Kreativ

ŠTÍTEK: povídka

Kniha Gump - Jsme dvojka

Nové audioknihy: Dopisy Voskovce a Wericha, myšlenky vrahů i vzpomínky Zagorové

V únoru si můžete poslechnout třeba 560 dopisů, které si mezi sebou vyměnili pánové Voskovec a Werich, nebo životní příběhy hudebních hvězd Hany Zagorové a Bona Voxe. V audioseriálu Já, vrah 2 se zase David Švehlík vrací v roli vyšetřovatele, aby odhalil motivace chladnokrevných vrahů. Deník vám přináší i další tipy na skvělý poslech.

Zimní olympijské hry v Innsbrucku v roce 1964

Jak jsem potkal ďábla. Od OH 1964 už nebyl život Oty Pavla nikdy jako dřív

Když před 60 lety probíhaly Zimní olympijské hry v Innsbrucku, sledoval je na místě z pracovních důvodů také třiatřicetiletý redaktor tehdejšího armádního týdeníku Československý voják. Jmenoval se Ota Pavel, původním jménem Otto Poper. A právě na těchto hrách jej s plnou silou zasáhla nemoc, jež proměnila celý zbytek jeho krátkého života.

Knižní tipy Deníku na advent.

Romantika, fantasy i pohádky. Ponořte se do vánočních příběhů

Nastává nejkouzelnější čas v roce. A pro někoho možná i ten nejhektičtější. Pečení cukroví, úklid domácnosti, výzdoba a shánění dárků. Není divu, že někteří z nás mají problém naladit se na vánoční vlnu. Pokud patříte mezi ně, zkuste odhodit starosti stranou, pohodlně se usaďte a s hrnkem kávy či kakaa nebo skleničkou vína se začtěte do vánočních příběhů a pohádek.

Držitelka pěti Českých lvů Aňa Geislerová už dávno není jen herečkou. „K životu potřebuji další kreativní věci jako psaní, vymýšlení šperků, produkování projektů nebo práci v našem ateliéru,“ říká.

Aňa Geislerová: Trpím nedostatkem kázně. Sama sobě jsem cukrem i bičem

Aňa Geislerová vydává svou první sbírku povídek nazvanou Co tě nezabije. Herečka se ráda inspiruje okolím. „Vydržím hodiny sedět a jen koukat na lidi,“ prozradila v rozhovoru pro časopis Story. Přiznala, že při psaní trpí nedostatkem kázně a její děti novou knihu nečetly. „Myslím, že mě stejně jako ve všem berou jako exota, a tak nějak se smiřují s tím, že jsem holt jejich máma,“ dodala Geislerová. 

Pavel Tomeš je známý stand-up komik a reklamní textař.

Bývalý editor Rovnosti Tomeš napsal knihu. Za předchozí získal Magnesiu Literu

Sbírka povídek pod názvem 13! (Třináct faktoriál - pozn. red.) vychází ve čtvrtek spisovateli a známému stand-up komikovi Pavlu Tomešovi. „Je to pestrá mozaika třinácti příběhů, kdy se hrdinové ocitnou v často velmi bizarních situacích. Někdy to nedopadne úplně dobře, ale ať už převládne smích nebo smutek, žádná tma není tak temná, aby ji neprozářil černý humor,“ řekl o knize autor.

Kniha Můj soukromý triangl – Chomutov Praha Liberec

Chomutovská rodačka Vlasta Rut Sidonová představila svou pátou knihu

„Sváteční spisovatelka“ Vlasta Rut Sidonová vydala již povídkovou knihu Jídelna Šalom a jiné židovské povídky z dnešní Prahy (2012), básnickou sbírku Před pikolou, za pikolou (2014), pohádky a příběhy Z Černovic do Chomutova a zpátky (2018) a Šesticípé povídky (2020). Nyní chomutovská rodačka představuje čtenářům svou pátou knihu povídek a úvah s názvem Můj soukromý triangl – Chomutov Praha Liberec ve třech částech Včera, dnes a zítra. 

Karel Čapek: Velký komplet nahrávek z díla velikána české i světové literatury

Audioknižní novinky: Karel Čapek, Milan Kundera i lupič gentleman Arsène Lupin

Při poslechu jeho povídek z knihy Směšné lásky můžete zavzpomínat na Milana Kunderu. Milovníci Karla Čapka se mohou těšit na velký komplet nahrávek jeho knih. A ke klasice patří i díla Emily Brontëové, Johna Irvinga nebo vyprávění nejslavnějšího lupiče všech dob Arsèna Lupina. Vybírat můžete i z dalších audioknižních tipů na měsíc září.

Autor z Věznice Nové Sedlo zaujal svou povídkou Otec.

Drsná povídka Otec zabodovala. Odsouzený z Nového Sedla je v soutěži druhý

Literární soutěž Za branou letos už počtvrté hodnotila talentované autory, momentálně pobývající ve výkonu trestu, a jejich zajímavá díla. Rozhodování poroty i veřejnosti v polovině srpna skončilo. Mezi oceněnými je také Petr Jelínek z Věznice Nové Sedlo, na jehož povídku Otec upozornil Deník začátkem července.

Desátá kniha Vítězslava Jareše nabízí Masové kuličky se šlehačkou.

Desátý román je o prodavačích. Vítězslav Jareš ho psal s našpicovanýma ušima

/ROZHOVOR/ Spisovatel Vítězslav Jareš, který prožil několik let v Buštěhradu a stále jezdí za maminkou do Trpoměch u Slaného, napsal už deset knih. Skoro dvacet let měl reklamní agenturu - a nakonec je podle svých slov rád, že po padesátce našel práci jako prodavač krabic v řetězci s nábytkem. I o tom je jeho poslední román Masové kuličky se šlehačkou.

Žert. Luděk Munzar, Věra Křesadlová a Josef Somr

Zdravý duch páchne blbostí. Kunderovy postavy ožily i na filmovém plátně

Zemřel romanopisec lidské existence, takto výstižně popsal francouzský deník Le Monde odchod spisovatele Milana Kundery. Její maličký výsek pronikl i na filmové plátno. Ačkoli autor sám po filmových adaptacích svých děl nijak netoužil a k většině měl výhrady, je na místě si alespoň některé připomenout.

Autor z Věznice Nové Sedlo zaujal svou povídkou Otec.

Odsouzený z Nového Sedla je ve finále literární soutěže. Povídka sevře srdce

O tom, že za mřížemi českých věznic se ocitla spousta šikovných a talentovaných lidí, nelze pochybovat. Ti, kterým hlavou znějí zajímavé příběhy a mají dar je poutavě předávat, se nyní mohou účastnit Literární soutěže Za branou pro odsouzené autory. Mezi finalisty letošního ročníku je také muž z Věznice Nové Sedlo. Přečtěte si jeho silnou povídku.

Švejk, slavná postava knih Jaroslava Haška. Ilustrační foto: Deník

V Lipnici vrcholí oslavy spojené s Haškem. Přijede i herec Miroslav Hanuš

/VIDEO/ Lipnice nad Sázavou oslaví poslední dubnový víkend 140. výročí narození spisovatele Jaroslava Haška. V sobotu 29. dubna budou na lipnickém hradě vyhlášeny výsledky soutěže v psaní humoristických povídek, jíž se podle pořadatelů zúčastnilo 116 autorů. V neděli 30. dubna, na kterou připadají Haškovy narozeniny, bude v jeho domku představena nová část expozice a otevřena výstava kresleného humoru. 

Bohumil Hrabal verandě přezdíval hradlo nebo vechtrovna. Byla celá natřená vagonovou zelenou jako vzpomínka na několik let, kdy během okupace spisovatel pracoval jako výpravčí v Kostomlatech

Kersko si zamiloval. Chata spisovatele Bohumila Hrabala se brzy otevře

V polabské chatové osadě Kersko prožil spisovatel Bohumil Hrabal šťastných třicet let. Ve stínu bříz před víkendovým domkem vznikala celá řada jeho skvělých literárních děl – od Postřižin přes Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále. Do místa, kde se zrodily Slavnosti sněženek, se lidé budou moci podívat 20. května. V plnohodnotné muzeum by se chata měla proměnit do jednoho roku. Otevření se chystá na 28. března 2024. V ten den by slavný spisovatel slavil sto desáté narozeniny.

Se Severočeskou vědeckou knihovnou v Ústí nad Labem můžete psát povídky i hádat osobnosti.

S knihovnou v Ústí nad Labem můžete psát povídky i hádat osobnosti

Hned do dvou soutěží se mohou zapojit čtenáři Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. První z nich je určena psavcům a začínajícím spisovatelům, příznivcům tajemna i strašidelných příběhů. Cílem je totiž napsat povídku, ve které se objeví strašidlo inspirované lokálními reáliemi.

Kastelán Marek Hanzlík

Švejk a Lipnice: Hašek měl navzdory humoru asi těžký život, soudí kastelán

/VIDEO/ Kastelán hradu a místostarosta v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku Marek Hanzlík Jaroslava Haška a jeho Švejka dlouho vůbec neznal. Potkal se s ním až na Lipnici. Tehdy si přečetl Haškovu povídku Průvodčí cizinců a měl najednou pocit osudovosti. Zvlášť, když se jeho příchod na Lipnici tomu Haškovu trochu podobal.

Kastelán Marek Hanzlík

Švejk a Lipnice: Hašek měl navzdory humoru asi těžký život, soudí kastelán

Kastelán hradu a místostarosta v Lipnici nad Sázavou na Havlíčkobrodsku Marek Hanzlík Jaroslava Haška a jeho Švejka dlouho vůbec neznal. Potkal se s ním až na Lipnici. Tehdy si přečetl Haškovu povídku Průvodčí cizinců a měl najednou pocit osudovosti. Zvlášť, když se jeho příchod na Lipnici tomu Haškovu trochu podobal.

Baba Jaga. Ilustrační snímek

Baba Jaga je postavou plnou záhad. A také ikonou feminismu, tvrdí spisovatelky

Slovanská Baba Jaga, známá tím, že žije v domě postaveném na kuřích nožkách a hoduje na dětech. Je složitou a pravděpodobně feministickou postavou. Tedy alespoň podle nově vydané knihy povídek s názvem Into the Forest (Do hlubin lesa), kde ženské autorky nabízejí různé interpretace této nadpřirozené postavy.

Dana Beranová pokřtila knihu Zpěv straky 9. listopadu 2022 v Knihovně Václava Čtvrtka v Jíčíně.

Henika mě inspiruje odvahou a soucitem, říká o nové knižní hrdince spisovatelka

/ROZHOVOR/ Desítky nadšených čtenářů zaplnily minulou středu večer jičínskou Knihovnu Václava Čtvrtka. Regionální spisovatelka a radiologická asistentka Oblastní nemocnice Jičín Dana Beranová zde křtila svou novou knihu Zpěv straky. Fantasy příběh o čarodějce a léčitelce Henice zatím čtenáře fascinuje. „Žánr fantasy mi dává větší možnosti. Inspiraci hledám v Zaklínači i v Harrym Potterovi,“ říká Beranová.

Bořek Slezáček vydal knihu Kéž bys tu byla

Bořek Slezáček: Dřív jsem kalil hodně, k chlastu se už ale vrátit nehodlám

Po období bujarých večírků šlápl Bořek Slezáček před pár lety na brzdu. Přestěhoval se do domu na venkově, kde žije se svou rodinou, a stal se z něj spisovatel. Sklenku si však k práci nedopřeje a v rozhovoru pro časopis Story řekl proč. „Já už jsem s chlastem skončil, nemám v plánu se k němu vracet.“

V sedlecké kostnici četli romské povídky

O mulo. V kapli Všech svatých četly romské povídky Ilona Ferková a Eva Danišová

"Mária od starých Romů věděla, že aby se zlého ducha zbavila, je třeba ho pořádně nahlas proklít," neslo se 4. listopadu za svitu svíček kaplí Všech svatých v kutnohorské kostnici. Ilona Ferková sem z Rokycan přijela, aby přečetla svoji povídku Dětský sen v rámci literárně-výtvarného setkání pořádaného u příležitosti dušiček.

Na druhém setkání Benešovského literárního festivalu se účastníci pomyslně setkali s Eduardem Bassem.

Eduard Bass rozesmál účastníky druhého setkání literárního festivalu

V druhém pořadu 6. ročníku Benešovského literárního festivalu účastníci zavítali do útulného prostoru kavárny Na Slovíčko na pomyslné setkání se spisovatelem, novinářem, fejetonistou, ale i zpěvákem, kabaretiérem a konferenciérem Eduardem Bassem, který je znám především jako autor děl Klabzubova jedenáctka a Cirkus Humberto.

Zdeněk Svěrák září v novém filmu Betlémské světlo.

Jediná důstojná obrana je neztratit humor, říká Zdeněk Svěrák

Tento měsíc má premiéru nový celovečerní snímek Betlémské světlo, natočený Janem Svěrákem podle povídek jeho otce Zdeňka Svěráka. Je to už podeváté, co se syn a tatínek sešli u společného filmového projektu. A počtvrté, co Zdeňku Svěrákovi v hlavní roli spisovatele Karla Šejnohy hraje na plátně manželku Daniela Kolářová.

Žárlivost a jiné povídky.

Žárlivost je tip na knihu Jo Nesba, císaře severské krimi. Poprvé napsal povídky

Nakladatelství Kniha Zlín už ví jak na ctitele krimi. Roky se věnuje dílům bestsellerového norského autora Joa Nesba (ročník 1960), jeho bestseller Žárlivost a jiné povídky stojí 369 korun. Snad překvapí, že v první povídkové knize světově úspěšného spisovatele „musel stranou“ jeho drsný nekompromisní hrdina Harry Hole. Přesto Nesbo baví už první strhující povídkou Londýn. První ze sedmi…

Žárlivost a jiné povídky.

Žárlivost je tip na knihu Jo Nesba, císaře severské krimi. Poprvé napsal povídky

Nakladatelství Kniha Zlín už ví jak na ctitele krimi. Roky se věnuje dílům bestsellerového norského autora Joa Nesba (ročník 1960), jeho bestseller Žárlivost a jiné povídky stojí 369 korun. Snad překvapí, že v první povídkové knize světově úspěšného spisovatele „musel stranou“ jeho drsný nekompromisní hrdina Harry Hole. Přesto Nesbo baví už první strhující povídkou Londýn. První ze sedmi…

Žárlivost a jiné povídky.

Žárlivost je tip na knihu Jo Nesba, císaře severské krimi. Poprvé napsal povídky

Nakladatelství Kniha Zlín už ví jak na ctitele krimi. Roky se věnuje dílům bestsellerového norského autora Joa Nesba (ročník 1960), jeho bestseller Žárlivost a jiné povídky stojí 369 korun. Snad překvapí, že v první povídkové knize světově úspěšného spisovatele „musel stranou“ jeho drsný nekompromisní hrdina Harry Hole. Přesto Nesbo baví už první strhující povídkou Londýn. První ze sedmi…

Žárlivost a jiné povídky.

Žárlivost je tip na knihu Jo Nesba, císaře severské krimi. Poprvé napsal povídky

Nakladatelství Kniha Zlín už ví jak na ctitele krimi. Roky se věnuje dílům bestsellerového norského autora Joa Nesba (ročník 1960), jeho bestseller Žárlivost a jiné povídky stojí 369 korun. Snad překvapí, že v první povídkové knize světově úspěšného spisovatele „musel stranou“ jeho drsný nekompromisní hrdina Harry Hole. Přesto Nesbo baví už první strhující povídkou Londýn. První ze sedmi…

Žárlivost a jiné povídky.

Žárlivost je tip na knihu Jo Nesba, císaře severské krimi. Poprvé napsal povídky

Nakladatelství Kniha Zlín už ví jak na ctitele krimi. Roky se věnuje dílům bestsellerového norského autora Joa Nesba (ročník 1960), jeho bestseller Žárlivost a jiné povídky stojí 369 korun. Snad překvapí, že v první povídkové knize světově úspěšného spisovatele „musel stranou“ jeho drsný nekompromisní hrdina Harry Hole. Přesto Nesbo baví už první strhující povídkou Londýn. První ze sedmi…

Žárlivost a jiné povídky.

Žárlivost je tip na knihu Jo Nesba, císaře severské krimi. Poprvé napsal povídky

Nakladatelství Kniha Zlín už ví jak na ctitele krimi. Roky se věnuje dílům bestsellerového norského autora Joa Nesba (ročník 1960), jeho bestseller Žárlivost a jiné povídky stojí 369 korun. Snad překvapí, že v první povídkové knize světově úspěšného spisovatele „musel stranou“ jeho drsný nekompromisní hrdina Harry Hole. Přesto Nesbo baví už první strhující povídkou Londýn. První ze sedmi…

Znojemští gymnazisté besedovali se spisovatelem Vratislavem Kadlecem, jehož sbírka povídek Hranice lesa získala cenu Magnesie litera v kategorii objev roku.

Vratislav Kadlec, objev Magnesie litery, inspiroval studenty k povídkám

Studenti maturitního ročníku znojemského dvojjazyčného gymnázia měli před časem možnost setkat se s velice nadaným spisovatelem Vratislavem Kadlecem. Nejdříve nám pověděl něco o svém životě, svých literárních začátcích a poté nám přečetl ukázku ze souboru povídek Hranice lesa, za nějž nedávno získal cenu Magnesia litera v kategorii objev roku. Děkujeme Adrianě Talavera a dalším studentům za pěkný příspěvek.