Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Seniorky v rozhlase.

Zdražilo jídlo i léky. Senioři z Prachatic prozradili, jak zvládají situaci

Redaktorka Kristýna Barchiny z Českého rozhlasu České Budějovice se sešla s prachatickými seniory, ale i dalšími cílovými skupinami a hovořila s nimi na téma zdražování. Z celého setkání vyplynulo, že pociťují nejvíce zdražení v lécích, energiích a potravinách. Šetřit se dá snad jen na potravinách.

Nakupování v Mostě už není tak příjemné jako dřív, ceny potravin rostou

Čechy tíží drahota. Všechno v ruce převracím dvakrát, vypráví seniorka

Na chodníku pod Lajsníkem leží plátky chleba a na trávník někdo hodil kulaté lázeňské oplatky s čokoládovou náplní. Turista by si snad mohl pomyslet, že je v Mostě blahobyt, ale mýlil by se. Lidé s nižšími příjmy sledují s neklidem růst cen. Stačí se podívat na 80letou Evu, jak shrbená mezi regály v Penny zvažuje, co si koupí k jídlu. Očima projíždí krátký seznam, který si doma napsala na papírek, aby nekupovala zbytečnosti, a počítá, zda si to či ono ještě může dovolit. Až přijde k pokladně, bude mít poloprázdný nákupní vozík.

Zleva Martina Hamouzová, Adéla Švecová, Pavla Nejezchleba

Dejte si s dětmi partičku Písmenožrouta nebo Houbohru

Začalo to hledáním miniknížky do kapsy a vkusného plakátu, který by školáčkovi ukazoval písmenka abecedy. Když je pro své potomky nenašly na trhu, rozhodly se Adéla, Martina a Pavla vymyslet a vyrobit vlastní. Tak vzniklo nakladatelství Poketo, kde vznikají hravé vzdělávací materiály, knihy a hry. „Děti se chtějí učit, jde jen o formu,“ říká spisovatelka Pavla Nejezchleba.

Mnoho lidí miluje grilování kvůli nezaměnitelné kouřové chuti jídla

Jak vybrat správný gril? Je dobré si říci, jak často a kde ho budete využívat

Proč se právě grilování těší v Česku takové oblibě, se lze jen dohadovat. Nesporným faktem zůstává, že dvě uplynulé letní sezony naši celonárodní vášeň ještě utužily. Ať už jste fandy tradičního masa, nebo rádi experimentujete se zeleninou, ovocem a sýry, naprosto zásadní je pro grilování volba samotného grilu.

Oběd v restauracích. Ilustrační snímek

Obědy v restauracích dál zdražují. Češi oproti roku 2020 zaplatí o 28 korun víc

Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Strava v porodnicích na Vysočině: v Novém Městě zvažují bufetovou verzi

Jídlo ve vysočinských porodnicích je jednotvárné, chybí více ovoce a zeleniny. Někde je stravování přímo tragické. Tak to alespoň vidí čerstvé matky napříč celou Vysočinou. Spokojená nebyla například Veronika Svobodová. „Naprostý nedostatek ovoce a zeleniny. Jídla velmi jednotvárná a bohužel i nutričně nedostatečná. Na oběd byla taková nemocniční klasika. Takže jsem pořád měla obří hlad,“ svěřila se.

Gastronomický festival v Habrech

Skvělé jídlo i zábava. Připomeňte si vydařený festival v Habrech

Pastva pro oči i ústa, výborné jídlo a pití, kam se podíváte. A k tomu skvělá zábava pro celou rodinu. Takový byl gastronomický festival v Habrech, který se uskutečnil v sobotu 11. června. Připomeňte si ho spolu s námi prostřednictvím galerie. Děkujeme Královské stezce za možnost zveřejnění fotografií.

Zpěvák Pavel Novák

Zpěvák Pavel Novák jedl už i hmyz a hada. Nezná prý jídlo, které by mu vadilo

Jaké jídlo měl nejradši jeho otec, zpěvák Pavel Novák? Co si dá vždycky jako první, když přijede z Turecka do Česka, syn Filip? A kdy vznikl nápad představit oblíbené recepty rodiny Novákovy on-line prostřednictvím Pavlovy bigbítové kuchyně? Známý přerovský zpěvák Pavel Novák nedá podle svých slov dopustit na tradiční českou kuchyni, ale nepohrdne ani asijskými specialitami.

47 párků během pěti minut spořádal maxijedlík Jaroslav Němec v Lanškrouně.

Maxijedlík Jaroslav Němec: Miluje tradiční halušky či ovocné knedlíky

„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.

Pojídání sušených červů.

Dokud to nesníš, nejdeš od stolu. Maxijedlík zvládl trauma ze školky a jí vše

„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.

Pojídání sušených červů.

Dokud to nesníš, nejdeš od stolu. Maxijedlík Němec zvládl dětské trauma a jí vše

„Budeme závodit?“ ptá se maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého, když se domlouváme na společné večeři. S oblíbenou hospůdkou má hned jasno. Na jídlo běhá z Bystrého do restaurace U Tušlů v nedalekých Hamrech. „Vždycky si tam zaběhnu na večeři a pivo a pak běžím zase domů,“ vysvětluje rekordman v pojídání čehokoliv.

Válkou zničený ukrajinský Charkov

Jako v Černobylu. Rodinná čtvrť v Charkově se po bombardování stala městem duchů

Saltivka, městská čtvrť v Charkově, je již od února terčem ruského bombardování. V době, kdy začaly granáty náhodně dopadat na místní byty, se stal život v obytných blocích loterií. Lidé uvnitř každého domu přežívali jen díky vlastnímu štěstí. Během pěti měsíců ostřelování zůstává ušetřeno stále méně budov. Nyní je sídliště městem duchů s několika usedlíky. A střely stále na oblast dopadají.

Pravidelná konzumace slazených cereálií vede k obezitě

Nejzrádnější potravinové pasti. Mnoho Čechů se nechá nachytat

Je překvapivě hodně potravin, o nichž dobře víme, že škodí zdraví, a přece je jíme. Nejzrádnější jsou ale takové, které nám uškodí, aniž bychom to tušili, protože si je kupujeme s přesvědčením, že jsou zdraví prospěšné. Tématem se zabýval časopis Květy.

Ilustrační snímek

Španělsko zavádí povinný odnos zbytků jídla. Čeští hostinští nesouhlasí

Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.

Ilustrační snímek

Španělsko zavádí povinný odnos zbytků jídla. Čeští hostinští nesouhlasí

Dali vám v restauraci svíčkovou se šesti knedlíky, ale vy dva z nich nesníte? Stát se něco takového v příštím roce ve Španělsku, museli by vám je na cestu domů povinně zabalit. Tamějším restauracím to uloží vládou schválený zákon. Hospody a prodejny potravin tak mají podle plánu politiků bojovat s plýtváním jídlem.

Z patra, kde bydlí Olena, ji všichni lidi jednomyslně zvolili kapitánkou. Má proto na starosti komunikaci s českými dobrovolníky.

Nejistá situace. Ukrajinští uprchlíci váhají, zda se vrátit, nebo zůstat v Česku

Tradičně tam bydlí především studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ve dvou blocích koleje Větrník na pražských Petřinách teď ale visí ukrajinské vlajky a všechny dveře mají ukrajinské nápisy. Chodbami pobíhají děti uprchlíků. „To je tu teď klid, starší děti jsou ve škole,“ usmívá se jedna z Ukrajinek, jež se právě vrací z nákupu.