/FOTO, VIDEO/ Mostečané letos neměli kvůli covidu Mosteckou slavnost u kostela. V sobotu 16. října si ale oblíbenou veselici vynahradili v centru města. V nezvykle velkém počtu přišli na 1. náměstí, kde se až do večera konal festival jídla Food fest, který měl podtitul Jez, pij a tanči.
Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.
Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.
Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.
Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.
/FOTOGALERIE/ Osmatřicetiletý Jaroslav Němec sám sebe označuje jako Maxijedlíka. Nedávno se se svým umění představil třeba na jarmarku v Kácově, kde vyhrál první místo v pojídání švestkových knedlíků.
Obyvatelé Evropy si již v době železné rádi pochutnávali na modrém sýru a pivu. Vědcům se to podařilo zjistit trochu kuriózním způsobem. Analýzou zachovalého kousku lidského trusu starého 2700 let.
Kontrolní vážení na dálnici u Řehlovic odhalilo ve středu 13. října dalšího hříšníka. Policisté a celníci zachytili dodávku, převážející mražené potraviny v nevyhovujících podmínkách. Užitkový vůz byl navíc přetížený.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit víkend. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.
/FOTOGALERIE/ Řetová na Orlickoústecku má novou školku. Moderní stavba, kterou obec plánovala řadu let, vyšla na 32 milionů korun. Autorkou projektu je známá architekta Hana Soviš Fučíková.
/FOTOGALERIE/ Osmatřicetiletý Jaroslav Němec sám sebe označuje jako Maxijedlíka. Nedávno se se svým umění představil třeba na jarmarku v Kácově, kde vyhrál první místo v pojídání švestkových knedlíků.
Zdražování v Česku nebere konce. Podle statistiků vzrostly ceny v září meziročně o 4,9 procenta. Takovou inflaci ekonomové předpokládali až na konci roku a nová čísla je opět překvapila. Co zdražilo nejvíce? Odpověď je bohužel jednoduchá: všechno. „Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek,“ potvrdila Pavla Šedivá z Českého statistického úřadu. Za co tedy platíme více a proč? Deník připravil malou „hitparádu“ položek na účtenkách za zboží a na fakturách za služby.
Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.
Cestu Vám zkříží medvěd. Vaše následující kroky jsou velmi důležité. I když jsou útoky těchto šelem na lidi vzácné, je potřeba zachovat chladnou hlavu a jednat. Co je třeba udělat?
Zatímco do kolínských úřadů sváželi zástupci jednotlivých volebních komisí výsledky právě končících parlamentních voleb a ti, kteří volbami žili, sledovali napnutí výsledky doma u televizních obrazovek, na Karlově náměstí to opět žilo. Po nedávném vinném koštu tu tentokrát své stánky postavil Street Food festival nabízející pouliční jídlo z celého světa.
Během voleb je ustanoveno v Nymburce celkem 15 volebních komisí. O žaludky všech komisařek a komisařů se postarali organizátoři z odboru správních věcí nymburské radnice. A zvítězila tradiční česká kuchyně.
Plány na nový domov pro seniory v Písku dostávají konkrétnější obrysy. Zařízení má vzniknout přestavbou budovy v Sovově ulici, která bývala internátem Jitexu a později také sídlem Domu dětí a mládeže. „Tento objekt město získalo do majetku od Jihočeského kraje výměnou za budovu domu dětí a mládeže u bazénu a pozemku pod gymnáziem,“ upřesnil místostarosta Petr Hladík. Budova je opuštěná více než dva roky.
Před výlohou obchodu, poblíž městské tržnice, proudí lidé z nichž se každou chvíli někdo zastaví a zvědavě nahlíží dovnitř. Takový obchod v Sokolově dosud nebyl.
Břeclavané měli uplynulou sobotu možnost prakticky si ověřit, co fyzicky vydrží jejich chuťové buňky. Druhý ročník festivalu pikantních až pálivých jídel s názvem "Kotle hoří dál" v Břeclavi si nenechal ujít ani pan Miloš Rufer, jr., kterému děkujeme za dnešní příspěvek.
Devět titulů Regionální potravina 2021 Karlovarského kraje bylo uděleno v sobotu odpoledne v Lokti v rámci vyhlášení výsledků stejnojmenné soutěže. Oceněné výrobky si mohli návštěvníci vinobraní v areálu hradu, kde byly výsledky soutěže vyhlášeny, rovnou ochutnat či zakoupit.
Vzestup tlaku, který vyvíjí krev na stěny tepen, je normální odpovědí organismu na fyzickou námahu a stres. Pokud však zůstává vysoký trvale, přetěžuje srdce a tepny a zvyšuje pravděpodobnost vzniku srdečního infarktu. Poradíme, jak na prevenci i případnou léčbu.
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha pořádá v pátek 1. a v sobotu 2. října šestý ročník akce pro rodiny s dětmi Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?
Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.
Dvoudenní festival jídla Foxconn Street Food Fest se konal v areálu kutnohorské firmy. Součástí bylo i předání přívěsného vozíku malínským hasičům. Setkání jsme ve čtvrtek 30. září dopoledne navštívili s redakčním objektivem.
Nejdříve studium na jedné z nejprestižnějších kulinářských škol na světě, Le Cordon Bleu v Londýně, a poté se ještě více specializovat na luxusní gastronomii v rostlinné podobě. Tímto směrem se chystá jít 34letá Anna Jenčová z Chomutova, která je mimo jiné „podepsaná“ pod uspořádáním prvního chomutovského Food festivalu.
Přinášíme vám obsáhlou fotogalerii ze Svatováclavských slavností v Rudníku, které se konaly v sobotu 25. září. Na příchozí čekala pořádná porce zábavy, hudby, jídla, pití a mnoho dalšího. Krásné snímky pořídila paní Angela Veselá. Děkujeme za ně!
Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.
Sobota 2. října bude v Liběšicích na Litoměřicku patřit veselici. První Liběšické hody na nádvoří tamního obecního úřadu nabídnou jídlo, pití i zábavu.
Co budou jíst a za kolik? Tuhle otázkou si nyní kladou klienti pečovatelské služby v Kralupech nad Vltavou z řad seniorů. Ta jim nyní dováží obědy, které jsou dražší než dřív - a jak to bude do budoucna, zůstává plné otazníků. Dosavadní způsob dodávek obědů, což tato příspěvková organizace označovala za jednu ze svých nejvyužívanějších služeb, se nicméně zdá být minulostí.
Zdravou výživou, pitným režimem a pohybovými aktivitami předškolních dětí se celoročně zabývá projekt Cepík, který již devět let zastřešuje Centrum podpory zdraví v Ústí nad Labem. Za zajímavým počinem stojí ředitelka centra, původem Slovenka Lenka Plzáková. Ta ihned připomíná, že aktivita se nezaměřuje pouze na ty nejmenší, ale snaží se zapojit celé okolí dítěte.
/LIDÉ ODVEDLE/ Nejdříve studium na jedné z nejprestižnějších kulinářských škol na světě, Le Cordon Bleu v Londýně, a poté se ještě více specializovat na luxusní gastronomii v rostlinné podobě. Tímto směrem se chystá jít 34letá Anna Jenčová z Chomutova, která je mimo jiné „podepsaná“ pod uspořádáním prvního chomutovského Food festivalu.
/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.
/FOTOGALERIE/ Podezřelý balíček si v pražské ulici Krakovská vyžádal příjezd policistů s pyrotechnikem a hasiči. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se pyrotechnikovi podařilo černou krabici zajistit, byla ovšem neškodná, uvnitř se nacházelo jen jídlo. Událost se stala v pondělí dopoledne.
Podzim přináší nejen padající listí a klesající teploty, ale i změny pro vaše zdraví. Je totiž obdobím zvýšeného výskytu mnoha virových onemocnění. Chladné počasí může potrápit náš imunitní systém, čímž se zvyšuje náchylnost k infekcím.
Maďarské jídlo, víno, hudba a divadlo v pondělí rozvášní Horní náměstí, kde si mohou návštěvníci užít Maďarský den. Pořádá ho město Olomouc ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Maďarskou turistickou agenturou a Maďarským kulturním institutem. Akce, která návštěvníky symbolicky na jeden den přenese do Maďarska, navazuje na partnerství s maďarskou Péscí.
Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.
/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.
Hejna potkanů obtěžující v centru města by mohla trochu polevit. Ústecký deník na problém upozornil začátkem března, kdy se na redakci obrátila šestnáctiletá Ústečanka Patricie s fotografiemi a videem dokumentujícím tento problém.
Patnáct nelegálních pracovníků původem z Ukrajiny odhalili v tomto týdnu na staveništi a ve skladu potravin olomoučtí celníci. Od začátku letošního roku evidují více než čtyři desítky podobných případů.
Stále hodně lidí pracuje podle restauratérů dodnes z domovů a také si více vaří nebo využívají rozvozu. Restauratéři se shodují, že mají během doby obědů stále méně hostů než před covidem.
Stále hodně lidí pracuje podle restauratérů dodnes z domovů a také si více vaří nebo využívají rozvozu. Restauratéři se shodují, že mají během doby obědů stále méně hostů než před covidem.
Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.