Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Josef Telecký rozváží v 75 letech na kole jídlo po Brně

Za den ujel i 148 kilometrů. Muž v 75 letech rozváží na kole jídlo po Brně

Ve svém věku by si už mohl užívat klidného důchodu. Místo toho se Tenisák, jak ho zná většina cyklistů v Brně, v 75 letech prohání na kole brněnskými ulicemi. A ne jen rekreačně. Denně najezdí průměrně 80 kilometrů a ve svém věku si vydělává hodně netradičně. Pracuje jako kurýr rozvážející jídlo.

Josef Telecký rozváží v 75 letech na kole jídlo po Brně.

V 75 letech rozváží Tenisák na kole jídlo po Brně, za den ujel i 148 kilometrů

Ve svém věku by si už mohl užívat klidného důchodu. Místo toho se Tenisák, jak ho zná většina cyklistů v Brně, v 75 letech prohání na kole brněnskými ulicemi. A ne jen rekreačně. Denně najezdí průměrně 80 kilometrů a ve svém věku si vydělává hodně netradičně. Pracuje jako kurýr rozvážející jídlo.

Nákladní loď Glory (uprostřed) vyplula z ukrajinského přístavu v Oděse s nákladem obilí, 7. srpna 2022

Dopady války. Ukrajina letos vyvezla mnohem méně potravin než loni

Od začátku války Ukrajina vyvezla deset milionů tun potravin, z toho dva miliony v srpnu. Loni od března do července země vyvezla 19,5 milionu tun potravin, tedy více než dvakrát tolik. S odkazem na ukrajinské ministerstvo zemědělství o tom informovala ruskojazyčná verze BBC News. Až do konce července vývozu bránila blokáda ukrajinských přístavů provázející ruskou invazi.

Rybářské lodě používají technologii vyvinutou kdysi proti ponorkám. Sonary, helikoptéry a drony sledující hejna ryb.

Děsivé plýtvání: Za rok lidé vyloví až tři triliony ryb

S (ne příliš) lehkou nadsázkou bychom mohli konstatovat, že „těžíme“ těla ostatních živočichů jako nějakou surovinu. To všichni tak nějak tušíme, ale málokdo si uvědomuje, kolik procent živočišné potravy se během „výroby“ ztratí.

Potraviny - ilustrační foto

Obavy ze zdražování rostou. Na potravinách šetří dvě třetiny Čechů

Kvůli rostoucí inflaci šetří na potravinách téměř dvě třetiny Čechů. Podíl těch, kteří mají strach o své finance kvůli rostoucím cenám energie, vzrostl za poslední půlrok téměř na polovinu. Rostoucí míry inflace se obává 38 procent lidí. Naopak výrazně klesly obavy z války na Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu Instant pro Generali Investments, který se konal 10. až 16. srpna mezi 1028 respondentů.

Danila Kovářová

Můžu být tlustá?

Bude mě stát hlídat, abych si nedala knedlík navíc? Sešije pusu, sníží plat nebo zvedne daně?

Vítěz soutěže ve Vyšším Brodě Maxijedlík Jaroslav Němec si vyšebrodskou akci pochvaloval: „Vládla tam perfektní atmosféra, jaká člověka vyhecuje k vyšším výkonům. Měl jsem tam dokonce i své fanoušky, to mě potěšilo."

Sníst přes 202 knedlíků za hodinu se u nás zatím nikomu nepodařilo

Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!

Ilustrační foto.

Hygienici si došlápli na stánky s občerstvením. Rozdali pokuty za 780 tisíc

Při stovkách kontrol stravovacích provozů našli středočeští hygienici nedostatky. Dvě provozovny rovnou uzavřeli, pokut rozdali za více než tři čtvrtě milionu. Takové jsou výsledky návštěv zástupců krajské hygienické stanice ve stravovacích provozech za prvních sedm měsíců roku. Celkově se uskutečnilo 1343 kontrol; z toho podnět ke 119 z nich dala oznámení nespokojených zákazníků.

Potkani se v Chrudimi prohánějí sídlištěm. Lidé si zoufají, psi ztratili volnost.

Potkani se v Chrudimi prohánějí sídlištěm. Lidé si zoufají, psi ztratili volnost

/FOTO, VIDEO/ Na chrudimském sídlišti Na Větrníku mají potkani šťastný život. Lidé je krmí v dobré víře, že přilepšují ptákům, v popelnicích je pro ně každý den připravený raut v podobě vyhozeného jídla. Hlodavci ztrácejí plachost, prohánějí se mezi popelnicemi, ale i přímo ve vchodech paneláků. Situace už je neúnosná, což připustili i městští úředníci a vyhlásili potkanům válku. Zároveň ale varovali, že položené nástrahy mohou ublížit volně pobíhajícím psům, takže venčení na vodítku je v těchto dnech nutností.

Potkani se v Chrudimi prohánějí sídlištěm. Lidé si zoufají, psi ztratili volnost.

Potkani se v Chrudimi prohánějí sídlištěm. Lidé si zoufají, psi ztratili volnost

/FOTO, VIDEO/ Na chrudimském sídlišti Na Větrníku mají potkani šťastný život. Lidé je krmí v dobré víře, že přilepšují ptákům, v popelnicích je pro ně každý den připravený raut v podobě vyhozeného jídla. Hlodavci ztrácejí plachost, prohánějí se mezi popelnicemi, ale i přímo ve vchodech paneláků. Situace už je neúnosná, což připustili i městští úředníci a vyhlásili potkanům válku. Zároveň ale varovali, že položené nástrahy mohou ublížit volně pobíhajícím psům, takže venčení na vodítku je v těchto dnech nutností.

Zájem o záchranu nehezké zeleniny z obchodů je v Česku obrovský. Plná bedýnka vyjde třeba jen na dvacet korun.

Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský

Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.

Jízdárna YDYKSEB umožňuje ustájení ubytovaným hostům. Pořádá také různé akce spojené s koňmi

Lákavé jídlo a krajina. Pod Lysou horou najdou ubytování dokonce i koně

Beskydy pozpátku. YDYKSEB. Tak se jmenuje stylová restaurace a penzion nabízející především českou kuchyni z regionálních surovin, ale také pohodu a klid mimo ruch velkoměsta. Vnitřek restaurace zaujme také interiérem, jehož stěny vytvořil ateliér Bronislava Hrubého. Citlivě se tady snoubí dřevo, kov a sklo.

Marek Šplíchal ve Francii.

Plzeňan zdolal na paddleboardu větší část nejdelší řeky Francie

Jako jediný Čech absolvoval paddleboardista Marek Šplíchal z Plzně nejdelší závod (725 kilometrů) na francouzské řece Loiře, která měří 1013 kilometrů. Na paddleboardu (jezdec na prknu podobném surfovému pádluje ve stoje, pozn. aut.) vyjelo patnáct vytrvalců, z nichž osm byli cizinci a ostatní Francouzi. Šplíchal dojel sedmidenní závod na vynikajícím třetím místě.

Restaurace a penzion YDYKSEB se nachází v krásném prostředí pod Beskydy.

YDYKSEB: Pod Lysou horou ubytují i koně, láká dobré jídlo, interiér i krajina

/FOTOGALERIE/ Beskydy pozpátku. YDYKSEB. Tak se jmenuje stylová restaurace a penzion nabízející především českou kuchyni z regionálních surovin, ale také pohodu a klid mimo ruch velkoměsta. Vnitřek restaurace zaujme také interiérem, jehož stěny vytvořil ateliér Bronislava Hrubého. Citlivě se tady snoubí dřevo, kov a sklo.

Ilustrační snímek

Naděje svítá. Růst inflace zpomaluje, v červenci i tak dosáhla 17,5 procenta

Meziroční inflace v ČR v červenci potřinácté za sebou zrychlila, meziměsíční růst cen zboží a služeb byl ale nejslabší od února. Proti červnu spotřebitelské ceny stouply o 1,3 procenta a meziročně o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků červencová data byla díky menšímu tempu zdražování překvapením. Shodli se ale, že vrcholu inflace ještě nedosáhla, záležet bude i na vývoji cen energií.

Kulinářské show, ochutnávky tradičních i exotických pokrmů i spoustu kvalitního jídla a pití nabízí nadcházející Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd.

Pojez festy nabídnou ty nejlepší chutě v Moravskoslezském kraji

Kulinářské show, ochutnávky tradičních i exotických pokrmů, spoustu kvalitního jídla a pití nabízí nadcházející Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd. Jedná se o gastrofestivaly, které se uskuteční 13. srpna a 3. září a organizuje je krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem.

Pedoložka Monika Hradilová

Špatný stav půd představuje ekonomické riziko

ROZHOVOR/ Co nejvíce chybí české půdě? Jakou roli má obyčejná hlína v době extrémního sucha a zdražování potravin? O stavu krajiny Olomouckého kraje hovoří pedoložka Monika Hradilová. 

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři je považováné za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“.

Burger bez zabíjení? Umělé maso má rizika, alternativ je víc, říká expert

Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.

Kuřecí maso vyrobené v laboratoři je považováné za „průlom v globálním potravinářském průmyslu“.

Burger bez zabíjení? Umělé maso má rizika, alternativ je víc, říká expert

Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.

zemědělská poradkyně Alena Malíková

Půdu si v laboratoři nevyrobíme

ROZHOVOR/ Co všechno ztrácíme s každou halou postavenou na úrodné půdě? Podporujeme naší spotřebou půdu, nebo se podílíme na jejím odumírání? O stavu krajiny Moravskoslezského kraje hovoří zemědělská poradkyně Alena Malíková.

V řece Seině asi 70 kilometrů od Paříže se objevila běluha severní. Velryba je podvyživená a zřejmě bez pomoci nezvládne cestu zpět na sever.

Do Seiny zabloudila běluha. K návratu do oceánu jí má pomoci vitamínový koktejl

Francouzské úřady se zoufale snaží zachránit běluhu, která tento týden uvízla v řece Seině několik desítek kilometrů od Paříže a zřejmě nemá energii k návratu do oceánu. Zvíře odmítá jídlo, trpí podváhou a odborníci se obávají o jeho zdraví. Nyní proto přišli s novou strategií – velrybě připraví vitamínový koktejl.

Výhodné nákupy v polských supermarketech i na tržištích. stejně jako levný benzín a nafta lákají stále více Čechů k nákupům za hranicí.

Nákupy v Polsku? Zapraszamy, vzkazují obchodníci Čechům, obraty trhají rekordy

Nakupování v Polsku je zvláště pro Čechy bydlící v příhraničí už řadu let běžná věc. Při současné drahotě a stále rostoucím cenám prakticky všeho, se ale ze sousední země stal doslova nákupní ráj i pro ty ostatní. Zájem Čechů či Slováků levně nakoupit je pochopitelný, jak se ale na „nájezdy“ zahraničních nakupujících dívají Poláci?

Výhodné nákupy v polských supermarketech i na tržištích. stejně jako levný benzín a nafta lákají stále více Čechů k nákupům za hranicí.

Nákupy v Polsku? Zapraszamy, vzkazují obchodníci Čechům, obraty trhají rekordy

Nakupování v Polsku je zvláště pro Čechy bydlící v příhraničí už řadu let běžná věc. Při současné drahotě a stále rostoucím cenám prakticky všeho, se ale ze sousední země stal doslova nákupní ráj i pro ty ostatní. Zájem Čechů či Slováků levně nakoupit je pochopitelný, jak se ale na „nájezdy“ zahraničních nakupujících dívají Poláci?

Češi se bojí zbytečně. Potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.

Češi se děsí dalšího zdražování potravin. Některé přitom zlevnily, ukazují data

Víc než rostoucích účtů za energie se Češi bojí nákupů v supermarketech. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Ipsos. Zdražení potravin si podle něj všímá 91 procent lidí, růstu cen energií ale o jedno procento respondentů méně. Realita přitom není tak tragická, potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.

Sanitka jihomoravských záchranářů v akci. Ilustrační foto.

Žena si v Brně objednala jídlo, dolů nikdo nepřišel. Strážníci k ní slaňovali

Podezřelou situaci prožil v uplynulých dnech kurýr, který vezl jídlo na adresu v brněnských Bohunicích. Požadovanou objednávku si ovšem ke dveřím nikdo nepřišel převzít. Když muž přemýšlel, proč se tak stalo, zaslechl z otevřeného okna volání o pomoc. V tu chvíli si uvědomil, že se může jednat o volání z bytu, do kterého měl objednávku doručit, a hbitě zavolal strážníky.

Pojídání sušených červů.

Dokud to nesníš, nejdeš od stolu. Maxijedlík zvládl trauma ze školky a už jí vše

„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.