/FOTO, VIDEO/ V Hradci Králové se do konce roku začne naplno třídit gastroodpad. Jedná se především o zbytky potravin a jídel včetně masných a mléčných výrobků. Třídění město půl roku testovalo ve dvou ulicích v Malšovicích. Osvědčilo se a třídit se bude nově v celém městě.
Máslo, nebo raději olej? Hotový koláč, či mouku na jeho upečení? Podobné otázky asi běží hlavou nejednomu nakupujícímu. Nejen ceny energií a nájmů, nýbrž také potravin totiž šplhají nahoru. Právě ceny potravin a jejich případné zastropování budou dalším tématem debaty Ví premiér, co lidi trápí?, kterou s Petrem Fialou vede redaktorka Deníku Kateřina Perknerová každý týden. Čtenáři mohou odpovídat na anketní otázku uvnitř tohoto článku a Deník bude premiéra s jejími výsledky konfrontovat.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací rozinek společnosti Tesco. Obsahují minerální olej, který nelze používat v potravinářství. Jde o Rozinky Sultana, balení 200 g, s označením data minimální trvanlivosti do 4/2023, šarže L220953V9871. ČTK to sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. Minulý měsíc se pod tuto hranici dostali jen lidé v Olomouci. Vyplynulo to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Tomia Okamuru čekalo na jeho poslední veřejné akci před volbami nemilé překvapení. Anarchistka vydávající se za jednu z podporovatelek strany SPD mu hodila do tváře štrůdl, když se v davu seznamoval a fotil se svými fanoušky.
Bývalý šéfkuchař britské královské rodiny prozradil, z jakého jídla byla královna Alžběta II. zcela zmatená. Dodnes s úsměvem rád vzpomíná na vtipnou poznámku napsanou na papíře, kterou od Její výsosti dostal. Promluvil také o jejím oblíbeném pokrmu.
Hrad Sovinec mají návštěvníci odedávna spojený hlavně se šermíři, divadelníky, kejklíři, tanečníky a sokolníky. Tentokrát se ale chystá akce spojená s výborným jídlem. Obvyklý kulturní program o víkendu 24. a 25. 9. bude obohacen ochutnávkami specialit pro milovníky dobrého jídla a pití.
Food festival, který spojuje dobré jídlo a historii, můžete navštívit na pardubickém zámku, na polabinské pouti čeká kromě atrakcí také Michal Hrůza. Milovníci jablek se mohou vypravit na Jablkobraní do Země Keltů. Ve Svitavách ke koštu dobrého vína zahraje Hradišťan a Jiří Pavlica. A to není zdaleka všechno. Nahlédněte do našich tipů.
Pardubice vyhlásily boj proti potkanům. Město se řadu let snaží hubit hlodavce, kteří těží z dostupnosti potravy v blízkosti lidských obydlí, a v tomto týdnu zahájilo plošnou deratizaci. Potrvá do konce října. Návnady odborníci dávají do kanalizace, výjimečně i ke kontejnerům.
Rautové stravování či chcete-li bufet nabízí nově porodnice Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB). Rodičky ho mohou využít 24 hodin denně, produkty studené kuchyně pak během snídaní a večeří. Zlínská porodnice je první v kraji, která pestré bufetové menu nabízí.
/FOTOGALERIE/ I přes pesimistická očekávaní díky nepřejícímu počasí a návštěvě z hygieny byli organizátoři akce s jejím průběhem nadmíru spokojeni. Na Street food festival do Poříčí nad Sázavou dorazily davy návštěvníků, kteří se dobře bavili, jedli a pili. Byť skvělá kapela hrála až do sedmi večer, ze stánků v tu hodinu již nebyl v provozu téměř žádný. Většina dodavatelů odjela z důvodu naprostého vyprodání již dříve. Snědlo se přes 1000 zákusků, přes 1500 porcí jídla. Všichni dodavatelé byli opravdu více jak mile překvapeni.
Čekají nás složité časy. Zdražování se týká všech a většina z nás hledá cestu, jak ušetřit. Velkou položkou v rozpočtu je samozřejmě jídlo. A tady pro vás máme dobrou zprávu – jíst levněji může znamenat jíst mnohem lépe než doposud. Vyžaduje to ale odvahu změnit zajeté zvyky a uchopit domácí hospodaření úplně jinak.
Anna a Viera jsou dvě mladé ženy, které spojuje to, že přišly ze zahraničí do Plzně, usadily se tam a našly si práci. Poté, co jim do života zasáhla vážná nemoc, ale o výdělek přišly a teď jim nezbylo nic jiného než si přijít pro pomoc z Potravinové banky Plzeň, aby měly čím nakrmit děti.
/FOTO/ Uhynulé myši, trus po hlodavcích nebo toaleta, na kterou by se člověk bál vůbec posadit. Poslední léta fungování portálu Potraviny na pranýři, který před deseti roky spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, odhalila v Jihomoravském kraji mnoho případů, z nichž by běžnému smrtelníkovi přejel mráz po zádech. Dekádu od svého založení oslavil projekt v úterý. Při té příležitosti si tvůrci připravili také řadu novinek.
Potravinové banky běžně zásobovaly kolem dvou set tisíc klientů. Ke konci roku 2022 by to mohlo být až 350 tisíc lidí. Nejde o Ukrajince, ti dnes žádají o potravinovou pomoc minimálně. Jde o zchudlé Čechy.
Vinaři a milovníci vína se sjeli 17. září na Hrad Seeberg. Proběhl tam 7. ročník Festivalu vína na Seebergu. „Vytříbená vína, jídla dělaná s láskou, slunečný víkend a atmosféra dávných časů. Tak můžeme označit tradiční Seeberský festival vína Wine & Food, kam se vracíme každý rok velmi rádi.
Hospodářská zvířata, zemědělské stroje, stovky stánků s potravinami, koncerty a davy lidí. Tak vypadaly v sobotu Šimkovy sady v Hradci Králové, kde se slavily krajské dožínky. Navzdory špatné předpovědi, chladu a občasným přeháňkám dorazily tisíce návštěvníků. Zástupy lidí proudily mezi stovkami stánků s občerstvením a nabídkou regionálních potravin od křupavého pečiva přes voňavé klobásky a další masné pochoutky až třeba po bylinky nebo všudypřítomný burčák.
/FOTO/ Farmáři a drobní producenti na jihu Moravy zdražují, dopadá na ně krize. Například farma Člupy na Vyškovsku v bučovické místní části Marefy navyšovala od začátku války na Ukrajině ceny zatím o deset procent. Nabízí mléčné produkty v bio kvalitě. „Udržet ceny chceme do konce letošního roku a pak se uvidí. Naši stávající zákazníci to chápou a nadále nás podporují. Většina z nich je svědomitých, znají výhody lokálních producentů potravin a preferují kvalitu nad kvantitou. Přemýšlí udržitelným způsobem,“ sdělil za farmu Kamil Šedivý.
Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.
Ještě před třemi lety měla drobná pětatřicetiletá lékařka Helena veliké problémy s obezitou. Pak ale nastal zlom a dnes byste ji stěží poznali. Shodila polovinu své tehdejší hmotnosti a při své výšce 160 cm váží 45 kg.
Ta vůně musela přilákat každého na míle daleko. A taky že ano. I přes chladné počasí a mraky, které slibovaly déšť, se vydali Zlíňané na Čepkov pro gastro zážitek. Bylo z čeho vybírat, Food Truck sraz nabídl lahůdky české a zahraniční gastronomie.
Příchod podzimu a jeho úrody letos v Jablonci oslaví už na sklonku léta. Program, který odstartoval v pátek 16. září, nabídne tradiční řemeslné výrobky, dobré jídlo a pití i třeba koncert Vlasty Redla nebo divadlo pro děti. V sobotu 17. září se k Jabloneckým podzimním slavnostem připojí také 19 památek v rámci Dne evropského dědictví.
/FOTO, VIDEO/ Tradiční Den regionálních potravin mohli ve čtvrtek 15. září navštívit lidé před libereckou radnicí. Ve velkém stavu rozložili stánky se svými produkty potravináři, pěstitelé a další výrobci z Libereckého kraje.
Je čtvrtek půl jedenácté dopoledne a na pětatřicítku v Litomyšli vjíždí dva traktory za sebou, v protisměru přijíždí další a ještě nákladní auto. Protest zemědělců začíná. „Naším cílem není dopravu blokovat, ale upozornit lidi na problémy v zemědělství, které se týkají všech,“ vysvětlila Vanda Rektorisová, ředitelka Regionální agrární komory Pardubického kraje.
/VIDEO/ Na dvůr zemědělského družstva v Bořitově na Blanensku přijíždí ve čtvrtek před devátou ráno traktory z různých částí regionu. S českými vlajkami a transparenty. Produkce českých potravin v ohrožení! Chceme srovnatelné podmínky, stojí na nich. Za chvíli odtud vyrazí kolona na nedalekou silnici I/43. Protestní pomalou jízdou se na trase mezi Letovicemi a Černou Horou připojují zemědělci z Blanenska k celorepublikové akci. Upozorňují na svoji tíživou situaci.
První zářijový víkend se na holešovickém Výstavišti přepisovaly rekordní záznamy. "Byla to akce Burgerfest na Výstavišti. Hlavní pořadatel Zdeněk Střížek mě pozval, jestli bych pokořil můj nedávný dosavadní rekord v pojídání nejsmradlavějšího jídla světa Surströmming. Jde o to, vždy sníst celý obsah plechovky včetně nálevu, a to se mi zatím podařilo jako jedinému člověku na světě. Dokonce jsem si tentokrát zlepšil čas o neuvěřitelné dvě minuty! Čas snězení 1 minuta 24 vteřin celé plechovky Surströmmingu," napsal nám do redakce maxijedlík Jaroslav Němec.
První zářijový víkend se na holešovickém Výstavišti přepisovaly rekordní záznamy. "Byla to akce Burgerfest na Výstavišti. Hlavní pořadatel Zdeněk Střížek mě pozval, jestli bych pokořil můj nedávný dosavadní rekord v pojídání nejsmradlavějšího jídla světa Surströmming. Jde o to, vždy sníst celý obsah plechovky včetně nálevu, a to se mi zatím podařilo jako jedinému člověku na světě. Dokonce jsem si tentokrát zlepšil čas o neuvěřitelné dvě minuty! Čas snězení 1 minuta 24 vteřin celé plechovky Surströmmingu," napsal nám do redakce maxijedlík Jaroslav Němec.
/FOTO, VIDEO/ Hesla jako "produkce českých potravin v ohrožení" či "zastavte vládní agrohazard" doprovázely jízdu zemědělské techniky, která proběhla ve čtvrtek 15. září.
Enormní zájem byl letos o dětské tábory. Kempy i rekreační areály se ale obávají příští sezony, musí kvůli zvyšování cen energií a potravin výrazně zdražovat, bojí se odlivu návštěvníků.
Zemědělci v Pardubickém kraji se připravují na protestní jízdy. Ve čtvrtek 15. září dopoledne zpomalí provoz na hlavních tazích, na Svitavsku půjde o silnici I/35 v Litomyšli a I/34 ze Svitav na Poličku. Blokádou upozorní na boj za dostupné české potraviny.
Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách na Šumpersku. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
Milovníci jídla a pití se mohou již tento víkend těšit na gastro zážitek u Nákupního centra Čepkov ve Zlíně. Food Truck Sraz nabídne nejen lahůdky české a zahraniční gastronomie a pestrý výběr nápojů, ale i bohatý doprovodný program pro děti a dospělé.
Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
/FOTOGALERIE/ Problém, jak zajistit jídlo pro rostoucí počet dětí, a vedle toho zavřená hospoda. Taková situace panovala v Dolních Studénkách. Hospody se ujala škola se spolkem rodičů. Z restaurační kuchyně vznikla školní vývařovna, obnovit se podařilo i restaurační provoz.
Správné načasování jídla může mít velký vliv na množství zhubnutých kilogramů. Alespoň to tvrdí řada oblíbených dietních rad posledních let. Již dlouho se hovoří o tom, že pokud chce člověk zhubnout, měl by na začátku dne sníst velké a vydatné jídlo a později pak jíst jen menší porce. Kde je ale pravda?
Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v srpnu zpomalilo na 17,2 procenta z červencových 17,5 procenta, když předtím 13 měsíců v řadě zrychlovalo. Zmírnil zejména růst cen pohonných hmot, naopak zdražování potravin mírně zrychlilo. Vliv mělo i dražší bydlení, zejména energií. Proti červenci se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 procenta.
Odborníci v nové studii zjistili, že časté dochucování uvařeného jídla solí může lidem zkrátit život o několik let. Výzkumu se zúčastnilo na půl milionu Britů, informuje list Guardian.
V Ústí nad Labem se v sobotu 10. září uskutečnil další ročník akce Barevná planeta. Tentokrát se přesunula do Městských sadů, protože její obliba a tím i počet návštěvníků rok od roku stoupá. Lidé přišli i tentokrát, přestože pršelo.
Jak být také jako královna Alžběta II., tedy ve vynikající kondici do pozdního věku? Inspirativní pro nás navždy bude její každodenní rutina, střídmý jídelníček i pravidelný pohyb.
Food Truck Fest v Hradci Králové je v plném proudu. Přijďte ochutnat jídla ze všech koutů světa na čtyřech kolech. Těšit se můžete na různorodou kuchyni a především na degustační porce.
Eva Mašínová z Pardubic vystavuje na Hradě svá nejen hedvábná díla. Všechna si návštěvníci mohou užít i zakoupit v rámci prohlídky Hradu a také během doprovodných akcí k výstavě. Ty jsou pořádány jak pro školy, tak pro příchozí veřejnost. Za pozvání a fotodokumentaci děkujeme Lence Hoffmannové
Surströmming je podle Guinessovy knihy rekordů nejvíce páchnoucím jídlem světa. Jde o zkvašené rybí maso. Maxijedlík Jaroslav Němec se jej však nezaleknul a udělal rekord v pojídání tohoto pokrmu. Na akci Vírský Chilli Drak dosáhnul zápisu do České knihy rekordů.