/ANKETA/ Na základě dat společnosti Dotykačka, která pro město zpracovala podrobnou analýzu cen a tržeb jihomoravských restaurací, se většina cen v těch brněnských přiblížila průměrným pražským hodnotám. Ceny zde totiž v posledních letech vzrostly výrazně více než v Praze a některé pokrmy jsou na Moravě dokonce dražší. Co na to lidé? A jsou podle nich ceny v restauracích v poměru k platům příliš vysoké?
Brněnská gastronomie na úrovni té pražské, srovnatelné nájemné, stejní dodavatelé a vysoké sumy za vstupní suroviny. To jsou podle restauratéra Jakuba Řiháčka hlavní důvody rostoucích cen v restauracích v Brně. Částky nabobtnaly podstatně více než v Praze, a ceny jídel se tak v obou městech vyrovnaly. Některá jsou v Brně dokonce dražší. Vyplývá to z analýzy, kterou si ve spolupráci se společností Dotykačka nechalo zpracovat město.
Nejen zdražování jídel v restauracích na Vysočině přinesl nový rok. V Mohelenském dvoře na Třebíčsku se rozhodli vyšší ceny na jídelních lístcích kompenzovat výdejem nesnědených pokrmů. Ten bude zdarma a pro jídla si bude moci přijít kdokoli. S experimentem začnou v restauraci od úterý.
Smrtelnou nehodu při dopravních nehodách mělo loni u sousedů 369 osob: 179 v osobních autech, 55 na motorce, 49 jako chodci, 40 jako cyklisté (polovina na e-kolech), 21 v nákladních autech a osm na mopedu.
Většina z nás měla na přelomu prosince a ledna volno. Odpočatí a zvesela však po Novém roce do práce nejdeme. Pokud jsme provozovali jen „gaučink“ proložený konzumací svátečních dobrot, osedlá nás únava. „Více těžkých jídel, více vysedávání, více alkoholu, to je důvod záhadné únavy,“ vysvětlila v časopisu Story nutriční koučka Lada Nosková, se kterou se můžeme pustit do novoročního restartu.
Vánoce a příchod nového roku má vliv také na naše domácí mazlíčky. Může jít o nevolnosti po nevhodném jídle nebo strach a útěky po hlučných silvestrovských oslavách. Majitelé psů a koček si mnohdy myslí, že by měli o Vánocích svým zvířátkům přilepšit. Nemyslí ale na to, že ochutnání člověčích jídel v rozumné – mnohdy i nerozumné – míře jejich domácím mazlíčkům obrovsky škodí. Lidé jim přilepšováním ničí zdraví.
Nákup pro nevidomou samoživitelku s dcerou, seniorku, která má omezenou hybnost, ale přesto se stará o svého padesátiletého syna, u kterého byla před lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, nebo 73letou ženu, která pobírá důchod 7 200 korun a nezbývají jí peníze na jídlo. To jsou jen střípky životních osudů lidí, kterým pomáhá Nadační fond Příběhy, který založila Silvie Dymáková spolu se svým partnerem, dramaturgem a režisérem Petrem Bělíkem.
Vaření, experimentování s jídlem a akční, kočovný styl života učarovaly Plzeňance Sandře Mikuličové (35). Podle svých slov dokáže prostřednictvím jídla spojit lidi různých věkových skupin, vzdělání, kultur. Před pár lety se vydala na dobrodružnou cestu do severního Španělska. Několik let tam pod širým nebem vaří pro surfařskou komunitu. Loni si splnila sen a vydala kuchařku Spolu sníme. Recepty ovlivnil život ve Španělsku i tradice její rodiny. Kromě toho vede kurzy školy vaření.
Stojí vzpřímeně, stisk ruky má pevný. Jediná věc, která dává znát, čím vším si za svůj krátký život Šarlota Bernoláková prošla, je její lehký přízvuk. Těžce se identifikuje. Získávala jej totiž postupem let z mnoha nářečí po celé východní Evropě. Když cestovala mezi krajinami, když žila na ulici, když utíkala před narkomany a prostitukami.
Nákup pro nevidomou samoživitelku s dcerou, seniorku, která má omezenou hybnost, ale přesto se stará o svého padesátiletého syna, u kterého byla před lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, nebo 73letou ženu, která pobírá důchod 7 200 korun a nezbývají jí peníze na jídlo. To jsou jen střípky životních osudů lidí, kterým pomáhá Nadační fond Příběhy, který založila Silvie Dymáková spolu se svým partnerem, dramaturgem a režisérem Petrem Bělíkem.
Nákup pro nevidomou samoživitelku s dcerou, seniorku, která má omezenou hybnost, ale přesto se stará o svého padesátiletého syna, u kterého byla před lety diagnostikována Parkinsonova nemoc, nebo 73letou ženu, která pobírá důchod 7 200 korun a nezbývají jí peníze na jídlo. To jsou jen střípky životních osudů lidí, kterým pomáhá Nadační fond Příběhy, který založila Silvie Dymáková spolu se svým partnerem, dramaturgem a režisérem Petrem Bělíkem.
Vlastní sklad postrádá potravinová banka Vysočina v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. V Ledči je v nájmu. Vlastní sklad proto otevře v prostorách bývalé sklárny ve Světlé nad Sázavou. Na projekt za skoro devatenáct milionů jsme získali dotaci,“ řekl předseda potravinové banky Miroslav Krajcigr.
/FOTOGALERIE/ Ke zlepšení zdravotního stavu nemocných dětí přispívá i dobrá výživa. Je žádoucí, aby děti měly na jídlo chuť a podávala se jim podobná strava, na kterou jsou zvyklí z domova. Toho jsou si lékaři i nutriční terapeuté Nemocnice AGEL Nový Jičín moc dobře vědomi.
Nad peněženkami plnými plastových věrnostních kartiček do obchodů a nad zaškrtáváním výhodného zboží v akčních letácích se ještě nedávno pousmívalo mnoho potomků seniorů. Zdražování však značně zamávalo s nakupovacími návyky Čechů. Věrnostní programy dnes používá skoro každý a své nákupy si většina bedlivě promýšlí.
Část neprodaných vánočních stromků skončila u zvířat v pražské zoo. Ke zkoumání, hraní i k jídlu je tradičně dostávají například sloni, gorily nebo vlci a medojedi.
Část neprodaných vánočních stromků skončila u zvířat v pražské zoo. Ke zkoumání, hraní i k jídlu je tradičně dostávají například sloni, gorily nebo vlci a medojedi.
Pod pohružkou pobodání přepadl maskovaný muž na začátku dubna prodejnu potravin v Náchodské ulici. Prodavačka z obavy o svůj život peníze lupiči vydala. Policie nyní muže dopadla v Německu, kde se dopustil obdobného činu.
Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.
Zdražování pocítí rodinná kasa i na školních obědech. Stále více rodin na ně ale nemá peníze, výrazně proto vzrostl zájem o školní obědy zdarma. Další vlna zdražování může přijít v únoru.
Růst cen potravin se podle Agrární komory ČR nezastaví, pokud se nepodaří vyřešit problém s drahými energiemi. Zemědělcům a potravinářům budou končit fixace cen a i zastropovaná cena bude několikanásobná, než měly podniky dříve. Možné snížení DPH na potraviny nemusí nutně vést ke snížení spotřebitelských cen. V rozhovoru s ČTK to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Vysoký krevní tlak zvyšuje riziko infarktu, mrtvice, srdečních onemocnění, vaskulární demence či onemocnění ledvin. Vynechání některých druhů potravin pomůže snížit nebezpečně vysoký krevní tlak, který se sám často nijak neprojevuje a nemá žádné viditelné příznaky. Přehled rizikových potravin a výrobků přinesl web známého britského deníku The Sun, který oslovil odbornici na výživu Becky Grahamovou ze společnosti Get More Vits.
Rybí nebo čočková polévka, kuřecí řízek či podkova z kapra a jako příloha tradiční bramborový salát. To vše pečlivě připravené týmem kuchaře Martina Slováka, poté vakuově zabalené a dodané až domů den před Štědrým dnem.
Slámový betlém ve farní zahradě v Třebíči na Jejkově je nyní zároveň místem potravinové sbírky. Ve zdejších jesličkách se nachází koš, kam lidé mohou vkládat trvanlivé potraviny.
Nevesele mohou vánoční svátky skončit pro ty, kdo se snaží dojíst všechny dobroty, nachystané na Štědrý den. Nejen kvůli špatné přípravě pokrmů nebo nevhodnému skladování kulinářských skvostů může jídlo způsobit nemalé zažívací obtíže. Každá potravina má prostě svou trvanlivost a tu je dobré respektovat.
Spojila je láska k cestování, poznávání nových míst, lidí, kultur i sport, kterému se oba věnují. Proto se Zlata Biedermannová s partnerem Pavlem Fleischerem snaží střídat pobyt v Čechách, kde mají rodiče, příbuzné a přátele s pobytem v Indonésii, která jim učarovala. „Těch ostrovů je tolik, že bychom potřebovali několik životů a stále bychom měli co objevovat,“ tvrdí Zlata.
Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,“ radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.
/Z HISTORIE REGIONU/ Štědrý den je tady. Většina lidí v Česku se večer sejde u slavnostní večeře a po ní si u nazdobeného stromečku rozbalí dárky. Oblast severní Moravy a Slezska byla, pokud jde o vánoční zvyky a tradice, vždy velmi rozmanitá. Valašsko, Lašsko, část Slezska, Těšínsko a severozápadní Slovensko patřily historicky k jednomu kulturnímu okruhu.
Nákupy potravin budou kurýři rozvážet i na Štědrý den a na silvestra. Proti loňskému roku on-line supermarkety očekávají zvýšený zájem, vyplývá z ankety ČTK. Lidé si tímto způsobem na poslední chvíli objednávají i vánoční dárky, uvedli prodejci.
Zdražování zboží a služeb dopadá také na rodiče školáků. Ti vedle učebních pomůcek, ošacení a bot musejí počítat také s tím, že se jejich děti nají ve školních jídelnách dráž.
Maminky po porodu mají v Klatovské nemocnice od poloviny prosince bohatší snídaně a svačiny. Porodnice totiž rodičkám nově nabízí celodenní občerstvení formou švédského pultu, resp. bufetového stravování, kdy si ženy mohou vzít v kuchyňce a z lednice kdykoli během dne i noci cokoli z nabídky, na co mají právě chuť.
Vánoční čas je časem setkávání, rozjímání a popíjení svařáku a punče. Podívejte se, které celebrity pořádají každý rok pro přátele zábavné a okázalé party.
Prudké zdražení energií i surovin a nejistota dalšího ekonomického vývoje rozjezdu podnikání v gastronomii příliš nenahrává. Jan Stuchlý to ale vidí jinak. V září otevřel nové bistro v Dlouhé ulici v Litoměřicích.
Sedmapadesátiletá Dana Vrbová z Prahy se snaží po celý rok krotit v jídle. „Ne, že bych vůbec nejedla. To by mi naopak uškodilo. Jelikož mám ale cukrovku, musím si dávat pozor a jíst pravidelně. Nejtěžší je odolat o Vánocích, kdy připravuji jídlo celé rodině,“ svěřila se Deníku.
Oběd za 74 až 117 korun? Některé školní jídelny vaří výhodně i pro veřejnost, velmi levné obědy nabízí několik zařízení v Litoměřicích, Lovosicích, Roudnici nad Labem i Libochovicích.
Poslední adventní neděle je jednou z mála v Polsku, kdy mají zdejší obchody otevřeno. To platí i pro oblíbené vánoční trhy. Masy Poláků, a u jižních hranic země i Čechů, tuto možnost využijí. Češi s vidinou levných nákupů, Poláci s obavou, že by to mohly být na řadu dalších měsíců poslední nákupy za rozumné ceny. Inflační spirála se v Polsku roztáčí natolik, že zcela vymazává význam nulové sazby DPH, kterou zde vláda zavedla na řadu produktů.
Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí pět až deset tisíc korun. Firma o tom informovala ČTK v tiskové zprávě.
Pan Jaroslav si spokojeně odnáší kastrůlek se smaženým květákem, vařenými brambory a dipem. „Vařit pro jednoho se mi nevyplatí a tady mně to chutná. A cena je také příznivá,“ dodává. Pro obědy si chodí sem, do školní jídelny Gymnázia F. Křižíka, pravidelně. Cenu 68 korun za oběd včetně polévky zaplatí rád. „Je to dobrá cena, zvláště v současné době, kdy počítám každou korunu“.
Všeobecné zdražování tvrdě zasáhlo i restaurace. Řada z nich byla nucena během roku výrazně podražit. Míst, kde je možné naobědvat se pod sto korun tak výrazně ubylo. Většinou jde o školní jídelny, oběd pod stovku se ale při troše štěstí dá sehnat i v některém z bister.
Drahé energie, ale především drahé potraviny ženou ceny obědů nahoru. Najíst se v restauraci pod sto korun už je nyní prakticky nemožné. Lidé na Kutnohorsku proto čím dál víc využívají možnosti poobědvat ve školních jídelnách nebo si odtud jídlo koupit a odnést domů.
Za úklid a posyp cest v Bavorsku jsou vlastně odpovědné obce, ale ty podle zákona mohou tuto povinnost "převalit" - na majitele nemovitostí, napsal Donaukurier.
Reklamní panely s notoricky známým logem světově nejrozšířenějšího fast foodu již poutají pozornost řidičů sjíždějících z dálnice D46 do Prostějova. Na parkovišti u Tesca už stojí budova restaurace. Historicky první pobočka společnosti McDonald's na Prostějovsku by měla otevřít do dvou měsíců.
Dražší ubytování i strava. Od ledna příštího roku si v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních, kde je kolem šedesáti tisíc lidí, připlatí. Na základě nové úhradové vyhlášky tamní klienti za pobyt zaplatí 280 korun, což je o třicet korun víc než doposud. Tři hlavní jídla denně je vyjdou na 235 korun, přičemž letos to je o třicet korun méně.
Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.
Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.
Vánoční prodeje dál rostou. Tržby obchodníků o třetím adventním víkendu jsou meziročně o deset až 20 procent vyšší, některé obchody i přes letošní zdražování hlásí také stejný nárůst počtu zákazníků.
Vánoční prodeje dál rostou. Tržby obchodníků o třetím adventním víkendu jsou meziročně o deset až 20 procent vyšší, některé obchody i přes letošní zdražování hlásí také stejný nárůst počtu zákazníků.