Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví

Škodí nám cholin ve vejcích?

Odedávna je považováno za symbol života, plodnosti a vzkříšení. Navíc bylo prokázáno, že pravidelné pojídání jednoho nebo dvou slepičích vajec denně má blahodárné účinky pro naše zdraví. Mýtu o jejich škodlivosti kvůli vysokému obsahu cholesterolu tak definitivně odzvonilo.

Určitá míra emočního jedení je přirozená a vrozená

Emoční přejídání je nutné řešit. Zbavte se závislosti na jídle

Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.

Mrtvý potkan.

Jedna myška za druhou. Na jednoho Chrudimáka připadají čtyři potkani

Město Chrudim vybírá deratizační firmu, která bude regulovat počet hlodavců na jeho území v příštích dvou letech. Je jich totiž o dost více než obyvatel města. "Podle statistiky na jednoho Chrudimáka připadají čtyři potkani," řekl starosta František Pilný. Deratizace se v Chrudimi opakuje pravidelně vždy na jaře a na podzim, probíhá pomocí nástrah. 

Jablka vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu

Kdo jablko denně sní, k tomu doktor nechodí

Jsou zdánlivě obyčejná. Vždyť jsou taky nejrozšířenějším ovocným druhem v našich končinách. Odborníci ale potvrzují to, co o jablkách věděli už naši předci: vylepší naše trávení, posílí imunitu i povzbudí náladu. Je to vyloženě elixír zdraví!

Akce Den okének má pomoci restauracím. Uskuteční se už tuto sobotu

Už tuto sobotu 7. listopadu se po celé České republice uskuteční Den okének. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach.

Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny doslova aktivují mozek

Nemyslí vám to jako dřív? Zkuste pozměnit jídelníček

Když si nejsme schopni nic zapamatovat, na nic se soustředit, nic vymyslet, můžeme propadnout pocitu, že hloupneme. Někdo dokonce začne uvažovat o počínajícím Alzheimerovi. Na fungování našeho mozku má ale vliv mnoho faktorů a příčinou jeho snížené výkonnosti klidně může být to, co jíme!

Polévka je grunt

Vydatně, zdravě, levně. Polévka podporuje trávení, poctivý vývar léčí

Naši předci jedli polévku každý den. Často i k snídani. Bylo to totiž levné, zároveň však vydatné a zdravé jídlo. My často polévky opomíjíme, protože přece nemáme čas připravovat (a možná ani konzumovat) několikachodový oběd či večeři. Zařadit polévky do jídelníčku se ale vyplatí! Jejich pozitivní vliv na náš organismus je obrovský.

Divadelní festival Ludvíka Němce v Bystřici.

OBRAZEM: Divadelní Festival Ludvíka Němce zakončila "Holka odjinud"

Divadlo u Jelena má za sebou velmi úspěšný ročník Divadelního festivalu Ludvíka Němce. Letos se představily celkem tři divadelní soubory. Festival zahájil 7. října. DS Banda, který divákům zahrál anekdotu z prostředí patologie s názvem „Uklízečka“. V titulní roli zde excelovala paní Růžena Dvořáková. Lístky byly vyprodány již v předprodeji a Divadlo U Jelena praskalo ve švech.

Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Čtvrtinu života strávíme s nemocí, upozorňuje kardiolog Michal Vrablík

Obezita, cukrovka 2. typu, vysoký cholesterol, infarkty, nádory. Počet pacientů s těmito problémy stále narůstá. Češi navíc mají v Evropě jednu z nejdelších „dob strávených v nemoci“ a svalovat to pouze na genetiku rozhodně nemůžeme, upozorňuje v rozhovoru Michal Vrablík, kardiolog a zástupce přednosty 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky zvládl v sobotu v centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem hned dvě soutěže. Nejdřív spořádal kilo nudlí s mákem, zapil to půl litrem mléka a půl hodiny na to si dal nejsmradlavější jídlo světa.

OBRAZEM: Maxijedlík si dal nudle s mákem a navrch kvašené sledě

"Smrdí to podobně, jako když jdete v létě okolo rybníka a je tam chcíplá ryba. Ale mnohonásobně více. A je to strašně slané. Nejhorší je nálev a jikry," popisuje „lahůdku“ ze zkvašeného rybího masa maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky. 

Podle vědeckých studií provází onemocnění covid-19 ztráta čichu a chuti kolem 80 procent všech pacientů.

Naděje pro covidové pacienty bez čichu. Vráti jim ho může vitamín A

Od té doby, co jsem měl covid, se mi skoro po všech jídlech chce zvracet. Maso mi chutná jako benzín. To jsou některé výpovědi pacientů, které po prodělané nemoci přišli o čich. Nebo se jim změnil. Podle britské stanice BBC by jim mohly pomoci právě testované nosní kapky s vitamínem A. 

Snad nás nezavřou. Farmářské trhy doufají v podporu nové vlády

Farmáři chtějí záruky od vlády. Odmítají zavření trhů

Před více než deseti lety o farmáři z Kozí farmy Krasolesí Davidu Kolmanovi nikdo téměř neslyšel. Jeho jogurty, sýry či tvarohy vyráběné podle staré původní receptury kupovali převážně lidé z okolí. Jak se ale postupně rozrůstalo stádo, narůstala i produkce a farmář začal hledat cesty k novým potencionálním zákazníkům. A našel. V roce 2010 přijal možnost být součástí farmářského trhu v Praze na Náplavce. 

Ilustrační foto.

Zloděj navštívil sklad potravin. Hlad ale neměl, šel si pro počítač

Hledá se pachatel, který se vloupal do skladu potravin – avšak zřejmě ne kvůli hladu, protože nic k jídlu si neodnesl. To je případ, který se nyní snaží rozlousknout policisté z Prahy-západ. Pátrají po zloději, který v noci na noci na neděli minulého týdne kradl v oblasti logistického centra na okraji města Hostivice.

Lidé v Dolanech byli bez proudu čtyřiadvacet hodin. Zleva David Hanzlík, Jana Kováříková, Vladimíra Fenclová.

Svítili si čelovkami, mrzli. Po vichřici v Dolanech likvidují zkažené potraviny

/VIDEO/ Z následků čtvrteční vichřice Ignác se vzpamatovává také Kladensko ještě i v pátek. Hasiči a pracovníci technických služeb mají plné ruce práce s úklidem větví a popadaných stromů či poškozeného majetku a likvidátoři pojišťoven nestačí zvedat telefony. V mnoha domácnostech nešel více než 24 hodin elektrický proud. Jak potvrdila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová, některé poruchy se podařilo opravit ještě ve čtvrtek v noci, jiné v pátek odpoledne a některé dokonce s novým pátečním poryvem větru přibyly, i ty by měly být odstraněny v nejbližších hodinách.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.

Léto mírně zvýšilo tržby v restauracích. Ty se teď ale bojí podzimu

„Dobrý den, ukažte mi, prosím, potvrzení o bezinfekčnosti.“ Těmito slovy budou od 1. listopadu vítat své hosty číšníci a servírky v tuzemských hospodách a restauracích. Až pak přijde na řadu dotaz, co dobrého k jídlu a pití mají zákazníkovi přinést. Nové opatření muselo být zavedeno kvůli rostoucím číslům pozitivních případů s nemocí covid-19. Restauracím ale radost nedělá. Podle nejnovějších dat se totiž během léta začaly nadechovat a teď se bojí dalšího útlumu.

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti

Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá

Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.

Zahradní slavnost potěšila klinety SeniorCentra v Modřicích.

Zahradní slavnost potěšila seniory v Modřicích. K dobrému jídlu hrála cimbálka

Zahradní slavnost se již stala neodmyslitelnou součástí života klientů v SeneCura SeniorCentru Modřice. Také letos na podzim si ji všichni užili díky krásnému počasí i kulturnímu programu. Barevná zahrada doladěná výzdobou a famózní jídlo pak dokonali výjimečnou atmosféru. Děkujeme paní Janě Barčákové za podnětný příspěvek.

Vědkyně a pedagožka RNDr. Markéta Martínková, Ph.D.

Bio? Jedině z babiččiny zahrádky, má jasno biochemička Markéta Martínková

„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“ 

Nejmladší starostka v Rakousku Nicole Zehetner-Graslová (25 let).

Od sousedů: Starostek přibývá, v Bavorsku rostou lanýže a na chatě nemají maso

Přinášíme pravidelný přehled zpráv z denního tisku od našich německy mluvících sousedů. Tentokrát se věnují přibývajícímu počtu starostek, speciálních "zabedněných" vagónů pro sportovní fanoušky, jediné chatě Alpského svazu, kde se nepodává jídlo z masa, ochraně městských bytů před Airbnb nebo pokusům s pěstováním lanýžů.