
Tipy na víkend: Úklid přírody Krušnohoří a festival jídla v Litvínově
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou nejen na Mostecku.
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou nejen na Mostecku.
Zdražily energie, potraviny a také krmivo pro zvířata. Chovatelé domácích mazlíčků však raději šetří na sobě než na psech nebo kočkách. „Můžu nakupovat levné granule někde v supermarketu, ale můžu tím našemu psovi jenom uškodit. A to samozřejmě nechci. Šetříme raději jinde,“ řekla Věra Tichá ze Svitav. S manželem chovají zlatého retrívra Maxe. Vědí, že potřebuje kvalitní granule. „Ani sobě nekupujeme úplně nejlevnější potraviny. Šetřit ano, ale s rozumem,“ dodala chovatelka. Za dvanáctikilové balení granulí zaplatí nyní okolo tisícovky.
Cena piva, konkrétně Plzeňského Prazdroje, vystoupala na podzim loňského roku v některých plzeňských hospodách nad 60 korun a na této výši se zatím drží i nyní. Přestože celková spotřeba piva na hlavu u nás klesá už několik let, ve větších městech si hospody na návštěvnost stěžovat nemohou.
Postní potravinová sbírka se od pondělí 27. března do čtvrtka 30. března koná v obcích Uherskobrodska. Za první dva dny lidé na pomoc sociálně slabým spoluobčanům v regionu darovali přibližně 210 kilogramů zboží.
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Provozovatel liberecké restaurace Neptun na Nerudově náměstí musel začátkem letošního roku reagovat na energetickou krizi a zdražování, což se promítlo do cen za jídlo a pití. Nyní doufá, že to nejhorší je za nimi a situace se bude uklidňovat.
Milovníci konspiračních teorií varují před dalším nebezpečím pro svobodné lidstvo. Jeho zotročení, které podle nich připravují světové elity, proběhne skrze potraviny. Mimo jiné hmyzí výrobky. Na sociálních sítích proto kritizují obchodní řetězce a dopravce, kteří je zařazují do prodávaného sortimentu, nebo se drsně obouvají do škol, kde probíhá ekologická osvěta.
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Většina z nich v posledním roce opět zdražovala. Najde se ještě na Příbramsku polední menu s polévkou pod dvě stovky?
V severokorejských věznicích panují podle nevládní neziskové organizace Korea Future nelidské podmínky. Vězni tam mají zažívat mučení a jsou tak vyhladovělí, že se musejí uchylovat k pojídání hmyzu. Odsouzené ženy taky musejí podstupovat nucené potraty a denně zažívají znásilňování. V rozsáhlé reportáži o tom informoval portál CNN.
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Nekupují si menstruační vložky. Jednoduše na ně nemají peníze. Nahrazují je tím, co zrovna mají po ruce. Tedy toaletním papírem, novinami či různými hadry. Politici i odborníci proto hledají způsob, jak ženám v podobné situaci pomoci. Jednou z cest je daň z přidané hodnoty (DPH).
/FOTOGALERIE/ Stoupající ceny energií i potravin se projevily i v gastronomických podnicích. Zdražení je přitom oproti minulému roku, kdy ceny jídel rostly jen nepatrně, o dost znatelnější. Najde se v restauracích na Berounsku polední menu pod dvě stovky?
Asi čtyři miliardy lidí na celém světě nepoužívají toaletní papír. Buď kvůli nedostatku stromů v jejich regionu pro jeho výrobu, nebo proto, že je pro ně přílišným luxusem. S tím souvisí třeba i fakt, že v mnoha pro nás exotických zemích používá personál v restauracích k přípravě a servírování jídla jen pravou ruku. Tento zdánlivý detail je důležitý pro všechny cestovatele a jejich zdraví.
Vysoké ceny energií, vody a hlavně potravin. Ty jsou v posledních měsících vyšroubované až ke stropu a trápí kde koho. Rodiny, restaurace a stejně tak školní jídelny. Vaří obvykle pro stovky strávníků denně a růst cen je pro ně citelná rána.
Zvýšení plateb, které naštěstí nebude nijak dramatické. V Přerově od 1. dubna podraží veškeré sociální služby - připlatí si jak klienti domova pro seniory a pečovatelské služby, tak denního pobytu nebo městských jeslí. Důvodem je novelizace úhradové vyhlášky, ale do navýšení se promítly i rostoucí ceny energií a potravin. Část nepokrytých nákladů ponese na svých bedrech město.
Vysoké ceny potravin trápí i vedoucí kuchařku školní jídelny při ZŠ Čapkova v Klatovech Olgu Krčmárikovou. O to víc právě nyní, kdy jsou nejvyšší ceny mimo jiné i u zeleniny, protože tato škola je známá zdravou stravou, za což vyhrála i celorepublikovou soutěž mezi osmi stovkami jídelen.
Školní jídelny i na jihu Čech bojují s vysokými cenami surovin. Snaží se ušetřit a zároveň dodržet spotřební koš. Někde drahé potraviny rovnou vynechávají, jinde se snaží nahradit čerstvé mraženými. Dětem také z jídelníčku často mizí saláty nebo ovoce. Zdražování jídel se stravovací zařízení snaží maximálně oddálit, některá už k němu ale přistoupila.
Zdražování potravin zvedá ceny pro malé i větší školáky.
Ceny potravin se neustále zvyšují, nyní především u zeleniny, a to výrazně pociťuje rozpočet domácností, ale také to dělá těžkou hlavu školním jídelnám. Přesto se snaží ještě do limitů vejít, aby se vyhnuly opakovanému zvyšování cen obědů, ale někdy to nejde. V Plzeňském kraji se i přes to všechno stále snaží některé školy či školky jít zdravějším směrem.
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.
/TÉMA DENÍKU/ Nenakupovat drahé potraviny nebo otevřít své brány dospělým strávníkům. S inflací, energiemi i cenou surovin zápasí školní jídelny na Vysočině. Každá z nich však situaci řeší jiným způsobem. Jídelny zároveň nevylučují ani zdražování nabídky.
Kilo cibule za víc než třicet korun a podobná drahota nutí zaměstnance škol chovat se podobně jako rodiny, které pravidelně čtou letáky se slevami. Pokračuje i diskuse, jak co nejvíce dětem zajistit teplý oběd, neplýtvat a nezahltit školy dalšími povinnostmi.
Za obědy pro své děti platí více také rodiče na Vyškovsku. Nejvýrazněji podle vedoucích školních jídelen zdražil olej, vejce, zelenina, maso a mléčné výrobky. „Bohužel dnes se již nedá říct, že koprovka s vejci je levné jídlo. Dalším problémem jsou vysoké ceny energií. Loni na podzim jsme zdražili obědy o čtyři koruny na současných dvaatřicet,“ informovala například vedoucí jídelny na vyškovské základní škole v ulici Nádražní Petra Holzerová.
Tři děti na základní škole. Jejich obědy stály rodinu Petra Novotného z Blanenska měsíčně kolem dvou tisíc korun. Na podzim podražily a rodiče museli sáhnout do peněženky o několik stokorun víc. V dohledné době to budou muset vzhledem ke zdražování potravin a dalších vstupů zřejmě udělat znovu. „Pořád je to pro nás ale přijatelná částka. Když si vezmu, že je to dvacet teplých jídel měsíčně pro každé z našich dětí. Kdybychom je měli vařit doma, tak to bude mnohem dražší. Rozumím tomu, že vše se zdražuje. Když se i přesto podaří ve škole vařit z kvalitních surovin, nemám s navýšením ceny oběda o několik korun vůbec žádný problém,“ řekl Deníku Rovnost muž.
Některá jídla už za současných cen surovin dětem nabídnout nedokážeme. To přiznávají vedoucí některých školních kuchyní v Královéhradeckém kraji. Často srovnávají nabídku svých dodavatelů, aby jídelny udržely kvalitu jídel pro děti. Jinde ale berou současnou situaci jako výzvu ke větší kreativitě.
S rostoucími cenami jídla bojují i školy v Pardubicích. Potraviny, které jsou meziročně dražší o čtvrtinu, přidělávají vrásky vedoucím školních jídelen. Většina z nich zdražovala obědy v řádu korun už od začátku školního roku.
Většina lidi v Německu se přimlouvá za limit rychlosti na dálnicích, ale politicky se to dosud neprosadilo, napsal Donaukurier. Teď se omezení snaží zavést potají klimatičtí aktivisté, píše list.
Vysoké ceny energií a potravin dopadají nejen na domácnosti, ale také na školy, které provozují jídelny. Lavírují mezi tím, jak i dál vytvářet nutričně hodnotná a chutná jídla, i když cena surovin neustále roste, a zároveň nezvyšovat náklady rodičům. „Lehké to ale není, školy moc možností totiž nemají,“ poznamenává prezident Asociace ředitelů základních škol České republiky Luboš Zajíc.
Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.
Pro jídlo zdarma si přichází stále větší počet lidí, kteří mají hluboko do kapes. Nejsou to jen bezdomovci, ale také matky samoživitelky nebo senioři, kteří po smrti partnera nedokážou z penze utáhnout zvyšující se náklady. Charita Beroun rozdá každoročně desítky tun potravin.
/FOTO, VIDEO/ Pro jídlo zdarma si přichází stále větší počet lidí, kteří mají hluboko do kapes. Nejsou to přitom jen bezdomovci, ale také matky samoživitelky nebo dokonce senioři, kteří po smrti partnera nedokážou z jedné penze utáhnout zvyšující se náklady. Charita Beroun rozdá každoročně desítky tun potravin.
Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.
Stát zintenzivňuje kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to projevit i ve zlevnění potravin. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj mají kontroly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.
V úterý nastínil ministr zemědělství Zdeněk Nekula plán, jak chce zatočit s drahými potravinami za pomoci armády kontrolorů. Podle Deníkem oslovených expertů je to málo a stát by se měl zaměřit i na daňové úniky do zahraničí. Účinnější by podle nich bylo doplnit kontrolory i právní rámec v podobě snížení DPH.
/FOTO, VIDEO/ Udržet obchod na vesnici je čím dál těžší. Aby si lidé mohli v místě bydliště koupit potraviny, leckdy musí pomoci obec. Jedním z takových případů jsou Poříčany na Kolínsku.
Už tuto sobotu budou moci Plzeňané vyrazit poprvé v letošním roce na své oblíbené farmářské trhy. Na tradičním místě na náměstí Republiky bude na padesát prodejců nabízet své výrobky pravidelně každou sobotu od 8 do 12 hodin.
Po vzoru loňské kontroly marží u čerpacích stanic se chce ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nyní soustředit na celý potravinářský sektor. Do boje s drahými potravinami hodlá vyslat takřka všechny kontrolní složky státu. „Špioni“ mají za úkol prozkoumat celý trh – od prvovýrobců až po obchodníky. Ministr si chce také posvítit na slevové akce obchodníků.
/FOTO, VIDEO/ Bezpečně pod střechou budou moci být uloženy věci, které pomáhají pěstounským rodinám především ze středních Čech, ale i v Praze (a méně často také v dalších místech republiky) v jejich práci. Zmiňovaná střecha sice potřebuje opravu, nicméně už nyní dokáže poskytnou záruku vhodného uložení rozmanitého materiálu, bez kterého by si spousta pěstounských rodin nedokázala představit své fungování.
Děti se bojí strašidel a dospělí cholesterolu. Ovšem zatímco strašidla s postupujícím věkem mizí, u cholesterolu to bývá přesně naopak. Paradoxem je, že cholesterol je ve skutečnosti pro život velmi důležitý. Za jeho mizernou pověst mohou podle odborníků takzvané lipoproteiny, které cholesterol v těle přenášejí. Ty škodlivé jsou jedním z hlavních ničitelů srdce a cév, tedy orgánů, na jejichž choroby v Česku umírá každý druhý člověk. Může zdravý životní styl tento fakt ovlivnit? A jaké potraviny mohou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi snížit?
Od uzavření jedné z nejslavnějších věznic světa, pevnosti Alcatraz stojící na skalnatém ostrově uprostřed Sanfranciského zálivu, uplynulo právě dnes 60 let. Dnes budí vězení pozornost zejména jako turistická atrakce, ale víte, co by se s vámi dělo, kdybyste se tam dostali coby vězni? A že pokud byste skončili pro nekázeň v „díře“, mohl by vás strašit tajemný škrtící přízrak se zářícíma očima?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Spousta tance, hudby, jídla, pití i dobré zábavy. Takový byl III. Reprezentační agrární ples, který se v pátek 17. března uskutečnil v Kulturním centru Rakovník. Večer zpestřila svým předtanečním rakovnická rodačka Veronika Khek Kubařová, která předvedla dva půvabné tance s tanečníkem Dominikem Vodičkou.
Nejen regály obchodů s potravinami jsou opatřeny cenovkami s vyššími ciframi. Zdražilo se i v prodejnách s chovatelskými potřebami a krmivem pro domácí zvířata. Jak na to zareagovali chovatelé zvířecích mazlíčků a zverimexy na Náchodsku?
Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.
Ceny krmiv rostou, lidé hledají, kde stejnou značku koupit levněji. Horší kvalitu mazlíčkům dávat nechtějí. Šetří se na hračkách a pamlscích.
/VIDEO, FOTO/ Vedoucí party stavebních dělníků se nestačil divit riskantnímu chování řidičů. Pracovníci firmy ve středu začali s frézováním a zkušebními vrty na části ulice Maršála Koněva kvůli výměně plynového potrubí. V úseku od Bobnické po Poděbradskou u čerpací stanice MOL je tak provoz až do léta veden pouze jedním směrem.
Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.
/ROZHOVOR/ V lednu letošního roku začal platit nový pětiletý plán Společné zemědělské politiky (SZP) Evropské unie (EU). Čeští zemědělci, sdruženi v Agrární komoře, se přidávají k ostatním zemědělcům napříč Evropou a s Green Dealem neboli Zelenou dohodou nesouhlasí.
/FOTO/ Pelhřimovská nemocnice rozšířila nabídku občerstvení o zdravou stravu. Nově instalovali v prostoru chirurgických ambulancí bezlepkový automat, který nabízí jídla a potraviny bez lepku, bez laktózy a bez cukru.
Přiznává, že kdyby neprohrál vyřazovací souboj, nejspíš už by příliš dlouho v televizní reality show Survivor Česko & Slovensko nevydržel. Bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara strávil na ostrově v Dominikánské republice sedmatřicet dní. Za tu dobu zhubl osmnáct kilogramů. „Už jsem byl na rezervě, chtěl jsem jít pro dřevo nebo pro kokos a byl jsem vycucaný úplně strašným způsobem. Odešlo mi tělo, třicet sedm dní jsem nic pořádného nejedl,“ přiznal Švancara v rozhovoru pro Deník.
Přiznává, že kdyby neprohrál vyřazovací souboj, nejspíš už by příliš dlouho v televizní reality show Survivor Česko & Slovensko nevydržel. Bývalý profesionální fotbalista Petr Švancara strávil na ostrově v Dominikánské republice sedmatřicet dní. Za tu dobu zhubl osmnáct kilogramů. „Už jsem byl na rezervě, chtěl jsem jít pro dřevo nebo pro kokos a byl jsem vycucaný úplně strašným způsobem. Odešlo mi tělo, třicet sedm dní jsem nic pořádného nejedl,“ přiznal Švancara v rozhovoru pro Deník.