Město Rychnov nad Kněžnou zahajuje další sbírku humanitární pomoci pro Ukrajinu. Uskuteční se v pátek 18. března od 8.30 do 19.30 a v sobotu 19. března od 8.30 do 12 hodin v prostorách bývalého očkovacího centra ve Společenském centru.
/FOTO, VIDEO/ Devět set osmnáct. Tolik uprchlíků z Ukrajiny s platným povolením k pobytu evidovalo ve středu na Blanensku ministerstvo vnitra. Na prvním místě je Blansko, kde dočasný azyl našlo bezmála dvě stě padesát lidí, v Boskovicích sto čtyřicet a v Letovicích necelá stovka. Jejich počty jsou však ve skutečnosti mnohem vyšší.
Už nějakou dobu bojuje známý sexuolog Radim Uzel (81) s rakovinou jícnu a žaludku. Na nemoc se přišlo úplnou náhodou. V roce 2020 prodělal těžký covid a kvůli nemoci málem přišel o život. Když byl po covidu na kontrolním rentgenu, ukázalo se, že má polyp na jícnu. „Vůbec žádné potíže jsem nepociťoval. Jakmile se na to přišlo, provedli lékaři podrobnější vyšetření,“ řekl loni v říjnu Radim Uzel pro server sip.denik.cz.
Už nějakou dobu bojuje známý sexuolog Radim Uzel (81) s rakovinou jícnu a žaludku. Na nemoc se přišlo úplnou náhodou. V roce 2020 prodělal těžký covid a kvůli nemoci málem přišel o život. Když byl po covidu na kontrolním rentgenu, ukázalo se, že má polyp na jícnu. „Vůbec žádné potíže jsem nepociťoval. Jakmile se na to přišlo, provedli lékaři podrobnější vyšetření,“ řekl loni v říjnu Radim Uzel pro server sip.denik.cz.
Už nějakou dobu bojuje známý sexuolog Radim Uzel (81) s rakovinou jícnu a žaludku. Na nemoc se přišlo úplnou náhodou. V roce 2020 prodělal těžký covid a kvůli nemoci málem přišel o život. Když byl po covidu na kontrolním rentgenu, ukázalo se, že má polyp na jícnu. „Vůbec žádné potíže jsem nepociťoval. Jakmile se na to přišlo, provedli lékaři podrobnější vyšetření,“ řekl loni v říjnu Radim Uzel pro server sip.denik.cz.
/FOTO/ SOS. Oblastní charita Blansko rozjela humanitární sbírku pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří našli azyl na Blanensku. Odstartovala v pondělí a končí v neděli. Lidé mohou věnovat trvanlivé potraviny všeho druhu.
Mléko, maso, pečivo, ovoce, zelenina. Ceny stoupají snad u všech druhů potravin. Deník vám přináší přehled, jak na jídle ušetřit i desítky procent peněz. Pokud je člověk ochotný vystoupit ze zaběhnutých pořádků.
Směr supermarket vyráží zásadně v noci. Jakmile zhasnou světla a z obchodu odejdou poslední brigádníci. Lucie Rádlová z Brna se živí takzvaným Dumpster divingem. Jde o lovení potravin ze speciálních supermarketových kontejnerů. Řetězce do nich vyhazují jídlo, které je nevzhledné nebo jej následující den již nemohou prodat.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
Jak přežít v přírodě nebo při kolapsu ve městě vyučuje při kurzech přežití Amar Ibrahim z Domažlic. Kvůli krizím, kterými si lidé v posledních dvou letech procházejí, je o lekce velký zájem.
/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.
/PŘEHLED/ Čas obědové pauzy se nachýlil a je potřeba doplnit energii, aby člověk udržel pracovní nasazení. Mezi stále oblíbené způsoby stravování patří návštěva restaurace a výběr z poledního menu. K jedné ze stálic jídelního lístku patří řízek či jeho obdoby, například stripsy, s přílohou. Hosté musí počítat s tím, že si za ně připlatí.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
/PŘEHLED/ Zajít si během polední pauzy na gulášek, svíčkovou nebo řízek? Připravte se, že zaplatíte více, restaurace zdražují. Důvodem je extrémní růst cen energií, více vydávají restauratéři na mzdy, dražší jsou i suroviny.
Je to tradice, patří to k soubojům s bývalými týmy. Hráč před utkáním s mužstvem, kde dříve nastupoval, nosil jeho dres, za výhru pro nové parťáky vypíše speciální prémii a když se zadaří, do kabiny přinese občerstvení, chutnou svačinku.
Když se objeví na poledním menu, obvykle přiláká hromadu strávníků. Řízek je totiž stále naše nejoblíbenější obědová klasika. Kolik za něj dnes ale v restauraci zaplatíte? To zjišťovali redaktoři Deníku ve všech krajích v republice.
Jste to, co jíte, říká populární hláška. Podle některých vědců je na ní mnoho pravdivého. Odbornice na psychické zdraví a zdravou výživu nyní tvrdí, že složení jídla dokonce může přispívat k tomu, jak moc je člověk agresivní.
Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.
Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.
Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.
Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.
Dva totalitní režimy, které se přehnaly přes Ukrajinu ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století, za sebou zanechaly nepředstavitelné množství mrtvých a rozvrácenou společnost. Lidé ztratili naději, že by si mohli plánovat život podle svého.
Bronislav Hána má s vařením bohaté zkušenosti. Působil v několika restauracích ve Valašském Meziříčí, vařil také v Německu. S jídlem si podle vlastních slov rád hraje. Tak, aby nejen skvěle chutnalo, ale také aby na talíři dobře vypadalo. Jak se říká, aby se najedlo i oko.
Nemusíte si na zahradě stavět protiatomový kryt, pokud chcete být připravení na neočekávané a krizové události. Základem je mít doma zásobu trvanlivého jídla, vody, hygienických potřeb nebo dobře vybavenou lékárničku. Pár dní takto bez pomoci zvenčí snadno přežijete.
Už téměř dva a půl týdne útočí armáda Vladimira Putina proti Ukrajině. V noci na sobotu pokračovalo ruské ostřelování měst a civilních oblastí, silné výbuchy se podle úřadů ozývaly především z Kyjeva. Ráno ve většině ukrajinských měst zazněly varovné sirény, slyšet byly v hlavním městě, ale také v dalších oblastech, jako je Lvov, Oděsa, Charkov, Čerkasy nebo Sumy. Podle ukrajinských úřadů unesli Rusové třiatřicetiletého starostu Melitopolu Ivana Fedorova. Obyvatelé kvůli tomu vyšli do ulic.
Své ovečky mají po celém světě, v Rusku a na Ukrajině nejvíce. Pravoslavná církev má v Česku přitom minoritní postavení. I přesto lidé na její zavolání slyší. Sbírku pro uprchlíky z Ukrajiny doslova zavalili vším možným. Velké sklady s humanitární pomocí pod patronací církve fungují v Maršovicích a Pěnčíně. Dochází ale jídlo.
Vepřový řízek s domácím bramborovým salátem, to je jedno z pravidelných hotových jídel v polední nabídce restaurace MaMi v Tachově. Lidé si na tuto typickou pochoutku zvykli chodit v pátek.
Ceny jídel v restauracích na Karlovarsku se liší podle lokality. Zatímco ve Žluticích lze pořídit tradiční kuřecí řízek za 110 korun i s přílohou, v atraktivnějších místech si zákaznicí logicky připlatí. Nejdráže je tedy nejen v Karlových Varech, ale například i na Božím Daru.
/ANKETA/ Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Táboře. Pravidelně se proto objevuje v poledním menu.
/ANKETA/ Zažili jsme to všichni, kteří nemají potřebu konzumovat jen určitá jídla či suroviny. Jde o chvilky, kdy trávíme posvátnou chvilku obědu v restauraci. Řízek je podle restauratérů na Strakonikcu stálice. "Bez něj bychom mohli zavřít," říkají.
/ANKETA/ Češi řízek k obědu milují. Shodují se na tom majitelé a provozovatelé restaurací v Prachaticích. Zhruba jedenkrát za dva týdny se tak v poledním menu musí řízek objevit.
/ANKETA/ Chcete si dát řízek? Pokud objednáváte jako minutku z jídelního lístku, počítejte se 150 až 200 korunami. Vepřový nebo kuřecí řízek ale můžete v rámci poledního menu pořídit levněji.
/ANKETA/ Ceny poledních menu s oblíbeným řízkem a přílohou se výrazně liší i na Písecku. Nejdráž je v samotném Písku, kde si oblíbené jídlo objednáte v průměru od 135 do 150 korun. S cenami v restauračních zařízeních zahýbal koronavirus, ale i neustále stoupající náklady.
/ANKETA/ Kde jsou ty časy, kdy nám na kompletní obědové menu v Českém Krumlově stačilo šedesát korun. Restauratéři musejí reagovat na zvyšující se ceny potravin i jiných nákladů, a ceny během let šplhaly vzhůru.
Díky štědrým darům Olomoučanů i lidí z celého kraje se během pár dní začal plnit sklad materiální pomoci v olomouckých Hanáckých kasárnách, kde funguje krajské asistenční centrum pro pomoc válečným uprchlíkům. Věci nosí jak drobní dárci, tak je vozí také velké firmy. Věnují potraviny i hygienické potřeby, spacáky či deky.
Sběrné místo materiální pomoci pro ukrajinské uprchlíky funguje od března v sídle Zlínského kraje (2. etáž Baťova makodrapu – pozn. red.). Lidé tam mohou nosit trvanlivé potraviny, drogerii, volně dostupné léky či hračky. Sbírku kraj pořádá ve spolupráci s Potravinovou bankou ve Zlínském kraji.
Obchodní centrum šlo k zemi, z obytných čtvrtí zbyly jen trosky. Střely mířící na porodnici a dětskou nemocnici zraňovaly a zabíjely ženy a děti. Bombardování ukrajinského Mariupolu v posledních dnech pobouřilo svět. Přístavní město je dva týdny po začátku války na Ukrajině v tak zoufalé situaci, že k pohřbívání obyvatel kope masové hroby. Snahy o evakuaci selhávají a ti, kteří přežili, jsou bez jídla, tepla či elektřiny. Humanitární organizace situaci označují jako apokalyptickou.
Potravinová banka poskytuje potraviny městům a obcím z celého Královéhradeckého kraje, které ubytovaly uprchlíky, ale také odběratelským organizacím, například charitám v Trutnově, Náchodě a Jičíně. Denně banka přijímá velké množství potravin ze sbírek, za pomoci dobrovolníků, které třídí a do 24 hodin postupně distribuuje tam, kde je pomoci potřeba.
Už minulý měsíc platili motoristé u čerpacích stanic o třetinu víc než před rokem. A to se ceny nafty a benzinu ještě držely pod čtyřiceti korunami za litr.
Charita vyhlašuje potravinovou sbírku na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Prosí o darování především potravin a nápojů určených k okamžité spotřebě pro děti i dospělé, kteří přijíždějí a čekají v pardubickém krajském asistenčním centru pro uprchlíky.
Královéhradečtí Piráti pořádají materiální sbírku pro Ukrajinu, do které můžete přispět do 11. března, a to v pirátském centru KraPiCe, Masarykovo náměstí, mezi 16. a 20. hodinou. Momentálně je dostatek oblečení či teplých dek. Naopak stále jsou potřeba trvanlivé potraviny (vhodné jsou i bezlepkové potraviny), hygienické prostředky, léky a zdravotnický materiál.
/DOPLNĚNO O VYJÁDŘENÍ BILLY, FOTOGALERIE/ Hygiena včera uzavřela prodejnu Billa v pardubické ulici Na Spravedlnosti. Důvodem je podle serveru Potravinynypranyri.cz nález myšího trusu, mrtvých hlodavců a potravin poškozených přítomností škůdců. Prodejna je uzavřena od středy 9. března. Dnes ráno byla po "celkové revizi" prodejny Billa znovu otevřena. Mrtvá myš tam podle mluvčí řetězce byla jen jedna.
/FOTOGALERIE/ Hygiena uzavřela prodejnu Billa v pardubické ulici Na Spravedlnosti. Důvodem je podle serveru Potravinynypranyri.cz nález myšího trusu, mrtvých hlodavců a potravin poškozených přítomností škůdců. Prodejna je uzavřena od středy 9. března.
V Pardubickém kraji celníci od počátku roku zabavili přes půl tuny závadného masa. Nešlo o to, že by bylo zkažené, převážející dopravní firmy i fyzické osoby však při kontrolách nebyly schopny prokázat původ zboží, neměly k němu žádné doklady. Veškeré takové maso skončilo podle celníků ve spalovně, přepravním firmám hrozí tučné pokuty.