Pro jídlo zdarma si přichází stále větší počet lidí, kteří mají hluboko do kapes. Nejsou to jen bezdomovci, ale také matky samoživitelky nebo senioři, kteří po smrti partnera nedokážou z penze utáhnout zvyšující se náklady. Charita Beroun rozdá každoročně desítky tun potravin.
/FOTO, VIDEO/ Pro jídlo zdarma si přichází stále větší počet lidí, kteří mají hluboko do kapes. Nejsou to přitom jen bezdomovci, ale také matky samoživitelky nebo dokonce senioři, kteří po smrti partnera nedokážou z jedné penze utáhnout zvyšující se náklady. Charita Beroun rozdá každoročně desítky tun potravin.
Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.
Stát zintenzivňuje kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to projevit i ve zlevnění potravin. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj mají kontroly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.
V úterý nastínil ministr zemědělství Zdeněk Nekula plán, jak chce zatočit s drahými potravinami za pomoci armády kontrolorů. Podle Deníkem oslovených expertů je to málo a stát by se měl zaměřit i na daňové úniky do zahraničí. Účinnější by podle nich bylo doplnit kontrolory i právní rámec v podobě snížení DPH.
/FOTO, VIDEO/ Udržet obchod na vesnici je čím dál těžší. Aby si lidé mohli v místě bydliště koupit potraviny, leckdy musí pomoci obec. Jedním z takových případů jsou Poříčany na Kolínsku.
Už tuto sobotu budou moci Plzeňané vyrazit poprvé v letošním roce na své oblíbené farmářské trhy. Na tradičním místě na náměstí Republiky bude na padesát prodejců nabízet své výrobky pravidelně každou sobotu od 8 do 12 hodin.
Po vzoru loňské kontroly marží u čerpacích stanic se chce ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nyní soustředit na celý potravinářský sektor. Do boje s drahými potravinami hodlá vyslat takřka všechny kontrolní složky státu. „Špioni“ mají za úkol prozkoumat celý trh – od prvovýrobců až po obchodníky. Ministr si chce také posvítit na slevové akce obchodníků.
/FOTO, VIDEO/ Bezpečně pod střechou budou moci být uloženy věci, které pomáhají pěstounským rodinám především ze středních Čech, ale i v Praze (a méně často také v dalších místech republiky) v jejich práci. Zmiňovaná střecha sice potřebuje opravu, nicméně už nyní dokáže poskytnou záruku vhodného uložení rozmanitého materiálu, bez kterého by si spousta pěstounských rodin nedokázala představit své fungování.
Děti se bojí strašidel a dospělí cholesterolu. Ovšem zatímco strašidla s postupujícím věkem mizí, u cholesterolu to bývá přesně naopak. Paradoxem je, že cholesterol je ve skutečnosti pro život velmi důležitý. Za jeho mizernou pověst mohou podle odborníků takzvané lipoproteiny, které cholesterol v těle přenášejí. Ty škodlivé jsou jedním z hlavních ničitelů srdce a cév, tedy orgánů, na jejichž choroby v Česku umírá každý druhý člověk. Může zdravý životní styl tento fakt ovlivnit? A jaké potraviny mohou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi snížit?
Od uzavření jedné z nejslavnějších věznic světa, pevnosti Alcatraz stojící na skalnatém ostrově uprostřed Sanfranciského zálivu, uplynulo právě dnes 60 let. Dnes budí vězení pozornost zejména jako turistická atrakce, ale víte, co by se s vámi dělo, kdybyste se tam dostali coby vězni? A že pokud byste skončili pro nekázeň v „díře“, mohl by vás strašit tajemný škrtící přízrak se zářícíma očima?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Spousta tance, hudby, jídla, pití i dobré zábavy. Takový byl III. Reprezentační agrární ples, který se v pátek 17. března uskutečnil v Kulturním centru Rakovník. Večer zpestřila svým předtanečním rakovnická rodačka Veronika Khek Kubařová, která předvedla dva půvabné tance s tanečníkem Dominikem Vodičkou.
Nejen regály obchodů s potravinami jsou opatřeny cenovkami s vyššími ciframi. Zdražilo se i v prodejnách s chovatelskými potřebami a krmivem pro domácí zvířata. Jak na to zareagovali chovatelé zvířecích mazlíčků a zverimexy na Náchodsku?
Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.
/VIDEO, FOTO/ Vedoucí party stavebních dělníků se nestačil divit riskantnímu chování řidičů. Pracovníci firmy ve středu začali s frézováním a zkušebními vrty na části ulice Maršála Koněva kvůli výměně plynového potrubí. V úseku od Bobnické po Poděbradskou u čerpací stanice MOL je tak provoz až do léta veden pouze jedním směrem.
Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.
/ROZHOVOR/ V lednu letošního roku začal platit nový pětiletý plán Společné zemědělské politiky (SZP) Evropské unie (EU). Čeští zemědělci, sdruženi v Agrární komoře, se přidávají k ostatním zemědělcům napříč Evropou a s Green Dealem neboli Zelenou dohodou nesouhlasí.
/FOTO/ Pelhřimovská nemocnice rozšířila nabídku občerstvení o zdravou stravu. Nově instalovali v prostoru chirurgických ambulancí bezlepkový automat, který nabízí jídla a potraviny bez lepku, bez laktózy a bez cukru.
Přiznává, že kdyby neprohrál vyřazovací souboj, nejspíš už by příliš dlouho v televizní reality show Survivor Česko & Slovensko nevydržel. Bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara strávil na ostrově v Dominikánské republice sedmatřicet dní. Za tu dobu zhubl osmnáct kilogramů. „Už jsem byl na rezervě, chtěl jsem jít pro dřevo nebo pro kokos a byl jsem vycucaný úplně strašným způsobem. Odešlo mi tělo, třicet sedm dní jsem nic pořádného nejedl,“ přiznal Švancara v rozhovoru pro Deník.
Přiznává, že kdyby neprohrál vyřazovací souboj, nejspíš už by příliš dlouho v televizní reality show Survivor Česko & Slovensko nevydržel. Bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara strávil na ostrově v Dominikánské republice sedmatřicet dní. Za tu dobu zhubl osmnáct kilogramů. „Už jsem byl na rezervě, chtěl jsem jít pro dřevo nebo pro kokos a byl jsem vycucaný úplně strašným způsobem. Odešlo mi tělo, třicet sedm dní jsem nic pořádného nejedl,“ přiznal Švancara v rozhovoru pro Deník.
Poslední dobou se takzvaně roztrhl pytel s weby, které prostřednictvím sbírek pomáhají lidem, kteří se ocitli v kritické životní situaci. O pomoc často žádají matky, které s malými dětmi zůstaly na vše samy. Jak jim sbírky pomáhají a do jaké míry dokážou štědrost využít?
Ze zařízení pro zajištění cizinců (ZZC) v Balkové utekli uprchlíci z Afriky, lidé v okolí se bojí. V Balkové se dva cizinci pokusili upálit třetího. To jsou poslední ze zpráv, které se v médiích objevily v souvislosti se zařízením, jež najdete na severu Plzeňska, v lesích mezi obcemi Chyše, Tis u Blatna a Rabštejn nad Střelou.
/REPORTÁŽ/ Ze zařízení pro zajištění cizinců (ZZC) v Balkové utekli uprchlíci z Afriky, lidé v okolí se bojí. V Balkové se dva cizinci pokusili upálit třetího. To jsou poslední ze zpráv, které se v médiích objevily v souvislosti se zařízením, jež najdete na severu Plzeňska, v lesích mezi obcemi Chyše, Tis u Blatna a Rabštejn nad Střelou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nasytit spoustu lidí pomáhají potraviny, které by jinak přišly nazmar. Potravinové bance i dalším organizacím zajišťujícím pomoc potřebným je věnují třeba výrobci mající přebytky – nebo se jim i něco nepovedlo. Pro tohle využití se například výborně hodí dejme tomu malinové jogurty, které se omylem dostaly do obalů s obrázkem jahody. Nebo čokolády, na nichž je chybně uvedena hmotnost; i takové věci se mohou stát. Potravinové přebytky také pravidelně darují obchodní řetězce.
Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.
V rakouském Riedu v Innkreisu začali v pátek soudit 32letou ženu. Je obviněna z toho, že antidepresivy míchanými do jídla "unavila" exmanžela a když usnul, řezala ho odlamovacím nožem do krku.
Chutná polévka. Pak smažený řízek a k němu bramborový salát či hranolky. Tradiční oběd stále zůstává mezi vyhledávanými jídly v obědovém menu v řadě restaurací v Hodoníně. Před rokem si jej tam lidé dopřávali často za 110 či 125 korun. Letos si už musejí za meníčka připlatit, někde patnáct, jinde i dvacet korun.
Obědy zdražily o desítky procent. Rostou ceny energií i potraviny, stoupá inflace. V restauracích chybí personál. To vše se obratem promítá také do cen jídla. Například oblíbený smažený řízek si už hosté v restauraci nikde pod stovku nekoupí.
Na svou gastro mapu je zařadil Lukáš Hejlík, seděli na červené pohovce u Jana Krause, pochválil je Daniel Radcliffe alias Harry Potter, na jejich bugrery, kimchi nebo hranolky na sádle se stojí fronty. Prostě mladá úspěšná dvojice, která válcuje nejen Zlín svými vymazlenými specialitkami.
Ve srovnání s celorepublikovým průměrem je Znojmo nejlevnější. Zatímco jinde stojí polední menu v průměru 180 korun, ve Znojmě to je na začátku letošního roku jen 137 korun. Přesto zhruba o třetinu více než před dvěma lety, kdy Znojemští platili za řízek v restauraci kolem stokoruny.
Restaurace během obědů už nejsou tak plné, jak bývaly dříve, jsou za tím stále se zvyšující ceny. Ale i tak se někteří provozovatelé na Klatovsku snaží držet ceny co nejnižší. Někde ceny jen mírně převyšují sto korun.
Zajít si do restaurace na oběd za stovku, to už je téměř nemožné, pokud nenavštívíte jen nějaké bistro či podobné provozovny na rychlovku. V Domažlicích, když si ale připlatíte ještě dvě koruny, takový oběd už reálný je. Astronomické ceny ale nejsou ani v dalších restauracích.
Rychlé, chutné jídlo, nepohrdne jím dospělý, miluje ho většina malých dětí. Řízek je v restauracích a jídelnách stále oblíbený, proto ho většina restauratérů nabízí ve svých jídelníčcích. I když kvůli drahým energiím i surovinám stoupá cena tohoto oblíbeného pokrmu.
Na provozovatele restaurací nejprve dolehla covidová pandemie, kdy to především na vesnicích část hospod zabalila. Ty, které přežily, pak musely zareagovat na dramaticky narůstající ceny energií a surovin. Proto se jedním z hodně sledovaných kritérií stalo polední menu. Deník proto připravil přehled, za kolik si na Rokycansku můžete dát k obědu klasický řízek v trojobalu s přílohou.
Pokračující vysoká míra inflace nutí většinu plzeňských restaurací postupně zdražovat svá obědová menu. Nárůst činí průměrně deset procent oproti loňským cenám.
Řízek, ať už kuřecí nebo vepřový, v polední nabídce restaurací na Prachaticku, je vždy sázka na jistotu. Příloha je strávníkům tak nějak jedno. Může to být salát, brambor či bramborová kaše. Češi řízek prostě milují.
Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Táboře. Pravidelně se proto objevuje v poledním menu.
/VIDEO/ Někteří ji kritizují, jiní se nové budovy krajského úřadu v Jihlavě zastávají. Zaměstnanci kraje v nové budově E úřadují od začátku letošního roku. Budova stojí v ulici Ke Skalce v sousedství stávajícího krajského úřadu a její stavba vyšla na téměř 440 milionů korun. Lidé ji navštěvují například při vyřizování dotací. Své nové místo tam našli i pracovníci odborů, které byly rozmístěné různě po městě.
Až tři roky za mřížemi hrozí jednatřicetiletému recidivistovi z Holešova, který chtěl na začátku února krást potraviny v jednom z holešovských obchodních domů. Vzápětí napadl prodavače, který mu nechtěl dovolit s lupem odejít.
/ANKETA/ Populární televizní reality show Prostřeno! dala nyní prostor soutěžícím z Olomouckého kraje. Jedním z nich je i šestatřicetiletý Adam Koryčánek z Prostějova. Svou upřímností leze svým konkurentům pořádně na nervy. V pátek se o tom můžete přesvědčit na obrazovce.
/ANKETA/ Populární televizní reality show Prostřeno! dala nyní prostor soutěžícím z Olomouckého kraje. Jedním z nich je i šestatřicetiletý Adam Koryčánek z Prostějova. Svou upřímností leze svým konkurentům pořádně na nervy. V pátek se o tom můžete přesvědčit na obrazovce.
Motorem inflace se stávají potraviny. V lednu v Česku meziročně zdražily o 26,2 procenta. To je víc než v sousedních státech s výjimkou Slovenska. Ceny rostly u vajec, cukru, cibule i paprik.
Automat na jídlo, výuka sebeobrany nebo sdílená tiskárna. To jsou podle žáků základní školy Valašské Klobouky nejdůležitější věci, které by ve městě uvítali. Shodli se na tom během pátého ročníku školního fóra, na němž děti ze druhého stupně přicházely s nápady pro rozvoj školy i města samotného. Uvítaly by také skatepark, bezobalový obchod a lanové centrum.
Služba lidem a snaha o zachování obchodů. Boskovičtí zastupitelé schválili odkup dvou nedávno uzavřených prodejen i s pozemky od spotřebního družstva Jednota. V ulici Bělská a v místní části Vratíkov. V první lokalitě za tři miliony korun a ve druhé za milion a půl.
Díváte se na „tým snů“. Bez nadsázky, protože s takovou poctivostí a angažovaností v tom nejlepším slova smyslu jsme se dlouho nesetkali. Jejich nelíčená radost z „bronzové placky“ bude mít pokračování ve slavnostním předání na půdě zřizovatele.
Zlobí vaše dítě s jídlem? Jí málo, nebo si vybírá? Má problém s dodržováním pitného režimu? Co můžeme jako rodiče udělat pro to, aby náš potomek jedl s radostí?
/FOTO/ Špatnou pověst o hygieně v některých asijských restauracích potvrdila únorová kontrola v poděbradském podniku Hong Kong. Pracovnice Krajské hygienické stanice Středočeského kraje (KHS) v provozovně zjistily hrubé porušení základních hygienických předpisů, které v krajním případě mohlo ve svém důsledku vést k ohrožení zdraví hostů.
Kolik momentálně stojí polední menu v olomouckých restauracích? Rozdíly v cenách se pohybují i v desítkách korun. Někde hostům na polévku a hlavní jídlo vystačí 135 korun, jinde za srovnatelný pokrm zaplatí téměř dvě stovky.
Památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka uctil v neděli odpoledne pietní akt před muzeem v Lánech na Kladensku. Účastníci si připomněli 173 let od narození prvního prezidenta a za zpěvu jeho oblíbené písně Ach synku, synku položili květiny a věnce k Masarykově jezdecké soše. Pietního aktu se zúčastnily zhruba dvě stovky lidí včetně politiků, zástupců obce a spolků.