
Anketa: Kam na jižní Moravě chodíte nejraději na jídlo a proč?
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností z jižní Moravy.
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností z jižní Moravy.
Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.
/FOTOGALERIE/ Nákupů na trhu se není třeba bát. Že jsou bezpečné, naznačují zjištění středočeských hygieniků. Ti zveřejnili výsledky kontrol z května, kdy se blíže podívali na nabídku v rámci dvou víkendových akcí: hrnčířských a řemeslných trhů v Berouně i keramických dnů v Kostelci nad Českými lesy.
/FOTOGALERIE/ Nákupů na trhu se není třeba bát. Že jsou bezpečné, naznačují zjištění středočeských hygieniků. Ti zveřejnili výsledky kontrol z května, kdy se blíže podívali na nabídku v rámci dvou víkendových akcí: hrnčířských a řemeslných trhů v Berouně i keramických dnů v Kostelci nad Českými lesy.
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
Celodenní soutěž ve vaření kotlíkových gulášů, spoustu gastrospecialit, rocková muzika, skákací hrad nebo klání o nejlepšího jedlíka, to vše čekalo na návštěvníky hranického letního kina, kde se konal Gulášrockfest Hranice. Za parádní fotoreportáž děkujeme Jiřímu Necidovi.
/FOTO, VIDEO/ Kontrolujete chlazení? Máte informace o složení potravin? I s takovými otázkami obchází ve středu odpoledne stánky prodejců masných a mléčných výrobků inspektoři na farmářských trzích, které zaplňují každých čtrnáct dní Masarykovo náměstí ve Vyškově.
Restaurace U námořníka v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
O jedné nejakostní a jedné nebezpečné potravině, se kterými se mohli setkat lidé z Vysočiny, informovala ve středu ráno Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
V bestsellerové sérii Romantické útěky Britky Julie Caplinové už čtenáři navštívili třeba Kavárnu v Kodani, Cukrárnu v Paříži, Čajovnu v Tokiu nebo Hotýlek na Islandu. Při letošní návštěvě Česka spisovatelka slíbila, že příští rok vyjde kniha, jejíž děj bude situován do Prahy.
Poslední měsíce první světové války byly v zemích Rakouska-Uherska nedělitelně spojené s hladovými bouřemi, které propukly už v roce 1917 v důsledku mimořádně špatné úrody brambor. Týl válčících armád byl stále hůře zásobován potravinami a obyvatelstvo na to reagovalo demonstracemi, stávkami a rabováním zásobovacích skladů. V Plzni vyústila jedna taková situace ve střelbu, jíž padlo za oběť šest dětí.
Vedle energetické krize, obrovských škod a nesmyslných výdajů na válku může ruská agrese proti Ukrajině, obilnici Evropy i světa, způsobit hlad v mnoha chudších zemích na severu Afriky. V celém světě pak válkou způsobený nedostatek obilovin a olejnin zvyšuje ceny, což se projevuje na růstu cen potravin i v České republice a zrychlování inflace.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Na dotaz Deníku odpovědělo šest osobností z Vysočiny.
/FOTO, VIZUALIZACE/ Začínají vedra a výletníků přibývá. Jenže nový dopravní terminál v Litvínově nemá kiosek s občerstvením. V hlavní budově u železnice, tramvajové trati a autobusových zastávek je jen jeden automat na kávu. Stojí mezi toaletami, policí s knihami a prodejnou jízdenek. Deník v areálu oslovil desítku lidí a většina by uvítala něco na zub i k pití.
Na začátku dubna se na sociálních sítích objevilo video, které z jedné ukrajinské babičky udělalo ruskou ikonu. Na nahrávce vítá ukrajinské vojáky se sovětskou vlajkou a přijímá od nich jídlo. Poté, co jí vlajku vezmou a pošlapou, jim jídlo hrdě vrátí. Moskva z ženy ihned udělala Bábušku Z, hlavní tvář režimu. Je na nástěnných malbách, na pohlednicích, v písních či básních, dokonce jí postavili i sochu. A z Anny Ivanovny tak udělali proti její vůli zrádce vlastní země. Pravdu o celé kauze se pokusili zjistit reportéři BBC.
/FOTOGALERIE/ Potravinářská inspekce odhalila v maloobchodní prodejně ZEPO Bohuslavice celou řadu prohřešků.
Výrazně zanedbaný úklid, trus hlodavců, mrtvé myši, nečistoty v regálech, na podlaze a v ledničce, okousané tvrdé pečivo či rozkousané obaly od chipsů – to všechno odhalila úřední kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v maloobchodní prodejně potravin ZEPO Bohuslavice na Náchodsku. Verdikt byl nesmlouvavý. Zavřít.
Nadcházející víkend slibuje nejen pěkné počasí, ale i spoustu zajímavých akcí pro všechny generace, milovníky dobrého vína, labužníky, turisty, sportovce i příznivce historických atomobilů. Vyberete si? Pokud na některou z akcí zavítáte, můžete nám z ní poslat fotografie i krátké video, a to na e-mail: regina.hellova@denik.cz. Děkujeme!
Především kritická slova se snesla na kvalitu jídla, které dostávají matky po porodu v nemocnici Břeclav. Mnohé ženy o něm po svých zkušenostech mluvily o jako nevhodném a nedostačujícím. Deník Rovnost na toto téma oslovil čtenářky napříč jižní Moravou a právě u Břeclavi byly reakce nejsilnější.
/FOTOGALERIE/ Značku Regionální potravina Moravsksolezského kraje získalo letos 9 výrobků místních producentů, například Švestkový sorbet se slivovicí, Mechový dort nebo Pečená žebra s pepřem.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Řidič, který ještě před měsícem mávl rukou nad vysokými cenami pohonných hmot v Česku s tím, že si v pohodě natankuje v Polsku, má dnes při pohledu na ceny na polských pumpách opět vrásky na čele.
Čím víc toužíme po zdraví, tím víc pozornosti věnujeme nákupům potravin. Do košíku chceme dávat ty nejzdravější. V pojmech jako superpotraviny, funkční nebo nové potraviny je ale snadné se ztratit.
Vločky s jogurtem, bezlepkové potraviny či vegetariánská strava. Řada nemocnic i kvůli požadavkům pacientů přechází na jiný systém stravování, než bylo doposud zvykem. Změny podávaného jídla chystá i Masarykova nemocnice v Rakovníku.
Lidé pracující na Srí Lance ve státní správě budou mít nově pouze čtyřdenní pracovní týden. Nejde ale o experiment k tomu, aby si lidé užili více volného času. Ostrovní stát se zmítá v hluboké ekonomické krizi, a den volna má sloužit zaměstnancům k tomu, aby měli čas dopěstovat si plodiny.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Na udání nespokojených strávníků provedli středočeští hygienici za prvních pět měsíců roku 76 kontrol stravovacích provozů. Většinou restaurací s kuchyní (ve 30 případech), ale i dalších provozoven (13) a prodejen potravin (12). Vyměřili tam pokuty dohromady za 121 tisíc korun. Z poznatků z jejich kontrol také plyne, že bát se jídla ze stánků není třeba – provozovatelé bývají dobře připraveni.
/FOTO/ - Tři stovky návštěvníků přišly o víkendu podpořit stavbu Domova Pomněnka v Novém Městě na Moravě na food festival Lunch meet. Na osmi stáncích rozestavěných v nádherném prostředí Horácké galerie mohli lidé ochutnat tradiční jídla v moderní úpravě a také vyladěné recepty regionálních kuchařů. Děkujeme za příspěvek i za krásné fotografie Miloše Neumana a Vojtěcha Zikmunda.
Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
/FOTOGALERIE/ Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.
Platil za skvělého sportovce, dnes popojíždí s food truckem po Karlovarském kraji a plní všem, kteří stojí o čerstvé a kvalitní suroviny, žaludky. Jirka Chaloupka, mezi krajany známý jako „Chaly“, si splnil sen a po létech dřiny a bojových sportů konečně dělá něco, co ho baví.
Válka Ruska na Ukrajině může uvrhnout až 49 milionů lidí do hladomoru nebo do podmínek podobných hladomoru, protože má ničivý dopad na celosvětové dodávky potravin a jejich ceny, uvedla OSN v nejnovějším varování.
Pětačtyřicet kilogramů jídelních zbytků a odpadů denně vyprodukuje průměrná česká restaurace. Je přitom šance toto množství snížit prostřednictvím takzvaného uzavřeného cyklu jídla, kdy se bioodpad vrací jako hnojivo ke vzniku nových surovin. Snaží se o to už řada pražských provozoven.
Takový růst inflace Česká republika dlouho nepamatuje. Spotřebitelské ceny se v květnu meziročně zvýšily o 16 procent, a takové číslo tu bylo naposledy v prosinci 1993.
Zachraň jídlo! Tak se jmenuje nová výstava patřící jídlu v malé galerii Muzea Kroměřížska. Expozice plná interaktivních prvků představuje, jak využít potraviny, jež mají zdánlivě to nejlepší za sebou.
Spotřebitelské ceny v Česku v květnu meziročně stouply o 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), výsledek překonal odhady analytiků. Inflace zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Proti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v květnu stouply o 1,8 procenta.
V bezvědomí skončila ve čtvrtek po deváté hodině ráno jedna z návštěvnic restauračního zařízení na třídě Míru poté, co jí zaskočilo konzumované jídlo.
„Berte. Výborný bavorský sýr. Mám ho doma. A za ty peníze?“ pobízí váhajícího muže zhruba pětasedmdesátiletá zákaznice. U regálu s mléčnými výrobky už není k hnutí. Zájem o levné potraviny kvůli zdražování a válce na Ukrajině roste. V prodejně nabízející výrazně zlevněné zboží v centru Olomouce se tak dveře netrhnou.
Jsme otroky průmyslově zpracovaného jídla. Tím se přejídáme, tloustneme a jsme nemocní. Margit Slimáková, naše přední odbornice na výživu, která vystudovala farmacii a dietologii, má svůj jednoduchý recept na zdravý životní styl i na přirozené hubnutí.
Pro děti je velice důležité, jak jídlo, které jim nabízíte, vypadá. Toho si jistě všiml už každý rodič. Když jídlo vypadá hezky, dítě ho často s chutí sní, i když mu zrovna nepředložíte jeho nejoblíbenější potravinu. Řekněte sami, kolikrát jste už slyšeli větu "tohle mi nechutná" nebo "tohle papat nebudu?"
Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.
Po dosud neznámém muži, který v Náchodské ulici v Praze 9 přepadl prodavačku potravin, pátrají o dkonce dubna kriminalisté. Maskovaný muž vstoupil do provozovny a rovnou si to zamířil k pultu, za kterým stála obsluha. V ruce držel nůž a vyhrožoval prodavačce, že pokud mu nedá do minuty peníze, tak ji pobodá.
Strakonická porodnice změnila stravu svých klientek. Nově je pro ně v jídelně na oddělení připravený občerstvovací pult.