Současná inflace nejvíce zasáhla ty nejchudší domácnosti, právě jim nejvíce vzrostly životní náklady. Obyvatelé s vyššími příjmy mají více možností, jak její následky krotit. Ukázala to studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí „Inflační nerovnost v České republice“, jíž exkluzivně získal Deník.cz.
Čtyřiatřicetiletý kuchař Petr Smazal, účastník populární soutěže MasterChef Česko, kde se probojoval až do finálové šestnáctky, si v nedávné době otevřel v centru Plzně vlastní bistro. Od září chce navíc začít vařit nejen jeho oblíbená mexická jídla také v nové restauraci v Palackého ulici.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
Čtyřiatřicetiletý kuchař Petr Smazal, účastník populární soutěže MasterChef Česko, kde se probojoval až do finálové šestnáctky, si v nedávné době otevřel v centru Plzně vlastní bistro. Od září chce navíc začít vařit nejen jeho oblíbená mexická jídla také v nové restauraci v Palackého ulici.
Vysokoškolsky vzdělaní manželé z Litoměřicka původně velkou rodinu neplánovali. První překvapení nastalo, když se rozhodli pro druhé dítě a narodila se jim dvojčata. Druhé, když žena i při antikoncepci potřetí otěhotněla. Během pěti a půl let tak najednou měli rodinu se čtyřmi dětmi.
Jak co nejlevněji uvařit, nakoupit na dlouhou dobu za co nejméně peněz nebo pořídit věci za hubičku? Krize dopadá už i na rodiny se středními příjmy a také na rodiče samoživitele, kterým se až dosud dařilo držet určitý standard. Mnozí se přitom obávají příchodu podzimu, kdy se zvednou ceny za energie, ale mnohdy i za bydlení, peníze navíc poputují i na platby ve školkách a školách. Lidé si navzájem radí, jak a na čem šetřit.
Jak co nejlevněji uvařit, nakoupit na dlouhou dobu za co nejméně peněz nebo pořídit věci za hubičku? Krize dopadá už i na rodiny se středními příjmy a také na rodiče samoživitele, kterým se až dosud dařilo držet určitý standard. Mnozí se přitom obávají příchodu podzimu, kdy se zvednou ceny za energie, ale mnohdy i za bydlení, peníze navíc poputují i na platby ve školkách a školách. Lidé si navzájem radí, jak a na čem šetřit.
/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.
/FOTOGALERIE/ Ačkoli původně měly dočasně snížené sazby DPH na potraviny, pohonné hmoty a energie platit v Polsku do konce července, výhodné nákupy u našich severních sousedů budou pokračovat. Polsko prodloužilo svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. V sobotu to oznámil polský premiér Mateusz Morawiecki.
Hasičům se podařilo dostat k soutěskám v Hřensku, ohniska tam likvidují pozemní i vzdušnou cestou. U požáru v Českém Švýcarsku zasahuje dnes 900 hasičů, na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa a pět letadel.
Ušetřit na potravinách za každou cenu. Právě o to se dnes snaží mnoho lidí. Zejména těch, kterým se kvůli překotné inflaci nedostává peněz v rodinném rozpočtu. Pro pomoc často míří do potravinových bank, jejichž úkolem je chránit lidi v nouzi před hladem. Přebytečné potraviny jim dodávají obchodní řetězce, v poslední době však bývá takového zboží méně než dosud.
Stovky lidí si v sobotu večer navzdory nepříznivému počasí užily večerní festival jídla v Hradci Králové. Žižkovy sady ožily nejen vybraným jídlem, pilo se pivo, víno nebo koktejly a k tomu hrály hradecké kapely.
/FOTOGALERIE/ Možnost objednat si nákup z pohodlí domova využívá stále více Pražanů, rozvážek nákupů skokově přibývá. Ještě před covidovou pandemií bývala v prostorách nedaleko Smíchovského nádraží posilovna, nyní zde sídlí rozvážková služba. Sklady potravin Bolt Market nahradily i autosalón a kasíno ve Vršovicích a Strašnicích.
Mnoho Čechů si neumí kempování, turistické túry či čundr představit bez levnějších masových konzerv. V letní sezoně ale některé spotřebitele zaskočila jejich vysoká cenovka. Producenti to vysvětlují zdražením snad všech výrobních nákladů, od masa z jatek, přes energie až po obaly.
V tomto seriálu vám přinášíme osudy psích duši, které nalezly lásku a pochopení až poté, co si prožily své a často nehezké. Příběhy jednotlivých pejsků pro vás zpracovala Sylva Kaplanová, která je sama patronkou některých z nich. Psí blonďák Ben z dnešního příběhu naštěstí našel své lepší zázemí a nyní už jen vyhlíží domov napořád.
Zvyšující se náklady za energie i potraviny donutily provozovatele většiny kempů na Třeboňsku podražit. Na zájmu o ubytování během letních prázdnin se ale růst cen zatím nijak negativně neprojevil. Některé kempy mají naopak všechny chatky a další ubytovací kapacity vyprodané. Stoupá také poptávka po místech pro karavany, které jsou v posledních letech velmi oblíbené.
/FOTOGALERIE/ Objednat si nákup z pohodlí domova využívá stále více Pražanů, rozvážek nákupů skokově přibývá. Ještě před covidovou pandemií bývala v prostorách nedaleko Smíchovského nádraží posilovna, nyní zde sídlí rozvážková služba. Sklady potravin Bolt Market nahradily i autosalón a kasíno ve Vršovicích a Strašnicích.
V hlavním městě žije samostatně v bytě 275 733 lidí, což je nejvíce ze všech ostatních krajů Česka. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Prahu v počtu bytů obývaných jednou osobou následuje Moravskoslezský kraj (182 864 bytů) a Středočeský kraj (176 554 bytů).
V Hradci Králové se o víkendu uskutečnil druhý ročník Festivalu regionálních produktů, na kterém se přestavily tři desítky výrobců z Královéhradeckého kraje. V rámci akce se uskutečnilo také předání titulů Regionální potravina Královéhradeckého kraje. Organizátorem festivalu je Královéhradecký kraj ve spolupráci s Krajskou sítí MAS a Regionální potravinou Královéhradeckého kraje. Podívejte se, jaké produkty zvítězily.
Pod přísným dohledem hygieniků jsou letní tábory v Ústeckém kraji. Kontrolují nejen stravování, ale také to, kde děti bydlí nebo jaký mají program. Pro první prázdninové týdny už pořadatelé nahlásili přes sto pobytů.
Od pátku 22. do neděle 24. července se na Starém městě v Táboře uskutečnil putovní Burger Street Festival. Jedná se o největší pouliční festival v republice věnovaný konkrétnímu jídlu.
Tři festivaly - hudby, piva a jídla - skloubí 65. ročník žatecké Dočesné. Slavnosti nabídnou program na devíti scénách ve městě, do Žatce přijede první víkend v září řada známých hudebních jmen.
Léto je časem, kdy máme více příležitostí setkávat se s rodiči a prarodiči. Často k nim posíláme na prázdniny děti a babičky vyzbrojujeme radami, co jim vařit, co jim chutná. Jestlipak vás ale někdy napadlo zamyslet se nad jídelníčkem svých rodičů? Výživa je pro ně velmi důležitým faktorem, který může ovlivnit jejich zdraví a kvalitu stárnutí.
Cena pšenice na světových trzích poslední dva měsíce klesá, ke snížení cen pečiva a dalších potravin to ale v blízké době spíše nepovede. Očekávat lze spíše výrazný pokles rychlosti zdražování, bude ale záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií. Do cen potravin se také může ještě promítnou zdražování například hnojiv nebo obalů. ČTK to řekl agrární analytik Petr Havel.
Začátkem třetího prázdninového týdne mají za sebou jihočeští hygienici přes 55 kontrol dětských letních táborů. Na táborech v Jihočeském kraji je letos hlášeno přes 34 tisíc dětí. Jeden z táborů na Jindřichohradecku byl předčasně ukončen, na Českokrumlovsku a Strakonicku pak padly pokuty.
Nejen kina nebo divadla se potýkají s menší návštěvností, než jaká byla v době před covidem. Také na sportovních stadionech je méně diváků, tento fakt platí i pro krajské a okresní soutěže. Ostrůvkem, na kterém je vše jako dříve, je stadionek SK Dubí. Na Rudolfce jsou totiž návštěvy kopané společenskou záležitostí, na jarní derby s 1. FC Dubí dorazily čtyři stovky diváků. „Daří se nám propojit sport s partou. Lidi přijdou na fotbal, ano, ale také na dobré jídlo, pivo, chtějí se potkat s kamarády. A po fotbalu zůstanou a dál popíjí a konzumují,” přibližuje Roman Hruška, jedna z ústředních tváří „eskáčka”, které je na severu v okresních soutěžích jarním rekordmanem v návštěvnosti.
Celý svět objímá v neděli Muzeum českého venkova na zámku Kačina. V této pobočce Národního zemědělského muzea u Svatého Mikuláše se koná street food festival Dobré jídlo světa.
Jan Kovář brázdí na kole ulicemi Hradce Králové již déle než čtyři roky. Díky tomu, že se stal kurýrem firmy rozvážející jídlo, si může každý den věnovat své velké vášni – cyklistice. Denně najede klidně i sto kilometrů. Pětačtyřicetiletý muž projezdil na svém bicyklu snad celou Evropu. Kam se ještě chystá a co ho na práci kurýra nejvíc baví?
Odborníci zjistili, že sluneční světlo může u mužů vyvolávat zvýšené hladiny hormonu ghrelin, který je zodpovědný za chuť jídlu. U žen tomuto působení zabraňuje estrogen, píše list The Guardian.
Překvapení připravil ve čtvrtek 14. července v podvečer padesáti dětským účastníkům letního tábora v Dražičkách na Táborsku a jejím vedoucím šéfkuchař a člen Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR Martin Svatek. V přírodním aranžmá zařízl zauzenou vepřovou kýtu, tradiční závěrečnou žranici táborníkům zpestřil i milým povídáním.
/VIDEO/ Vinné listy plněné mletým masem zvané dolma nebo placka blinčik. Ale také domácí španělská paella, kavkazské špízy či ukrajinské pirožky. Speciality exotických chutí provoněly v sobotu náměstí v Mikulově. Na Festival národů Podyjí je přišly ochutnat stovky lidí. Místních i zdaleka.
/VIDEO/ Vinné listy plněné mletým masem zvané dolma nebo placka blinčik. Ale také domácí španělská paella, kavkazské špízy či ukrajinské pirožky. Speciality exotických chutí provoněly v sobotu náměstí v Mikulově. Na Festival národů Podyjí je přišly ochutnat stovky lidí. Místních i zdaleka.
Když dceři Adélce v roce 2019 diagnostikovali celiakii, začali řešit nabídku bezlepkových potravin na našem trhu, a to především pečiva. „Existuje dost firem, které jej nabízejí, ovšem ve velké většině jde o pečivo vakuované. My ale chtěly víc, konkrétně čerstvý, voňavý, křupavý chléb,“ začíná své vyprávění Markéta Pavelková, jejíž bezlepkový veganský jablečný koláč loni vyhrál titul Regionální potravina.
Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou a kromě pláží zaplní i místní restaurace. Výživoví odborníci ale nabádají k opatrnosti a střídmosti. Ochutnávání pokrmů může být zdraví prospěšné, ale může i uškodit. „Na dovolené bychom si měli dopřát potěšení z tradičních jídel. Třeba ve Španělsku konzumují hodně luštěnin, které umí upravit tak, aby nadměrně nenadýmaly,“ řekla Deníku profesorka Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a specialistka v oboru potravinářství a výživa Jana Dostálová.
Medaile za záchranu života dostali olomoučtí strážníci Zdeněk Stavěl a Martin Ryšánek. Začátkem června resuscitovali pětasedmdesátiletou seniorku, které v restauraci zaskočilo jídlo. Ocenění obdrželi v pátek 15. července za pohotový a profesionální zákrok.
Právě pro ně začalo nejúspěšnější, ale i nejnáročnější období v celém roce. Svět se vrátil do normálu a restauratéři v Ostravě čekají na návštěvníky festivalu Colours of Ostrava jako na boží smilování. Kdo jak zareagoval a co návštěvníci ochutnají přímo v areálu?
Centrum potravinové pomoci v Děčíně se přesune do prostor školní jídelny ve Sládkově ulici, kde bude mít lepší zázemí. Už nyní pomáhá 80 lidem. Očekává se, že počet klientů, kteří budou potřebovat pomoc, ještě poroste.
Také v Česku se začalo po sociálních sítích masově šířit video bývalé nizozemské političky Evy Vlaardingerbroekové, která spojuje současnou situaci protestujících nizozemských farmářů s osobou Billa Gatese. Podle ní investoval Gates loni 600 milionů dolarů do online dovozce potravin Picnic, a snaží se proto v zemi vyvolat potravinovou krizi a farmáře zničit jako konkurenci. Je to ale jinak.
Ceny v červnu opět povyskočily směrem vzhůru a dostaly se na nový rekord. Ekonomové přitom předpokládají, že zdražování nekončí. Nemuselo by ale postupovat tak závratnou rychlostí.
Žádná bakterie. Malí karvinští judisté, které v sobotu večer odvezli záchranáři z letního tábora ve Vrbně pod Pradědem do nemocnic poté, co se u nich objevily zažívací potíže a zvracení, zřejmě napadl virus, případně špatně snesli nějaké jídlo.
Spíš s nudnou zastávkou během školního výletu než se zábavou si mnozí lidé spojují návštěvu muzea. Nenechte se však odradit zážitky z dětství, kdy vás učitelé či rodiče nutili hodiny procházet mezi exponáty, co vás vůbec nezajímaly. Existují totiž výstavy, které jsou všechno možné, jen ne nudné. V nejpodivnějších muzeích světa najdete uřezané údy, opravdu hodně špatné umění i chleba.
Guláš s knedlíky, sekaná s bramborovou kaší nebo tradiční český „smažák“ s hranolky. Tedy běžná nabídka poledních menu českých restaurací. Přesně tato jídla ale tuzemským strávníkům ve veřejném stravování již nestačí. Stále častěji si proto na oběd nosí do práce krabičky s vlastními kulinářskými výtvory.
/ROZHOVOR/ Sedmatřicetiletý šéfkuchař a majitel vrchlabského podniku Farma Steak & Fish Restaurant Vrchlabí Lukáš Čížek se v květnu stal českým Kuchařem roku 2022 v soutěži, kterou pořádala Asociace kuchařů a cukrářů ČR při největší gastronomické události roku, veletrhu Bidfood Expo na výstavišti v pražských Letňanech. "Inspiraci rád hledám ve fotkách, když vidím, jak jídlo vypadá na talíři. To mě zajímá," prozrazuje, kde sbírá nápady. Během kariéry získával zkušenosti v hotelu ve Špindlerově Mlýně i rakouských Alpách.
Po covidové pauze se v létě znovu vrací celá řada velkých hudebních festivalů. Milovníci dobré hudby, jídla i pití však musí počítat, že si letos sáhnou hlouběji do peněženky. Nezvyšují se však jen ceny vstupného, zdražuje také občerstvení.
Plesnivé klobásky i olivy. Problematické potraviny našli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) během kontroly v supermarketu Billa v Čechově ulici v Přerově.
/FOTO, VIDEO/ Rok se s rokem sešel a po lonském úspěchu s plechovkou nejsmrdutějšího jídla na světě se do Hořic vrátil český přeborník v jídle Jaroslav Němec. Na letošním food festivalu čekala muže, kterého celé Česko zná jako Maxijedlíka, mnohem příjemnější výzva. Se dvěma odvážlivci z publika se utkal o rekord v pojídání legendárních Hořických trubiček na tři minuty. "Nečekal jsem, že to bude tak těžké. Je potřeba si to zkusit," prohlásil bezprostředně po soutěži Maxijedlík.