Ve svém věku by si už mohl užívat klidného důchodu. Místo toho se Tenisák, jak ho zná většina cyklistů v Brně, v 75 letech prohání na kole brněnskými ulicemi. A ne jen rekreačně. Denně najezdí průměrně 80 kilometrů a ve svém věku si vydělává hodně netradičně. Pracuje jako kurýr rozvážející jídlo.
Ve svém věku by si už mohl užívat klidného důchodu. Místo toho se Tenisák, jak ho zná většina cyklistů v Brně, v 75 letech prohání na kole brněnskými ulicemi. A ne jen rekreačně. Denně najezdí průměrně 80 kilometrů a ve svém věku si vydělává hodně netradičně. Pracuje jako kurýr rozvážející jídlo.
Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent, naopak drahé a průmyslové kovy zlevnily od 24. února vesměs o desítky procent. Ceny ropy a potravin se vrátily k úrovním před zahájením bojů. Vyplývá to z dat analytiků oslovených ČTK.
Od začátku války Ukrajina vyvezla deset milionů tun potravin, z toho dva miliony v srpnu. Loni od března do července země vyvezla 19,5 milionu tun potravin, tedy více než dvakrát tolik. S odkazem na ukrajinské ministerstvo zemědělství o tom informovala ruskojazyčná verze BBC News. Až do konce července vývozu bránila blokáda ukrajinských přístavů provázející ruskou invazi.
Bedýnka se zeleninou, ovocem, ale i trvanlivými potravinami. Charita Neratovice navázala novou spolupráci s potravinovou bankou a rozváží jídlo do denních stacionářů. V plánu je službu rozšířit i do města a okolí Neratovic.
S (ne příliš) lehkou nadsázkou bychom mohli konstatovat, že „těžíme“ těla ostatních živočichů jako nějakou surovinu. To všichni tak nějak tušíme, ale málokdo si uvědomuje, kolik procent živočišné potravy se během „výroby“ ztratí.
Od pátku 19. do soboty 20. srpna se v Hošticích u Volyně koná první ročník country festivalu Poslední kovboj, na Michala Tučného se tentokrát vzpomíná v areálu nově otevřeného hostince U Miluny. Legendu country, která zde vlastnila chalupu, zde připomíná také pomník na hřbitově.
Kvůli rostoucí inflaci šetří na potravinách téměř dvě třetiny Čechů. Podíl těch, kteří mají strach o své finance kvůli rostoucím cenám energie, vzrostl za poslední půlrok téměř na polovinu. Rostoucí míry inflace se obává 38 procent lidí. Naopak výrazně klesly obavy z války na Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu Instant pro Generali Investments, který se konal 10. až 16. srpna mezi 1028 respondentů.
Už jste přemýšleli, jak si zpestřit tento víkend? Pokud ne, podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé akce ze všech koutů Středočeského kraje.
Po dvouleté odmlce je to tady zase! Jeden z největších gastrofestivalů v Moravskoslezském kraji se uskuteční v sobotu 20. srpna 2022 ve Frýdku-Místku, tentokrát na náměstí Svobody. Vynikající jídlo a skvělá atmosféra nenechá návštěvníky na pochybách, že to ve Frýdku-Místku žije!
V lese pod Starým Dvorem u Kdyně pobýval třiašedesátiletý muž, který byl několik dní bez jídla. Nemohl se totiž postavit na nohy, a tak ho našla až policie.
/FOTO/ Pracuje jako finanční poradce v Brně, jeho tým čítá 250 poradců, jezdí ve Ferrari a kancelář má v brněnském AZ Toweru, nejvyšší budově České republiky. V těchto dnech se Lukáš Ticháček rozhodl vyzkoušet si život člověka, co má hluboko do kapsy.
Máte rádi švestkové knedlíky? Já ano, ale zbaštit jich za pár minut desítky, to bych nezvládla ani ve snu. Jsou ale borci, pro které to problém není a svoje síly rádi poměří při soutěžích v pojídání knedlíků s ostatními. Rekord z roku 2018, kdy Radim Dvořáček dokázal ve Vizovicích spořádat za hodinu neskutečných 202 švestkových knedlíků, zatím překonán nebyl. Jaroslav Němec, známý jako Maxijedlík, jich zase dokáže za tři minuty zbodnout 30. A jak říká, stále si na nich pochutná!
Při stovkách kontrol stravovacích provozů našli středočeští hygienici nedostatky. Dvě provozovny rovnou uzavřeli, pokut rozdali za více než tři čtvrtě milionu. Takové jsou výsledky návštěv zástupců krajské hygienické stanice ve stravovacích provozech za prvních sedm měsíců roku. Celkově se uskutečnilo 1343 kontrol; z toho podnět ke 119 z nich dala oznámení nespokojených zákazníků.
/FOTO, VIDEO/ Na chrudimském sídlišti Na Větrníku mají potkani šťastný život. Lidé je krmí v dobré víře, že přilepšují ptákům, v popelnicích je pro ně každý den připravený raut v podobě vyhozeného jídla. Hlodavci ztrácejí plachost, prohánějí se mezi popelnicemi, ale i přímo ve vchodech paneláků. Situace už je neúnosná, což připustili i městští úředníci a vyhlásili potkanům válku. Zároveň ale varovali, že položené nástrahy mohou ublížit volně pobíhajícím psům, takže venčení na vodítku je v těchto dnech nutností.
/FOTO, VIDEO/ Na chrudimském sídlišti Na Větrníku mají potkani šťastný život. Lidé je krmí v dobré víře, že přilepšují ptákům, v popelnicích je pro ně každý den připravený raut v podobě vyhozeného jídla. Hlodavci ztrácejí plachost, prohánějí se mezi popelnicemi, ale i přímo ve vchodech paneláků. Situace už je neúnosná, což připustili i městští úředníci a vyhlásili potkanům válku. Zároveň ale varovali, že položené nástrahy mohou ublížit volně pobíhajícím psům, takže venčení na vodítku je v těchto dnech nutností.
Kdo chce nakoupit čerstvou zeleninu nebo ovoce či produkty regionálních výrobců, neměl by si nechat ujít středeční farmářské trhy v Kadani. Začínají ráno úderem 9. hodiny.
/FOTOGALERIE/ Ochutnávky tradičních i exotických pokrmů, kuchaři v akci, kulinářské show, prostě spousta zábavy, jídla a pití. To všechno v sobotu nabídl Pojez fest v srdci Jeseníků, v malebné Karlově Studánce. Podívejte se sami, co všechno bylo k ochutnání.
Ročně skončí v kontejnerech a kompostu tisíce tun potravin z obchodních řetězců. Dva z nich proto spustily prodej neestetické zeleniny a ovoce. A mají úspěch.
Stačí, aby měly plody či kořeny ovoce a zeleniny jen malou vadu na kráse, a končí na skládce. V poslední době však mají tato neatraktivní rajčata, baklažány či jablka šanci na nový život. Řetězce totiž nabízejí bedýnky, ve kterých lidé najdou plody, které sice úplně nelahodí oku, ale jinak si nic nezadají se svými krásnějšími kolegy z regálů.
Radnice ve Zlíně chce pomoci lidem, kteří už nevycházejí se svými příjmy. Uvažuje o zřízení potravinové banky. Všimla si totiž, že přibývá krádeží základních potravin.
Beskydy pozpátku. YDYKSEB. Tak se jmenuje stylová restaurace a penzion nabízející především českou kuchyni z regionálních surovin, ale také pohodu a klid mimo ruch velkoměsta. Vnitřek restaurace zaujme také interiérem, jehož stěny vytvořil ateliér Bronislava Hrubého. Citlivě se tady snoubí dřevo, kov a sklo.
Jako jediný Čech absolvoval paddleboardista Marek Šplíchal z Plzně nejdelší závod (725 kilometrů) na francouzské řece Loiře, která měří 1013 kilometrů. Na paddleboardu (jezdec na prknu podobném surfovému pádluje ve stoje, pozn. aut.) vyjelo patnáct vytrvalců, z nichž osm byli cizinci a ostatní Francouzi. Šplíchal dojel sedmidenní závod na vynikajícím třetím místě.
Mléko, cukr, mouka, oleje a další základní produkty zoufale chybějí v Potravinové bance Karlovarského kraje. A bude hůř. Vedení banky se ze všech sil snaží zajistit potraviny kde se dá. Oslovuje další potencionální dárce, zejména firmy.
„Když se vám narodí jakkoli nemocné dítě, nenapadne vás ani varianta, že byste to vzdali. Prostě do toho dáte všechno a tečka,“ přiznává Lucie Volšanská, maminka čtrnácti měsíčního Sebastiana. Ten se narodil s cystickou fibrózu (CF), velmi vážným a nevyléčitelným onemocněním.
Svátek všech malých i velkých milovníků automobilových veteránů XIII. Veteran Rallye Kutná Hora 2022 na sebe už nenechá dlouho čekat. V současné chvíli je přihlášeno více než čtyřicet vozidel jejichž posádky se těší, až změří síly o víkendu 20. a 21. srpna při tradičním závodu do vrchu Kaňk.
/FOTOGALERIE/ Beskydy pozpátku. YDYKSEB. Tak se jmenuje stylová restaurace a penzion nabízející především českou kuchyni z regionálních surovin, ale také pohodu a klid mimo ruch velkoměsta. Vnitřek restaurace zaujme také interiérem, jehož stěny vytvořil ateliér Bronislava Hrubého. Citlivě se tady snoubí dřevo, kov a sklo.
Meziroční inflace v ČR v červenci potřinácté za sebou zrychlila, meziměsíční růst cen zboží a služeb byl ale nejslabší od února. Proti červnu spotřebitelské ceny stouply o 1,3 procenta a meziročně o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v červnu, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků červencová data byla díky menšímu tempu zdražování překvapením. Shodli se ale, že vrcholu inflace ještě nedosáhla, záležet bude i na vývoji cen energií.
I když hrad ve Švihově je vodní, tak i tam při povodních před dvaceti lety zažili krušné chvíle. Několik dní tam dvanáct lidí přežívalo v tanečním sále, než voda opadla. Jídlo jim tam vozili na člunu. Kvůli záchraně expozice mohlo jít i o život.
Kulinářské show, ochutnávky tradičních i exotických pokrmů, spoustu kvalitního jídla a pití nabízí nadcházející Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd. Jedná se o gastrofestivaly, které se uskuteční 13. srpna a 3. září a organizuje je krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem.
ROZHOVOR/ Co nejvíce chybí české půdě? Jakou roli má obyčejná hlína v době extrémního sucha a zdražování potravin? O stavu krajiny Olomouckého kraje hovoří pedoložka Monika Hradilová.
Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.
Nové trendy přinášejí do Česka alternativní potraviny, které mohou v budoucnu nahradit v jídelníčku tradiční maso. Ředitel Svazu zpracovatelů masa Radek Slanec však kritizuje, že v současnosti chybí větší diskuze třeba k etickým otázkám ohledně výroby takzvaného umělého masa. „Málo se mluví také o riziku používání růstového hormonu a antibiotik,“ řekl Deníku.
ROZHOVOR/ Co všechno ztrácíme s každou halou postavenou na úrodné půdě? Podporujeme naší spotřebou půdu, nebo se podílíme na jejím odumírání? O stavu krajiny Moravskoslezského kraje hovoří zemědělská poradkyně Alena Malíková.
Zatímco pod hradbami se v sobotu odpoledne tančilo na Přístavní slavnosti, na přilehlé Špičce si přišli na své gurmáni. Plácek u elektrárny zaplnily stánky s dobrým, a především netradičním jídlem s vůněmi celého světa.
Francouzské úřady se zoufale snaží zachránit běluhu, která tento týden uvízla v řece Seině několik desítek kilometrů od Paříže a zřejmě nemá energii k návratu do oceánu. Zvíře odmítá jídlo, trpí podváhou a odborníci se obávají o jeho zdraví. Nyní proto přišli s novou strategií – velrybě připraví vitamínový koktejl.
Nakupování v Polsku je zvláště pro Čechy bydlící v příhraničí už řadu let běžná věc. Při současné drahotě a stále rostoucím cenám prakticky všeho, se ale ze sousední země stal doslova nákupní ráj i pro ty ostatní. Zájem Čechů či Slováků levně nakoupit je pochopitelný, jak se ale na „nájezdy“ zahraničních nakupujících dívají Poláci?
Nakupování v Polsku je zvláště pro Čechy bydlící v příhraničí už řadu let běžná věc. Při současné drahotě a stále rostoucím cenám prakticky všeho, se ale ze sousední země stal doslova nákupní ráj i pro ty ostatní. Zájem Čechů či Slováků levně nakoupit je pochopitelný, jak se ale na „nájezdy“ zahraničních nakupujících dívají Poláci?
Víc než rostoucích účtů za energie se Češi bojí nákupů v supermarketech. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti Ipsos. Zdražení potravin si podle něj všímá 91 procent lidí, růstu cen energií ale o jedno procento respondentů méně. Realita přitom není tak tragická, potraviny obvykle tolik nezdražily. Některé jejich druhy dokonce oproti předchozímu roku mírně zlevnily.
Podezřelou situaci prožil v uplynulých dnech kurýr, který vezl jídlo na adresu v brněnských Bohunicích. Požadovanou objednávku si ovšem ke dveřím nikdo nepřišel převzít. Když muž přemýšlel, proč se tak stalo, zaslechl z otevřeného okna volání o pomoc. V tu chvíli si uvědomil, že se může jednat o volání z bytu, do kterého měl objednávku doručit, a hbitě zavolal strážníky.
/FOTOGALERIE/ Kvalitní jídlo a pití, ochutnávky tradičních i exotických pokrmů i kulturní program pro celou rodinu nabídnou takzvané Pojez festy v podhůří Jeseníků a Beskyd.
Současná inflace nejvíce zasáhla ty nejchudší domácnosti, právě jim nejvíce vzrostly životní náklady. Obyvatelé s vyššími příjmy mají více možností, jak její následky krotit. Ukázala to studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí „Inflační nerovnost v České republice“, jíž exkluzivně získal Deník.cz.
Čtyřiatřicetiletý kuchař Petr Smazal, účastník populární soutěže MasterChef Česko, kde se probojoval až do finálové šestnáctky, si v nedávné době otevřel v centru Plzně vlastní bistro. Od září chce navíc začít vařit nejen jeho oblíbená mexická jídla také v nové restauraci v Palackého ulici.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
Čtyřiatřicetiletý kuchař Petr Smazal, účastník populární soutěže MasterChef Česko, kde se probojoval až do finálové šestnáctky, si v nedávné době otevřel v centru Plzně vlastní bistro. Od září chce navíc začít vařit nejen jeho oblíbená mexická jídla také v nové restauraci v Palackého ulici.
Vysokoškolsky vzdělaní manželé z Litoměřicka původně velkou rodinu neplánovali. První překvapení nastalo, když se rozhodli pro druhé dítě a narodila se jim dvojčata. Druhé, když žena i při antikoncepci potřetí otěhotněla. Během pěti a půl let tak najednou měli rodinu se čtyřmi dětmi.