Pro děti je velice důležité, jak jídlo, které jim nabízíte, vypadá. Toho si jistě všiml už každý rodič. Když jídlo vypadá hezky, dítě ho často s chutí sní, i když mu zrovna nepředložíte jeho nejoblíbenější potravinu. Řekněte sami, kolikrát jste už slyšeli větu "tohle mi nechutná" nebo "tohle papat nebudu?"
Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.
Po dosud neznámém muži, který v Náchodské ulici v Praze 9 přepadl prodavačku potravin, pátrají o dkonce dubna kriminalisté. Maskovaný muž vstoupil do provozovny a rovnou si to zamířil k pultu, za kterým stála obsluha. V ruce držel nůž a vyhrožoval prodavačce, že pokud mu nedá do minuty peníze, tak ji pobodá.
Veganská nebo vegetariánská strava, více ovoce a zeleniny k snídaním i dalším chodům. Táborská nemocnice vylepšila nabídku jídel, která podává pacientům.
/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.
Skladovací krabičky využíváme téměř denně. Měli bychom si je nejen správně vybrat, ale také o ně vhodně pečovat. V téměř každé domácnosti se nějaké najdou. Plastové, skleněné i kovové, s nejrůznějšími druhy víček a zavírání. Ukládáme do nich svačiny, zbytky po večeři i odkrojky připravené na vývar. Dáváme je do lednic a batohů, převážíme jídlo sem a tam a skladujeme ho do chvíle, kdy se do něj konečně zakousneme. Jedny dokážou obsah vzduchotěsně uzavřít, druhé naopak pustí k tomu, co je vevnitř, vzduchu dostatek. Každý typ nabízí trochu jiné využití a také vyžaduje jiný druh péče. Tak, aby nám dobře sloužily celé roky.
Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Originální folklorní vystoupení, vůni cizokrajných kuchyní i tradiční hudbu. To vše mohli zažít návštěvníci Dne národnostních menšin, který se konal po celou sobotu v areálu chebské Krajinky. Souběžně s touto akcí probíhal i Wine & food festival.
Chtěla si jen oddychnout a nakonec rozjela byznys snů. Z potravin, které má po ruce, totiž Ruby Permanová z Kalifornie vytváří miniaturní oblečky pro známé osobnosti. Její dílo na Instagramu a Tik-Toku sledují přes dva miliony lidí.
Těžce pracující lidé a sportovci mají něco společného. Je to potřeba speciálně sestaveného jídelníčku. Mnohá povolání jsou na výdej energie dokonce mnohem náročnější než těžký trénink v posilovně.
/FOTOGALERIE/ Restaurace U námořníka v Hukvaldech funguje nepřetržitě od roku 1997. Název získala podle hostů, kteří vždycky říkali, že se jdou najíst k námořníkovi.
Asijská a řecká kuchyně, steaky, vybraná káva, ovesné mléko nebo koktejly. Podniky v Třebíči i ve Žďáře nad Sázavou dokáží lidem splnit nejedny chutě. Oproti loňskému roku si však lidé za jídlo a pití připlatí.
Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Nové gastropodniky v Klatovech, které se pustily na nejistou cestu během covidu nebo krátce po ní, se dokázaly udržet, najít si svou klientelu a chtějí se dále rozvíjet. Problémem je ale někde nedostatek personálu, jinde by uvítali ještě více návštěvníků.
Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských slavnostech.
Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.
Rusko blokuje v ukrajinských přístavech miliony tun pšenice a dalších plodin, což už nyní zvedá jejich ceny na severu Afriky a Blízkém východě. Vyvolat to může i celosvětovou potravinovou krizi.
Trhovci s výrobky ucházejícími se o titul Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje a zemědělci protestující proti vládní představě o rozdělování dotací – to byly dvě spojené akce čtvrtečního Zemědělského dne, který se od rána odehrával na Masarykově náměstí v Náchodě.
Trhovci nabízející výrobky ucházející se o titul Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje a zemědělci protestující proti vládní představě o rozdělování dotací – to byly dvě spojené akce čtvrtečního Zemědělského dne, který se od rána odehrával na Masarykově náměstí v Náchodě.
Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.
/FOTO/ Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje, spustili neobvyklý charitativní projekt.
První červnový víkend nabídne celou řadu zajímavých akcí - Fresh festival 2022 v Liberci, Hrádecké rockové léto, Dětský den v Machníně nebo koncert Tří sester v Jablonném v Podještědí.
Je devět hodin ráno a před budovou s modrou fasádou v centru Zábřehu stojí maminka s kočárkem. Dveře se otevírají a žena vchází dovnitř. Budova v ulici Valová, kterou si Zábřežané pamatují jako prodejnu nábytku a naposledy jako sídlo internetového prodejce, dnes slouží jako centrum pomoci Ukrajině. Lidé, kteří z této země museli uprchnout, sem míří pro oblečení, boty či jídlo. Často se zde však dělí i o své příběhy.
Na podzim 2019 otevřeli Helena Šustrová a její životní partner Josef Tojnar v objektu bývalé kotelny v chrudimském sídlišti U Stadionu restauraci. Nazvali ji Na Pohodu. Ale jak to v životě bývá, nové podnikání dostalo překážku hned v úvodu, a to od covidu.
Celý život jsme obklopeni vůněmi. Díky nim si dokážeme vybavit řadu krásných momentů, které nás od narození provázejí. Umějí nás uklidnit, zmírnit stres či úzkost, nakopnout, ale i pomoci s usínáním. Některé vůně jsou nepříjemné. Říkáme jim pachy. A s těmi je potřeba zatočit.
Devět výrobků se může nově pyšnit označením Regionální potravina Plzeňského kraje. Komise vybírala z téměř 120 nominovaných výrobků a uspěly například aroniový elixír od Petry Kratejlové, cibuláda od Jitky Červenkové či Jalapeňos klobása s čedarem z AB Bor. Všechna ocenění budou slavnostně předána 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.
Již dva měsíce napínají pracovníci Charity své síly pro pomoc příchozím z Ukrajiny. Každý den vyřizují telefonáty s poptávkou po potravinové pomoci, hygienických potřebách, školních pomůckách nebo vybavení pro děti.
Ukrajina bude hrát zásadní roli při českém předsednictví Evropské unie, vedle zajištění plynu na příští zimu bude Česko řešit i potravinovou situaci. I tu ohrožuje putinovská agrese. Ruské lodě znemožňují vývoz potravin z Ukrajiny.
Pátráte po místu, kam si v našem kraji zajít na dobrou kávu, jídlo, pivo či drink? Máme pro vás několik tipů na podniky, v nichž zaručeně najdete to, co hledáte.
Válečný konflikt na Ukrajině i vysoká inflace zvedají poptávku po službách potravinových bank. „Od začátku války je zhruba o 70 procent vyšší obrat. Největší zájem je o potraviny, které rozděláte a sníte, čili konzervy, rybičky, hotová jídla a další věci v plechovkách. Z federace potravinových bank máme povel, že v žádném případě nesmíme zanedbávat české lidi. Dělíme to spravedlivě,“ uvedla ředitelka krajské potravinové banky Blanka Vopařilová.
Východoukrajinské město Severodoněck žije a umírá zároveň. Zuřivý boj o něj vedou ruské i ukrajinské jednotky a zdá se, že je jen otázkou času, kdy se dostane pod ruskou kontrolu.
Co si dát v sobotu 28. května k obědu či k večeři? Kutnohorští si nemusí lámat hlavy s menu. Od 11 do 18 hodin se totiž v centru města koná Gastrofestival, který vedle dobrého jídla a pití nabídne i muziku a dílny.
Pečené prase, hudba, plno vymazlených pochutin, kvalitního vína a piva si mohli návštěvníci užívat při oslavě prvního roku působení v Hostinci Doubrava. Opodál nezahálel ani Statek Doubrava, kde probíhal Jarmark s potravinami v bio kvalitě, přičemž mnohé potraviny byly přímo ze statku.
S partou kamarádů z Teplicka neváhal a vyrazil na světový šampionát hokejistů do Finska. Tibor Ondruš viděl v moderní hale v Tampere dva duely českých reprezentantů, více než samotné výkony ho ale zaujala především přátelskost příznivců ostatních národů a také neskutečně závratné ceny jídla a pití. „Pivo vyšlo v přepočtu až na tři stovky. Ale já jsem to nepřepočítával, jinak by si člověk zájezd neužil. Až doma jsem se zhrozil, když jsem se podíval na účet,” přiznává do hokeje zapálený fanoušek.
Dalo by se říci, že covidové období restauracím příliš nepřálo. Řada jich málem zkrachovala, jiné skutečně zavřely. Přesto jsou restaurace a bistra nová, nebo ty, co otevřely už před pandemií, rozjíždějí novinky.
Ruská invaze na Ukrajinu vstoupila do svého čtvrtého měsíce. Ukrajinský prezident prohlásil, že chce jednat pouze přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nikoli přes prostředníky. Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podmínkou je podle něj ale odminování ukrajinských přístavů a uvolnění proruských sankcí. Obě komory ruského parlamentu schválily zákon na zrušení horního věkového limitu pro profesionální službu v ruské armádě.
Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.
Olha měla po kontrole v žytomyrské porodnici už zůstat na lůžkovém oddělení. Jelikož s sebou ale neměla věci, odešla ještě domů. Tu noc Rusové porodnici vybombardovali. Pro Olhu i její maminku Katerynu to byla poslední kapka. Odjely narychlo s dalšími volyňskými Čechy do Ústí nad Labem. Zde přišlo na svět první miminko ukrajinských uprchlíků.
Největším fanouškem gólmana portugalského klubu Vitoria Guimaraes Matouše Trmala je jeho maminka Martina, která si nenechá ujít téměř žádný jeho zápas. „Vždycky jsem ho podporovala a fandila mu. Samozřejmě, velcí fanoušci jsou také babička a druhý syn Samuel,“ povídá Martina Trmalová.