Někdo svou alergii téměř nepociťuje a snadno s ní může žít, jinému však dokáže život pěkně zkomplikovat. Alergie jsou v dnešním světě rozšířeným a obtížně zvládnutelným onemocněním. Vsadit můžete na bylinnou terapii a změnu jídelníčku.
Konečně přišel tolik toužebně očekávaný den s velkým D. Většina restaurací v regionu otevřela od pondělí naplno. To znamená nejenom předzahrádky, ale také vnitřní prostory.
Téměř půl roku byly všechny hospody potemnělé a nesměli do nich hosté. Od pondělí 31. května si však do nich mohou zajít na pivo nebo jídlo všichni, kteří splní podmínky ministerstva zdravotnictví.
Restaurace a hospody v pondělí po dlouhých měsících otevřely i své vnitřní prostory. V Domažlicích se však přes poledne zákazníci do stravovacích zařízení příliš nehrnuli. Když už hosté přišli, v drtivé většině zůstali na předzahrádkách. Někteří majitelé nestihli narychlo podniky připravit, a tak obnoví provoz až během týdne.
Kdyby se neobjevila pandemie, dál by Miroslav Magerstein úspěšně řídil luxusní hotelový resort Relax v Dolní Vltavici u lipenské přehrady. Pak se ale objevil koronavirus a hotelový resort o 150 lůžkách musel zavřít.
Pokud potřebujete zregenerovat tělo i mysl a načerpat energii v klidném prostředí Beskyd, může být vaší volbou rodinný Penzion Jurášek v Kunčicích pod Ondřejníkem. „Naši klienti určitě ocení uklidňující atmosféru, romantické pokoje, výbornou kuchyni i moderní wellness,“ říká ředitelka penzionu Elen Hellerová.
Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.
Přinášíme vám další pořádnou várku víkendových tipů! Tomuto víkendu bude vládnout celorepubliková akce Noc kostelů, ale nebude jediná. Všichni velcí jedlíci si budou moci pochutnat na Jarním street food festivalu a milovníci umění si budou moci zajít na výstavu. To a mnohem více se dozvíte v aktuálních tipech deníku.
Kdyby se neobjevila pandemie, dál by Miroslav Magerstein úspěšně řídil luxusní hotelový resort Relax v Dolní Vltavici u lipenské přehrady. Pak se ale objevil koronavirus a hotelový resort o 150 lůžkách musel zavřít.
V neděli 30. května se v sadu E. Beneše uskuteční další Restaurant Day. Festival dobrého jídla, jehož hlavní myšlenkou je umožnit milovníkům gastronomie otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci a pohostit své známé i kolemjdoucí. Kromě rozličných kulinářských specialit bude pro příchozí připraven také doprovodný kulturní program.
Budoucím mámám, které si lámou hlavu s jídelníčkem pomáhají zorientovat se v často nedostupných informacích o stravě. Studenti nutriční terapie na brněnské Masarykově univerzitě Alžběta Duchoňová, Tomáš Konečný, Šárka Lindovská a Helena Vaclová radí ženám s výživou v těhotenstvím.
Před 200 lety, 17. května 1821, se v Bad Wörishofenu v Allgäu narodil Sebastian Kneipp. Rodné lázeňské městečko si ho připomíná s jeho pěti pilíři zdravého života – vodou, pohybem, výživou, bylinkami a vnitřní rovnováhou.
Už za tři týdny odstartuje další ročník regionálního multižánrového festivalu Letní Platforma Humpolec, který se už tradičně koná v tamním parku Stromovka a zpestřuje celé léto. Návštěvníci se mohou těšit na dny plné kultury a dobrého jídla, ale i několik novinek.
V rámci dnešního cyklovýletu se vydáme z Prunéřova do Kadaně, a pak podél řeky Ohře přes Klášterec až do Pernštejna. Tam nastoupíme na vlak a pojedeme zpět do Prunéřova. Čeká nás příjemný cyklovýlet, během něhož se stavíme na jídlo v krášterecké restauraci, pojedeme okolo několika turisticky zajímavých míst a můžeme navštívit také v muzeu porcelánu. Povrch je prakticky celou cestu asfaltový, nebo zpevněný. Jedinou výjimkou je krátký úsek u Černýše, kde pojedeme po polní cestě.
Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici.
Internetový obchod Alza.cz umožní on-line supermarketu Rohlík.cz dodávky potravin prostřednictvím vybraných výdejních AlzaBoxů. Alza upravila zhruba 50 těchto svých boxů tak, aby uchovaly potraviny čerstvé. Firmy to dnes uvedly v tiskové zprávě.
/ROZHOVOR/ Někteří restauratéři museli svůj podnik kvůli koronavirové krizi natrvalo zavřít, známý kuchař Marcel Ihnačák, který poslední roky provozuje restauraci v Mikulově na Břeclavsku, je opačný případ. V loňském roce se rozhodl otevřít další restaurační zařízení, tentokrát v jiné turisticky atraktivní lokalitě v Lednici. „Už se to nedalo zadržet a odložit o rok. Měli jsme dohodnutý tým lidí, který musel nastoupit,“ říká kuchař, který jednu dobu vařil i i v restauraci Fifteen Jamieho Olivera v Londýně.
Pandemie má dopad i na náš životní styl. Ukázal to průzkum Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Lidé, kteří se do něj zapojili, uvedli, že během pandemie trávili víc času u televize na úkor pohybu a sportu. Kila navíc u svých pacientů hlásí také praktičtí lékaři. Nejen o tom, jak zatočit s nadváhou a získat potřebnou energii, si povídáme s nutriční terapeutkou Lékařské fakulty OU Karin Petřekovou.
Bezobalové nakupování se za poslední roky stalo fenoménem. Avšak pro mnohé lidi nedostupným, jelikož bezobalových prodejen není mnoho. Některé zájemce ale odrazuje potřeba neustále myslet a nosit si s sebou vlastní nebo zapůjčené obaly, v nichž se nákup často pronese. Chrudimská firma Vratné lahve, která funguje od roku 2017, proto přišla s řešením, jak tyto problémy odbourat.
Programátor Štěpán Kabele z Prahy na e-shopy nedá dopustit. Už před příchodem pandemie si jejich prostřednictvím obstarával běžné nákupy pro svou pětičlennou domácnost, za poslední rok už ale ani jinak potraviny nenakupuje. Neřeší, zda se v supermarketu nakazí, a hlavně si pochvaluje pohodlnost této formy nákupu s donáškou až do domu. „V našem okolí už tak nakupují prakticky všichni,“ řekl Kabele Deníku.
Pivo, limonády nebo brambůrky. Kostelecký velkosklad nápojů funguje v městečku nedaleko Prostějova pětadvacet let. V době koronavirové pandemie se museli přizpůsobit trhu. Rozváželi i jídlo a aktuálně jedou na třicet procent původního provozu.
Jako hodně bolestný střet s postcovidovou realitou líčí polská média nářky ze sociálních sítí ohledně nebývale vysokých cen v restauracích na polském pobřeží Baltu, které směly otevřít po delší přestávce zaviněné pandemií covidu-19.
Město Kroměříž zahájilo spolupráci s Potravinovou bankou ve Zlínském kraji. Konkrétní hmotná pomoc se bude k potřebným dostávat prostřednictvím radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví. „Prostřednictvím potravinové banky dochází k distribuci potravin, hygienických a domácích potřeb, školních pomůcek pro děti a také roušek a respirátorů. Právě část respirátorů, které jsme v březnu rozdávali kroměřížským seniorům, pocházela z potravinové banky. Nyní jsme se zařadili mezi stálé odběratele a zprostředkovatele pomoci,“ řekl starosta Jaroslav Němec.
/FOTOGALERIE/ Gábina a Veronika si do papírové tašky ukládají balíčky s čerstvě usmaženými hranolky, aby jim oběd venku v tom nečasu nezmokl. A spěchají zpátky do kanceláře. „Jsme si řekly, že dnes si zase dáme hranolky. Moc nám chutnají, chodíme sem na ně často,“ usmívá se asi třicetiletá Veronika.
Nově otevřené zahrádky restaurací byly v pondělí ve Zlíně většinou prázdné. Jejich hosty odradilo deštivé počasí. Vláda spustila od 17. května další vlnu rozvolnění protiepidemických opatření. Mezi ně patřilo například i otevření restauračních zahrádek či fitness center pro veřejnost.
Až čtyři osoby u jednoho stolu, na něm jídlo a pití. Olomoucké restaurace a hospody v pondělí zpřístupnily své zahrádky. Radost z dalšího rozvolnění protiepidemických opatření ale pokazilo počasí, kvůli dešti zůstalo posezení u mnohých podniků v centru města prázdné i v čase oběda.
První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.
/FOTOGALERIE/ To, na co se řada lidí těšila skoro půl roku, přišlo v pondělí. Hostinští, barmani a restauratéři natlačili vzduch do pivních trubek, rozpálili plotny v kuchyních a číšníci se vzorně připravenými bílými košilemi se opět začali točit kolem zákazníků.
Zatím žádné sláva. Tak hodnotí první hodiny po opětovném otevření restauračních zahrádek karlovarští podnikatelé. Lidé sice přišli na polední menu, nebylo jich ale mnoho. Může za to především deštivé a chladné počasí.
Jedni ze zvědavosti, druzí ze zvyku, třetí kvůli levnějším jídlům a další byli prostě jen kolemjdoucí či turisté. Tak vypadalo v pondělí osazenstvo terasy kraslické restaurace Severka, kam usedli znovu zákazníci. Počasí moc nepřálo, přesto si lidé neváhali dát pivo nebo něco k jídlu.
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučko
Proč někteří lidé kolem vás jsou obdařeni stále pozitivní energií a někteří se cítí od rána do večera naprosto vyčerpaní bez nálady? Zajímavou odpověď najdete v tomto článku, za který děkujeme Pavlíně Podloučkové
Hospody a restaurace plánují po znovuotevření navýšit ceny. Za pivo si v některých podnicích lidé připlatí o pět korun více, za jídlo o deset až 20 korun.
Jsem rád, že se hospody konečně otevřou. Nesleduju, jestli podražily nebo ne. Pokud nebudou chtít padesát korun za pivo a na jídle si pochutnám, tak za takovou službu rád zaplatím. Neřeším to, řekl Jan Blecha ze Včelničky.
Naskladnit zboží, sanitovat potrubí, připravit terasu i sociální zázemí. Do toho zjišťovat konkrétní detaily vládních nařízení a přizpůsobit se jim tak, aby byla dodržována v praxi.
Hospody a restaurace plánují po znovuotevření navýšit ceny. Za pivo si v některých podnicích lidé připlatí o pět korun více, za jídlo o deset až 20 korun.
Chuť jihočeských potravin je kořeněná láskou ke krajině našich životů. Leží nám na srdci a patří i na náš jazyk! To je letošní heslo jubilejního 15. ročníku soutěže Chutná hezky. Jihočesky.
Dispozice stát se alergikem je vrozená. Rizikové jsou alergie u rodičů, přičemž významnějším přenašečem dědičné dispozice ke vzniku alergie je matka. „Sklon k atopii neboli alergickému naladění organismu se dědí. Do jisté míry lze příznaky alergie oddálit či oslabit. Úplnou prevenci ale neznáme,“ říká alergoložka Kateřina Kopecká.
Obyvatelé Kunčic a Orlice se několik měsíců starali o desítky válečných zajatců převážně Rusů, ale i Francouzů, Angličanů a Jugoslávců, kterým se v zimě 1945 podařilo uprchnout z pochodů smrti.
Vaříme v kuchyni pro panenky. Tak v nadsázce okomentoval technický náměstek Nemocnice Jihlava Alexader Filip současnou situaci. Rekonstrukce kuchyňského provozu za téměř tři sta milionů se právě dostala do klíčové fáze.
Plavková sezona se neúprosně blíží a vy začínáte vyšilovat a držet drastické diety? Ty ale nakonec končí tak, že se vystresovaní přejídáte a shozená kila letí nahoru i s nechtěným přídavkem. Možná to chce změnit strategii a jít na to pomalu, postupně a s klidem. Mrkněte na deset tipů, co pro sebe udělat
Novináři mu často podávají otázky i s ohledem na to, co všechno dokázal. Tentokrát se ale proti Jaromíru Jágrovi posadili ti, co na jeho skvělými akcemi a brankami ještě nikdy nevzdychali blahem a mnohdy ho ani pořádně neznají. Děti. Už proto ho nešetřily a v rámci akce Kauflandu, který podporuje český i kladenský hokej, mu daly pořádně zabrat. JJ68 si ale poradil.