O značku Regionální potravina se v Ústeckém kraji utkalo 52 místních výrobců s 259 produkty. Mezi nominovanými výrobky je například Kváskový chléb od výrobce Fokus Labe, Pečená paštika ve slanině od Jaroslava Durčeka a Litoměřický pršut z pršutérie od výrobce Pršutérie Chovaneček.
/FOTO, VIDEO/ Malý skleník na Klíši. Na první pohled zcela bezpečný. Uvnitř ale skrývá něco pro opravdové tvrďáky. Jiří Masorsič objevil kouzlo nejpálivějších papriček na světě před více než deseti lety. Pěstuje je na své zahradě, každý rok zkouší nové odrůdy. Do svého království pozval reportéra Ústeckého deníku.
Nymburská firma Sýrožrouti má důvod pořádně slavit. Jejich sýrové nitě uspěly v hodnocení poroty soutěže Středočeská Regionální potravina a zvítězily pro rok 2024 v kategorii Sýry včetně tvarohu.
Krevní sraženiny mají svůj účel. Chrání nás před přílišným krvácením při úrazu nebo operaci. Pokud se však začnou tvořit z jiných důvodů, mohou vést i k infarktu, mrtvici či plicní embolii. Lidé, kterým toto nebezpečí hrozí, musí být v péči lékařů a brát léky. Dá se tomu však předejít zdravým životním stylem a pestrou stravou. Existují totiž potraviny a byliny, které podle vědců vykazují schopnost ředit krev.
Potomci rodiny významného českého podnikatele a obchodníka Julia Meinla se vrátili do Kraslic. Obrazně i doslova. Toto město na Sokolovsku v česko-německém pohraničí přejmenovalo na počest svého světově známého rodáka Julia Meinla své nové náměstí. A přímo na něm se se starostou Janem Šimkem a místostarostou Filipem Benešem setkali přímí potomci zdejšího rodáka – Julius Meinl V. a jeho syn Julius Meinl VI. Oba jsou aktivní podnikatelé s byznysem v Česku i zahraničí.
Hned několik zajímavých potravin, včetně těch z Děčínska, má velkou šanci získat letošní značku Regionální potravina Ústeckého kraje. Podívejte se, jací malí a střední výrobci letos uspěli.
Hned několik zajímavých potravin z Litoměřicka má velkou šanci získat letošní značku Regionální potravina Ústeckého kraje. Podívejte se, jací malí a střední výrobci letos uspěli.
Nepříjemné překvapení zažili lidé, kteří si koupili klobásy Vysočina v Lidlu ve Valašských Kloboukách. Inspekce v nich našla plíseň. Informovali o tom pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce na webu Potraviny na pranýři.
Jihomoravský kraj aktivně podporuje nejen mladé zemědělce, ale i lokální výrobce a regionální potraviny prostřednictvím prezentací na veletrzích a festivalech. Poprvé představil kraj svou expozici na mezinárodním veletrhu Motosalon, kde se prezentovaly regionální potraviny a jejich výrobci v prostorách brněnského výstaviště.
/VIDEO/ Svíčková je považována za tradiční jídlo české kuchyně. Patří k těm nejoblíbenějším u nás. Dělá se na různé způsoby, recepty si rodiny předávají z generace na generaci. Dokonce se pořádají různá mistrovství v přípravě svíčkové. Tu, kterou uvařil pár z Moravskoslezského kraje, byste ale ochutnat nechtěli…
Co znamená, když má člověk pořád hlad? Pocit hladu je v určitých případech normální součástí života. Pokud je však vnímán nepřetržitě a jen zřídka dojde k pocitu sytosti, může to být závažný problém. Pocit sytosti i hladu ovlivňuje především kombinace dvou hormonů, ale například i dodržování diety s příliš nízkým obsahem tuku. Za neustálý hlad mohou být zodpovědná i některá běžná, ale i velmi vzácná onemocnění.
Kuchařská celosvětová soutěž S.Pellegrino Young Chef Academy otevírá dveře do světa gastronomie talentovaným kuchařům do třiceti let. Její nový ročník hledá a podporuje nejnadanější a nejtalentovanější milovníky gastronomie. Ti mají šanci přihlásit se až do 19. června a představit pokrm, který vyjadřuje jejich jedinečnou kreativitu a vizi. A nejúspěšnější český soutěžící se může pochlubit tím, že jeho jídla ochutnali bývalí američtí prezidenti George Bush a Barack Obama. Také se díky vaření setkal s Václavem Havlem či Karlem Gottem.
Zbrusu nové toalety, místo rozbitého asfaltu dlažba, bohatší sortiment jídel, doprovodný program, ale hlavně filmy – ty nejnovější, ale i lety ověřené klasiky. To jsou hlavní lákadla letošní sezony v budějovickém letním kině Háječek, která začne v pátek 7. června a skončí první zářijový víkend.
/SERIÁL/ Zajímá vás spíše hudební část festivalu Colours of Ostrava? Libujete si v přednáškách na Meltingpotu? Jdete nasát atmosféru a někde to vždy „zapíchnete“? Jsou pro vás Coloursy přehlídkou dobrého jídla a pití? Ať už patříte do kterékoli skupiny, je pro vás určen seriál Deníku, kdy se vždy jednou týdně zaměříme na určitou oblast festivalu. Začínáme praktickými informacemi v areálu.
/VIDEO/ Otevřená bude znovu restaurace u cyklostezky Mutěnka, jedné z nejvíce oblíbených tras na jižní Moravě. Cyklisté či bruslaři se tam budou moci znovu zastavit při jízdě Svatobořicemi. Restaurace Na Nádraží chystá restart, otevře po třičtvrtě roce.
/PROGRAM/ Taneční a hudební vystoupení, tvořivé dílny, soutěž v králičím hopu, divadlo, skákací hrad, sportování a festival jídla a pití. To vše si mohou užít o nadcházejícím víkendu v Havlíčkově Brodě místní i přespolní. Děti si tak jejich sváteční den mohou užít plnými doušky.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Inspektoři Státní potravinářské a zemědělské inspekce kontrolovali uplynulý týden další tři provozovny v Kladně. Vietnamskou smíšenku nedaleko radnice, pizzerii ve Váňově ulici a také pekařství ve Švermově. Všude objevili kontroloři nedostatky. Dva podniky uzavřeli docela, jeden zčásti.
Ve dvou letech ji rodiče postavili na běžky a předurčili tak její sportovní budoucnost. Po vyhraném závodě ji objímali, což Gabriela Soukalová vnímala jako důkaz jejich lásky. „Bohužel už jsem neuměla vidět to, že by mě měli úplně stejně rádi, kdybych doběhla dvacátá nebo poslední. Tu myšlenku zavděčit se jsem si v hlavě zautomatizovala. Dlouho jsem se snažila dělat něco, čím bych se do úspěšné rodiny lékařů a právníků také nějak zapsala a něco dokázala. A stejné to bylo vůči trenérům, kteří měli ponižující narážky na moji postavu,“ vypráví v rozhovoru nejlepší česká biatlonistka Gabriela Soukalová.
Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". V druhém díle jsme se vypravili do Smashin` Machine v Sokolské ulici, kde kde se na rozplácnuté maso v bulce čeká při hraní Pac-mana.
Původní obchod v Bělské ulici s potravinami a smíšeným zbožím nahradila kavárna. Bývalý COOP uzavřelo boskovické spotřební družstvo Jednota kvůli nízkým tržbám a vysokým nákladům na energie. Objekt i s pozemkem pak v roce 2023 koupilo město a nabídlo ho k pronájmu. Nyní zde podnikatel Dominik Grulich otevřel kavárnu a prodejnu v jednom.
Na počátku byl dobrý nápad, a nezůstalo jen u něj. Dvě sestry z Frýdlantu nad Ostravicí vymyslely speciální pytlík, který udrží pečivo déle měkké, s křupavou kůrkou a bez plesnivění. Nebály se pustit do výroby a jejich Wrapáček tak slaví na trhu úspěch již pátým rokem.
Tři dny ve tmě, bez jídla, jen se svými myšlenkami. Pro někoho nepředstavitelné martyrium, pro nejlepšího českého bojovníka MMA Jiřího Procházku součást přípravy a také životní cesty. Pobyt ve tmě není pro bývalého šampiona organizace UFC nic nového, patří mezi jeho metody přípravy. „Už to zkoušel, je tam snad počtvrté, nebo popáté,“ přibližuje Procházkův trenér Martin Karaivanov.
Podruhé se účastnila soutěže Miss, podruhé z toho byla finálová desítka. Dvaadvacetiletá modelka ze Rtyně v Podkrkonoší Michaela Macháčková se dokázala letos, stejně jako v roce 2022, dostat do finále soutěže nejkrásnějších dívek Česka. Ze soutěže krásy si tentokrát odnesla třpytivou korunku, když se stala Miss Supranational. To znamená, že bude Česko příští rok reprezentovat na světové soutěži.
Tři dny ve tmě, bez jídla, jen se svými myšlenkami. Pro někoho nepředstavitelné martyrium, pro nejlepšího českého bojovníka MMA Jiřího Procházku součást přípravy a také životní cesty. Pobyt ve tmě není pro bývalého šampiona organizace UFC nic nového, patří mezi jeho metody přípravy. „Už to zkoušel, je tam snad počtvrté, nebo popáté,“ přibližuje Procházkův trenér Martin Karaivanov.
Druhá účast v soutěži Miss, podruhé z toho byla finálová desítka. Dvaadvacetiletá modelka ze Rtyně v Podkrkonoší Michaela Macháčková se dokázala letos, stejně jako v roce 2022, dostat do finále soutěže nejkrásnějších dívek Česka. Patří mezi vítězky. Ze soutěže krásy si odnesla si třpytivou korunku, když se stala Miss Supranational. To znamená, že bude Česko reprezentovat příští rok na světové soutěži.
Podle statistik Státního zdravotního ústavu patří Češi mezi nejobéznější Evropany. Nadváhu má šedesát procent dospělých a čtvrtina dětí. A podle předpokladů ztloustnou ještě víc. Nehýbou se dost, zato ale mají velkou chuť k jídlu. Zejména nezdravému a sladkému. „Češi určitě mají problém s nadměrnou spotřebou cukru, jí větší množství průmyslově zpracovaných potravin, hotových jídel, produktů fast foodů a zároveň méně tradičních potravin. Pokud bychom se na tento problém dívali optikou konzumovaných makroživin, cukr mezi nimi tvoří největší podíl,“ poukazuje v rozhovoru pro Deník produktový vývojář v Trime a nutriční specialista Jakub Přibyl.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce informovala prostřednictvím webu Potraviny na pranýři o uzavření prodejny v Dobevi. Pracovníci instituce zde našli trus hlodavců, kontaminované potraviny i zanedbaný úklid.
Poslední květnový víkend nabídne na Znojemsku například pivní festival, který se koná v Dobšicích. Návštěvníci se mohou těšit na piva z celé republiky. Přímo ve Znojmě se zase koná festival s názvem Dej si FOOD. Užijí si ho hlavně milovníci dobrého jídla, pití a zábavy. Sklepy otevřou ve Vrbovci a začínají oslavy devadesátin Vranovské přehrady.
/FOTO/ Pití, zbytky jídla i další předměty po sobě nechávají někteří cestující v tramvajích a jiných vozech městské hromadné dopravy v Brně. Brněnský dopravní podnik zveřejnil fotografie některých případů na svém profilu na sociálních sítích a některé jsou jen pro silné povahy.
Hostinec Dolany vyhlášený populárními retro pokrmy a velkými porcemi musí skončit. Dům, v jehož přízemí to žije již přes 100 let, půjde k zemi v rámci plánované rekonstrukce sousední sokolovny a celkové proměny centra Dolan.
Hostinec Dolany vyhlášený populárními retro pokrmy a velkými porcemi musí skončit. Dům, v jehož přízemí to žije již přes 100 let, půjde k zemi v rámci plánované rekonstrukce sousední sokolovny a celkové proměny centra Dolan.
Okresní soud v Lounech se ve středu 22. května podruhé zabýval kauzou žateckých jeslí. Tři jejich dnes už bývalé zaměstnankyně jsou obžalované z přečinu ohrožování výchovy dítěte, kterého se měly dopustit nevhodnou péčí o ně. Všechny ve svých vyjádřeních vinu odmítly, dvě z nich ale připustily, že občas před dětmi použily nevhodná slova.
Festival jídel všeho druhu Smacznego se letos v Karviné koná již čtvrtým rokem. Také letos je připravena pestrá nabídka kulinářských parádiček i doprovodný zábavný program.
Už potřetí se budou v Pardubicích konat nové farmářské trhy. V sobotu 25. května se opět sejdeme na třídě Míru u sochy Jana Kašpara. Budete si moci ochutnat a nakoupit to nejlepší z východočeského regionu.
„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.
Spouštěčem velmi závažného psychického onemocnění anorexie či bulimie není jen touha být extrémně hubená. Jde o mnohem závažnější problém. „Někde jsem se dočetla, že u lidí trpících psychickou poruchou dochází ke změnám na mozku. Patří sem i jakákoliv závislost, a bulimie závislost je, stejně jako alkohol nebo drogy. Pokud by se před abstinujícího alkoholika položil alkohol, nastartuje něco, co se pro něho může stát zase osudným. Proto nechci říct jsem vyléčená, ale zatím jen abstinující bulimička,“ říká mezinárodní make-up artistka firmy Lancôme Jana Lhotová.
Tři malé děti z Plzeňska jedly často jen jednou denně, a to třeba jen instantní polévku s chlebem, či špagety s kečupem. Měly hlad. Když byly rodině odebrány, vážil desetiletý chlapec jen 18 kilogramů, přičemž měl mít bezmála dvojnásobek. Kromě toho žili nezletilí v nehygienických podmínkách v bytě plném koček a jejich výkalů, od nichž zapáchali, měli absence ve škole a jedno z nich bylo otčímem nepřiměřeně trestáno.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela před víkendem část prodejny Billa v ulici Jana Drdy v Příbrami. Inspektoři tam našli hmyz a potraviny napadené škůdci. Nyní už je opět otevřeno.
Když se blíží poslední dny života, lze na těle i v chování člověka pozorovat jasné změny. Nadcházející smrt se většinou pozná podle změny stavu vědomí. Člověk neodpovídá, oči má zavřené a pohled upřený do jednoho místa. Než však nastane okamžik smrti, začne se na ni připravovat také naše fyzická schránka. V tomto článku se dozvíte, co se děje s tělem před smrtí i jak se chovat k člověku, který umírá.
/FOTO, VIDEO/ Ve Vráži jsme navštívili neziskovou organizaci Klubíčko, která zde provozuje zařízení pobytových služeb s kapacitou 13 lůžek. Její Sociální podnik Klubák otevřel pro veřejnost bistro s nabídkou vlastních pekařských a cukrářských výrobků. Pracují zde lidé se zdravotním postižením.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Opava byla a je kavárenským městem. Důkazem je nespočet podniků, které nabízejí výborná espressa, cappuccina či latté. Vydali jsme se do opavských ulic a zmapovali top kavárny, které by žádný milovník kvalitní kávy neměl vynechat. V tomto díle seriálu Na kávě v Opavě se Deník vypravil do podniku Botaniqa v Růžové ulici. Kavárna s bistrem mísí výběrovou kávu a asijskou kuchyni. Čím si získali srdce a hlavně chuťové buňky Opavanů?
Mravenci faraoni. Častí domácí škůdci, kterých může být velmi komplikované se zbavit. Napadají nejen běžné domácnosti, ale i zdravotnická zařízení. Škodí tím, že se dostávají do potravin, a navíc mohou přenášet patogeny. Mají obdivuhodnou schopnost se kvůli potravě kamkoliv dostat. A prý klidně i pod obvaz zraněného člověka.
Když byli rodině z Plzeňska odebráni chlapci, chodil se jeden z nich u pěstounky tak často dívat do lednice, zda je tam jídlo, že to dvířka nevydržela.
Ani deštivé počasí neodradilo návštěvníky od toho, aby zavítali na food festival, který se konal v sobotu ve Kdyni. A k ochutnání byla jídla z různých koutů světa.
Družstvo COOP nabízí regionální produkty. Prodejny pod touto značkou najdete zejména v malých obcích, které pro velké řetězce nejsou rentabilní. Činnost spotřebních družstev je tedy velmi provázána s lokálním zemědělstvím a potravinářskou výrobou.
Neúnosné zvyšování cen vstupného, jídla, pití. Honba za „mamonem“, když nám ten covid zkazil dvě sezóny. To se skloňuje ve všech pádech v médiích. Reportér Deníku se proto vydal na Majáles Pardubice 2024, aby přiblížil cenové relace dnešních festivalů hudby a zábavy. Z první větší akce pod širým nebem na Pardubicku.
Pečivo, uzeniny, chlazené nápoje i nanuky – to vše a mnohem více najdou lidé v samoobslužné kontejnerové prodejně Samoška 24/7 v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech, do které budou moci za pomoci QR kódu vstoupit v jakoukoliv denní dobu.