Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Dary pro potřeby sociálně slabých.

Potraviny a drogerie. Lidé darovali potřebným věci za 3 tisíce korun

Cukr, mouku, paštiky a mycí prostředky v hodnotě 3000 korun darovalo pro potřeby sociálně slabých v regionu Uherský Brod Sdružení občanů Starý Hrozenkov. Členové sdružení, které vzniklo v roce 2017, tak reagovali na výzvu Centra potravinové a materiální pomoci (CPMP) Charity Uherský Brod na sociálních sítích s požadavkem na darování nejvíce žádaných potravin a drogerie.

Restaurace, jídlo - Ilustrační foto

Zdražování ubytování na kolejích? Studentům v Brně provětrají kapsy také menzy

Po zdražování cen za ubytování na kolejích brněnských vysokých škol provětrá studentské peněženky od začátku nového semestru také navýšení částek za jídlo v menzách. Hlouběji do kapsy si sáhnou lidé na Masarykově i Mendelově univerzitě a na Vysokém učení technickém v Brně. Důvodem jsou především rostoucí ceny za energie a zohlednění inflace.

Kuchař Petr Kováč chce zúčastnit příštích prezidentských voleb.

Další kandidát z Brna na prezidenta: po krkavci Edovi chce na Hrad kuchař Kováč

Nejen politické špičky, společenské elity a především mediálně známé osobnosti se mohou ucházet o post prezidenta. Petr Kováč z Brna je kuchařem a jak tvrdí, rád lidi spojuje skrze jídlo. Teď by je chtěl spojit i přes funkci nejvyššího ústavního činitele. Svoji kandidaturu oficiálně oznámil v úterý. Nejde však o jeho první zkušenost s politikou. V minulosti kandidoval do Senátu, Evropského parlamentu nebo na primátora města Brna.

Soutěž Regionální potravina.

Třebíčská slanina je nejlepší na Vysočině, uspěla v soutěži

Nejlepší je slanina z Třebíče a jahody z Kožichovic. Pro ocenění Regionální potravina Vysočiny si na Den zemědělců, potravinářů a venkova přišlo v Jihlavě devět producentů. Do soutěže se na Vysočině přihlásilo dvacet výrobců s pětašedesáti produkty. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.

Jsme obklopeni jídlem, které průmyslovým zpracováním přijde o většinu živin.

Mrtvá hmota jménem maso

Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů. 

Jsme obklopeni jídlem, které průmyslovým zpracováním přijde o většinu živin.

Mrtvá hmota jménem maso

Existuje někoho, kdo dokáže změnit chutě na maso. Ne obrazně, ale doslova. Je to operace, po níž vás přejde chuť na maso, tuky i sladkosti. Obejde se bez skalpelu. Není k tomu totiž potřeba nic víc, než vyměnit část bakterií, kterých máme každý v žaludku a střevech několik kilogramů. 

Festival jídla Pojez fest, 3. září 2022, Ostravice.

Pojez fest v Ostravici chutnal, u bývalé arcibiskupské pily se jedly delikatesy

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Desítky nejrůznější vůní, kombinace sladké, masové, chlebové či pikantní, lákaly celou sobotu návštěvníky gastro akce nazvané Pojez fest do areálu bývalé arcibiskupské pily v centru Ostravice. Tam na ně čekaly desítky stánků s nejrůznějšími dobrotami, které se daly konzumovat ihned, anebo si je lidé mohli odnést domů.

Žatecká Dočesná 2022

Tisíce lidí, pivo, jídlo, muzika. V Žatci proběhla tradiční Dočesná

Tisíce lidí dorazily v pátek 2. a sobotu 3. září na Dočesnou v Žatci. Poprvé od roku 2019 byly slavnosti opět dvoudenní, na návštěvníky čekal program na několika pódiích. Mnozí ocenili, že ačkoliv i díky pěknému počasí dorazilo mnoho lidí, tlačenice jako při „předcovidových“ ročnících nebyly. Klidná Dočesná – konal se její 65. ročník – byla také pro záchranáře a policisty.

Součástí Radegastova šenku je také letní zahrádka.

Dva roky na scéně. Radegastův šenk boduje s beskydskou regionální kuchyní

Radegastův šenk funguje v Nošovicích na Frýdecko-Místecku teprve dva roky. I za tak krátkou dobu si však získal přízeň mnoha hostů. Oblíbily si jej i české herecké osobnosti Pavel Zedníček a Miroslav Donutil. Podnik je vyhlášený výtečnou gastronomií a tankovým pivem Radegast, ryze hořkou dvanáctkou.

Food festival Burger a prosecco na ulici v Zábřehu, 3. září 2022

Festival jídla oživil Zábřeh, na dobroty z ulice se stály fronty

Festivalem dobrého jídla a pití v sobotu ožil Zábřeh na Šumpersku. Lidé si dopřávali na ulici připravované speciality mezinárodní kuchyně i lahůdky servírované producenty kvalitních potravin z regionu. Na provoněném Masarykově náměstí bylo u desítek stánků s dobrotami chvílemi těsno.

Food festival Burger a prosecco na ulici v Zábřehu, 3. září 2022

Burger a prosecco na ulici. Na dobroty se stály fronty

Festivalem dobrého jídla a pití v sobotu ožil Zábřeh na Šumpersku. Lidé si dopřávali na ulici připravované speciality mezinárodní kuchyně i lahůdky servírované producenty kvalitních potravin z regionu. Na provoněném Masarykově náměstí bylo u desítek stánků s dobrotami chvílemi těsno.

Vizualizace základny na Měsíci. Ilustrační foto

Mise Artemis: O jídlo na Měsíci by se mohlo starat české vesmírné bistro

V roce 2025 se má k Měsíci vydat mise Artemis, jež má být první vesmírnou výpravou, která tam založí pozemskou základnu s lidskou posádkou. Její čtyři členové by měli strávit na Měsíci tři roky a materiál, který tam dopraví, se nebude vracet zpět. S tím, co budou tito astronauté po tři roky jíst, by mohla americké vesmírné agentuře NASA pomoci česká technologie.

Martin Zikl (v bílém s číslem 15) má od nové sezony v Líšni novou roli.

Večer dal první gól, ráno rozvážel jídlo. Branky slavím prací, usmívá se Zikl

Byl to pro něj pocit zadostiučinění. Minulý víkend totiž proti Příbrami za stavu 0:0 běžel dvě minuty před koncem sám na brankáře, situaci však špatně vyřešil a Líšeň poprvé v sezoně ztratila body. Ve středu se ale Martin Zikl proti rezervě Olomouce konečně dočkal, v šestém kole při výhře 4:0 zaznamenal svou první branku v sezoně. „Konečně to přišlo, už jsem na to čekal. Je to pro mě určitě úleva,“ usmívá se útočník. Další zářez si může připsat už v sobotu od čtvrt na jedenáct dopoledne na hřišti Chrudimi.

Martin Zikl (v bílém s číslem 15) má od nové sezony v Líšni novou roli

Večer dal první gól, ráno rozvážel jídlo. Branky slavím prací, usmívá se Zikl

Byl to pro něj pocit zadostiučinění. Minulý víkend totiž proti Příbrami za stavu 0:0 běžel dvě minuty před koncem sám na brankáře, situaci však špatně vyřešil a Líšeň poprvé v sezoně ztratila body. Ve středu se ale Martin Zikl proti rezervě Olomouce konečně dočkal, v šestém kole při výhře 4:0 zaznamenal svou první branku v sezoně. „Konečně to přišlo, už jsem na to čekal. Je to pro mě určitě úleva,“ usmívá se útočník. 

Budovy Národního zemědělského muzea v Ostravě

VIDEO: Místo demolice vzniklo v Ostravě moderní muzeum

Dvě bývalé průmyslové haly v oblasti Dolních Vítkovic čekala demolice. K ní nakonec nedošlo a vzniklo nové muzeum. Tedy přesněji depozitárně-expoziční objekt Národního zemědělského muzea v Ostravě. Návštěvníci v něm najdou nové výstavní prostory a muzejníci výrazně lepší podmínky pro uchování sbírkových předmětů. Projekt podpořily fondy EU více než 103 miliony korun.

Školní jídelna, ilustrační foto.

Základní škola v Písku našla recept, jak nezdražovat obědy

Od září většina školních kuchyní zdraží cenu obědů. Záleží na velikosti školy a počtu jídel, nicméně pro většinu rodičů to znamená další výdaje navíc. Jedna škola na jihu Čech na to šla ale jinak, inspirovala se i názory Zdeňska Pohlreicha. 

Už 3. září si budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie.  Na snímku Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu.

Pojez fest láká na exotické chutě i v podhůří Beskyd. Okoštujete?

Areál bývalé arcibiskupské pily na Ostravici bude v sobotu 3. září další zastávkou gastrofestivalu Pojez fest, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Jeho návštěvníci si budou moci vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, několik desítek stánků a food trucků nabídne tradiční i světové pokrmy.

Neděle plná chutí ve Slaném.

OBRAZEM: Poslední srpnová neděle se ve Slaném nesla v duchu dobrého jídla

Ve slánském lesoparku Háje se v neděli 28. srpna uskutečnil již šestý ročník gurmánské akce s názvem Neděle plná chutí. Veřejnost díky ní mohla ochutnat například různé druhy vín, pizzu z pojízdné pece, burgery, langoše, topinky, zmrzlinu, španělské churros a další dobroty. K tanci a poslechu hrál DJ Daroot a kapela Appen Dixie. Ochutnat zmiňovaná jídla sice přes internet nemůžete, avšak díky snímkům Jiřího Skály a Jitky Krňanské si je můžete alespoň prohlédnout.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v MŠ Kroupova na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Hygienická stanice hl. m. Prahy situacive školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační foto.

Nové předvolební téma: Školka prý uchovávala jídlo pro děti v odpadových pytlích

Špatně podávané jídlo ve školce se od posledního předprázdninového víkendu stalo jedním z témat předvolebního handrkování pražských politiků. Souvisí s tím, že v jedné mateřské škole na Smíchově prý vymysleli „zlepšovák“: aby v kuchyni nebylo nutné umývat tolik nádobí, jídlo pro děti se prý uchovávalo v nádobách s vloženými pytlíky do odpadkových košů. Někdy se dokonce hovoří i o odpadových pytlích přímo na talířích. Hygienická stanice hl. m. Prahy situaci ve školce prověřila a věc bude řešit ve správním řízení. Pravdou je, že sáčky na odpad jsou vyrobeny z materiálu, který není určen pro styk s potravinami.

Ilustrační snímek.

Školy zdraží obědy. Přibývá rodin, které na ně nemají

Školy v regionu kvůli nárůstu cen potravin a energií od nového školního roku zdraží obědy. Ceny se řádově zvednou o deset procent. Oslovené instituce však nevylučují další zdražování během školního roku. Rodičům, kteří na obědy nemají peníze, pomáhá například organizace Women for Women.

Centrum Třeboně obsadila více než třicítka stánků s jídlem. Dorazily i tolik oblíbené food trucky.

Třeboň zaplnily stánky s pouličním jídlem, lidé ochutnávali červy i corn dog

Masarykovo náměstí v Třeboni patřilo po celou sobotu jídlu. Už potřetí zavítal do města oblíbený Street Food Festival. Zájemci si tak mohli zakoupit pouliční jídlo, které je rychlé a chutně připravené na ulici, ve stánku nebo food trucku přímo před jejich zraky. Street food je velmi oblíbený v asijských zemích, Jižní a Latinské Americe.

Povodně Praha, rok 2002.

Povodeň 2002 den po dni: 27. srpna byly stanice metra stále pod vodou

Desítky mrtvých, desetitisíce zničených domů. V červenci 1997 sužovala Moravu a Slezsko nejničivější povodeň za posledních sto let. Letos od katastrofy uplynulo čtvrt století. A není to jediné smutné výročí, v srpnu to zase je 20 let od jedněch z nejhorších záplav v Čechách. Připomeňte si s Deníkem smutek, strach i naději tragických dní. Až do konce prázdnin čtěte speciál Povodně 1997/2002 den po dni.

Nutriční terapeutka Věra Boháčová

Pečivo do jídelníčku patří. Lepek zbytečně démonizujeme, říká Věra Boháčová

Vyřazení lepku z jídelníčku jako recept na pevné zdraví nebo na zaručené hubnutí? Tomuto mýtu pořád věří spousta lidí, a vyřazuje proto pečivo ze svého jídelníčku. Nutriční terapeutka Věra Boháčová ale upozorňuje, že jde o omyl. Démonizace lepku a odmítání konzumace pečiva bez skutečného zdravotního důvodu může být pro dobrou kondici člověka dokonce rizikem.

Výstava Země živitelka 2022 začala.

Na výstavišti začala živitelka, za zdražování nemohou zemědělci, řekl Klaus

Na českobudějovickém výstavišti ve čtvrtek 25. srpna dopoledne začal 48. ročník veletrhu Země živitelka. Letos se slavnostního zahájení zúčastnil také prezident Miloš Zeman s manželkou. Na úvodní ceremonii mimo něj dorazila řada známých osobností. Pozvání přijal mimo jiné i slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan.

Ilustrační foto

Školáci na Šumpersku budou jíst místní potraviny, navštíví i farmy

Nejméně třetina potravin z lokálních zdrojů, zvýšení povědomí o důležitosti a původu místních potravin, modernizace stravování ve školních jídelnách i snížení dopadů na životní prostředí. To má přinést projektu Od vidlí po vidličku, do kterého se zapojily školní jídelny, farmáři a výrobci potravin ze Šumperska.

Ilustrační foto

Ve Zlíně kvůli chudobě přibývá krádeží jídla. Město zvažuje potravinovou banku

Radnice ve Zlíně uvažuje o zřízení potravinové banky. Všimla si totiž, že přibývá krádeží základních potravin. „Současná ekonomická krize přispívá k tomu, že obyvatelé chudnou a některým začínají chybět finanční prostředky na pokrytí základních životních potřeb. Lidé zaplatí poplatky spojené s bydlením a na jídlo jim už peníze nezbydou,“ míní radnice ústy svého mluvčího Tomáše Melzera.