Prodejna potravin u zámku v Českém Krumlově je opět v provozu. Bude pro obyvatele i návštěvníky zajišťovat potřebný sortiment, přesto je to prodejna jiného charakteru, než bývala klasická samoobsluha Jednoty Kaplice, která tam potraviny nabízela po mnoho let.
Britský voják bojující po boku ukrajinské námořní pěchoty vyjádřil své obavy ohledně dalších odrážení útoků ze strany armády Vladimira Putina. Jeho jednotka údajně nemá jinou možnost, než se ruským silám vzdát. Prý jí totiž došly potraviny i munice.
/FOTOGALERIE/ Mladík si zašel s přáteli na večeři. Při jídle mu ale neznámá dvojice ukradla brašnu s notebookem a peněženkou. Brašnu měl zavěšenou na židli, na které v tu dobu seděl. Podezřelí mu způsobili škodu za více než čtyřicet tisíc korun.
S jarem se chce většina z nás zbavit přebytečných kil. Způsobů, jak kontrolovat to, co sníte, je víc. Můžete si počítat kalorie a jídlo si vážit anebo odhadovat porce pomocí dlaní, hrstí a prstů. Obě metody mají něco do sebe, zvlášť na začátku, kdy si člověk o zdravém jídelníčku teprve dělá představu. Text přinesl časopis Kondice.
Potřinácté letos udělí Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců.
Hostinec, který kdysi sloužil jako nádražní budova u železnice, podle čehož nese i svůj název, se dočká oprášení. Na začátku roku jej převzali do péče noví provozovatelé a mají s ním velké plány.
Davy lidí zamířily v neděli 10. dubna na první festival pouličního jídla v centru Litvínova. Odpoledne se tam vytvořily dlouhé fronty na různé speciality. Stánky food festu nabízely například exotickou kuchyni, burgery, churros, tacos a zmrzlinu.
Ovoce, pečivo i regionální potraviny. Příluka na Svitavsku má po 15 letech zase obchod a lidé nemusí na nákup dojíždět do sousedních vesnic. Obecní prodejna Na Veselce vznikla v budově bývalé hospody. V létě by tu lidé mohli prodávat i svoje výpěstky ze zahrádky.
Ovoce, pečivo i regionální potraviny. Příluka má po 15 letech zase obchod a lidé nemusí na nákup dojíždět do sousedních vesnic. Obecní prodejna Na Veselce vznikla v budově bývalé hospody. V létě by tu lidé mohli prodávat i svoje výpěstky ze zahrádky.
Marek Lukesle začal před deseti lety svoji kariéru ve finančnictví, kde později založil firmu. V oboru se mu dařilo, ale uvědomoval si, že by rád tvořil i něco hmatatelného, kde je výsledek práce na první pohled vidět. V roce 2017 začal při návštěvách Prahy nakupovat v jednom z prvních bezobalových obchodů. V tu dobu se mu v hlavě začala rodit myšlenka Vratných lahví.
Několikametrové fronty se tvořily ze všech stran před radnicí Brna-středu ve čtvrtek odpoledne. Ukrajinští uprchlíci netrpělivě čekali na příděl trvanlivých potravin a základních hygienických potřeb. O tašky s těstovinami, rýží, konzervami, dětskými přesnídávkami a dalším jídlem byl enormní zájem. Přebírali je na nádvoří radnice od zástupců Brna-středu a dobrovolníků z Komunity Sant' Egidio, kteří dobročinnou sbírku uspořádali. K balíčkům uprchlíkům rozdávali i čerstvé ovoce a zeleninu.
Hostinec, který kdysi sloužil jako nádražní budova u železnice, podle čehož nese i svůj název, se dočká oprášení. Na začátku roku jej převzali do péče noví provozovatelé a mají s ním velké plány.
Věnují se cateringu, ten však v jejich podání neznamená slané a zeleninové mísy. Martin Fišer a František Krikel jdou na gastronomii od lesa. Základem jejich stejnojmenného projektu je oheň, tradiční recepty a poctivé suroviny. „Hodně nám záleží na přírodě, na takovém babičkovském přístupu, jen se snažíme gastronomii udělat trochu hezčí a modernější,“ říká Martin Fišer.
Bylo to jedno z nejdelších obležení v moderní době. Před 30 lety, v noci na 5. dubna 1992, začala hlavní město Bosny a Hercegoviny Sarajevo obléhat Jugoslávská lidová armáda. Obléhání nakonec trvalo neuvěřitelných 1427 dní a skončilo až 29. února 1996.
Z dvanácti a někdy až patnácti hlavních chodů mají na výběr hosté oblíbené olomoucké restaurace Bohemia v Rožňavské ulici na olomouckém sídlišti Nové Sady. K jídlu si mohou vychutnat některé ze tří druhů piv z tanku.
Trus hlodavců, mrtví hlodavci a výrazně zanedbaný úklid. To byly hlavní tři důvody, proč kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce nechali s okamžitou platností zavřít sklad potravin prodejny COOP - Jednota Toužim, která se nachází na Malém náměstí v Toužimi.
V obléhaném ukrajinském městě Mariupol stálé zůstávají uvězněny desetitisíce civilistů. Jsou bez elektřiny, vody i plynu. Snahy o otevření koridorů pro distribuci pomoci a pro evakuaci bohužel v drtivé většině případů selhaly. Některým se však naštěstí i tak podařilo uniknout. Vyhráno ale zdaleka nemají, hrůzy války navíc dopadají i na křehké vnímání těch nejzranitelnějších, dětí. Přístavní město je téměř celé srovnáno se zemí a zatímco ruská vojska se z některých částí Ukrajiny stahují, Mariupol se nyní podle britské rozvědky stal hlavním cílem ruské armády.
Zemědělci dlouhodobě bojují s nenasytnými hlodavci, kteří sužují jejich pole. Ovšem ani když obilí sklidí a uskladní, ještě zdaleka nemají vyhráno. Vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby (VÚRV) v Praze tvrdí, že škůdci ve skladištích znehodnotí až desetinu zásob. Nevyhýbají se ani skladištím Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Výzkumníci pro ni proto nyní nově sestrojili zařízení, které dokáže přítomnost škůdců včas odhalit ze zvuků, které vydávají. Zachytí dokonce i jemné impulzy larev ukusujících zevnitř zrna.
Milovníci dobrého jídla a pití zamířili v sobotu 2. dubna do nového kancelářského komplexu na Envelopě v Olomouci. V jeho prostorách se konal Lobster Food Festival Olomouc. Akce otevřela sezonu festivalů jídla v regionu.
Jedním z nejoriginálnějších podniků na ostravské gastroscéně je jednoznačně michálkovická Restaurace [49]. Z podniku vybudovaném v někdejším cihlovém finském domku s číslem popisným 49 se rychle stala zavedená firemní značka. A plány nekončí.
Domluvit se s ním na rozhovoru není jednoduché. Je pořád v letu. Vlastní řeznickou firmu a většinou v ní pobíhá v bílém triku a bílých kalhotách, protože třeba zaskakuje i za svého syna, který se zrovna pořezal. A i když už Karel Klouček usedne ke stolu, kde voní káva, šance na to se něco zeptat, je stejně malá. Mluví, mluví a mluví. A do toho mu často zvoní telefon.
Téměř půl druhého tisíce uprchlíků z Ukrajiny registrují úřady v okrese Děčín. Jejich skutečný počet ale bude pravděpodobně výrazně vyšší, na registraci totiž mají 30 dní. Města se snaží válečným utečencům zpříjemnit život v pro ně dosud neznámé zemi.
/FOTO/ Přihlaste se a buďte hrdí na svou práci. Tak zní motto soutěže Regionální českolipský výrobek roku 2022, kterou vyhlásila Česká Lípa spolu s Novým Borem.
Hledám, kde se dá, říká při pohledu do počítače ředitelka příbramské pobočky Českého červeného kříže Simona Pospíšilová. V posledních týdnech se při zajišťování zásob nezastavila. Aby jich byl dostatek, byla a je potřeba velká dávka solidarity. „Pořádali jsme nějaké vlastní sbírky, museli jsme si sehnat dárce a zdroje na různé věci. Mám velkou radost, že se podařilo sehnat dokonce i dárce na čerstvé ovoce, takže i to můžeme uprchlíkům nabídnout,“ popisuje Pospíšilová.
Libujete si ve smažených vejcích, tučném hovězím či vepřovém mase a dalším nezdravém jídle? Potom byste si měli dát pozor na hodnoty cholesterolu. Jeho vysoká hladina v krvi totiž podle nové studie může i u mladých lidí výrazně zvýšit riziko Alzheimerovy choroby, a to i desetiletí dopředu.
Příliv uprchlíků z Ukrajiny, kteří přicházejí do Olomouckého kraje, posledních několik dnů slábne a tak hejtmanství upravuje provozní dobu asistenčních center v Olomouci i Šumperku. Kapacity pro ubytování lidí prchajících před válkou jsou v kraji zatím dostatečné, v nejbližší době proto nebude nutné využívat tělocvičny nebo kulturní domy.
Věnují se cateringu, ten však v jejich podání neznamená slané a zeleninové mísy. Martin Fišer a František Krikel jdou na gastronomii od lesa. Základem jejich stejnojmenného projektu je oheň, tradiční recepty a poctivé suroviny. „Hodně nám záleží na přírodě, na takovém babičkovském přístupu, jen se snažíme gastronomii udělat trochu hezčí a modernější,“ říká Martin Fišer.
/FOTOGALERIE/ Jedním z nejoriginálnějších podniků na ostravské gastroscéně je jednoznačně michálkovická Restaurace [49]. Z podniku vybudovaném v někdejším cihlovém finském domku s číslem popisným 49 se rychle stala zavedená firemní značka. A plány nekončí.
Když vloni jižní Moravu zpustošilo tornádo, ve valašském Prlově neváhali a zasaženým obcím poslali „kládovku“ plně naloženou obecním dřevem potřebným k opravám poškozených domů. Stejně tak Prlovjané neváhali ani letos, když se rozpoutal válečný konflikt na Ukrajině a vyvstala potřeba pomoci lidem utíkajícím před ruskou agresí.
/FOTOGALERIE/ Místo osmihodinové pracovní doby čtrnáctihodinová šichta, místo historických materiálů naběračka. Miroslav Maňas, čtyřiatřicetiletý rodák z Valašských Klobouků, je jedním z těch, kteří v Praze vaří ukrajinským maminkám s dětmi.
/FOTOGALERIE/ Místo osmihodinové pracovní doby čtrnáctihodinová šichta, místo historických materiálů naběračka. Miroslav Maňas, čtyřiatřicetiletý rodák z Valašských Klobouků, je jedním z těch, kteří v Praze vaří ukrajinským maminkám s dětmi.
Romana je normální ukrajinská mladá žena, usměvavá, chytrá, přátelská. Před začátkem ruské invaze žila spolu se svou matkou a desetiletou sestrou v asi šedesátitisícovém městě Kolomyja na západě Ukrajiny. Před zhruba třemi týdny utekla před válkou do Česka. Azyl našla stejně jako desítky dalších žen a dětí z Ukrajiny v chatkách v autokempu v Brozanech nad Ohří. Ze své rodné země odešla sama, bez rodiny.
Mykola Pobiedin, mistr dílny na zpracovávání radoaktivního odpadu v Černobylu, byl v areálu bývalé jaderné elektrárny v době, kdy ruská vojska překročila hranice Ukrajiny. Když uslyšel poplach, který všechny přítomné vybízel, aby se šli ukrýt do protiatomového krytu netušil, že se domů podívá až téměř za měsíc.
Máslo za 80 korun? Podle generálního ředitele jihočeské Madety Milana Teplého je to zřejmě naše blízká budoucnost. Sdělil to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. Odmítl však, že by se cena zdvihala uměle. „Zdražuje se každý týden,“ uvedl.
Z neustále ostřelovaného a z větší části již zničeného města Mariupol se po strastiplné cestě podařilo uprchnout do bezpečí paní Vitee Tokarenko. V Olomouci je s dcerou a vnoučaty od poloviny tohoto týdne. Útočiště našla v bytě, který jim bezplatně dali k dispozici manželé z Hranic.
Co kdyby vám někdo řekl, že se v klidu můžete dožít stovky a zůstat přitom zdraví? A nemusíte ani žít na některém z vybraných koutů planety, kde se tohoto věku lidé běžně dožívají.
V centru Ukrajinské regionální organizace Zvony naděje, pobočného spolku při Ukrajinské iniciativě v ČR v Jirkově, na adrese Chomutovská 371, si mohou maminky s dětmi prchající z Ukrajiny vyzvedávat potřebné věci jako jsou potraviny, oblečení, drogerie, vybavení domácnosti nebo školní pomůcky. Otevřeno je každý den od 9 hodin do 18 hodin.
Pro sportovce je to splněný sen. Také pro fyzioterapeuta Miroslava Koláře (38) z Ostrožské Lhoty byla olympiáda v čínském Pekingu dosavadním vrcholem jeho kariéry. Mirek byl součástí realizačního týmu reprezentace v běhu na lyžích. V Číně byl od 4. až do 20. února.
Příjem přihlášek do soutěže o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje končí 8. dubna. Cílem této oblíbené soutěže je podpora lokálních zemědělských a potravinářských producentů a zároveň obyvatele Libereckého kraje upozorňuje na kvalitní potraviny z místních zdrojů.
/VIDEO/ Vzhledem k tomu, že stovky sirotků ze Zakarpatské Ukrajiny v oblasti Chust stále ještě čekají, až jim tamní úřady dají svolení k vycestování, musejí už řadu týdnů žít v krytech a v otřesných podmínkách, kde jim docházejí základní potraviny a hlavně voda. Pomoci jim má i víkendová sbírka, která bude otevřena poslední březnovou sobotu a neděli v Kladně.
Jako majitelé domácích mazlíčků jsme zodpovědní za to, co náš pes či kočka jí. Občas si možná „přilepší“ lovením venku, hlavní zdroj potravy však pro ně představuje obsah misky. Jste si jisti, že jim opravdu dopřáváte to nejlepší?