Kreativ

ŠTÍTEK: potravina

Následky tornáda v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku - den poté, 25. června 2021.

Spoušť po tornádu děsí. Také v MS kraji se zvedla obrovská vlna solidarity

/FOTOGALERIE/ Tragické následky tornáda, které se ve čtvrtek večer prohnalo jihem Moravy, vyvolalo obrovskou vlnu solidarity také v moravskoslezském regionu. Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky na jihu Moravy jsou zcela zničené. Pomoc lidem z Břeclavska a Hodonínska nabízejí téměř všichni.  

Zrající kozí sýr z domácí sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích vyhrál již druhým rokem.

Regionální potravina roku: uspěla Kdoulová vejmrda či Slamáček

Sýr vyrobený z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce z rodinné sýrárny v Jezeřanech - Maršovicích na Znojemsku uspěl v soutěžích Regionální potravina Jihomoravského kraje a Zlatá Chuť jižní Moravy. Ocenění získal v kategorii ostatních mléčných výrobků.

Ilustrační foto

Nevábná jídla v nemocnicích? Už ne. Změnit to mají nová pravidla

Je libo svíčkovou se šesti, vepřovou pečeni nebo pomazánku z tofu? Pacienti v nemocnicích si budou moci s ohledem na svou dietu vybrat, co budou jíst. Ministerstvo zdravotnictví vydává nové pokyny pro stravování v nemocnicích stanovené na základě poznatků získaných ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN). 

Hradecká záchranka zasahovala ve škole v přírodě u nevolnosti více než 20 lidí

Hygienici: "Otrávené" jídlo v kempu u Stříbrňáku bylo od dovážkové služby

V doslova noční můru se změnil předprázdninový výlet jedné z brněnských základních škol do východních Čech. Z kempu na Stříbrném rybníku, kam žáci spolu s učiteli přijeli v pondělí na školu v přírodě, odvezli v noci z úterý na středu několik účastníků pobytu do nemocnice.  Hygienici dnes informovali, že "otrávené" jídlo nepochází z restaurace na Stříbrném rybníku, ale od dovážkové služby. 

JEN NA BORECH UVAŘÍ DENNĚ KOLEM 1200 JÍDEL PRO ZAMĚSTNANCE I PACIENTY

ON-LINE: I v nemocnici může být luxusní stravování

Ve Fakultní nemocnici v Plzni připravují kuchaři na Borech a na Lochotíně dohromady až 4 000 jídel denně. V borském areálu se nyní otevřelo nové stravovací zařízení, které potěšilo zaměstnance, pacienty, i jejich návštěvy. Zajímá vás, jak funguje gastronomický provoz pro tak velké množství strávníků a jaké jsou novinky ve stravování v plzeňské nemocnici? Víte, jak se dopravují jídla po nemocničních areálech, jaké množství potravin se zde zkonzumuje nebo jak se sestavují jídelníčky pro pacienty? Ptejte se online tento týden od úterý do čtvrtka šéfkuchaře Františka Egera a vedoucí nutriční terapeutky Lucie Košařové, Dis. na stránkách www.plzensky.denik.cz. Odpovídat budou ve čtvrtek  24. 6. od 10 hodin.

Vrchlabský horolezec Radoslav Groh považuje prvovýstup na himálajskou sedmitisícovku Baruntse za nejtěžší, nejriskantnější a psychicky nejnáročnější výpravu kariéry.

Horolezec Groh: V Himálaji jsem se těšil, až se proběhnu po Krkonoších

/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.

Vrchlabský horolezec Radoslav Groh považuje prvovýstup na himálajskou sedmitisícovku Baruntse za nejtěžší, nejriskantnější a psychicky nejnáročnější výpravu kariéry.

Horolezec Groh: V Himálaji jsem se strašně těšil, až se proběhnu po Krkonoších

/ROZHOVOR/ Radoslav Groh z Vrchlabí nevyniká pouze dobrodružnými horolezeckými expedicemi do Himálaje i jiných světových velehor. Je také špičkovým skialpinistou, běžcem a členem Horské služby Krkonoše, který slouží ve Špindlerově Mlýně. Zatímco se vydává na riskantní výpravy do světa, doma v Krkonoších pomáhá lidem při záchranných akcích.

Obchod se smíšeným zbožím v Krhanicích.

Venkovské obchody covid přežily. Někde dokonce stouply tržby

/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.

Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021

Mazánek s cibulí: Regionálních dobrot přibývá, ocenění pro dalších osm produktů

Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.

Obchod se smíšeným zbožím v Krhanicích.

Venkovské obchody covid přežily. Někde dokonce stouply tržby

/FOTOGALERIE/ Jak se s covidem vyrovnaly vesnické obchody? A jakým způsobem se dají zachránit i v těch nejmenších obcích? Ve dvou takových představil svůj plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Deník se ptal na zkušenost s pandemií i v dalších provozovnách napříč Středočeským krajem.

Načerpejte inspiraci na víkend s našimi tipy!

TIPY DENÍKU: Milovníci jídla pozor! Gastrofestival je tu

Tento víkend bude plný akcí! Těšit se můžete na gastrofestival nebo na bubnování u menhirů. Další se zajímavých akcí budou prohlídky města s průvodcem nebo oživené zámecké prohlídky. To a mnohem více vám přinášíme ve víkendových tipech. 

Ilustrační foto

Pečovatelské služby přestávají sloužit. Více však o klienty pečují

Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).

Ilustrační foto

Pečovatelské služby přestávají sloužit. Více však o klienty pečují

Pečovatelské služby se mění. Přestávají zajišťovat úklid a donášku obědů – což si lze objednat u firem, které tyto služby nabízejí komerčně – a pečovatelky častěji přicházejí skutečně pomáhat s péčí o lidi se zdravotními problémy, jež dosud byly často důvodem k odchodu do domovů seniorů. I ty ostatně procházejí vývojem: zvyšuje se podíl domovů se zvláštním režimem (tedy zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence).

Určitá míra emočního jedení je přirozená a vrozená

Emoční přejídání. Zbavte se závislosti na jídle

Jídlo je pro nás přirozený prostředek, jak si dělat dobře. Má nás utěšit, odměnit, nasytit. Dodat nám energii. Co když se ale vztah k jídlu zvrtne v závislost? Emoční přejídání je rozšířenější trápení, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc jde o nejhůř viditelnou závislost.

Igor Bukovský se správnou životosprávou zabývá už třicet let.

Igor Bukovský: Jídlo a morálka jsou propojené

Všichni se zaklínají správnou výživou, ale jen málokdo tomuto složitému tématu skutečně rozumí. Jedním z největších odborníků v této oblasti je Igor Bukovský. Slovenský lékař a autor mnoha knih – třeba Návodu na přežití pro muže a Návodu na přežití pro ženu, jichž se dohromady prodal už milion výtisků – se problematikou životosprávy zabývá už třicet let.

Basketbalista Patrik Auda má za sebou první sezonu v Japonsku.

Auda po roce v Japonsku: Nebyl jsem vetřelec, viděl jsem tam i českou vlajku

Angažmá v Japonsku pro něj bylo velkou neznámou. Jenže basketbalista Patrik Auda má nové výzvy rád. I proto se loni v říjnu vydal do přístavní Jokohamy, kde oblékl dres místních Korzárů. A rodák z Ivančic na Brněnsku v Asii uspěl. S průměrem 15,7 bodu na zápas se z něj stal druhý nejvíc bodující hráč týmu.

Předávání potravinové sbírky Potravinové bance Jihočeského kraje.

Potravinová sbírka ženistů pomůže potřebným

„Sloužíme, abychom pomáhali“ – právě heslo 15. ženijního pluku si vzali k srdci vojáci z Bechyně, kteří se rozhodli pomoci sociálně slabým rodinám postiženým epidemiologickou situací. Vybrali více jak pět palet různého zboží a předali je Potravinové bance Jihočeského kraje.

Dětská obezita

O dětské obezitě se rozhoduje při početí, říká odborník

/ROZHOVOR/ Podle dětského obezitologa Zlatka Marinova za obezitu může životní styl rodiny. Největší vliv na metabolismus svého dítěte jste ale měli devět měsíců před jeho narozením. „Obezita rodičů v době početí šestkrát zvyšuje pravděpodobnost, že bude obézní i dítě,“ varuje lékař.

Sklizeň obilovin na Litoměřicku

Česko jako potravinová montovna? U vepřového a brambor se to vymstilo

Čtyřicetimiliardový deficit obchodu se zemědělským zbožím a potravinami z posledních dvou let štve české zemědělce. I když podle Českého statistického úřadu celková spotřeba potravin u nás spíš roste, soběstačnost vyjádřená podílem výroby a spotřeby na obyvatele se u většiny komodit snižuje.

Ilustrační foto.

Školy se bojí vařit dietní jídla. Zbytečně

Rodiče dětí, které mají alergii na některé složky jídel, či mají nařízenou dietní stravu, musí denně složitě řešit výživu svých ratolestí. Dietní školní stravování nabízí v kraji jen zlomek škol. Rodiče navíc problémy nehlásí. Ředitele a kuchařky přemohl strach z neznámého.