Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.
Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.
Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.
Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.
Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.
V populární soutěži MasterChef Česko 2021 se probojoval až do finálové šestnáctky. O kuchařském umění Petra Smazala alias Mad BBQ se teď lidé mohou přesvědčit na vlastní kůži. V centru Plzně ve Veleslavínově ulici si třiatřicetiletý Plzeňan na konci minulého roku otevřel bistro.
Nebývale bouřlivý nástup do čela svého resortu zažívá nový ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Kvůli koronavirové karanténě do vládního křesla zasedl až v lednu, a již po pouhém týdnu musí čelit „selským bouřím“.
Nová česká vláda Petra Fialy chce evropské dotace zemědělcům přesměrovat od agrobaronů typu Andreje Babiše k menším zemědělcům. Velcí vlastníci půdy tvrdí, že to zdraží potraviny.
Loni covid, letos nezájem. Pětiletá tradice, kterou přerušila v loňském roce covidová pandemie, se neobnoví ani letos. Důvodem nejsou hygienická a protiepidemická omezení, ale malý zájem sociálně slabších lidí o jídlo zdarma.
V populární soutěži MasterChef Česko 2021 se probojoval až do finálové šestnáctky. O kuchařském umění Petra Smazala alias Mad BBQ se teď lidé mohou přesvědčit na vlastní kůži. V centru Plzně ve Veleslavínově ulici si třiatřicetiletý Plzeňan na konci minulého roku otevřel bistro.
Více než čtyři desítky provozovatelů potravin v malých obcích se dočkaly dotace na provoz svých prodejen. Liberecký kraj podpořil prodejny z nového programu Obchůdek 2021+. Připraveny pro ně byly celkem 3 miliony korun. Podmínky splnilo celkem 42 žadatelů. Malé obchody jsou většinou jedinou možností, kde si místní mohou nakoupit základní potraviny bez toho, aby museli cestovat do většího města.
Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus.
Modráček se Žlutěnkou zahřívali ptáčata. Po dešti letěli nasbírat potravu. K večeru však obě ptáčata do posledního nevylíhnutého vajíčka znenadání tak mohutně klovla, že skořápka praskla. Zevnitř se ozvalo: „Já ještě nechci ven. Já chci ještě spinkat.“
Není to hezký obrázek: Myší výkaly, mrtví hlodavci, nakousané potraviny či plíseň v chladicích zařízeních. To vše našli v loňském roce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech, restauracích a výrobnách potravin napříč celou republikou. Kvůli nedodržení základních hygienických požadavků museli přistoupit k uzavření 94 provozoven.
Shodit, dostat se do formy. Zejména po Vánocích a na nový rok řada lidí upíná pozornost na způsoby, jak zlepšit svou fyzickou zdatnost i zdraví. Na Vysočině s tím pomáhají specialisté a lékaři. I zdarma.
Zatímco se malinká včelka sušila na vajíčku, ozvalo se pod ní ťukání. Zevnitř vajíčka kloval do skořápky ptáček. Včelička se ve spánku obrátila na druhou stranu, pak postupně protáhla všechny nožky. Otevřela jedno očko, podívala se jím kolem, kdopak ji to ruší ze spánku. Nikoho neviděla. Ťuk, ozvalo se pod ní, ťuk. Nechtělo se jí vstávat. Krásně to pod ní hřálo. Ťuk, ťuk.
/VIDEO/ Už měsíce před koncem minulého roku na sobě pociťovala výrazné fyzické i mentální změny. Necítila se vůbec dobře. Byla neustále unavená, podrážděná. Proto se Kristýna Stará z Brna rozhodla, že je čas na změnu. „Odstartovala jsem novou cestu. S individuální pomocí od trenérky jsem začala cvičit a řešit stravu. To je pro mě asi nejtěžší, ale začínám se na to soustředit čím dál tím více. Pokrok je pozvolný, ale je tam. Psychicky se cítím mnohem lépe a věřím, že jsem na dobré cestě,“ svěřila se žena. Nastolila tak dilema, která po svátcích na jihu Moravy trápí řadu lidí.
/FOTO/ Kromě strávníků si na jídle pochutnávali také hlodavci. V bistru se povalovaly i mrtvé kusy a výjimkou nebyl ani jejich trus. Nepříjemné překvapení čekalo na kontrolory Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Motorestu MC Ham ve Vranovské Vsi na Znojemsku. Provozovnu rychlého občerstvení proto uzavřeli.
Chci to největší, nejsytější a nejlevnější jídlo, přemýšlí mnohdy brněnské studenstvo. Masarykova univerzita jim nabízí dvě nová místa, kde žaludky lačnící po smaženém sýru s hranolky naplnit.
V objektu nad čerpací stanicí hořel večer na Silvestra sklad potravin. Rokycanská třída je na nezbytnou dobu v jednom směru uzavřena, doprava směrem do obchodního centra je svedena do jednoho pruhu.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
První šel do boje jeden večer, druhý hned o den později. Pojí je nadstandardní vztah, vzájemné souznění, podporují se a také dostávají do formy. Jeden přitom trénuje druhého. Oba jsou brněnské thajboxerké hvězdy. V roli zkušeného mentora Tomáš Hron, v pozici svěřence zářivá budoucnost Matěj Peňáz.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal z Islandu do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem.
Celkem 248 kilogramů potravin a drogistického zboží vybrali zaměstnanci Krajského úřadu Zlínského kraje. Sbírku si převzali zástupci Potravinové banky, kteří zajistí skladování a následnou bezplatnou distribuci organizacím pomáhajícím rodinám i jednotlivcům v nouzi.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.
Smažená ryba, majonézový salát, tučná kachnička a svíčková se šesti. Třídenní sváteční hodování prokládané cukrovím a slazenými nápoji se může nepěkně podepsat na zdraví. Češi o Vánocích přiberou na váze až pět kilogramů a mnozí ani netuší, že je ohrožuje vážná nemoc – cukrovka.