Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Soutěž v pojídání halušek.

Půl kila halušek s brynzou. Maxijedlík je na Valašsku spořádal v mžiku

Halušky s brynzou. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Maxijedlík Jaroslav Němec je má rád, rychle je spořádal také v Malé Bystřici na Valašsku, a to při příležitosti Ovčáckých slavností na Santově. „Halušky s brynzou jsou moje jedno z nejoblíbenějších jídel, tak se na ně vždy těším a užívám si je o to více. Halušky se mi jedly dobře, byly dostatečně omaštěné a brynza byla taky výborná. Letos už jsem halušky vítězně jedl potřetí,“ říká Jaroslav Němec.

Stoupají také ceny piva, například za Plzeňský Prazdroj si lidé na půllitr od začátku října připlatí téměř 50 haléřů.

PŘEHLEDNĚ: Rekordní drahota v ČR: Lidé si připlatí za energie, bydlení i jídlo

Zdražování v Česku nebere konce. Podle statistiků vzrostly ceny v září meziročně o 4,9 procenta. Takovou inflaci ekonomové předpokládali až na konci roku a nová čísla je opět překvapila. Co zdražilo nejvíce? Odpověď je bohužel jednoduchá: všechno. „Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek,“ potvrdila Pavla Šedivá z Českého statistického úřadu. Za co tedy platíme více a proč? Deník připravil malou „hitparádu“ položek na účtenkách za zboží a na fakturách za služby.  

Regionální potraviny. Ilustrační foto.

Brambory od "sousedů", maso z farmy... Místní potraviny jsou teď v trendu

Brambory z místního družstva, sýry z farmy z vedlejší vesnice a jablka od sadaře. Obliba regionálních potravin v Pardubickém kraji roste, ale stále jsou ještě velké mezery na trhu. Časem by mohly především z lokálních potravin vařit školy i nemocnice. Na podporu lokálních potravin se zaměřuje už i pardubické hejtmanství.

Na Karlově náměstí v Kolíně to opět žilo. Po nedávném vinném koštu tu tentokrát své stánky postavil Street Food festival

PODÍVEJTE SE: Šneci, červi i víno. Na kolínském náměstí se jedlo a pilo

Zatímco do kolínských úřadů sváželi zástupci jednotlivých volebních komisí výsledky právě končících parlamentních voleb a ti, kteří volbami žili, sledovali napnutí výsledky doma u televizních obrazovek, na Karlově náměstí to opět žilo. Po nedávném vinném koštu tu tentokrát své stánky postavil Street Food festival nabízející pouliční jídlo z celého světa.

V objektu v Sovově ulici vznikne 56 míst pro seniory včetně kuchyně a jídelny.

Nový domov pro seniory nabídne téměř šedesátku míst, stavět se začne příští rok

Plány na nový domov pro seniory v Písku dostávají konkrétnější obrysy. Zařízení má vzniknout přestavbou budovy v Sovově ulici, která bývala internátem Jitexu a později také sídlem Domu dětí a mládeže. „Tento objekt město získalo do majetku od Jihočeského kraje výměnou za budovu domu dětí a mládeže u bazénu a pozemku pod gymnáziem,“ upřesnil místostarosta Petr Hladík. Budova je opuštěná více než dva roky.

Druhý ročník festivalu pikantních až pálivých jídel  "Kotle hoří dál", se konal pod břeclavským zámkem.

Hašení pěnou. Pod zámkem hořely kotle, chilli hosté splachovali pivem

Břeclavané měli uplynulou sobotu možnost prakticky si ověřit, co fyzicky vydrží jejich chuťové buňky. Druhý ročník festivalu pikantních až pálivých jídel s názvem "Kotle hoří dál" v Břeclavi si nenechal ujít ani pan Miloš Rufer, jr., kterému děkujeme za dnešní příspěvek. 

Vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina 2021 Karlovarského kraje v Lokti.

Na Karlovarsku byly vyhlášeny nejlepší regionální potraviny

Devět titulů Regionální potravina 2021 Karlovarského kraje bylo uděleno v sobotu odpoledne v Lokti v rámci vyhlášení výsledků stejnojmenné soutěže. Oceněné výrobky si mohli návštěvníci vinobraní v areálu hradu, kde byly výsledky soutěže vyhlášeny, rovnou ochutnat či zakoupit.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).

Budeme za dvacet let jíst steaky z 3D tiskárny?

Pan Bohatý usedá k večeři a z talíře mu do nosu stoupá vůně krevet. Pan Chudý usedá k večeři a na talíři mu krevety hrají těmi správnými barvami. Rozdíl je pouze v tom, že pan Bohatý má pravé krevety z otevřeného moře, zatímco pan Chudý si je zrovna vytiskl na své 3D tiskárně. Bude takhle vypadat naše stravování za dvacet let? Tématu se věnoval časopis Květy.

Kulinářské umění Anny Jenčové.

Nutriční koučka: Chtěla bych v Chomutově otevřít první rostlinné bistro s barem

Nejdříve studium na jedné z nejprestižnějších kulinářských škol na světě, Le Cordon Bleu v Londýně, a poté se ještě více specializovat na luxusní gastronomii v rostlinné podobě. Tímto směrem se chystá jít 34letá Anna Jenčová z Chomutova, která je mimo jiné „podepsaná“ pod uspořádáním prvního chomutovského Food festivalu.

Manželé Drahoňovští sezvali na svůj statek v Cidlině regionální řemeslníky, prodejce, hudebníky a přátele, aby společně oslavili svátek svatého Václava a zprovoznění moštárny.

Moštová sezóna začala v Cidlině Svatováclavskou podzimní slavností

Podzimní vůně jablek se mísí s vůní čerstvě usmažených bramboráků. Zahrada u Statku Cidlina ve stejnojmenné vesničce nedaleko Železnice se na svátek svatého Václava zaplnila nadšenci do podzimních radovánek, moštu, lokálních řemesel a kvalitního domácího jídla. Právě pro ně totiž majitel místní moštárny Vojtěch Drahoňovský už podruhé uspořádal oslavu podzimu, úrody a české státnosti. Součástí odpoledne byla živá hudba, řemeslný jarmark a především otevření moštárny.

Ilustrační foto.

Tradiční dovážka obědů se zhroutila. Senioři nyní mají dražší nejistotu

Co budou jíst a za kolik? Tuhle otázkou si nyní kladou klienti pečovatelské služby v Kralupech nad Vltavou z řad seniorů. Ta jim nyní dováží obědy, které jsou dražší než dřív - a jak to bude do budoucna, zůstává plné otazníků. Dosavadní způsob dodávek obědů, což tato příspěvková organizace označovala za jednu ze svých nejvyužívanějších služeb, se nicméně zdá být minulostí.

Projekty a pohybové aktivity Cepíku

Jak vychovávat malé mlsouny? Cepík pomáhá dětem se správným stravováním

Zdravou výživou, pitným režimem a pohybovými aktivitami předškolních dětí se celoročně zabývá projekt Cepík, který již devět let zastřešuje Centrum podpory zdraví v Ústí nad Labem. Za zajímavým počinem stojí ředitelka centra, původem Slovenka Lenka Plzáková. Ta ihned připomíná, že aktivita se nezaměřuje pouze na ty nejmenší, ale snaží se zapojit celé okolí dítěte.

Kulinářské umění Anny Jenčové.

Nutriční koučka: Chtěla bych v Chomutově otevřít první rostlinné bistro s barem

/LIDÉ ODVEDLE/ Nejdříve studium na jedné z nejprestižnějších kulinářských škol na světě, Le Cordon Bleu v Londýně, a poté se ještě více specializovat na luxusní gastronomii v rostlinné podobě. Tímto směrem se chystá jít 34letá Anna Jenčová z Chomutova, která je mimo jiné „podepsaná“ pod uspořádáním prvního chomutovského Food festivalu.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský.

Za 10 let bude mít hmyz cenu kuřecího, říká majitel krajské Firmy roku

/ROZHOVOR/ Lidé chtějí u jídla trochu adrenalinu, říká majitel společnosti WormUP z Vamberka Libor Sloupenský. Kde se servírují jeho pochoutky, tam adrenalin skutečně nechybí. Specializuje se totiž na výrobu a prodej potravin z hmyzu. A jak se zdá, lidé na to slyší, WormUP se stal Firmou roku Královéhradeckého kraje. Jak Liboru Sloupenskému chutnal kůrovec? Proč je zatím hmyzí potrava tak drahá? A co si u jeho firmy objednal hejtman Červíček? Čtěte v článku.

Podezřelá krabice v Krakovské ulici.

Místo výbušniny jídlo: Tajemná krabice vyděsila kolemjdoucí v centru Prahy

/FOTOGALERIE/ Podezřelý balíček si v pražské ulici Krakovská vyžádal příjezd policistů s pyrotechnikem a hasiči. Podle policejního mluvčího Jana Rybanského se pyrotechnikovi podařilo černou krabici zajistit, byla ovšem neškodná, uvnitř se nacházelo jen jídlo. Událost se stala v pondělí dopoledne.

Chladné počasí může potrápit náš imunitní systém, čímž se zvyšuje náchylnost k infekcím

Boj s podzimními neduhy musí mít řád. Víme, jak na to

Podzim přináší nejen padající listí a klesající teploty, ale i změny pro vaše zdraví. Je totiž obdobím zvýšeného výskytu mnoha virových onemocnění. Chladné počasí může potrápit náš imunitní systém, čímž se zvyšuje náchylnost k infekcím.

Maďarsko

Maďarský den v Olomouci nabídne jídlo a víno, vystoupí i obří loutky

Maďarské jídlo, víno, hudba a divadlo v pondělí rozvášní Horní náměstí, kde si mohou návštěvníci užít Maďarský den. Pořádá ho město Olomouc ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Maďarskou turistickou agenturou a Maďarským kulturním institutem. Akce, která návštěvníky symbolicky na jeden den přenese do Maďarska, navazuje na partnerství s maďarskou Péscí.

Nepostradatelná vláknina

Vláknina je základní složkou potravy, kterou najdeme v potravinách rostlinného původu. Přestože je prakticky nestravitelná, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).

Prorazil se sušenými červíky. Dnes jich jeho firma z Blanska dělá metráky

/ROZHOVOR, FOTO/ Libor Sloupenský má odvahu. Nebojí se změny a tvrdohlavě si jde za svým. I když si řada lidí ťuká na čelo. Před několika lety prodal zavedenou firmu, kde nabízel modely autíček a letadélek. S manželkou začali podnikat v potravinářství. Kdo by čekal, že pečou chleba nebo vyrábí domácí paštiky, tak je vedle. Jejich firma WormUP totiž v Blansku zpracovává moučné červy a sušená křupavá pochoutka má velký úspěch. „Hmyz je potravinou budoucnosti. Jsem o tom přesvědčen. Začátky nebyly jednoduché. Pořád se učíme a překonáváme nové překážky, ale začíná se nám dařit. Mám obrovskou radost i proto, že na škole jsem byl čtyřkař. Outsider, který měl problémy s autoritami,“ říká v rozhovoru pro Deník dvaačtyřicetiletý muž. S rodinou bydlí v Doubravici nad Svitavou.

Celníci se pustili do kontrol zaměstnávání cizinců.

Na stavbě a ve skladu potravin pracovali načerno

Patnáct nelegálních pracovníků původem z Ukrajiny odhalili v tomto týdnu na staveništi a ve skladu potravin olomoučtí celníci. Od začátku letošního roku evidují více než čtyři desítky podobných případů.

Hmyz je potravou budoucnosti

Párek z červů? Ta doba se blíží, říkají čeští výrobci hmyzu

Lidé kousli do chleba a uvnitř zapečený brouk. Taková zkušenost nebývala v dobách dřívějších až tak výjimečná. Jenže co dříve bývalo omylem a chybou pekařů, dnes je naopak novým trendem. Doba se mění a potraviny s hmyzem se i v Česku pomalinku stávají součástí běžného jídelníčku.