Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.
Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.
Město Chrudim vybírá deratizační firmu, která bude regulovat počet hlodavců na jeho území v příštích dvou letech. Je jich totiž o dost více než obyvatel města. "Podle statistiky na jednoho Chrudimáka připadají čtyři potkani," řekl starosta František Pilný. Deratizace se v Chrudimi opakuje pravidelně vždy na jaře a na podzim, probíhá pomocí nástrah.
Zákazníci si při nákupu potravin často neuvědomují, jak „výživné“ jsou výrobky, které si kupují. Na jejich obalu sice musí být uvedeny informace o použitých surovinách a jejich nutriční hodnotě, obvykle ale lidé na jejich prostudování nemají dost času. To by se mělo změnit.
Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!
Ceny potravinářských výrobků půjdou nahoru, zdraží pečivo, masné výrobky i jídla v restauracích. Někdo přistoupí k cenovým úpravám již nyní, jiný vyčká do Nového roku.
Kdo by se chtěl podílet na dobré věci a rád by vykonal dobrý skutek, má šanci. Může se totiž přidat k našim dobrovolníkům a pomoct nám s potravinovou sbírkou pro Potravinovou banku Vysočina.
Vztahy, práce, finanční situace. Zdraví naše i našich blízkých. Chování a (ne)úspěchy potomků. Počasí. Politika. To všechno a mnoho dalšího působí na naše psychické rozpoložení. Velký vliv má ale i jídlo, které konzumujeme. Asi větší, než si vůbec uvědomujeme.
Už tuto sobotu 7. listopadu se po celé České republice uskuteční Den okének. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach.
Když si nejsme schopni nic zapamatovat, na nic se soustředit, nic vymyslet, můžeme propadnout pocitu, že hloupneme. Někdo dokonce začne uvažovat o počínajícím Alzheimerovi. Na fungování našeho mozku má ale vliv mnoho faktorů a příčinou jeho snížené výkonnosti klidně může být to, co jíme!
Dostatečný přísun vitaminů, minerálů a dalších cenných látek nezávisí jen na tom, jaké potraviny konzumujete, ale také na tom, jak je připravujete. Proč na chvíli neodložit klasické smažení a pečení a nevyzkoušet mnohem zdravější vaření v páře?
Oblíbená charitativně - gurmánská akce se opět chystá do Litoměřic. Z kotlů tam opět zavoní výborné jídlo a výtěžek z jeho prodeje poputuje na podporu dětského oddělení litoměřické nemocnice.
V Tálibánem ovládaném Afghánistánu přibývá rodin, které trpí hladem. Peníze na jídlo a základní potřeby proto stále více z nich získává provdáním nezletilých dcer. Prodeji devítileté dívky jako dětské nevěsty přihlíželi i reportéři americké televize CNN.
Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.
Egyptský prokurátor nařídil zatknout tři zaměstnance hotelu na pobřeží Rudého moře kvůli otravě, která se projevila u pěti desítek hostů. Podle agentury AP mezi nimi byli i čtyři lidé z České republiky. Úřady odpovídající za turistiku nechaly hotel zavřít, odvolaly jeho ředitele a odebraly mu licenci.
Martin Jiskra si v roce 2019 splnil sen, když v Kbelnici na Strakonicku u výpadovky na Prahu otevřel restauraci U Jiskrů. Brzy si díky vstřícnosti, kvalitě jídla i obsluhy a téměř rodinnému přístupu k zákazníkům získal bohatou klientelu.
Divadlo u Jelena má za sebou velmi úspěšný ročník Divadelního festivalu Ludvíka Němce. Letos se představily celkem tři divadelní soubory. Festival zahájil 7. října. DS Banda, který divákům zahrál anekdotu z prostředí patologie s názvem „Uklízečka“. V titulní roli zde excelovala paní Růžena Dvořáková. Lístky byly vyprodány již v předprodeji a Divadlo U Jelena praskalo ve švech.
Zvyšování cen energií, pohonných hmot, potravin a dalších komodit se brzy projeví na zvyšování cen výrobků i služeb. Vyplývá to z vyjádření vedoucích pracovníků kulturních a sportovních zařízení ve městech okresu, dopravce i zástupce gastrosféry, které Deník tento týden oslovil.
Svátek jídla uzavřel letošní sezonu v kladrubském klášteře. Vydařené slunečné počasí přilákalo na klášterní nádvoří stovky lidí, kteří mohli ochutnat speciality z celého světa.
Obezita, cukrovka 2. typu, vysoký cholesterol, infarkty, nádory. Počet pacientů s těmito problémy stále narůstá. Češi navíc mají v Evropě jednu z nejdelších „dob strávených v nemoci“ a svalovat to pouze na genetiku rozhodně nemůžeme, upozorňuje v rozhovoru Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
"Smrdí to podobně, jako když jdete v létě okolo rybníka a je tam chcíplá ryba. Ale mnohonásobně více. A je to strašně slané. Nejhorší je nálev a jikry," popisuje „lahůdku“ ze zkvašeného rybího masa maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky.
/FOTO, VIDEO/ Smrdí to podobně, jako když jdete v létě okolo rybníka a je tam chcíplá ryba. Ale mnohonásobně více. A je to strašně slané. Nejhorší je nálev a jikry, popisuje „lahůdku“ ze zkvašeného rybího masa maxijedlík Jaroslav Němec.
/FOTO, VIDEO/ Smrdí to podobně, jako když jdete v létě okolo rybníka a je tam chcíplá ryba. Ale mnohonásobně více. A je to strašně slané. Nejhorší je nálev a jikry, popisuje „lahůdku“ ze zkvašeného rybího masa maxijedlík Jaroslav Němec.
Od té doby, co jsem měl covid, se mi skoro po všech jídlech chce zvracet. Maso mi chutná jako benzín. To jsou některé výpovědi pacientů, které po prodělané nemoci přišli o čich. Nebo se jim změnil. Podle britské stanice BBC by jim mohly pomoci právě testované nosní kapky s vitamínem A.
Od tisku platebních kuponů až po chov okrasných labutí černých na jídlo - Severní Korea je nucena hledat novátorské způsoby, jak řešit ekonomické problémy a nedostatek potravin v době, kdy se prodlužují protipandemické uzávěry hranic. Uvedla to agentura Reuters.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) v Jihočeském kraji před několika dny na Prachaticku kontrolovali výrobnu mražených masných polotovarů typu kebab. V provozovně se nacházely hovězí a drůbeží výrobky neznámého původu a některé potraviny měly prošlé datum spotřeby.
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) v Jihočeském kraji před několika dny na Prachaticku kontrolovali výrobnu mražených masných polotovarů typu kebab. V provozovně se nacházely hovězí a drůbeží výrobky neznámého původu a některé potraviny měly prošlé datum spotřeby.
Před více než deseti lety o farmáři z Kozí farmy Krasolesí Davidu Kolmanovi nikdo téměř neslyšel. Jeho jogurty, sýry či tvarohy vyráběné podle staré původní receptury kupovali převážně lidé z okolí. Jak se ale postupně rozrůstalo stádo, narůstala i produkce a farmář začal hledat cesty k novým potencionálním zákazníkům. A našel. V roce 2010 přijal možnost být součástí farmářského trhu v Praze na Náplavce.
Strava bohatá na bílkoviny, cukry a nekvalitní tuky, nedostatek pohybu, ale také třeba málo odpočinku, času na jídlo, stres a zrychlené žití. Tohle všechno může vyvolat některou z civilizačních nemocí. Jak se jim bránit?
Vedení Základní školy v Adamově se nechalo inspirovat oblíbenou kuliářskou soutěžní show MasterChef a uspořádalo pro své žáky soutěž v přípravě zdravých jídel podle zadání, a tím byl recept na kuřecí karbanátky s brokolicí. Děkujeme paní Dohové za dnešní příspěvek.
Hledá se pachatel, který se vloupal do skladu potravin – avšak zřejmě ne kvůli hladu, protože nic k jídlu si neodnesl. To je případ, který se nyní snaží rozlousknout policisté z Prahy-západ. Pátrají po zloději, který v noci na noci na neděli minulého týdne kradl v oblasti logistického centra na okraji města Hostivice.
Vietnamská komunita z Mostu si připravila v centru Pagoda kulturní program, který následovala ochutnávka tradičních vietnamských jídel. Ujít si ji nenechaly desítky lidí.
/VIDEO/ Z následků čtvrteční vichřice Ignác se vzpamatovává také Kladensko ještě i v pátek. Hasiči a pracovníci technických služeb mají plné ruce práce s úklidem větví a popadaných stromů či poškozeného majetku a likvidátoři pojišťoven nestačí zvedat telefony. V mnoha domácnostech nešel více než 24 hodin elektrický proud. Jak potvrdila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová, některé poruchy se podařilo opravit ještě ve čtvrtek v noci, jiné v pátek odpoledne a některé dokonce s novým pátečním poryvem větru přibyly, i ty by měly být odstraněny v nejbližších hodinách.
Ceny v obchodech stoupají. Zdražují nejen potraviny, ale i spotřební zboží či pohonné hmoty. Češi proto hledají všechny způsoby, jak ušetřit. Stále větší popularitu proto získávají nákupy za hranicemi. Výhodný kurz zlotého i nižší ceny lákají do Polska zástupy českých zákazníků.
„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.
Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.
Zahradní slavnost se již stala neodmyslitelnou součástí života klientů v SeneCura SeniorCentru Modřice. Také letos na podzim si ji všichni užili díky krásnému počasí i kulturnímu programu. Barevná zahrada doladěná výzdobou a famózní jídlo pak dokonali výjimečnou atmosféru. Děkujeme paní Janě Barčákové za podnětný příspěvek.
Všímejte si každé vhodné situace, kterou lze využít pro meditaci, respektive použití všímavosti. Jste venku na procházce? Čekáte na autobus? Uvědomte si svoje nohy dotýkající se země, pozorujte svůj dech. Každý den máme tisíc a jednu příležitost pro rozvoj všímavosti k sobě samým i ke svému okolí.
„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“
Linec - Vídeň spustila sociální profil na síti, která se specializuje na placený obsah pro dospělé. Vystaví na něm díla, které ostatní sítě označí za pornografii, sdělil našemu webu Martin Landa z Eurocommu, zahraniční kanceláře města Vídně.
Přinášíme pravidelný přehled zpráv z denního tisku od našich německy mluvících sousedů. Tentokrát se věnují přibývajícímu počtu starostek, speciálních "zabedněných" vagónů pro sportovní fanoušky, jediné chatě Alpského svazu, kde se nepodává jídlo z masa, ochraně městských bytů před Airbnb nebo pokusům s pěstováním lanýžů.