Nakupující v Benešově podarovali potřebným půldruhou tunu zboží
Zbožím o hmotnosti patnáct set kilogramů přispěli zákazníci dvou benešovských supermarketů do první ze dvou letošních sbírek potravin.
Zbožím o hmotnosti patnáct set kilogramů přispěli zákazníci dvou benešovských supermarketů do první ze dvou letošních sbírek potravin.
Do sobotní Sbírky potravin se v Královéhradeckém kraji zapojilo přes šedesát prodejen potravin a drogerie. Podle krajského koordinátora z hradecké Potravinové banky Václava Pituchy bylo jarní kolo pravidelné sbírky nad očekávání úspěšné.
Komunitní lednice si klade za cíl spojit lidi, kterým není obrovské plýtvání lhostejné, a povzbudit ostatní, aby jednali stejně. Nejedná se primárně o sociální projekt pomáhající lidem bez domova. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, nebo se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.
Od pátku do neděle se uskutečnila tradiční Řípská pouť. Zejména sobotní letní počasí přilákalo k památné hoře tisíce návětěvníků. Po zaplacení parkovného a vstupného se lidé mohli vydat do světa kolotočů, zábavy i jídla.
/ROZHOVOR/ „Příběh, který mě nejvíce zasáhl, není z hotelu 'Volodymyr', ale z Mladé Boleslavi od maminky se třemi, původně pěti dětmi. V noci dopadla na jejich dům raketa, která zavraždila její dvě děti a babičku, manžel padl v boji proti ruským okupantům,“ vzpomíná Karel Karika, který se ujal koordinování dobrovolníků a pomoci Ukrajinkám, které jsou ubytované v hotelu Vladimir. Popisuje, jak hotel funguje, kdo co dělá a kdo si zaslouží největší dík nebo ohledy.
„Příběh, který mě nejvíce zasáhl, není z hotelu , ale z Mladé Boleslavi od maminky se třemi, původně pěti dětmi. V noci dopadla na jejich dům raketa, která zavraždila její dvě děti a babičku, manžel padl v boji proti ruským okupantům,“ vzpomíná Karel Karika, který se ujal koordinování dobrovolníků a pomoci Ukrajinkám, které jsou ubytované v hotelu Vladimir. Popisuje, jak hotel funguje, kdo co dělá a kdo si zaslouží největší dík nebo ohledy.
Vzhledem k frontám před sběrným místem se radnice rozhodla rozšířit provozní dobu sběrného místa v Jindřišské ulici v Pardubicích. Prosí zejména o jídlo a drogerii.
Vlna zdražování, kterou koncem loňského roku rozjel cenový skok u energií, se přelévá i na citlivou položku potravin. Stále víc lidí teď musí „otočit každou korunu“, a proto při nákupech šetří, kde se dá. Základem pro ně stále zůstává využívání oblíbených slevových akcí v obchodech. Podle analýz České distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku, činí teď průměrná sleva v těchto akcích 30 procent obvyklé ceny.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Mladá žena se vypravila do ruskou armádou obléhaného Mariupolu, aby zachránila své rodiče. Stala se tak jednou z mála lidí, kteří se odvážili riskovat svůj život nebo možný únos, a projeli frontovou linií i blokádou. Nyní popsala hrůzné výjevy, které během své cesty spatřila.
Libora Sloupenského od malička fascinoval hmyz, a když dlouho čekal na to, kdo jej začne vyrábět a prodávat jako potravinu, začal nakonec sám. Před třemi lety založil firmu WormUP a v Blansku zřídil provoz, který loni zpracoval deset tun živých larev potemníka moučného, které prodává jako okořeněné křupavé červíky. Podle něj je jen otázka času, kdy se změní evropská legislativa, která umožní do byznysu vstup velkým korporacím, řekl v rozhovoru s ČTK.
Až do sobotní 18. hodiny narazí návštěvníci ve vybraných obchodních řetězcích na dobrovolníky v zelených zástěrách. Probíhá totiž jarní kolo celostátní potravinové sbírky, které pomůže doplnit sklady potravinových bank.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA, 1. DÍL/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Do celostátní jarní Sbírky potravin se v sobotu zapojí také obchody na Trutnovsku. Podpořit opuštěné seniory, matky samoživitelky nebo rodiny v krizi můžou lidé nakoupením trvanlivých potravin a drogerie v obchodních domech a prodejnách v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Vrchlabí, Hostinném a Jilemnici.
Již tuto sobotu se uskuteční tradiční jarní kolo sbírky potravin na pomoc potřebným z naší Charitní záchranné sítě.
K celonárodní potravinové sbírce, která se uskuteční v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin, se v Kolíně připojilo několik organizací a obchodních řetězců. Letos poprvé se aktivně zúčastní i město jako partner Potravinové banky Central, konkrétně v supermarketu Lidl v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry.
Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin v kutnohorském supermarketu Billa. „Svým nákupem můžete vyjádřit solidaritu s lidmi v nouzi tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogistického zboží. Za pokladnami odevzdáte nakoupené zboží dobrovolníkům a zaměstnancům charitního Střediska Racek, které poznáte podle zelené zástěry s logem sbírky,“ uvedla za Oblastní charitu Kutná Hora Marcela Mommersová.
Další celorepubliková dobročinná akce je tady. Jarní sbírka potravin proběhne v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin také na území Olomouckého kraje. Dárci mohou trvanlivé potraviny a drogerii do sbírky nakoupit ve více než sedmi desítkách kamenných prodejen. Přispět je možné rovněž v několika internetových obchodech.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.
V sobotu Oblastní charita Znojmo ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Brno a Jihomoravský kraj organizuje sbírku potravin, která se ve Znojmě uskuteční v hypermarketech Albert na Vídeňské ulici a Albert na ulici Brněnská, zde se můžete potkat se zaměstnanci a dobrovolníky Oblastní charity Znojmo. Sbírka se uskuteční také v marketu Penny na ulici Přímětická.
Solidarita a pomoc potřebným budou hrát v sobotu 23. dubna hlavní roli. Proběhne totiž jarní kolo celostátní potravinové sbírky, které pomůže doplnit sklady. Ty jsou prázdné kvůli přívalu uprchlíků.
Solidarita a pomoc potřebným budou hrát v sobotu 23. dubna hlavní roli. Proběhne totiž jarní kolo celostátní potravinové sbírky, které pomůže doplnit sklady. Ty jsou prázdné kvůli přívalu uprchlíků.
Do nečekaných problémů se dostávají sklady potravin, které zásobují lidi v materiální nouzi. Běžně pomáhají desítkám lidí pokrýt jejich potřeby, ale po začátku války na Ukrajině a velkém přílivu válečných uprchlíků se počet klientů potravinových bank řádově zvýšil.
Svět zachvacuje pandemie obezity, která bude mít horší dopady než covid-19. „Schopnost uložit energii a pomalu ji spotřebovávat kdysi byla zárukou přežití. V době dostatku s tím ale neumíme pracovat,“ říká pro časopis Vlasta Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.
Noční můra mnohých Brňanů v podobě vynášení smetí by se díky vědcům z Mendelovy univerzity mohla brzy stát snesitelnější. Nově totiž chystají speciální systém shromažďování potravinového odpadu, který se úspěšně popere s nepříjemným zápachem. Na základě dat, jež mají vědci z dřívějška, eliminuje navržená popelnice také případné infekce nebo výskyt hmyzu a hlodavců.
Vykrádal automaty, sebral platební kartu svým blízkým, fyzicky napadl svou známou a kradl i v prodejně potravin. Až deset let za mřížemi za to hrozí mladíkovi z Kroměřížska s pestrou kriminální kariérou.
Do nečekaných problémů se dostávají sklady potravin, které zásobují lidi v materiální nouzi. Běžně pomáhají desítkám lidí pokrýt jejich potřeby, ale po začátku války na Ukrajině a velkém přílivu válečných uprchlíků se počet klientů potravinových bank řádově zvýšil.
Břeclavan Oldřich Darmovzal poskytl ubytování dvěma rodinám, které uprchly před válkou na Ukrajině. Když jim před třemi týdny pomáhal se zápisem na místní Základní škole Na Valtické, překvapilo ho, že musejí ukrajinští rodiče za obědy zaplatit plnou částku – pětaosmdesát korun za den.
/FOTO/ Především rodinám a matkám s dětmi v tísni, lidem bez domova z azylových domů v Třebíči a osobám v akutní nouzi pomůže další ročník Sbírky potravin. Ten se uskuteční v sobotu 23. dubna od osmi hodin ráno do šesti večer v třebíčském Kauflandu, v obchodním centrum Stop-shop.
Válka na Ukrajině zdraží potraviny až 37 procent a nastupující potravinová krize způsobí v mnoha chudších zemích lidskou katastrofu. V rozhovoru s BBC to řekl prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pokud se krizi nepodaří zastavit, hrozí podle něj chudoba a podvýživa stovkám milionů lidí.
V sobotu 23. dubna se uskuteční jarní kolo Sbírky potravin, kterou pořádá Česká federace potravinových bank. Obyvatelé Jihlavy a okolí budou moci přijít nakoupit a darovat trvanlivé potraviny a hygienické potřeby do supermarketu Lidl na Okružní ulici. Sbírka bude probíhat od osmi ráno do šesti večer. Vybrané potraviny a hygienické potřeby pomohou například místním seniorům, rodičům samoživitelům, nemocným či postiženým lidem. O distribuci potravin se postará Oblastní charita Jihlava, která je členem Potravinové banky Vysočina.
Obchodní řetězce v Česku mají u některých potravin příliš vysoké obchodní přirážky, kupříkladu až 255 procent u šunky, tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který s antimonopolním úřadem chystá kontroly marží. Pomoci zemědělcům, kteří jsou podle ministra naopak odměňováni nedostatečně, hodlá urychleným přijetím novely zákona o významné tržní síle. Z těchto peněz ale platíme prodavače, energie či rozvoz potravin, brání obchodníky v rozhovoru pro Deník prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Vypadají tak obyčejně vedle všech těch krásných cizokrajných potravin a pochutin s poutavým marketingovým příběhem. Přitom co se týká pozitivních účinků na zdraví, ovesné vločky možná všechny strčí do kapsy.
Ministerstvo zemědělství začalo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v minulém týdnu sledovat prodejní ceny vybraných potravin. Kontroly mají trvat nejméně tři měsíce, řekl novinářům ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po jednání s předsedou ÚOHS Petrem Mlsnou. Konkrétní mechanismus kontrol nechtěl komentovat.
Obsah vrchovaté naběračky hlasitě pleskne o talíř. S dalším plesknutím na žlutohnědé hrachové kaši přistává pečlivě navážený kousek vlažného uzeného a místo třešničky na dort dostane čekající žáček půlku oslizlé kyselé okurky. Ještě vystát frontu na sladkou šťávu z várnice a s plastovým poškrábaným tácem zamířit ke stolku. Tam už na našeho hrdinu čeká kamarád, který si od vedlejšího okýnka přinesl tuhý kousek vepřového a tři houskové knedlíky utopené v univerzální hnědé omáčce UHO. Podobný zážitek si z dob stravování ve školní jídelně vybaví každý dnešní dospělák. Jičínské jídelny se ve spolupráci s městem dlouhodobě snaží napravit reputaci školního stravování. Nyní připravují plán, jak do jídelníčků zařadit co nejvíce lokálních a sezónních surovin.
Po Hodonínu a Kyjovu se mohou letos těšit na krajské dožínky také Vyškované. Oslavy konce sklizně se osmadvacátého srpna do jejich města vrací po čtrnácti letech. „Masarykovo náměstí i zámeckou zahradu tehdy zaplnily jarmareční stánky, ukázky lidových řemesel a velmi bohatý kulturní program. Kraj samozřejmě i letos počítá s aktivním zapojením města do příprav,“ sdělil vyškovský starosta Karel Jurka.
V ukrajinském Mariupolu probíhají tvrdé boje již od počátku ruské invaze. Poté, co Moskva zahájila druhou fázi ofenzívy, musejí mariupolští obránci vzdorovat mnohem většímu tlaku ruských ozbrojených sil. Podle ukrajinských armádních činitelů se vydrží bránit už jen několik dní, možná dokonce hodin. Tyhle informace nesou nejhůře příbuzní statečných vojáků, ve kterých se tak perou smíšené pocity pýchy i strachu.
Podpořit činnost Charity Hranice můžete svým nákupem v sobotu 23. dubna. V čase od 8 do 18 hodin organizuje Potravinová banka Olomouc společně se zaměstnanci a dobrovolníky Charity Hranice Potravinovou sbírku v hypermarketu Albert ve Zborovské ulici.
Pomoci darem trvanlivých potravin a drogerie budou mít lidé možnost v sobotu 23. dubna, kdy se koná jarní Sbírka potravin. Po celé zemi ji pořádají ji potravinové banky ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, Naděje, Člověk v tísni a Slezská diakonie.
Do nečekaných problémů se dostávají sklady potravin, které zásobují lidi v materiální nouzi. Běžně pomáhají desítkám lidí pokrýt jejich potřeby, ale po začátku války na Ukrajině a velkém přílivu válečných uprchlíků se počet klientů potravinových bank řádově zvýšil.
Průměrný Japonec konzumuje denně přibližně deset gramů soli, což je dvojnásobek doporučovaného množství. Aby její přísun omezili, vymysleli japonští vědci elektrické hůlky. Staronová pomůcka uměle vytváří dojem slanějšího jídla pomocí slabého proudu.
Charita Beroun nezapomíná ve složité době, kdy se Ukrajina brání ruské invazi, a míří k nám odtud velké množství uprchlíků, ani na potřebné české rodiny. „Pomáháme jim stejnou měrou, jak tomu bylo před válkou na Ukrajině,“ říká Petr Horák, ředitel Charity Beroun.
Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.
/FOTO/ Street festival jídla pití a hudby Dovalte na Vale, tentokrát ve velikonočním hávu, prožila v neděli 17. dubna lounská ulice Na Valích.
Gastronomický festival Naše chutě již řadu let nabízí lidem v Táboře možnost ochutnat vybrané lahůdky z nejen táborských restaurací. Letos však spojil síly s uskupením Pomoc Ukrajině Tábor a společně nabídli návštěvníkům možnost ochutnat ukrajinskou kuchyni, poslechnout si ukrajinskou hudbu, zažít něco málo z ukrajinské kultury a hlavně podpořit dobrou věc.
Po Vánocích je čas Velikonoc. Pražské vydavatelství Dauphin je tu tak akorát s užitečnou knihou Velikonoce našich babiček.
/FOTOGALERIE/ Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce. Pro rodiny s dětmi v těžké životní situaci naplnili základními trvanlivými potravinami a drogistickými potřebami šest krabic od banánů. Vše během jednoho týdne.
/FOTOGALERIE/ Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce. Pro rodiny s dětmi v těžké životní situaci naplnili základními trvanlivými potravinami a drogistickými potřebami šest krabic od banánů. Vše během jednoho týdne.