Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Naděje začala provozovat komunitní lednici v Klášterci nad Ohří.

Naděje začala provozovat komunitní lednici v Klášterci nad Ohří

Komunitní lednice si klade za cíl spojit lidi, kterým není obrovské plýtvání lhostejné, a povzbudit ostatní, aby jednali stejně. Nejedná se primárně o sociální projekt pomáhající lidem bez domova. Každý, kdo v dané komunitě žije, pracuje, podniká, nebo se v ní pravidelně pohybuje, může do lednice vložit cokoliv, co nespotřebuje a co je zároveň před datem spotřeby.  

Karel Karika

Koordinátor pomoci Ukrajinkám: Ústečané mě překvapili láskou a ochotou pomáhat

/ROZHOVOR/ „Příběh, který mě nejvíce zasáhl, není z hotelu 'Volodymyr', ale z Mladé Boleslavi od maminky se třemi, původně pěti dětmi. V noci dopadla na jejich dům raketa, která zavraždila její dvě děti a babičku, manžel padl v boji proti ruským okupantům,“ vzpomíná Karel Karika, který se ujal koordinování dobrovolníků a pomoci Ukrajinkám, které jsou ubytované v hotelu Vladimir. Popisuje, jak hotel funguje, kdo co dělá a kdo si zaslouží největší dík nebo ohledy.

Karel Karika

Koordinátor pomoci Ukrajinkám: Ústečané mě překvapili láskou a ochotou pomáhat

„Příběh, který mě nejvíce zasáhl, není z hotelu , ale z Mladé Boleslavi od maminky se třemi, původně pěti dětmi. V noci dopadla na jejich dům raketa, která zavraždila její dvě děti a babičku, manžel padl v boji proti ruským okupantům,“ vzpomíná Karel Karika, který se ujal koordinování dobrovolníků a pomoci Ukrajinkám, které jsou ubytované v hotelu Vladimir. Popisuje, jak hotel funguje, kdo co dělá a kdo si zaslouží největší dík nebo ohledy.

Slevy v obchodech, ilustrační foto

Zbraň proti drahotě. Slevové akce lidem zlevňují nákupy až o třetinu

Vlna zdražování, kterou koncem loňského roku rozjel cenový skok u energií, se přelévá i na citlivou položku potravin. Stále víc lidí teď musí „otočit každou korunu“, a proto při nákupech šetří, kde se dá. Základem pro ně stále zůstává využívání oblíbených slevových akcí v obchodech. Podle analýz České distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku, činí teď průměrná sleva v těchto akcích 30 procent obvyklé ceny.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Žena pózuje se sušenými larvami potemníka moučného, ze kterých ve firmě WormUP vyrábějí pochutinu, 1. dubna 2022, Blansko.

Hmyz ho od malička fascinoval. Dnes český podnikatel vyrábí červí pochoutky

Libora Sloupenského od malička fascinoval hmyz, a když dlouho čekal na to, kdo jej začne vyrábět a prodávat jako potravinu, začal nakonec sám. Před třemi lety založil firmu WormUP a v Blansku zřídil provoz, který loni zpracoval deset tun živých larev potemníka moučného, které prodává jako okořeněné křupavé červíky. Podle něj je jen otázka času, kdy se změní evropská legislativa, která umožní do byznysu vstup velkým korporacím, řekl v rozhovoru s ČTK.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde! Vepřové nožičky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA, 1. DÍL/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

V trutnovských obchodech Tesco a Albert proběhne sobotní Sbírka potravin za pomoci dobrovolníků.

Obchodní domy a prodejny budou patřit v sobotu na Trutnovsku Sbírce potravin

Do celostátní jarní Sbírky potravin se v sobotu zapojí také obchody na Trutnovsku. Podpořit opuštěné seniory, matky samoživitelky nebo rodiny v krizi můžou lidé nakoupením trvanlivých potravin a drogerie v obchodních domech a prodejnách v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem, Vrchlabí, Hostinném a Jilemnici.

Sbírka potravin. Ilustrační foto.

Do potravinové sbírky bude možné v Kolíně přispět na šesti místech

K celonárodní potravinové sbírce, která se uskuteční v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin, se v Kolíně připojilo několik organizací a obchodních řetězců. Letos poprvé se aktivně zúčastní i město jako partner Potravinové banky Central, konkrétně v supermarketu Lidl v průmyslové zóně Kolín - Ovčáry.

Sbírka potravin. Ilustrační foto.

Opět je tu jarní kolo Sbírky potravin. Nejvíce pomohou ty trvanlivé

Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin v kutnohorském supermarketu Billa. „Svým nákupem můžete vyjádřit solidaritu s lidmi v nouzi tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogistického zboží. Za pokladnami odevzdáte nakoupené zboží dobrovolníkům a zaměstnancům charitního Střediska Racek, které poznáte podle zelené zástěry s logem sbírky,“ uvedla za Oblastní charitu Kutná Hora Marcela Mommersová.

Jarní sbírka potravin proběhne v sobotu od 8 do 18 hodin v 73 kamenných prodejnách v Olomouckém kraji.

V sobotu proběhne v kraji jarní sbírka potravin. Přidáte se?

Další celorepubliková dobročinná akce je tady. Jarní sbírka potravin proběhne v sobotu 23. dubna od 8 do 18 hodin také na území Olomouckého kraje. Dárci mohou trvanlivé potraviny a drogerii do sbírky nakoupit ve více než sedmi desítkách kamenných prodejen. Přispět je možné rovněž v několika internetových obchodech.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Ilustrační snímek.

Kontroly ve středočeských restauracích: hygiena odhalila nepořádek i šizení

Covidové období některé restaurace nepřežily – zklamání z nynějších poměrů se však nevyhnuli ani někteří z natěšených návštěvníků, kteří si přišli posedět a pochutnat bez omezení majících bránit šíření koronaviru. Očekávaný zážitek se nekonal; naopak přišel ten neočekávaný. Ukazuje to 61 stížností na poměry v restauracích, které dostali v prvním čtvrtletí středočeští hygienici.

Sbírka potravin je ve Znojmě už tradiční.

Sobotní nákup spojte s pomocí potřebným. Podpořte sbírku pro potravinové banky

V sobotu Oblastní charita Znojmo ve spolupráci s Potravinovou bankou pro Brno a Jihomoravský kraj organizuje sbírku potravin, která se ve Znojmě uskuteční v hypermarketech Albert na Vídeňské ulici a Albert na ulici Brněnská, zde se můžete potkat se zaměstnanci a dobrovolníky Oblastní charity Znojmo. Sbírka se uskuteční také v marketu Penny na ulici Přímětická.  

Potravinová sbírka v Děčíně.

Potravinové sklady vydaly tuny potravin, o víkendu je doplní sbírka

Do nečekaných problémů se dostávají sklady potravin, které zásobují lidi v materiální nouzi. Běžně pomáhají desítkám lidí pokrýt jejich potřeby, ale po začátku války na Ukrajině a velkém přílivu válečných uprchlíků se počet klientů potravinových bank řádově zvýšil.

Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM

Nemůžou za to, že jsou tlustí. Obezitolog z IKEM vysvětlil, kdy to lze říkat

Svět zachvacuje pandemie obezity, která bude mít horší dopady než covid-19. „Schopnost uložit energii a pomalu ji spotřebovávat kdysi byla zárukou přežití. V době dostatku s tím ale neumíme pracovat,“ říká pro časopis Vlasta Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie a vedoucí Laboratoře translační a experimentální diabetologie a obezitologie IKEM.

Badatelka Martina Vršanská se podílela na návrhu nového systému shromažďování potravinového odpadu, který by měl eliminovat zápach zkaženého jídla.

Vědci z Mendelu chystají popelnici bez zápachu. S nepořádkem v Brně může pomoci

Noční můra mnohých Brňanů v podobě vynášení smetí by se díky vědcům z Mendelovy univerzity mohla brzy stát snesitelnější. Nově totiž chystají speciální systém shromažďování potravinového odpadu, který se úspěšně popere s nepříjemným zápachem. Na základě dat, jež mají vědci z dřívějška, eliminuje navržená popelnice také případné infekce nebo výskyt hmyzu a hlodavců.

Sbírka potravin pro potravinovou banku. Archivní foto

Potravinové sklady vydaly tuny potravin, o víkendu je doplní sbírka

Do nečekaných problémů se dostávají sklady potravin, které zásobují lidi v materiální nouzi. Běžně pomáhají desítkám lidí pokrýt jejich potřeby, ale po začátku války na Ukrajině a velkém přílivu válečných uprchlíků se počet klientů potravinových bank řádově zvýšil.

Potravinová sbírka v jihlavském Lidlu na Okružní ulici se povedla. Lidé zde darovali přes tunu potravin a drogerie.

Pomoc pro matky samoživitelky i seniory. Dostane se k nim jídlo ze sbírky

V sobotu 23. dubna se uskuteční jarní kolo Sbírky potravin, kterou pořádá Česká federace potravinových bank. Obyvatelé Jihlavy a okolí budou moci přijít nakoupit a darovat trvanlivé potraviny a hygienické potřeby do supermarketu Lidl na Okružní ulici. Sbírka bude probíhat od osmi ráno do šesti večer. Vybrané potraviny a hygienické potřeby pomohou například místním seniorům, rodičům samoživitelům, nemocným či postiženým lidem. O distribuci potravin se postará Oblastní charita Jihlava, která je členem Potravinové banky Vysočina.

Ilustrační foto

Že si u šunky přirážíme 255 procent? Ministr si plete zisk a marži, říká Prouza

Obchodní řetězce v Česku mají u některých potravin příliš vysoké obchodní přirážky, kupříkladu až 255 procent u šunky, tvrdí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který s antimonopolním úřadem chystá kontroly marží. Pomoci zemědělcům, kteří jsou podle ministra naopak odměňováni nedostatečně, hodlá urychleným přijetím novely zákona o významné tržní síle. Z těchto peněz ale platíme prodavače, energie či rozvoz potravin, brání obchodníky v rozhovoru pro Deník prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ilustrační snímek

Ministerstvo začalo sledovat ceny potravin. Kontroly potrvají nejméně tři měsíce

Ministerstvo zemědělství začalo spolu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v minulém týdnu sledovat prodejní ceny vybraných potravin. Kontroly mají trvat nejméně tři měsíce, řekl novinářům ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po jednání s předsedou ÚOHS Petrem Mlsnou. Konkrétní mechanismus kontrol nechtěl komentovat.

Školní jídelna - Ilustrační foto

UHO odzvonilo. Jičínské školní jídelny chtějí čerstvé, lokální a sezónní jídlo

Obsah vrchovaté naběračky hlasitě pleskne o talíř. S dalším plesknutím na žlutohnědé hrachové kaši přistává pečlivě navážený kousek vlažného uzeného a místo třešničky na dort dostane čekající žáček půlku oslizlé kyselé okurky. Ještě vystát frontu na sladkou šťávu z várnice a s plastovým poškrábaným tácem zamířit ke stolku. Tam už na našeho hrdinu čeká kamarád, který si od vedlejšího okýnka přinesl tuhý kousek vepřového a tři houskové knedlíky utopené v univerzální hnědé omáčce UHO. Podobný zážitek si z dob stravování ve školní jídelně vybaví každý dnešní dospělák. Jičínské jídelny se ve spolupráci s městem dlouhodobě snaží napravit reputaci školního stravování. Nyní připravují plán, jak do jídelníčků zařadit co nejvíce lokálních a sezónních surovin.

Krajské dožínky v Kyjově.

Krajské dožínky oslaví Vyškované průvodem i jídlem. Podívejte na minulé ročníky

Po Hodonínu a Kyjovu se mohou letos těšit na krajské dožínky také Vyškované. Oslavy konce sklizně se osmadvacátého srpna do jejich města vrací po čtrnácti letech. „Masarykovo náměstí i zámeckou zahradu tehdy zaplnily jarmareční stánky, ukázky lidových řemesel a velmi bohatý kulturní program. Kraj samozřejmě i letos počítá s aktivním zapojením města do příprav,“ sdělil vyškovský starosta Karel Jurka.

Bombardování Mariupolu

Poslední bašta vzdoru Azovstal: Tamní obránci píší, jak přežívají v síti bunkrů

V ukrajinském Mariupolu probíhají tvrdé boje již od počátku ruské invaze. Poté, co Moskva zahájila druhou fázi ofenzívy, musejí mariupolští obránci vzdorovat mnohem většímu tlaku ruských ozbrojených sil. Podle ukrajinských armádních činitelů se vydrží bránit už jen několik dní, možná dokonce hodin. Tyhle informace nesou nejhůře příbuzní statečných vojáků, ve kterých se tak perou smíšené pocity pýchy i strachu.

Potravinová sbírky hranickém v hypermarketu Albert na Zborovské ulici. Ilustrační foto

Nakupte v hypermarketu a podpořte Charitu Hranice

Podpořit činnost Charity Hranice můžete svým nákupem v sobotu 23. dubna. V čase od 8 do 18 hodin organizuje Potravinová banka Olomouc společně se zaměstnanci a dobrovolníky Charity Hranice Potravinovou sbírku v hypermarketu Albert ve Zborovské ulici.

Sbírka potravin v litoměřickém Albertu. Snímek z roku 2021

V sobotu se koná Sbírka potravin. Lidé mohou nákupem přispět potřebným

Pomoci darem trvanlivých potravin a drogerie budou mít lidé možnost v sobotu 23. dubna, kdy se koná jarní Sbírka potravin. Po celé zemi ji pořádají ji potravinové banky ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, Naděje, Člověk v tísni a Slezská diakonie.

Potravinová sbírka v Děčíně.

Potravinové sklady vydaly tuny potravin, o víkendu je doplní sbírka

Do nečekaných problémů se dostávají sklady potravin, které zásobují lidi v materiální nouzi. Běžně pomáhají desítkám lidí pokrýt jejich potřeby, ale po začátku války na Ukrajině a velkém přílivu válečných uprchlíků se počet klientů potravinových bank řádově zvýšil.

Když bude mít v lednici vše své stálé místo, budete mít lepší přehled, jaké potraviny v ní máte.

Neplýtvat jídlem je trend posledních let. Nastolte v lednici řád

Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.

Festival Chutě Ukrajiny nabídl v sobotu v zahradě táborské Střelnice nejen jídlo a hudbu. Hlavně pomáhal.

OBRAZEM: Festival Chutě Ukrajiny nabídl nejen jídlo a hudbu. Hlavně pomáhal

Gastronomický festival Naše chutě již řadu let nabízí lidem v Táboře možnost ochutnat vybrané lahůdky z nejen táborských restaurací. Letos však spojil síly s uskupením Pomoc Ukrajině Tábor a společně nabídli návštěvníkům možnost ochutnat ukrajinskou kuchyni, poslechnout si ukrajinskou hudbu, zažít něco málo z ukrajinské kultury a hlavně podpořit dobrou věc.

Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce.

Sbírka potravin pro Respondeo: studenti za týden naplnili šest krabic od banánů

/FOTOGALERIE/ Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce. Pro rodiny s dětmi v těžké životní situaci naplnili základními trvanlivými potravinami a drogistickými potřebami šest krabic od banánů. Vše během jednoho týdne.

Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce.

Sbírka potravin pro Respondeo: studenti za týden naplnili šest krabic od banánů

/FOTOGALERIE/ Potravinovou sbírku pro organizaci Respondeo uspořádali studenti a pedagogové nymburské Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Nymburce. Pro rodiny s dětmi v těžké životní situaci naplnili základními trvanlivými potravinami a drogistickými potřebami šest krabic od banánů. Vše během jednoho týdne.