Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Na podporu činnosti potravinové banky chystá kraj dva miliony

Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Na podporu činnosti potravinové banky chystá kraj dva miliony

Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Na podporu činnosti potravinové banky chystá kraj dva miliony

Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Na podporu činnosti potravinové banky chystá kraj dva miliony

Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj.

Na podporu činnosti potravinové banky chystá kraj dva miliony

Ne půl milionu korun jako předloni, ne milion jako loni, ale rovnou miliony dva. Takovou částku ve čtvrtek navrhli středočeští radní krajským zastupitelům odsouhlasit jako příspěvek na provoz potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj na rok 2022. Zastupitelé budou o poskytnutí neinvestiční účelové dotace rozhodovat 31. ledna.

Plzeňský kuchař Petr Smazal.

Soutěžil v MasterChefovi. Teď si v centru Plzně otevřel bistro

V populární soutěži MasterChef Česko 2021 se probojoval až do finálové šestnáctky. O kuchařském umění Petra Smazala alias Mad BBQ se teď lidé mohou přesvědčit na vlastní kůži. V centru Plzně ve Veleslavínově ulici si třiatřicetiletý Plzeňan na konci minulého roku otevřel bistro.

Plzeňský kuchař Petr Smazal.

Soutěžil v MasterChefovi. Teď si v centru Plzně otevřel bistro

V populární soutěži MasterChef Česko 2021 se probojoval až do finálové šestnáctky. O kuchařském umění Petra Smazala alias Mad BBQ se teď lidé mohou přesvědčit na vlastní kůži. V centru Plzně ve Veleslavínově ulici si třiatřicetiletý Plzeňan na konci minulého roku otevřel bistro.

Potraviny ve Vísce provozuje Dana Minh. Otevřeno má sedm dní v týdnu od 7.30 do 17 hodin.

Kraj podpořil vesnické obchůdky. Příspěvek využijí na mzdy, nájem či energie

Více než čtyři desítky provozovatelů potravin v malých obcích se dočkaly dotace na provoz svých prodejen. Liberecký kraj podpořil prodejny z nového programu Obchůdek 2021+. Připraveny pro ně byly celkem 3 miliony korun. Podmínky splnilo celkem 42 žadatelů. Malé obchody jsou většinou jedinou možností, kde si místní mohou nakoupit základní potraviny bez toho, aby museli cestovat do většího města.

Sýkorka

O Žlutěnce. Kapitola 9: První zkušenosti malých nezbedů

Ráno se probudilo nejmladší ptáče křikem svých sourozenců. Otevřelo očka, kulilo je. Cože tak strašného se děje? Proč ptáčata dělají tak velký povyk? Za chvíli zjistilo, že je to kvůli snídani. Když viděli přilétajícího otce s chutným soustem potravy, otvírali zobáčky co nejvíce dokořán a při tom tropili takový velký rámus.

Malé ptáčátko

O Žlutěnce. Kapitola 8: A co poslední vajíčko?

Modráček se Žlutěnkou zahřívali ptáčata. Po dešti letěli nasbírat potravu. K večeru však obě ptáčata do posledního nevylíhnutého vajíčka znenadání tak mohutně klovla, že skořápka praskla. Zevnitř se ozvalo: „Já ještě nechci ven. Já chci ještě spinkat.“

Mrtví hlodavci, plesnivé jídlo. Zavřených hospod či obchodů loni ubylo.

Mrtví hlodavci, plesnivé jídlo. Inspekce loni zavřela 94 hospod a obchodů

Není to hezký obrázek: Myší výkaly, mrtví hlodavci, nakousané potraviny či plíseň v chladicích zařízeních. To vše našli v loňském roce inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodech, restauracích a výrobnách potravin napříč celou republikou. Kvůli nedodržení základních hygienických požadavků museli přistoupit k uzavření 94 provozoven.

Ptáčata

O Žlutěnce. Kapitola 7: Pípající drobota

Zatímco se malinká včelka sušila na vajíčku, ozvalo se pod ní ťukání. Zevnitř vajíčka kloval do skořápky ptáček. Včelička se ve spánku obrátila na druhou stranu, pak postupně protáhla všechny nožky. Otevřela jedno očko, podívala se jím kolem, kdopak ji to ruší ze spánku. Nikoho neviděla. Ťuk, ozvalo se pod ní, ťuk. Nechtělo se jí vstávat. Krásně to pod ní hřálo. Ťuk, ťuk.

Zabíjačkové speciality. Ilustrační foto.

Jak shodit vánoční kila navíc? Radí experti z Brna, přečtěte si vědecký postup

/VIDEO/ Už měsíce před koncem minulého roku na sobě pociťovala výrazné fyzické i mentální změny. Necítila se vůbec dobře. Byla neustále unavená, podrážděná. Proto se Kristýna Stará z Brna rozhodla, že je čas na změnu. „Odstartovala jsem novou cestu. S individuální pomocí od trenérky jsem začala cvičit a řešit stravu. To je pro mě asi nejtěžší, ale začínám se na to soustředit čím dál tím více. Pokrok je pozvolný, ale je tam. Psychicky se cítím mnohem lépe a věřím, že jsem na dobré cestě,“ svěřila se žena. Nastolila tak dilema, která po svátcích na jihu Moravy trápí řadu lidí.

Hlodavci, trus a nepořádek. Kontroloři SZPI uzavřeli bistro ve Vranovské Vsi na Znojemsku.

Mrtvé krysy a trus: podívejte, v čem vařili v bistru u tahu ze Znojma na Jihlavu

/FOTO/ Kromě strávníků si na jídle pochutnávali také hlodavci. V bistru se povalovaly i mrtvé kusy a výjimkou nebyl ani jejich trus. Nepříjemné překvapení čekalo na kontrolory Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Motorestu MC Ham ve Vranovské Vsi na Znojemsku. Provozovnu rychlého občerstvení proto uzavřeli.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT doc. Ing. VLADIMÍR KOČÍ, Ph.D., MBA.

Náhražky masa ekologické být nemusí, vysvětluje Vladimír Kočí, děkan VŠCHT

/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Z nabídky Restaurace Entrée v Hotelu Theatre v Olomouci-Hodolanech.

Olomouc jako gastronomický tahák. Dárkové poukazy na Vánoce frčely ve velkém

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie? Je to tak. Potvrdily to i poslední Vánoce, kdy lidé z různých koutů České republiky nacházeli pod stromečkem dárkové poukazy do nejlepších restaurací v hanácké metropoli. Zájem podle manažerů podniků meziročně vzrostl, a to nejen o posezení u dobrého jídla a pití. Poukazy na populární kurzy vaření třeba v Lobster Family Restaurant jsou vyprodané na první tři měsíce příštího roku. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla. 

Jóhann Björgvin Ragnarsson

Ragnarsson se vydal z Islandu pod Blaník. Chce být profesionálním brankářem

/ROZHOVOR/ Opustil svou komfortní zónu, aby se mohl přiblížit svému snu. Jóhann Björgvin Ragnarsson se vydal do České republiky zlepšovat se v hokeji. Postupnými kroky se blíží svému velkému cíli - stát se profesionálním hokejovým brankářem. Osmnáctiletý Islanďan aktuálně obléká dres Rytířů Vlašim, kteří hrají krajskou ligu Středočeského kraje. V exkluzivním rozhovoru se sympatický brankář vrací ke svým hokejovým začátkům a hovoří také o obtížích, které s sebou velká změna přinesla.