Cukr, mouku, paštiky a mycí prostředky v hodnotě 3000 korun darovalo pro potřeby sociálně slabých v regionu Uherský Brod Sdružení občanů Starý Hrozenkov. Členové sdružení, které vzniklo v roce 2017, tak reagovali na výzvu Centra potravinové a materiální pomoci (CPMP) Charity Uherský Brod na sociálních sítích s požadavkem na darování nejvíce žádaných potravin a drogerie.
Po zdražování cen za ubytování na kolejích brněnských vysokých škol provětrá studentské peněženky od začátku nového semestru také navýšení částek za jídlo v menzách. Hlouběji do kapsy si sáhnou lidé na Masarykově i Mendelově univerzitě a na Vysokém učení technickém v Brně. Důvodem jsou především rostoucí ceny za energie a zohlednění inflace.
Nejen politické špičky, společenské elity a především mediálně známé osobnosti se mohou ucházet o post prezidenta. Petr Kováč z Brna je kuchařem a jak tvrdí, rád lidi spojuje skrze jídlo. Teď by je chtěl spojit i přes funkci nejvyššího ústavního činitele. Svoji kandidaturu oficiálně oznámil v úterý. Nejde však o jeho první zkušenost s politikou. V minulosti kandidoval do Senátu, Evropského parlamentu nebo na primátora města Brna.
Září je měsícem biopotravin. Co to je za potraviny, co obsahují a co v nich naopak být nesmí? Martin Hutař již před 30 lety založil firmu Probio, která je největším výrobcem biopotravin v České republice. Povídali jsme si s ním i o tom, jak biopotraviny souvisí s naším zdravím.
Nejlepší je slanina z Třebíče a jahody z Kožichovic. Pro ocenění Regionální potravina Vysočiny si na Den zemědělců, potravinářů a venkova přišlo v Jihlavě devět producentů. Do soutěže se na Vysočině přihlásilo dvacet výrobců s pětašedesáti produkty. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.
Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů.
Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů.
/FOTO/ Začátek září patřil na jihlavském Masarykově náměstí Dožínkám. Lidé se bavili u přehlídky folklorní hudby, dechovek, zemědělské techniky, ochutnávky regionálních potravin či u dílen pro děti. Zahrála cimbálovka Jožky Šmukaře, Krajanka nebo Žadovjáci. Večer potom kapela Shobull band. Podívejte se do fotogalerie.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Desítky nejrůznější vůní, kombinace sladké, masové, chlebové či pikantní, lákaly celou sobotu návštěvníky gastro akce nazvané Pojez fest do areálu bývalé arcibiskupské pily v centru Ostravice. Tam na ně čekaly desítky stánků s nejrůznějšími dobrotami, které se daly konzumovat ihned, anebo si je lidé mohli odnést domů.
Tisíce lidí dorazily v pátek 2. a sobotu 3. září na Dočesnou v Žatci. Poprvé od roku 2019 byly slavnosti opět dvoudenní, na návštěvníky čekal program na několika pódiích. Mnozí ocenili, že ačkoliv i díky pěknému počasí dorazilo mnoho lidí, tlačenice jako při „předcovidových“ ročnících nebyly. Klidná Dočesná – konal se její 65. ročník – byla také pro záchranáře a policisty.
Radegastův šenk funguje v Nošovicích na Frýdecko-Místecku teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si však získal přízeň mnoha hostů. Oblíbily si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.
Festivalem dobrého jídla a pití v sobotu ožil Zábřeh na Šumpersku. Lidé si dopřávali na ulici připravované speciality mezinárodní kuchyně i lahůdky servírované producenty kvalitních potravin z regionu. Na provoněném Masarykově náměstí bylo u desítek stánků s dobrotami chvílemi těsno.
Festivalem dobrého jídla a pití v sobotu ožil Zábřeh na Šumpersku. Lidé si dopřávali na ulici připravované speciality mezinárodní kuchyně i lahůdky servírované producenty kvalitních potravin z regionu. Na provoněném Masarykově náměstí bylo u desítek stánků s dobrotami chvílemi těsno.
V roce 2025 se má k Měsíci vydat mise Artemis, jež má být první vesmírnou výpravou, která tam založí pozemskou základnu s lidskou posádkou. Její čtyři členové by měli strávit na Měsíci tři roky a materiál, který tam dopraví, se nebude vracet zpět. S tím, co budou tito astronauté po tři roky jíst, by mohla americké vesmírné agentuře NASA pomoci česká technologie.
Byl to pro něj pocit zadostiučinění. Minulý víkend totiž proti Příbrami za stavu 0:0 běžel dvě minuty před koncem sám na brankáře, situaci však špatně vyřešil a Líšeň poprvé v sezoně ztratila body. Ve středu se ale Martin Zikl proti rezervě Olomouce konečně dočkal, v šestém kole při výhře 4:0 zaznamenal svou první branku v sezoně. „Konečně to přišlo, už jsem na to čekal. Je to pro mě určitě úleva,“ usmívá se útočník. Další zářez si může připsat už v sobotu od čtvrt na jedenáct dopoledne na hřišti Chrudimi.
Byl to pro něj pocit zadostiučinění. Minulý víkend totiž proti Příbrami za stavu 0:0 běžel dvě minuty před koncem sám na brankáře, situaci však špatně vyřešil a Líšeň poprvé v sezoně ztratila body. Ve středu se ale Martin Zikl proti rezervě Olomouce konečně dočkal, v šestém kole při výhře 4:0 zaznamenal svou první branku v sezoně. „Konečně to přišlo, už jsem na to čekal. Je to pro mě určitě úleva,“ usmívá se útočník.
Dvě bývalé průmyslové haly v oblasti Dolních Vítkovic čekala demolice. K ní nakonec nedošlo a vzniklo nové muzeum. Tedy přesněji depozitárně-expoziční objekt Národního zemědělského muzea v Ostravě. Návštěvníci v něm najdou nové výstavní prostory a muzejníci výrazně lepší podmínky pro uchování sbírkových předmětů. Projekt podpořily fondy EU více než 103 miliony korun.
Food festival zná už skoro každý. Ve Vrchlabí letos opět proběhne trochu jiná kulinářská akce - Food SWAP. První poprázdninovou neděli 4. září se v areálu u Morzinské kaple nad zámeckým parkem koná už druhý ročník. Za příspěvek děkujeme Monice Kašparové.
Také rodiče žáků z Benešovska se budou od začátku školního roku muset vyrovnat se zdražením obědů ve školních jídelnách. Navýšení cen hlásí většina z nich.
Lidé ho znají ze show Tvoje tvář má známý hlas. Objevil se i v několika populárních seriálech. A rád se dobře nají. Proto vzal Pražský deník na oběd Milana Peroutku.
Od září většina školních kuchyní zdraží cenu obědů. Záleží na velikosti školy a počtu jídel, nicméně pro většinu rodičů to znamená další výdaje navíc. Jedna škola na jihu Čech na to šla ale jinak, inspirovala se i názory Zdeňska Pohlreicha.
/FOTOGALERIE/ Radegastův šenk v Nošovicích funguje teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si získal přízeň mnoha hostů. Oblíbili si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.
Velkou akci budou v prvních čtyřech dnech září hostit zahrady zámku Brandýs nad Labem na Praze-východ. Free Festival plný hudby, zábavy a dobrého jídla zde odstartuje už ve čtvrtek 1. září.
První zářijová sobota bude v Zašové, která se v letošním roce stala Vesnicí roku Zlínského kraje, patřit oslavám, hudbě a dobrému jídlu a pití. Před místním kulturním domem se už poosmnácté uskuteční tradiční Zašovské slavnosti doplněné o Gastrofestival LoveFOOD.
Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.
Letošní ročník Letní Platformy Humpolec je úspěšně za námi. Celé léto jsme se potkávali v parku Stromovka u koncertů, divadel, dobrého jídla nebo u sportovních aktivit. Osmdesát jedna, to je celkový počet akcí, kterých jste se společně s námi mohli účastnit.
Zdražování pocítí rodinná kasa i na školních obědech. Jídelny aktuálně či už na jaře zvýšily ceny zhruba o deset procent. Stoupá zájem o obědy pro školáky zdarma.
Ve slánském lesoparku Háje se v neděli 28. srpna uskutečnil již šestý ročník gurmánské akce s názvem Neděle plná chutí. Veřejnost díky ní mohla ochutnat například různé druhy vín, pizzu z pojízdné pece, burgery, langoše, topinky, zmrzlinu, španělské churros a další dobroty. K tanci a poslechu hrál DJ Daroot a kapela Appen Dixie. Ochutnat zmiňovaná jídla sice přes internet nemůžete, avšak díky snímkům Jiřího Skály a Jitky Krňanské si je můžete alespoň prohlédnout.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v MŠ Kroupova na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Hygienická stanice hl. m. Prahy situacive školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.
Školy v regionu kvůli nárůstu cen potravin a energií od nového školního roku zdraží obědy. Ceny se řádově zvednou o deset procent. Oslovené instituce však nevylučují další zdražování během školního roku. Rodičům, kteří na obědy nemají peníze, pomáhá například organizace Women for Women.
Masarykovo náměstí v Třeboni patřilo po celou sobotu jídlu. Už potřetí zavítal do města oblíbený Street Food Festival. Zájemci si tak mohli zakoupit pouliční jídlo, které je rychlé a chutně připravené na ulici, ve stánku nebo food trucku přímo před jejich zraky. Street food je velmi oblíbený v asijských zemích, Jižní a Latinské Americe.
Čtyřikrát více soli, než je doporučené množství, objevila vysočinská krajská hygienická stanice v jídlech podávaných v závodních jídelnách. S nadměrnou konzumací soli se přitom pojí celá plejáda zdravotních rizik.
Desítky mrtvých, desetitisíce zničených domů. V červenci 1997 sužovala Moravu a Slezsko nejničivější povodeň za posledních sto let. Letos od katastrofy uplynulo čtvrt století. A není to jediné smutné výročí, v srpnu to zase je 20 let od jedněch z nejhorších záplav v Čechách. Připomeňte si s Deníkem smutek, strach i naději tragických dní. Až do konce prázdnin čtěte speciál Povodně 1997/2002 den po dni.
Vyřazení lepku z jídelníčku jako recept na pevné zdraví nebo na zaručené hubnutí? Tomuto mýtu pořád věří spousta lidí, a vyřazuje proto pečivo ze svého jídelníčku. Nutriční terapeutka Věra Boháčová ale upozorňuje, že jde o omyl. Démonizace lepku a odmítání konzumace pečiva bez skutečného zdravotního důvodu může být pro dobrou kondici člověka dokonce rizikem.
Na českobudějovickém výstavišti ve čtvrtek 25. srpna dopoledne začal 48. ročník veletrhu Země živitelka. Letos se slavnostního zahájení zúčastnil také prezident Miloš Zeman s manželkou. Na úvodní ceremonii mimo něj dorazila řada známých osobností. Pozvání přijal mimo jiné i slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.
/FOTO, VIDEO/ Pozvání na zahájení v pořadí již 48. ročníku agrosalonu Země živitelka přijal prezident České republiky Miloš Zeman se svou chotí Ivanou Zemanovou.
Nejméně třetina potravin z lokálních zdrojů, zvýšení povědomí o důležitosti a původu místních potravin, modernizace stravování ve školních jídelnách i snížení dopadů na životní prostředí. To má přinést projektu Od vidlí po vidličku, do kterého se zapojily školní jídelny, farmáři a výrobci potravin ze Šumperska.
Za jeden oběd v jídelně si rodiče v Ústeckém kraji připlatí od 2 do 10 korun. Za rok zaplatí o stovky korun více, někde z peněženek budou muset vyndat navíc i přes tisíc korun.
Za jeden oběd v jídelně si rodiče v Ústeckém kraji připlatí od dvou do deseti korun. Za rok zaplatí o stovky korun více, někde z peněženek budou muset vyndat navíc i přes tisíc korun.
Radnice ve Zlíně uvažuje o zřízení potravinové banky. Všimla si totiž, že přibývá krádeží základních potravin. „Současná ekonomická krize přispívá k tomu, že obyvatelé chudnou a některým začínají chybět finanční prostředky na pokrytí základních životních potřeb. Lidé zaplatí poplatky spojené s bydlením a na jídlo jim už peníze nezbydou,“ míní radnice ústy svého mluvčího Tomáše Melzera.