné ulici v Hodoníně. Obsahovaly látku, jež může způsobit až otravu.
Co opravdu funguje na hubnutí a po čem se nejvíc zhubne? Po Vánocích, které jsou u nás tradičně svátky dobrého jídla, je tato otázka pro mnohé aktuální. Navíc peněženka dostala zabrat a moc v ní nezbývá, takže ideální hubnoucí plán je ten levný. Vytvořit ho je překvapivě snadnější, než byste si mysleli. Odbornice vyvrací mýtus, že zdravé jídlo je drahé a dává deset jednoduchých tipů, díky kterým dokáže zdravě zhubnout každý.
Opakované neúspěšné pokusy zhubnout přivedly Milana Krátkého k naprostému zoufalství. Když už stál před rozhodnutím podstoupit bariatrickou operaci zmenšující žaludek, přišla změna. Obrovská vůle Milana neskončit pod skalpelem a hlavně podpora nutriční specialistky dokázaly, že muž za dva a půl roku zhubnul 36 kilo. Jak to dokázal a co mu pomáhá překonat chutě na sladké nebo chvíle, kdy se hubnutí zastaví?
Jak si vybrat správnou zubní pastu? Jak může odhalit rakovinu už pouhý pohled do záchodu? Které tři bylinky zatočí se špeky na břichu a pod zadkem? Znáte potraviny, které vytáhnou z těla cholesterol? A víte jak za pár kaček připravit domácí elixír, proti kterému nemá chřipka šanci? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.
Jak žena z Berouna vymyslela, aby zhubla o 39 kilogramů a stala se z ní opravdová kočka? Co se stalo, když paní Kamila přestala pít alkohol a jíst smažené? Jak se vyléčit z rýmy a nachlazení za tři dny? A jak správně vytáhnout klíště? Tato témata patří mezi nejčtenější v naší rubrice zdraví.
Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.
Matky s dětmi, osamocení senioři, osoby, které potřebují pomoc. Pro ty všechny byly určené balíčky, které si mohli ve čtvrtek 21. prosince vyzvednout v Prachaticích, kde se otevřela vánoční potravinová výdejna. Nadělovaly se i dárky pro děti, a to z dobrovolnické sbírky prachatického městského úřadu.
Bramborový salát, řízky, cukroví, vánočka nebo chlebíčky. Mnozí si na Štědrý den dopřávali ve velkém. Na Boží hod následovala kachna s knedlíky a zelím. Tedy obrovský nápor na lidský organismus. Co s tím? „Předně je potřeba upřímně si přiznat, co takový exces s naším tělem dělá. Spousta lidí totiž bohužel vánoční přejídání vnímá jako krátkou epizodu neřestí, kterou mohou anulovat krátkým obdobím vzorného jezení po svátcích. Tak jednoduché to ale není,“ říká v rozhovoru pro Deník výživový specialista Jakub Přibyl.
I v právě končícím roce 2023 se internetoví lháři zaměřovali nadále na své evergreeny, tedy zejména Ukrajinu a covid-19. Přibylo však i několik novinek. Ty se týkaly se třeba označování potravin a využívání či nevyužívání hmyzu při jejich výrobě nebo účelového výkladu historie tak, aby co nejvíce odpovídal současnému ruskému pohledu.
/ROZHOVOR/ Jaroslav Mikoláš z Lišan, spolumajitel a jednatel zemědělské firmy Lupofyt, dosáhl významného úspěchu. Nejenže se stal již potřetí vítězem kategorie zemědělství v prestižní soutěži Manažer roku, ale také se podruhé dostal do TOP 10 nejlepších manažerů České republiky. Jaroslav Mikoláš se rozpovídal nejen o své firmě, podnikání a zemědělství jako takovém, ale také o svých závodních úspěších ve svém milovaném voze Porsche, kterým brázdí okruhy i dlouho po šedesátce.
/VIDEO, FOTO/ Svíčková, vývar a cukroví. Brněnští chudí na druhý svátek vánoční obědvali v zastupitelském sále na radnici městské části Brno-střed. Celkem dobrovolníci pro potřebné uspořádali v úterý tři obědy, první z nich se konal v jedenáct hodin dopoledne.
V souvislosti se svátečním stravováním se vždy hovořilo především o jeho vlivu na naši siluetu. Přibírání na váze ale není to jediné, co může vánoční menu způsobit. Podle imunoložky je totiž všudypřítomný cukr jedním z důvodů, proč náš imunitní systém slábne. A pokud ho jíte ve zvýšeném množství, možná tím snižujete schopnost svého těla bránit se proti virům a bakteriím, které mohou proniknout do vašeho těla.
Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích. A netýká se to hmotnosti dárků od Ježíška. Odpočinek, málo pohybu a hody v podobě cukroví, majonézového salátu a smažených řízků se opřou do ručičky na váze. Podle odborníků jsou vánoční kila obzvlášť nepříjemná, zbavit se jich dokáže jen hrstka dietářů.
Také vás láká dát svému psovi na Štědrý den něco na přilepšenou a rozdělit se s ním o své dobroty? Na to, co svému čtyřnohému mazlíčkovi v období svátků nabídnete, musíte dávat velký pozor. Některé pochoutky, které jsme o svátcích zvyklí mlsat, mohou být pro psy nebezpečné a dokonce smrtelně jedovaté. Veterinář Lubomír Sojka ale poradil geniální trik, jak psa začlenit do oslav, dát mu pocit, že si užívá dobroty s námi a přitom neohrozit jeho zdraví.
Štědrý den je tady. A k němu pro většinu domácností patří i štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem, po kterém následuje rozbalování dárků. Než se tak stane, není od věci si připomenout několik rad a doporučení odborníků, které se týkají ekologického a současně i ekonomického chování.
Jeseníky jsou plné restaurací. Při tak pestré nabídce si každý turista na horách dobře pochutná v zimě i v létě. A nebo ne? Jsou Jeseníky vstřícné také k návštěvníkům, kteří nemůžou jíst totéž co ostatní? Seženete zde jídlo bez lepku, bez laktózy nebo bez alergenů? Dnes ještě ne, ale už se na tom pracuje. Za tímto cílem jde instruktorka lyžování Zuzana Horníková, která onemocnění trávícího traktu léčí speciální stravou. Ta je vděčná všem svým podporovatelům v cestě za svým snem. A až se jí podaří, jistě budou jí vděční návštěvníci Jeseníků.
Přátelská atmosféra, dobré jídlo, zábavný program. To vše v jeden čas na jednom místě, a navíc pro dobrou věc. Tak to vypadá každý rok na Vánoční besídce ADRA. Návštěvníci si mohou užít poslech notoricky známých i méně obvyklých vánočních písní, zazpívat si, pobavit se pohledem na divadlo, pochutnat si na vánočním občerstvení, ale hlavně setkat se s lidmi, na což nebývá přes rok většinou dost času.
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
Hlavně žádný stres! Snadno se to říká, ale i když se snažíte řešit věci s klidem, občas se pár nezdarů sejde: nepříjemnost v zaměstnání, rozbitá pračka, pocit, že nic nestíháte… A tlak předvánočního období situaci rozhodně nezlepšuje. Snadno se tedy může stát, že najednou ucítíte, jak vám buší srdce, potí se vám dlaně a nevíte, jak dál. Existují však aktivity, které pomáhají nastupující stres rychle odbourat. Možná některá z nich pomůže i vám. Proč je stres škodlivý? Jak mu předcházet? A jak se ho zbavit?
Domovy pro seniory jsou svázané mnohými nařízeními a zákazy. Pro spokojenost klientů by ale bylo lepší, kdyby fungovaly volněji. „Vadilo by, kdyby z toho byl holubník?“ říká v rozhovoru pro Deník socioložka specializující se na seniory, věk a gerontologii Lucie Vidovićová z Centra pro výzkum stárnutí na Masarykově univerzitě v Brně.
Když staří lidé přicházejí do domovů pro seniory, je o ně postaráno a odpadají jim starosti o chod domácnosti, úklid, nákupy či vaření. Zároveň to ale přináší i zcela zásadní změny v režimu dne a veškerých činnostech včetně příjmu potravy. Právě jemu se věnuje nová studie Stravování seniorů v institucionální péči, jež vyšla v časopise Fórum sociální politiky.