Smažená ryba, majonézový salát, tučná kachnička a svíčková se šesti. Třídenní sváteční hodování prokládané cukrovím a slazenými nápoji se může nepěkně podepsat na zdraví. Češi o Vánocích přiberou na váze až pět kilogramů a mnozí ani netuší, že je ohrožuje vážná nemoc – cukrovka.
Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Glanc.
Všichni chceme být šťastní. Sem tam se sice dá narazit na patologického bolestína, který si v neštěstí libuje, pro zbytek lidstva ovšem platí, že po štěstí touží a celoživotně se za ním usilovně pídí. Univerzální recept jak jej nalézt neexistuje, ale máme pro vás aspoň několik tipů, které vyšly v časopisu Vlasta, jak si to pídění trochu usnadnit. Není to žádná věda.
/FOTOGALERIE/ Vždy na první svátek vánoční se v podvečer scházejí místní i přespolní u kostela Narození Panny Marie ve Stěbořicích na Opavsku. Každoročně se tady totiž odehrává scéna narození Ježíše Krista. A každoročně je toto divadlo pod širým nebem v něčem jiné. Letos celý příběh vyprávěla svatá Ludmila.
Nafta, která je zapotřebí pro výrobu kyslíku pro koronavirové pacienty, došla. Stejně tak došly zásoby desítek základních léků. Zaměstnanci nemocnice stále chodí do práce, přestože nedostali už několik měsíců zaplaceno a mají problémy vyjít s penězi. Takový je úděl Afghánsko-japonské nemocnice pro infekční onemocnění, jediného zařízení pro péči o pacienty s covidem-19 pro čtyři miliony lidí, kteří žijí v afghánském hlavním městě Kábulu, napsala agentura AP.
Sváteční oběd si mohli již počtvrté vychutnat zaměstnanci Nemocnice Tábor. Jejich jídelnu navštívil známý táborský šéfkuchař Martin Svatek se svým týmem: kuchaři Petrem Nováčkem a Veronikou Janečkovou a cukrářkou Veronikou Kropíkovou.
Právě v chladnější části roku si můžeme dovolit kaloricky bohatší jídla. To ale neznamená, že musíme každou zimu přibrat a svádět to na Vánoce. Stačí umět si vybrat ty správné potraviny, které zasytí, prohřejí a dodají energii. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Glanc.
Co vlastně jedí o Vánocích vegetariáni a vegani? Deníku to exkluzivněprozradila známá ostravské modelka Monika Rohanová, která žije v Londýně. A právě tam s tátou stráví Vánoce.
Vánoce jako symbol přejídání? Ne pro všechny. „Vánoce u nás nejsou o jídle, s výjimkou cukroví,“ říká Eva Cikrytová, lektorka zdravého životního stylu a zakladatelka projektu Jíme Jinak. Zdůrazňuje také, jak je důležité jíst v časech ideálních pro tělo. Nejde totiž jen o to, co sníme, ale také kdy.
To, co dnes lidem schází, to, co jejich těla nejvíce potřebují a to, po čem v prvé řadě obvykle touží, je dobře se vyspat. Není divu, že odborníci hovoří o spánku jako o „novém sexu“. Píše o tom přední tuzemský lifestylový magazín Květy.
Jana Šrámková začala tak, jako snad každý - hledala, kde se uplatnit. Skoro až náhodou se pak našla v gastronomii, přesněji v její digitalizaci v tehdy rozjíždějící se firmě Storyous. Ta zprvu dodávala pokladní systémy kavárnám a restauracím, dnes už je jedničkou na trhu a expanduje do řady zahraničních zemí. Od konce loňského roku je také součástí globální společnosti SaltPay, pod kterou dál roste. Rodačka z Ostravy se pro Deník rozpovídala nejen o začátcích ve Storyous, ale také o práci ve start-upu jako takové a o jejím životě.
Lidí, kteří jsou ohroženi hladověním, v poslední době výrazně přibylo, byť je centrální část Čech ve srovnání s jinými regiony považována za „bohatou“ oblast. Potvrzuje to zkušenost týmu Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj.
/KOMPLETNÍ SEZNAM MÍST/ Pro rohlíky nebo pro mléko si chodí lidé do prodejny potravin v Dražůvkách na Hodonínsku. „Je to jediné místo, kde mohou obyvatelé nakupovat. Pokud by prodejna krachla, je to konec. Máme hodně starších lidí," řekla starostka obce s 269 obyvateli Klára Čudrnáková.
Vysoký cholesterol je vážný problém, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Dobrou zprávou je, že když víme, jaké potraviny jíst a kterým se vyhnout, můžeme si sami řídit hladinu cholesterolu.
Přesně před deseti lety sledoval celý svět, jak mladý Kim Čong-un kráčí vedle pohřebního vozu, ve kterém ležel jeho otec, severokorejský diktátor Kim Čong-il. Pchjongjang byl ponořen do smutku.
/FOTO/ Že se v Hlohovci na Břeclavsku jen tak něco neříká, ale rýká, nebo že se k sobotnímu obědu nesmaží řízek, nýbrž rýzek, už zřejmě většina Jihomoravanů tuší. Co však Hlohovečtí, neboli Lohovčané, myslí, když pronesou větu: Kadyma tadytok ideš, ide sa hentama, ví už zřejmě málokdo.
Bez prodejny potravin u zámku se nyní musejí obejít obyvatelé Latránu a blízkého okolí v Krumlově. Krumlováci doufají, že město najde adekvátní náhradu.
Novojičínští policisté řeší nezvyklý případ krádeže, která se stala v Hřbitovní ulici v Novém Jičíně mezi třetí a šestou hodinou ranní v neděli 12. prosince. Objektem zájmu zatím neznámého zloděje se stalo jídlo, a to v dosti velkém množství.
Vysoká škola polytechnická Jihlava letos v rámci sedmnáctého ročníku charitativní akce Vánoce na VŠPJ podpořila terénní programy SOVY. Tato služba Oblastní charity Jihlava je určená osobám a rodinám z Jihlavska i dalších míst Kraje Vysočina, které žijí ve vysoké míře sociálního vyloučení. Studenti a zaměstnanci školy pro ně zorganizovali sbírku trvanlivých potravin a drogerie. Za fotografie děkujeme Vendule Marešové.
Pro ruskou fotografku a influencerku Elizavetu Litovku se chodidla stala prostředkem, jak uspět na poli umění. Různě je zdobí a vyrábí pro ně boty tak, že jejich počiny zaujaly už desítky tisíc lidí po celém světě.
Že by se stal podnikatelem? Tuhle myšlenku v sobě nikdy neměl. Je pravda, že jednou chtěl Michal Hubík (32 let) být dobrým šéfem. Takovým, pod kterým by i on sám rád pracoval, tvořil. Po více než jedenácti letech podnikání se mu to daří. Brněnská firma Aktin, jejímž je nyní výhradním majitelem, měla jen vloni obrat přes čtvrt miliardy korun. Zaměstnává osm desítek lidí a Michal se denně snaží tím dobrým šéfem skutečně být.
/ROZHOVOR/ Konečný výsledek soutěže MasterChef Česko 2021 diváci u televizních obrazovek už znají. Do finále se dostala i sympatická a talentovaná amatérská kuchařka Petra Vindyšová, která aktuálně pracuje ve zdravotnických potřebách. Na soutěž vzpomíná v dobrém.
Čerpací stanice nejsou již dávno jen místem k doplnění pohonných hmot. Stále více se ukazuje, že jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a také nákupu potravin. Síť čerpacích stanic Benzina ORLEN tak dlouhodobě rozšiřuje nabídku svých privátních produktů.
Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.
Předvánoční období je i v letošním roce dobou, kdy se zákazníci snaží v obchodech ušetřit díky slevovým akcím. Ty bývají často zaměřeny na vánoční cukroví. Letos si lidé ty nejtypičtější suroviny potřebné k jeho upečení v akcích mohou pořídit v průměru za 913 korun, tedy o 69 korun dráž než loni. Vyplývá to z analýzy společnosti Česká distribuční, dceřiné společnosti Vltava Labe Media.
Tak jsme tu opět z Pomněnky, kde se pořád něco děje a děti se v žádném případě nenudí. Hned začátek listopadu byl pro děti velice zábavný, a i trošku strašidelný.
/REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ V posledních týdnech, kdy kvůli vládním restrikcím navštěvuje restaurace stále méně a méně lidí, vzrůstá obliba rozvážkových služeb. Rozvážet jídlo v centru Prahy si vyzkoušel i reportér Pražského deníku.
Smutný pohled byl ve středu 8. prosince odpoledne na Masarykovo náměstí v Novém Jičíně. Trochu veselí tam vnesla jen trojice dívek, které se pohybovaly u umělého sněhuláka.
Kvalitní prasata a skot, o které se starají čeští chovatelé, často končí v zahraničí. Naopak do Česka se vepřové maso (včetně původně našeho) vrací v podobě dražší kýty anebo šunky. Dovážíme je zejména z Německa, Španělska či Polska. Přidanou hodnotu a vyšší finanční marži, která vzniká zpracováním masa, tedy obvykle „shrábnou“ tamní firmy. Dlouhodobý nepoměr mezi vývozem živých vepřů a dovozem již zpracovaných masných výrobků ukazují i data statistiků.
V Evropě skončí každý rok na smetišti 88 milionů tun jídla. Pro představu: zmíněné množství by nakrmilo 200 milionů lidí. Desetinu odpadu přitom tvoří naprosto nezávadné a pro konzumaci vhodné potraviny. Důvod, proč je lidé vyhazují, je přitom podle průzkumu bizarní: lidé si pletou dva obvyklé názvy na obalech - „minimální trvanlivost do“ a "spotřebujte do“. Platí to i pro zákazníky v České republice. Podle nedávného průzkumu CVVM téměř polovina Čechů mezi termíny nerozlišuje.
Zákazníci hospody „Wirt am Platzl“ v hornorakouském Garstenu si mohou 8. prosince objednat jídlo s sebou a sami rozhodnout, kolik za ně zaplatí. Takto dobrovolná cena půjde do posledního centu potřebným, píší OÖN.
Zbytky jídla vyhozeného z okna a povalujícího se na chodníku tíží některé obyvatele brněnských Bohunic. Přitahují potkany a zapáchají. Na nepořádek si lidé stěžují převážně na sociálních sítích. Nejvíce problematické jsou tamní Arménská, Ukrajinská a Spodní ulice, ale i jiné lokality.
Jídlo patří v rodinném rozpočtu k jedné z největších položek. Věděli jste, že Češi v průměru podle dat z Eurostatu vydají na potraviny a nealkoholické nápoje 16 procent ze svých celoročních útrat? V řeči konkrétních čísel pak jedinec utratí v obchodě za jídlo 35 100 korun, za nealkoholické nápoje pak 3800 korun. Níže přinášíme několik rad, jak udržet rozpočet na uzdě. A další stovky rad najdete v našem speciálu Jak ušetřit.
V úterý 30. listopadu se v jedněch menších potravinách v centru Plzně odehrálo velké drama: loupežné přepadení. Pod hrozbou útoku nožem tam pachatel okradl obsluhu o peníze, jízdenky a stravenky, té se ale podařilo muže odzbrojit.
Evropská unie zveřejnila nový plán ochrany lesů, který by měl omezit kácení pralesů kvůli pěstování plodin dovážených do Unie. Může to přinést nejméně dočasné zvýšení ceny některých potravin, třeba právě kávy.
Jaké jsou, když si převléknou dres a uklidí florbalovou hůl do tašky? Do mají rády české reprezentantky v soukromí? Nakupují raději dobré jídlo nebo parádu na sebe? Co rády vaří, s kým nejraději tráví volné chvíle? Baví je jejich zaměstnání či škola? A sledují ještě vůbec televizi? Deníku odpovídaly na mistrovství světa ve švédské Uppsale, kde bojují o nejcennější medaile.
Podle prodavačky Pavlíny Sebjánové z obchůdku Sv. Františka z Assi si nasyp letí před Vánocemi prodej sušeného ovoce, oříšků, trubiček, čokolád a dalších sladkostí. Starší generace si zase pravidelně nakupuje mléčné výrobky včetně mléka v láhvi z rodinné farmy. Připomíná jim to totiž kvalitní výrobky z mládí. A nyní se obchůdek nabízí i těm, kteří chtěli kvalitní domácí produkty prodávat na vánočních trzích, které jsou zakázané.
Ke konci listopadu uspořádali zaměstnanci Městského úřadu Česká Lípa dvě sbírky. Vybírali mezi sebou potraviny ale také oblečení, hračky, boty, nádobí nebo ložní prádlo. Všechny věci půjdou na dobrou věc.
Zajímavý přesun absolvovala v roce svého jubilea 100 let existence Obecní knihovna Šumice. Zatímco dvě desetiletí fungovala v tamní mateřince, vloni ji přestěhovali do upravených prostor bývalé prodejny potravin - samoobsluhy Jednota ze 60. let 20. století. Tam ji slavnostně otevřeli s ročním zpožděním začátkem letošního listopadu, kde už měsíc úspěšně funguje.
/FOTOGALERIE/ Kyblík smažených kuřecích pochoutek pro prvních 114 zákazníků zdarma, soutěže a zábavné aktivity pro děti, fotokoutek. Tak bude vypadat v úterý první den v nové restauraci světového fastfoodového řetězce KFC v Trutnově. Pro veřejnost otevře v 11 hodin. Pro KFC to bude 114. restaurace v Česku, v kraji první mimo Hradec Králové, kde má tři pobočky. V Trutnově vyrostla v obchodní zóně vedle výpadovky na hory, kde sídlí Tesco či OBI.
Když se někdo rozhodne zhubnout, má na výběr širokou škálu možných diet. Studie britských vědců se nedávno zaměřila na - v posledních letech velmi populární - dietu 5:2. A podle jejich zjištění má tato cesta oproti ostatním jednu zásadní výhodu - lidé, kteří se do ní pustí, u ní s největší pravděpodobností i vydrží. Podle odborníků kvůli ní rovněž nemusí lidé dělat v jídelníčku tak zásadní změny.
Lidé z rodných Těšetic na Znojemsku ho znají jako dlouholetého starostu. Pro zbytek republiky je ale budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula politickým nováčkem a nejméně známým členem vládní koalice. Chce, aby lesy nebyly jen továrnami na dřevo a bio potraviny přestaly být luxusem. „Sousedé mi budou chybět, ale je mi jasné, že není možné se zodpovědně věnovat obojímu,“ říká Deníku Rovnost o konci ve starostovském křesle.
Rozčarování, zmar a nejisté vyhlídky na budoucnosti. To přinesl řadě prodejců zákaz vánočních trhů. Příběhy, které jen pár hodin po jeho oznámení začali lidé vyprávět reportérům Deníku, se někdy poslouchají jen těžko.
Rozčarování, zmar a nejisté vyhlídky na budoucnosti. To přinesl řadě prodejců zákaz vánočních trhů. Příběhy, které jen pár hodin po jeho oznámení začali lidé vyprávět reportérům Deníku, se někdy poslouchají jen těžko.
18.00 a hotovo. Pravděpodobně poslední svařené víno v letošním roce se prodalo na vánočních trzích v Praze. Podle nových vládních nařízení se trhy zavírají a navíc platí zákaz konzumace jídla a nápojů na veřejnosti. Jeden ze symbolů předvánočního času si tak mohou lidé uvařit akorát doma nebo vypít v restauraci do 22.00.
Velké zklamání pro návštěvníky, pro prodejce pak obrovské ztráty a rána pod pás v době, kdy už měli stánky otevřené a nakoupené zásoby na několik týdnů. Vládní nařízení o zrušení vánočních trhů doslova ze dne na den zaskočilo stánkaře i Olomoučany. V pátek v 18 hodin, po pouhém týdnu fungování, z nařízení vlády vánoční trhy v centru města skončily.
V peklo proměnil život za mřížemi jednomu ze spoluvězňů recidivista Zdeněk Kladívko (38). Muže si doslova zotročil, dva měsíce ho denně surově bil, nutil ho, aby mu posluhoval a dával mu i své jídlo, a nakonec ho málem umlátil k smrti. Krajský soud v Plzni za to prodloužil Kladívkovi pobyt ve věznici o pět let, na svobodu se tak dostane až v roce 2031.
V peklo proměnil život za mřížemi jednomu ze spoluvězňů recidivista Zdeněk Kladívko (38). Muže si doslova zotročil, dva měsíce ho denně surově bil, nutil ho, aby mu posluhoval a dával mu i své jídlo, a nakonec ho málem umlátil k smrti. Krajský soud v Plzni za to prodloužil Kladívkovi pobyt ve věznici o pět let, na svobodu se tak dostane až v roce 2031.
Pracovníci Oblastní charity Třebíč přijali během sobotní sbírky v obchodě BILLA na Havlíčkově ulici 13 od dárců celkem 599 kilogramů potravin a hygienického zboží. Děkujeme všem dárcům za jejich dary i pracovníkům obchodu za vytvoření zázemí pro konání sbírky.