Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Karel Václav Rais

Spisovatel Karel Václav Rais zemřel před 90 lety

Praha - Spisovatel Karel Václav Rais zemřel před 90 lety, 8. července 1926 v Praze. Generacím čtenářů přiblížil svými romány a povídkami osudy českého venkova v době obrození i době pozdější, a zejména poslání tehdejších kantorů a kněží.

Robert Fulghum na autogramiádě v Mělníku.

Robert Fulghum: Můj dědeček byl Jára Cimrman

Mělník – „Možná jsem také Čech, protože můj dědeček byl Jára Cimrman," vtipkoval Robert Fulghum na Listování v Mělníku, který patří mezi devětatřicet českých a moravských měst, kde americký spisovatel představuje při akčním scénickém čtení svou knihu Drž mě pevně, miluj mě zlehka.

David Veselý při autorském čtení představil krimi povídku.

Deváťák předložil posluchačům a čtenářům kyanid

Benešov – V městské knihovně Benešov se v dětském oddělení uskutečnilo již třetí autorské čtení začínajícího autora Davida Veselého, který tentokrát představil svou povídku „Cyankáli aneb vraždit kyanidem je lehké."

Se svojí povídkou Tahat šero se stal vítězem jubilejního 10. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy v kategorii od 16 do 19 let osmnáctiletý student třetího ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti Jan Jindřich Karásek.

Soutěž Skrytá paměť Moravy vyhrál gymnazista z Hradiště

Mikulčice – Se svojí povídkou Tahat šero se stal vítězem jubilejního 10. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy v kategorii od 16 do 19 let osmnáctiletý student třetího ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti Jan Jindřich Karásek. Diplom, keramickou plastiku a šek na 6 tisíc korun si talentovaný Hradišťan převzal ve Slovanském hradišti v Mikulčicích 10. června.

Vítězem literární soutěže Skrytá paměť Moravy se stal Matyáš Kyncl z hustopečského gymnázia. Se svou povídkou Achiles a želva zastínil všechny ostatní autory z celé republiky.

Student Kyncl vtipně oživil ovoce. A vyhrál literární soutěž

Hustopeče – Oslnil netradiční anekdotou o zelenině a oživlém ovoci. Vítězem literární soutěže Skrytá paměť Moravy se stal Matyáš Kyncl z hustopečského gymnázia. Se svou povídkou Achiles a banán zastínil všechny ostatní autory z celé republiky.

Zahradní slavnost na jičínské 4. ZŠ v Železnické ulici.

Zahradní slavnost na jičínské Čtyřce

Jičín – Žáci a učitelé základní školy v Železnické ulici si užili společně se zájemci z řad rodičů a jičínské veřejnosti Zahradní slavnost. Celá akce se konala v pátek 10. června v různých prostorách areálu školy.

Robert Fulghum (vpravo) s Lukášem Hejlíkem.

„Některé jeho povídky pohladí po duši,“ chválí spisovatele Marie Kohli

Letohrad – Projekt LiStOVáNí se podruhé v letošním roce vrátil do Letohradu. Po dubnovém Kafi a cigárku od Marie Doležalové v pátek večer více než stovka diváků pozorně sledovala Lukáše Hejlíka, Věru Hollou a Jiřího Resslera, kteří četli z knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka amerického spisovatele Roberta Fulghuma.

Autor mnoha světových bestsellerů Robert Fulghum přijel do Šumperka představit svou novou knihu Poprask v sýrové uličce. Ochotně se fotil a podepisoval svým fanouškům.

Světoznámý spisovatel Robert Fulghum v Šumperku představil svou novou knihu

Šumperk – Světoznámý americký spisovatel Robert Fulghum zavítal v sobotu 11. června do Šumperka. Autor mnoha bestsellerů, jako je Drž mě pevně, miluj mě zlehka nebo Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské škole, přijel představit svou novou knihu nazvanou Poprask v sýrové uličce.

Odměna za výhru v soutěži

Studenti se za odměnu proletěli nad Rakovnickem

Rakovník – Studenti Integrované střední školy Jesenice, kteří vyhráli celostátní literární soutěž vyhlášenou českým spisovatelem Vratislavem Vyhlídkou „Vzduch je naše moře!", byli odměněni vyhlídkovým letem nad Rakovnickem.

Martina Bittnerová četla ze své knihy V průšvihu.

Festival Májový svět se blíží v Praze do finále

Praha - Celorepublikový festival Májový svět brzy opustí Prahu a veškeré dění se přesune do nedalekého Buštěhradu. Než se tak stane, lze v Praze v posledním květnovém týdnu navštívit ještě dvě kulturní akce.

Hledáme pamětníky z natáčení filmu Divá Bára (1949)

Neznáte podrobnosti o natáčení Divé Báry?

Šumava – Slavný český film Divá Bára z roku 1949 režiséra Vladimíra Čecha má jednoznačné šumavské kořeny. Příběh podle stejnojmenné povídky Boženy Němcové vypráví o „divoké" dceři obecního pastýře, které nadbíhají všichni mládenci z vesnice.

Viktor Dyk

Viktor Dyk zemřel přesně před 85 lety

Spisovatel a básník Viktor Dyk, od jehož úmrtí uplyne 14. května 85 let, je veřejnosti nejvíce znám zpracováním pověsti o Krysařovi či dramatem Zmoudření Dona Quijota. Vedle řady básnických sbírek a povídek psal i divadelní hry, překládal prokleté básníky, redigoval noviny a spoluzaložil politickou stranu.

Obálka knihy Spoušť

Cenu Jiřího Ortena získala Sára Vybíralová

Prestižní Cenu Jiřího Ortena 2016 dnes získala Sára Vybíralová za povídkovou prvotinu s názvem Spoušť. Výsledky soutěže oznámili pořadatelé na 22. ročníku knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy.

Jaroslav Haidler starší (vlevo) a ústecký nakladatel Pavel Meszáros s oceněními na veletrhu v Praze.

O kratochvilném čtení s vůní konspirace

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Jaroslav Haidler, po listopadu 1989 šéfredaktor krajského Severočeského regionálního deníku, když skončil s šéfredaktorováním, dal se na řemeslo spisovatelské. Jeho poslední beletristická kniha faktu má název Vražda bez viny. Knihu vydává ústecké nakladatelství Aos Publishing.

Michal Viewegh.

Michal Viewegh: V dalším životě chci být Mirek Dušín

Praha /ROZHOVOR/ – Michal Viewegh žije, řekněme slovy jeho knihy, svůj život po životě. Znovu píše, chodí na premiéry adaptací svých knih (naposledy Vybíjená), účastní se prospěšných kampaní. Teď třeba projektu Kniha ti sluší na podporu knih i charity, kam přispěl s dalšími literáty četbou své povídky do audioknihy. V pondělí ji přijde pokřtít do prodejny Knihy Dobrovský na Václavském náměstí.

Ředitel MFDF Marek Hovorka.

Film oceněný MFDF uvidí ve Švýcarsku

Jihlava, Nyon – Pětice mladých dokumentaristů bude prezentovat českou dokumentární tvorbu na mezinárodním festivalu ve švýcarském Nyonu v rámci projektu doc.stream Switzerland.

Ilustrační foto

Nepřetržité čtení Dona Quijota připomene Miguela de Cervantese

Praha - Nepřetržité čtení Dona Quijota, "degustace" knih, povídková soutěž, výstavy a filmy chystá na příští týden španělský Institut Cervantes v Praze. Připomene tím výročí 400 let od úmrtí nejvýznamnějšího španělského spisovatele Miguela de Cervantese. Program začne v pondělí a vyvrcholí v sobotu Dnem Cervantese, kdy se po vzoru španělské tradice darují knihy a růže všem příchozím.

Hra Prospero v podání domácího souboru Bedřych při Setkání ve Strašecí

Domácí Bedřych představil samé nové tváře

Nové Strašecí – Domácí soubor Bedřych při Gymnáziu Jana Amose Komenského Nové Strašecí předvedl na přehlídce Setkání ve Strašecí novou hru s názvem Prospero. Premiéru měla 21. března v Novostrašeckém kulturním centru. Dalo by se říci, že většina členů měla i svoji premiéru životní, protože se soubor Bedřych se začátkem školního roku hodně obměnil. Vystupovaly tu tedy samé nové tváře, celkem čtrnáct studentů převážně prvního a druhého ročníku.

Nová kniha Ivana Vičara.

Ivan Vičar představí novou knihu

Horšovský Týn, Pivoň – Horšovskotýnský spisovatel Ivan Vičar právě vydává svoji novou knížku, která je již osmá v pořadí.

Májový svět.

Ke kulturnímu festivalu Májový svět se lze přidat s vlastními akcemi

Praha - Počátkem května vylétne v poštovním kufru po Čechách čarodějnice. V každém z navštívených měst pobude měsíc a v daném místě se uskuteční řada zajímavých akcí. Na většinu programů bude vstup zdarma. Festival Májový svět odstartuje v Praze a tvoří ho lidé, kteří ve svém kraji léta konají zajímavé kulturní akce.

Spisovatel Václav Čtvrtek, otec Rumcajse, Manky a Cipíska, při autogramiádě na startu jednoho z Mikulášských běhů v Bradech u Jičína.

Václav Čtvrtek by slavil 105. narozeniny

Jičín – Spisovatel Václav Čtvrtek, jehož život a tvorba byly úzce spjaty s Jičínem, by včera oslavil sto páté narozeniny. Bez Václava Čtvrtka by se v Řáholci neproháněl Rumcajs, Manka, Cipísek a další postavičky, které autor povídek, románů, knih a řady populárních pohádkových příběhů vytvořil pro naše nejmenší.

Kantor, básník a prozaik Pavel Hoza.

V Benešově se konal první Literární festival

Měsíc březen býval a je i dnes v našem povědomí vždy nějak spojován s knihami, čtenáři a literaturou obecně. Kdysi jako oficiálně vyhlašovaný Měsíc knihy, dnes, v konkurenci elektronických médií, se zdůrazňuje především význam knihy a důležitost čtenářství. Je proto příznačné, že letošní březen přinesl do našeho města nový, literárně zaměřený projekt. Zatímco hudba, divadlo i výtvarné umění tu pevně zakotvily již dříve a staly se neodmyslitelnou součástí benešovského kulturního života, literární pořad většího rozsahu vstoupil na scénu našeho města letos poprvé. Semínko nápadu uspořádat festival tohoto zaměření bylo zaseto před mnoha léty. Tehdy začal profesor benešovského gymnázia, básník a prozaik Pavel Hoza pořádat autorská čtení, literární večery a setkání se zajímavými autory. Později našly tyto akce pohostinnou náruč v kavárně Na Slovíčko, která svou atmosférou umocňuje příjemně strávené chvíle s krásnými myšlenkami a kultivovaným slovem.

Ilustrační foto

Roboti konkurují spisovatelům, píší povídky i romány

Tokio – Před desetiletími začali pracovat u výrobních linek, pak se vyvinuli v šachové mistry a převzali kontrolu nad auty bez řidiče. A nyní roboti navržení japonskými vědci pronikají dokonce i do oblasti kultury – a píšou povídky i romány. Příběh částečně sepsaný programem umělé inteligence před časem prošel prvním kolem japonské literární ceny. A i když si neodnesl literární ocenění Hošiho Šiničiho, porotci příběh pochválili, byť postavy jim připadaly charakterově ploché.

Prospero

Diváci tleskali studentskému divadlu

Nové Strašecí -Studentské divadlo Bedřych, které působí  při Gymnáziu J. A. Komenského Nové Strašecí, příjemně překvapilo své  diváky divadelním představením s názvem Prospero.

Před 80 lety se narodil český spisovatel Jan Beneš.

Spisovatel Jan Beneš odmítal ustoupit komunistické zvůli

Praha - Před 80 lety, 26. března 1936, se narodil český spisovatel Jan Beneš, známý svými neochvějnými protikomunistickými postoji. V 50. a 60. letech byl dvakrát vězněn, po okupaci Československa v roce 1968 odešel do exilu. Jeho knihy v rodné vlasti dlouhá desetiletí nesměly vycházet.

Před 80 lety se narodil český spisovatel Jan Beneš.

Spisovatel Jan Beneš odmítal ustoupit komunistické zvůli

Praha - Před 80 lety, 26. března 1936, se narodil český spisovatel Jan Beneš, známý svými neochvějnými protikomunistickými postoji. V 50. a 60. letech byl dvakrát vězněn, po okupaci Československa v roce 1968 odešel do exilu. Jeho knihy v rodné vlasti dlouhá desetiletí nesměly vycházet.