U dětí, které se účastnily tábora ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, se v sobotu objevily známky otravy jídlem. Ošetřeno muselo být celkem 17 účastníků tábora, z toho 15 dětí.
Redaktorka Kristýna Barchiny z Českého rozhlasu České Budějovice se sešla s prachatickými seniory, ale i dalšími cílovými skupinami a hovořila s nimi na téma zdražování. Z celého setkání vyplynulo, že pociťují nejvíce zdražení v lécích, energiích a potravinách. Šetřit se dá snad jen na potravinách.
Na chodníku pod Lajsníkem leží plátky chleba a na trávník někdo hodil kulaté lázeňské oplatky s čokoládovou náplní. Turista by si snad mohl pomyslet, že je v Mostě blahobyt, ale mýlil by se. Lidé s nižšími příjmy sledují s neklidem růst cen. Stačí se podívat na 80letou Evu, jak shrbená mezi regály v Penny zvažuje, co si koupí k jídlu. Očima projíždí krátký seznam, který si doma napsala na papírek, aby nekupovala zbytečnosti, a počítá, zda si to či ono ještě může dovolit. Až přijde k pokladně, bude mít poloprázdný nákupní vozík.
Když se řekne Maměnka a Libušín, nejen turisté dobře ví, o jakých stavbách je řeč. Představují ikonu Beskyd a Valašska. Obdivovat je jezdí lidé z celé republiky.
Šéfeditor na Vysočině a jižní Moravě Luděk Mahel doporučuje tři místa, kde rád zažene hlad či žízeň. A přidává i tip na své nejoblíbenější jídlo nebo pití. Tak dobrou chuť!
Začalo to hledáním miniknížky do kapsy a vkusného plakátu, který by školáčkovi ukazoval písmenka abecedy. Když je pro své potomky nenašly na trhu, rozhodly se Adéla, Martina a Pavla vymyslet a vyrobit vlastní. Tak vzniklo nakladatelství Poketo, kde vznikají hravé vzdělávací materiály, knihy a hry. „Děti se chtějí učit, jde jen o formu,“ říká spisovatelka Pavla Nejezchleba.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Harcovna u Fucimanů ve Frýdlantu nad Ostravicí patří k nejstarším v regionu. Dnes se soustředí především na tradiční českou kuchyni. Mezi nejoblíbenější jídla patří svíčková na smetaně, guláš, ale také zelí, jitrnice, jelita, kolena, žebra nebo kachna.
/FOTOGALERIE/ Když se řekne Maměnka a Libušín, nejen turisté dobře ví, o jakých stavbách je řeč. Představují ikonu Beskyd a Valašska. Obdivovat je jezdí lidé z celé republiky.
Parné letní dny dorazily už i na Litoměřicko. V průběhu června se postupně otevřela všechna koupaliště – litoměřické, lovosické a štětské. Zjišťovali jsme, jaké jsou letos ceny vstupného a za kolik si kde koupíte občerstvení.
Jak zhubnout účinně, ale zároveň tak, abychom si nepoškodili zdraví? Organismus pro své optimální fungování potřebuje mít zastoupeny všechny živiny a dlouhodobá dieta by měla tento fakt respektovat. Hubnout budeme jen tak, když udržíme energetický příjem nižší než výdej.
Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.
Kterou skupinu obyvatel nynější vlna zdražování zasáhla nejvíce? Podle odborníků si „černého Petra“ vytáhli důchodci. Vyplynulo to z nově zveřejněného průzkumu společnosti STEM pro poradenskou firmu KPMG. Autoři zjistili, že výrazně vzrostl podíl důchodcovských domácností, které jen stěží vycházejí s příjmy.
Vyplatí se Čechům stále vyrážet na nákupy do Německa? Jsou důvodem ceny zboží nebo jeho kvalita? A co končí nejčastěji v jejich nákupních košících? Právě na tyto otázky jsme hledali odpověď.
/FOTOGALERIE/ Restaurace Harcovna u Fucimanů ve Frýdlantu nad Ostravicí patří k nejstarším v regionu. Dnes se soustředí především na tradiční českou kuchyni. Mezi nejoblíbenější jídla patří svíčková na smetaně, guláš, ale také zelí, jitrnice, jelita, kolena, žebra nebo kachna.
Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.
Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.
/FOTOGALERIE/ Mezi známé osobnosti, které si velmi rády jídlo vychutnávají a také o něm dokáží poutavě a s nadšením vyprávět, patří i nejznámější režisér českých pohádek Zdeněk Troška. Rodák z jižních Čech, je dlouhé roky jako doma i na Kladensku, kde rád tráví u přátel v zemědělské usedlosti chvíle odpočinku.
Lidé ho znají ze show Tvoje tvář má známý hlas. Objevil se i v několika populárních seriálech. A rád se dobře nají. Proto vzal Pražský deník na oběd Milana Peroutku.
Pastva pro oči i ústa, výborné jídlo a pití, kam se podíváte. A k tomu skvělá zábava pro celou rodinu. Takový byl gastronomický festival v Habrech, který se uskutečnil v sobotu 11. června. Připomeňte si ho spolu s námi prostřednictvím galerie. Děkujeme Královské stezce za možnost zveřejnění fotografií.
Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.
Stále více není výlet na Šumavu jen o turistice, ale také o gastro zážitcích. Na to zareagovali i lidé z projektu WeLoveŠumava, kteří začali tvořit gastromapu Šumavy.
Stále více není výlet na Šumavu jen o turistice, ale také o gastro zážitcích. Na to zareagovali i lidé z projektu WeLoveŠumava, kteří začali tvořit gastromapu Šumavy.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Kam by vás na střední Moravě poslal šéfeditor místního Deníku, pokud byste hledali zajímavé místo na vynikající jídlo či kávu? Tady jsou jeho tipy na tři nevšední podniky.
Se stavařem Pepou Nemravou známým především díky pořadu MasterChef jsme poobědvali v jeho oblíbené restauraci. S milovníkem gastronomie, který letos oslaví kulaté narozeniny, jsme vyrazili do táborského Goldie. „Za mě je to nejlepší podnik v jižních Čechách,“ hodnotí s úsměvem.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.
Saltivka, městská čtvrť v Charkově, je již od února terčem ruského bombardování. V době, kdy začaly granáty náhodně dopadat na místní byty, se stal život v obytných blocích loterií. Lidé uvnitř každého domu přežívali jen díky vlastnímu štěstí. Během pěti měsíců ostřelování zůstává ušetřeno stále méně budov. Nyní je sídliště městem duchů s několika usedlíky. A střely stále na oblast dopadají.
Je překvapivě hodně potravin, o nichž dobře víme, že škodí zdraví, a přece je jíme. Nejzrádnější jsou ale takové, které nám uškodí, aniž bychom to tušili, protože si je kupujeme s přesvědčením, že jsou zdraví prospěšné. Tématem se zabýval časopis Květy.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.
Tradičně tam bydlí především studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ve dvou blocích koleje Větrník na pražských Petřinách teď ale visí ukrajinské vlajky a všechny dveře mají ukrajinské nápisy. Chodbami pobíhají děti uprchlíků. „To je tu teď klid, starší děti jsou ve škole,“ usmívá se jedna z Ukrajinek, jež se právě vrací z nákupu.