Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Kreativní svačinky pro školáky

Zdravé, chutné a veselé. Svačiny od kreativní mámy obdivuje celá třída

Pro děti je velice důležité, jak jídlo, které jim nabízíte, vypadá. Toho si jistě všiml už každý rodič. Když jídlo vypadá hezky, dítě ho často s chutí sní, i když mu zrovna nepředložíte jeho nejoblíbenější potravinu. Řekněte sami, kolikrát jste už slyšeli větu "tohle mi nechutná" nebo "tohle papat nebudu?"

Nedojedené zbytky mohou restauracím posloužit třeba ke kompostování

Nový trend. Restaurace kompostují a darují zbylá jídla

Argentinský steak house Gran Fierro v centru Prahy zpracovává organické zbytky v elektrickém kompostéru. Organický substrát pak využívá na své zahrádce k pěstování bylinek pro zdejší kuchyni, něco si odebírají lokální farmáři. Majitel Juan Cruz Pacin říká, že si tak plní sen o udržitelné restauraci.

Muž podezřelý z loupežného přepadení prodavačky potravin v Náchodské ulici v Praze 9.

VIDEO: Maskovaný muž přepadl prodavačku potravin. Vyhrožoval jí nožem

Po dosud neznámém muži, který v Náchodské ulici v Praze 9 přepadl prodavačku potravin, pátrají o dkonce dubna kriminalisté. Maskovaný muž vstoupil do provozovny a rovnou si to zamířil k pultu, za kterým stála obsluha. V ruce držel nůž a vyhrožoval prodavačce, že pokud mu nedá do minuty peníze, tak ji pobodá.

Obec Úvalno provozuje obecní restauraci Zastávka u autobusové zastávky. Červen 2022.

Náklady rostou, na Bruntálsku pomůže obec seniorům dotací na jídlo v hostinci

/FOTOGALERIE/ Mnohá města a obce přemýšlí jak svým občanům kompenzovat inflaci a prudké zdražování snad veškerých životních nákladů. Z veřejných rozpočtů se dotuje jízdné MHD, svoz odpadů nebo se udržuje přijatelné nájemné. Úvalno přichází s nápadem nabídnout všem místním seniorům dotované obědy.

Skladovací krabičky využíváme téměř denně. Měli bychom si je nejen správně vybrat, ale také o ně vhodně pečovat.

Krabičky plastové, nerezové či skleněné? Každý typ nabízí trochu jiné využití

Skladovací krabičky využíváme téměř denně. Měli bychom si je nejen správně vybrat, ale také o ně vhodně pečovat. V téměř každé domácnosti se nějaké najdou. Plastové, skleněné i kovové, s nejrůznějšími druhy víček a zavírání. Ukládáme do nich svačiny, zbytky po večeři i odkrojky připravené na vývar. Dáváme je do lednic a batohů, převážíme jídlo sem a tam a skladujeme ho do chvíle, kdy se do něj konečně zakousneme. Jedny dokážou obsah vzduchotěsně uzavřít, druhé naopak pustí k tomu, co je vevnitř, vzduchu dostatek. Každý typ nabízí trochu jiné využití a také vyžaduje jiný druh péče. Tak, aby nám dobře sloužily celé roky.

Cukrárna Krakhmalnikov brothers.

Nové restaurace v kraji sázejí nejen na originalitu

Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Vietnamská kuchyně

V Sokolově letí asijská kuchyně

Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.

Kompozice regionálních potravin Karlovarského kraje

Do regionální potraviny se přihlásilo 87 výrobků, uspělo jich osm

Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských slavnostech.

Julie Caplinová ochutnala vánoční večeři – řízek s bramborovým salátem

Spisovatelka spojuje cestování a jídlo. Inspirací ke knize jí byla i svíčková

Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Nejen varenyky. Ukrajinky připravují v restauraci Buď Laska národní speciality

Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru spustili neobvyklý charitativní projekt. V restauraci s novým názvem Buď Laska zaměstnali dvaadvacet ukrajinských žen.

Dvaadvacet žen z Ukrajiny našlo práci v restauraci Buď Laska ve Vranově nad Dyjí. Zaměstnali je Lidi z Baru.

Speciality Ukrajinek berou ve Vranově lidé útokem. Vaří v restauraci Buď Laska

/FOTO/ Vareniky, holubce, mlynci i vyhlášený kyjevský kotlet. Na zapití fermentovaný chlebový kvas, ovocný nápoj uzvar nebo domácí medový likér z vodky. Neobvyklé vůně se teď linou z někdejšího Zámeckého hotelu ve Vranově nad Dyjí. Provozovatelé gastronomické skupiny Lidi z Baru stojící za populárními brněnskými podniky v čele s Barem, který neexistuje, spustili neobvyklý charitativní projekt.

Centrum pomoci Ukrajině v Zábřehu. Květen 2022

"Tak smutné lidi jsem neviděla." Jak v centru pomáhají uprchlíkům k úsměvu

Je devět hodin ráno a před budovou s modrou fasádou v centru Zábřehu stojí maminka s kočárkem. Dveře se otevírají a žena vchází dovnitř. Budova v ulici Valová, kterou si Zábřežané pamatují jako prodejnu nábytku a naposledy jako sídlo internetového prodejce, dnes slouží jako centrum pomoci Ukrajině. Lidé, kteří z této země museli uprchnout, sem míří pro oblečení, boty či jídlo. Často se zde však dělí i o své příběhy.

Vůně jsou vhodné i při nemoci

Jak účinně zatočit s nepříjemnými pachy? Provonět si chytře domov

Celý život jsme obklopeni vůněmi. Díky nim si dokážeme vybavit řadu krásných momentů, které nás od narození provázejí. Umějí nás uklidnit, zmírnit stres či úzkost, nakopnout, ale i pomoci s usínáním. Některé vůně jsou nepříjemné. Říkáme jim pachy. A s těmi je potřeba zatočit.

Všech devět oceněných výrobků pohromadě. Označení Regionální potravina si letos jejich výrobci slavnostně převezmou na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.

Značku Regionální potravina mají další výrobky. Zaujaly elixír či cibuláda

Devět výrobků se může nově pyšnit označením Regionální potravina Plzeňského kraje. Komise vybírala z téměř 120 nominovaných výrobků a uspěly například aroniový elixír od Petry Kratejlové, cibuláda od Jitky Červenkové či Jalapeňos klobása s čedarem z AB Bor. Všechna ocenění budou slavnostně předána 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.

Regály potravinové banky

Zájem o služby potravinové banky rychle roste. Kvůli válce i zdražování

Válečný konflikt na Ukrajině i vysoká inflace zvedají poptávku po službách potravinových bank. „Od začátku války je zhruba o 70 procent vyšší obrat. Největší zájem je o potraviny, které rozděláte a sníte, čili konzervy, rybičky, hotová jídla a další věci v plechovkách. Z federace potravinových bank máme povel, že v žádném případě nesmíme zanedbávat české lidi. Dělíme to spravedlivě,“ uvedla ředitelka krajské potravinové banky Blanka Vopařilová.

Fanoušek Tibor (v modrém dresu) na šampionátu ve Finsku

Opilcům vstup zakázán. Fanoušek českých hokejistů byl z Finska a piva v šoku

S partou kamarádů z Teplicka neváhal a vyrazil na světový šampionát hokejistů do Finska. Tibor Ondruš viděl v moderní hale v Tampere dva duely českých reprezentantů, více než samotné výkony ho ale zaujala především přátelskost příznivců ostatních národů a také neskutečně závratné ceny jídla a pití. „Pivo vyšlo v přepočtu až na tři stovky. Ale já jsem to nepřepočítával, jinak by si člověk zájezd neužil. Až doma jsem se zhrozil, když jsem se podíval na účet,” přiznává do hokeje zapálený fanoušek.

Ruští vojáci. Ilustrační snímek

ON-LINE: Rusko zvýšilo horní věkovou hranici pro profesionální službu v armádě

Ruská invaze na Ukrajinu vstoupila do svého čtvrtého měsíce. Ukrajinský prezident prohlásil, že chce jednat pouze přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, nikoli přes prostředníky. Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s potravinami, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko. Podmínkou je podle něj ale odminování ukrajinských přístavů a uvolnění proruských sankcí. Obě komory ruského parlamentu schválily zákon na zrušení horního věkového limitu pro profesionální službu v ruské armádě. 

Teplické Bistro

K vyhlášeným bistrům v Teplicích v minulosti patřily Gastronom a Konibar

Grilované párky z Gastronomu znal před revolucí v Teplicích snad každý. Podobně vyhlášeným místem pro rychlé stravování byl po revoluci v roce 1989 Konibar v Kapelní ulici. Na klobásu či karbanátek s rohlíkem podávané „na stojáka“ k dřevěným pultíkům u stěny se sem sjížděli lidé z celého okresu. K tomu, aby si člověk dal dopolední svačinu, stačilo zaparkovat auto na půl hodiny u pošty.

V den, kdy měla Olha v Žytomyru nastoupit do porodnice, budovu bombardovali Rusové

Žytomyr bombardovali, porodila v Ústí. Čechům jsou maminka s babičkou vděčné

Olha měla po kontrole v žytomyrské porodnici už zůstat na lůžkovém oddělení. Jelikož s sebou ale neměla věci, odešla ještě domů. Tu noc Rusové porodnici vybombardovali. Pro Olhu i její maminku Katerynu to byla poslední kapka. Odjely narychlo s dalšími volyňskými Čechy do Ústí nad Labem. Zde přišlo na svět první miminko ukrajinských uprchlíků.