Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Způsobů, jak kontrolovat to, co sníte, je víc. Můžete si počítat kalorie a jídlo si vážit anebo odhadovat porce pomocí dlaní, hrstí a prstů.

Kolik jídla je tak akorát? Lidé nemusejí tápat, jde to dobře spočítat

S jarem se chce většina z nás zbavit přebytečných kil. Způsobů, jak kontrolovat to, co sníte, je víc. Můžete si počítat kalorie a jídlo si vážit anebo odhadovat porce pomocí dlaní, hrstí a prstů. Obě metody mají něco do sebe, zvlášť na začátku, kdy si člověk o zdravém jídelníčku teprve dělá představu. Text přinesl časopis Kondice.

Archivní snímek z předchozích ročníků soutěže

Značka Regionální potravina ocení ty nejlepší výrobky z Ústeckého kraje

Potřinácté letos udělí Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.

Každá lahev je zálohovaná 10 Kč. Když suroviny spotřebujete, lahve vrátíte a vyměníte za jiný výrobek nebo si necháte vyplatit zálohu.

Dostáváme kvalitní suroviny k těm, kdo chtějí nakupovat udržitelným způsobem

Marek Lukesle začal před deseti lety svoji kariéru ve finančnictví, kde později založil firmu. V oboru se mu dařilo, ale uvědomoval si, že by rád tvořil i něco hmatatelného, kde je výsledek práce na první pohled vidět. V roce 2017 začal při návštěvách Prahy nakupovat v jednom z prvních bezobalových obchodů. V tu dobu se mu v hlavě začala rodit myšlenka Vratných lahví.

Výdej potravin uprchlíkům z Ukrajiny se konal ve čtvrtek na nádvoří radnice Brna-středu. Tvořily se tam fronty.

V Brně se rozdávalo jídlo: uprchlíci se tísnili ve frontách. Sbírka pokračuje

Několikametrové fronty se tvořily ze všech stran před radnicí Brna-středu ve čtvrtek odpoledne. Ukrajinští uprchlíci netrpělivě čekali na příděl trvanlivých potravin a základních hygienických potřeb. O tašky s těstovinami, rýží, konzervami, dětskými přesnídávkami a dalším jídlem byl enormní zájem. Přebírali je na nádvoří radnice od zástupců Brna-středu a dobrovolníků z Komunity Sant' Egidio, kteří dobročinnou sbírku uspořádali. K balíčkům uprchlíkům rozdávali i čerstvé ovoce a zeleninu.

Raut v podání kluků z projektu Od Lesa.

Gurmánský zážitek s příběhem. Kluci Od Lesa vaří na ohni, jídlo se nebojí spálit

Věnují se cateringu, ten však v jejich podání neznamená slané a zeleninové mísy. Martin Fišer a František Krikel jdou na gastronomii od lesa. Základem jejich stejnojmenného projektu je oheň, tradiční recepty a poctivé suroviny. „Hodně nám záleží na přírodě, na takovém babičkovském přístupu, jen se snažíme gastronomii udělat trochu hezčí a modernější,“ říká Martin Fišer.

Trus i mrtvé myši čekaly na inspektory ve skladu potravin.

Ve skladu prodejny potravin na Karlovarsku našli inspektoři mrtvé myši

Trus hlodavců, mrtví hlodavci a výrazně zanedbaný úklid. To byly hlavní tři důvody, proč kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce nechali s okamžitou platností zavřít sklad potravin prodejny COOP - Jednota Toužim, která se nachází na Malém náměstí v Toužimi.

Civilisté ve válkou zničených ulicích Mariupolu

V Mariupolu zažili peklo. Syn z toho teď schovává jídlo po bytě, říká Ukrajinka

V obléhaném ukrajinském městě Mariupol stálé zůstávají uvězněny desetitisíce civilistů. Jsou bez elektřiny, vody i plynu. Snahy o otevření koridorů pro distribuci pomoci a pro evakuaci bohužel v drtivé většině případů selhaly. Některým se však naštěstí i tak podařilo uniknout. Vyhráno ale zdaleka nemají, hrůzy války navíc dopadají i na křehké vnímání těch nejzranitelnějších, dětí. Přístavní město je téměř celé srovnáno se zemí a zatímco ruská vojska se z některých částí Ukrajiny stahují, Mariupol se nyní podle britské rozvědky stal hlavním cílem ruské armády.

Ilustrační foto

Zásoby potravin požírají škůdci. Nový přístroj má nyní ochránit i rezervu státu

Zemědělci dlouhodobě bojují s nenasytnými hlodavci, kteří sužují jejich pole. Ovšem ani když obilí sklidí a uskladní, ještě zdaleka nemají vyhráno. Vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) v Praze tvrdí, že škůdci ve skladištích znehodnotí až desetinu zásob. Nevyhýbají se ani skladištím Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Výzkumníci pro ni proto nyní nově sestrojili zařízení, které dokáže přítomnost škůdců včas odhalit ze zvuků, které vydávají. Zachytí dokonce i jemné impulzy larev ukusujících zevnitř zrna.

Lobster food festival Olomouc v nové administrativní budově Envelopa Office Center v Olomouci, 2. dubna 2022

Nový komplex na Envelopě provoněl festival jídla

Milovníci dobrého jídla a pití zamířili v sobotu 2. dubna do nového kancelářského komplexu na Envelopě v Olomouci. V jeho prostorách se konal Lobster Food Festival Olomouc. Akce otevřela sezonu festivalů jídla v regionu.

Kloučkovo řeznictví a uzenářství

Řezník Klouček miluje maso a sladké. Na masožravce prý přeučí i vegetariány

Domluvit se s ním na rozhovoru není jednoduché. Je pořád v letu. Vlastní řeznickou firmu a většinou v ní pobíhá v bílém triku a bílých kalhotách, protože třeba zaskakuje i za svého syna, který se zrovna pořezal. A i když už Karel Klouček usedne ke stolu, kde voní káva, šance na to se něco zeptat, je stejně malá. Mluví, mluví a mluví. A do toho mu často zvoní telefon.

Dochází jídlo i dámské vložky. Zásoby pro uprchlíky se tenčí

Hledám, kde se dá, říká při pohledu do počítače ředitelka příbramské pobočky Českého červeného kříže Simona Pospíšilová. V posledních týdnech se při zajišťování zásob nezastavila. Aby jich byl dostatek, byla a je potřeba velká dávka solidarity. „Pořádali jsme nějaké vlastní sbírky, museli jsme si sehnat dárce a zdroje na různé věci. Mám velkou radost, že se podařilo sehnat dokonce i dárce na čerstvé ovoce, takže i to můžeme uprchlíkům nabídnout,“ popisuje Pospíšilová.

Asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Olomouci zahájilo činnost 1. března 2022. Ilustrační foto

Příliv uprchlíků do kraje zeslábl, místa zatím stačí. Dary jsou stále potřeba

Příliv uprchlíků z Ukrajiny, kteří přicházejí do Olomouckého kraje, posledních několik dnů slábne a tak hejtmanství upravuje provozní dobu asistenčních center v Olomouci i Šumperku. Kapacity pro ubytování lidí prchajících před válkou jsou v kraji zatím dostatečné, v nejbližší době proto nebude nutné využívat tělocvičny nebo kulturní domy.

Raut v podání kluků z projektu Od Lesa.

Kluci Od Lesa vaří na ohni. Jídlo se nebojí ani spálit

Věnují se cateringu, ten však v jejich podání neznamená slané a zeleninové mísy. Martin Fišer a František Krikel jdou na gastronomii od lesa. Základem jejich stejnojmenného projektu je oheň, tradiční recepty a poctivé suroviny. „Hodně nám záleží na přírodě, na takovém babičkovském přístupu, jen se snažíme gastronomii udělat trochu hezčí a modernější,“ říká Martin Fišer.

Potravinová banka ve Zlínském kraji. Ilustrační foto

Šéfka potravinové banky: Dary od lidí nás zachránily na úvod uprchlické krize

Když vloni jižní Moravu zpustošilo tornádo, ve valašském Prlově neváhali a zasaženým obcím poslali „kládovku“ plně naloženou obecním dřevem potřebným k opravám poškozených domů. Stejně tak Prlovjané neváhali ani letos, když se rozpoutal válečný konflikt na Ukrajině a vyvstala potřeba pomoci lidem utíkajícím před ruskou agresí.

V kempu v Brozanech nad Ohří našly azyl ženy a děti z Ukrajiny.

Vaše svíčková je super. Ženy a děti z Ukrajiny našly azyl v brozanském kempu

Romana je normální ukrajinská mladá žena, usměvavá, chytrá, přátelská. Před začátkem ruské invaze žila spolu se svou matkou a desetiletou sestrou v asi šedesátitisícovém městě Kolomyja na západě Ukrajiny. Před zhruba třemi týdny utekla před válkou do Česka. Azyl našla stejně jako desítky dalších žen a dětí z Ukrajiny v chatkách v autokempu v Brozanech nad Ohří. Ze své rodné země odešla sama, bez rodiny.

Vitea Tokarenko z Mariupolu v bytě v Olomouci, 24. března 2022

Vitea uprchla do Olomouce z Mariupolu: Z našeho domu nic nezbylo

Z neustále ostřelovaného a z větší části již zničeného města Mariupol se po strastiplné cestě podařilo uprchnout do bezpečí paní Vitee Tokarenko. V Olomouci je s dcerou a vnoučaty od poloviny tohoto týdne. Útočiště našla v bytě, který jim bezplatně dali k dispozici manželé z Hranic.

V centru Ukrajinské regionální organizace Zvony naděje, pobočného spolku při Ukrajinské iniciativě v ČR v Jirkově, na adrese Chomutovská 371, si mohou maminky s dětmi prchající z Ukrajiny vyzvedávat potřebné věci.

Materiální pomoc uprchlíkům z Ukrajiny na Chomutovsku

V centru Ukrajinské regionální organizace Zvony naděje, pobočného spolku při Ukrajinské iniciativě v ČR v Jirkově, na adrese Chomutovská 371, si mohou maminky s dětmi prchající z Ukrajiny vyzvedávat potřebné věci jako jsou potraviny, oblečení, drogerie, vybavení domácnosti nebo školní pomůcky. Otevřeno je každý den od 9 hodin do 18 hodin.

Regionální potravina Libereckého kraje. Archivní foto.

V Libereckém kraji odstartovala soutěž o značku Regionální potravina 2022

Příjem přihlášek do soutěže o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje končí 8. dubna. Cílem této oblíbené soutěže je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů a zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů.

Sirotci na Zakarpatské Ukrajině.

Sirotkům na Zakarpatské Ukrajině docházejí potraviny. Pomoci má kladenská sbírka

/VIDEO/ Vzhledem k tomu, že stovky sirotků ze Zakarpatské Ukrajiny v oblasti Chust stále ještě čekají, až jim tamní úřady dají svolení k vycestování, musejí už řadu týdnů žít v krytech a v otřesných podmínkách, kde jim docházejí základní potraviny a hlavně voda. Pomoci jim má i víkendová sbírka, která bude otevřena poslední březnovou sobotu a neděli v Kladně.

Psi i kočky milují lahůdky a jiné pamlsky.

K hříchu v krmení psů a koček nebývá daleko

Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?