Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech

Rekordní drahota? Lidé začínají pěstovat zeleninu i ve městech

Dva roky pandemie a následná rekordní drahota nasměrovaly mnohé Čechy zpět k záhonům. Dokonce i ve městech. Zahrádkářských kolonií sice ubývá, jako z vody ale rostou takzvané komunitní zahrádky. U nich se potkávají sousedé a vyměňují si pěstitelské recepty i ukázky úrody. Zajíždějí k nim i farmáři a prodávají své produkty formou komunitně podporovaného zemědělství.

Lokální bistra a restaurace se představily o víkendu na hradecké náplavce. Doplnily je stánky s autorskou módou, šperky a originálním designem.

FOTO: Náplavka ožila jídlem a designovými návrhy

Lokální bistra a restaurace se o víkendu představily na hradecké náplavce a Smetanově nábřeží. Společně s dobrým jídlem mohli návštěvníci vidět i přes padesát stánků s autorskou módou, šperky a originálním designem.

Tradice stavění máje folklorního souboru Podjavořičan Telč. Rok 2022.

Tipy na víkend 20. až 22. května: Krojovaná krása. Telč slaví folklorním tancem

Předposlední květnový víkend na Vysočině bude ve znamení oslav, ochutnávek jídla piva či vína a kulturních zážitků. Každý si přijde na své. Telč ožije folklorem. Svátek masa oslaví v Hodicích masobraním. Pelhřimov a Zámek Žďár nad Sázavou zve na muzejní noc. Třebíč láká na Beer house a Havlíčkův Brod na Street food festival.

Podvečer na Zelené bráně a Pardubice na dlani. I takové výhledy nabízí muzejní noc.

Tipy na 21. a 22. května: Víkend zavoní dobrým jídlem i prima zábavou

Už v pátek vás příjemně navnadí muzejní noc, která poodhalí tajemství muzeí a pamětihodností. Také o víkendu bude z čeho vybírat - v Chrudimi a v Litomyšli se konají gastronomické slavnosti, do Slatiňan přijde v sobotu nejen kouzelník a do Svojšic přijede Tomáš Klus. 

První ročník gastro festivalu v Březové.

Do Březové se vrací úspěšný burger chilli fest. Letos bude dvoudenní

Když před třemi lety uspořádali v Březové na Sokolovsku gastro festival plný skvělých hamburgerů, dobré hudby či soutěže v pojídání chilli papriček, trefili do černého. Akce měla u veřejnosti ohromný úspěch a zákazníci doslova zcela vyjedli nabízené produkty. A pořadatelé mají pro všechny dobrou zprávu. Dobré jídlo i muzika se po letech vrací a letos bude akce dokonce dvoudenní. První den bude věnovaný kutilům, výstavě nářadí či ukázkám práce se dřevem.

Regionální potraviny Pardubického kraje za rok 2022

Klobása z Poličky i tvaroh ze Sloupnice zabodovaly v soutěži Potravina roku

/KOMPLETNÍ ŽEBŘÍČEK SOUTĚŽE/ Regionální potraviny pro letošní rok jsou vyhlášené, v těžké konkurenci obstály i mléčné výrobky ze Sloupnice a klobásky z Poličky nebo tlačenka z Rosic, vepřová líčka z Vračovic a jedna speciální ořechovka. Do krajské soutěže se přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců.

Klimatické změny alergikům nepřejí.

Alergici mají kruté období. Kvůli možným komplikacím musí dávat pozor i na covid

Procházet se v rozkvetlých hájích a po vonících loukách, skotačit s dětmi i s domácími mazlíčky a užívat si jarní vlídnosti přírody. To je sen mnoha alergiků. S pyly i jinými cizími látkami si naše tělo obvykle hravě poradí, přesto někteří Češi vyhlížejí jarní měsíce s obavami. Víte ale, že řada alergií se dnes dá úspěšně léčit? 

Pražský hrad v sobotu zve na Den otevřených dveří.

Pražský hrad zve na Den otevřených dveří

Správa Pražského hradu chystá v sobotu 14. května 2022 již sedmý ročník slavnostního zahájení letní turistické sezóny, který se koná po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru. Návštěvníkům budou od 10 do 17 hodin zdarma otevřeny návštěvnické objekty a zároveň se zpřístupní reprezentační prostory v Novém královském paláci Pražského hradu. V Královské zahradě bude tábor Karla IV. a stánky s nabídkou tuzemských potravin.

Váránasí je zajímavou gastronomickou destinací.

Váránasí: Indické město, kde je maso tabu

Váránasí není jen duchovním centrem Indie, ale také zajímavou gastronomickou destinací. Obyvatelé města o velikosti Prahy, ležícího na břehu Gangy, se totiž stravují výhradně vegetariánsky. Po dlouhá staletí byla Indie zemí, kde bylo maso určené jen pro privilegované kasty a drtivá většina obyvatel se stravovala vegetariánsky. To se v posledních letech mění a spotřeba masa v druhé nejlidnatější zemi světa (přes 1,2 miliardy obyvatel) pozvolna roste. Přesto má Indie stále nejvyšší procento vegetariánů na světě. A také řadu měst, v nichž jsou prodej a konzumace této potraviny zakázány. Více se dozvíte z článku, který vyšel v časopisu Gurmet.

Jedlou potravinářskou fólii, tekuté balení nebo obal ve spreji aktuálně vyvíjejí studentky brněnské Mendelovy univerzity.

Vědci z Brna vyvíjí jedlé obaly. Dají se sníst spolu s potravinou

Obal, který lidé snědí společně s potravinou. Pro mnohé nesmysl a vědecká fikce, pro odborníky z brněnské Mendelovy univerzity současná výzva. Aktuálně totiž vyvíjí jedlé balení na bázi bílkovin, které je podobné potravinářské fólii. Možností však mají v zásobě více. Kromě pružných obalů testují také balení sprejem nebo tekutiny, do nichž potraviny namáčí.

Civilisty, kteří se skrývali v mariupolských ocelárnách Azovstal, převezly autobusy do Záporoží

Přeživší z bunkru pod Azovstalem: Každý den byl hazard se smrtí, vzpomínají

Mysleli si, že v bunkru pod ocelářským komplexem Azovstal budou nanejvýš dva týdny, než boje ustanou. Nakonec tam museli přežívat déle než dva měsíce. Senioři, nemocní, postižení, rodiny s dětmi a jezevčík, ti všichni přežívali bez elektřiny, tekoucí vody, se stále se tenčícími zásobami jídla a pití. Teprve před několika dny se poslední skupině civilistů podařilo dostat do bezpečí daleko za válečnou vřavu. O měsících hrůzy se rozhodli vyprávět britskému deníku The Guardian.

Multikulturní týden v Pardubicích započala páteční akce Pestrý Příhrádek.

Multikulturní týden v Pardubicích odstartoval pestrými barvami, jídlem a tancem

Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.

Hotel. Ilustrační foto

Hotely na Vysočině zdražují, přesto jsou vyprodané. Vylepšují své služby

Po koronavirové pandemii se na letní sezonu chystá řada hotelů na Vysočině. Během pauzy, kdy často musely mít zavřeno, nebo přijíždělo méně klientů, rozhodně nezahálely, většina z provozovatelů se rozhodla rekonstruovat své věci. V hotelu Kouty na Havlíčkobrodsku tak vsadili především na vylepšování stávajícího ubytování.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Hotel Concertino v Jindřichově Hradci.

Hotely na Hradecku pomalu plní turisté, návyky výletníků se po covidu změnily

Hlavní turistická sezóna na Jindřichohradecku se pomalu rozbíhá a hoteliéři i majitelé penzionů se chystají na své návštěvníky. Po dvou letech s covidem je letos čeká sezóna bez omezení. Vrásky ale řadě ubytovatelů dělá prudké zvyšování nákladů na provoz, ať už drahé energie nebo potraviny. Řada z nich proto musela sáhnout ke zdražení svých služeb. Doba po covidu sebou také přinesla změnu chování turistů, kteří jsou v rezervacích opatrnější.

Hotel. Ilustrační foto

Hotely na Tachovsku přežívají, ale musely zdražit

Turistická sezona se nezadržitelně blíží, po dvou letech bude téměř bez speciálních koronavirových opatření. Lidé jsou natěšeni na výlety a cestování. Tuzemské hotely, penziony, restaurace, hrady, zámky, muzea jsou na hosty připraveny.

Tank Donětské lidové republiky v Mariupolu. Východní Ukrajina, středa 4. května 2022

Rusko přišlo o několik pozic u Mykolajivu a Chersonu, tvrdí ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině trvá již 71 dní. Podle ukrajinského generálního štábu přišli Rusové za poslední den o kontrolu několika pozic na hranici mezi Mykolajivskou a Chersonskou oblastí. Ruští vojáci se nadále snaží zničit ukrajinské jednotky stále se držící v ocelárnách Azovstal u jihoukrajinského přístavu Mariupol. Moskva ale odmítla, že by Rusové na ocelárny útočili. Oznámila však, že ruské síly za noc „zlikvidovaly“ 600 ukrajinských vojáků. Obdobná tvrzení ovšem nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Výdejní centrum pro Ukrajince na Jindrišské ulici.

Fronty dárců ani Ukrajinců neustávají. Uprchlíci si chodí pro oblečení i kočárky

/FOTO/ Přes dvacet lidí se sešlo ve čtvrtek 28. dubna v dopoledních hodinách před výdejním centrem pomoci Ukrajincům v Jindřišské ulici v Pardubicích. Pro pomoc chodí hlavně lidé, kteří nemají skoro nic a ze skladu využijí téměř vše. A pak také uprchlíci žijící v Česku od března, kteří si vybírají jen pár nezbytných věcí.